Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

Περιφεριακές εκλογές 7-11-2010

 

Υποψήφιος Περιφεριάρχης Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό

«Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο»

 

Πώς έφτασα σε αυτή την υποψηφιότητα:

Τον Αύγουστο 2010 ενημερώθηκα ότι ο αγαπητός Ηλίας Γαγλίας, [συνεργάτης μου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας όταν ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος το 1998-2000, εξ’ ίσου γνωστός στην Ικαρία από την πρωτοποριακή εικοσάχρονη δράση του στην Κίνηση Πολιτών Ραχών, και τη δωδεκάχρονη δράση του στο Δήμο Ραχών με την Συσπείρωση Πολιτών Ραχών, όπου ήταν την τελευταία τετραετία δημοτικός σύμβουλος και  αξιωματική αντιπολίτευση (παραλίγο να πάρουν το δήμο)], θα κατέβαινε ως υποψήφιος δήμαρχος στον Καλλικράτειο Δήμο Ικαρίας.  

Χωρίς δισταγμό συμπαρατάχθηκα μαζί του και μάλιστα έκανα στις 20-8-2010 μεταδημότευση στο Δήμο Ευδήλου, για να τεθώ στη διάθεσή του συνδυασμού.

Την περίοδο εκείνη δέχτηκα τηλεφωνήματα από κεντρικά στελέχη του Συνασπισμού, αλλά και από τη Σάμο και τη Λέσβο, που μου ζητούσαν να κατέβω ως υποψήφιος αντιπεριφεριάρχης για την υποπεριφέρεια Σάμου, με υποψ. Περιφεριάρχη τον Λέσβιο, εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο Δημήτρη Μάντζαρη. σε μια προσπάθεια που γινόταν τότε να γίνει περιφεριακός συνδυασμός με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.   Η συνεργασία εκείνη δεν ευοδώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε υποψ. Περιφεριάρχη τον κ. Τεντόμα, αντί του Δ. Μάντζαρη, δείγμα των ζυμώσεων που γινόνταν στο εσωτερικό του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά μου προτάθηκε από τη Σάμο και τη Λέσβο να είμαι υποψ. Περιφεριάρχης σε ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο.

Θεώρησα τιμητικό να βλέπουν οι συναγωνιστές μου στο πρόσωπό μου τον καταλληλότερο να ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας. Έτσι, ομολογώ με δυσκολία, άφησα το Δήμο Ικαρίας και πέρασα στην Περιφέρεια.

Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ ψηφοδέλτιο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ΔΕΝ είναι μέλη των Οικολόγων Πράσινων. Ανήκουν στην κατηγορία των ενεργών πολιτών, που συμμετέχουν σε διάφορα τοπικά κινήματα και πρωτοβουλίες.

 

Στις 6 Οκτωβρίου 2010 έστειλα το εξής μήνυμα στους γνωστούς και φίλους μου:

 «Με αυτό το μήνυμα θέλω να σας ενημερώσω ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες θα είμαι υποψήφιος περιφεριάρχης Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό "Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου". Η Περιφέρεια αυτή αφορά τους Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου και περιλαμβάνει τα νησιά: Μυτιλήνη, Λήμνος, Αη Στράτης, Χίο, Ψαρά, Οινούσες, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους.

Το συνδυασμό τον βρίσκετε στην ιστοσελίδα: http://oikoanemos.wordpress.com, και στο προφίλ Facebook: facebook.com/oikologikosanemos .

Περισσότερα για εμένα θα βρείτε στο http://www.facebook.com/profile.php?id=100001584143032&v=wall#!/profile.php?id=100001584143032 

...

Ηλίας Γιαννίρης»

 

στις 13/10/2010 έστειλα στο IKARIAMAG το εξής σημείωμα, που μου ζητήθηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό. Το αναδημοσιεύω εδώ γιατί περιέχει περιληπτικά τους βασικούς άξονες-στόχους μας:

 

«Λυπάμαι που η πρώτη μου επαφή με το ikariamag είναι προεκλογική, γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Με πρότειναν και θα είμαι υποψήφιος Περιφεριάρχης Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό "Οικολογικός Άνεμος στο Β. Αιγαίο".

