επιστροφή

Πληροφορίες για τη Συντονιστική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

Τι είναι η Συντονιστική Επιτροπή  έγραψαν για τη Συντονιστική Επιτροπή   

Τι είναι το Παρατηρητήριο      Έγραψαν για το Παρατηρητήριο    

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Τυπώστε το παρακάτω κείμενο και διαδώστε το:

Πληροφοριακά Στοιχεία για τη

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας

για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής

Το Μάρτιο 1996 αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας (και των γύρω δήμων) από 13 συλλόγους και κινήσεις πολιτών. Από τότε μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει αυξήσει τα μέλη της σε περίπου 25 και παρουσιάζει πλούσια δράση υποστηρίζοντας καθημερινά τις προσπάθειες των συλλόγων και κινήσεων που αγωνίζονται ενεργά για την προστασία των ελεύθερων χώρων.

Παράλληλα,  έχει διοργανώσει ορισμένες μεγάλες εκδηλώσεις όπως:

1.      Ημερίδα “Ελεύθεροι χώροι - ανάσα για την πόλη” (Μάρτιος 1996)

2.      Ημερίδα "Επιπτώσεις της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα" από κοινού με άλλες συντονιστικές επιτροπές και κινήσεις πολιτών (Φεβρουάριος 1997)

3.      Ημερίδα με τίτλο: “Ελεύθεροι χώροι: ανάσα για την πόλη. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών σ’ αυτούς” (Απρίλιος 1998)

4.      Ημερίδα με θέμα “Σεισμοί - Ελεύθεροι χώροι - Ολυμπιακά έργα” (Οκτώβριος 1999)

5.      Ημερίδα με τίτλο “Όχι στην καταστροφή του Άλσους Ριζάρη” (Οκτώβριος 2000) με τη συνεργασία της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Άλσους Ριζαρείου,

6.      Ημερίδα με τίτλο “Αμπελόκηποι SOS” (Νοέμβριος 2000) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων και άλλους τοπικούς συλλόγους και κινήσεις της περιοχής.

7.      Εκδήλωση: "Νέες επιθέσεις κατά των Ελεύθερων Χώρων" (Απρίλιος 2003)

8.      Σύσκεψη για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και απειλούμενους ελεύθερους χώρους και ιστορικά κτίσματα στους Αμπελοκήπους (Απρίλιος 2004) από αθηναϊκούς συλλόγους

9.      Συγκεντρώσεις και πορείες στις 5 Ιουνίου κάθε έτους από το 2001 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) από κοινού με συλλόγους και κινήσεις.

10.  Έκδοση του διμηνιαίου Περιοδικού “Ελεύθεροι χώροι”. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε το 2001 (Μάιος-Ιούνιος). Έχουν εκδοθεί 22 τεύχη. 

11.  Συμμετοχή ως συνδιοργανωτής σε κοινές δράσεις (Αναθεώρηση Άρθρου 24, ΕΤΑ, Ολ. Ακίνητα, Παγκ. Ημέρες για το κλίμα και το περιβάλλον κλπ)

12.  Συνέντευξη τύπου για την Πυρκαγιά της Πάρνηθας (Ιούλιος 2007).

13.  Κοινή συνέντευξη τύπου με άλλες οργανώσεις για 5 περιπτώσεις που εκδικαζόταν μαζί στο ΣτΕ: Γουδή, Ελαιώνας, Προαστιακός, Αχελώος, Μονή Τοπλού Κρήτης (30-10-07).

14.  Συνδιοργάνωση με άλλες κινήσεις πολιτών της μεγάλης συγκέντρωσης για την κλιματική αλλαγή στην Πλατεία Συντάγματος στις 8-12-2007.

15.  Διατύπωση πρότασης προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την οικολογική ανασυγκρότηση της Αθήνας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: (α) Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας να φυτευτούν, (β) Πλήρης υπογειοποίηση του Προαστιακού, (γ) Χρηματοδότηση της διαχείρισης του Κηφισού-παραρεμάτιων περιοχών.

16.  Τον Μάιο 2008 η Συντονιστική Επιτροπή (με συνεκδότη το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής) κυκλοφόρησε ένα Λεύκωμα με τίτλο «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008» και υπότιτλο «η δράση των κινημάτων για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής». Σε αυτό περιέχονται 50 τοπικά κινήματα του Δ. Αθηναίων και των γύρω Δήμων.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή διέθεσε οικονομική συνδρομή στις επιτροπές αγώνα Γουδή και Ελαιώνα για τις προσφυγές που υπέβαλαν στο ΣτΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε εκπροσώπους της Συντονιστικής και συζήτησε τα θέματα των ελεύθερων χώρων τρείς φορές με βάση υπόμνημα που του κατατέθηκε (16/12/2000,  22/1/2003 και 4/12/2008).

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συνεδριάζει περίπου 7-10 φορές το χρόνο αδιαλείπτως επί 12 χρόνια, σε ανοιχτή συνεδρίαση που ανακοινώνεται έγκαιρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλογικοτήτων που είναι μέλη της, και των φορέων γενικότερης αναφοράς που την στηρίζουν (ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ). Δεν συμμετέχουν ως μέλη δημοτικές παρατάξεις ή κόμματα.

 

Οι αποφάσεις για κοινή δράση λαμβάνονται ομόφωνα, μετά από ανταλλαγή απόψεων και διάλογο.  Επίσης, από τις συνεδριάσεις εκλέγονται: (α) τριμελής Γραμματεία με συντονιστικό ρόλο και εναλλασσόμενη θητεία ενός χρόνου και (β) τριμελής εκδοτική ομάδα με εναλλασσόμενη θητεία ενός χρόνου για την έκδοση του  περιοδικού της Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι».

επιστροφή

έγραψαν για τη Συντονιστική Επιτροπή

 

Παγκόσμια οικολογική δράση

Όπως η Εργατική Πρωτομαγιά, η παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της, γίνεται προσπάθεια από την άρχουσα τάξη να διαστραφεί το περιεχόμενό της, να υποβαθμιστεί, να καταργηθεί ή να μετατραπεί σε γιορτή των λουλουδιών, έτσι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί, να υπονομευτεί και να χάσει το αγωνιστικό της περιεχόμενο. Κι αυτή μια απλή γιορτή των λουλουδιών επιδιώκουν να γίνει...Εκείνη, ημέρα ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, ετούτη ημέρα "περιβαλλοντικής συνεργασίας" και συναίνεσης...
Παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ο Κ. Λαλιώτης, είχε καταφέρει να μαζέψει τις περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και να γιορτάζουν την 5η Ιουνίου σε έναν... περιφραγμένο χώρο υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ. υπερασπιστές της φύσης μαζί με τους καταστροφείς, τα θύματα μαζί με τους θύτες! Πρώτη η "Συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής", με την ίδρυσή της το 1996, αντέδρασε και κατήγγειλε αυτό τον εμπαιγμό, αυτό το θέατρο του παραλόγου. Εγκαινίασε τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος είτε με διαδηλώσεις έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε με συγκεντρώσεις και πορείες στους απειλούμενους ελεύθερους χώρους και ιστορικά μνημεία (Πάρκο Ελευθερίας, Θων, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Πεδίο Άρεως, Γουδί κ.ά.).
Σιγά σιγά το παράδειγμά τους το ακολούθησαν και άλλοι. γιορτές του κ. Λαλιώτη καταργήθηκαν. Η ολομέτωπη επίθεση που δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια -και δέχεται ακόμη- το περιβάλλον της Αθήνας εξαιτίας των Oλυμπιακών Αγώνων και έργων, η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, η ένταση της επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού, δεν άφηναν περιθώρια για αυταπάτες.
Όπως δεν άφηναν περιθώρια για αυταπάτες και η ένταση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης, η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, το -αναμφισβήτητο πια- φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές, αποτέλεσμα ενός χρεοκοπημένου και επικίνδυνου τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης.

15.07.05

ΠΗΓΗ http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&task=view&id=374&Itemid=43

