Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

έκτο τεύχος

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1999

Περιεχόμενα

Της Σύνταξης

Σελ. 3

Νέα από την Επαρχία Ικαρίας

Διεθνής Αεραθλητική Ακαδημία και Διεθνές Αεραθλητικό Κέντρο στην Ικαρία! Μεγάλο βήμα πολιτισμού! Για το ΙΚΑ και τα Ιαματικά Λουτρά Σύντομα τσάρτερ στην Ικαρία. Λεωφορείο πότε; Η απούσα Επαρχία Ικαρίας Υπ. Αιγαίου: Απασχόληση στο νησιώτικο χώρο Πόσες Καριώτικες μικρομεσαίες μεταποιητικές ή τουριστικές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου; Βράβευση Ικαριακού Συλλόγου Με την ψυχή στο στόμα Απ' το ντίπ' κι ολότελα... Η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών Αλιευτικό Καταφύγιο Καραβοστάμου Επικήρυξη δραστών για δηλητηριάσεις στους Φούρνους Η Επαρχία μας έγινε εισαγωγέας περδικών! Έγινε ο χορός του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων

Σελ. 4-8

Κουίζ: Ποιος ήταν ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας Διοικήσεως Νήσων Αιγαίου, και πότε;

Σελ. 8

Σχολιάζοντας τις ειδήσεις της Περιφέρειας

Σελ. 10

“Μεταξύ άλλων...” νέα από την αυτοδιοίκηση

Σελ. 14

Χάρτης Υποχρεώσεων ΟΤΕ προς τους Καταναλωτές

Σελ. 16

Ναυτοσύνη και μνήμες της στεριάς και του πελάγους Του Διονύση Μαυρόγιαννη

Σελ. 17

Επερώτηση για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους

Σελ. 18

Αγροτοτουρισμός ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα

Σελ. 20

Υπεράσπιση του δημόσιου, δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα της περιοχής "Πατέλα" των Πάνου Τότσικα και Βάσως Βασίλαρου-Τότσικα

 

Σελ. 21

Τα "Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα" δίνουν Ιδέες

Σελ. 23

Οι Κολλυβάδες, το Αιγαίο, η Ικαρία και η Φιλοκαλία Του Ηλία Γιαννίρη

Σελ. 25

Τι έγινε; Τι δεν έγινε;

Σελ. 26

Σχόλια

♦ "Ούλοι εμείς" θέλουμε την ιστορία μας ♦ Ο πολιτισμός δεν μπορεί να περιμένει ♦ Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και Ικαρία ♦ Τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ♦ Τα νέα τηλεφωνικά τέλη: "Το Μαύρο Άσπρο" ♦ Μουσικό Σχολείο Στον Κάμπο; ♦ Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Ο κίνδυνος θα μας έρθει από το κουνουπίδι; ♦ Οδός Ικαρίας στη Βαρκελώνη ♦ Ως πότε θα συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών στην Ικαρία; ♦ Ο Δήμαρχος Βαθέως

Σελ. 27

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: σε αυτό το τεύχος διάφορα συγκριτικά στοιχεία

Σελ. 32

Φωτογραφία εξωφύλλου: Το μνημειώδες άγαλμα του Ίκαρου που ανοίγει την Ικαρία και μπαίνει στα σπλάχνα της,

έργο του γλύπτη Ίκαρη, που κοσμεί τον Άγιο Κήρυκο.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

της σύνταξης

Χρόνια μας Πολλά! Το περιοδικό μας κλείνει, με αυτό το τεύχος ένα χρόνο ζωής! Φτύστε μας!

Μόλις αποχώρησε η Ικαριακή Αντιπροσωπεία από την Φινλανδία, και συγκεκριμένα από το Ελσίνκι, τον περασμένο Ιούνιο, άρχισε όλη η Ευρώπη επί ένα εξάμηνο να πηγαινοέρχεται στο Ελσίνκι! Μπράβο ποδαρικό! Η Επαρχία μας είναι φαίνεται πρωτοπόρα, αφού άνοιξε το δρόμο για τόσες επαφές, συμφωνίες, επιτυχίες στην Ευρώπη. Ευχόμαστε ο δρόμος που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην γείτονα χώρα αλλά και στην Κύπρο να σημάνει για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα εποχή. Βέβαια, είμαστε και εμείς εδώ, στην μικρή Επαρχία μας, να παίξουμε έναν ενεργό ρόλο για το κοινό και αμοιβαία επωφελές καλό. Ξέρουμε από ανισότητες, από κυριαρχίες, από αδικίες, από ανισορροπίες. Ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να αντιστεκόμαστε σε λογικές του τύπου "τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου". Γι αυτό αξίζει διπλά να βοηθήσουμε να ανοίγουν δρόμοι ισότιμης συνεργασίας και ενέργειες αμοιβαίου οφέλους.

Είχαμε και γεννητούρια! Τις καλύτερες ευχές μας στην οικογένεια του Έπαρχου Ικαρίας για το γιο! Οι ελπίδες γίνονται ακόμη περισσότερες για το μέλλον της Ικαρίας, που σήμερα μετράει ένα προς ένα τα παιδιά της μαζί με τις δυνατότητές της.

Έχουμε και άλλα μεγάλα νέα! Μετά τη Διεθνή Αεραθλητική Ακαδημία και την ένταξη των Λουτρών στο 3ο ΚΠΣ, δίνονται τώρα και ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα έρθουν να υπηρετήσουν στην Ικαρία για τρία χρόνια: 1.200.000 δρχ μισθό το μήνα, φοροαπαλλαγές, σπίτι πληρωμένο για τρία χρόνια και σημαντικά μόρια για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι ελπίδες όλων για μια σταθερή και σίγουρη ζωή στην ακριτική Ικαρία έχουν στραφεί στην πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου μας και των ιατρείων μας.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Αν δεν σας ξαναδούμε, καλή ...χιλιετία!

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Διεθνής Αεραθλητική Ακαδημία και Διεθνές Αεραθλητικό Κέντρο στην Ικαρία!

Χρόνια είχαμε να ακούσουμε τέτοιο καλό νέο! Ένα νέο που δίνει άλλα φτερά στην τοπική κοινωνία.

Η επιτυχία αυτή, πρέπει να επισημάνουμε, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα των θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει η κοινή δράση όλων των τοπικών δυνάμεων πάνω σε ένα κοινό στόχο. Όλοι την ήθελαν την Ακαδημία και όλοι δούλεψαν για αυτήν.

Ωστόσο, προσοχή! Πρέπει η αυτοδιοίκηση (Επαρχείο, Αναπτυξιακός Σύνδεσμος, Αναπτυξιακή Εταιρεία, 4 Δήμοι) να εμπλακεί ενεργά σε αυτή την ιστορία, και να επιβληθεί ως ισότιμος εταίρος στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.

Πρέπει να αναθέσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα την εκπροσώπηση της Ικαρίας: Να ενημερώνονται πλήρως για τους φακέλους και τα σχέδια, να διαμορφώνουν άποψη, να συμβάλουν στις εργασίες, να συμβουλεύουν τους τοπικούς φορείς, να διοργανώσουν ενημερωτικές ημερίδες, να ετοιμάσουν φακέλους με στοιχεία για την Ικαρία ώστε να τη διαφημίζουν στις εθνικές και διεθνείς επαφές.

Μην το κάνουμε όπως με τα λουτρά και την ΕΤΒΑ, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν καπνός τα 10 δισ. της Ακαδημίας και τα 2,5 δισ. Του Αεραθλητικού Κέντρου.

Πρέπει η Ικαρία, αυτή τη φορά να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται για να κατοχυρώσει, μαζί με την τεράστια επένδυση και το βασικότερο συντελεστή για την ανάπτυξη ενός τόπου: Την κοινή αισιοδοξία και κοινή προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.

Μεγάλο βήμα πολιτισμού! Η Ικαρία στο δρόμο της κοινής διαχείρισης για τη συλλογή σκουπιδιών

Κάποτε, το Συμβούλιο Περιοχής Β. Ικαρίας (Πρόεδρος Αυγ. Κούβαρης) είχε παραγγείλει μια μελέτη για ένα χώρο υγειονομικής ταφής στη Β. Ικαρία. Με τη μελέτη αυτή ανά χείρας ένα καριώτικο κλιμάκιο (Απ. Μουσέτης, Ηλ. Γιαννίρης) επισκέφτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ για χρηματοδότηση. Σχετικά με αυτήν την επίσκεψη είχαμε δημοσιεύσει στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας (Νοέμβριος 98) μια συζήτηση που είχε γίνει το Καλοκαίρι 98 στην Ικαριακή Ραδιοφωνία. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Συζητήσαμε με τον ειδικό Σύμβουλο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δοντά ο οποίος μας ρώτησε πόσος είναι ο πληθυσμός της Β. Ικαρίας. Όταν του είπαμε ότι πρόκειται για 3.500 κατοίκους, μας ρώτησε το συνολικό πληθυσμό του νησιού. Μόλις έμαθε ότι πρόκειται για 7.500 κατοίκους μας είπε ότι το μέγεθος είναι πολύ μικρό αλλά ωστόσο, επειδή είναι νησί θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αρκεί να βρίσκαμε μια συνολική λύση για όλο το νησί. Ζητούσε δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ ενιαία λύση, πράγμα που είναι αυτονόητο. ...Το μέλλον βρίσκεται σε σωστή εναπόθεση των σκουπιδιών και τόσο η τεχνολογία αλλά και οι διαθέσιμοι πόροι συνηγορούν σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) για όλη την Ικαρία, καλά οργανωμένο, και όχι 10 μικρούς και ανεξέλεγκτους"

Και στα επόμενα τεύχη μας είχαμε επανέλθει στην ανάγκη ενός ΧΥΤΑ για όλη την Ικαρία, πόσω μάλλον που θα ήταν "με το κλειδί στο χέρι" από εθνικά κονδύλια. Μέχρι χτες, σε αρκετές συσκέψεις η αυτοδιοίκηση ισχυριζόταν ότι αυτό δεν γίνεται, ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες, ότι τα λειτουργικά έξοδα θα έπνιγαν τους Δήμους. Η συζήτηση όμως είχε ανοίξει.

Σήμερα, με την απόφαση των τριών Δημάρχων για έναν κοινό ΧΥΤΑ ανοίγει μια νέα εποχή για την Ικαρία. Όχι μόνο γιατί θα ξεβρομίσουν τα πολύτιμα ρέματά μας και θα καθαρίσουν οι πηγές του νερού, αλλά και γιατί μπαίνουν τα θεμέλια για συνεργασία σε κοινά προβλήματα, όπως συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, κοινή διαχείριση του βουνού, συνεργασία με το Δήμο Φούρνων για ενιαίο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, τοπικά προϊόντα, κοινή πολιτική για τη νεολαία και την τρίτη ηλικία κλπ.

Για το ΙΚΑ και τα Ιαματικά Λουτρά

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φοίβος Ιωαννίδης απαντώντας σε κοινοβουλευτική αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει αυτό που ήδη ξέρουμε. Δηλαδή, ότι: "...ο ασφαλισμένος μπορεί να μεταβαίνει στην λουτροπηγή της αρεσκείας του. Όμως στην περίπτωση αυτή θα επιβαρύνεται με την τυχόν επιπλέον δαπάνη."