Προτάσεις:

1. Να αναθεωρηθεί το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για να προστεθεί ο Ανατολικός Άξονας (Θράκη-Β. Αιγαίο-Ν. Αιγαίο-Κρήτη), που είχαν προτείνει οι μελετητές στην αρχική μελέτη αλλά τον αφαίρεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Αν τον έβαζε θα έπρεπε να διατίθενται κονδύλια για τις μεταφορές και τις υποδομές στα νησία μας-προτίμησε να τα δίνει φαίνεται για χωματουργικά και οδικά στους μεγαλοεργολάβους. Όλοι οι νησιώτες πρέπει να παλέψουμε αυτό το στόχο.

2. Κάθε νησί (που τώρα γίνεται δήμος) θα πρέπει να αποκτήσει ένα συμφωνημένο σχέδιο και πρόγραμμα για την πορεία του, 10ετούς ορίζοντα, αναθεωρούμενο. Σήμερα τα διάφορα έργα γίνονται χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό. Οι χρήσεις γης να μη βρίσκονται σε ανταγωνισμό (π.χ. υπερβόσκηση εναντίον βλάστησης που προκαλεί ερημοποίηση, διάβρωση, υποβάθμιση των νερών κλπ).

3. Να διεκδικήσουμε ώστε η κυβέρνηση να συντάξει ένα πειστικό φάκελο προς την Ε.Ε. για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου (νησιωτικότητα). Τα νησιά πλήττονται γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές εδώ έξω από το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Χρειάζονται όμως ειδικές πολιτικές κατ' εξαίρεση των κοινοτικών κανόνων, όπως κάνουν άλλά κράτη-μέλη με τα νησιά τους.

4. Να διεκδικήσουμε ειδικότερα στις μεταφορές το "μεταφορικό ισοδύναμο", δηλαδή οι νησιώτες να πληρώνουν το ίδιο κόστος για μεταφορές προσώπων και προϊόντων που πληρώνουν οι στεριανές περιοχές για την ίδια απόσταση. Αν αυτό σημαίνει επιδοτήσεις στους εφοπλιστές να επανεξετάσουμε τις επιδοτήσεις και να υπάρξουν καράβια συλλογικής ιδιοκτησίας (π.χ. άνεργων ναυτικών) ή δημόσια.

5. Να διεκδικήσουμε και να ξανα-ανακτήσουμε συλλογικές μορφές αντιμετώπισης των προβλημάτων και της ποιότητας ζωής που είχαν οι προηγούμενες κοινωνίες, αξίες και τρόπους που υποχώρησαν λόγω κυριαρχίας των νεώτερων αξιών του ατομισμού και της ιδιωτευσης.

6. Να αντισταθούμε στην ιδεολογική κυριαρχία του ιδιωτικού πάνω στο κοινόχρηστο-δημόσιο και να βρούμε μια νέα περισσότερο δημιουργική αναλογία. Παράδειγμα: Οι καταπατήσεις και ιδιωτικές περιφράξεις παραλιών, ρεμάτων και ολόκληρων βουνών.

7. Να ενισχύσουμε τον πολιτισμό και τουρισμό της ενδοχώρας των νησιών, με μονοπάτια, οικοτοουριστικά καταλύματα στα χωριά, τοπική παραγωγή-τοπική κατανάλωση κλπ, που δίνουν αξία στον κόπο και στο περιβάλλον (πολιτιστικό-φυσικό). Να συνδέσουμε ένα τέτοιο τουρισμό με τον ξενοδοχειακό τουρισμό που υπάρχει.

8. Να παλέψουμε ώστε στα νησιά να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και η παρόδια δόμηση σπιτιών, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών κλπ. Το συνεχές χτίσιμο καταστρέφει τον πόρο για τον οποίο ήρθαν κάποτε οι τουρίστες. Ότι χτίζεται να είναι σε μελετημένη περιοχή.

Κάπως έτσι κινείται ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους ενεργούς πολίτες. Βρείτε μας στο http://oikoanemos.wordpress.com/ 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ηλίας Γιαννίρης

Υποψ. Περιφεριάρχης Β. Αιγαίου.