επιστροφή

Αυτόνομα κινήματα γειτονιάς και τοπικές αντιστάσεις 

Η πόλη ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων στους κόλπους του οποίου αναπτύχθηκαν κινήματα αντιθεσμικής δράσης, νεολαιίστικα, εργατικά, οικολογικά, φεμινιστικά κλπ. Στο βαθμό που οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς μετατρέπουν την πόλη σε έναν ασφυκτικό κλοιό, ένα συνονθύλευμα τσιμέντου, θορύβου και μοναξιάς, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αξίες και τα ιδανικά της κοινότητας έρχονται σε σύγκρουση με τις κυρίαρχες λογικές του προσωπικού οφέλους, της κοινωνικής ανέλιξης και της εξατομικευμένης δράσης. Γι' αυτό και τα αστικά κινήματα είχαν πάντα την ικανότητα να εμπλουτίζουν τους κοινωνικούς αγώνες με νέες προβληματικές που αναδύονταν μέσα από την καθημερινότητα. 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των κοινωνικοπολιτικών αγώνων των δεκαετιών '60 και '70, την εποχή της γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις: αγώνες ενάντια στον εξωραϊσμό και την κατεδάφιση ιστορικών περιοχών, καταλήψεις άδειων σπιτιών, διαδηλώσεις για τις αστικές υποδομές, απόρριψη της γκετοποίησης μερίδων του πληθυσμού, αιτήματα για τον ελεύθερο χρόνο, θέματα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, αιτήματα αυτοδιαχείρισης του χώρου και εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης της καθημερινής ζωής εμπλούτιζαν την ατζέντα των λαϊκών διεκδικήσεων. Η κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση στη λογική του συστήματος που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες δεν άφησε ανέπαφα τα αστικά κινήματα. Ένας αυθόρμητος ριζοσπαστισμός φάνηκε να υποτάσσεται στη λογική της αφομοίωσης σε κομματικούς ή κυβερνητικούς μηχανισμούς. Τα κινήματα της πόλης έπαψαν να λειτουργούν ως πεδία ελευθεριακής δράσης και σε μεγάλο βαθμό υποτάχθηκαν στη λογική της διαχείρισης μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που συνέχισαν να λειτουργούν αυτόνομα και να αναδεικνύουν τοπικής ή ευρύτερης σημασίας ζητήματα. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα που επέφερε η καπιταλιστική αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των πόλεων, οδηγούν σε μια όξυνση της εμφάνισης αυτόνομων κινημάτων, τα οποία αποστασιοποιούνται από τη λογική των επίσημων κομμάτων δίνοντας έμφαση στην άμεση δράση, την τακτική της διαμαρτυρίας και τον ακτιβισμό. Ειδικότερα στον ελλαδικό χώρο, ο "εξανδραποδισμός" των ελεύθερων και δημόσιων χώρων που επέφερε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και συνολικά οι κερδοσκοπικές επιλογές του κεφαλαίου για την "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ανάπλαση των Κοινοτικών Χώρων" οδήγησε στη συγκρότηση αυτόνομων ομάδων και τοπικών συλλογικοτήτων ως μέσο αντίστασης στη μετριοπάθεια που εξέφραζαν οι επίσημοι κομματικοί φορείς. 

Τέτοιου είδους συλλογικότητες γειτονιάς ξαναφέρνουν στο προσκήνιο, τόσο όσο αφορά την πολιτική τους συγκρότηση, όσο και τις πρακτικές μεθόδους δράσης, χαρακτηριστικά ενός αυτόνομου ριζοσπαστισμού του παρελθόντος και ειδικότερα της - καταλυτικής για το εργατικό και φοιτητικό κίνημα - περιόδου της Μεταπολίτευσης: προκρίνουν αντιιεραρχικές δομές και την άμεση δημοκρατία ως βασικό μοχλό λήψης αποφάσεων, κόβουν άρρηκτα τους δεσμούς τους με το κράτος, αρνούνται την καθαρά σεκταριστική και πολωτική λογική του "μετώπου" εμπνευσμένη από τα κομματικά επιτελεία, αναδεικνύουν ζητήματα τοπικής εμβέλειας επιδιώκοντας το τοπικό και συγκεκριμένο να συνδεθεί με το γενικό και το κεντρικό, επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία και δεν διστάζουν να αναλάβουν το κόστος της ανοικτής ρήξης με το καθεστώς. Τέτοιες εστίες τοπικής αντίστασης αποτελούν από τη φύση τους πεδία "θετικής πολιτικής κοινωνικοποίησης", καθώς διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή του ατόμου, την αυτοοργανωμένη δράση, την αυτόνομη συλλογικοποίηση και ευθύνη. 

Βασικό συστατικό στοιχείο της αυτόνομης δράσης σε τοπικό επίπεδο αποτελεί η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, η αμεσότητα σε αντιδιαστολή με την κυρίαρχη λογική των διαμεσολαβημένων προσωπικών σχέσεων. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, κινήματα με καθαρά αντιθεσμική και αντιεξουσιαστική δράση "δέχτηκαν" να δραστηριοποιηθούν μέσα στους ίδιους τους τόπους του κοινωνικού γίγνεσθαι, "εκεί που διαδραματίζεται η πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων με τις αντιφάσεις τους στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές τους". Στους χώρους δουλειάς, τους χώρους εκπαίδευσης, τους τόπους διασκέδασης, τις πλατείες, τις συνοικίες και τα άλση ύψωσαν το λόγο τους, έθεσαν τους δικούς τους όρους ζωής και αρνήθηκαν τον αυτοεγκλωβισμό πίσω από το δόγμα μιας "ιδεολογικής καθαρότητας". Στις συνοικίες και τα προάστια έθεσαν ως βασικό γνώμονα την εύρεση συνεκτικών και όχι διαχωριστικών στοιχείων με την τοπική κοινωνία προς όφελος της συνύπαρξης, της ζύμωσης, της ουσιαστικής επικοινωνίας, της τόνωσης των κοινωνικών δεσμών και όχι προς όφελος μιας κοινής ιδεολογικής πλατφόρμας. Αυτά τα αυτόνομα κινήματα αύξησαν το πεδίο της κοινωνικής τους απεύθυνσης και άρα της σύγκρουσής τους με το καθεστώς, όταν ήρθαν σε επαφή, χωρίς να ετεροκαθοριστούν, με φορείς, συλλογικότητες ή ατομικότητες που εμφάνιζαν διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Αναγνώρισαν ως ενεργά κοινωνικά συλλογικά υποκείμενα, εφόσον είχαν ενεργούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, συλλογικότητες όπως ο πολιτιστικός σύλλογος της γειτονιάς, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, τα μαθητικά συντονιστικά, ο ορειβατικός σύλλογος και η κινηματογραφική λέσχη της πόλης, ακόμα και άτομα τα οποία ανήκαν σε κόμματα αλλά αυτό δεν τους εμπόδιζε να έχουν αυτόνομη δράση. Όλοι οι παραπάνω εμπεριέχονται και αυτοί στον όρο ΓΕΙΤΟΝΙΑ και κρίνεται πολλές φορές αναγκαίος ο συντονισμός μαζί τους στο επίπεδο της δράσης, και όχι στο επίπεδο ενός άσκοπου θεωρητικού βερμπαλισμού, μέσα από το σχηματισμό ανοικτών συντονιστικών επιτροπών αγώνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες αυτόνομες κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Αττική, όπως η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα", η "Επιτροπή για την υπεράσπιση των δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης", η "Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ν.Α. Αθήνας", η "Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη", το "Αυτόνομο Στέκι", το "Αυτόνομο Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο" κλπ. Σε όλες αυτές τις συλλογικότητες, η πολιτική διαφορετικότητα ήταν αυτή που έδινε συνεχώς κίνητρα για νέες ζυμώσεις με σκοπό την ανάδειξη των αντικειμενικά κοινών στοιχείων που μετουσιώνονται σε δράση και τελικά την ουσιαστική ενεργοποίηση του ατόμου ως πολιτικό υποκείμενο και φορέα κοινωνικής συνείδησης. 

Συμπερασματικά, απέναντι στη βασική μεθόδευση του σύγχρονου καπιταλισμού να καταστρέψει κάθε σχέση συλλογικότητας μεταξύ των ανθρώπων οδηγώντας στον κατακερματισμό του ατόμου ως αποδεκτό υποκείμενο ικανό να οικοδομήσει το κοινωνικό του γίγνεσθαι, τα τοπικά κινήματα γειτονιάς οφείλουν να αγωνιστούν για την επανοικοδόμηση των αξιών της κοινότητας: την αλληλεγγύη, την ουσιαστική επικοινωνία, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ #27, Οκτώβριος 2006

http://www.babylonia.gr/read.php?id=100

επιστροφή

Τυπώστε το παρακάτω κείμενο και διαδώστε το:

Παρατηρητήριο των Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Νέας Τεχνολογίας για ένα Κίνημα Πολιτών που διογκώνεται

www.asda.gr/elxoroi

igiann@tee.gr

 

Τι είναι το Παρατηρητήριο:

Η Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 1999. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας παρέχει τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό χώρο. Το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης (που σήμερα δεν υπάρχει) έστησε και λειτούργησε την ιστοσελίδα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001. Από τότε μέχρι σήμερα το Παρατηρητήριο έχει τη δική του αυτόνομη παρουσία στο διαδίκτυο.

 

Γιατί υπάρχει:

Αφετηρία ήταν η κοινή διαπίστωση, που διαμορφώθηκε το 1996, με τη δημιουργία της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζηής στην Αθήνα»,  ότι στην Αθήνα, που είναι Πρωταθλήτρια των Πρωτευουσών Ευρώπης στο λιγότερο πράσινο, σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι χώροι κινδυνεύουν από δόμηση. Τα συμφέροντα μεγάλα. Οι πολιτικές δικαιολογίες των υπουργείων και της αυτοδιοίκησης, που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα πολλές. Κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος (?), αλλά άλλα υπουργεία (Γεωργίας, Πολιτισμού, Άμυνας, Εθν. Οικονομίας κλπ) αντί να προστατεύουν και να αυξάνουν τους ελεύθερους χώρους, συχνά πρωτοστατούν στο χτίσιμο των δημόσιων χώρων, κλείνουν τα μάτια στην καταπάτηση, προωθούν την ιδιωτικοποίηση και στην καταστροφή τους, υπακούοντας σε κάθε φύσης και μορφής ιδιοτελή-ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι ίδιοι οι πολίτες συχνά διαμαρτύρονται. Με τις μικρές τους δυνάμεις, με έξοδα για δικηγόρους και έντυπα, προσπαθούν, αγωνίζονται για την προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων, την ανάδειξή τους, τη φύτευση και προσβασιμότητα σε αυτούς. Οι πολίτες έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Συχνά και τους νόμους. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα τοπικά κινήματα για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τα έργα και τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας του 2004  επιτάχυναν τις απειλές στους ελεύθερους χώρους. Ούτε η Πυρκαγιά της Πάρνηθας του 2007 ανέκοψε αυτή την επίθεση κατά της βιωσιμότητας της Πρωτεύουσας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι απειλές ενάντια στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους αυξάνουν καθημερινά: Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας Πεδίον του Άρεως, Φιλοπάππου, Άλσος Ριζάρη, Θων, Αττικό Άλσος, Άλσος Βεϊκου-Τουρκοβούνια, Παραλίες Σαρωνικού, Ζάππειο, Λυκαβηττός, Φάληρο, Ζωγράφου, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, περιαστικά βουνά, και εκατοντάδες άλλοι ελεύθεροι χώροι βρίσκονται σε κίνδυνο ή ανοικοδομούνται.