Πόση είναι αυτή η επιπλέον δαπάνη; Το εισιτήριο του Λεωφορείου για Αιδηψό κάνει 2.650 δρχ, για Καμένα Βούρλα 3.200 και για Υπάτη 4.200. Δηλαδή μιλάμε για λιγότερο από μισό εισιτήριο πλοίου που πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι για να έρθουν στην Ικαρία. Αφού οι Λουόμενοι μένουν 15 και 20 μέρες στην Ικαρία δεν θα 'ταν λογικό να τους προσφέρουν π.χ. τα ξενοδοχεία μια μείωση της τιμής τους κατά ένα τριχίλιαρο ή πεντοχίλιαρο για όλο το διάστημα, ώστε και οι λουόμενοι να μην επιβαρύνονται, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός της Ικαρίας να μην πέφτει. Άλλωστε, η πτώση κατά 20% περίπου φέτος φέρνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε όλους.

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί ο υφυπουργός αναφέρει κάτι ακόμη στην απάντησή του: "Όπως μας έκανε γνωστό η Διοίκηση του ΙΚΑ μελετάται από τις υπηρεσίες του η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού έτσι ώστε στο εξής να καταβάλλεται ένα πάγιο επίδομα λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους". Δηλαδή, είτε στην Αιδηψό πας, είτε στην Ικαρία, θα παίρνεις το ίδιο ποσό. Ακόμη χειρότερα δηλαδή από ότι τώρα.

Μάλιστα μια τέτοια έκπτωση από την ξενοδοχειακή Ικαρία και με ένα καλό φυλλάδιο, η Ικαρία θα κέρδιζε μαζί με τον τουρισμό και πολλές συμπάθειες. Αντίθετα, οι συνεχείς διαμαρτυρίες και καταγγελίες, αυτό που κερδίζουν είναι "οίκτο" για τους κακομοίρηδες που τους αδικούν για άλλη μια φορά.

Σύντομα τσάρτερ στην Ικαρία. Λεωφορείο πότε;

Τα τσάρτερ είναι θέμα χρόνου, γιατί θα γίνει η επέκταση του αεροδιαδρόμου. Και μετά; Ξέρουμε τι να τα κάνουμε τα τσάρτερ των 100 θέσεων; Έχουμε όραμα για τον τουρισμό; Ξέρουμε που βαδίζουμε για τα επόμενα 5-10 χρόνια ή βαδίζουμε στα τυφλά και ότι κάτσει;

Ίσως το μέτρο της ανικανότητας μας να είναι η ανυπαρξία συγκοινωνιών στην Ικαρία. Είναι το μόνο νησί σε όλο το Αιγαίο με μηδενικές συγκοινωνίες, όχι μόνο μέχρι το αεροδρόμιο αλλά και μέχρι το δυτικό άκρο του.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες και για να πάει κανείς από το αεροδρόμιο σπίτι του χρειάζεται συχνά να πληρώσει όσο ένα επιπλέον αεροπορικό εισιτήριο. Για σύγκριση, το μήκος του δρόμου της Ικαρίας από τη μια άκρη στην άλλη είναι τόσα περίπου χιλιόμετρα όσο το μήκος της Κέρκυρας από το Βορά μέχρι το Νότο. Το αποτέλεσμα; Ίσως τελικά να προσφέρουμε τουρισμό ακριβότερο και ταλαιπωρία μεγαλύτερη από πολλά άλλα μέρη. Ας παραγγείλει κάποιος μια συγκριτική έρευνα.

Η απούσα Επαρχία Ικαρίας

Στο προ-προηγούμενο τεύχος (Ιούνιος 99) γράφαμε: “Μάλλον χρειάζεται μια σύσκεψη του τουριστικού τομέα της Ικαρίας. Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία;”

Στο προηγούμενο τεύχος (Αύγουστος 99) γράφαμε: "Τώρα, που πέρασε η σαιζόν, πιστεύουμε ότι μια τέτοια σύσκεψη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Και ξαναρωτάμε: Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία;"

Το αποτέλεσμα: Ενώ η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί ότι στα Περίπτερά της σε Τουριστικές Εκθέσεις από το Νομό μας θα συμμετέχουν ένας από Σάμο και ένας από την Επαρχία Ικαρίας, στην Έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο (15-18 Νοεμβρίου) η Ικαρία απουσίαζε. Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση "Φιλοξένια 99'", στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο.

Η διανομή τουριστικών πληροφοριών για την Ικαρία και τους Φούρνους επαφίεται στον πατριωτισμό των Σαμιωτών και των Μυτιληνιών (που μάλλον ενδιαφέρονται περισσότερο για την Ικαρία από εμάς τους ίδιους)! Ωστόσο, είναι εκεί και οι Τουρ Οπερέϊτορ και γίνεται κλείσιμο πολλών συμφωνιών.

Έρχονται και άλλες διεθνείς και εθνικές τουριστικές εκθέσεις. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής. αποφάσισε τη συμμετοχή του Νομού στις τουριστικές εκθέσεις της Ουτρέχτης (12-16 Ιανουαρίου), της Πράγας, του Μονάχου του Βερολίνου και του Γκέτεμποργκ καθώς και η έκδοση υλικού προβολής των νησιών του νομού Σάμου. Είναι και το 5ο Τουριστικό Πανόραμα (10-14 Μαϊου).

Τα έξοδα είναι πληρωμένα. Τα φυλλάδια και οι αφίσες υπάρχουν. Τα προϊόντα υπάρχουν. Καριώτες και Φουρνιώτες που να ξέρουν ξένες γλώσσες υπάρχουν. Επαρχείο, Δήμοι, Σύλλογος Ξενοδόχων, Σύλλογος Ξενοδοχειοϋπαλλήλων, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, υπάρχουν. Ποιος θα ενδιαφερθεί;

Υπ. Αιγαίου: Απασχόληση στο νησιώτικο χώρο (1)

Τα τρία πρώτα μέτρα του προγράμματος για την απασχόληση στο νησιώτικο χώρο ανακοίνωσε ο υπουργός Αιγαίου κ. Στ. Μπένος, στην Κάλυμνο (4-11-99):

1. Πιλοτική έρευνα από το Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης στην Κάλυμνο

2. Ίδρυση Πολυκέντρων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για το συντονισμό των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας (ΓΓΝΓ).

3. Χρηματοδότηση του προγράμματος Συνέργεια 2000 για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον τομέα της απασχόλησης στα νησιά.

Για το πρώτο, η Επαρχία μας θα έπρεπε να διεκδικήσει τέτοια πιλοτική δραστηριότητα, αφού είναι η μόνη που έγκαιρα (Ιανουάριος 99) έκανε ειδικό συνέδριο για την απασχόληση στις νησιώτικες παραμεθόριες περιοχές και δημοσιοποίησε τα πορίσματα παντού. Μάλιστα, είχε κάνει και ειδική έρευνα ερωτηματολογίου στη νεολαία της Ικαρίας με σημαντικά ευρήματα.

Για το δεύτερο, είναι προφανές ότι το Σημείο Πληροφόρησης Νεολαίας που στήθηκε με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποτελεί μια καλή βάση για τη δημιουργία Πολυκέντρου στην Ικαρία. Τώρα, χρειάζεται προσωπικό.

Για το τρίτο, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας πρέπει να ενδιαφερθεί ενεργά. Άλλωστε αυτή δημιούργησε και τα άλλα δύο υπόβαθρα. Αναμένουμε ιδέες και προτάσεις της που θα διαβιβαστούν προς το Υπουργείο Αιγαίου, για να τις δημοσιεύσουμε.

Υπ. Αιγαίου: Απασχόληση στο νησιώτικο χώρο (2)

Είπε κι άλλα ο υπουργός στην Κάλυμνο. Αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου: "Ο υπουργός Αιγαίου υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά η στελέχωση και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στα νησιά."

Κύριε υπουργέ, από τον Αύγουστο 1998 δεν υπάρχει γιατρός του ΙΚΑ στην Ικαρία. Το έχουν καταγγείλει οι Ικαριακοί Φορείς επανειλημμένα. Τι θα πει "να ενισχυθεί αποφασιστικά η στελέχωση..." αν όχι την άμεση αντικατάσταση του γιατρού αυτόματα, από πέρσι; Χρειάζονται διαμαρτυρίες και υπομνήματα για να πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει γιατρός, ώστε να υλοποιήσει μετά από δυο χρόνια (αν το υλοποιήσει) το αυτονόητο; Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποφασιστική ενίσχυση της στελέχωσης.

Αλήθεια, εκείνα τα αναλυτικά υπομνήματα των τοπικών φορέων με τις ωραίες προτάσεις για την υγεία και την περίθαλψη, όταν τα παίρνουν στην κυβέρνηση τι τα κάνουν;

Ας πούμε εκείνο το "να έρχονται οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές κάθε δύο μήνες στο νησί μας για να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι" του ψηφίσματος των Οικοδόμων Ικαρίας (20-10-99) τι πορεία θα ακολουθήσει;

Πόσες Καριώτικες μικρομεσαίες μεταποιητικές ή τουριστικές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου;

Μπράβο! Το βρήκατε: Καμιά.

Από τα άλλα νησιά εγκρίθηκαν 73 προτάσεις προϋπολογισμού 1,6 δισ. Δρχ.

Τεχνικο-οικονομικές ανεπάρκειες, λειψή πληροφόρηση, ή η τυπική Ικαριακή ραστώνη; Ποιος θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων τέτοια θέματα;

(Κάποιοι που ξέρουν, σιγομουρμουρίζουν: "Καλά! Πρώτη φορά είναι;")

Έγινε ο χορός του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων

Και είχε επιτυχία. Ήταν στις 27 Νοεμβρίου, στο Χαλάνδρι. Το χορευτικό της Ικαριακής Νεολαίας έδωσε ένα όμορφο παρόν.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα μικρό έλλειμμα από την εκστρατεία του Συλλόγου στη Σερβία, την περασμένη άνοιξη. Όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν οικονομικά και δεν πρόλαβαν να το κάνουν την περίοδο των βομβαρδισμών, μπορούν να το κάνουν τώρα στέλνοντας χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 71970042223.

Βράβευση Ικαριακού Συλλόγου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Σύλλογος Παλινοστούντων Ικάριων "Ο Κρίκος" είναι η Ικαριακή Εθελοντική Οργάνωση που είχε αξιόλογη δράση το 1999 και βραβεύεται σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στα πλαίσια κοινής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Θερμά συγχαρητήρια στον "Κρίκο", που κάνει μια επίμονη και συστηματική δουλειά πολύ αξιόλογη.

Αλιευτικό Καταφύγιο Καραβοστάμου

Δημοσιεύτηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών διακήρυξη δημοπρασίας για το Αλιευτικό Καταφύγιο Καραβοστάμου Ικαρίας, προϋπολογισμού 780.000.000 δρχ. (Α.Π. Τ.Υ. 6107/8-11-99).

Τι θηριώδες ποσό είναι αυτό για ένα δημόσιο έργο; Τι γίνεται και κάθε τόσο διπλασιάζεται το κόστος κύριε Νομάρχη; Κάποτε ξεκίνησε ως οραματική ιδιωτική πρωτοβουλία ενός τοπικού συλλόγου με συγκέντρωση χρημάτων από χοροεσπερίδες, τότε που δεν έδινε κανείς λεφτά στην Ικαρία. Κατόπιν βρέθηκαν από τη δωρεά Ράπτη περίπου 200 εκατομμύρια. Η Νομαρχία ενέκρινε 200 περίπου. Τώρα πώς φτάσαμε να δημοπρατείται στα 800; Και μέχρι να τελειώσει πόσο θα έχει κοστίσει; Για εκατομμύρια μιλάμε που πλησιάζουν το ένα δισ., και για προϋπολογισμό συγκρίσιμο με αυτόν του Λιμανιού του Ευδήλου.