ΥΓ:

1. Υποψήφια Αντιπεριφεριάρχης Σάμου είναι η Μαρία Λυμπέρη

2. Όλοι οι υποψ. Περιφεριάρχες είναι από τη Λέσβο. Είμαι ο μόνος μη Λέσβιος, με καταγωγή Πατέρα από Χίο και Μητέρας από Ικαρία. Αυτό σπάνια θα το ξαναδούμε.» 

 

επιστροφή

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα για τις Περιφεριακές εκλογές 2010

 

Ηλίας Γιαννίρης
Επίκουρος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.Μαθήματα: Χωροταξία, Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Εισαγωγή στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, Ιστορία Πόλης και Πολεοδομίας, Νησιωτικός Χώρος και Βιώσιμη Ανάπτυξη (2007-σήμερα)

• Γεννήθηκα το 1952 στην Αθήνα. Από πατέρα κατάγομαι από τη Χίο. Από μητέρα κατάγομαι από την Ικαρία.
• Σπούδασα Αρχιτέκτονας Μηχανικός (ΑΠΘ-1976).
• Έκανα
Mεταπτυχιακές σπουδές (Master in Planning) στη Σχολή Urb. and Reg. Planning (Παν/μιο Οττάβας Καναδά-1977-1979).
• Είμαι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής/ΣΕΛΕΤΕ (1990).
• Υπήρξα υπότροφος ΙΚΥ (1987-1990).
• Ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ ΕΜΠ 1994 (Πολεοδομία-Χωροταξία). Η διατριβή μου σχετίζεται με τις διαχρονικές συγκρούσεις των χρήσεων γης μετά από συγκριτική μελέτη στην Χίο, Ικαρία και Ζάκυνθο.
• Υπηρέτησα Δημόσιος Υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ στη Διεύθυνση Χωροταξίας (1983-2000), υπεύθυνος χωροθετήσεων των Νομών Ζακύνθου, Ηρακλείου, Εύβοιας, Φωκίδας. Μου απενεμήθη εύφημος μνεία.
• Υπηρέτησα ως Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης με πλούσια δράση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (2000-2007).
• Πρωτοστάτησα στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας και υπηρέτησα ως ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος (1997-2000). Με αρχηγό έργου την Επαρχία Ικαρίας συστήσαμε δίκτυο τοπικών παρατηρητηρίων σε διαπεριφεριακή συνεργασία με την Κρήτη, το Πήλιο και τη Σικελία, συντάξαμε μελέτες για ήπιες μορφές ενέργειας, οικοτουρισμό και συγκοινωνίες από την αυτοδιοίκηση. Μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, εθελοντές από την Ευρώπη κατέγραψαν 19 μονοπάτια που διασχίζουν την Ικαρία. Μέσω της ΓΓΝΓ συστήθηκε Σημείο Πληροφόρησης Νέων στον Εύδηλο Ικαρίας. Μέσω του
LEADER αναδείχτηκε ένα κεντρικό μονοπάτι 25 χιλιομέτρων. Υλοποιήθηκαν 2 συνέδρια σε συνεργασία με το Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη ΓΓΕΤ, το ΕΜΠ, το ΚΕΤ και άλλους φορείς (τίτλοι: «Ποιο μέλλον ταιριάζει στην Ικαρία;», «Ζητήματα απασχόλησης σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές»).
• Διετέλεσα διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) (1997-2000).
• Υπήρξα ερευνητής σε εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα στο ΕΜΠ επί σειρά ετών.
• Είμαι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων (2002), διετέλεσα μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου (2002-2004) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
• Είμαι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομίας Χωροταξίας του ΤΕΕ (2006-σήμερα).
Είμαι μέλος του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων, του Συλ. Αρχιτεκτόνων και του Συλ. Πολεοδόμων- Χωροτακτών
• Είμαι ιδρυτής και εκδότης του διμηνιαίου περιοδικού “Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα” από το 1998 έως σήμερα. (
www.asda.gr/ ikariaka).
• Δημιούργησα και διατηρώ στην ευθύνη μου τον ιστότοπο «Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας»
www.asda.gr/ elxoroi.
• Συμμετέχω στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα, από το 1996.

 

επιστροφή