Η Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας σταδιακά εξελίχθηκε σε Παρατηρητήριο ολόκληρης της Αττικής. Το Κτήμα Καμπά, τα Μεσόγεια, το θέμα του εξασθενούς χρωμίου, οι επεκτάσεις βιομηχανιών στο Θριάσιο, τα στερεά απόβλητα, το Αεροδρόμιο των Σπάτων, η απώλεια γεωργικής γης, οι συνεχείς επεκτάσεις των οικισμών και τα αυθαίρετα αποτελούν νέες σημαντικές εισροές.

 

Πώς λειτουργεί:

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζεται από μια εθελοντική ομάδα και τροφοδοτείται συνεχώς με ανακοινώσεις από τα ίδια τα τοπικά κινήματα, τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την ποιότητα ζωής της Αθήνας (στην οποία είναι μέλος), τις κινήσεις πολιτών της Παραλίας Σαρωνικού, το Παναττικό Δίκτυο Τοπικών Κινημάτων (στο οποίο είναι μέλος) και  νέους φορείς και κινήσεις πολιτών που προστίθενται συνεχώς. Επίσης τροφοδοτείται και από δημοσιεύματα εφημερίδων, περιοδικών και από άλλες ηλεκτρονικές σελίδες. Αν θέλει κάποιος να ενταχθεί στην ομάδα εθελοντών του Παρατηρητηρίου, ώστε να παρακολουθεί κάποιο έντυπο και να τροφοδοτεί το Παρατηρητήριο, ας στείλει ένα μήνυμα στο igiann@tee.gr

Το Παρατηρητήριο είναι δωρεάν και στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνικών κινημάτων.

 

Εκδόσεις-επεξεργασίες:

Τον Μάιο 2006 το Παρατηρητήριο δημιούργησε τον «Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων» του Λεκανοπεδίου Αθήνας, με 73 περιοχές, από τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του.

Τον Φεβρουάριο 2008 τυπώθηκε και εκδόθηκε σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά, με 111 περιοχές κοινωνικών αντιστάσεων. Οι Χάρτες διατέθηκαν στα κινήματα πολιτών, σε δημοσιογράφους και πολιτικούς (εξαντλήθηκε). Οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι σήμερα (Μάρτιος 2011) πάνω από 145.

Τον Μάιο 2008 κυκλοφόρησε ένα Λεύκωμα με τίτλο «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008» και υπότιτλο «η δράση των κινημάτων για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής», ως κοινή έκδοση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα και του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής. Σε αυτό περιέχονται 50 τοπικά κινήματα του Δ. Αθηναίων και των γύρω Δήμων.

Το Μάιο 2010 το Παρατηρητήριο επιμελήθηκε την έκδοση των πρακτικών της Ημερίδας «Ελεύθεροι Χώροι και Χώροι Στάθμευσης», που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και το Παρατηρητήριο τον Μάρτιο του 2009. Τα πρακτικά περιλήφθηκαν στο περιοδικό της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας «Ελεύθεροι Χώροι» Νο 23.

Το Παρατηρητήριο επεξεργάζεται την πληροφορία που διαθέτει και δημοσιεύει τις εργασίες που παράγει.

 

Το Παρατηρητήριο είναι δωρεάν και στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνικών κινημάτων. Στέλνετε τα νέα της περιοχής σας. Αξιοποιήστε το!

 

Ηλίας Γιαννίρης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων

 

Πώς ξεκινήσαμε: Τα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων (Μάρτιος 2000)

Κάποια παραπάνω πληροφοριακά στοιχεία σε ελεύθερη απόδοση παρέχονται εδώ

Μια συνοπτική περιγραφή του Παρατηρητηρίου με ερωτήσεις-απαντήσεις από το ΒΗΜΑ

επιστροφή

Έγραψαν για το Παρατηρητήριο

λέγομαι …, δουλεύω στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και   Μεταλλευτικών Ερευνών, μένω στον Πειραιά, όπου οι ελεύθεροι χώροι   είναι σπάνιοι και ασχολούμαι με το θέμα των ελεύθερων χώρων και του   φυσικού, ιδιαίτερα του αβιοτικού περιβάλλοντος στην πόλη.    Σας στέλλω μια ανακοίνωση σε διεθνές Συνέδριο που αφορά την πόλη    του Πειραιά.  Για όποια διευκρίνηση παρακαλώ να επικοινωνήσουμε Καλημέρα σας 15-1-2000

επιστροφή

Φτιάχνουμε ένα σάϊτ το www.buildings.gr και θα ήθελα να το δείτε. Τα θέματα εκτος των άλλων θα είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανάπτυξη των παραπάνω θέλουμε να είναι η πληρέστερη που υπάρχει και ζητάμε τη βοήθειά σας.

Η συνεργασία μας θα θέλαμε να είναι συνεχής σε ότι από τα παραπάνω είναι στα ενδιαφέροντά σας. Ευχαριστώ πολύ. Α.Χ. 12-11-2000

επιστροφή

Μητροπολιτικό Πάρκο
Αγαπητέ κε Γαννίρη,
Ονομάζομαι Δ Γ και είμαι συντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα. Κάνω ένα ρεπορτάζ σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο και θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας σε αυτό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δ. Γ. 9-1-2001

επιστροφή

Hello λέγομαι Ε. Θ-Δρ, δουλεύω στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και   Μεταλλευτικών Ερευνών, μένω στον Πειραιά, όπου οι ελεύθεροι χώροι   είναι σπάνιοι και ασχολούμαι με το θέμα των ελεύθερων χώρων και του   φυσικού, ιδιαίτερα του αβιοτικού περιβάλλοντος στην πόλη.
   Σας στέλλω μια ανακοίνωση σε διεθνές Συνέδριο που αφορά την πόλη του Πειραιά.  Για όποια διευκρίνηση παρακαλώ να επικοινωνήσουμε 15-1-2001

επιστροφή

ταξιδέψαμε στις σελίδες του Παρατηρητηρίου, που πραγματικά φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Κρατήσαμε ορισμένα να τα
μελετήσουμε, να ενημερώσουμε και τους υπόλοιπους στο γραφείο και θα τα ξαναπούμε. Φιλιά, Ρ. Κ. – Σ. Π.  30-1-2001

επιστροφή

Kalispea sas, Onomazomai ...Eimai dimosiografos apo ton radiofoniko stathmo 9.84 ke tha ithela na epikinonisete mazi mou gia themata ton eletheron xoron stin Athina Euxaristo poli  29-3-2001

επιστροφή

Βρήκα την ιστοσελίδα σας σε κάποια On-line έρευνα που έκανα για το Γ ΚΠΣ και το χώρο του Real Estate. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσατε να με ενημερώσετε για τυχόν πηγές αναζήτησης πληροφορίας σχετικά με κονδύλια του Γ ΚΠΣ που πρόκειται να διατεθούν για το χώρο του Real Estate στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας και τη βοήθειά σας! Με εκτίμηση Ά. Π. Ηλ/γος Μηχ/κος, MSc, MBA 27-8-2001

επιστροφή

Καλημέρα σας!  Οι  νέες πληροφορίες από το παρατηρητήριο είναι πολυ χρήσιμες.     Σας ευχαριστούμε πολύ!  2-10-2001

επιστροφή

Καλημέρα σας! Πήρα το θάρρος να σας συγχαρώ για τη χρήσιμη και έγκυρη ιστοσελίδα σας,  το Παρατηρητηρίο Ελεύθερων Χώρων.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τη σελίδα σας για την προστασία των Ελευθερων Χώρων, που έγκειται στην ενημέρωση των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη. Δε θα παραλείψω να σημειώσω ότι, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για μας τους δημοσιογράφους στον αγώνα της ενημέρωσης.  Συγχαρητήρια και πάντα στη διάθεσή σας!  Λ.Ξ. 27-11-2001

επιστροφή

Αγαπητέ κε Γιαννίρη Ονομάζομαι …Δ Γ  και είμαι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα. Κάνω ένα ρεπορτάζ σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με βοηθήσετε σε αυτό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων . ΔΓ   23-1-2002

επιστροφή

Γνωρίζοντας τους στόχους του ΠAPATHPHTHPIOY από την ιστοσελίδα του, σας στέλνουμε το κείμενο που ακολουθεί Tο περιοδικό ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ - ANΘOΛOΓIO εκδίδεται από την << TEXNIKEΣ EKΔOΣEIΣ A.E. >> , κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες με επιστημονικές αναλύσεις, πρακτικές
γεωπονικές συμβουλές και χαρακτηριστικές φωτογραφίες. Eισάγει τους αναγνώστες του στη σύγχρονη νοοτροπία << περί πρασίνου >>, προσπαθώντας να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Tο περιοδικό έχει παιδευτικό και παρεμβατικό χαρακτήρα. 8-2-2002