Βρέθηκε νέα χρηματομηχανή απορρόφησης, ενώ τα χιλιάδες μικρά προβλήματα του λαού και του τόπου, διάσπαρτα εδώ και εκεί χρονίζουν από πακέτο σε πακέτο; Ποιος από τη Νομαρχία μπορεί να ενημερώσει υπεύθυνα; Ποιος παρακολουθεί την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο; Ποιος από τη Νομαρχία παρακολουθεί αν εκτελείται η μελέτη ή με αφορμή τη μελέτη γίνονται άλλα αντί άλλων; Υπήρχε στη μελέτη το μεγάλο μπάζωμα που έγινε πίσω από τον ιστορικό βράχο του Καραβοστάμου; Και αν δεν υπήρχε το μπάζωμα, τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει;

Τέτοιες απορίες έπρεπε να έχουν λυθεί. Ζητήθηκε έγκαιρα ενημερωτική συνάντηση από το Δήμο Ευδήλου και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου στο Καραβόσταμο αλλά δεν έγινε. Αυτό που γίνεται είναι να ακούγονται μέχρι και απειλές. Διάλογος όμως; Ενημέρωση;

Ας θυμίσουμε ότι μόλις στο προηγούμενο τεύχος φιλοξενήσαμε το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Τμήματος Βορειανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Βαθύ-14/7/99), όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα Μεγάλα Έργα απορροφούν τα περισσότερα χρήματα χωρίς να ωφελούν την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Να γίνει το αλιευτικό καταφύγιο Καραβοστάμου για την εξυπηρέτηση των ψαράδων του χωριού. Και να γίνει σωστά και με βάση τις μελέτες. Να μην γίνει όμως άλλοθι για την "απορρόφηση" οχτακοσίων εκατομμυρίων δραχμών δημοσίου χρήματος, και μάλιστα για ένα έργο που όπως κατασκευάζεται είναι υψηλού τεχνικού κινδύνου. Μια κακοκαιρία σήμερα μπορεί να επιφέρει μεγάλη ζημιά! "Μια προβέζα θα τα πάρει όλα" λένε στο καφενείο.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο τα ξέρει όλα αυτά και έχει πάρει επαρκή επιχειρήματα για αυτούς τους κινδύνους. Γι αυτό πρέπει να παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεών του.

"Να μη μας ενδιαφέρει", θα πουν μερικοί. Άραγε θα το πουν και εκείνοι που μόλις χτες έχυναν δάκρυα για σπάταλες πολιτικές που αφαιρούν τους πόρους από εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες;

Με την ψυχή στο στόμα

Η καθημερινότητα στην Επαρχία Ικαρίας είναι δύσκολη, και οι όροι που διεξάγεται το παιχνίδι, στην κυριολεξία, άνισοι. Αντιγράφουμε από τα αθλητικά της ΣΑΜΙΑΚΗΣ 15-11-99: "Ο Ίκαρος υπέστη σημαντική ταλαιπωρία αφού το καϊκι που είχαν ναυλώσει τους άφησε στο Καρλόβασι, νοίκιασαν ταξί για να φτάσουν με την "ψυχή στο στόμα" στο παρά πέντε για να δώσει τον πρώτο αγώνα της τιμωρίας του στο γήπεδο Σάμου". Το σκόρ του αγώνα 2-2 (με τα Κονταίκα). Και οι Ικαριακές ομάδες στη βαθμολογία των 11 ομάδων της Ά τοπικής: Ίκαρος 9ος με 1 βαθμό και τιμωρημένος, Μεσσαριά 10η με 0 βαθμό. Ρε παιδιά λόγω ταλαιπωρίας, δώστε τους και κανένα βαθμό παραπάνω, έτσι, για ηθική στήριξη. Γιατί δεν αμφιβάλλουμε ότι πολλά άλλα Καριωτάκια θα ήθελαν να παίξουν αλλά... που να τρέχουν, και μάλιστα με την "ψυχή στο στόμα". Ίκαρε και Μεσσαριά συνεχίστε. Είμαστε μαζί σας!

Απ' το ντίπ' κι ολότελα...

Επιδοτούμενα σεμινάρια που αφορούν τον αγροτοτουρισμό, την συντήρηση και την σήμανση μονοπατιών στην Σάμο και την Μελισσοκομία στην Ικαρία πραγματοποιεί το ΚΕΚ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Σάμου. Επίσης, το Γραφείο Αλιείας της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση για αλιείς υδατοκαλλιεργητές διαρκείας 150 ωρών στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας

Μακάρι τα σεμινάρια για τον αγροτοτουρισμό και τα μονοπάτια να γίνουν και στην Ικαρία και στους Φούρνους που τα 'χουν ανάγκη, γιατί δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη στην Ικαρία χωρίς την αξιοποίηση της ενδοχώρας της.

Επικήρυξη δραστών για δηλητηριάσεις στους Φούρνους

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ικαρίας είχε καταγγείλει στον Εισαγγελέα ότι κάποιοι βάζουν φόλες με το ισχυρό φυτοφάρμακο LANATE, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται αγελάδες, σκύλοι και πουλιά.

Ωστόσο, ένα νέο περιστατικό τους εξόργισε, μετά τη δηλητηρίαση τριών σκύλων στους Φούρνους. Έτσι ο Σύλλογος αποφάσισε με έκτακτο συμβούλιο στις 5-11-99 την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δρχ σε όποιον δώσει στοιχεία ώστε να βρεθούν οι ένοχοι της δηλητηρίασης.

Δεν πάμε καλά, ούτε με τις δηλητηριάσεις, ούτε με τις επικηρύξεις.

Η Επαρχία μας έγινε εισαγωγέας περδικών!

Αν έλεγες σε κανένα Καριώτη ή Φουρνιώτη πριν 40 χρόνια ότι θα εξαφανιστούν οι πέρδικες, δεν θα σε πίστευε. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος τι κάνει; Η αλήθεια είναι ότι κάνει ότι μπορεί. Και σπόρο βίκου μοιράζει στα μέλη του, και απελευθερώνει πέρδικες στο Χρυσόστομο και στους άμεσους στόχους του είναι να εισάγει και άγριους λαγούς. Μάλιστα, έχει κάνει παλιότερα και δενδροφύτευση. Όλα αυτά σε τίποτε δεν διαφέρουν από ένα Πρόγραμμα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος.

Και μάλιστα, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι το κυνήγι η αιτία που προκαλεί τη σημαντικότερη διατάραξη στη φύση, αλλά τα χημικά, τα φυτοφάρμακα και τα δηλητήρια που σκορπίζουμε καλλιεργώντας. Όμως...

Μήπως πρέπει ο ίδιος ο Σύλλογος να δει το πράγμα διαφορετικά; Για παράδειγμα, να προκηρύξει διαγωνισμό φωτογραφίας στα μέλη του με θέμα την Ικαριακή Φύση; Ή να διοργανώσει αγώνες κυνηγιού με παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούσαν πριν το κυνηγητικό όπλο; Έτσι, και η επαφή με την πανέμορφη Ικαριακή και Φουρνιώτικη φύση θα γίνεται, αλλά και θα μετατοπίζεται σταδιακά το ενδιαφέρον από την βάρβαρη προς την ευγενή πλευρά. Επίσης, μήπως πρέπει να οργανωθεί μια κυνηγητική περιοχή στο κέντρο του νησιού όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι, με την έννοια ότι θα επιτρέπεται να πυροβολούνται ακόμη και τα ελεύθερα κατσίκια;

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι "μαύρο-άσπρο" και η συζήτηση μεταξύ των κυνηγών, των κτηνοτρόφων, των καλλιεργητών, των μελισσοκόμων και των φυσιολατρών πρέπει κάποτε να ξεκινήσει. Άλλωστε, πρόκειται για δραστηριότητες που κατά περιόδους κάνουν τα ίδια πρόσωπα, χρειάζεται όμως συνεννόηση και συμφωνία για το τι να επιδιώκουν και τι να αποφεύγουν όλοι μαζί.

Όχι κάποιοι χωριανοί να βάζουν φόλες και κάποιοι άλλοι να τους επικηρύσσουν!

Η στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών

Μαθαίνουμε ότι προχωράει η στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών του Επαρχείου. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα στο επόμενο τεύχος. Μήπως η Νομαρχία πρέπει να ανανεώσει και να ξαναεκδόσει εκείνο τον Οδηγό του Πολίτη που είχε βγάλει το 1998; Ένας τέτοιος Οδηγός είναι πάντα χρήσιμος, και πρέπει να υπάρχει σε πολλά αντίτυπα ώστε να πάρουν όλοι.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Σχολιάζοντας τις ειδήσεις της Περιφέρειας

(όπως τις μαζέψαμε από το Δίκτυο ΕΡΑ Β. Αιγαίου)

Η ΕΡΑ Β. Αιγαίου, όπως και όλοι οι περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ έχουν κάνει ένα δίκτυο στο Ιντερνέτ (http://www.eraweb.gr/lesvos/index.htm). Μπορείτε, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέσω Ιντερνέτ, να συνδέεστε με τη Μυτιλήνη. Με επιμέλεια της καλής δημοσιογράφου Δήμητρας Λαχουρή, υπάρχουν καθημερινές τοπικές ειδήσεις. Επίσης, μπορείτε να ακούτε καθημερινά σύντομο δελτίο ειδήσεων για το Β. Αιγαίο. Τα "Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα" επισκέπτονται καθημερινά την ΕΡΑ Β. Αιγαίου και μαζεύουν ειδήσεις, για να ενημερώσουν και να σχολιάσουν. Επίσης, ενημερώνονται συστηματικά και από τον τοπικό τύπο

 

Η ΙΚΑΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η ίδρυση στην Ικαρία της Διεθνούς Αεραθλητικής Ακαδημίας εγκρίθηκε από την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνεται μόνιμα στην Ικαρία η αφή της φλόγας για τους παγκόσμιους αεραθλητικούς αγώνες οπουδήποτε και αν αυτοί γίνονται κάθε 2 χρόνια. Η Καριώτικη είδηση του Μιλλένιουμ!

 

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΜΟΥ

Τρεις ομάδες από την Σάμο και μια από την Ικαρία εξασφάλισαν την πρόκριση τους στην Γ΄ φάση του Κυπέλλου Σάμου. Οι ομάδες αυτές είναι η Αναγέννηση, ο Αρίσταρχος και η Μεσαριά. Βάστα καημένη Μεσσαριά!

 

ΛΑΔΙ

Είπε-είπε για τους Κρητικούς και τις κρητικές τιμές λαδιού ο βουλευτής Λέσβου του Πασοκ Φραγκλίνος Παπαδέλλης και τελικά τα κατάφερε να εξασφαλίσει λύση ιδιαιτέρως ικανοποιητική για τους ελαιοπαραγωγούς της Μυτιλήνης. Η τελική τιμή της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί στις 350 δραχμές ανά κιλό ενώ η προκαταβολή που ορίστηκε στις 286 δραχμές ανά κιλό θα αυξηθεί κατά 30 δραχμές δηλαδή θα κυμανθεί στις 316 δραχμές ανά κιλό. Επίσης για την περίοδο 1998/99 το Υπουργείο Γεωργίας μετά από την ακριβή καταγραφή και την επεξεργασία των συνολικών στοιχείων τα οποία υπέβαλαν οι παραγωγοί κρίνει ότι θα πρέπει να θεωρηθούν ασυμβίβαστες οι δηλώσεις εκείνες οι οποίες υπερέβαιναν το διπλάσιο της ποσότητας ζώνης παραγωγής. Ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι το ποσό των 316 δραχμών της φετινής κοινοτικής επιδότησης είναι η προκαταβολή του 70% ενόψει της τελικής εκκαθάρισης και ότι το σύνολο ανά κιλό επιδότησης δεν θα είναι μικρότερο των 350 - 360 δραχμών. Η Εταιρεία ΕΛΑΙΣ συζητά την αγορά ποσότητας λεσβιακού ελαιόλαδου προκειμένου να εμφιαλωθεί και να διατεθεί στην ντόπια και την ξένη αγορά, αρκεί να εγγυηθεί ο προμηθευτής την τροφοδότηση της εταιρείας με την ποσότητα ελαιολάδου που θα συμφωνηθεί ετησίως καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον προμηθευτή ώστε η εσφαλμένη κατοχύρωση της ονομασίας του ελαιολάδου ως Λεσβιακό ελαιόλαδο να μετατραπεί σε ελαιόλαδο Μυτιλήνης. 12 δις δραχμές θα δοθούν σε 21.472 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ως επιδότηση για την ελαιοκομική περίοδο 1998 - 1999. Δηλαδή, Κρητικές τιμές λαδιού, Μυτιληνιές τιμές λαδιού (κατά μέσο όρο 560.000 δρχ ανά δικαιούχο), και πάει λέγοντας. Μέχρι την Ικαρία, δεν θα μείνει ούτε κοκαλάκι για γλείψιμο! Το λάδι μας είναι και βιολογικότατο αλλά... και η ραστώνη-ραστώνη! Ας μην ξεχνάμε και το έξοχο μουσείο Λαδιού που έκαναν στη Μυτιλήνη.

 

ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

Την Σάμο και την Ικαρία επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Σε ανοικτή συγκέντρωση στον Παγώνδα της Σάμου ο κ. Σκοπελίτης αναφέρθηκε στο θέμα της επιδότησης του λαδιού ενώ σε συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς της Ικαρίας ανάπτυξε τις θέσεις του κόμματος. Σπάνιες οι επισκέψεις του Χειμώνα στην Ικαρία! Η επίσκεψη ενός βουλευτή αποτελεί είδηση.

 

ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Την άμεση υλοποίηση των προτάσεων για εμπορική και τουριστική συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης των Μικρασιατικών παραλίων και του Αιγαίου αποφασίστηκε στην συνάντηση που διοργάνωσε στο Κουσάντασι η Τουρκική Ένωση Αιγαίου και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Χίο, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Ροδόπη. Επίσης από τους συμμετέχοντες κατατέθηκαν προτάσεις για αδελφοποιήσεις μεταξύ τουρκικών και ελληνικών πόλεων. Εμείς φαίνεται εκπροσωπηθήκαμε από τη Σάμο. Ενημερώθηκε κανείς;

 

Σε σχέση με το προηγούμενο θέμα, θυμηθήκαμε μια είδηση που διαβάσαμε το 1998:

"Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, το Υπουργείο των Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ένα βιβλίο όπου παρουσιάζεται ένας χάρτης που δείχνει το Ιράν να περιλαμβάνει και το Ιράκ, την Αρμενία να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, και τέσσερα ελληνικά νησιά (η Ρόδος, η Σάμος, η Ικαρία και η Χίος) να βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το βιβλίο αυτό μοιράστηκε σε διπλωματικούς κύκλους και ο εν λόγω χάρτης δημοσιεύθηκε στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News". Από την ελληνική πλευρά υπήρξε διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα." Η Κίνα ήταν εκτός Τουρκίας;

 

ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΧΙΟΣ

Δίκτυο γεύσης και φιλοξενίας δημιούργησε στη Χίο η ΈΝΑ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 25 επιχειρήσεις από το νησί οι οποίες υποχρεούνται να προωθούν τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές και τον πολιτισμό. Το δοκιμάζουμε στα τουριστικά περίπτερα της Χίου! Μπράβο! Και στα δικά μας. Αλλά, ποια δικά μας;

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην διαφημιστική εκστρατεία του Νομού Σάμου στην Γερμανία προχωρεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής μέσα στα πλαίσια τις οποίας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση γιγαντοαφίσας του νησιού (σ.τ.σ. Σάμου) στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και η συμμετοχή στο πρόγραμμα Ελληνικός μήνας Γεύσεων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους. Κατά την διάρκεια του μήνα αυτού θα υπάρχουν σε όλα τα γερμανικά τρένα για έναν ολόκληρο μήνα διαφημιστικά φυλλάδια με όλες τις πληροφορίες για τον Νομό ώστε οι επιβάτες να έχουν την δυνατότητα να τα μελετήσουν ενώ παράλληλα στα εστιατόρια των τρένων θα σερβίρονται αποκλειστικά ελληνικά φαγητά και ποτά. Αν είχαμε βερίκοκο καϊσί, καθούρα, Πράμνειο Οίνο, τουλουμοτύρι, παστουρμά κατσικίσιο, ελιές χουρμάδες, γλυκό τριαντάφυλλο, μανήτες (μανητάρια του βουνού), θα τα προσφέραμε και εμείς. Αλλά ... δεν έχουμε πια, ή δεν ξαναέχουμε ακόμα! Δικαίως λοιπόν η γιγαντοαφίσα μόνο του νησιού Σάμου στο σταθμό του Μονάχου.

 

ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Την διεκδίκηση μεγαλυτέρων κονδυλίων από το Εθνικό Σκέλος αποφάσισαν κατά την συνάντηση τους στα Ιωάννινα οι Νομάρχες και οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και Ηπείρου, με στόχο την χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη των δυο φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης. Η επόμενη συνάντηση των Νομαρχών και Περιφερειαρχών του Βορείου Αιγαίου και της Ηπείρου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου στη Μυτιλήνη. (18-11-99) Οι... άκρες της Ελλάδας έχουν κοινά προβλήματα!

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Στην διεθνή συνάντηση με θέμα προδιαγραφές για την κατοχύρωση της έννοιας των περιφερειακών Μουσείων που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου , Νίκος Ζούρος. Σκοπός της συνάντησης είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούνται ώστε να κατοχυρώνεται η έννοια των περιφερειακών Μουσείων. Από εμάς, με τα 5 Μουσεία, ποιος έχει αναλάβει να ενημερώνεται και να ενημερώνει τους υπόλοιπους και την αυτοδιοίκηση;

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις για τα ορεινά χωριά της Σάμου που διοργάνωσαν η εφημερίδα Χαραυγή και η ΕΡΑ Δίκτυο Βορείου Αιγαίου. Αναπτύχθηκε πλούσιος και έντονος διάλογος για τα τοπικά προβλήματα της Σάμου. Οι συναντήσεις της Χαραυγής και της ΕΡΑ Δίκτυο Βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν τον Απρίλιο στην Ικαρία και τους Φούρνους. Μπράβο στη Χαραυγή και στην ΕΡΑ!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15 δισεκατομμύρια δρχ. θα διατεθούν για τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο από το Γ' Κ.Π.Σ. όπως δήλωσε ο Γ.Γ. της περιφέρειας Αθανάσιος Καρούντζος. Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν και 10 δις οι Μ.Μ.Ε. για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και σε συνδυασμό με τα 15 δις που θα διατεθούν για τον πολιτισμό μπορούν να απογειώσουν τον τουρισμό στην περιφέρεια μας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Καρούντζος. Στην Επαρχία μας αναλογούν πόσα; Και τι προτάσεις έχουμε;

 

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

"Προοπτικές και προκλήσεις Ανάπτυξης για τον Ελληνικό Νησιωτικό Χώρο" είναι το θέμα συνεδρίου που διοργανώνει στο Μόλυβο της Λέσβου στις 27 και 28 Νοεμβρίου το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σκοπός του συνεδρίου είναι η εξειδίκευση του σχεδίου ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου το οποίο έχει υποβληθεί στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Την ανάθεση αμιγώς κλαδικού προγράμματος του Υπουργείου Αιγαίου στο πλαίσιο του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ύψους 100.000.000.000 δραχμών για την συγκρότηση ειδικών πολιτικών στο Αιγαίο κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου Φραγκλίνος Παπαδέλλης. Επίσης ο κ. Παπαδέλλης κατέθεσε πολιτική πρόταση να μελετηθεί το ενδεχόμενο μετατροπής του Υπουργείου Αιγαίου σε Υπουργείο Νήσων, Θαλασσίων Μεταφορών και Ακτοπλοϊκής Ναυτιλίας ώστε το Υπουργείο να μετατραπεί σε πραγματικό στρατηγείο επεξεργασίας και εφαρμογής πολιτικών στον Ελλαδικό νησιωτικό χώρο.

Ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης τόνισε την ανάγκη σύστασης μηχανισμού ερευνών με στόχο να υπάρξει ξανά στα νησιά η δυνατότητα τοπικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προτάσεις και εμμέσως λήψη αποφάσεων σε θέματα όπως οι υποδομές, ο γεωργικός και κτηνοτροφικός εκσυγχρονισμός. Γραπτώς το περιοδικό μας ζήτησε και την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού, αλλά το Υπουργείο Αιγαίου ...δεν! Τελικά ενημερωνόμαστε από 2ο χέρι, κι ας σχετιζόμαστε με το LORE και τις μελέτες του, ας είχαμε πρωτοστατήσει στο Συνέδριο για την Απασχόληση στις Νησιώτικες περιοχές (Ιαν. 99) και στο Σεμινάριο Βιοκαλλιεργειών (Μάιος 99). Φαίνεται θέλανε να πουν και όχι να ακούσουν.

 

ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε την προετοιμασία της χειμερινής του παραγωγής με το έργο των Κεχαϊδη - Χαβιάρα " Δάφνες και Πικροδάφνες" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Μετά το Νοέμβρη θα ακολουθήσει περιοδεία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πάνω από τα Κοσοίκια έχει ένα ρέμα με αυτοφυείς πικροδάφνες που τις μπαζώνει ο δρόμος. Εκεί να γίνει η παράσταση της Ικαρίας!

 

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η "POLIS ΄99"

Εκεί γίνεται προβολή των προϊόντων, των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις των φορέων. Η σύσταση Δικτύου συνεργαζόμενων πόλεων, με έδρα την Θεσσαλονίκη το οποίο θα δραστηριοποιείται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα συζητηθεί κατά την διάρκεια διήμερης Διαβαλκανικής συνάντησης στις 26 και 27 Νοεμβρίου στα πλαίσια της Έκθεσης αυτής. Ο Δήμαρχος Ραχών ήταν εκεί.

 

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΤ

Εξαιρέθηκαν νησιωτικές περιοχές από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΟΤ. Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Τζωάννος, προκειμένου να ενημερωθεί από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ;

Αποκλείστηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Ορεινών Περιοχών. Διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τα Υπουργεία Αιγαίου και Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Λουτροπόλεως Θερμής κ. Κώστας Φραγκόπουλος. Εξηγήσεις ζήτησε από τον ΓΓ της Περιφέρειας ο Βουλευτής Φρ. Παπαδέλλης.