επιστροφή

Καλημέρα σας!
Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για το ενδιαφέρον που δείχνετε και μας ενημερώνετε όταν υπάρχουν νεότερα στοιχεία σχετικά με τους ελεύθερους
χώρους. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για εμάς! Δημοσιογράφος του 9,84 … 11-12-2001

έπεσα πάνω στην σελίδα σας εντελώς τυχαία!! …Την βρίσκω καταπληκτική και θα σας παρακαλούσα να κρατήσετε την ηλεκτρονική μου διεύθυνση στα αρχεία σας, ώστε να με ενημερώνετε για κάθε νέα έκδοση του περιοδικού σας. Με ευχές για ΚΑΛΗ συνέχεια, Μ. Ε. Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος ΑΠΘ, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη 29-4-2002

επιστροφή

Geia sas. Meno stin Kypseli kai me endiaferei exairetika to zitima ton eleftheron choron. Tora malista me tin perifraxi tou Pediou tou Areos echo apofasisei na agonisto gia to thema afto.Yparchei dynatotita na eltho se epikoinonia me tis shetikes organoseis gia tous eleftherous chorous stin Athina kai to Pedio tou Areos? Efharisto, L. P. 9-1-2003

επιστροφή

καλημέρα Αν υπάρχει διαθέσιμη θα ήθελα και μία μελέτη ή κάποιο κείμενο για κινδύνους από κεραίες κινητής τηλεφωνίας γιατί ετοιμάζονται να βάλουν 4 στο Μοσχάτο …  20-1-2003

επιστροφή

Πολλά συγχαρητήτρια για την ιστοσελίδα Ελευθερων Χωρων.  Προσπαθώ να βρω άκρη με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων. Έχω ένα αυθαίρετο σπίτι σε οικισμό στο κορωπί, και δεν δικαιούμαι ρεύμα. Από το 1996 όμως είδα να μπαινει ρεύμα σε ολους τους γείτονες μου και να μην λένε λέξη για το πως το βάλανε. Επειδή θέλω να κατοικήσω μόνιμα  αφού επιφανείς κύριοι και κυρίες (όπως ο διευθυντής της εφημερίδας Τα Νεα) κατοικούν μέσα στο οικισμό και απολαμβάνουν  όλα τα δικαιώματα τους ανενόχλητα, το ιδιο θέλω να ισχύει και για την οικογένειά μου. Σκοπευω να κάνω και μυνήσεις εάν δω ότι η υποκρισία κράτους και ''επιφανών'' κατοίκων γειτόνων μου συνεχίζεται. Εάν ξέρετε κάτι σχετικά με τη Α Ζωνη προστασίας Υμηττού (καποιος νόμος΄πχ) και γενικά περί αυθαιρέτων, σας παρακαλώ να μου υποδείξετε διευθύνσεις για να απευθυνθώ και να βγάλω μια ακρη, έστω και με το σταυρό στο χέρι. Εως τώρα έχω επικοινωνήσει με το Δήμο Κρωπίας, τη πολεοδομία Μαρκοπουλου και το Υπεχωδέ αλλά δεν βοηθάνε (γιατί δεν τους συμφέρει βέβαια να φανεί ότι δίνουν επιλεκτικά ρεύμα). Στη περίπτωση να ηλεκτροδοτήθηκε ο οικισμός από τον πρώην νομάρχη που κατήγγειλε ο εισαγγελέας για παρατυπίες στο θέμα αυτό, πρέπει να δοθεί ρεύμα και στους λιγοστούς  κατοίκους που δεν είχανε τα εκατομμύρια να δόσουνε στο πρώην νομάρχη και τώρα κοιτάνε τους διπλανούς τους γείτονες να εξοπλίζουν τις βίλες τους με τεράστιους προβολείς για...δεξιώσεις στο γρασίδι του κήπου τους. Ευχαριστώ, ... 21-1-2003

επιστροφή

Καλησπέρα σας. Λέγομαι Β. Κ. και εργάζομαι στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, παρακολουθώντας και τα θέματα των ελεύθερων χώρων. Θα σας παρακαλούσα εάν είναι εύκολο να μου στέλνετε το περιοδικό σας για να έχω καλύτερη πληροφόρηση. Το τηλέφωνα μου είναι … ενώ  το e  mail … Ευχαριστώ εκ των προτέρων Με εκτίμηση Β. Κ.   1-4-2003

επιστροφή

(Απόσπασμα από το άρθρο Διαδικτυωμένοι, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους: Μετά τις έξυπνες μηχανές τώρα έχουμε και τις «έξυπνες μάζες», Το ΒΗΜΑ, 03/08/2003):

Τον σημαντικό ρόλο του Διαδικτύου στην ωρίμανση του κοινωνικού κινήματος στη χώρα μας επισημαίνει ο κ. Ηλ. Γιαννίρης, υπεύθυνος του περιβαλλοντικού φορέα «Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων» (www. asda. gr/elxoroi). «Ξεκινήσαμε ως μεμονωμένα τοπικά "κινήματα της γειτονιάς" για να πετύχουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναβαθμιστούμε σε ενιαίο περιβαλλοντικό-κοινωνικό κίνημα. Και αυτό χάρη στους διαύλους επικοινωνίας που μας "άνοιξε" το Internet. H on line δράση μας έχει πλέον βαρύτητα και το ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είδαμε τις θέσεις μας να γίνονται αντικείμενο συζήτησης από τους υποψηφίους δημάρχους στην Αθήνα αποτέλεσε μια απόδειξη της "δύναμής" μας» λέει ο κ. Γιαννίρης.

επιστροφή

Καλησπέρα. Σου στέλνω το κείμενο για τους ελεύθερους χώρους και παρακαλώ πολύ για τα σχόλιά σας, κυρίως στο κομμάτι των προτάσεων. Ευχαριστώ Θ.Ν. WWF 6-10-2003

επιστροφή

Γεια σας ειμαι φοιτητης τοπογραφιας στο ΤΕΙ Αθηνας και θα ηθελε μια πληροφορια για μια εργασια μου.θα ηθελα να μαθω για την ακριβη εκταση του αερολιμενα των Σπατων συμπεριλαμβανομενεης και της περιφραξεις του αερολιμανα. Θα εκτιμουσα πολυ την βοηθεια σας ευχαριστω 9-10-2003

επιστροφή

kalhmera sas ,  aytes tis meres eida sthn sxolh mas ( stous arxitektones EMP) ena arthro ths eleytherotypias toixokollhmeno pou aforouse genikotera tous eleytherous xwrous ths a8hnas, kai epeidh kanw thn diplwmatiki mou ergasia gia thn  perioxh twn tourkobouniwn me endiaferei poly na sas vrw kai na milhsoume gia diafora zhthmata. Eida epishs kai to site sto internet gia tous el.xorous kai nomizw einai mia shmantikh prospatheia ayth pou kanete gia na euaist8htopoihsete thn koinh gnwmh.kai tha h8ela na symballw an mporw kapws. yparxei  kapoio grafeio ths epitrophs ,kapoios koinos topos , pera apo to diadiktyo opou tha mporousa na erthw? D.Κ. 15-1-2004

επιστροφή

I would like to be added in the mailing list of PARATIRITIRIO  Yours, G. T. Transport Planner Master Plan of Thessaloniki (Organismos Thessalonikis) 13-4-2004

επιστροφή

 καλημέρα, Ψάχνοντας να βρω κάτι στο παρατηρητήριο διαπίστωσα ότι έχουν μπει τα άρθρα για την έκθεση της επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον Κηφισό (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & ΑΥΓΗ) και δεν έχει μπει η ίδια η έκθεση. Σου την ξαναστέλνω για να υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την δουλεία που κάνεις. Σου είμαστε πραγματικά υπόχρεοι. … 21-4-2004

επιστροφή

Η επιτροπή κατοίκων Πειραιά για την διάσωση του Πασαλιμανιού, Μαρίνας Ζέας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πασαλιμάνι το Σάββατο 22/5/2004 ώρα 10.30. Σου στέλνω τα δύο κείμενα που είναι δυνατόν να σταλούν ηλεκτρονικά για το Παρατηρητήριο και σε παρακαλώ να ενημερώσεις όσους  περισσότερους μπορείς. Α.Ν. 19-5-2004

επιστροφή

Ke Giannirh tha mporoysa parakalw na exw mia thylefwnikh epikoinwnia mezi sas gia ena reportaz poy afora toyw eleytheroys xwrous? Den exw ta thlefwna sas
ta dika mou einaisthn efhmerida kai
Sas eyxaristw ek twn proterwn
D. G.  19-9-2004

επιστροφή

Είμαι ο Υπεύθυνος τύπου της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Επειδή αυτά όλα που γράφετε μας ενδιαφέρουν θα επιθυμούσα - αν έχετε κάποια mailing list - να μας βάλετε και να μας τηρείτε ενήμερους.  Πολύ καλό και ενήμερο το site  σας. Μπράβο! Φιλικά …17-10-2005

επιστροφή

Αγαπητέ κύριε Γιαννίρη,

   Ονομάζομαι … είμαι δάσκαλος και ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας καθώς συμμετέχω στις τοπικές αντιστάσεις των κατοίκων του 7ου Διαμερίσματος της Αθήνας για να σωθούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει στην περιοχή μας.