Είναι γνωστό ότι κάθε εξαίρεση τω νησιών του Αιγαίου πληρώνεται διπλά από την Επαρχία μας. Είναι όμως έτσι; Διαβάστε παρακάτω:

 

165 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

165 δις δραχμές θα διατεθούν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006 για δράσεις που αφορούν τους ορεινούς και νησιωτικούς χώρους. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 83,6% από το ΠΕΠ του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και υπερβαίνει την αύξηση που έχει δοθεί στα υπόλοιπα ΠΕΠ. Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια διεκδικεί από το πρόγραμμα για τον νησιωτικό χώρο το ποσό των 100 δις δραχμών ως πρόσθετοι πόροι και το οποίο θα διαχειρισθεί το Υπουργείο Αιγαίου. Αυτό απάντησε ο γενικός γραμματέας Βορείου Αιγαίου στην επιστολή του βουλευτή Λέσβου του Πασοκ Φραγκλίνου Παπαδέλλη. Δηλαδή πάμε για 265 δισ. Στην Περιφέρεια; Που σημαίνει 1.330.114 ανά κάτοικο για 7 χρόνια; Δηλαδή, για την Επαρχία Ικαρίας 11.826.950.000 δρχ.; Βάλε και τις αυξημένες ανάγκες λόγω καθυστέρησης 15.000.000.000 δρχ. στην Επαρχία Ικαρίας; Λέτε; Κι αν γίνουν όλα τσιμέντα (ως έγινε με τα προηγούμενα πακέτα) λετε να καλυφθεί όλη η Ικαρία με ένα ενιαίο τσιμέντο, και να μοιάζει με το σταθμό του Τσερνομπίλ που τον έθαψαν με τσιμέντο; Ικάριοι και Φουρνιώτες γρηγορείτε!

 

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

Ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας δύο νέοι κανονισμοί για τις οικονομικές ενισχύσεις στην αλιεία για το 2000-2006, και την οργάνωση αλιευτικών αγορών. Επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών αλιείας για σκάφη κάτω των 12 μέτρων, κυρίως για κατοίκους απομακρυσμένων νησιώτικών περιοχών, να εργαστούν στον τόπο τους.

Σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού ή αντικατάστασης σκαφών, ανεξαρτήτως μήκους, δεν μειώνεται η χωρητικότητα και η ιπποδύναμη. Για λόγους ασφαλείας των σκαφών ή λόγους υγιεινής των προϊόντων δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης της ιπποδύναμης και του μήκους των σκαφών. Ό,τι καλύτερο για τους νέους μας, και για όσους επαγγελματίες αλιείς έχουν μείνει ακόμη στην ακριτική Επαρχία μας. Ενδιαφερθείτε ώστε η Επαρχία Ικαρίας να κατοχυρώσει, αν γίνεται, τον αριθμό αδειών που της αναλογεί, και να γίνει ενημέρωση των νέων και ανανέωση του στόλου. Ιδιαίτερα οι Φούρνοι πρέπει να κινηθούν για να σταματήσει το ξεκλήρισμα της αλιείας.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Νομαρχία Σάμου:

Επαρχείο Ικαρίας

 

Διαδημοτική συνεργασία στην Ικαρία

Οι τελικές προτάσεις σε θέματα διαδημοτικής συνεργασίας που αφορούν την δημιουργία ενός Κεντρικού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και την σύσταση Τεχνικής Υπηρεσίας και κατασκευαστικής Επιχείρησης που θα εκτελεί δημοτικά έργα αναμένονται από Παράγοντες της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης μετά την πρόσφατη επίσκεψη των Δημάρχων της Ικαρίας στην Αθήνα.

 

Δήμος Αγίου Κηρύκου

 

Δήμος Ευδήλου:

 

Δήμος Ραχών:

 

Δήμος Φούρνων:

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επερώτηση για τα νησιά του Αιγαίου

Οι βουλευτές του Αιγαίου της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο δικός μας βουλευτής Σάμου κ. Κώστας Καραμηνάς, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αιγαίου, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δημοσιεύουμε εδώ αυτούσια την επερώτηση λόγω της σημασίας της. Στο επόμενο φύλλο μας θα δημοσιεύσουμε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της συζήτησης που έγινε στη Βουλή.

Έχει αναγνωριστεί από όλους τους Έλληνες η ανάγκη εφαρμογής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Αυτή η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στην προσπάθεια να κρατήσουμε τους Αιγαιοπελαγίτες στα νησιά που γεννήθηκαν.

Η Κυβέρνηση ενώ αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη πράττει ελάχιστα για την πραγματοποίησή της.

Έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό -ιδιαίτερα προεκλογικά- και τους αρμόδιους υπουργούς μέτρα για την Ανάπτυξη του Αρχιπελάγους, όμως ελάχιστα από αυτά έχουν υλοποιηθεί.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τραγική. Η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου είναι μια από τις πιο πτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση που παρατηρείται στα νησιά του Αιγαίου αναγκάζει τους κατοίκους να τα εγκαταλείπουν. Εξ άλλου το δημογραφικό σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη είναι τα κυριότερα προβλήματα για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

-Η πραγματική ανεργία στα νησιά του Αιγαίου υπερβαίνει το 15% ενώ η ανεργία των νέων πλησιάζει το 30%. Ανάλογη είναι η ανεργία στους ναυτικούς.

-Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας των νησιών μας, βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ εκατοντάδες είναι οι χρεοκοπίες. Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων των νησιών μας για κίνητρα ανάπτυξης παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων.

-Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι κατώτερες των περιστάσεων και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην άρση της απομόνωσης των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Εξάλλου η επιλεκτική χορήγηση αδειών σκοπιμότητας που δημιουργεί αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ των υπουργείων Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο παρ' ότι έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές για μελέτες.

-Η Υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου "Ιπποκράτης" έχει μείνει στα χαρτιά. Πέρασαν 4 χρόνια από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά τα ελικόπτερα παντός καιρού και τα αεροπλάνα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί. Εξάλλου το πλωτό Ιατρείο Ιπποκράτης σαπίζει 6 χρόνια παροπλισμένο στον Πειραιά.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία και τα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών μας, αναγκάζουν τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν.

-Η εκπαίδευση στα νησιά του Αιγαίου είναι προβληματική.

-Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του Αιγαίου -ΟΕΣΑ- βασισμένο στις προτάσεις των Αιγαιοπελαγίτικων φορέων με πιστώσεις 615 δισεκατομμύρια από το Β' ΚΠΣ, το οποίο ανακοινώθηκε στο 1994, ξεχάστηκε γρήγορα. Οι χαμηλές απορροφήσεις και η έλλειψη οργάνωσης των αρμοδίων υπουργείων είναι η αιτία της ακύρωσης σημαντικών έργων υποδομής στα νησιά μας.

-Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συντήρηση των ιστορικών μας μνημείων στο Αιγαίο που εξαγγέλθηκε το 1994 στην ουσία ακυρώθηκε αφού στα 6 χρόνια που πέρασαν απορροφήθηκαν μόνο το 12% των πιστώσεων.

-Η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και οι παραλείψεις της στη διεκδίκηση από την Ε.Ε. μέτρων στήριξης των αγροτών των νησιωτικών περιοχών, έχει φέρει σε απόγνωση τους Αιγαιοπελαγίτες αγρότες.

-Η επιδότηση μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων στα νησιά είναι περιορισμένη.

-Η κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών δεν προχώρησε, έτσι σχεδόν όλο το πρόγραμμα και οι πιστώσεις μετά από μια πενταετία απραξίας πρέπει να μεταφερθεί στο Γ' ΚΠΣ.

-Οι ελλείψεις στις υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κλπ., δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη και η έλλειψη τουριστικής πολιτικής κατέστρεψε εκατοντάδες Αιγαιοπελαγίτες επιχειρηματίες.

-Το Υπουργείο Αιγαίου υποβαθμισμένο όσο ποτέ άλλοτε αδυνατεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών του Αιγαίου. Το νομοθετικό του έργο είναι μηδενικό, ενώ οι πιστώσεις που διαθέτει δεν υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό ενός νησιώτικου δήμου. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του 2000, οι πιστώσεις από εθνικούς πόρους είναι μόνο 1 δις 300 εκατομμύρια δραχμές. Δυστυχώς με αυτές τις πιστώσεις είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ανάπτυξη στο Αιγαίο. Έτσι το Υπουργείο Αιγαίου περιορίζεται στην οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, ανάθεση μελετών και εξαγγελία προθέσεων που ουδέποτε πραγματοποιούνται.

-Η Διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης. Το Υπουργείο Αιγαίου σε αυτό τον τομέα έχει περιοριστεί σε μελέτες και συνέδρια, όμως αδυνατεί να εφαρμόσει διοικητική αποκέντρωση.

Για τους πιο πάνω λόγους ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί Αιγαίου, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης:

1. Για την υποβάθμιση, την απομόνωση και την εγκατάλειψη των νησιών του Αιγαίου.

2. Γιατί αγνόησαν το ομόφωνο ψήφισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής του 1992, τις προτάσεις της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των άλλων Αιγαιοπελαγίτικων Φορέων για την ανάπτυξη των ακριτικών νησιών του Αιγαίου και την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων.

3. Γιατί δεν πραγματοποίησαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα προγράμματα και τα μέτρα για το Αιγαίο.

4. Για την υποβάθμιση του Υπουργείου Αιγαίου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους Αιγαιοπελαγίτες.

5. Για την έλλειψη και εφαρμογή πολιτικής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο, τους Αιγαιοπελαγίτες αγρότες, τους εμπόρους, τους ναυτικούς και τον τουρισμό.

6. Για την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας στα νησιά του Αιγαίου.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Οι Κολλυβάδες, το Αιγαίο, η Ικαρία και η Φιλοκαλία

Του Ηλία Γιαννίρη

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ της γνωστής δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη, με την επιμέλεια της "Αγιορείτικης Φωτοθήκης" υπήρχε επιμελημένο αφιέρωμα στο βιβλίο "Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών". Μαζί με το περιοδικό προσφέρθηκε και ένα CD-ROM με τη "Φιλοκαλία" από την ελληνική έκδοση της Βενετίας (1782) και άλλες πολύτιμες πληροφορίες και επιστημονικές εργασίες που έδωσαν αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο.

Στους θεολόγους, τους ιστορικούς και στους φιλολόγους αρκετά στοιχεία ήταν γνωστά για τη "Φιλοκαλική Αναγέννηση", το μοναχισμό, τα θεολογικά ζητήματα της Ορθοδοξίας και το κίνημα των Κολλυβάδων. Επίσης, για την ισχυρή επίδραση που είχε η Φιλοκαλία στη Χριστιανοσύνη της Δύσης, που το είχε μεταφράσει και εκδώσει αρκετές φορές. Η Φιλοκαλία είναι ένα βιβλίο-συλλογή κειμένων. Περιέχει θρησκευτικές απόψεις 36 πατέρων της Εκκλησίας (4ος έως 15ος αιώνας). Γιατί αυτή η συλλογή; Τι κείμενα ήταν αυτά; Ποιος τα μάζεψε; Τι επιδίωκε;

Η Φιλοκαλία υπήρξε η έκφραση του οράματος ενός κινήματος, του κινήματος των "Κολλυβάδων" [Σημείωση: "Κολλυβάδες" τους ονόμασαν περιπαικτικά (και υποτιμητικά) οι αντίθετοι τους, που κυριάρχησαν ιδεολογικά (περίπου όπως ο Μάρξ προσήψε τον όρο "Ουτοπικοί" σε μια σειρά οραματιστών που αναζήτησαν κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας).].

Απηχούσε μια συγκεκριμένη οπτική σχετικά με την αναγέννηση του υπόδουλου, τότε, έθνους, βασισμένη όχι στα πρότυπα του γαλλικού Διαφωτισμού, αλλά σε εκείνα των πατέρων της Ορθοδοξίας. Γι αυτό και οι Δυτικοί του έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή. Στην Ελλάδα, την οπτική του Διαφωτισμού για τη γέννηση της Νέας Ελλάδας έκφρασε ο Κοραής. Οι εκδότες της Φιλοκαλίας, συνέλεξαν συγκεκριμένα κείμενα για να δώσουν μια άλλη οπτική για τη γέννηση της Νέας Ελλάδας.

Αυτοί ήταν οι άγιοι Νικόδημος ο Αγιορείτης και Μακάριος Κορίνθου. Ο δεύτερος έχει συμβάλει άμεσα στην ίδρυση της Μονής της Λευκάδας στην Ικαρία. Έτσι λοιπόν συνδέεται και η Ικαρία με όλο αυτό το κίνημα και τη φιλοσοφία του. Γι αυτό, αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε λίγο παραπάνω στην υπόθεση αυτή.

Οι δύο αυτοί Πατέρες πίστευαν ότι η αναγέννηση της ελληνικής Εκκλησίας και του έθνους θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από την αναβίωση της μυστικής και νηπτικής θεολογίας των πατέρων. "Νήψη" είναι η κατάσταση εκείνη της πνευματικής νηφαλιότητας, δηλαδή της ενάργειας και της επαγρύπνησης, κατά την οποία ο άνθρωπος έχει συνείδηση όχι απλά του κόσμου, αλλά ιδιαίτερα του βαθύτερου εσωτερικού του κόσμου.

Οι "Κολλυβάδες" πρότειναν ένα μακρόπνοο και ριζικό πρόγραμμα επιστροφής στις αυθεντικές ρίζες του ορθόδοξου χριστιανισμού, με τρία βασικά σημεία:

Τη σημασία της πίστης στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας. Επέμειναν στην τέλεση των μνημοσύνων την καθορισμένη από την Εκκλησία ημέρα, δηλαδή το Σάββατο. Από κει προέρχεται το "παρατσούκλι" Κολλυβάδες. Έδιναν επίσης έμφαση στη συχνή θεία Κοινωνία. Στο θέμα αυτό πολλοί ήταν εκείνοι που διαφώνησαν έντονα και που τελικά πέτυχαν την εξορία των Κολλυβάδων από το Άγιο Όρος.

Την πατερική αναγέννηση της θεολογίας, με ένα φιλόδοξο εκδοτικό πρόγραμμα, με βιβλία όπως η Φιλοκαλία.

Την έμφαση στη διδασκαλία του Ησυχασμού, και ιδιαίτερα στο έργο του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (11ος αι) και του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (14ος αι). Η ησυχαστική παράδοση αποτελεί τη ζώσα και σφύζουσα καρδιά της Φιλοκαλίας, ως κεντρική συνδετήρια έννοια των κειμένων της συλλογής.

Το κίνημα του Ησυχασμού της Ορθόδοξης Ανατολής αναπτύχθηκε από τον 11ο αιώνα και μετά, με αυτοκρατορική επικουρία του Βυζαντίου, οπότε έγιναν και οι Μονές "Νέα Μονή Χίου" (χρηματοδότης ο Κων/νος Μονομάχος) και "Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου" στην Πάτμο (1088 από τον 'Οσιο Χριστόδουλο, με υποστηρικτή τον Αλέξιο Α' Κομνηνό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οσία Θεοκτίστη η Λεσβία, που έζησε ασκητικά στην Πάρο και στην Ικαρία, ήταν από τους πρώιμους θιασώτες του Ησυχασμού, αφού πέθανε το 872 μ.χ. Στη στεριανή Ελλάδα, πολύ αργότερα, μετά τον 14ο αιώνα άρχισαν να αναπτύσσονται οι μονές των Μετεώρων και της Ηπείρου.

Ο Ησυχασμός ήταν κίνημα με κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις που συνδέονται με τον εμφύλιο πόλεμο του 1341-1347 στο Βυζάντιο, αλλά και φυσική συνέχεια των πρώτων αναχωρητών και των πατέρων της Ερήμου. Σημαντική ήταν και η εμφάνιση, από τον 5ο αιώνα του "ιδιόρρυθμου μοναχισμού" όπου επιτρεπόταν η αυτοδιαχείριση του κάθε μοναχού με την κατοχή προσωπικής ιδιοκτησίας και περιουσίας και την εξασφάλιση των βιοτικών αναγκών μέσω της εργασίας. Άλλωστε, στην Ανατολή δεν δημιουργήθηκαν ποτέ μοναστικά τάγματα αντίστοιχα με τα Δυτικά, που οδήγησαν και στις "αποικιοκρατικές" σταυροφορίες. Μετά την πτώση της Πόλης πολλά άλλαξαν, κυρίως στη χερσαία Βαλκανική.

Από τα τέλη του 15ου αιώνα όμως, με πρωτοβουλίες πατριαρχών όπως ο Νήφων Β' και ο Ιερεμίας Α' γίνεται νέα αναγέννηση του μοναχισμού το 16ο αιώνα. Στο 2ο μισό του 18ου αιώνα, με κέντρο το Άγιο Όρος, αναπτύσσεται το κυριότερο μεταβυζαντινό πνευματικό κίνημα, των γνωστών μας, πλέον, Κολλυβάδων.

Ο Άγιος Μακάριος Κορίνθου, μετά την εκδίωξή του από το Άγιο Όρος πηγαίνει στη Χίο και "αυτοασφαλίζεται", μέσω του ιδιόρρυθμου μοναχισμού. Μετά πηγαίνει στην Πάτμο και συναντά και άλλους πατέρες που για τον ίδιο λόγο είχαν αναχωρήσει από το Άγιο Όρος. Ήταν ο Νήφωνας ο Χίος, ο Γρηγόριος ο Νισύριος, ο Αθανάσιος ο Αρμένιος. Παραμένει μαζί τους ένα χρόνο. Ηθικά και υλικά συμπαρίσταται στον Νήφωνα στην ίδρυση της Ι. Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λευκάδα Ικαρίας [βλέπε: Ελ. Κλειδωνιάρη, ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ, Ι. Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας, Α' έκδοση, 1997.].

Ο Νήφωνας ο Χίος σχετίζεται και με τη Σκιάθο, και την μεταλαμπάδευση του πνεύματος των Κολλυβάδων εκεί, για να το βρει αργότερα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο γνωστός μας κοσμοκαλόγερος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το Ανατολικό Αιγαίο με τον παραδοσιακό, λιτό, νησιώτικο τρόπο ζωής αποτέλεσε το λίκνο πρόσφατων κοινωνικών κινημάτων, βασισμένων σε μια φιλοσοφία ζωής στενά δεμένης με τον αυτοπεριορισμό των αναγκών και την αναζήτηση μιας βαθύτερης εσωτερικής ησυχίας.

Ίσως πουθενά αλλού αυτός ο τρόπος να μην συντηρήθηκε τόσο καλά μέχρι τις μέρες μας όσο στο (εξ ανάγκης για επιβίωση αραιά κατοικημένο) ορεινό νησί της Ικαρίας ένα φυσικό ησυχαστήριο. Το νησί με τα πολλά νερά όπου η ίδια η πλούσια φύση μπορεί να υποστηρίζει συστήματα κοινωνιών ελεύθερων ανθρώπων με ελάχιστη προσωπική εργασία.

Φαίνεται ότι ο Ησυχασμός και η ουσία του κινήματος των Κολλυβάδων ταίριαξε ιστορικά με τη φιλοσοφία του Καριώτη. Άλλωστε, αν ο ίδιος ο Αλ. Παπαδιαμάντης μπορεί να θεωρηθεί ως σύμβολο, παράξενο για πολλούς, το σύμβολο αυτό είναι απόλυτα οικείο για τους Καριώτες και περιέχει τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία πολλών Ικαρίων ακόμη και σήμερα.

Ίσως τελικά, το περίφημο "Voyage en Icarie" το Ταξίδι στην Ικαρία, του "ουτοπικού" Ετιέν Γκαμπέ, σε αναζήτηση μιας δίκαιης κοινωνίας να έγινε κάποτε. Γι αυτό άλλωστε να συγκινεί ως τις μέρες μας το κίνημα της "Φιλοκαλίας" που είχε ριζώσει και στην Ικαρία, ως αναζήτηση μιας κοινωνικής οργάνωσης που δίνει σημασία στην ουσία και στην εγκόσμια ησυχία με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Η "αειφορία" σε όλο της το μεγαλείο!

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Τι έγινε; Τι δεν έγινε;

Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες και προτάσεις που έχουν δημοσιευτεί στις σελίδες μας και για τις οποίες πολλοί αναγνώστες μας ενδιαφέρονται για νεότερα. Οι περισσότερες αφορούν την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας. Από όσα ξέρουμε:

Από όσα δεν ξέρουμε και ρωτάμε και εμείς:

Πόσες προσλήψεις Καριωτών και Φουρνιωτών έκανε η Αναπτυξιακή Εταιρεία προκειμένου να στελεχωθεί με απόφοιτους Τεχνικών Λυκείων, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και ισότιμων τεχνικών σχολών στα πλαίσια του προγράμματος stage III; Το πρόγραμμα δίνει 125.000 δρχ για μηνιαίο μισθό συν τα ασφάλιστρα, για μια διετία. Οι αιτήσεις λήγουν στις 20 Δεκέμβρη.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Σχόλια

"Ούλοι εμείς" θέλουμε την ιστορία μας

Το άρθρο του συμπατριώτη μας αρχαιολόγου Θεμιστοκλή Κατσαρού, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 4 του περιοδικού μας, "χτύπησε" πρωτοσέλιδο στην "Νέα Ικαρία", στο τεύχος Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 99. Ο τίτλος αναγγέλλει "Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη". Μάλιστα δημοσιεύεται και η φωτογραφία του εξωφύλλου μας σε εκείνο το τεύχος, με τον φτερωτό Ίκαρο, έργο του Καραβοσταμιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Ράπτη, από καλλιτεχνική φωτογραφία του Αργυρίδη.

Μπράβο στην Νέα Ικαρία, όχι γιατί μας πρόβαλλε αλλά γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε. Όλοι μαζί και συντονισμένα, σε Ικαρία και Φούρνους, σε Αθήνα και εξωτερικό, πρέπει να ταρακουνάμε την κεντρική διοίκηση για τον παραμελημένο τόπο μας.

Μετά από αυτό η Πανικαριακή Αδελφότητα ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνει ανασκαφή. Είναι απαράδεκτο στα γύρω νησιά να βρίθουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις, και στην Επαρχία μας να μην κουνιέται φύλλο.