  … Την ιστοσελίδα «παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων» τη βρήκα τυχαία σε περιήγηση που έκανα στο INTERNET και έψαχνα για σχετικά άρθρα που αφορούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας. Δε σας κρύβω την ικανοποίησή μου για την ύπαρξη μιας τέτοιας ιστοσελίδας κα θέλω να σας συγχαρώ για την τόσο σημαντική προσπάθειά σας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση  των συνθηκών και την ποιότητα ζωής μας.

  Θα ήθελα να δημοσιεύσω στην ιστοσελίδα σας ένα σχετικό άρθρο με την υπόθεση της στέγασης του Λυκείου της περιοχής μας…,το πρόβλημα της διπλοβάρδιας των σχολείων γενικότερα και τη φιλετοποίηση  των οικοπέδων που προορίζονταν για το χτίσιμο σχολείων. Επίσης είμαι στη διάθεσή σας σε ό,τι μπορώ να προσφέρω στον αγώνα για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων. Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και κουράγιο στον αγώνα σας για μια καλή και δημιουργική χρονιά !

επιστροφή

Αξιότιμε κ. Γιαννίρη,
ονομάζομαι Θ. Π. και είμαι υποψήφιος διδάκτορας στο Hafenicty University στο Αμβούργο. Στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγραμμάτος σε συνεργασία με το ΕΜΠ, από το ινστιτούτο πολεδομικού, περιφερειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού του Hafencity University του Αμβούργου, θα επισκεφθούμε ο καθηγητής κ. Knieling (αντιπρόεδρος του πανεπιστήμιου), 4 άλλοι υπ. διδάκτορες και εγώ την Αθήνα την εβδομάδα 19-23 Μαρτίου. Θέμα του ερευνητικού είναι οι χωρικές επιπτώσεις των μεγάλων γεγονότων στις πόλεις.
Θα χαιρόμασταν αν μπορούσατε να μας συναντήσετε ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηριού Ελυεθέρων Χώρων ώστε να έχουμε μία συζήτηση αναφορικά με την την οργάνωση και διαχείριση των ελεύθερων χώρων κατά τη διάρκεια και μετά τους ολυμπιακούς.
Για
κάθε περαιτέρω διευκρίνηση βρίσκομαι στην διάθεσή σας.    Με τιμή, Θ. Π.
Hafencity University Hamburg, Department Urban Planning, Institute for Urban, Regional and Environmental Planning, www.hcu-hamburg.de     14-3-2007

επιστροφή

Αγαπητοί φίλοι,

Μήπως η γνώμη σας ειναι να καταργηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις αυτού του Καπιταλιστή  Κυριακού;

 Μήπως γνωρίζετε ότι σ' αυτές τις εγκαταστάσεις αθλείται σχεδόν όλη η νεολαία της Κυψέλης;΄

Μήπως γνωρίζετε οτι το πεδίον του 'Αρεως  μόλις πέσει το σκοτάδι μετατρέπεται σε φωλιά ναρκομανών και περιθωριακών και οτι δεν τολμά κανείς να περάσει από μέσα του;

Αφού υπάρχει τόσο ενδιαφέρον γιατί δεν φροντίζετε να υπάρχει περιπολία από τους εδνιαφερομένους, σαν και σας, τις νύχτες ώστε να εκλείψουν τα ως άνω φαινόμενα;

Μήπως γνωρίζετε ότι σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης ( Μαδρίτη, Παρίσι, κλπ.) τα πάρκα κλειδώνονται μόλις σκοτεινιάσει για να μη μετατρέπονται σε άντρα ακολασίας;

Όταν εγένετο προσπάθεια να περιφραχθεί το Πεδίον του Άρεως ώστε να προστατευθεί από την χρήση του από κακοποιά στοιχεία τις νυχτερινές ώρες, ορισμένα  πρεζόνια και δεν ξέρω τι άλλα άτομα αντέδρασαν μήπως και καταργηθεί το στέκι τους.

Πρωτού προβείτε σε οποιαδήποτε δράση καλόν είναι να συζητάτε με αρκετούς φορείς τα προβλήματα του Πεδίου του Άρεως. 

 Φιλικότατα Γ. Δ. κάτοικος Κυψέλης 19-4-2007

επιστροφή

Γειά σας,   ονομάζομαι Δ Χ και είμαι φοιτήτρια τησ αρχιτεκτονικής σχολής του Ε.Μ.Π.  Κάνω τη διάλεξη μου (ερευνητική εργασία) με θεμα : Δημόσιοι Υπαίθριοι Χώροι και Κουλτούρα  Υπαίθριας διαβίωσης στην Συγχρονη Αθήνα και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι δυνατό να λάβω με κάποιο τρόπο τα προηγούμενα τεύχη από το περιοδικό "ελεύθεροι χώροι". Έχω το τεύχος 19 (χειμώνας 2007) και μου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και νομίζω ότι και τα προηγούμενα τεύχη θα μου είναι το ίδιο χρήσιμα.
Σασ ευχαριστώ Φιλικά Δ Χ 28-5-2007

επιστροφή

κ. Γιαννίρη καλησπέρα

ονομάζομαι Τρ. Κ. και είμαι  Τοπογράφος Μηχανικός. Εργάζομαι στην Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Λάρισας και αυτό τον καιρό δουλεύω το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , στο τμήμα Πολεοδομίας - Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης , στο Βόλο. Η διατριβή έχει θέμα : "Πολιτική γης και μηχανισμοί εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων." Με τον επιβλέποντα καθηγητή μου (Κων/νος Λαλένης , λέκτορας ) , θελήσαμε να σας ενημερώσουμε ότι ίσως χρειαστούμε την βοήθειά σας σε κάποια θέματα που λόγω ενδιαφέροντος γνωρίζετε καλά. Και βέβαια , πολύ ευχαρίστως να συνεργασθούμε σε σχετικά θέματα.  σας χαιρετώ   Τρ. Κ.

επιστροφή

κ. Γιαννίρη, σας στέλνω μια παρατήρηση τεχνικής φύσης για την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου. Ως βασική (default) σελίδα εμφανίζεται η http://www.asda.gr/elxoroi/default.htm η οποία όμως δεν ανανεώνεται και στην οποία δεν υπάρχει κανένα link προς τη σελίδα που ανανεώνεται συχνά http://www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm .

Πολλά συγχαρητήρια για την καλή προσπάθειά σας.  ΘΤ  1-6-2007

επιστροφή

Αξιότιμε Κύριε Γιαννίρη,

Ονομάζομαι … και είμαι Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του …, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, σ' ένα θέμα αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, τον ρόλο του κράτους και την συνεργασία των φορέων στην μητροπολιτική ζώνη της Αθήνας. Βρίσκομαι τώρα στο δεύτερο έτος των σπουδών, έχοντας συντάξει σαφείς ερευνητικά ερωτήματα και στόχους, και ετοιμάζομαι για το πρώτο στάδιο της πρωτογενούς έρευνας που θα περιλαμβάνει:

1. την πραγματοποίηση συνεντεύξεων και

2. την συγκέντρωση εγγράφων τουριστικής πολιτικής καθώς και εγγράφων που καταδεικνύουν το status και τις δραστηριότητες των εκάστοτε οργανισμών και τις ευρύτερες συνεργασίες με άλλους φορείς

Στην αρχή της ερευνάς μου στόχευα να εντάξω την έρευνα του Αστικού Τουρισμού στο πεδίο της Αειφορικής Ανάπτυξης αλλά στην περίπτωση της Αθήνας κάτι τέτοιο ήταν εξαρχής ουτοπικό. Με τις παραινέσεις και των επιτηρητών μου πάντως αποφάσισα να μην περιοριστώ στις κεφαλές των τουριστικών φορέων αλλά να ψάξω και για μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις που μπορεί να έχουν ανάμειξή τόσο στην προώθηση όσο και στον περιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης.

Τότε βρήκα το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων στο διαδίκτυο και ενθουσιάστηκα με την πρωτοβουλία σας. Αυτή η λειτουργία σαν ενωτικό φόρουμ όλων των κατά τόπων κινήσεων είναι πολλά χρόνια μπροστά σαν ιδέα για την Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα. Το σπίτι μου είναι λίγα μέτρα από το Πεδίον του Άρεως και γνωρίζω τι σημαίνει σταδιακη εξαφάνιση κάθε εστίας πρασίνου. Η άπλα και η ατμόσφαιρα που βιώνω τώρα στο … (την άλλοτε μητέρα της βιομηχανικής επανάστασης) μου θυμίζει κάθε φορά πόσο δύσκολη θα είναι η οριστική επιστροφή στην Ψωροκώσταινα.

 Καθότι είμαι βέβαιος πως θα μπορείτε να με διαφωτίσετε και να μου δώσετε μια διαφορετική οπτική γωνία για ζητήματα που άπτονται και της τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα, ευελπιστώ να έχω την τιμή για μια συνέντευξη μαζί σας κατά την περίοδο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2007 σχετικά με τα προαναφερθέντα ζητήματα. … Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ να συζητήσουμε και από κοντά.  6-6-2007

 

επιστροφή

 

Αγαπητέ Ηλία,

Σου εύχομαι καλή επιτυχία...

Με την ευκαιρία θέλω να σε συγχαρώ για την δουλειά μερμηγκιού που κάνεις με το Παρατηρητήριο

Κώστας Φωτεινάκης

www.xpolis.blogspot.com   www.prosanatolismoi.gr

 

επιστροφή

 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

 ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ. ΗΔΗ ΚΟΙΤΑΞΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.  

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ,

Δ ΓΡ. 6-9-2007

 

επιστροφή

 

To: Ηλίας Γιαννίρης

Sent: Wednesday, October 24, 2007 9:06 PM

Subject: Θέμα: Re: Διδακτορικός Φοιτητής Τουρισμού από Μπέρμιγχαμ

Αγαπητέ Κύριε Γιαννίρη,

 Εδώ και τρεις βδομάδες έχω ξεκινήσει την ερευνά μου στην Αθήνα και ήδη μια από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις ήταν με τον Δήμαρχο Ελληνικού Κ. Κορτζίδη.

 Σκεφτόμουν πως αν εσείς δεν έχετε άμεση γνώση του "τοπίου" του τουρισμού ίσως θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσω με την Συντονιστική Επιτροπή για την Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού που σίγουρα σχετίζεται αμεσότατα με τους ερευνητικούς μου στόχους.

 Βρήκα τα στοιχεία των μελών της από την ιτοσελίδα σας (παρεπιπτόντως πολύ φιλικό το καινούριο περιβάλλον της σελίδας) αλλά ίσως να μπορούσατε να μου προτείνατε κάποιον εσείς για να επικοινωνήσω μαζί του.

 ΜΦΧ  Π. Π.

 

επιστροφή

 

Αγαπητέ Κ. Γιαννίρη,

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συστάσεις στο προηγούμενο e-mail. Όσο περνάει ο καιρός τα ευρήματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα.

Αν είχατε χρόνο κάποια στιγμή έως το τέλος του χρόνου θα ήταν χαρά μου να έχω να έχω και τις δικές σας απόψεις, όχι απαραίτητα σε μορφή συνέντευξης .

Με εκτίμηση,

Π. Π. (4-12-2007)


επιστροφή

 

Μπράβο, πολύ σημαντική δουλειά αυτή που κάνετε με τον χάρτη των αντιστάσεων, ειδικά τώρα πια που έχουν πυκνώσει αυτές και δεν μπορεί κανείς να τις γνωρίζει από μνήμης!
Μπορείτε να μας τον στείλετε με εμαιλ έστω και σε χαμηλότερη ανάλυση?
ευχαριστούμε
συντροφικά … από ΠΡΩΚΑΤ (9-3-08)

 

επιστροφή

 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΣΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ Ε-MAIL ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 80 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ (ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ) ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

 ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Σ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ; ΚΑΘΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΗΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

 ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 http://pallini-perivallon.blogspot.com    & http://pallini-environment.blog.com

(στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 10-3-2008

 

επιστροφή

 

Γειά σας! Είμαι η … φοιτήτρια στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο του μαθήματος 'στρατηγικός και τοπικός προγραμματισμός' … έχουμε ξεκινήσει μία ομαδική εργασία και θα θέλαμε να μας δώσετε πληροφορίες για τις τοπικές κινήσεις κατοίκων για τη διεκδίκηση του 'πεδίου του άρεως' καθώς το θέμα της εργασίας μας είναι η διεκδίκηση του πεδίου από τοπικά κινήματα. Εάν μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο για έστω μία συνάντηση μαζί σας θα ήταν πολύ χρήσιμο ίσως και απαραίτητο για την εκπόνηση της εργασίας. Ευχαριστούμε πολύ. Τέλος μπορείτε να μου στείλετε στο μειλ...

(2-4-08)

 

επιστροφή

 

Αξιότιμε Κύριε Γιαννίρη,

 Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι χάρη στη δημοσίευση που κάνατε στην ιστοσελίδα σας του προβλήματός μας με προσέγγισε ο δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου κ. Βασίλής Δανέλης και δημοσίευσε σήμερα 14/7/08 σχετικό άρθρο.

Το θέμα μας έχει αναβληθεί και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, με τις λιγότερες δυνατόν φωτιές.

 Με εκτίμηση, …

 

επιστροφή

 

Γειά σας,
Είχα την τύχη να βρεθώ για λίγες ημέρες στην Ρουμανία (συνέδριο μαθηματικών) -ήταν τόσο έντονες οι εντυπώσεις μου από το Ιάσι που επισκέφτηκα, που επιτρέψετέ μου να παραθέσω μερικές από αυτές.
Κατ' αρχήν μου έκανε εντύπωση η χωροταξία της πόλης: άπειρο πράσινο, μεγάλοι δρόμοι και φαρδιά πεζοδρόμια, πάρκα και βοτανικός κήπος
(διαμορφωμένα από το 19ο αιώνα).
Οι δρόμοι της πόλης έχουν ονόματα πολιτικών και στρατηγών (κάποια από αυτά, όπως Ipsilantii, Catacuzino, πρέπει να μας είναι γνωστά), αλλά και
ακαδημαϊκών, οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης από τους Ρουμάνους. Σε καθηγητές οφείλεται η ίδρυση πανεπιστημίων, σχολών, ιδρυμάτων και μουσείων, καθώς και του βοτανικού κήπου στο Ιάσι, του μεγαλυτέρου της Ρουμανίας (100 εκτάρια) κ.α.. …..

(ελήφθη 15-9-08)

 

επιστροφή

 

Κύριε Γιαννίρη,

Συγχαρητήρια για το άριστο έργο! Αν και είχα ακούσει για την ιστοσελίδα, είναι η πρώτη φορά που την επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια της αναζήτησεως στοιχείων για τους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα. Είμαι δημοσιογράφος του τοπικού περιοδικού  "G-magazine", το οποίο ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα της πόλης του Γαλατσίου. Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) έχει δοθεί στην Κοινοπραξία "Χαραγκιώνη-Sonae Sierra" για τη δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Εμπορικού Κέντρου. Οι ενεργοί πολίτες του Γαλατσίου αντιδρούν και η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση. Εκείνο που αναζητώ είναι η οικονομοτεχνική μελέτη για συντήρηση-λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάεων που είχε γίνει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Είχαν δημοσιευθεί κάποια στοιχεία της το 2003, αλλά είχε χαρακτηρισθεί ως απόρρητη (δεν ξέρω γιατί). Την γνωρίζετε; Έχετε μήπως κάποια ιδέα για το πώς μπορούμε να την βρούμε; Με ενδιαφέρει το κομμάτι της μελέτης που αφορά το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Με την ευκαρία, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποιου είδους επαφή ή συνεργασία με φορείς του Γαλατσίου που αγωνίζοντα για το ΠΑΛΑΙ;

Σας ευχαριστώ ΕΠ  www.g-magazine.gr (ελήφθη 29-9-08)

 

επιστροφή

 

From: ...

To: igiann@tee.gr

Sent: Tuesday, December 02, 2008 2:52 PM

Κύριε Γιαννίρη,

Υποθέτω πως δικό σας είναι αυτό το email διότι αναφέρεται στο web site του παρατηρίου σας ...

Ναι συμφωνώ με τα διαλαλήματα σας...

Ναι συμφωνώ με το βασικό σκεπτικό σας...

Όμως κύριε Γιαννίρη ενώ είστε καθηγητής επι ενός αντικειμένου που αποτελεί το σημαντικότερο για την πρωτεύουσά μας, το παρουσιάζετε λες και είστε ο πλέον αρχάριος...

Έχετε πολλές και διάφορες πληροφορίες με κακή δομή, άναρχη παρουσίαση και πρωτόγονα μέσα σε σημείο που να εκφράζει αυτό που είναι η Αθήνα... Άναρχη, κακοφτιαγμένη και άσχημη Πόλη.

Όποιος μπει στο web site σας φεύγει με την ίδια ταχύτητα που μπήκε σχεδόν παραμιλώντας αν οχι υβρίζοντας...

Εγώ δεν υβρίζω...  Όμως επιμένω να λεω τα σύκα--σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Πολυ καλό εκ μέρους των Real News να προβάλλουν το έργο σας...

Οι θέσεις σας, λόγω του συναφούς ακαδημαϊκού σας ρόλου είναι ακόμα ποιό σημαντικές και οι πρωτοβουλίες σας ακόμα σημαντικότερες..

Θα χρησιμοποιήσω το υλικό που δίνετε (με τις σχετικές αναφορές) που είναι εν πολλοίς απηρχαιωμένο και εν πολλοίς εκνευριστικά και άγαρμπα παρουσιασμένο...

Φαντασθείτε όμως το τι θα πει κάποιος άλλος...

Αν αυτός ο καθηγητής (θα πει)  παρουσιάζει έτσι τις σκέψεις του τότε φαντάσου πως θα κάνει την Αθήνα μας... ένα άναρχο τρελότοπο...

Θα είμαστε σε επαφή έτσι και αλλιώς διότι παρά το ότι αυτά που σας λεω δεν είναι δυνατόν να αποσυρθούν αφού είναι η σκληρή πραγματικότητα..., το ενδιαφέρον για συνεργασία παραμένει ισχυρό και η καλή σας διάθεση θεωρείται δεδομένη...

Π. Μ.

Οικονομολόγος – Επιχειρησιακός ερευνητής

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ:

Αγαπητέ κ. Π. Μπ.

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας ίδιαίτερα με τη φράση σας "Θα είμαστε σε επαφή έτσι και αλλιώς διότι παρά το ότι αυτά που σας λεω δεν είναι δυνατόν να αποσυρθούν αφού είναι η σκληρή πραγματικότητα..., το ενδιαφέρον για συνεργασία παραμένει ισχυρό και η καλή σας διάθεση θεωρείται δεδομένη..." 

Με αυτή την δεδομένη λοιπόν αυτή την καλή διάθεση εκ μέρους μου, αλλά και  γιατί εκδηλώνετε το ισχυρό ενδιαφέρον σας για συνεργασία, σας γράφω αυτή την απάντηση, για ενημερωτικούς λόγους.

Θα προσέξατε ότι στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου πουθενά δεν αναφέρεται η πανεπιστημιακή μου ιδιότητα. Αυτή την ανακαλύψατε από τη σύνδεση που έχω κάτω-κάτω, στο Παρατηρητήριο, για να μην είναι ανώνυμη η ιστοσελίδα και να μπορείτε να μαθαίνετε ποιος έχει την ευθύνη του Παρατηρητηρίου. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν συγχέω την εθελοντική μου προσφορά με την όποια ιδιότητά μου, και το επιστημονικό μου έργο. Το Παρατηρητήριο ανήκει σαφώς στην σφαίρα της προσωπικής ενασχόλησής μου και των ενδιαφερόντων μου, και δεν θεωρώ ότι είναι επιστημονικό έργο.  Είναι κυρίως Κοινωνικό Έργο. Σας παρακαλώ λοιπόν, και εσείς να μην συγχέετε το επιστημονικό μου έργο με το Παρατηρητήριο

Αντιλαμβάνομαι ότι είστε από τους νέους επισκέπτες του Παρατηρητηρίου (μετά τη δημοσίευση στη  REAL NEWS). Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε κάποια σχέση με κάποιο τοπικό κίνημα πόλης ή κάποια επιτροπή πολιτών  που να αγωνίζεται για να σωθεί κάποιο πάρκο ή ελεύθερος χώρος, που να ανήκει στο δίκτυο της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων ΑΘήνας (γιατί αν είχατε, νομίζω ότι θα είχαμε συναντηθεί σε κάποιο αγώνα για να μην κοπούν δέντρα, να μην χαθεί κάποιο πάρκο, να αυξηθεί το πράσινο, να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Ολυμπιάδας 2004 κλπ).

Αυτό βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν το αναφέρω ως μειονέκτημα.  Κάποια προσφορά θα έχετε και εσείς, και δεν έχει σημασία αν είναι μικρή ή μεγάλη. Όλοι οι επιστήμονες, θέλω να πιστεύω, δεν χρησιμοποιούν την επιστημονική τους θέση στην κοινωνία μόνο για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά με κάποιον τρόπο, που ο καθένας επιλέγει, έχουν και κοινωνική προσφορά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Κατ' αρχή, με δηλωμένο λοιπόν, το ενδιαφέρον σας για τους ελεύθερους χώρους, θα σας καταχωρήσω στους αποδέκτες ενημερώσεων που αποστέλλω, με συχνότητα 1 ή 2 φορές το μήνα, εκτός αν έχετε αντίρρηση, οπότε θα σας διαγράψω από τη λίστα αποδεκτών των ενημερώσεων, όπως έχω κάνει, όταν ζητηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Σας ενημερώνω επιπλέον για τα εξής:

-Το Παρατηρητήριο δεν είναι ούτε ΜΚΟ ούτε εταιρεία, ούτε έχει κάποια νομική μορφή. Υπάρχει από την εθελοντική προσφορά ορισμένων εθελοντών και πολλών συλλογικοτήτων που συλλέγουν πληροφορίες και τις στέλνουν. Κατόπιν, εγώ τις ταξινομώ και κάνω τις ανανεώσεις (αυτή την περίοδο περί τις 1 ή 2 κάθε εβδομάδα)

-Έχετε δίκιο για την χαοτική εικόνα που παρουσιάζει το περιεχόμενο του Παρατηρητηρίου. Χρειάζεται ανασυγκρότηση.

-Σήμερα φιλοξενεί μόνο κείμενα και όχι εικόνα. Αυτό το κάνει ακόμη περισσότερο να μην είναι ελκυστικό. Δεν λειτουργεί όπως άλλες σύγχρονες ιστοσελίδες. Οι περίπου 130.000 επισκέπτες του 2007 θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι. 

-Πρέπει να υπάρχει και η παλιά πληροφορία όπως και η νεότερη. Πρέπει να παρουσιάζεται ευκρινώς η αναζήτηση κατά περιοχή ή κατά θεματική ενότητα. Πρέπει, παράλληλα, να μην σταματήσει να παίζει το ρόλο του ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ, δηλαδή να λειτουργεί ως μια διαχρονική βάση πληροφοριών. (Γι αυτό υπάρχει και όλη αυτή η «απηρχαιωμένη» πληροφορία που διαπιστώνετε και που σας ενοχλεί). Μάλιστα συμβαίνει συχνά να καταχωρώ και πληροφορία για εκδηλώσεις που έχουν ήδη γίνει πριν κάνω την ανάρτησή τους, και αυτό το κάνω γιατί θέλω να υπάρχει πλήρης καταγραφή. 

-Το Παρατηρητήριο ξεκίνησε με πρωτοβουλία μου το 1999, και έκτοτε απορροφά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου. Με τα χρόνια έφτασε να είναι αποδέκτης πληροφοριών που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού. Αυτό το έχουν αντιληφθεί ερευνητές, φοιτητές, τοπικά κινήματα, πολίτες  και δημοσιογράφοι.

-Χωρίς να έχω γνώσεις για ιστοσελίδες, και με απλή μετατροπή των αρχείων word σε HTML, συντηρώ το Παρατηρητήριο, προσπαθώντας συνεχώς να το κάνω χρηστικό. Βέβαια, τώρα έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και χρειάζεται συνεργασία για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ. Έχω υπόψη μου μερικούς τέτοιους ειδικούς, χρειάζεται όμως και ΧΡΗΜΑΤΑ (περί τα 1.000-1.500 ευρώ) που ακόμη δεν έχω εξασφαλίσει. Χρειάζεται και χρόνο, που δυστυχώς δεν πολυέχω. Ελπίζω όμως σε κάποια περίοδο διακοπών ότι θα βρω 20-30 μέρες για να μεθοδεύσω και να κάνω την ανασυγκρότηση που απαιτείται.

-Τέλος, δεν θέλω να βάλω διαφημιστικές καταχωρήσεις, γιατί δεν θεωρώ το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ως πηγή εσόδων, και δεν θέλω κανένας να θεωρήσει ότι ασχολούμαι με τους ελεύθερους χώρους για να βγάλω λεφτά.

 Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σας και να σας έδωσα μια πληρέστερη εικόνα για το σημερινό ΧΑΟΣ του Παρατηρητηρίου.

Ελπίζω επίσης να γνωριστούμε από κοντά.

Παρακαλώ, μπορείτε να μου διευκρινήσετε περισσότερο τη φράση σας "το ενδιαφέρον μου για συνεργασία παραμένει ισχυρό"; Περιμένω με ενδιαφέρον.

 Με εκτίμηση   Ηλίας Γιαννίρης

 

επιστροφή

 

Αγαπητέ και αξιότιμε Ηλία,

μπροστάρη ελευθεροχωρίτη,

εξεγερμένο το νέο έτος στοχευμένα, συγκροτημένα, μαζικά με υγεία, έρωτα και λιγότερους ιδιώτες (idiots).

Γ.Κ. 1/1/2009

 

επιστροφή

 

Σας στέλνουμε τα ευχάριστα νέα που έχουμε για την υπόθεση Μαρίνα στον Μαραθώνα
(http://www.nomarinainmarathonbeach.com/index.htm)  και σας ευχαριστούμε θερμά για
την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας

 

επιστροφή

 

Αξιότιμε κε Γιαννίρη,
Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική εργασία του Παρατηρητηρίου. Αποδεικνύεται ένα πραγματικό "εργαλείο" τεκμηρίωσης και βάση ανάπτυξης κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Δ. Μπ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ

17-3-09

 

επιστροφή

 

Σας στέλνω για την αξιόλογη ιστοσελίδα σας το επισυναπτόμενο κείμενο για αττικό πράσινο, το οποίο περιέχεται στο βιβλίο μου "Αθήνα, ζεις;", εκδ. Φιλιππότη, Αθήνα 2006.

 Με τιμή

 Αντώνης β. Καπετάνιος ANTONIOS KAPETANIOS antonkap@yahoo.gr

(ελήφθη 19-8-09)

 

επιστροφή

 

Αγαπητοί φίλοι σας γράφουμε για να σας εκφράσουμε τον θαυμασμό μας προς την δουλεία που έχετε κάνει στο να συλλέξετε όλα αυτά τα λινκς ομάδων που δραστηροποιούνται στην υπεράσπιση των ελέυθερων δημόσιων χώρων
Σας γράφουμε επίσης για να σας παρακαλέσουμε να διορθώσετε ένα λάθος που έχει η σελίδα σας ...

Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη δουλειά που κάνετε και ελπίζουμε σύντομα να δούμε διορθωμένη την παρουσία μας στην σελίδα σας
Κενό Δίκτυο [Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες]
http://voidnetwork.blogspot.com

(ελήφθη 25-8-2009)

 

επιστροφή

 

Αξιότιμε κ. Γιαννίρη,
είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου

Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας, ενδιαφέρομαι (για ερευνητικούς λόγους),
για τα Κινήματα Πόλης, που δραστηριοποιούναται για τους ελεύθερους χώρους. 
Θα χαιρόμουν αν μπορούσατε να με συναντήσετε ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηριού Ελεύθερων Χώρων
ώστε να έχουμε μία συζήτηση σχετικά με το θέμα μου.
Για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση βρίσκομαι στην διάθεσή σας.   
Με εκτίμηση,
Ν.Π.

(Μάρτιος 2010)

 

επιστροφή

 

κ.Γιαννίρη,

    Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια ... στη Μυτιλήνη. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους και όλων και συμφοιτητών μου για την πολύ κατατοπιστική διάλεξή σας την περασμένη Παρασκευή στη Μυτιλήνη. Ακούσαμε καινούρια πράγματα, ειλικρινά δεν γνωρίζαμε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τη μεριά των πολιτών της Αθήνας, ... - όπως κατάλαβα από την πολύ αναλυτική έκδοση του περιοδικού "Ελεύθεροι Χώροι" [Νο 23] που  μας χαρίσατε- και μας προβληματίσατε εντόνως για όλα αυτά τα  θέματα.

Κ.Α.

(17-5-2010)

 

επιστροφή

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ακατάπαυστη παρακολούθηση και το πάθος για τους Ελεύθερους Χώρους. Καλή συνέχεια !

Ο.Τ. (8-10-2010)

 

επιστροφή

 

Ονομάζομαι Γιώργος Π. και είμαι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Milwaukee στο αντικείμενο των αστικών σπουδών (Urban Studies).  Ελπίζω να έχετε λάβει την επιστολή που σας είχα στείλει τον Αύγουστο σχετικά με το αντικείμενο της διδακτορικής μου διατριβής που αφορά την αλλαγή χρήσης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Θα ήθελα να σας γνωρίσω πως βρίσκομαι ήδη στην Ελλάδα για την επιτόπια έρευνα και να σας ρωτήσω αν θα μπορούσατε να βρείτε λίγο χρόνο για μία συζήτηση εν είδει συνέντευξης.
Μπορούμε να συναντηθούμε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα σε χώρο της δικής σας επιλογής και σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Γιώργος Π.

 

Κύριε Γιαννίρη,
Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου αφιερώσατε, το υλικό που μου δώσατε, και προπαντός για τα ωραία πράγματα που μου είπατε.
Είναι πολύ τυχεροί οι μαθητές σας, και νομίζω ότι θα είναι κρίμα να συνταξιοδοτηθείτε από τώρα.

Γιώργος Π. (Οκτ. 2011)

 

επιστροφή

 

Αξιότιμε κ. Γιαννίρη

Επιθυμώ να σας ενημερώσω σχετικά με ένα ελεύθερο χώρο στην Ν. Ιωνία επιφανείας 5.500 τ.μ., στον οποίο υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑΣ…

Ο χώρος απαλλοτριώθηκε το 1985 με σκοπό την  δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τα παλιά διατηρητέα κτίρια της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑΣ κατεδαφίστηκαν πραξικοπηματικά κατά την πρώτη θητεία του δημάρχου Ι. Χαραλάμπους, με σκοπό την δημιουργία κατ' αρχάς υπαιθρίου χώρου στάθμευσης  και εν συνεχεία υπογείου χώρου στάθμευσης.

Την 22/2/2012 ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιου η πρόταση του σημερινού δημάρχου, για την έγκριση των δαπανών για τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για την  έκδοση της σχετικής οικοδομικής αδείας.

Η Ν. Ιωνία στερείται αξιόλογων ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής, είναι μια εκτεταμένη τσιμεντούπολη.

Επειδή διάβασα στο διαδίκτυο για την δραστηριότητα του παρατηρητηρίου των ελεύθερων χώρων, σας παρακαλώ να επιληφθείτε για την διάσωση και αυτού του χώρου.

Στο χώρο υπάρχουν περίπου δέκα μεγάλοι ευκάλυπτοι ηλικίας 70-80 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν να θυσιαστούν για την δημιουργία του υπογείου χώρου στάθμευσης.

Με την δημιουργία του υπογείου χώρου στάθμευσης μια μεγάλη θερμορυθμιστική επιφάνεια θα χαθεί .

Στην Ν. Ιωνία υπάρχουν πλέον οργανωμένοι στεγασμένοι χώροι, που καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

Με εκτίμηση

Α. Κ.

(28-2-2012)

 

επιστροφή

 

κ. Γιαννίρη γειά σας,
 με λένε Λ Μ, είμαι εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης στη .... Έχουμε γνωριστεί, παλιότερα σε σεμινάρια  της Μαριάννας Τσεμπερλίδου και πέρυσι στην ημερίδα για το αστικό πράσινο  της Aspis.  Αυτή τη περίοδο γράφω την μεταπτυχιακή μου εργασία με θέμα: οι αστικοί  υπαίθριοι χώροι ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία: η περίπτωση του  Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.  Σχετική αρθρογραφία σας βρήκα στο Παρατηρητηριο- απ όπου πήρα και το μέιλ  σας- και στο περιοδικο greekarchitects.  Θα ήθελα όμως, αν σας είναι εύκολο, να μου προτείνετε σχετική ξενόγλωσση  βιβλιογραφία και ελληνική επίσης και δικά σας άρθρα που πιθανόν δεν έχω  βρει στο διαδίκτυο. Επισκέφτηκα τη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ αλλά τα βιβλία που  βρήκα αφορούν κυρίως στο σχεδιασμό των ελεύθερων, πράσινων χώρων και όχι  στις κοινωνικές, εκπαιδευτικές κλπ διαστάσεις τους.
Λ Μ

 

κ. Γιαννίρη
Ευχαριστώ για τις δυο εργασιες νομιζω οτι μου ειναι πολύ χρήσιμες. σχετικα με το ΕΚΚΕ τις εχω δει ηδη και χρησιμοποιησει τις ερευνες που μου προτεινετε.
March 10, 2012

επιστροφή

 

From: Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό

[mailto:agroselliniko@gmail.com]

Sent: Tuesday, March 20, 2012 6:37 PM

To: undisclosed-recipients:

Subject: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

«Ο Αυτοδιαχειριζόμενος αγρός στο Ελληνικό», ευχαριστεί το «Παρατηρητήριο των Ελεύθερων Χώρων» και τον Ηλία Γιαννίρη για την προσφορά 250 ευρώ με αφορμή την δημιουργία ελαιώνα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στις 4/3.

Με τα χρήματα αυτά, καλύψαμε τα έξοδα για τη φασολάδα, τις ελιές, το ψωμί και το κρασί που προσφέραμε, (σε συνεργασία με την «Εναλλακτική Δράση»), καθώς και τα έξοδα για την δημοσιότητα της εκδήλωσης (αφισσάκια, ανακοινώσεις).

Ευχαριστούμε τον Ηλία από καρδιάς.

Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό

e-mail πρωτοβουλίας: agroselliniko@gmail.com

blog: http://agroselliniko.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

Παροχή στοιχείων που ζητήθηκαν

Ηλίας Γιαννίρης

10 Οκτωβρίου 2013

Ο Βασίλης Κουκαλάνι ζήτησε από το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας- Αττικής (www.asda.gr/elxoroi) στοιχεία για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, προκειμένου να ενσωματωθούν στο νέο παιδικό έργο που θα ανεβάσει το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ.  Ένα έργο του  Volker Ludwig, μετάφραση-διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι, Σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ και του Βασίλη Κουκαλάνι, μουσική στίχοι του Φοίβου Δεληβοριά.

Ευχαρίστως ανταποκριθήκαμε.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο.

 

Αγαπητέ Ηλία Γιαννίρη,
ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας. Θα ήθελα φυσικά να σας αναφέρω στις ευχαριστίες του προγράμματος της παράστασης, και είναι και το λιγότερο και οπωσδήποτε να σας καλέσω στην πρεμιέρα ή όποτε επιθυμείτε και μπορείτε να έρθετε στο θέατρο.

με μεγάλη εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Βασίλης Κουκαλάνι

Θέατρο Πορεία

9 Οκτωβρίου 2013

 

επιστροφή

 

Στοιχεία για χώρους πρασίνου

Κύριε Γιαννίρη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η βοήθειά σας μου ήταν πολύ χρήσιμη. Όταν (και εάν) τελειώσω δεν θα σας ξεχάσω.

Ευχαριστώ πολύ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Κ.  (November 02, 2013)

 

επιστροφή

 

Καλησπέρα σας κ. Γιαννίρη,

ονομάζομαι … και είμαι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και το Παρατηρητήριο για την αξιόλογη δουλειά σας και στη συνέχεια να σας ζητήσω να μου αποστείλετε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο του χάρτη των κοινωνικών αντιστάσεων του 2008. Καθώς η έρευνά μου αφορά σε χαρτογραφήσεις χώρου και εξουσίας, ο χάρτης αυτός θα είναι σημαντική πηγή πληροφορίας και μελέτης.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων και να σας διαβεβαιώσω για τη βιβλιογραφική αναφορά στο Παρατηρητήριο, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στην ιστοσελίδα σας.

Με εκτίμηση,


υποψήφια διδάκτορας
Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
(10-4-2014)

 

2014-06-05 Ηλίας Γιαννίρης <igiann3@gmail.com>:

αγαπητή κα …

συγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου.

Σας στέλνω συνημμένο το Χάρτη που ζητήσατε.

Όταν θα παρουσιάσετε τη διδακτορική σας εργασία παρακαλώ να μου στείλετε ηλεκτρονικά ένα αντίγραφο.

Καλή συνέχεια

Ηλίας Γιαννίρης

ΥΓ Το meil μου άλλαξε σε igiann3@gmail.com . Παρακαλώ διορθώστε.

 

κ. Γιαννίρη σας ευχαριστώ πολυ & να είστε σίγουρος ότι μόλις ολοκληρωθεί η διατριβή μου θα σας αποστείλω ένα ηλεκτρονικό αντίτυπο.

Με εκτίμηση,

Ν Τα, υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

επιστροφή

επιστροφή