Σκεφτείτε να γίνει καμιά συστηματική ανασκαφή στο Δράκανο, στην Οινόη, στο Νά, στα εφτά κάστρα μας, στα Νέγια. Μάλιστα στο Να, αν γίνει ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι που προσχώθηκε με τον καιρό, αν ερευνηθούν και οι εκβολές, ίσως να αποκαλυφθεί ολόκληρη η ναυτική και εμπορική ιστορία του Αιγαίου από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους!

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το Υπουργείο Πολιτισμού! Αν βεβαίως ξεπεραστούν οι στενόμυαλες λογικές άλλων (ευνοημένων) νησιών που δεν θέλουν έρευνα αλλού μήπως και χάσουν τα πρωτεία.. Στενόμυαλες λογικές που το υπουργείο πολιτισμού, με τα πενιχρά οικονομικά, έχει κάθε πρόσθετο λόγο να ακούει. Αν μάλιστα συνυπολογίζει και το πολιτικό βάρος (που η Ικαρία δεν έχει) τότε θα πρέπει να φωνάξουμε πολύ για να έχουμε έστω και μια καλή ανασκαφή.

Τώρα με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα ή με αφορμή την Αεραθλητική Ακαδημία, ή τους Παγκόσμιους Αεραθλητικούς Αγώνες ήρθε ο καιρός να μετρήσει η Ελλάδα τι χάνει που δεν έχει ερευνήσει τα αρχαία της στο κεντρικότερο και πολυθρύλητο νησί του Αιγαίου, το νησί του Ίκαρου, της Άρτεμης, του Θέσπι και του Διονύσου;

Ο πολιτισμός δεν μπορεί να περιμένει

Στο τεύχος 3 του περιοδικού μας (Μάρτιος 99) είχε παρουσιαστεί η θέση για καλύτερο συντονισμό, πάνω σε ορισμένες προτάσεις. Μια από αυτές ήταν για τη Δημιουργία μιας Πολιτιστικής Εταιρείας που να καλύπτει όλη την Επαρχία. Διάφορα καταστατικά, όπως της Πολιτιστικής Εταιρείας Καλαμάτας και του Πειραιά είναι συγκεντρωμένα. Γράφαμε τότε: "Πρέπει να αναλάβει κάποιος".

Την ίδια περίοδο παρουσιάστηκε πρόταση στην συνέλευση της Πανικαριακής Αδελφότητας για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Ικαριακών Συλλόγων, όπως συμβαίνει με τη Μυτιλήνη και άλλα μέρη.

Στο τελευταίο τεύχος (Σεπτ.-Οκτ. 99) της Νέας Ικαρίας υπάρχει μια σημαντική αναφορά στους νέους Δήμους και τον Πολιτισμό, όπου αναφέρεται: "Θεωρούμε ότι είναι ζήτημα τιμής να οργανωθεί στην Ικαρία ένα Περιφερειακό Θέατρο, και σ' αυτό να βοηθήσουμε όλοι".

Τέλος, με αφορμή το χορευτικό της νεολαίας, συντονίζονται αυτή την περίοδο ορισμένοι καριώτικοι σύλλογοι, και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχήμα.

Οι εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι είναι πολλές και ασυντόνιστες. Το Περιφερειακό Θέατρο Β. Αιγαίου υπάρχει και ίσως περιμένει προτάσεις και ιδέες. Πολλά είναι και τα παραδείγματα πετυχημένων πολιτιστικών εταιρειών. Η περίπτωση της Καλαμάτας ίσως είναι η πιο χαρακτηριστική, με οργανωμένα τμήματα χορού, ζωγραφικής, κλπ, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Κάστρο της Καλαμάτας, και με το ανερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που δίνει στην επαρχιακή αυτή πόλη ιδιαίτερη ακτινοβολία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Βέβαια, οι Δήμοι και το Επαρχείο πρέπει να πρωτοστατήσουν και να ομονοήσουν. Ωστόσο, η πείρα δείχνει ότι "Πρέπει να αναλάβει κάποιος". "ποιος;" ή "ποια;"

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και Ικαρία

Διαβάσαμε στη ΔΡΑΣΗ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (Νο 89) για τη σύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μήπως και βρούμε κάποια απάντηση στα πολλά ερωτήματα των Ικαριακών Σωματείων που στέλνονται και προς τον Επιθεωρητή Εργασίας Σάμου. Να πώς έχει η κατάσταση: Το ΣΕΠΕ δημιουργήθηκε με ιδρυτικό νόμο το 1998 και περιμένει τα ΠΔ για την υλοποίησή του. Το ΠΔ 136/99 προσδιόρισε τον Οργανισμό του ΣΕΠΕ. Έχουμε λοιπόν 4 νέες κεντρικές υπηρεσίες και μια διεύθυνση ΣΕΠΕ στην έδρα κάθε περιφέρειας, δηλαδή στη Μυτιλήνη. Σε κάθε νομό υπάρχει τμήμα που λειτουργεί ως τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Θα γίνει επίσης το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) και οι Περιφερειακές Επιτροπές του (ΠΕΚΕΕΕ).

Το περιοδικό μας έγραφε μόλις στο προηγούμενο τεύχος του: "Η απουσία ελέγχων στην Ικαρία δημιουργεί τριβές και ασυδοσία, που τελικά αντανακλά στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι ζητούν επίμονα ελέγχους και εφαρμογή της νομοθεσίας. Ωστόσο, το νομαρχιακό προσωπικό δεν αρκεί. Το υπουργείο Εργασίας μεταβίβασε την αρμοδιότητα και... απαλλάχτηκε!"

Είναι πράγματι έτσι; Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;

Κύριε Υπουργέ Αιγαίου, κύριε Περιφερειάρχη, δεν έχουν καταλάβει ακόμη στο Υπουργείο Εργασίας ότι αυτές είναι στεριανές πολιτικές και ότι στα νησιά το αποτέλεσμα τέτοιων πολιτικών δεν φτάνει; Μήπως πρέπει να τους προτείνουμε όλοι μαζί τη σύσταση ΤΕΚΕΕΕ σε κάθε νησί;

Ή να τους πούμε ότι χρειάζεται ικανός αριθμός υπαλλήλων ειδικών προσόντων και προδιαγραφών (π.χ. να μην ζαλίζονται με τα καράβια) για να πιάνουν οι πολιτικές τους τόπο;

Τελικά, θα γίνει έστω και τώρα το απλό ζητούμενο, δηλαδή να μπουν απλά ένας-δύο υπάλληλοι ακόμη στην Επιθεώρηση Εργασίας Σάμου, για φτάνουν τελικά οι έλεγχοι μέχρι την Ικαρία;

Τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

Η νομοθεσία είναι προβληματική και οδηγεί αναγκαστικά σε παρατυπίες και παρανομίες στην έγκριση και εκτέλεση έργων αρμοδιότητας αυτοδιοίκησης, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδας Β. Κουκουλόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Συνεδρίαση της 31/8/99. Η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού στους ίδιους τους Δήμους, το καθεστώς των προσλήψεων και η απουσία μεταφοράς πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες φαίνεται ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι.

Ακόμη, στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι υπάρχουν διάφοροι σύμβουλοι ανάπτυξης που με μια βαλίτσα στο χέρι πωλούν κάτω από το τραπέζι στους δήμους κοινοτικά προγράμματα, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης των δήμων σε αυτά, αλλά και επιστημόνων που θα τα διεκδικήσουν.

Η αυτοδιοίκηση της Επαρχίας μας έχει την Αναπτυξιακή της Εταιρεία της, και μπορεί να αποφύγει πολλά και να προωθήσει ακόμη περισσότερα, μαζί με τους αγώνες.. Αρκεί να θέλει διαφάνεια και την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης της Επαρχίας σε όλους τους τομείς αντί για αδιαφανείς και μονομερείς δράσεις και ενέργειες καθ' υπαγόρευσιν ορισμένων συμβούλων ανάπτυξης που την περιτριγυρίζουν. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην δύσκολη και φτωχή Επαρχία μας όπου η αυθαιρεσία βασιλεύει, είναι να χαθεί το ηθικό κύρος των συλλογικών της οργάνων.

Συζητούν άραγε μεταξύ τους για τέτοια κρίσιμα ζητήματα οι δικοί μας; Και τι προτείνουν; Και πώς το προωθούν; Με χαρά θα δημοσιεύαμε προβληματισμό για τέτοια σημαντικά ζητήματα.

Τα νέα τηλεφωνικά τέλη: "Το Μαύρο Άσπρο"

Με μεγάλους διατυμπανισμούς ανακοινώθηκαν οι μειώσεις των τηλεφωνικών τελών του ΟΤΕ. Ας δούμε τι έγινε στην περιοχή μας.

Σημαντική αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισονομίας στο νησιώτικο νομό μας είναι ότι η χρέωση όλων των κλήσεων εντός του ίδιου νομού γίνεται τοπική. Δηλαδή, επιτέλους, ένας πολίτης της Ικαρίας ή των Φούρνων για τηλεφώνημα π.χ. με τις νομαρχιακές υπηρεσίες της Σάμου δεν θα πληρώνει ακριβότερα από έναν πολίτη της Σάμου, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό λοιπόν το χρωστούσαν χρόνια τώρα στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Μάλιστα, πρέπει η αστική χρέωση πρέπει να ισχύσει και με τις τηλεφωνικές συνδέσεις με την Περιφέρεια. Σκεφτείτε ότι ένας Δημότης της Λέσβου επικοινωνεί με την Περιφέρεια με τοπικό τηλέφωνο ενώ εδώ θέλει ξεχωριστό προϋπολογισμό. Τώρα με τον Αστερία και με γραμμές ISDN, που θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα να προωθήσει η Περιφέρεια ή το Υπ. Αιγαίου, μπορεί να δούμε τουλάχιστον οι Δημαρχίες να έχουν την ελάχιστη δυνατή σύνδεση με την Περιφέρεια.

Αλλά μη νομίσετε ότι ξαφνικά μας σκέφτηκαν εκεί στον ΟΤΕ. Οι υπεραστικές κλήσεις μεσαίων αποστάσεων (45-80 χλμ) παραμένουν στις 45 δρχ ανά λεπτό. Οι κλήσεις μεγάλων αποστάσεων (π.χ. με Αθήνα) μειώθηκαν από 80 στις 62 δρχ ανά λεπτό (για κλήσεις άνω των 3 λεπτών). Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση η Ελλάδα είναι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ακριβότερες στα υπεραστικά μεγάλων αποστάσεων (Eurodata Foundation-Ελευθεροτυπία 15-11-99). Φτηνότερες είναι οι Σουηδία 15 (δρχ/λεπτό), Δανία (16 δρχ), Ολλανδία (18 δρχ).

Αν λοιπόν θελήσετε να πάρετε ένα τηλέφωνο στο Υπουργείο Αιγαίου στη Μυτηλήνη, ή στην Αθήνα, να ξέρετε ότι από όλους τους Ευρωπαίους (πλην Ισπανών, Πορτογάλων και Αυστριακών, που όμως δεν έκαναν ακόμη τις μειώσεις τους) εσείς, οι ακρίτες και παραμεθόριοι, θα πληρώσετε πιο πολλά από ότι εκείνοι για την ίδια απόσταση στη χώρα τους!

Επομένως, η αδικία στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζεται πανελλαδικά απέναντι στην Ευρώπη και γίνεται διπλή αδικία για την παραμεθόριο και ακριτική (και φτωχότερη νησιωτική σε όλη την Ευρώπη) περιφέρειά μας.

Μουσικό Σχολείο Στον Κάμπο;

Το 1996 ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” ήρθε σε επαφές με Ικάριους για να κάνει και στην Ικαρία παρόμοιες δράσεις με αυτές που κάνει στη Σίφνο, Νάξο, Σαντορίνη, Τζιά και αλλού, και επισκέφτηκε το νησί.

Το 1997 έγινε στην Ικαρία με τη φιλότιμη συνεργασία αρκετών Ικαρίων έκθεση παιδικής ζωγραφικής 96 έργων σε 4 χωριά και ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο (με κλιμάκιο 20 ατόμων), που τα Δημοτικά Σχολεία και οι συντελεστές της εκπαίδευσης τίμησαν δεόντως.

Από το 1997 η παιδική ζωγραφική της Ικαρίας φιλοξενείται σε ιδιαίτερη σελίδα στο Τετράδιο της Χρονιάς, που εκδίδει ο Σύνδεσμος κάθε χρόνο.

Φέτος έστειλε τον Μουσικό κ. Κανακάκη στην Ικαρία και είχε επαφές με τοπικούς συλλόγους και μουσικούς. Τον συνόδεψε και τον ξενάγησε η ακάματη Χρυσούλα Φραδέλλου. Μακάρι σύντομα να έχουμε καλά νέα.

 

Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Ο κίνδυνος θα μας έρθει από το κουνουπίδι;

Γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος ότι "είναι άγνωστες οι συνέπειες των μεταλλαγμένων και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία" Να όμως που νεότερες έρευνες κάνουν όλο και πιο γνωστές τις τερατώδεις συνέπειες τους. Ειδικά βιοτεχνολογικά συστατικά εισάγονται στα φυτά για να τα αναγκάσουν να παράγουν περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς-τέρατα. Τα συστατικά αυτά, δυστυχώς, δεν αφομοιώνονται στα φυτά αλλά ενσωματώνονται στο γενετικό υλικό του φυτού και μπορούν να περάσουν και να ενσωματωθούν στον οργανισμό που τα τρωει. Μάλιστα, στα ανθρώπινα κύτταρα και στα κύτταρα των θηλαστικών μπαίνει και ανασυνδυάζεται ευκολότερα από ότι στα φυτά. Οι οικολόγοι ζητούν από τα κόμματα να λύσουν τη σιωπή τους και να πάρουν θέση, ώστε να καταργηθούν τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα (που υπάρχουν ήδη και κυκλοφορούν στα μαγαζιά μας). Αντί για αυτά να ενισχυθούν οι Ελληνικές τοπικές ποικιλίες σπόρων.

Η Ικαρία μάλιστα, φέρεται ότι έχει αρκετά είδη που είναι πλέον ντόπια, και είναι καλά προσαρμοσμένα. Όμως, και εδώ χάνεται σιγά-σιγά το τοπικό φυτικό υλικό γιατί οι αγρότες προτιμούν τους ξένους-εισαγόμενους σπόρους (ευτυχώς όχι ακόμη μεταλλαγμένους).

Ας ενημερωθούμε καλύτερα και ας οργανωθούμε σήμερα για να μην είμαστε αύριο τα θύματα ενός "βιολογικού Τσερνομπίλ", όπως το χαρακτηρίζουν οι οικολόγοι.

Κακίες

Κάποιος κακός πήρε το προηγούμενο τεύχος των Ικαριακών και Φουρνιώτικων Νέων, που ταχυδρομήσαμε στον Καπετάν Φώτη Ράπτη, Δημοτικό Σύμβουλο Ευδήλου, στο Καραβόσταμο, έγραψε επάνω "απαράδεκτο, επιστροφή" και το έστειλε πίσω. Το γεγονός δεν θα ήταν σημαντικό αν αυτή η ενέργεια δεν στόχευε στη σπίλωση του κύρους ενός δημοσίου προσώπου. Είναι δηλαδή προβοκάτσια κατά του προσώπου του Καπετάν Φώτη.

Ελπίζουμε ότι κάπως θα ενημερώθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος για το περιοδικό μας, ότι δεν θα έχασε από ενημέρωση. Και ελπίζουμε ότι τώρα, μαζί με εσάς, θα διαβάζει και αυτός αυτές τις γραμμές, κρατώντας το τεύχος στα χέρια του.

Οδός Ικαρίας στη Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη αναβάθμισε μια εγκαταλειμένη και υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της και δημιούργησε έναν περίπατο όπου, μέσω της οδού Ικαρίας, φτάνει κανείς στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μασαλία υπήρχαν Ικαριακές αποικίες, και φαίνεται ότι κάτι ξέρουν οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Όλο και νέα πράγματα ανακαλύπτονται στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία τους.

ΙΔΕΑ: Μήπως πρέπει να προωθηθεί η αδελφοποίηση των Δήμων της Επαρχίας μας με τις πόλεις εκείνες της Μεσογείου όπου μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι υπήρχαν δεσμοί; Χρήματα η Ε.Ε. για αδελφοποιήσεις έχει. Οι διαδρομές της ναυτικής επαρχίας μας στη Μεσόγειο από την αρχαία εποχή, το Βυζάντιο και την περίοδο της πειρατείας, μέχρι τις μέρες μας πολλά θα είχε να μάθει, και ακόμη περισσότερες δημιουργικές έρευνες θα είχε να πυροδοτήσει.

Ως πότε θα συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών στην Ικαρία;

Στα πλοία, οι εφοπλιστές κάνουν ότι θέλουν. Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα λιμάνια του νομού μας εύκολα, π.χ. το Δημητρούλα δεν μπορεί να πιάσει στο Καρλόβασι. Οι εφοπλιστικές εταιρείες μειώνουν τα δρομολόγιά τους κατά το δοκούν, λόγω της χειμερινής περιόδου. Η απουσία της ΑΝΤΕΣΙ είναι πλέον ορατή. Πρόσφατα μοιράστηκαν στους Δήμους κάποια τελευταία εκατομμύρια της ΑΝΤΕΣΙ από την εκκαθάριση. Τι θα γίνουν;

Στην ακτοπλοϊα της Επαρχίας η σύνδεση του Αγίου με τους Φούρνους είναι προβληματική. Η περιμετρική ακτοπλοϊα είναι σε αναμονή, εκτός από τη γραμμή Άγιος Κήρυκος-Καρκινάγρι που κάπως λειτουργεί.

Να ταξιδέψεις από την Ικαρία στα γύρω νησιά με καϊκι είναι μια ακριβή και ανεξέλεγκτη θερινή υπόθεση. Όποιος τόλμησε τέτοιο ταξίδι δύσκολα το ξανάκανε.

Πώς θα αξιοποιηθεί η Πρόταση του Υπουργείου Αιγαίου για το "Μετρό του Αιγαίου" ώστε να γίνει η καθημερινή σύνδεση όλων των νησιών, όπως σχεδιάζει το Υπουργείο, με βάση τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και την πολιτική για τα Θαλάσσια Διευρωπαϊκά Δίκτυα;

Στο αεροδρόμιο της Ικαρίας σε λίγο θα έρθουν και ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, που επίσης κάποτε θα κάνουν και αυτές ότι θέλουν (αφού κλείσουν την εξ ίσου ιδιωτικοποιούμενη Ολυμπιακή).

Οι τακτικές λεωφορειακές συγκοινωνίες στην Ικαρία είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχει ένα λεωφορείο την ημέρα, αν δεν είναι χαλασμένο. Οι λεωφορειούχοι έχουν κάθε συμφέρον να είναι και ταξιτζήδες. ΚΤΕΛ δεν υπάρχει. Λεωφορείο της Ολυμπιακής από το αεροδρόμιο, όπως σε άλλα αεροδρόμια, δεν υπάρχει. Λεωφορεία από τα λιμάνια, όταν έρχεται πλοίο, δεν υπάρχουν. Ιδιωτικοποίηση και στις εσωτερικές συγκοινωνίες. Σε όλα τα νησιά υπάρχουν συγκοινωνίες και η Ικαρία είναι το μόνο νησί που αναγκάζει χιλιάδες κόσμο να ταξιδεύει παντού με ταξί.

Κατά τα άλλα αποτελεί δικαίωμα του πολίτη να έχει στη διάθεσή του ένα μέσο μαζικής μεταφοράς σε κάθε λιμάνι και αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει η Χάρτα των Μεταφορών της Ε.Ε.

Θα φτάσουμε στο σημείο να επικαλούμαστε ντοκουμέντα της Ε.Ε. (όπως της Επιτροπής Μεταφορών και της Συνθήκης του Άμστερνταμ) για να διεκδικήσουμε, ως πολίτες της Ικαρίας να έχουμε συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, της Ικαρίας των κοινωνικών αγώνων και της πάλης για τα δικαιώματα του λαού;

Αφού όλοι είναι ανίκανοι να παράσχουν εξυπηρέτηση, το ερώτημα είναι πότε θα γίνει μια μεταφορική εταιρεία (ανθρώπων, εμπορευμάτων, φαρμάκων, κούριερ) από τους Δήμους και τη Νομαρχία για την εξυπηρέτηση των πολιτών; Πότε θα λειτουργήσουν τακτικές συγκοινωνίες; Αυτό το καλοκαίρι; Η οι Καριώτες και οι Τουρίστες θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέσα στην Ικαρία με ταξί, με αποτέλεσμα η Ικαρία να κρατάει επί χρόνια τα πρωτεία του ακριβότερου νησιού του Αιγαίου στις μεταφορές;

Ο Δήμαρχος Βαθέως

Μερικές φορές η ελληνική αυτοδιοίκηση εμφανίζει λαμπρά παραδείγματα Δημάρχων. Τέτοιοι Δήμαρχοι σήμερα υπάρχουν στο Τυχερό Έβρου, στα Ανώγεια Κρήτης, στο Χολαργό Αττικής, στην Ομηρούπολη Χίου, στην Ξάνθη (+). Φαίνεται ότι και το Βαθύ είναι μια τέτοια περιοχή, με τον Δήμαρχο Φίλιππα Πετρούσκα. Ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής του Νομού μας δεν μπορεί να μην προσέξει το αξιόλογο έργο που γίνεται εκεί, ανεβάζοντας τον πήχυ των απαιτήσεων από την αυτοδιοίκηση του Νομού μας πιο ψηλά. Τέτοιοι Δήμαρχοι αποτελούν μεγάλη ευκαιρία και σχολείο για την αυτοδιοίκηση. Μακάρι η Επαρχία μας να ενημερωθεί, να συνεργαστεί, να μάθει. Οι Δήμοι μας είναι Καποδιστριακοί και νέοι, και ο Δήμος Βαθέως παλιός και με πείρα. Πόσο μάλλον τώρα, που εμφανίζει εξαιρετικές αποδόσεις όχι μόνο στις υποδομές (700 εκατομμύρια από Προγράμματα σε ένα χρόνο) αλλά και στις κοινωνικές εξυπηρετήσεις.

Μεταξύ άλλων διαβάσαμε ότι πρώτος ο Δήμος Βαθέως ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου Πολυτέκνων και μείωσε κατά 50% τα Δημοτικά Τέλη στους πολύτεκνους δημότες του. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε με επιχειρήματα κατά του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας. Παράλληλα, τα προγράμματα των υπουργείων αξιοποιούνται πλήρως, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" για την Τρίτη Ηλικία. Μπράβο!

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα