Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Νο 7: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1999

Περιεχόμενα

Της Σύνταξης

Σελ. 3

Νέα από την Επαρχία Ικαρίας

♦ Εξαγγέλθηκε η Ίδρυση της Διεθνούς Αεραθλητικής Ακαδημίας στην Ικαρία! ♦ Τα δημοτικά σχολεία των Φούρνων αποκτούν και ηλεκτρονικό δάσκαλο ♦ Το Περιοδικό μας τώρα και στο Ιντερνέτ ♦ Το Περιοδικό μας τώρα και στο Ιντερνέτ ♦ Νέοι επιστήμονες στο Επαρχείο

Σελ. 4

Κουίζ: Σε ποιο μεσογειακό νησί ανακαλύφθηκαν πρόσφατα Μενίρ;

Σελ. 5

Αιγαιοπελαγίτικα

Σελ. 7

“Μεταξύ άλλων...” νέα από την αυτοδιοίκηση

Σελ. 8

Συνέντευξη με τον Έπαρχο Ικαρίας Στέφανο Παμφίλη

Σελ. 9

Συνέντευξη με το Δήμαρχο Ευδήλου Στέλιο Σταμούλο

Σελ. 12

Συνέδριο για την Ανάπτυξη των Νησιών του Αιγαίου-Υπουργείο Αιγαίου, Μόλυβος, 2.12.99

Σελ. 18

Ναυτοσύνη και μνήμες της στεριάς και του πελάγους: Ο Καπετάνιος και Ποιητής Γιάννης Μαμματάς Των Δ. Μαυρόγιαννη και Η. Γιαννίρη

Σελ. 19

Επιπτώσεις και Προβλήματα από την Υποβάθμιση του Δασικού Οικοσυστήματος-Προτάσεις για την Ικαρία της Ελένης Μανώλη-Δασολόγου

Σελ. 20

Για το Αλιευτικό Καταφύγιο Καραβοστάμου Της Επιτροπής Έργου

Σελ. 23

Μια οφειλόμενη απάντηση Του Ηλία Γιαννίρη

Σελ. 25

Τα Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα ...δίνουν ιδέες

Σελ. 27

Ένα Γράμμα που αναζητάει απάντηση Του Ελευθέριου Αργυρίδη

Σελ. 27

Τι έγινε; Τι δεν έγινε;

Σελ. 28

Σχόλια

♦ Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος: "Ακούγιου; Δεν ξέρω τίποτε για τους κινδύνους" ♦ Το Αιγαίο στην Τουρκία έδινε ο Τσόρτσιλ ♦ ΠΕΛΚΥΠΟΣ Ελπιδοφόρος ♦ Σημαντικές επισημάνσεις από τον Καθηγητή Κ. Σοφούλη ♦ Τα "Φώτα που σβήνουν" ♦ Ιντερνέτ-καφέ στον Άγιο Κήρυκο ♦ Υπογράψτε και ταχυδρομήστε διαμαρτυρία για το Ακούγιου

Σελ. 30

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: σε αυτό το τεύχος διάφορα συγκριτικά στοιχεία

Σελ. 32

Σε αυτό το τεύχος είχαμε υποσχεθεί ότι θα δημοσιεύαμε τη συζήτηση Επερώτησης της Ν.Δ. για τα νησιά του Αιγαίου, την οποία είχαμε δημοσιεύσει ολόκληρη στο προηγούμενο τεύχος μας. Δυστυχώς, λόγω πληθώρας ύλης είμαστε αναγκασμένοι να το αναβάλουμε, όπως και άλλα δημοσιεύματα, για το επόμενο τεύχος.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

της σύνταξης

Με αυτό το τεύχος το περιοδικό μας μπαίνει στο δεύτερο χρόνο ζωής! Τώρα με το μιλλένιουμ ή κατά το Καριώτικο με το "μουρλένιουμ" αλλάζει ο αιώνας, αλλάζει και η χιλιετία.

Στα χέρια σας, λοιπόν, κρατάτε ένα περιοδικό που ξεκίνησε τον προηγούμενο ...αιώνα και συνεχίζει να εκδίδεται στη νέα χιλιετία! Για να το γιορτάσουμε προσθέσαμε, όπως θα είδατε, και λίγο χρώμα. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που πίστεψαν στην αξία της είδησης που μπορούν να φέρουν τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ και ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, που υποστήριξαν το περιοδικό μας, που γράφτηκαν συνδρομητές, στον πρώτο και κρίσιμο χρόνο της έκδοσής του.

Το Περιοδικό μας έχει και μια ιδιομορφία: Ο βασικός ταχυδρομικός όγκος των αποστολών του γίνεται σε μη-Ικάριους και μη-Φουρνιώτες. Οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Υπ. Αιγαίου και άλλων Υπουργείων παίρνουν ταχυδρομικά το περιοδικό μας για την ενημέρωσή τους χωρίς να πληρώνουν συνδρομές. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες επιλεκτικές αποστολές στην Ευρώπη και στην Αμερική, και με ορισμένες αποστολές σε διάφορους άλλους φορείς και προσωπικότητες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Το βάρος των εξόδων δυστυχώς μέχρι σήμερα βαρύνει τους Ικάριους και Φουρνιώτες πολίτες, συνδρομητές και διαφημιζόμενους. Μέχρι σήμερα, αν και έχει ζητηθεί, κανένας Ικαριακός Φορέας (Σύλλογος, Συνεταιρισμός ή Αυτοδιοίκηση) δεν έχει ακόμη κινηθεί στο να παραγγείλει κάποιο πακέτο ετήσιας συνδρομής για τα μέλη του Διοικητικού ή Δημοτικού Συμβουλίου του. Ζητάμε τη στήριξη όλων, αφού ο κόπος που κάνουμε έτσι κι αλλιώς είναι εθελοντικός. Πληρώνονται μόνο τα ανελαστικά έξοδα (Χαρτί-Εκτύπωση-Ταχυδρομείο) και όλη η υπόλοιπη δουλειά γίνεται εθελοντικά.

Γι αυτό: Στηρίξτε μας- Γραφτείτε Συνδρομητές- Διαφημιστείτε- Διαδώστε μας. Και κυρίως: Συμμετέχετε με τις παρατηρήσεις σας και με την αρθρογραφία σας σε αναπτυξιακά-περιβαλλοντικά-πολεοδομικά-ιστορικά ζητήματα. Όσο πιο ζωντανό είναι το κάθε τεύχος τόσο πιο χρήσιμο θα είναι, και άλλο τόσο και θα αξίζει τον κόπο!

Με το 2000 η Ικαριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει επίσης ένα χρόνο ζωής. Είναι ώρα

για αποτιμήσεις. Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύουμε δυο σημαντικές συνεντεύξεις: Του Έπαρχου Ικαρίας και του Δήμαρχου του Νέου Δήμου Ευδήλου Στέλιου Σταμούλου. Ευχαριστούμε τον Έπαρχο και το Δήμαρχο Ευδήλου για την παραχώρηση των συνεντεύξεων αυτών. Ελπίζουμε ότι θα προσφέρουν σημαντική ενημέρωση στους αναγνώστες μας. Στο επόμενο τεύχος φιλοδοξούμε να κλείσουμε αυτό τον κύκλο με τρεις ακόμη συνεντεύξεις: Των Δημάρχων Αγίου Κηρύκου Θεόδωρου Θεοδωράκη, Ραχών Νίκου Ρουζίνου και Φούρνων Κώστα Γλαρού.

Το μεγάλο νέο της Επαρχίας μας το ανακοινώσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας: Δηλαδή τη Δημιουργία της Ικάριας Διεθνούς Αεραθλητικής Ακαδημίας και του Διεθνούς Αεραθλητικού Κέντρου.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Βουλευτικές Εκλογές έρχονται τον Απρίλη. Αλλά μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε. Ας ξεσκονίσουμε όλοι τα βιβλιάριά μας, ας ξεσκονίσουμε και τη μνήμη μας για να επαναφέρουμε στη σκέψη τις υποσχέσεις των εκλογών του 1996. Και το κυριότερο, ας συγκεντρώσουμε τα αιτήματά μας και ας ζητήσουμε δεσμεύσεις από τους υποψήφιους όλων των κομμάτων.

Το περιοδικό μας εύχεται σε όλους μια δημιουργική προεκλογική περίοδο!

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Νέα από την Επαρχία Ικαρίας

Εξαγγέλθηκε η Ίδρυση της Διεθνούς Αεραθλητικής Ακαδημίας στην Ικαρία!

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε γράψει για αυτό το σπουδαίο νέο. Στο προ-προηγούμενο επίσης. Στη συνέντευξη με τον Έπαρχο, που δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος, θα βρείτε και άλλες πληροφορίες.

Ο Ικαριακός τύπος δέχτηκε το νέο με ενθουσιασμό.

Αλλά και επιφυλάξεις. Μοιάζει πολύ ονειρικό για να είναι αλήθεια. Ιδιαίτερα μετά την μη-ανάληψη των 1ων Παγκόσμιων Αεραθλητικών Αγώνων (της γνωστής Ικαριάδας) από την Ελλάδα (επί Λιάνη) για να γίνει τελικά η ανάληψη και διεξαγωγή τους από την Τουρκία (θα θυμάστε εκείνη την ανεκδιήγητη και κιτς αφίσα με τον ...Τούρκο Ίκαρο).

Για δισεκατομμύρια είχαμε επίσης ξανακούσει με τη

Σύμβαση Δήμου-ΕΤΒΑ για τα λουτρά.

Το βασικό μας όπλο για να γίνει το όνειρο αλήθεια είναι, όπως γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος, η επαρκής και συστηματική ενημέρωση όλων, αλλά και η συνεχής συμμετοχή εκπροσώπων της Ικαρίας παντού, όπου συζητιέται η Ακαδημία, όπου παίρνονται αποφάσεις.

Εμείς θα ενημερώνουμε συστηματικά. Όμως προσέξαμε ότι, όπως εξαγγέλθηκε αρχικά πρόκειται για 10 δις. της Ακαδημίας και για 2,5 δις του Αεραθλητικού Κέντρου. Τελευταία ακούμε μόνο για 10 δις. Τελικά στα 10 δις θα χωρέσουν όλα; Και αν είναι έτσι, τα 2,5 δις που εξαγγέλθηκαν, με τι προϋπολογισμό είχαν εξαγγελθεί;

Τα δημοτικά σχολεία των Φούρνων αποκτούν και ηλεκτρονικό δάσκαλο

Το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Φούρνων, το μονοθέσιο της Θύμαινας και το μονοθέσιο Χρυσομηλιάς, μαζί με άλλα 46 δημοτικά σχολεία από 34 μικρά νησιά του Αιγαίου θα συνδεθούν με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και μεταξύ τους. Η Πρωτοβουλία είναι του Υπουργείου Αιγαίου. Τα σχολεία θα έχουν υπολογιστή, μόντεμ, κάμερα και εκτυπωτή με αναλογία έναν υπολογιστή για κάθε 20 μαθητές.

Σε λίγο μικροί μαθητές των Φούρνων, θα μπορείτε να μας βλέπετε και να σας βλέπουμε, γιατί εμείς έχουμε κάμερα αλλά δεν ξέραμε κάποιον άλλο στην Επαρχία μας που να έχει ώστε να το κάνουμε ...εικονοτηλέφωνο!

Το Περιοδικό μας τώρα και στο Ιντερνέτ

Το Περιοδικό μας από το Νοέμβρη υπάρχει και στο Διαδίκτυο! Έχει δική του σελίδα στη διεύθυνση:

http://www.asda.gr/ikariaka

Ευχαριστούμε τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας που μας παραχώρησε χώρο στο δικό του server.

Θα βρείτε πληροφορίες για το περιοδικό μας, δημοσιεύματα παλιότερων τευχών (άρθρα, συνεντεύξεις, νέα, σχόλια κλπ), αλλά και χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αφορούν την Επαρχία μας.

Αν κάνετε τον κόπο και μπείτε μέσα στη σελίδα μας, στείλτε μας ένα απλό μήνυμα (e-mail) με ένα "γειά".

Επίσης, με χαρά θα δεχτούμε μηνύματα όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη.

Αν έχετε κάποια γνώμη για τον τόπο μας, στείλτε τη μας. Στείλτε μας και τη γνώμη σας για το ίδιο το περιοδικό, τι θα θέλατε να δημοσιεύεται, τι νομίζετε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί κλπ κλπ.

Ιδιαίτερα χρήσιμες θα ήταν παλιές φωτογραφίες με τοπία της Ικαρίας και των Φούρνων, με παππούδες και γιαγιάδες. Μην ξεχάσετε να τις στείλετε με μορφή συμπιεσμένη (.jpg) και να βάλετε λεζάντα με τα ονόματα των εικονιζόμενων, τη χρονολογία και τον τόπο (έστω και περίπου), και ότι άλλο νομίζετε χρήσιμο. Εμείς θα τις δημοσιεύσουμε όλες.

Ας χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για το καλό του τόπου μας, για μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας.

Έχουμε που έχουμε σκορπίσει. Τουλάχιστον ας μη χανόμαστε!

 

Οι Δωρεές στο Γηροκομείο δεν είναι μόνο σε χρήμα...

Είναι και δωρεές τροφίμων-ρουχισμού-Νοσοκομειακού εξοπλισμού και κυρίως προσωπικής εργασίας. Συγχαρητήρια στους 49 συμπατριώτες μας και τους φορείς, αλλά και τους ανώνυμους που βοήθησαν στο τελευταίο διάστημα. Όσο για τις οικονομικές προσφορές των τελευταίων μηνών, έφτασαν περίπου τα 5 εκατομμύρια δρχ και τα 5.355 Δολάρια από 66 πρόσωπα, συλλόγους και δίσκους ενοριών. Μακάρι να είχαμε χώρο να βάζαμε ολόκληρους τους δύο καταλόγους με τα ονόματα.

Τηλεφωνήστε και εσείς στο (0275) 23448 για να σας πουν τι έχουν περισσότερο ανάγκη: Διάφορα είδη, προσωπική εθελοντική εργασία ή οικονομική ενίσχυση;

Νέοι επιστήμονες στο Επαρχείο.

Ήρθαν, με όρεξη για δουλειά. Και έλλειπαν. Μαζί με τους Καποδιστριακούς επιστήμονες των Δήμων μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή δύναμη προς το συμφέρον της Επαρχίας. Αρκεί να δώσουμε νόημα στη δουλειά τους, αλλά και να προσπαθήσουμε να μην τους μετατρέψουμε σε άβουλους υπάλληλους. Λείπει και άλλο επιστημονικό προσωπικό από την Επαρχία. Όμως ποτέ δεν ήταν καλύτερα.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

αιγαιοπελαγίτικα

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ένα όνειρο δεκαετίας παίρνει σάρκα και οστά: Ο συντονισμός των Επιμελητηρίων των Νησιώτικων Περιοχών. Θα είναι με τη μορφή αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας με πανευρωπαϊκή λειτουργία και με έδρα τη Χίο. Το Καταστατικό θα υπογραφεί στις αρχές του 2000 στα Χανιά. Αυτά αποφασίστηκαν στη Γουαδελούπη (8-9 Νοεμβρίου 99) στο 4ο Συνέδριο των Επιμελητηρίων των Νησιώτικων Περιοχών της ΕΕ. Εκεί είχαν πάει ο πρόεδρος του Ομίλου των Ελληνικών Νησιώτικων Επιμελητηρίων (ΕΟΑΕΝ), εκπρόσωποι 9 Ελληνικών Επιμελητηρίων μεταξύ των οποίων και της Σάμου και εκπρόσωπος του Υπ. Αιγαίου (κ. Πατέστος). Επίσης, αποφασίστηκε το επόμενο 5ο Συνέδριο να γίνει εντός του 2000 στη Ρόδο. Ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε κάποιο σημείωμα του εκπροσώπου της Σάμου ή του Υπ. Αιγαίου για τη σημασία αυτής της εξέλιξης για την Επαρχία μας (πηγή: Περιοδικό ΕΒΕΠ, Σεπτ-Δεκ 1999)

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δηλαδή, για να μην παρεξηγηθούμε, απέκτησε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό είναι samiaki@otenet.gr. Μάλιστα υπόσχεται και δική της σελίδα. Συγχαρητήρια! Ας ευλογήσουμε τα γένια μας: Το περιοδικό μας, τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ είναι το πρώτο έντυπο του Νομού μας που διαθέτει ηλεκτρονική διεύθυνση (από το πρώτο τεύχος, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 1998) και το πρώτο που μπήκε στο διαδίκτυο με δική του σελίδα (τέλη Οκτώβρη 1999).

ΝΕΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Για το Νομό Σάμου όπως και για όλους τους Νομούς της χώρας, εγκρίθηκαν νέες φυτεύσεις ελαιώνων. Στο Νομό μας αντιστοιχούν 1060 στρέμματα. Κανένας νέος αγρότης; (πηγή: Επενδυτής 15-16/1/2000)

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Παρά το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα και τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα κέντρο υποδοχής προσφύγων δεν λειτουργεί στη χώρα μας. Αν και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή από το 1996, εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που προαπαιτείται για τη λειτουργία τους. Σιγά κόσμε- μη γίνεις πρόσφυγας- περίμενε λίγο ακόμη... Πηγή: ΜΕΤΡΟ Ιαν 2000

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στην Τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Βορείου επαναλαμβάνοντας την ενοικίαση του χώρου και την διακίνηση του διαφημιστικού υλικού. Ποιος πήγε;

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για το 2000 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι και επιχειρηματίες των Νομών του Βορείου μπορούν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους στα κατά τόπους Γραφεία της Εργατικής Εστίας. Το περιοδικό μας θα προβάλει από τις στήλες του τους επιχειρηματίες

της Επαρχίας μας που ενδιαφέρθηκαν.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Οι προτάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που αφορούν την ένταξη έργων στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αξιολογήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης δούλεψαν σκληρά. Το ίδιο και οι Δήμαρχοι και η Νομαρχία. Το αποτέλεσμα των προτάσεων θα το δούμε μέσα στην πενταετία..

Η ΕΡΑ Β. Αιγαίου, όπως και όλοι οι περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ έχουν κάνει ένα δίκτυο στο Ιντερνέτ (http://www.eraweb.gr/lesvos/index.htm). Μπορείτε, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέσω Ιντερνέτ, να έχετε καθημερινές τοπικές ειδήσεις και να ακούτε καθημερινά σύντομο δελτίο ειδήσεων για το Β. Αιγαίο. Τα "Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα" επισκέπτονται συχνά την ΕΡΑ Β. Αιγαίου και μαζεύουν ειδήσεις, για να ενημερώσουν και να σχολιάσουν. Επίσης, ενημερώνονται συστηματικά και από τον τοπικό τύπο

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Μεταξύ άλλων... "Νέα από την Αυτοδιοίκηση"

Συνέντευξη με τον Έπαρχο Ικαρίας

Στέφανο Παμφίλη

 

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα: Κύριε Έπαρχε, με χαρά βρισκόμαστε στο γραφείο σας, στο νέο κτίριο του Επαρχείου στον Άγιο Κήρυκο, τρεις ημέρες πριν τον ερχομό του 2000. Έχετε κλείσει ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων σας και καλό θα ήταν να κάνουμε έναν απολογισμό.

Έπαρχος: Πρώτο μας μέλημα είναι να αναβαθμίσουμε το Θεσμό του Επαρχείου της Ικαρίας, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος. Δεύτερο, πρέπει να επιδιώξουμε η Ικαρία να έχει φωνή και παρουσία παντού: Από τα μέσα ενημέρωσης και σε όλο τον κόσμο με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πρώτος μοχλός ανάπτυξης της Επαρχίας μας είναι οι Ιαματικές της Πηγές. Έχουν γίνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο πήρε μια πολύ καλή και τολμηρή απόφαση να υποστηρίξει τα Ιαματικά Λουτρά σε οποιονδήποτε τομέα, και οικονομικό και διαφημιστικό. Να τα εντάξει σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί. Να τα διαφημίζει σε κάθε έντυπο που θα βγαίνει με ειδική σελίδα. Ας αναφέρουμε για άλλη μία φορά ότι τα Ιαματικά Λουτρά της Ικαρίας είναι τα πιο καλά λουτρά του κόσμου για ορισμένες παθήσεις.

Για τις Λουτροπηγές

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα: Θα ενταχθούν ως έργο για ανάπτυξη στο Γ ΚΠΣ;

Έπαρχος: Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου έχει κάνει μια πολύ καλή πρόταση για ένταξη στο Γ ΚΠΣ. Να γίνει μια αναπροσαρμογή της Μελέτης συγκεκριμένα για τον Απόλλωνα και να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε μια δεύτερη φάση θα δούμε τι μπορεί να γίνει και με τις άλλες λουτροπηγές. Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην ΕΤΒΑ, πρόσφατα, και μίλησε με την υπεύθυνη του Έργου την Κα Μαντέλου. Η Κα Μαντέλου τον απείλησε ότι δεν θα του δώσει τις μελέτες της ΕΤΒΑ διότι τις θεωρεί ιδιοκτησία της ΕΤΒΑ.

ΙΦΝ: Μα ξέρουμε ότι έχουν πληρωθεί 800.000.000 δρχ αυτές οι μελέτες...

Έπαρχος: Με λίγα λόγια, από ότι φαίνεται η ΕΤΒΑ ενδιαφέρεται να ξαναμπεί στο παιχνίδι με τις Ιαματικές μας Πηγές. Έχουμε πληροφορίες ότι η ΕΤΒΑ πηγαίνει να αγοραστεί από γερμανικές εταιρείες. Γίνεται ένα παιχνίδι να μας βάλουν σε έναν άλλο φαύλο κύκλο. Στη συζήτηση που είχα με το Δήμαρχο του ζήτησα να το απορρίψει αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την ΕΤΒΑ. Θέλουμε να πάρουμε τις μελέτες μας για να προχωρήσουμε, να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΙΦΝ: Υπάρχει επομένως αίτημα διατυπωμένο από το Επαρχείο ή τη Νομαρχία να στείλει η ΕΤΒΑ τις μελέτες της;

Έπαρχος: Δεν έχει ακόμη αυτό το αίτημα, αλλά θα γίνει εντός των ημερών.

ΙΦΝ: Ξέρουμε ότι η ΕΤΒΑ θεωρεί ότι οι μελέτες αυτές είναι ιδιοκτησία της και επομένως τις πουλάει. Και αν ενδιαφέρεται η Ικαρία ας τις αγοράσει! Τι άποψη έχετε για αυτό;

Έπαρχος: Μπορεί η ΕΤΒΑ να λεει ότι θέλει. Από τη στιγμή που η ΕΤΒΑ χρησιμοποίησε τα Λουτρά της Ικαρίας και τα καταδυνάστευσε και είναι σε αυτό το χάλι για να κάνει τις μελέτες της με προοπτική να τις χρηματοδοτήσει, δεν μπορεί σήμερα να πουλάει τα Ιμάτια της Ικαρίας στην ίδια την Ικαρία!

Δραστηριότητα για την Ικάριο Ακαδημία

ΙΦΝ: Οι Λουτροπηγές είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα απασχολεί την Επαρχία μας και βλέπουμε ότι το παρακολουθείτε από κοντά. Ένα εξ' ίσου σοβαρό θέμα για την Ανάπτυξη της Ικαρίας είναι σχετικά με την Αεραθλητική Ακαδημία και τις πολύ καλές εξελίξεις που έχουμε. Για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος που είχαμε κάνει με την ΕΤΒΑ, πώς θα συμμετέχουμε στο νέο αυτό και μεγάλο όραμα; Πώς θα συμμετέχουμε στις Επιτροπές, στα νέα όργανα, στα Συμβούλια που θα δημιουργηθούν, ώστε να φροντίσουμε να έχουμε επιτυχή έκβαση;

Έπαρχος: Το θέμα αυτό το παρακολουθούμε από κοντά. Κατ' αρχήν ανακαλύψαμε από κάποιο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που λέγεται Ικάριος Ακαδημία, και ότι έχει ξεκινήσει η σκέψη της ίδρυσής της. Αμέσως επικοινώνησα με το Νομάρχη και από κοινού στήσαμε μια ενιαία γραμμή προς τα έξω. Κάνω μια επικοινωνία με τον κ. Σαβράμη (σ.τ.σ. της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδας) και προσανατολίζομαι για την υπόθεση και το υπουργείο που την κινεί. Ο κ. Σαβράμης μου έστειλε μια επιστολή στις 28-4-99 που σας παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε, στην οποία μου λεει το εξής πολύ σοβαρό: "Οι τελευταίες πληροφορίες που έχω είναι ότι η έγκριση ανάθεσης για τη σύνταξη των σχεδίων και του προϋπολογισμού ύψους 60 εκατ. Δρχ γυρίζει από υπουργείο σε υπουργείο χωρίς καλή προοπτική. Διαισθάνομαι ότι βαδίζουμε σε μια νέα αποτυχία γιατί μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα είναι τίποτα έτοιμο και η Διεθνής Ομοσπονδία Αεραθλητισμού θα καταλάβει για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαστε άξιοι για τίποτε. Τον Οκτώβρη στην Γενική Συνέλευση F.I.I. θα πάμε σίγουρα με άδεια χέρια. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι η νυν υπουργός Πολιτισμού Κα Παπαζώη, η οποία γνωρίζει μερικά πράγματα αλλά και που μπορεί να καταλάβει περισσότερα."

Αυτή η επιστολή ήταν η κινητήριος δύναμη που με έκανε και ξεκίνησα τη διαδικασία και ενημέρωσα το Νομάρχη αμέσως, και το θέμα ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο με εξουσιοδότησε εν λευκώ να χειριστώ το θέμα. Ενημέρωσα και τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Καραμηνά ο οποίος και έκανε μια πάρα πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ερώτηση στην Βουλή. Από την απάντησή της προέκυψε ότι υπάρχει ΚΥΑ στις 12-5-99 των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών-Επικοινωνιών που προωθεί το θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έγινε η μελέτη, πέρασε η μελέτη, ήρθαν και στο Επαρχείο ο κ. Σαβράμης, ο Νομάρχης, οι μελετητές, ο Δήμαρχος Αγίου Κηρύκου, είδαμε το Τούλα Παλλάς, και μετά ξεκινήσαμε τη διαδικασία να υποβάλουμε τη μελέτη, που τελικά πέρασε στην Κύπρο. Είναι υπόθεση 10 δισεκατομμυρίων, από τα οποία τα 2 δις δουλεύονται αυτή τη στιγμή για την προστασία του αεροδρομίου, τα 8,5 εκατομμύρια είναι για την υλοποίηση του Έργου της Ικαρίου Ακαδημίας. Με πιέσεις και επισκέψεις και διάφορες παροτρύνσεις που έκανα στα Υπουργεία, κατεβαίνει τελικά ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης στις 8 Ιανουαρίου με το επιτελείο του και το Σαβράμη και όλους να ανακοινώσουν στους καριώτες την ίδρυση της ικάριου Ακαδημίας. Αυτό με ενδιέφερε, να δεσμευτούν αυτοί απέναντι στον κόσμο και όχι εγώ, ως ενδιάμεσος.

ΙΦΝ: Τα αθλήματα, από ότι γνωρίζουμε, δεν θα σχετίζονται μόνο με το αεροδρόμιο αλλά θα είναι σε όλη την Ικαρία....

Έπαρχος: Ναι, θα καλύπτει ευρύ φάσμα και δεν θα είναι μεμονωμένα στον Άγιο Κήρυκο. Έχουν επιλεγεί και άλλα σημεία όπου θα γίνονται διάφορα αθλήματα, πτώσεις με αιωρόπτερα και διάφορες άλλες συσκευές κλπ. Θα αξιοποιηθεί όλος ο Ικαριακός Χώρος.

Για τα έργα στην Επαρχία μας

ΙΦΝ: Η υπόλοιπη ενδοχώρα της Ικαρίας και οι Φούρνοι έχουν επίσης πάρα πολλά προβλήματα και ξέρουμε ότι τα παρακολουθείτε στενά. Σας βλέπουμε να τρέχετε παντού, με την κατασκευή του νέου δρόμου Στελί-Άγιος Κήρυκος, την διάνοιξη του δρόμου προς το Καρκινάγρι μετά την κατολίσθηση ενός βράχου κλπ. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το συνολικό όραμα της Επαρχίας μετά από 5 χρόνια μετά 10 χρόνια.... Πώς θα είναι η Επαρχία μας μετά την λειτουργία της Ικάριου Ακαδημίας και την αξιοποίηση των Λουτρών;

Έπαρχος: Η Επαρχία μας συνδυάζει πολλές πλευρές τουρισμού, και μπορούμε να αναπτύξουμε πάρα πολλά πράγματα. Ο περιπατητικός τουρισμός, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών μας ομορφιών, ο κλασσικός τουρισμός που ακμάζει στην βόρεια περιοχής της Ικαρίας και θέλει μια πιο οργανωμένη μορφή ώστε να γίνεται καλύτερα και να παντρεύεται με τον ορεινό τουρισμό. Έχουμε να αναδείξουμε πολλά αρχαία μνημεία, κάστρα, ωραία μονοπάτια, μοναδικά μνημεία. Βέβαια, βασική προτεραιότητα για όλα αυτά είναι να φτιάξουμε το οδικό μας δίκτυο. Έχουμε ένα οδικό δίκτυο που πονάει παντού. Φέτος κάναμε μια πολύ καλή κίνηση, δίνοντας με το Νομαρχιακό Συμβούλιο 60 εκατομμύρια για τη βελτίωση της ασφάλτου του δρόμου Αγ. Κηρύκου-Ευδήλου, που βέβαια, δεν είναι τίποτα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που έχει η Επαρχία μας. Του χρόνου θα επιδιώξω να συντηρείται σωστά η άσφαλτος και να "δεθεί" όλος ο δρόμος με προστατευτικές μπάρες. Επίσης, στο Δήμο Ραχών υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που δεν έχει άσφαλτο, και αυτό είναι άδικο προς τις Ράχες. Ο Δήμος Ευδήλου είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ικανοποιητική η κατάσταση του οδικού δικτύου. Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου είναι σε καλή κατάσταση από πλευράς δρόμων. Όσο για το Δήμο των Φούρνων εκεί δεν έχουμε μεγάλο οδικό δίκτυο, εκπονείται όμως μια μελέτη 100 εκατομμυρίων για το δρόμο Χρυσομηλιάς-Φούρνων. Πέρσι επί τριάντα ημέρες έγινε η διάνοιξή του και αποκαταστάθηκε πλήρως η βατότητα του δρόμου. Σκοπός μας μετά το πέρας της μελέτης είναι να προχωρήσουμε προς την ασφαλτόστρωσή του.

ΙΦΝ: Σε σχέση με τα προβλήματα των ακτών με την άναρχη δόμηση, τη ρύπανση από λύματα, υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις που κινείστε; Ξέρουμε ότι παρ όλο που το ζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το Κτηματολόγιο αργεί να έρθει στο Νομό. Ξέρουμε επίσης ότι ζητήθηκε από τη Νομαρχία η χαρτογράφηση των Δασών της Ικαρίας.

Έπαρχος: Εκείνο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας, που θα μας φέρουν τον παραθεριστικό τουρισμό. Όπως ξέρετε, δεν έχουμε οργανωμένες παραλίες εκτός από δύο, στη βόρεια Ικαρία, του Γιαλισκαρίου και του Αρμενιστή. Αλλά ούτε και αυτές είναι καλά οργανωμένες, πάντως είναι καλύτερα οργανωμένες από τις άλλες. Ο Άγιος Κήρυκος δεν έχει οργανωμένες παραλίες. Έχουμε προβλήματα με το λιμενικό, δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στους χώρους αυτούς, γιατί θεωρούνται χώροι στρατιωτικών επιχειρήσεων και χρειάζονται ένα σωρό άδειες για να κάνουμε τις παραμικρότερες παρεμβάσεις. Έχουμε ξεκινήσει με το Δήμο Αγίου Κηρύκου να κάνουμε αξιοποίηση κάποιων παραλιών, που θέλουν καθάρισμα και υποδομή για να εξυπηρετούν τον κόσμο. Να βάλουμε ντουζιέρες, να κάνουμε και άλλους δρόμους πρόσβασης.

Επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, επί δημαρχίας Κρητικού, έγινε μια καλή κίνηση, γιατί κατέβασαν στις περισσότερες παραλίες, μέχρι την περιοχή του Φάρου, δρόμους, με αποτέλεσμα να γίνει αποσυμφόρηση στον Άγιο Κήρυκο και ο κόσμος να διασκορπίζεται σε περισσότερες παραλίες. Σήμερα, πρέπει να φροντίσουμε την οργάνωση και την ασφάλειά των παραλιών αυτών. Ο Δήμος, που έχει την αρμοδιότητα πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα, και εμείς από πίσω θα βοηθήσουμε και θα σιγοντάρουμε στην κατεύθυνση αυτή. Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Νότια Περιοχή δεν έχει παραλίες, και αυτό είναι πολύ σοβαρό.

ΙΦΝ: Η Νομαρχία έχει και μηχάνημα που καθαρίζει τις παραλίες. Αυτό προγραμματίζεται να μπει κάποιους μήνες και στις παραλίες της Ικαρίας και των Φούρνων;

Έπαρχος: Οπωσδήποτε, αυτό το μηχάνημα είναι στη διάθεσή μας και μπορούμε να το πάρουμε οποιαδήποτε στιγμή όπως και το χορτοκοπτικό μηχάνημα που έχει η Νομαρχία. Προγραμματίζουμε πριν το καλοκαίρι, να έρθει το μηχάνημα αυτό για να καθαρίσουμε όλο το οδικό δίκτυο από τα χόρτα και να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Γιατί, οι περισσότερες φωτιές μπαίνουν από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και από αποτσίγαρα.

ΙΦΝ: Ας έρθουμε τώρα και στο βουνό με τα προβλήματά του, με τους βοσκότοπους και τις αλλαγές στις χρήσεις γης. Έχει ζητηθεί η χαρτογράφηση των δασών της Ικαρίας και το κτηματολόγιο.

Έπαρχος: Ναι πράγματι, έχει ζητηθεί από το νομάρχη να γίνει χαρτογράφηση των δασών. Επίσης έχει ζητήσει να έρθει κάποτε και το κτηματολόγιο στο Νομό μας. Πολλές περιοχές στην Επαρχία μας είναι επίσης εκτός σχεδίου και προσπαθούμε να τις εντάξουμε, για να κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση, όπως η Λευκάδα στο Δήμο Αγίου Κηρύκου, ή η περιοχή πάνω από τον Άγιο Κήρυκο, όπου εκεί μας πιάνει ο νόμος των 1000 μέτρων από τις Ιαματικές πηγές. Υπάρχει μια ασφυκτική δόμηση μέσα στον Άγιο Κήρυκο λόγω αυτής της διάταξης των 1000 μέτρων και η πρωτεύουσα δεν μπορεί να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Ωστόσο, οι πηγές μας είναι όλες χαρακτηρισμένες παραθαλάσσιες και το ιαματικό νερό έρχεται από τα βάθη της γης και δεν σχετίζεται με τον υδροφόρο ορίζοντα.

"Διαφημίζουμε την Ικαρία όπως μπορούμε"

ΙΦΝ: Επίσης, παρατηρούμε ότι συχνά έχετε προβάλει την Ικαρία σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως στην ΝΕΤ, που εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και δορυφορικά σε όλο τον κόσμο...

Έπαρχος: Διαφημίζουμε την Επαρχία Ικαρίας όπως μπορούμε. Μάλιστα, εφτά φορές έχουμε στείλει την Ικαρία σε όλη την Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου μέσω των εκπομπών της Σεμίνας Διγενή, που αγαπάει την Ικαρία. Προσπαθούμε με σοβαρό τρόπο να κάνουμε γνωστή την Ικαρία σε όλο τον κόσμο για την ιδιαιτερότητά της. Τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων, και το γεγονός ότι έχουμε τις καλύτερες ιαματικές πηγές του κόσμου. Μάλιστα, φέτος πήραμε, ως ιαματικές πηγές, την πρωτιά και από την Ιαπωνία, αυτό είναι δεδομένο.

ΙΦΝ: Η Νομαρχία και η Περιφέρεια συμμετέχουν σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Επαρχία Ικαρίας πώς συμμετέχει σε αυτές, με καριώτες εκπροσώπους και καριώτικα προϊόντα;

Έπαρχος: Εμείς, ως Επαρχία Ικαρίας, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην Τουριστική Επιτροπή του Νομού. Συζητώντας με τον Νομάρχη, τον κ. Θαλασσινό, και επιμένοντας εγώ, επειδή θέλω την Ικαρία πάντα να την φέρνουμε στο προσκήνιο και πάντα να έχει άποψη στα του νομού, συνεννοηθήκαμε να κάνουμε έναν φορέα ο οποίος θα είναι στο Επαρχείο, θα λειτουργεί με την μορφή της Τουριστικής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από την Έπαρχο, τους 4 Δημάρχους, τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, που θα συνεδριάζει όσες φορές θέλουμε, και θα εισηγούμαστε στην Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού για κάθε ζήτημα και πρόβλημα και ανάγκη τουριστικής προβολής που θα έχει η Νικαριά και οι Φούρνοι. Από εκεί και πέρα, θα λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για την Ικαρία. Όπως ξέρετε, από τότε που ανέλαβα το Επαρχείο, η πρώτη μας διαφημιστική παρουσία ήταν στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στο Hellenic Exhibition, όπου είχαμε ένα πολύ όμορφο και οργανωμένο περίπτερο που μοιραστήκαμε με τη Σάμο. Υπήρχαν και άλλες Νομαρχίες εκεί, καθώς και όλοι οι κλάδοι του τουριστικού τομέα. Η παρουσία της Ικαρίας ήταν πάρα πολύ οργανωμένη, είχαμε το μέλι της, το κρασί της. Είχα φροντίσει προσωπικά την οργανωμένη παρουσία της Ικαρίας. Είχαμε τυπώσει και διαφημιστικά φυλλάδια. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών που διήρκεσε η Έκθεση 33 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το περίπτερο, όλα τα διαφημιστικά μας φυλλάδια εξαφανίστηκαν, και η Ικαρία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "έσκισε".

Για την Αναπτυξιακή Εταιρεία

ΙΦΝ: Κύριε Έπαρχε, εκτός από Έπαρχος έχετε εκλεγεί τον Ιούνιο 1999 από την Ικαριακή Αυτοδιοίκηση και Πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας. Μπορείτε να μας πείτε πώς προδιαγράφεται το μέλλον της υποστήριξης του έργου της Αυτοδιοίκησης, της υποστήριξης του έργου του δικού σας μέσω της δραστηριοποίησης της Εταιρείας αυτής, που είναι μια ευέλικτη ιδιωτική εταιρεία με μετοχές 100% στα χέρια των Δημάρχων και του Επαρχείου;

Έπαρχος: Η Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχουμε είναι το καλύτερο όργανο και το κλειδί για να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν αρκετά πράγματα σε αυτό τον τόπο. Αρκεί, η Αναπτυξιακή Εταιρεία να κουμαντάρεται από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο. Με την εκλογή του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουμε μέλη που είναι νέα σε εμπειρίες και πρέπει να αντιμετωπίσουν την Εταιρεία απ την αρχή. Δόξα σοι ο Θεός, πηγαίνουμε καλά, δεν μπορώ να πω ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, πηγαίνουμε καλά και ελπίζω ότι στο προσεχές μέλλον θα πάμε καλύτερα, να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία, να προχωρήσει το έργο που έχει αναλάβει η Εταιρεία. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα το TERRA/LORE. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι χωροταξικές-αναπτυξιακές μελέτες που έχουν δρομολογηθεί και γίνονται αυτή τη στιγμή, γιατί εξυπηρετούν το συνολικό συμφέρον της Επαρχίας μας. Πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν και οι Πιλοτικές Δράσεις του TERRA/LORE που έχουν επίσης δρομολογηθεί. Θα ωφεληθεί συνολικά η Επαρχία μας, θα ωφεληθούν οι Δήμοι, θα υλοποιηθούν προγράμματα που θα έχουν απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του Καριώτη πολίτη, και θα κάνουν πιο απλή την καθημερινότητα.

ΙΦΝ: Φαίνεται κύριε Έπαρχε ότι ο κύριος άξονας της δράσης σας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Έπαρχος: Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι μεγάλες ιδέες που χρησιμοποιούν την Επαρχία Ικαρίας για δικό τους όφελος και τελικά μπορεί να μην αφήσουν πίσω τους θετικά αποτελέσματα στους κατοίκους. Με ενδιαφέρει να υπάρχει βελτίωση στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να είναι όσο περισσότερο γίνεται εύκολη. Να τους εξυπηρετούμε ανά πάσα στιγμή σε ότι χρειάζονται. Να υπάρχουν δουλειές και όχι ανεργία. Θέλω να φέρουμε στην Επαρχία μας όλα τα Προγράμματα και Δράσεις που θα είναι για το καλό του τόπου.

Για την ανεργία

ΙΦΝ: Τον Ιανουάριο 1999 είχε διοργανωθεί στον Άγιο Κήρυκο ένα Συνέδριο για την Ανεργία. Εκεί είχε περιγραφεί μια κακή κατάσταση που υπάρχει στις Παραμεθόριες Νησιώτικες Περιοχές, τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες ομιλητές που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν. Επίσης, τονίστηκαν οι πολλές δυνατότητες που υπάρχουν. Σήμερα, τι κατάσταση επικρατεί στον τομέα της Ανεργίας;

Έπαρχος: Πράγματι, με ανησυχεί βαθύτατα είναι η φοβερή ανεργία που μαστίζει την Επαρχία μας, και ιδιαίτερα η ανεργία των Νέων. Γι αυτό δραστηριοποιούμαι και σύντομα θα διοργανωθεί μια ενημέρωση για τον αγροτοτουρισμό στους 4 Δήμους, με όλο το Επιτελείο και προσωπικό της Νομαρχίας που ασχολείται με τα αγροτοτουριστικά Προγράμματα. Με τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει η διαδικασία της ευρύτατης ενημέρωσης στην Επαρχία μας. Να έρθουν οι νέοι, να ενημερωθούν από τις ίδιες τις Υπηρεσίες, να μπουν στον αγροτοτουρισμό, να πάρουν χρήματα, να κάνουν οργανωμένες μονάδες.

ΙΦΝ: Το Υπουργείο Αιγαίου έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε νέες βάσεις. Στην Επαρχία μας τι γίνεται;

Έπαρχος: Έχω πάρει στο Επαρχείο το Πρόγραμμα του Υπουργείου Αιγαίου "Αστερίας", που στοχεύει στην εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αιγαίου. Συμμετέχουμε και σε πρωτοβουλίες άλλων Υπουργείων μέσω της Νομαρχίας. Έφερα στο Επαρχείο το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Νομού και κάνουμε ειδική Αίθουσα Κατάρτισης στο Επαρχείο. Συγχρόνως δημιουργείται το 2ο Τμήμα Ανάπτυξης του Νομού στο Επαρχείο, και είμαστε πανέτοιμοι να λειτουργήσει το Κέντρο Νέων Επιχειρηματιών. Η Επαρχία μας πρέπει να πάει μπροστά, και έχουμε απλωθεί σε πολλές δράσεις. Θέλω να τα υλοποιήσω όλα αυτά γιατί η Επαρχία μας πρέπει να φύγει από αυτή την ανάποδη πορεία που φαίνεται να βαδίζει. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για μια θετική πορεία, με αισιοδοξία, με τους νέους να δραστηριοποιούνται και να πρωτοστατούν, με τον πολίτη της Επαρχίας μας να εξυπηρετείται ισότιμα, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΙΦΝ: Από την αρχική δημιουργία του Επαρχείου, πριν από μια δεκαετία, που στα γραφεία που ήδη λειτουργούσαν προστέθηκε απλά και το γραφείο του Έπαρχου, μέχρι σήμερα που οργανώνονται οι Επαρχιακές Υπηρεσίες, που υπάρχουν νεοπροσληφθέντες, που λειτουργούν νέα προγράμματα φαίνεται ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση.

Έπαρχος: Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι πρώτα-πρώτα θέμα Νομάρχη. Ο Θαλασσινός έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο νησί μας και στους Φούρνους, και δεν πιστεύω ότι ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα ψηφίσουν κάτι που να είναι εις βάρος της Επαρχίας μας. Ο Νομάρχης είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που υποστηρίζει και βοηθάει την Επαρχία μας να βγει από την υπανάπτυξη. Ενδιαφέρεται ακόμα και για το παραμικρό πρόβλημα που μας παρουσιάζεται και προσπαθεί να το λύσει, είναι η αγάπη που δείχνει εδώ στον κόσμο και στα προβλήματά του. Όταν επισκέπτεται την Επαρχία μας, καλεί τους τοπικούς συλλόγους να μάθει τα προβλήματά τους, συγκεντρώνει τις προτάσεις τους και προσπαθεί όσο μπορεί να λύσει ή να προωθήσει τα αιτήματα για λύση σε Υπουργεία και Υπηρεσίες, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αρμονική σχέση που έχω εγώ ως Έπαρχος με το Νομάρχη. Με βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο και σε ότι ζητήσω από πλευράς Νομαρχίας. Και έχω να το πω ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή και άψογη συνεργασία με το Νομάρχη. Επίσης, σημαντικές είναι και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται με ορισμένα υπουργεία.

ΙΦΝ: Ας έρθουμε τώρα σε δυο μεγάλα προβλήματα της Επαρχίας μας, το πρόβλημα της υγείας και το πρόβλημα των Μεταφορών-Συγκοινωνιών. Ας ξεκινήσουμε από τις Συγκοινωνίες. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων που έρχονται στα λιμάνια και το αεροδρόμιο της Ικαρίας, με την απουσία συγκοινωνιών. Όλοι αναγκάζονται να παίρνουν ταξί για να τους πάει στο χωριό τους, που μπορεί να απέχει και 70 ή 90 χιλιόμετρα. Τι εξελίξεις έχουμε σε αυτό τον τομέα;

"Το Ικάριο Πέλαγος απαιτεί καράβια σύγχρονα και ταχύτατα"

Έπαρχος: Ας ξεκινήσουμε με το ταξίδι προς την Ικαρία. Έχουμε καράβια πεπαλαιωμένα, και το ταξίδι είναι πολλές φορές σαν το ταξίδι του Οδυσσέα ψάχνοντας την Ιθάκη. Τα παλιά καράβια είναι και επικίνδυνα. Το Ικάριο Πέλαγος απαιτεί καράβια σύγχρονα και ταχύτατα. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εγκρίναμε άδεια σκοπιμότητας στις Γραμμές Στρίντζη, και αυτή τη στιγμή ναυπηγείται ένα καράβι ειδικά για τη γραμμή της Ικαρίας-Σάμου που θα μειώσει και το χρόνο ταξιδιού. Έχουμε επίσης μια αίτηση για τις Πειραϊκές Γραμμές για τη δρομολόγηση ενός Καταμαράν που θα κάνει τη γραμμή Πειραιάς-Ικαρία σε τρεις ώρες και 20 λεπτά. Μάλιστα θα σταματάει και στη Μύκονο στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάναμε επίσης μια συμφωνία με την Air-Manos να μας περιλάβει στα επόμενα αεροπορικά της προγράμματα που θα στήσει από την Άνοιξη και μετά. Βρισκόμαστε σε μια πορεία και ελπίζω ότι θα τα υλοποιήσουμε όλα μέσα στον επόμενο χρόνο. Επίσης, είμαστε μέσα στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αιγαίου για την αναδιαμόρφωση των συγκοινωνιών στα νησιά και ζητάμε σύνδεση με τα άλλα νησιά, με τη Θεσσαλονίκη, με την Κρήτη. Επίσης, βρίσκομαι σε συνεννόηση με τις Κρητικές Αερογραμμές, την Air-Greece. Στο εσωτερικό του Νησιού, περιμένουμε τη μελέτη που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία με το TERRA-LORE και να δούμε σαν Δήμοι σε συνεργασία με τη Νομαρχία και φυσικά το Επαρχείο να κάνουμε το σωστό φορέα και τις σωστές επιλογές ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος με λεωφορεία.

ΙΦΝ: Στον τομέα της υγείας, υπάρχει ένα αίτημα για τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας από το Δήμο Ραχών. Πού βρισκόμαστε;

Έπαρχος: Ναι υπάρχει αυτό το αίτημα και ο νομάρχης το στηρίζει και όλοι το στηρίζουμε. Είναι άδικο, ιδιαίτερα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το χειμώνα για όσους μένουν εκεί, στην αυγή του 2000 να υπάρχουν ελλείψεις υγείας και να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο κατά τη μεταφορά τους. Υπάρχει ανταπόκριση και από το Υπουργείο Υγείας. Στηρίζουμε το αίτημα και αναμένουμε.

ΙΦΝ: Αρκετά αισιόδοξη φαίνεται ότι διαγράφεται η εικόνα για την Επαρχία Ικαρίας στην επόμενη 5ετία και 10ετία.

Έπαρχος: Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε καθόλου για την ανάπτυξη της Επαρχίας. Πρέπει να είμαστε, ας μου επιτραπεί η έκφραση "24 ώρες το 24ωρο στην πρίζα" και να παρακολουθούμε τα πάντα και να μη χάνουμε τίποτα από τις εξελίξεις, και να προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του πανέμορφου τόπου μας, γιατί οι Καριώτες και οι Φουρνιώτες το αξίζουν.

ΙΦΝ: Εσείς κύριε Έπαρχε έχετε υπάρξει επί χρόνια και δημοσιογράφος. Το περιοδικό μας πώς σας φαίνεται;

Έπαρχος: Είναι ένα ωραίο περιοδικό που προωθεί περισσότερο τις θέσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα τα καθημερινά. Εύχομαι να έχει την υποστήριξη που του αρμόζει.

Συνέντευξη με το Δήμαρχο Ευδήλου

Στέλιο Σταμούλο

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα: Δήμαρχε, ενημερώνετε τακτικότατα τα Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα για τις δραστηριότητές σας και σας ευχαριστούμε για αυτό. Παρακολουθούμε τις δραστηριότητές σας και βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανοιγμένη βεντάλια από ενέργειες και δράσεις που κάνει ο Νέος Δήμος Ευδήλου, μετά την ενοποίηση 6 Κοινοτήτων. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στα Δημοτικά Πράγματα ένα χρόνο μετά;

Δήμαρχος Ευδήλου: Με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν στις 6 κοινότητες της περιοχής μας προ του Καποδίστρια, συν τα καινούργια προβλήματα που προστέθηκαν εξ αιτίας των αποστάσεων των Δημοτικών Διαμερισμάτων από την Έδρα του Δήμου και την κακή βατότητα των δρόμων, επαληθεύτηκε ο φόβος που είχαμε και προεκλογικά για την αδυναμία της νέας ενοποιημένης δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Τελικά, χωρίς να λυθούν τα παλιά προβλήματα, προστέθηκαν και νέα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν λάβουμε υπόψη ότι η οικονομική ευρωστία των Νέων Δήμων έμεινε στο άθροισμα των εσόδων των κοινοτήτων που προϋπήρχαν, εμείς κληρονομήσαμε μια κατάσταση με πολλά και άλυτα τοπικά προβλήματα, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, δρόμων, και πολλά άλλα. Εμείς, στον πρώτο χρόνο δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε στην ουσία των προβλημάτων γιατί είναι πολλές οι ανάγκες, καθημερινές, εκατοντάδες τα τηλεφωνήματα και τα προβλήματα που ανακύπτουν. Με τους λιγοστούς υπαλλήλους που είχαμε στη διάθεσή μας, αυτούς που προσλάβαμε για 8 μήνες σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθαριότητας, ύδρευσης, στο φωτισμό, σημειώστε με ένα ηλεκτρολόγο, τρέξαμε όσο μπορούσαμε, με όσο κουράγιο είχαμε και όσες ώρες χρειάστηκαν, και εγώ προσωπικά και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας, και όλοι οι εργαζόμενοι που πήραμε. Αλλά τα προβλήματα ήθελαν και περισσότερα χρήματα αλλά και ανθρώπους. Δεν θα έλεγα ότι τα πήγαμε άσχημα, ούτε όμως και άριστα. Υπήρχε μια μέση κατάσταση. Υπολογίστε ότι οι εργαζόμενοι ήρθαν στο Δήμο όχι την αρχή του χρόνου που πέρασε, αλλά στα μέσα του χρόνου, την πρώτη Ιούνη.

Δουλειά σε όλα τα μέτωπα

ΙΦΝ: Ουσιαστικά, το πρακτικό σας έργο, για λόγους ανεξάρτητους από εσάς, φαίνεται ότι άρχισε τον Ιούνιο και μετά. Μέχρι τότε είχατε τον Προϋπολογισμό, τον προγραμματισμό, διάφορα οργανωτικά θέματα, την οργάνωση του Δημαρχείου, τη συνεργασία με τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία για το Γ' ΚΠΣ...

Δήμαρχος Ευδήλου: Όλος ο πρώτος χρόνος ήταν και χρόνος προσαρμογής, χρόνος αναζητήσεων, χρόνος σχεδιασμού, χρόνος διαμόρφωσης προτάσεων, αλλά και χρόνος έντονης δραστηριοποίησης.

ΙΦΝ: Στο χρόνο που πέρασε είδαμε κάδους στα χωριά, τα σκουπίδια να μαζεύονται, κάποια έργα ύδρευσης να γίνονται. Φαίνεται ότι ο Νέος Δήμος άρχισε να λειτουργεί και να αποδίδει.

Δήμαρχος Ευδήλου: Εγώ θα έλεγα, χωρίς να θέλω να πω ότι είναι άριστη η λειτουργία μας ή η δραστηριότητά μας, ότι κάναμε πάρα πολλά πράγματα σε πολύ λίγο διάστημα. Τα έγγραφα από και προς το Δήμο είναι δεκάδες κάθε ημέρα, που είχαν να κάνουν με τις προτάσεις μας, που έπρεπε να είναι συγκεκριμένες, να είναι επικαιροποιημένες. Όλα αυτά έγιναν από όλους τους Δήμους, και από το Δήμο μας με γραμματειακή υποστήριξη από τους πρώην γραμματείς των Κοινοτήτων. Ορισμένες φορές δεν καταφέρναμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αλληλογραφίας, και τότε αναζητήσαμε βοήθεια από ανθρώπους και έξω από το Δήμο, ώστε οι προτάσεις μας να γίνουν έγκαιρα και να είναι συγκεκριμένες. Γενικά, τα πήγαμε καλά με τη γραφειοκρατία. Στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών δώσαμε μια μάχη μέσα στο καλοκαίρι που την κερδίσαμε κατά μεγάλο ποσοστό. Τον χρόνο που μας έρχεται θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και περισσότερο επαρκείς. Θέλω να επισημάνω ότι όλα αυτά ακουμπούν στο οικονομικό πρόβλημα. Πραγματικά, αυτή η χρηματοδότηση που έχουν οι Δήμοι, με τις ανάγκες που προκύπτουν, με ένα τεράστιο πλέον Δήμο Ευδήλου, που έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα δικτύων, με δρόμους χωρίς καλή βατότητα, που για να τους διανύσει κανείς χρειάζεται αρκετές δεκάδες ώρες, πόσω μάλλον να επεμβαίνει σε αυτά τα δίκτυα και να τα συντηρεί. Γι αυτό πιστεύουμε, και πάντα θα είμαστε διεκδικητικοί, ότι δεν θα λυθούν αυτά και δεν θα μπορεί η τοπική κοινωνία να έχει μία καλύτερη ζωή με καλύτερες προϋποθέσεις, αν δεν έχουμε επαρκείς χρηματοδοτήσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Βέβαια, υπάρχει το Πρόγραμμα του ΕΠΤΑ, που προπαγανδίστηκε μαζί με την υποχρεωτική συνένωση των Κοινοτήτων. Είναι ένα Πρόγραμμα που θα απαντήσει πολύ μερικά στα προβλήματα.

Δημοσιογράφος Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το ΕΠΤΑ;

Δήμαρχος Ευδήλου: Ήδη έχουμε 600 εκατομμύρια ως πίστωση για την πενταετία Εμείς επανήλθαμε με μια επιστολή όπου καταγγέλλαμε ότι δεν είναι επαρκές αυτό το ποσό. Η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι αυτή η πίστωση είναι το 50% του συνόλου που θα πάρουμε στα 5 ή 6 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε στο ένα δις και κάτι. Το ποσό αυτό αν το κατανείμουμε σε έξη χρόνια και σε όλους τους τομείς δράσης, δεν φτάνει. Η ζωή επιβάλει να γίνονται πρώτα τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή, υποδομές, οδοποιία, ύδρευση. Επομένως, άλλοι τομείς όπως υγεία, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός, θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμος μας μάλιστα δεν έχει καν τέτοιες υποδομές. Δεν υπάρχει καλά-καλά μια αλάνα. Χτυπήσαμε πόρτες το χρόνο που πέρασε, ζητήσαμε από τον ΟΠΑΠ κάποια στοιχειώδη χρηματοδότηση για να κάνουμε κάποια πρώτα γηπεδάκια, έστω μπάσκετ, στις περιοχές μας, αλλά δεν πήραμε καν απάντηση.

Επίσης, στο θέμα της υγείας: Υπάρχει ένας γιατρός που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες 6 κοινοτήτων μίας τεράστιας απόστασης. Συν το γεγονός ότι κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο, στον Άγιο Κήρυκο. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο και τρεις μέρες απουσίας από το Ιατρείο.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και σε άλλους τομείς κάναμε παρεμβάσεις και η παρουσία του Δήμου μας είναι έντονη στην εδώ κοινωνία. Κάναμε επίσης κατά καιρούς συσκέψεις με τις υπηρεσίες για να δούμε τι μπορούμε και από κοινού να παλέψουμε. Γιατί εκτιμούμε ότι όσες προσπάθειες και να κάνει ένας Δήμος για να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους Δημότες,. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θα τις περάσει από τις τοπικές υπηρεσίες που λειτουργούν.

Το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, η Αστυνομία, αν δεν παρέχουν υπηρεσίες ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Εκείνο που έβγαινε σε κάθε σύσκεψη είναι ότι λείπει ο παράγοντας άνθρωπος. Δεν επαρκούν οι υπάλληλοι σε κάθε υπηρεσία για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Κάναμε συσκέψεις με τους εκπαιδευτικούς για να προγραμματίσουμε και να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα σε επίπεδο σχολικών κτιρίων, αναγκών. Προς όλους τους τομείς έχουμε ανοίξει μέτωπο, και προσπαθούμε. Και δεν θα πάψουμε να είμαστε διεκδικητικοί. Πιστεύουμε ότι μας ανήκουν πολύ περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από το Γ' ΚΠΣ, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η μερίδα που θα μπορέσουμε να αποσπάσουμε, δεν χρηματοδοτούνται τομείς του πολιτισμού ,του αθλητισμού, κλπ. Αυτά πρέπει λοιπόν να βγουν από τα αντίστοιχα υπουργεία. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ποιες θα είναι οι δράσεις των υπουργείων που θα φτάσουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι χρηματοδοτήσεις θα κάνουν π.χ. το Υπ. Γεωργίας ή το Υπ. Παιδείας και πώς θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια; Τι όφελος θα έχει τελικά ο Δήμος μας και οι δημότες μας δεν το ξέρουμε. Και ανησυχούμε, γιατί αν ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση όπως παλιότερα, τελικά σε εμάς θα φτάσουν ψίχουλα.

ΙΦΝ: Ποια είναι η οικονομική δυνατότητα να παρεμβαίνετε με τα χρήματα της αυτοδιοίκησης;

Δήμαρχος Ευδήλου: Τα έσοδα που υπάρχουν σήμερα στην Αυτοδιοίκηση προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και από τα ελάχιστα ανταποδοτικά και μοιράστηκαν αναλογικά για κάθε πρώην κοινότητα. Το ΕΠΤΑ είναι επί πλέον αυτών των χρηματοδοτήσεων. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτά είναι χρήματα που έτσι κι αλλιώς οφείλονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς διεκδικούμε όλα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για την αυτοδιοίκηση και δεν της αποδίδονται, και συμπαρατασσόμαστε με όλους τους Δήμους της χώρας που αγωνίζονται να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στην αυτοδιοίκηση.

ΙΦΝ: Αυτό είναι και αίτημα της ΚΕΔΚΕ.

Δήμαρχος Ευδήλου: Ναι, έγινε και αίτημα της ΚΕΔΚΕ, για πρώτη φορά. Παρ' όλα αυτά, δεν ξέρω και η ίδια η ΚΕΔΚΕ κατά πόσο θα τα διεκδικήσει αυτά τα κονδύλια. Πάντως, έγινε ένα πρώτο βήμα.

Το Υπουργείο Αιγαίου

ΙΦΝ: Ακούμε τον Υπουργό Αιγαίου να έχει έναν καινοτόμο λόγο σχετικά με την ανάγκη για εξειδικευμένες πολιτικές για τα νησιά του Αιγαίου, για στελέχωση των υπηρεσιών με τα απαιτούμενο προσωπικό ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά, για την ανάγκη να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα των νησιώτικων περιοχών και να υπάρξουν εξειδικευμένες πολιτικές από όλα τα Υπουργεία. Αυτό είναι καινοφανές, πρώτη φορά γίνεται για το νησιωτικό χώρο. Πώς προχωράει αυτή η υπόθεση; Η κυβέρνηση κινητοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση; Εσείς κινητοποιείστε σε αυτή την κατεύθυνση;

Δήμαρχος Ευδήλου: Πραγματικά ο Υπουργός Αιγαίου έχει κάνει και δυο ή τρεις ημερίδες για ζητήματα ανάλογα, όπως για την υγεία για τις μεταφορές κλπ. Πήρα μέρος στο Συνέδριο για την Υγεία που έγινε στην Τήλο. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός, ο οποίος τοποθετεί θεωρητικά σε σωστή διάσταση τα προβλήματα, είπε ότι θα πρέπει οι σχεδιασμοί όταν μιλάνε για το Αρχιπέλαγος όπως το ονομάζει, να είναι προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα αυτού του νησιώτικου χώρου. Αλλά αυτός ο σχεδιασμός δεν φτάνει αν δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα. Θα θυμίσω ότι είχε πει ο Υπουργός στην ομιλία του ότι "...αν αυτά που προτείνω και γίνουν αποδεκτά από εσάς τους Συνέδρους, αν δεν υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, σας καλώ συλλήβδην να παραιτηθούμε όλοι μαζί". Εδώ, στον τόπο που ζούμε εμείς, δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με αυτά. Πιστεύω ότι ο υπουργός μπορεί να έχει ευαισθησίες, μπορεί να έχει σχεδιασμούς, αλλά δεν φτάνουν αυτά.

Επίσης, το Υπουργείο Αιγαίου έφτιαξε το Πρόγραμμα Αστερίας, στο οποίο ο Δήμος μας αυτή την ώρα έχει ήδη προσλάβει τον άνθρωπο με σύμβαση, έχουν έρθει τα πρώτα εργαλεία, δεν έχει στηθεί όμως το γραφείο να λειτουργεί, δεν έχουν έρθει όλα τα μηχανήματα, δεν έχει έρθει η επίπλωση του χώρου. Είμαστε σε αναμονή. Είναι κι αυτό μια τομή, όπως είπε ο Υπουργός, και πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Εμείς είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού, να βρούμε το χώρο, τα έχουμε κάνει όλα αυτά, έχουμε προσλάβει και την υπάλληλο και περιμένουμε. Ο Δήμος μας ανταποκρίνεται σε τέτοιους σχεδιασμούς και οι πολίτες άρχισαν να έρχονται σε επαφή με την υπηρεσία αυτή, παρ' όλο που το πρόγραμμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί ακόμη.

"Για τον Πολιτισμό πρέπει να κάνουμε πολλά"

ΙΦΝ: Κύριε Δήμαρχε, στο Δήμο σας έχετε και πολύ σημαντικά μνημεία, πολύ αξιόλογη και ιδιαίτερη ενδοχώρα, με εκκλησίες μοναστήρια το Κάστρο του Κοσκινά ιδιαίτερα δάση, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραδοσιακούς οικισμούς κλπ. Ο Δήμος τι προγραμματίζει να κάνει στον τομέα του πολιτισμού, ώστε να βγάλετε αυτά τα μνημεία από την αφάνεια, και για την προστασία τους αλλά και για την τουριστική τους αξιοποίηση;

Δήμαρχος Ευδήλου: Στον τομέα του πολιτισμού και της ανάδειξης της Ιστορίας μας πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά. Κάναμε κάποια δουλειά μέχρι σήμερα, σχεδιάσαμε τις προτάσεις μας. Όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν περνάνε από τα διάφορα πακέτα. Εξαρτώνται από το σχεδιασμό των ίδιων των υπουργείων. Ο Δήμος μας έχει ανοίξει μια πρώτη αλληλογραφία γιατί είναι μονόδρομος η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που στο δήμο μας είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τα υπουργεία, και εμείς θα κάνουμε και επισκέψεις και θα προωθήσουμε όσο μπορούμε την υπόθεση του πολιτισμού.

Ωστόσο, δεν καθόμαστε μα δεμένα χέρα. Ήδη δημιουργήσαμε μια Επιτροπή για τη Σύνταξη κατ αρχήν ενός τουριστικού Οδηγού όχι όμως που να προπαγανδίζει μόνο τις παραλίες και τους τουριστικούς χώρους , αλλά μέσα από φωτογραφικό υλικό και άλλες πληροφορίες να αναδεικνύεται όλη η κληρονομιά του τόπου μας. Είναι μια προσπάθεια που δεν ξέρουμε πόσο θα ευοδωθεί. Οι άνθρωποι που έχουμε περιλάβει στην επιτροπή εκτός από τους Δημοτικούς συμβούλους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και υπάρχουν εκεί ιστορικοί αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, και, να μνημονεύσω εδώ και τον κύριο Διονύση Μαυρόγιαννη, πρώην Πρύτανη του Παν/μίου Θράκης, ο οποίος μας παρακίνησε να εγκρίνουμε τη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι αν γίνει το έργο της Επιτροπής αυτής θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα στο να αναδειχθεί ο πολιτισμός μας να προκαλέσουμε την ευαισθησία των υπηρεσιών και, γιατί όχι, να προκύψει και η αναγκαιότητα για την προστασία τους και τη συντήρησή τους. Εμείς έχουμε στο Πρόγραμμά μας και θέλουμε να το κάνουμε μέσα στην τετραετία, να αναδείξουμε έναν ανεμόμυλο και ένα νερόμυλο, να τους αναστυλώσουμε και να τους θέσουμε σε λειτουργία, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες και όχι μόνο.

"εργαζόμαστε σκληρά μέρα και νύχτα..."

ΙΦΝ: Το 1995 ο ίδιος ο κ. Διονύσης Μαυρόγιαννης, μιας και αναφέρατε το όνομά του, είχε προτείνει τη συγκρότηση μίας λαϊκής αγοράς στον Εύδηλο, με τοπικά προϊόντα, μια φορά τη βδομάδα. Έτσι οι επισκέπτες της Ικαρίας να βρίσκουν εκτός από το τυρί Ένταμ που υπάρχει σε όλα τα μπακάλικα της Ικαρίας και ντόπιο τυρί, που δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά. Πώς προχωράει αυτή η υπόθεση;

Δήμαρχος Ευδήλου: Ήδη έχουμε κάνει πρόταση, που κάποια στιγμή θα τη στείλω και στο περιοδικό, που την έχουμε στείλει στην Περιφέρεια, όπου ζητάμε τη χρηματοδότηση μίας μελέτης για αυτή την υπόθεση. Είναι πράγματι μία σκέψη του κυρίου Μαυρόγιαννη και αυτή, που ξεκίνησε ως πρόταση να κάνουμε ένα λαϊκό πανηγύρι, ανάδειξης και προβολής των τοπικών προϊόντων. Αυτό όμως θέλει μία δουλειά, δεν μπορεί να γίνει έτσι. Πρέπει να γίνει μια καταγραφή των τοπικών προϊόντων, να δούμε ποία και πόσα μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Όταν στείλαμε την πρόταση στην Περιφέρεια μπορώ να πω ότι η Περιφέρεια εντυπωσιάστηκε και επικοινώνησε μαζί μας για να καταλάβει τι είδους μελέτη ζητάμε. Εμείς τους είπαμε, βοηθήστε μας οικονομικά, να συντάξουμε τη μελέτη και έχουμε κατά νου να προβάλουμε με αυτή τη διαδικασία τα προϊόντα μας.

Δεν θέλω να σας απαριθμήσω τις δραστηριότητές μας μία προς μια. Είναι πάρα πολλές, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, Εργαζόμαστε σκληρά μέρα και νύχτα, ουσιαστικά ο Δήμος λειτουργεί και όλο το βράδυ, και προσπαθούμε και έχουμε ανοίξει ένα τεράστιο πόλεμο με όλα αυτά. Φυσικά ξέρουμε ότι όλα δεν πρόκειται να λυθούν γιατί πολλά δεν εξαρτώνται από την καλή βούληση τη δική μας ή την απόφασή μας. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Μόλις αναλάβαμε το δήμο σε συνεργασία και με την καλή διάθεση του Προέδρου του Νοσοκομείου, φέραμε στο Δήμο Ευδήλου το ένα από τα δύο ασθενοφόρα του Νοσοκομείου. Ο Δήμος μας συμμετέχει με την πληρωμή του ανθρώπου που οδηγεί το ασθενοφόρο. Μικρύναμε έτσι στο μισό, τον χρόνο μεταφοράς ενός συνανθρώπου μας στο νοσοκομείο, σε περίπτωση ανάγκης. Να μην περιμένουμε δηλαδή, σε ένα έκτακτο περιστατικό, το ασθενοφόρο να έρθει από τον Άγιο Κήρυκο, και να επιστρέψει εκεί, αλλά να είναι εδώ κάτω από το ιατρείο, διαθέσιμο για κάθε περίπτωση. Τέτοιες ενέργειες κάναμε πάρα πολλές. Έχουμε δρομολογήσει και τη λύση σοβαρών πρόβλημα των όπως η υδροδότηση του Φραντάτου. Σήμερα, τρία ορεινά χωρία μπαίνουν στο 2000 με τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης. Σκεφτείτε ότι έχουν νερό μόλις 20' ανά δύο ημέρες. Για μας ήταν ένα κυρίαρχο πρόβλημα. Τώρα που μιλάμε τελειώνει η μελέτη, χρηματοδότηση υπάρχει μέσα από το ΕΠΤΑ για 100 εκατομμύρια, κάναμε τις δύο γεωτρήσεις και βρήκαμε νερό. Έχουμε βάλει ένα στόχο το καλοκαίρι στο Φραντάτο να έχουμε νερό.

Επίσης δημοπρατήθηκαν τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από παλιότερα, και ολοκληρώσαμε εμείς τις εργασίες όπου χρειάστηκε, πιέσαμε, συνεργαστήκαμε, συμμετείχαμε, με όλες τις ενέργειες, γι αυτό δεν λεω μόνο ότι πιέσαμε, και τελικά με τις τελευταίε ς δημοπρατήσεις που έγιναν έχουν ενταχθεί 4 έργα στο Δήμο μας: Η Παράκαμψη Ευδήλου, για να έχουμε ένα ουσιαστικό ξεμπλοκάρισμα της πλατείας του Ευδήλου, η δημοπράτηση του Νέου κτιρίου των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και του γηπέδου δίπλα από αυτό, και δύο ψαροκαταφυγίων που είναι στα όρια του Δήμου μας, του Καραβοστάμου και του Μαγγανίτη. Έτσι λοιπόν και στο επίπεδο των μεγάλων έργων όπως τα λέμε εμείς εδώ, των Νομαρχιακών και της Περιφέρειας έχουμε μια καλή πορεία σαν δήμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περιβαλλοντική μελέτη την κάναμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, χωρίς πίστωση. Χρεώσαμε το Δήμο μας με 2 εκατομμύρια που χρειάστηκε και είχαμε τη μελέτη στο χρόνο που μας την ζήτησαν έτοιμη.

ΙΦΝ: Επίσης, έχετε προχωρήσει σε συνεργασία με τους άλλους δύο Δήμους του Νησιού στη δημιουργία ενός κοινού Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Δήμαρχος Ευδήλου: Βεβαίως, έχουμε συμφωνήσει και οι τρεις δήμοι, μετά από πρωτοβουλία του δικού μας δήμου, κάναμε μία κοινή συνεδρίαση και των τριών δημοτικών συμβουλίων και εκλέξαμε μια επιτροπή που αποτελείται από δύο Δημάρχους εμένα και τον κ. Ρουζίνο, και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αγίου Κηρύκου που κάναμε επίσκεψη στην Αθήνα με την ΕΕΤΑΑ και επίσης πήραμε μέρος σε μια ημερίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Μυτιλήνη. Βέβαια, το πρόβλημα δεν έχει απαντηθεί σε όλες τις διαστάσεις του αλλά είναι δρομολογημένο και πρέπει να το λύσουμε και να φτάσουμε στην υλοποίησή του. Είναι μονόδρομος πλέον οι χώροι υγειονομικής ταφής, και δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε η καύση ούτε η ανεξέλεγκτη διαχείριση τους.

ΙΦΝ: Και να ανακουφιστούν λίγο και οι ρεματιές μας από τα σκουπίδια ...

Δήμαρχος Ευδήλου: Εμείς επιμένουμε, ως Δήμος Ευδήλου, να μην πάμε σε επιχείρηση, αλλά σε κοινή υπηρεσία των τριών Δήμων, να μην έχει επιχειρηματικό χαρακτήρα αλλά να λειτουργεί ανταποδοτικά ως υπηρεσία. Να μην γίνει επιχείρηση ανεξέλεγκτη και τελικά να επιβαρύνονται οι δημότες με ποσά που δεν τα αντέχουν.

Η σχέση με τη Νομαρχία

ΙΦΝ: Κύριε Δήμαρχε, εσείς έχετε θητεύσει επί χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος στο Νομό Σάμου, και έχετε μια σημαντική εμπειρία για τη λειτουργία των διαφόρων βαθμίδων της αυτοδιοίκησης. Πώς αξιολογείτε σήμερα το έργο της Νομαρχίας, σε σχέση με το νέο σας ρόλο από τη θέση του Δημάρχου; Η λειτουργία της Νομαρχίας, οι δραστηριότητες που αναπτύσσει, οι συνεργασίες που προωθεί, όλα αυτά είναι όπως τα βλέπατε από την μεριά του Νομαρχιακού Συμβούλου ή είναι σήμερα διαφορετική η αντίληψη που διαμορφώνετε;

Δήμαρχος Ευδήλου: Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά, γιατί δεν είμαι πάλι στην ίδια θέση, του Νομαρχιακού Συμβούλου, μετά τις αλλαγές που έφεραν οι τελευταίες εκλογές. Δεν μπορώ επομένως να δω το χτες και το σήμερα από τον ίδιο χώρο. Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την βίωσα σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος επί 8 χρόνια. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση την βιώνω από την μεριά του Δημάρχου. Ίσως υπάρχει και λίγος υποκειμενισμός επειδή με τον Θαλασσινό, που είναι σήμερα Νομάρχης, επί 8 χρόνια που λειτουργήσαμε μαζί υπήρχε μια σχέση ανθρώπινη. Μάλιστα, από τη θέση της αντιπολίτευσης και οι δύο πλευρές. Από την αρχή έκανα μια πολιτική δήλωση την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα: "Αν η στάση του Νομάρχη και η θέση του είναι αυτή που ήταν σαν αντιπολίτευση, και πολιτευτεί με βάση αυτά που έλεγε και υποστήριζε, πιστεύω ότι θα περπατήσουμε μαζί. Δεν έχω κανένα λόγο να μην λεω ότι συμφωνώ. Αν όμως αλλάξει απόψεις και από άποψη νοοτροπίας και από άποψη συμπεριφοράς, ή μη-διεκδίκησης πια, θα είμαστε απέναντι."

ΙΦΝ: Και πώς τα βλέπετε μέχρι σήμερα τα πράγματα, ένα χρόνο μετά;

Δήμαρχος Ευδήλου: Μέχρι τώρα, εκείνο που μπορώ να πω, με σχετική επιφύλαξη, γιατί, όπως σας είπα άλλαξα θέση και πέρασα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη Δημαρχία, είναι ότι κατ' αρχήν έχουμε δει πολύ λίγο το Νομάρχη. Όχι, πιστεύω, γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί έχει επιλέξει έναν δρόμο να τρέξει και να είναι παντού, στο εξωτερικό, στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, παντού. Πολλές φορές τηλεφωνώ για θέματα του Δήμου και τον βρίσκω ελάχιστες φορές στο γραφείο του. Τρέχει λοιπόν. Έτσι δεν μπορώ να διαμορφώσω εικόνα, μπορώ να πω όμως ότι προσπαθεί. Η αλήθεια είναι ότι έτσι που είναι τα πράγματα αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να κάνει ένας Νομάρχης ...

ΙΦΝ: Μα τα 4 έργα που προαναφέρατε ότι πήρατε στο Δήμο Ευδήλου πρέπει να έγιναν σε συνεργασία με τη Νομαρχία και να είναι αποτέλεσμα κοινής διεκδίκησης...

Δήμαρχος Ευδήλου: Βεβαίως, και μάλιστα με μια πάρα πολύ καλή σχέση. Για τον κ. Θαλασσινό θα ήθελα να πω ότι είναι από χαρακτήρα προσιτός, ανθρώπινος, ανοιχτός σε συζήτηση. Βλέπω ότι ο οποιοσδήποτε αιρετός μπορεί να συνομιλεί μαζί του σαν να είναι φίλος κλπ. Αυτό αν έχει έκφραση και στην πολιτική δράση και στη διεκδίκηση, γιατί πιστεύω ότι πολλές φορές οι νομάρχες πρέπει να συμπαρατάσσονται με τον λαό, με τον κόσμο στη διεκδίκηση και όχι να ταμπουρώνονται πίσω από πολιτικές επιλογές ή να κρύβουν από το λαό. Αν λοιπόν ο κ. Θαλασσινός λειτουργήσει έτσι, θα είναι καλό για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θέλω να πω αν θα είναι καλό για εκείνον ή για το κόμμα του, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το κρίνω. Θα είναι πάντως καλό για εμάς, για την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί είναι ανάγκη να περπατήσουμε μαζί, χέρι-χέρι με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Να σας επαναλάβω ότι με τα πενιχρά έσοδα που έχει ένας Δήμος, και αν δεν αυξηθούν, η διαδρομή μας θα είναι πολύ μικρή. Οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις μπορεί να χρειαστεί να βάλουν και λουκέτο κάποια στιγμή, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή να προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα έσοδα που είχαν οι πρώην κοινότητες. Προστίθενται καθημερινά αρμοδιότητες και οι ανάγκες αυξάνουν. Από την άλλη, τα χρήματα φτάνουν ίσα-ίσα για να πληρώνονται, και αν πληρώνονται οι υπάλληλοι του κάθε Δήμου. Λοιπόν, εάν δεν περπατήσουμε πλάι-πλάι με την Νομαρχία στο να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα, εκείνα που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό από την Περιφέρεια και τη Νομαρχία δεν θα βγούμε σε καλό. Πρέπει αυτοί οι τρεις φορείς να βαδίζουν πλάι-πλάι και ο ένας να στηρίζει τον άλλον. Αυτό θα κρίνει την επιτυχία, όχι των Δημάρχων, αλλά του τόπου. Για μας δεν είναι το πρόβλημα αν θα πετύχει ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν είναι προσωπικά τα προβλήματα. Αν θα πετύχουν αυτοί θα πετύχει και η τοπική κοινωνία, θα πετύχουμε την ανάπτυξη όλοι μαζί.

"Τα Τοπικά Συμβούλια μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο"

ΙΦΝ: Ας πάμε λοιπόν στο άλλο άκρο αυτής της γεωγραφικής και διοικητικής ιεραρχίας, τα τοπικά συμβούλια, και την διασπορά των προβλημάτων που υπάρχει. Πώς αντιμετωπίζετε ως Δήμαρχος τα Τοπικά Συμβούλια και τα τοπικά προβλήματα;

Δήμαρχος Ευδήλου: Μετά την κατάργηση των Κοινοτήτων τα Τοπικά Συμβούλια όσο κι αν έχουν διακοσμητικό ρόλο και χαρακτήρα, μπορούν, εφ' όσον οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί είναι δραστήριοι, να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Οι μεγάλες ανάγκες και τα λίγα χρήματα πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να καλύπτουμε στον ίδιο χρόνο, την ίδια μέρα, τις ανάγκες που προκύπτουν, τα τοπικά συμβούλια αναλαμβάνουν και αυτό το ρόλο, δηλαδή, με την προσωπική τους παρουσία και συμμετοχή να λύνουν πολλά άμεσα προβλήματα. Έτσι λοιπόν ότι είναι καλοί βοηθοί από άποψη πρακτικής συμμετοχής στην προσπάθεια του Δήμου μας. Με τα δικά μας Τοπικά Συμβούλια, που είναι έξη τον αριθμό, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, παρ' όλο που δεν είναι όλα από το συνδυασμό μας, και μάλιστα τα τρία από τα έξη είναι από αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας και προχωράμε από κοινού σε λαϊκές συνελεύσεις, μάλιστα, αυτή τη βδομάδα που διανύουμε είμαστε σε ένα δεκαήμερο λαϊκών συνελεύσεων για την ολοκλήρωση του τεχνικού προγράμματος.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες αρμοδιότητες που τις προβλέπει ο νόμος, ο Δήμος ή ο Δήμαρχος να τους εκχωρεί κάποιες αρμοδιότητες. Αυτό ήταν, από ότι έδειξε η ζωή, το λιγότερο που χρειάστηκε. Διότι υπάρχουν προβλήματα αντικειμενικά που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος να μιλήσουμε για αυτά, όπως η απουσία στην Κοινότητα βιβλίων μητρώων, πρωτοκόλλων, δεν μπορεί επί της ουσίας να υπογράψει κανείς και να λειτουργήσει, και να δώσει πιστοποιητικά κλπ.

Εμείς έχουμε δώσει σε κάθε κοινότητα μια φορά τη βδομάδα ο κάθε γραμματέας να πηγαίνει εκεί αλλά η ζωή έδειξε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι από ελάχιστα έως καθόλου επισκέπτονται το κοινοτικό γραφείο για να λύσουν προβλήματα, αφού ξέρουν ότι πάλι θα χρειαστεί να περάσουν από το Δήμο. Με την εξαίρεση των γραμματέων που είναι και ανταποκριτές του ΟΓΑ εκεί μόνο λύνονται προβλήματα τέτοια. Το να εκδίδουν κάποια έγγραφα, αυτό δεν περπάτησε και τόσο στη ζωή. Πριν από ένα μήνα μας ήρθε μια εγκύκλιος, που απαντούσε σε ένα αίτημα πολλών ΤΕΔΚ και ίσως και άλλων παραγόντων, να βγει μια αποζημίωση για τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, για έξοδα παράστασης. Αυτά τα χρήματα, όταν τα μαζέψαμε φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια. Όταν τα ζητήσαμε, για να κλείσουμε και τα οικονομικά του έτους, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνετε ότι ούτε σε τέτοιες περιπτώσεις, που μάλιστα τα κονδύλια που απαιτούνται είναι ελάχιστα, δεν φροντίζει η κεντρική διοίκηση να διατίθενται παράλληλα και οι αντίστοιχοι πόροι. Και μάλιστα για στοιχειώδεις ανάγκες όπως είναι τα καύσιμα που χρειάζεται ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου για να έρθει στο Δήμο. Γι αυτό λέμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι μας για να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες ανάγκες, που δεν είναι ανάγκες δαπανών για έργα αλλά μια στοιχειώδης ανθρώπινη ανάγκη. Προφανώς τα χρήματα αυτά θα δοθούν στον επόμενο χρόνο και θα είναι μια από τις πρώτες δαπάνες που θα κάνουμε.

"να λειτουργήσει η κοινωνία με τον καλύτερο δημοκρατικό τρόπο"

ΙΦΝ: Δήμαρχε πώς βλέπετε το εκλογικό σύστημα και των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, και την μη αιρετότητα της Περιφέρειας και τον διορισμένο Περιφερειάρχη;

Δήμαρχος Ευδήλου: Δεν χρειάζεται δεύτερη συζήτηση και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό ότι και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

ΙΦΝ: Παρ' όλο που εσείς στο Δήμο Ευδήλου θα είχατε ισχυρότερη αντιπολίτευση...

Δήμαρχος Ευδήλου: Κανένα πρόβλημα, δεν το προσωποποιούμε, δεν πρέπει να βλέπει κανείς αν τον εξυπηρετεί ή όχι, ακόμη και αν θα ήταν κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση αντί εμού. Να λειτουργήσει η κοινωνία, με τον καλύτερο δημοκρατικό τρόπο και ο λαός ας δίνει την πλειοψηφία σε όποιον είναι σε κάθε περίπτωση. Ο λαός έχει κρίση και δεν πρέπει να το προσωποποιούμε. Με την απλή αναλογική και η αντιπολίτευση θα μπορεί να παίξει το ρόλο της. Το εκλογικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, τη δεύτερη Κυριακή δίνει τη δυνατότητα να γίνονται διάφορες συναλλαγές. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο, και ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες. Παρ' όλα αυτά στη δική μας περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Δεν κάναμε συναλλαγές, δεν χρειάστηκε, είχαμε μιαν άποψη καθαρή και σταθερή και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αλλά τοποθετούμαστε συνολικά και ζητάμε αυτή η κυβέρνηση να θεσπίσει την απλή αναλογική. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας πολίτης, που τέλος πάντων δεν θέλει να ενταχθεί σε κάποιο συνδυασμό ή κάποιο κόμμα, δικαίωμά του είναι να θέλει να είναι ανένταχτος, να θέσε υποψηφιότητα. Δεν μπορεί γιατί στο συνδυασμό του πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων κλπ. Δηλαδή, άνθρωποι που έχουν τη διάθεση και την πίστη ότι μπορούν θετικά να προσφέρουν δεν μπορούν να συμμετέχουν αν δεν "σκεπάζονται" κάτω από κάποιο κόμμα.

Σε ότι αφορά την αιρετότητα της Περιφέρειας, φαίνεται ότι οι κρατούντες δεν μπορούν να δεχτούν την αιρετότητα σε όλες τις βαθμίδες, όσο και αν θεωρητικά μπορεί να λέγεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έγινε αιρετή, αυτό φόβισε την κυβέρνηση και παραπέμπει σε έναν διορισμένο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Καταλαβαίνουμε ότι αν υπήρχε και τρίτη αιρετή βαθμίδα, αυτή της Περιφέρειας τότε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Νομαρχιακή και στην Περιφερειακή θα υπήρχε μια καλύτερη συνεργασία και μια καλύτερη διεκδίκηση. Τώρα, πολλά πράγματα ξεκινάνε από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και σκαλώνουν στις υπηρεσίες οι οποίες είναι εντεταλμένες να υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Εκεί λοιπόν σκεπάζεται, εκεί τελειώνει το κάθε θέμα. Καταλαβαίνουμε πόση δύναμη θα είχε μια αυτοδιοίκηση πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού να χτυπάει την πόρτα του κάθε υπουργείου ή της Κυβέρνησης. Αυτό λοιπόν αποκλείστηκε με αυτή τη μέθοδο. Ναι μεν πρώτος βαθμός αιρετός αλλά αμέσως με την Περιφέρεια, οπότε κόβεται ο ομφάλιος λώρος μας με επίσης ένα αιρετό, τη Νομαρχία, και έχουμε τους δύο αιρετούς, το Δήμο και τη Νομαρχία να έχουν ως αμέσως επόμενους την Κυβέρνηση, ο μεν πρώτος την Περιφέρεια, ο δε δεύτερος τα υπουργεία. Πιστεύω ότι δεν βοηθάει, και ελπίζω να πειστούν οι κρατούντες, που μας λένε κατά καιρούς ότι πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι, να λοιπόν που είμαστε Ευρωπαίοι αφού στην Ευρώπη η Περιφέρεια εκλέγεται και απαρτίζεται από αιρετούς.

"προσπαθούμε να μην απομακρυνθούμε από το λαό, από την καθημερινότητα"

Δεν μπορούν να μπουν στην ιδέα ότι δεν θα ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αυτό το λαϊκό κύτταρο που έχει μια ιστορική διαδρομή αιώνων, και έχει σημαδέψει την ιστορία του τόπου. Και με τη συνένωση των κοινοτήτων που έγινε με τον Καποδίστρια η αυτοδιοίκηση απομακρύνεται από το λαό, από την καθημερινότητα. Από ότι η κυβέρνηση ψιθυρίζει ή μισολέει και δεν αναιρεί ότι θα έχουμε και δεύτερο Καποδίστρια και σε επίπεδο δεύτερου ή και πρώτου βαθμού, καταλαβαίνετε ότι θα συρρικνωθεί και αυτός ο θεσμός και θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από το λαό. Αυτό δεν είναι φυσικά προς το καλό της κοινωνίας και γίνεται πιο απρόσωπος. Αν έδιναν χρήματα, δεν χώλαινε το παλιό διοικητικό σχήμα. Υπήρχαν τα εργαλεία, υπήρχαν τα Συμβούλια Περιοχής υπήρχαν οι Σύνδεσμοι, που θα μπορούσαν να τα λύσουν αυτά Αλλά οι λόγοι ήταν άλλοι, έγινε αυτή η πολιτική επιλογή και εκεί που είχαμε τον Πρόεδρο καθημερινά στο καφενείο να συζητάει και να παίρνει τις απόψεις του κόσμου από πρώτο χέρι, σήμερα αυτό δεν λειτουργεί. Οπότε καταλαβαίνετε αν αύριο όλη η Ικαρία γίνει ένας Δήμος τότε ο θεσμός θα γίνει πολύ περισσότερο απρόσωπος.

Σήμερα λειτουργούμε μέσα σε αυτό το θεσμό, τον υπηρετούμε και επί Καποδίστρια, γιατί δεν μπορούμε αλλιώς. Σε άλλη περίπτωση θα βλάψουμε τον τόπο. Δηλαδή, δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση και να σαμποτάρεις τον Καποδίστρια επειδή διαφωνείς πολιτικά. Προσπαθούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες με τη δράση μας, τη συμπεριφορά μας, με τη σχέση μας με την κοινωνία, να παίρνουμε τη γνώμη, να κάνουμε τις λαϊκές συνελεύσεις, με όλα αυτά προσπαθούμε να μην απομακρυνθούμε. Να μην βάλουμε τοπικούς φόρους για άλλα κοινωνικά αγαθά που νομίζουμε ότι πρέπει να παρέχονται. Στο θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι Γραμματείς ανταποκρίνονται και πάνε τα πιστοποιητικά στα χωρία, κάνουμε προσπάθεια.

"αυτά που θέλουμε εμείς και οι δημότες μας δεν τα θέλει η Κυβέρνηση"

ΙΦΝ: Έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο, και έχοντας τρία χρόνια ακόμα μπροστά, και εσείς με το πρόγραμμά σας και η αντιπολίτευση όπως λειτουργεί, είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Βλέπετε ότι πάμε σε μια πορεία ώστε μετά από τρία χρόνια θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο Δήμος; Σαν κατάληξη είστε αισιόδοξος;

Δήμαρχος Ευδήλου: Δεν θα 'λεγα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας σαν άνθρωποι. Με προσπάθειες και με ενέργειες επιδιώκουμε να πάμε πιο πέρα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί αλίμονο αν δεν είμαστε, δεν θα τα καταφέρουμε κι όλας. Αλλά αν δούμε όμως και την πραγματικότητα, τις πολιτικές επιλογές, δεν θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, και θα πρέπει να το μεταδώσουμε και στους συνδημότες μας αυτό. Αυτό που θέλουμε εμείς και οι Δημότες μας δεν το θέλει η Κυβέρνηση. Οι δύο πορείες δεν είναι παράλληλες. Εμείς λέμε ότι όλοι οι έλληνες πολίτες συμμετέχουμε ανάλογα με τις αποδοχές μας σε κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις, με την άμεση και έμμεση φορολογία. Η κυβέρνηση στοχεύει, και σταδιακά προσπαθεί να το κάνει αυτό, και θέλουμε αυτό να το ξέρει ο κόσμος, να αποδεσμεύσει αυτές τις υπηρεσίες και να πει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να τις αναλάβει, και από κει και πέρα να πάψει να ζητάει χρήματα από το κράτος για να τα βγάζει πέρα, αλλά σιγά-σιγά να βρει τους τρόπους μέσα από δραστηριότητες , επιχειρήσεις, τέλη και ξανά τέλη να βρει πόρους για να τα βγάλει πέρα. Αυτή είναι η προοπτική που δίνει η σημερινή κυβέρνηση και ίσως και η αυριανή. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει έτσι. Αν αφεθεί η τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο στα σημερινά οικονομικά χάλια που έχει, αλλά και σε μια κατάσταση που θα χειροτερεύσει, αυτό θα δυσχεράνει την ζωή των κατοίκων.

ΙΦΝ: Η κυβέρνηση όμως είναι και αυτή αιρετή...

Δήμαρχος Ευδήλου: Η Κυβέρνηση είναι βεβαίως αιρετή αλλά είναι υπόθεση να το κρίνει ο κάθε πολίτης όταν θα ξανακληθεί να ψηφίσει. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει μια οικονομική δραστηριότητα μέσα από το Γ ΚΠΣ. Η κυβέρνηση όμως δεν το κρύβει και λεει "θα φτιάξετε τις υποδομές σας, τα βασικά πράγματα, από κει και πέρα θα προχωρήσετε με ιδίους πόρους". Αυτοί οι πόροι από που θα προκύψουν;

Ας πάρουμε το Δήμο Ευδήλου. Ο πληθυσμός μας είναι κατά 80% γερασμένος πληθυσμός, με μια σύνταξη των τριάντα χιλιάδων δρχ. Καλούμαστε λοιπόν, επειδή έχουμε κάποια τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, να έχουμε τέτοια υποδομή και τέτοιες υπηρεσίες ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες 15 χιλιάδων και περισσότερων επισκεπτών, να κάνουμε αυτές τις υπηρεσίες με τη χρηματοδότηση που παίρνουμε με βάση τις δυόμισι χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όταν αφεθεί, και θα αφεθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δρομολογηθεί, να λύσει αυτά τα προβλήματα, αυτές τις ανάγκες αυτή την ανταποδοτικότητα, βάζοντας φόρους και πάλι φόρους που είναι το βαλάντιό τους 1000 δρχ την ημέρα;. Έτσι λοιπό δεν νομίζω ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι καλύτερα σχετικά με τη συμμετοχή του πολίτη στη λύση των προβλημάτων. Εμείς, σε ότι μας αφορά, και το δηλώνω σε κάθε ευκαιρία αυτό, δεν θα δεχτούμε να γίνουμε φορομπήχτες. Και είναι κρυστάλλινο αυτό. Απλά λειτουργούμε αυτά τα ανταποδοτικά που λειτουργούν σε όλη την κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, τα δύο τρία, φως, νερό, και το παλεύουμε όσο μπορούμε. Αν μπουν όμως ζητήματα παιδείας, υγείας, μεταφοράς μαθητών ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο όλα αυτά να ακουμπήσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση εμείς λέμε όχι, κάθετα όχι, εκατό τοις εκατό όχι, κι αν χρειαστεί θα παραιτηθούμε κι όλας. Δεν διστάζω να το λεω σε κάθε περίπτωση αυτό, ότι αν μας αναγκάσουν να γίνουμε φορομπήχτες και φοροεισπράχτορες, εμείς θα πούμε ότι δεν βγήκαμε και θέσαμε υποψηφιότητα και πήραμε ψήφο για να παίξουμε αυτό το ρόλο. Θα παλέψουμε λοιπόν αυτά να μην είναι ανταποδοτικά. Άλλωστε γι αυτό φορολογείται ο πολίτης.

Αυτά δεν τα λεω ως φόβους, έχουμε και δείγματα για μια τέτοια πορεία. Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος στην περιοχή μας. Κάναμε την αίτηση αφού μάθαμε ότι υπάρχει πρόγραμμα, και το λεω αυτό επειδή μας κατηγορούν ότι δεν θα διεκδικούμε ΕΟΚικά προγράμματα επειδή είμαστε αντιεοκικοί. Δεν μας αγγίζουν αυτά και εμείς θα διεκδικούμε τα πάντα. Κάναμε λοιπόν την αίτηση, όπως και οι άλλοι δήμοι, εγκρίθηκε ο σταθμός του Δήμου Ευδήλου, και ήρθε ο καιρός να υπογράψουμε τη σύμβαση. Η σύμβαση όμως έλεγε ότι θα υπογράψουμε μεν για πενταετή λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, όμως το υπουργείο Εργασίας τον χρηματοδοτεί μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Από κει και πέρα ζητάνε από το δήμο να τα βγάλει πέρα. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά όταν προβλέπει η μελέτη η δική τους, του Υπουργείου, με ελάχιστη λειτουργία, μια δαπάνη 45 με 50 εκατομμύρια το χρόνο; Συν το ΦΠΑ που δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, και συν τη μεταφορά των παιδιών που επίσης δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, ξεκινούσε ο Δήμος σε ένα 100% χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με μια δαπάνη των 20 εκατομμυρίων το χρόνο για μια πενταετία. Μα τα έσοδα του Δήμου είναι όλα κι όλα 40 εκατομμύρια το χρόνο. Είναι δυνατόν να πληρώσει για μια δράση το μισό προϋπολογισμό του Δήμου; Κάναμε λοιπόν έγγραφο στα δύο Υπουργεία το Αιγαίου και το Εργασίας, λόγω της ιδιαιτερότητας και της αραιής κατοίκησης στο Δήμο μας, να μας ενισχύσουν για να τα βγάλουμε πέρα και για τα υπόλοιπα τρία χρόνια. Από το Υπουργείο Εργασίας πήραμε απάντηση και μας είπαν "ξεχάστε τα, αυτή είναι η πολιτική που κάνουμε, και δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο Δήμος Ευδήλου". Από το Υπουργείο Αιγαίου δεν πήραμε απάντηση. Αναφέρω λοιπόν αυτό το παράδειγμα για να πω ότι μας βοηθάνε μεν να ξεκινήσουμε, και μας αφήνουν μετά να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών με 50-70 εκατομμύρια το χρόνο. Αν ο Δήμος Ευδήλου είχε τη δυνατότητα να επενδύσει 70 εκατομμύρια το χρόνο προφανώς θα έστηνε μια επιχείρηση και θα κάλυπτε την ανάγκη να εργαστούν 10-15 άνθρωποι, και δεν θα έκανε απλά ένα σταθμό για να λύσε ι 7-8 μητέρων και τριών εργαζομένων το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πού θα οδηγηθούμε . Σε κάθε περίπτωση θα μας λένε "εδώ είμαστε και εμείς, στήστε το, αλλά από κει και πέρα θα πληρώνετε μόνοι σας για να λειτουργεί". Τα οικονομικά μας όμως και τα οικονομικά των Δημοτών δεν επιτρέπουν τέτοια χαρατσώματα, και εδώ θα έχουμε, από ότι φαίνεται μια συνεχή κόντρα.

ΙΦΝ: Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δήμαρχος Ευδήλου: Και εγώ και καλή επιτυχία στο περιοδικό σας.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Συνέδριο για την Ανάπτυξη των Νησιών του Αιγαίου

Υπουργείο Αιγαίου, Μόλυβος, 2.12.1999

"Ολες οι πολιτικές μας έχουν παραχθεί με στεριανή λογική. Οι νόμοι μας δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της στεριάς. Είναι κατεπείγον και εθνικά αναγκαίο, είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιταγή της νέας εποχής να χαράξουμε ειδικές πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των νησιών. Η εκπόνηση, υλοποίηση και παρακολούθηση αυτών των εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών πρέπει και μπορεί να είναι ο νέος ρόλος του Υπουργείου Αιγαίου".

Οι υπογραμμίσεις αυτές του Υπουργού Αιγαίου, κ. Σταύρου Μπένου, συγκέντρωσαν την ομόφωνη υποστήριξη των μελών του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με θέμα τις προοπτικές και προκλήσεις για την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Στο Συνέδριο, που διοργάνωσε το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, παρέστησαν και μίλησαν η Επίτροπος, κα Αννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωποι υπουργείων, εκπρόσωποι Οργανισμών, Ειδικοί Επιστήμονες και στελέχη του Υπουργείου Αιγαίου.

Οι εισηγήσεις κάλυψαν τις αναπτυξιακές προοπτικές στον πρωτογενή-δευτερογενή τομέα, τον τουρισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τις μεταφορές-επικοινωνίες, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους διοικητικούς θεσμούς στο νησιωτικό χώρο.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι για το Αιγαίο, όπως διαμορφώνονται μέσα από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, είναι:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πλήρης ενεργοποίηση από 1/1/2000 του προγράμματος “Αστερίας” (ηλεκτρονική δικτύωση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ με τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για να εξυπηρετούνται γρηγορότερα και καλύτερα οι πολίτες). Εναρξη πιστοποίησης των Γραφείων του Πολίτη με το σύστημα ISO. Εναρξη κατάρτισης από τους δήμους του Αιγαίου των Χαρτών Δικαιωμάτων των πολιτών τους.

ΥΓΕΙΑ: Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων των 30 πολυδύναμων ιατρείων του προγράμματος “Ιπποκράτης” όσον αφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2000. Πλήρης ανάπτυξη του συστήματος εκ περιτροπής επισκέψεων ιατρικών κλιμακίων των νομαρχιακών νοσοκομείων στα νησιά. Σταδιακή έναρξη λειτουργίας του ΕΚΑΒ του Αιγαίου. Εγκατάσταση συστήματος τηλεϊατρικής στα πολυδύναμα ιατρεία, σε σύνδεση με νομαρχιακά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και του εξωτερικού.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Ολοκλήρωση του ορισμού υπευθύνων πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών σε όλους τους δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ασπίς”. Ενίσχυση των τμημάτων ΠΣΕΑ των Νομαρχιών. Συγκρότηση εθελοντικών ομάδων επίσης σε όλους τους δήμους.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Πλήρης επεξεργασία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, του σχεδίου για το “Μετρό του Αιγαίου”: κύριες γραμμές προς κεντρικούς προορισμούς (πόλους) στο νησιωτικό χώρο και δευτερεύουσες συνδέσεις (ακτίνες) από τους πόλους προς όλα τα υπόλοιπα νησιά, σε καθημερινή βάση. Αμεση ενίσχυση των άγονων γραμμών με νέες συνδέσεις.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό. Διαμόρφωση συστήματος κινήτρων για την προσέλκυση δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στα νησιά. Καθιέρωση “Αριστείου Παραμονής” στα νησιά.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Σύσταση ευέλικτων δομών ενημέρωσης και κατάρτισης σε επίπεδο δήμου. Ολοκλήρωση, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2000, του πιλοτικού σχεδίου για την απασχόληση στην Κάλυμνο (μέσω του οποίου συγκεντρώνονται σε ενιαία δομή οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Απασχόληση και οι σχετικές δράσεις όλων των Υπουργείων).

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνδυασμένες δράσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τρτογενούς τομέα. Αιγαιακά συστήματα ποιότητας. Προώθηση της μεσογειακής διατροφής. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διευκόλυνση της πρόσβασης στο πιστωτικό σύστημα. Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων (κηρύξεις, παραδοσιακοί οικισμοί, πολεοδομικά σχέδια). Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Ανάδειξη της ιδιαιτερότητας κάθε νησιού.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προώθηση των εναλλακτικών μορφών και των ανανεώσιμων πηγών.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Δικτύωση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων των νησιών. Επεξεργασία των μεθόδων τηλεκπαίδευσης. Δίκτυο σχολικών – νεανικών βιβλιοθηκών. Δίκτυο διεθνών θερινών σχολείων και σεμιναρίων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών (στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ΥΠΠΟ). Δίκτυο εργαστηρίων παραδοσιακής τέχνης και μελέτη εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων τους. Δίκτυο κινηματογραφικών προβολών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και σεμιναρίων.

ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ: Προτεραιότητα στις δράσεις μεταφορών – επικοινωνιών. Ανάδειξη και οικονομική αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων τους. Εμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό. πρόγραμμα οικολογικών διαδρομών για τις νησίδες με επιστημονικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ: Σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον ΟΤΕ για την ανάπτυξη του συστήματος τηλεπικοινωνιακής πληροφορικής στο Αιγαίο, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και τηλεϊατρικής.

Το Υπουργείο Αιγαίου ξεκινά επίσης τη δημιουργία Τραπεζών Πληροφοριών για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο και το νησιωτικό χώρο, καθώς και για τη συγκέντρωση όλης της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας της σχετικής με τα νησιά.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε στο Συνέδριο ο Υπουργός Αιγαίου κ. Σταύρος Μπένος, το Υπουργείο θα κάνει δωρεάν μελέτες για τη δημουργία δημοτικών επιχειρήσεων, σε όσους δήμους το ζητήσουν και θα επεξεργαστεί, επίσης, ένα λειτουργικό σχήμα για τη δημιουργία τεχνικών υπηρεσιών στους μικρούς δήμους του Αρχιπελάγους.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιπτώσεις και προβλήματα από την υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος- Προτάσεις για την Ικαρία

Της Ελένης Μανώλη- Δασολόγου

Γενική περιγραφή

Το νησί μας, νησί του Μέσου Ανατολικού Αιγαίου πελάγους, από φυτοκοινωνική άποψη με βάση ορισμένα χλωριστικά, οικολογικά και φυσιογνωμικά κριτήρια ανήκει στην Eυμεσογειακή ζώνη βλάστησης.

Το κύριο χαρακτηριστικό της μορφολογίας του νησιού είναι το επίμηκες σχήμα του, με διεύθυνση Α-Δ. Σε όλο το μήκος του το διασχίζει η οροσειρά του Αθέρα με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 1070 m. Και η οποία το χωρίζει σε δύο τμήματα το Β. και το Ν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου ανάγλυφου, με βαθιές αυλακώσεις ( ρέματα) που κύρια διεύθυνση έχουν Β-Ν.

Το ανάγλυφο, του νησιού είναι ιδιαίτερα έντονο έως απόκρημνο στο νότιο τμήμα, ενώ είναι ομαλότερο στο Βόρειο. Γεωλογικά, το νησί μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα το Δυτικό και το Ανατολικό με την νοητή γραμμή από το ακρωτήρι Κρεμαστή ( Δυτικά του οικισμού Κάμπου) έως το Μαγγανίτη. Το Δυτικό τμήμα αποτελείται από στρώματα πορφυροειδούς γνευσιογρανίτη, ενώ το ανατολικό από ανεξάρτητες ενώσεις, μεταμορφωμένων πετρωμάτων. Τη μεγαλύτερη έκταση του Ανατολικού τμήματος, καλύπτει ο σχηματισμός των γνευσίων ( η γνωστή Καριώτικη πλάκα σχιστόλιθου δηλαδή).

Το κλίμα της Ικαρίας, χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό θαλάσσιου χαρακτήρα με ήπιο χειμώνα και παρατεταμένο ξηρό και θερμό καλοκαίρι.

Οι διευθύνσεις των ανέμων που επικρατούν στο νησί, είναι κυρίως βόρειοι και βορειοανατολικοί που είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι και λιγότερο, Νότιοι και Ν.Δ. που είναι πιο συχνοί του Χειμώνα.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση με στοιχεία από την περίοδο 1960-1988 ανέρχεται σε 828 χιλιοστά με βροχερότερο μήνα τον Ιανουάριο και λιγότερο βροχερό τον Ιούλιο. Γενικά, η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί περιοχή μεγάλων βροχοπτώσεων.

Αυτές οι κλιματικές αλλά και οι εδαφικές συνθήκες του νησιού είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη της δασικής βλάστησης. Το κυρίαρχο δασοπονικό είδος είναι η τραχεία πεύκη, η οποία και σε αντίθεση με άλλες περιοχές εξάπλωσης της παρουσιάζει ιδιαίτερα πλούσιο υπόροφο από κουμαριά, γλιστροκουμαριά ( ή άντραχλο όπως λέμε εδώ), ρείκι, χαμορείκι, ασπάλαθο, πουρνάρι, ακισαριά κ.α. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το δάσος του Ράντη, το οποίο αποτελείται από υπεραιωνόβια άτομα αριάς καθώς και οι δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων με κυρίαρχα είδη την κουμαριά και το ρείκι.

 

Ιστορική αναδρομή

Κάνοντας μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή διαπιστώνουμε ότι το νησί περιήλθε στην Τουρκική κατοχή το 1512 και παρέμεινε ως το 1912.

Όσοι από τους Ικάριους πήραν την απόφαση να μην εγκαταλείψουν το νησί, έμειναν δημιουργώντας την εντύπωση μιας κατάστασης πλήρους ερημώσεως και εγκατάλειψης του νησιού. Έτσι, εγκατέλειψαν τα λιμάνια, τους οικισμούς και τους αγρούς δημιουργώντας μία εικόνα αφάνειας που διήρκεσε περίπου έναν αιώνα (ΙΣΤ’ αιών. Κατά Ι. Μελά). Ευνόητο είναι ότι με την εγκατάλειψη των γεωργικών καλλιεργειών, τον περιορισμό των αναγκών ξύλευσης και βοσκής και τη μη εκμετάλλευση του δασικού κεφαλαίου, αυτό συνεχώς αυξανόταν με αποτέλεσμα η δασική βλάστηση να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό το νησί. Δημιουργήθηκε έτσι μία μέση μορφή με υποκηπευτό ή ομήλικο κατά τμήματα ανώροφο αποτελούμενο από τραχεία πεύκη και υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα με βαθμούς μεγάλης πυκνότητας και ξυλοβρίθειας.

Το συσσωρευμένο μ’ αυτό τον τρόπο δασικό κεφάλαιο, χρησίμευσε αργότερα στους Ικάριους για βιοποριστικούς σκοπούς.

Κατά την έξοδο από τον αιώνα της αφανείας και αργότερα, η ανθρακοποιϊα, αρχαία επίδοση των Ικάριων, αποτέλεσε τη βασική βιοτική απασχόληση των κατοίκων. Οι Ικάριοι, έγιναν εξαίρετοι ανθρακείς πράγμα που διατηρήθηκε και μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παράλληλη ανάπτυξη κατά τον 19 αιώνα, μιας ισχυρής ναυτιλιακής δύναμης, βασισμένη σε συνεταιριστική βάση οδήγησε σε αποψίλωση και καταστροφή τα πλούσια δάση του νησιού.

Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης και ο κυριότερος λόγος που έγινε αυτή η αναδρομή είναι να αναδειχτεί ο υψηλός βαθμός περιβαλλοντικής συνείδησης όπως θα λέγαμε σήμερα, που διακατείχε τους κατοίκους, οι οποίοι ζώντας μέσα στο δάσος, μέρος οι ίδιοι του οικοσυστήματος γνώριζαν ότι η ισορροπία της φύσης δεν πρέπει να παραβιάζεται και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν έγγραφα από το 1795, που πιστοποιούν τα παραπάνω.

Έχω, μπροστά μου, έγγραφο του 1840 που βρίσκεται στην κοινότητα Ραχών και λεει ότι αφού συνάχθηκαν οι ραγιάδες μικροί και μεγάλοι των χωριών Λαγκάδα, Αμάλου και Καρκινάγρι, όρισαν τα όρια της περιοχής όπου έκαμαν απαίτηση τα πρινάρια να φυλαχτούν όλα και να μη γίνονται κάρβουνα. Όποιος παρέβαινε αυτή την απόφαση και τολμούσε να κόψει ξύλα για να κάνει κάρβουνα να πηγαίνουν οι νοικοκυραίοι να τον διώχνουν με καλό και με κακό και να πληρώνει 1500 γρόσια. Ο δε κόπος του να γίνεται του Δήμου και να τρώγει και 250 ξυλιές και να γίνεται εξορία από την πατρίδα.

 

Οι κίνδυνοι σήμερα

Δυστυχώς, στις μέρες μας παρ’ όλη την ανάπτυξη της επιστήμης και της Τεχνικής, ο κίνδυνος από την καταστροφή των δασών είναι ιδιαίτερα ορατός και ίσως μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενη εποχή. Οι κίνδυνοι, που απειλούν τα δάση του νησιού μας, είναι κυρίως οι πυρκαγιές, η ανεξέλεγκτη βόσκηση από την ανεπιτήρητη κτηνοτροφία, οι λαθροϋλοτομίες, καθώς και οι εκχερσώσεις δασικής γης.

Με μεγαλύτερο κίνδυνο φυσικά απ’ όλα τις πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν μέσα σε λίγα λεπτά ό,τι η φύση έχει φτιάξει σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Το νησί μας στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται στην 1η κλάση προτεραιότητας, όσον αφορά τον βαθμό πυροευαισθησίας.

Σ’ αυτό συνηγορούν οι εξής παράγοντες:

Α) μετεωρολογικές συνθήκες ( παρατεταμένο ξηρό και θερμό καλοκαίρι, χαμηλή σχετική υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και οι δυνατοί άνεμοι (μελτέμια) που πνέουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Β) Σύνθεση βλάστησης: Η οποία αποτελείται από ξηροφυτικά και εύφλεκτα είδη.

Γ) Το έντονο ανάγλυφο το οποίο αυξάνει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς αλλά και δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

 

Η αραιή κατοίκηση

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες, οι οποίοι λίγο ως πολύ συναντώνται σε όλη τη χώρα, εδώ θα πρέπει να τονιστεί και μία άλλη ιδιαιτερότητα του νησιού, η οποία αποτελεί φαινόμενο μοναδικό στο Αιγαίο και από τα λίγα στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό αφορά τον τρόπο δόμησης. Διάφορες ιστορικές συγκυρίες ίσως, ο μικρός κλήρος γης, το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, η αδυναμία εξεύρεσης καλλιεργήσιμης γης αλλά και η όλη δομή και οργάνωση της οικιακής οικονομίας της καριώτικης κοινωνίας όπου το κάθε νοικοκυριό αναγκάζεται να κάνει λίγο απ’ όλα οδήγησαν στην αραιή κατοίκηση. Αυτό σημαίνει μεγάλη έκταση οικισμών, αραιά χτισμένων με το κάθε σπίτι περιτριγυρισμένο από το περιβόλι του ( τη γεωργική γη δηλ.) παραπέρα τη δασική κ.ο.κ. Αυτή η εναλλαγή και η πολυπλοκότητα των χρήσεων γης μέσα στους οικισμούς δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες πυροεπικινδυνότητας καθώς το κάθε σπίτι περικλείεται από πλούσια φυσική βλάστηση.

 

φωτιά-βόσκηση

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Σάμου από το 1970 έως το 1993, στο νησί μας έχουν συμβεί 82 πυρκαγιές με αποκορύφωμα φυσικά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1993.

Λόγω του ορεινού εδάφους του νησιού και του έντονου ανάγλυφου ο ρόλος των δασών στην Ικαρία, είναι κυρίως προστατευτικός. Αυτό σημαίνει ότι το δάσος με το ριζικό σύστημα των δέντρων και θάμνων, με την κομοστέγη, τον υπόροφο καθώς και την παρεδαφιαία βλάστηση, ανακόπτει την πορεία των έντονων βροχοπτώσεων, συγκρατεί το έδαφος, και αυξάνει την ποσότητα του νερού που διηθείται σ’ αυτό.

Έτσι, ελαττώνεται η επιφανειακή απορροή και εμποδίζεται η παράσυρση του εδάφους προς τα κατάντη. Μ’ αυτόν λοιπόν τον τρόπο, αντιδιαβρωτικό και υδρονομικό λειτουργεί το δάσος. Σε περίπτωση δε καταστροφής του, οι συνέπειες είναι κυριολεκτικά ολέθριες. Είναι σ’ όλους μας γνωστό μετά τη φωτιά και κάθε φωτιά το καφέ χρώμα που παίρνει η θάλασσα μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή ο μεγάλος όγκος φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ρέματα.

Η διάβρωση του εδάφους είναι ήδη πολύ μεγάλη και η μόνη λύση γι’ αυτό είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, διαφορετικά το έδαφος θα ξεπλύνεται προς τη θάλασσα, η εμφάνιση του μητρικού πετρώματος που αυτή τη στιγμή επικρατεί στα ψηλότερα σημεία του Αθέρα, θα κατεβαίνει όλο και πιο κάτω, και τα βράχια που κατεβάζουν τα ρέματα θα φθάσουν μέσα στα σπίτια μας. Η δε υδατική οικονομία της περιοχής θα αλλάξει προς το χειρότερο φυσικά.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος που αφορά την υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος του νησιού προέρχεται από την υπερβόσκηση της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, που υπάρχει στο νησί, τα λεγόμενα ρασκά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας, στο νησί σήμερα ζουν ελεύθερα περί τα 20.000 γίδια και 4.000 πρόβατα. Τα στοιχεία, βέβαια αυτά μιας και δίνονται από τους ίδιους κτηνοτρόφους πιθανώς απέχουν πολύ από τα πραγματικά. Τα κοπάδια αυτά των ζώων ανήκουν σε 5-6 κτηνοτρόφους ανά κοινότητα. Ζουν ελεύθερα και ανεπιτήρητα και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από τη δασική βλάστηση. Πολλές φορές ξεφεύγουν και απ’ αυτά τα όρια του δάσους και προκαλούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Τα ζώα αυτά καταναλώνουν κάθε πράσινο μέρος του φυτού, φύλλα, τρυφερά κλαδιά ακόμα και τον φλοιό. Έτσι, επιφέρουν από δυσχέρεια και αναστολή της φυσικής ανάπτυξης έως και απονέκρωση των ατόμων του υπορόφου.

Υπάρχουν πράγματι περιοχές που έχω δει κυρίως στις Ράχες, όπου ο υπόροφος κάτω από τα πεύκα έχει καταστραφεί τελείως χωρίς πράσινο φύλλο λες και έχει καεί από πυρκαγιά επιφανείας.

Ή όπως στη κοινότητα Καρκιναγρίου, όπου τα βοσκημένα πουρνάρια ( οι πρίνοι όπως λέμε), δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να πάρουν το κανονικό τους ύψος και δεν ξεπερνούν σε ύψος τις ακισαρές ( λαδανιές) λες και πρόκειται για νανοποιημένη μορφή του είδους.

‘Η όπως στην Μεσαριά, όπου με την πλήρη καταστροφή του υπορόφου και της παρεδαφιαίας βλάστησης το έδαφος μένει γυμνό, παρασύρεται από τη βροχή και οι ρίζες των δέντρων βγαίνουν στην επιφάνεια και στέκουν στον αέρα.

Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή που προέρχεται από την υπερβόσκηση των δασικών εκτάσεων αφορά την καταστροφή της φυσικής αναγέννησης και ιδιαίτερα αυτής των καμένων εκτάσεων. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η πεύκη είναι είδος προσαρμοσμένο στις δασικές πυρκαγιές. Στην πραγματικότητα συμβαίνει τα νεόφυτα της να έχουν μικρή ανταγωνιστική ικανότητα και να ωφελούνται από ορισμένες συνθήκες που δημιουργούνται μετά τη φωτιά.

Η πεύκη είναι είδος φωτόφιλο και για να φυτρώσουν οι σπόροι του χρειάζονται φως και καθαρό έδαφος. Με την καταστροφή του βελονοτάπητα κατά την πυρκαγιά, που δρα ανταγωνιστικά όσον αφορά την ανάπτυξη των αρτιφύτρων ,τα αρτίφυτρα βρίσκουν καθαρό έδαφος και φως. Οι κώνοι της τραχείας- πεύκης, ανοίγουν στα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου και φυτρώνουν αφού πέσουν οι πρώτες ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. ‘Έτσι, η φύση παρέχει τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης των δασών της τραχείας πεύκης που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές. Ως εδώ όλα θα ήταν καλά και η φύση θα αποκαθιστούσε εν μέρει το διαταραγμένο οικοσύστημα, αν δεν υπήρχε ο παράγοντας άνθρωπος όπου επεμβαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία και την αναστρέφει.

Οι πυρκαγιές και η υπερβόσκηση στη συνέχεια , θεωρούνται άλλωστε από πολύ παλιά η κυριότερη αιτία της απογύμνωσης των Ελληνικών βουνών.

Η βόσκηση καμένων εκτάσεων είναι ιδιαίτερα καταστροφική και είναι ο δεύτερος εμπρησμός. Αν η περιοχή μετά από πυρκαγιά βοσκηθεί, ποτέ πια το φυσικό περιβάλλον, δεν θα αποκτήσει την αρχική του μορφή.

 

Τι πρέπει να γίνει

Προσωπικά πιστεύω ότι μέσα στο οικοσύστημα είναι δυνατή η συμβίωση και η συνύπαρξη και του δάσους και των κατσικιών και του ανθρώπου πράγμα που γινόταν από πάντα αρκεί αυτή η συνύπαρξη να μη διαταράσσει την οικολογική ισορροπία και να βασίζεται σε μία ορθολογιστική χρήση του φυσικού περιβάλλοντος με βάση την αρχή της αειφορίας.

Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να εκπονηθούν ειδικές μελέτες ορισμού βοσκοτόπων και βοσκοϊκανότητας, όπου θα προσδιορίζουν τις περιοχές όπου μπορούν να βόσκουν τα ζώα και πόσα τον αριθμό. Επίσης, θα μελετηθούν μέτρα που θα εμποδίζουν την κατάχρηση των επιδοτήσεων που δίνονται, και έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ζώων. Συγχρόνως, θα δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για εγκαταστάσεις που θα αξιοποιούν και άλλα προϊόντα της παραγωγής όπως γάλα, κ.λ.π. έτσι ώστε με λιγότερα ζώα οι κτηνοτρόφοι να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. Με καλή θέληση και διάθεση συνεργασίας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, κτηνοτρόφους, Ο.Τ.Α., κοινή γνώμη και με μια σωστά τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί.

Όσον αφορά, το πρόβλημα των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βασίζονται σε τρεις άξονες:

α) τη λήψη δασοπονικών μέτρων

β) την κατασκευή Τεχνικών έργων

γ) την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Σχετικά με τη λήψη δασοπονικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται διαχείριση των συστάδων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πυρασφαλιστική δομή τους, αυτό σημαίνει ελάττωση της καύσιμης ύλης και αύξηση της απόστασης υπόροφου - ανώροφου. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι καθαρισμοί και οι αραιώσεις, καθώς και οι κλαδεύσεις και οι οποίες θα γίνονται τουλάχιστον κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου και των λοιπών δασοδρόμων.

Η κατασκευή Τεχνικών έργων. Αφορά την διάνοιξη καινούργιων δασικών δρόμων με τους οποίους αφ’ ενός διασπάται η συνέχεια της καύσιμης ύλης και αφ’ ετέρου δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης ανθρώπων και οχημάτων. Επίσης, αφορά τη συντήρηση και βελτίωση του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου.

Απαραίτητο Τεχνικό έργο θεωρείται και η κατασκευή υδατοδεξαμενών οι οποίες θα είναι ανεξάρτητες από το δίκτυο ύδρευσης των οικισμών, θα είναι πάντα γεμάτες και θα εξασφαλίζουν την επαρκή ποσότητα νερού στη προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση, που η ύδρευση των οικισμών γίνεται από γεώτρηση είναι απαραίτητη η τοποθέτηση σε κάθε γεώτρηση ηλεκτρογεννήτριας που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία της γεώτρησης σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, ένα από τα τεχνικά έργα που λείπουν τελείως από το νησί μας είναι η δημιουργία πυροφυλακείων. Είναι κατασκευές που δεν κοστίζουν πολύ και αν επανδρωθούν σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζουν τη γρήγορη αναγγελία μιας πυρκαγιάς και τις προϋποθέσεις για την γρήγορη κατάσβεση της.

Σε παλιότερη, μελέτη που έχει εκπονηθεί για την ΤΕΔΚ Ν. Σάμου κατόπιν επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων έχουν προταθεί 6 θέσεις μόνο, για πυροφυλάκια που εξασφαλίζουν κάλυψη του νησιού κατά 70% περίπου.

Εκτός, όλων αυτών είναι βέβαια απαραίτητη η τοποθέτηση ενός τουλάχιστον πυροσβεστικού αυτοκινήτου σε κάθε κοινότητα και η καλή συνεργασία μεταξύ της Δασικής Υπηρεσίας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Τ.Α.

Τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα έχουν περιληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους σε μελέτες αντιπυρικής προστασίας που έχουν εκπονηθεί από πολλές κοινότητες του νησιού μας.

Η ολοκληρωμένη υλοποίηση των μελετών αυτών είναι απαραίτητη καθώς και η περαιτέρω επεξεργασία τους και συνέχεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών. Για να παραμείνει το νησί μας όμορφο και πράσινο όπως είναι και για να μη θρηνήσουμε ποτέ πια ανθρώπινες ζωές

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Για το αλιευτικό καταφύγιο Καραβοστάμου

Της Επιτροπής Έργου

 

Από την Επιτροπή Έργου του Ψαροκαταφυγίου Καραβοστάμου (Χαρ. Τρικούπη 177, Ν. Κηφισιά), στάλθηκε συστημένη προσωπική επιστολή προς εμένα, με τρία κείμενα, ως απάντηση στις δημοσιογραφικές αναφορές που έγιναν σε προηγούμενα τεύχη του Περιοδικού, και των οποίων φέρω την πατρότητα. Ευχαρίστως δημοσιεύουμε τα κείμενα της Επιτροπής αυτούσια. Διατηρήσαμε την σύνταξη και την ορθογραφία της Επιτροπής. Ωστόσο, προσθέσαμε υποσημειώσεις, για να είναι δυνατή η κατανόηση του κειμένου και από αναγνώστες μας που δεν είναι Καραβοσταμιώτες. Μια τοποθέτηση μου δίνεται στο τέλος. Ο Εκδότης Ηλίας Γιαννίρης

(ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ)

Προς: Ηλία Γιαννίρη

Κοινοποίηση: Κόσμος Καραβοστάμου

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΨΑΡΟΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η κατασκευή του ψαροκαταφυγίου άρχισε στις 18/6/1978 χωρίς μελέτη κ.λ.π. Η πρωτοβουλία ήταν του Τσιμπίδη Λόφου και καλά έκανε γιατί όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Τα πρώτα ευρήματα του έργου είναι τα 8 μπλόκια που παρέσυρε η προβέζα την άνοιξη του 1999, (βλέπε φωτογραφία), που είχαν τοποθετηθεί το 1978 εποχή που ο σύλλογος ΒΡΑΧΟΣ δεν υπήρχε, όμως στην εφημερίδα του Οκτωβρίου αυτή την εικόνα παρουσιάζετε στην πρώτη σελίδα [σ.τ.σ. Η Επιτροπή αναφέρεται στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 5 του Περιοδικού μας, στην τρίτη σελίδα.]

Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος που ζητήσαμε να επιστραφεί [σ.τ.σ. Η Επιτροπή αναφέρεται στην ενέργεια που έκανε ο Καπετάν Φώτης Ράπτης, Δημοτικός Σύμβουλος Ευδήλου, να επιστρέψει ως απαράδεκτο το τεύχος εκείνο που του είχε ταχυδρομηθεί. Το Περιοδικό μας δεν είχε πιστέψει ότι έγινε από τον ίδιο τον Καπετάν Φώτη, και το είχε αποδώσει σε κακοήθεια κάποιου τρίτου που ήθελε να τον διαβάλει (βλέπε σχόλια του τεύχους 6). ] και πιστεύουμε τι έχουμε απόλυτο δίκιο.

Εγώ προσωπικά [σ.τ.σ. Ενώ το κείμενο φέρει την υπογραφή της Επιτροπής, συντάσσεται κυρίως σε πρώτο πρόσωπο. Όπως προκύπτει και από τα συμφραζόμενα το κείμενο είναι προσωπική γραφή του ίδιου του Φώτη Ράπτη.] άρχισα να ενδιαφέρομαι για το λιμανάκι από το 1986 όταν ο τότε κοινοτάρχης Κούβαρης Αυγερινός μου είπε εάν με τις γνωριμίες που είχα γνώριζα κάποιον μηχανικό για να μας κάνει μια τεχνική μελέτη, ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε από τη Νομαρχία κάποια χρήματα.

Πράγματι για μένα ήταν πολύ ευχάριστο και εύκολο, γνώριζα τον ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΤΡΑΤΟ καθηγητή πανεπιστημίου με γραφείο με μεγάλη πείρα στα λιμενικά έργα που εκείνη την εποχή συνεργαζόμαστε σε λιμενικά έργα στη Σαουδική Αραβία στα οποία είχα υπεύθυνη θέση και το τονίζω αυτό.

Πράγματι μας έκανε την μελέτη με όλα τα υπόλοιπα εκτός από τη περιβαντολογική, δεν την ζητούσαν εκείνη την εποχή.

Την προωθήσαμε στην Νομαρχία χωρίς καμμία ανταπόκριση.

Μετά από 4 χρόνια ο κοινοτάρχης χωρίς η Νομαρχία να έχει απορρίψει τη μελέτη με ενημερώνει ότι πρέπει να κάνουμε μία άλλη μελέτη με την δικαιολογία ότι ο μελετητής πρέπει να γνωρίζει την περιοχή.

Μου συνέστησε τον ΤΣΙΜΠΙΔΗ ΜΑΚΗ. Πήρα όλα τα χαρτιά του έργου τα πήγα στον ΜΑΚΗ και όταν τα είδε μου είπε ότι τον είχε καθηγητή, του είπα τόσο το καλλίτερο και του έδωσα το τηλέφωνο για να έχει κάποια επαφή μαζί του (δηλαδή μια καλή συνεργασία).

Μετά το θάνατο του ΡΑΠΤΗ ΦΩΤΗ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ πήγα στη Νομαρχία για να δηλώσω τη δωρεά. Βρέθηκα μπροστά σε δύο μελέτες με διαφορετικό σχεδιασμό και κόστος. Το έκανα θέμα στο Νομάρχη και στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας και η απάντηση του προισταμένου του Τεχνικού Κυρίου ΣΕΧΙΩΤΗ ήταν "θα πάμε με την δεύτερη μελέτη με διαφορετικό σχεδιασμό στην τρίτη φάση και πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Αποό εκεί και πέρα άρχισαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιους ανθρώπους μορφωμένους χωρίς έως τώρα να μου εξηγούν έστω και με ένα σκιτσάκι τι εννοούν - λιμανάκι πίσω από τον βράχο - προς τη μεριά του Ευδήλου μέσα στο ποτάμι και μια άλλη ομάδα πουθενά λιμανάκι δεν θέλουμε.

Εδώ είναι το λάθος το μεγάλο, εσείς με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ μόρφωση έχετε αρκετές γνωριμίες και μπορούσατε τις απόψεις σας να τις είχατε βάλει σε μια τεχνική μελέτη για να μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγκριση. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Μείνατε σε μια στείρα αντιπαράθεση που δεν βοηθάει πουθενά τον τόπο.

Δεν μπορέσατε τις διάφορες θεωρίες σας να τις κάνετε πράξη ανάλογα με την πείρα και μόρφωσή σας.

Ηλία και υπόλοιποι που αντιδράτε έχω ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είμαι στο ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ αρκετό καιρό το χρόνο. Δεν μου είπατε ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ακούω ότι τα λέτε αλλού. Αυτό δεν το κρατάω, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί γίνεται ένα τέτοιο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Ένα πράγμα σας λέω και το τονίζω, βοήθησα όσο μπορούσα τον τόπο μας και ποτέ δεν θα σταματήσω να το κάνω. Αυτό το έργο δεν μπορείτε να το σταματήσετε χωρίς επιχειρήματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολλά και μέσα από εφημερίδες και κ.λ.π. δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια.

Για μας είναι έργο αναπτυξιακό, είναι έργο πουτο έχει ανάγκη το χωριό

Επιτέλους να σταματήσει ο Γολγοθάς του ΣΥΡΕ ΚΟΥΝΤΑ των βαρκών που χρόνια μας βασανίζει.

Τώρα έρχομαι στο τελευταίο φύλλο σας ΝΕΑ ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ.

Βλέπω ότι ακούτε και γράφετε χωρίς να ρωτάτε.

1. Η Δωρεά του ΡΑΠΤΗ ΦΩΤΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 25/01/2000 θα είναι 110.800.000 και όχι 200.000.000

2. Η Νομαρχία ενέκρινε 200.000.000. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

3. Δημοπρατήθηκε το έργο με ένα προϋπολογισμό 08/11/99 780.000.000

4. Γι αυτό το θέμα υπάρχει επιστολή προς ΔΗΜΑΡΧΟ, ΕΠΑΡΧΟ, ΝΟΜΑΡΧΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν.Α ΣΑΜΟΥ από την επιτροπή του έργου που τους ζητάμε 364.000.000 για την αποπεράτωση του έργου. Το ποσό των 780.000.000 το έχει υπολογήσει ο μελετητής και έγινε αποδεκτό από τη Νομαρχία. Και σε αυτή την περίπτωση ενεργήσαμε σωστά και δεν έχουμε κάνει κανένα λάθος στους υπολογισμούς μας. Εφ' όσον το βάζεις θέμα που είναι η έρευνα σου και η βοήθεια σου προς τα κακώς κείμενα.

5. Ποιός κάνει το έργο; Μία είναι η απάντηση. ΤΟ ΧΩΡΙΟ (ΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ) ακολουθόντας τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης με την ευθύνη την δική μου και χωρίς τη βοήθεια την δική σας ή της Νομαρχίας. Και εδώ ενεργήσαμε σωστά. Κάναμε αίτηση στο ΔΗΜΟ και ζητάμε τεχνική συμπαράσταση από την Νομαρχία η οποία δεν ήρθε ακόμα.

6. Το (ΜΠΑΖΩΜΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ) ότι θα έρθει προβέζα και θα το πάρει αυτό ακούγεται στα καφενεία. Εμείς θα θέλαμε να ακούγαμε τη γνώμη σας και σ' αυτή την περίπτωση και γιατί το χαρακτηρίζεται έργο υψηλού τεχνικού κινδύνου.

Το ΜΠΑΖΩΜΑ είναι για μας η πιο οικονομική τεχνική μέθοδος.

Η πρώτη φάση του έργου κοστολογήθηκε 366.000.000 και εμείς την κάναμε με 36.000.000 μαζί με 13% Φ.Π.Α!

Και να γνωρίζετε στο εξής αυτοί που κάνουν έργο μπορεί να κάνουν κάποια λάθη οι προφύτες ποτέ λάθη ποτέ έργο.

Κάνετε λίγη υπομονή και το καλοκαίρι που έρχεται θα γίνει το πρώτο βάπτισμα ότι το ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ θα έχει καθαρή παραλία και όλα σωστά τοποθετημένα με αρχιτεκτονικό σχέδιο - στις λίγες αλλαγές που θα κάνουμε.

Και τελειώνοντας πιστεύω να γνωρίζετε ότι το έργο θα υποστηριχθεί οικονομικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και δεν είναι υπόσχεση αλλά πραγματικότητα.

Και αυτό δεν έγινε με προσευχές αλλά με μεγάλες προσπάθειες.

Στο εξής δεν πρέπει να υπάρχουν κακίες που μόνον προβλήματα δημιουργούν.

Από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΟΥ

1. ΡΑΠΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

2. ΡΑΠΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

3. ΧΑΤΖΗΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

4. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

5. ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

(ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Προς κυρίους

1. Γενικό Γραμματέα Περιφερείας Βορείου Αιγαίου

2. Νομάρχη Σάμου

3. Έπαρχο Ικαρίας

4. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ευδήλου

5. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Α. Σάμου

ΘΕΜΑ: Προϋπολογισμός κόστους ψαροκαταφυγίου Καραβοστάμου Ικαρίας

1η Φάση.

Ενίσχυση υπάρχοντος προσήνεμου μώλου 366.000.000 δρχ.

2η Φάση

Α' τμήμα κυματοθραύστη και επέκταση προβλήτα 48.000.000 δρχ

3η Φάση Επέκταση προσήνεμου μώλου 209.000.000 δρχ.

4η Φάση Β' τμήμα κυμματοθραύστη 87.000.000 δρχ.

ΣΥΝΟΛΟ 810.000.000 ΔΡΧ

Α' Η 1η φάση θα γίνει από δωρεά ποσού 366.000.000 δρχ.

Β' Συμμετοχή από δωρεά -"- 70.000.000 δρχ.

ΣΥΝΟΛΟ 436.000.000 ΔΡΧ.

810.000.000

-436.000.000

374.000.000

Έκπτωση 20% -74.800.000

Ποσό που θα χρειαστεί για αποπεράτωση του έργου:

299.200.000 δρχ

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να δείξουν συμπαράσταση στη μεγάλη προσπάθεια, της μικρής κοινωνίας του χωριού μας. Ευχαριστούμε.

Ικαρία 13-10-1999

Από την Επιτροπή του Έργου

1. Ράπτης Φώτιος

2. Ράπτη Βασιλεία

3. Χατζηνάκης Στέφανος

4. Τσιμπίδης Ηλίας

5. Κούβαρης Γιάννης

(ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟ με φωτογραφία) σ.τ.σ. (δεν μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα λόγω οικονομίας χώρου)

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Του Ηλία Γιαννίρη

Είμαι αναγκασμένος να κάνω ορισμένες γενικότερες παρατηρήσεις, με αφορμή τα κείμενα της Επιτροπής.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχω εκφράσει την άποψή μου ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι: "και λιμανάκι και παραλία". Στη θάλασσα, στο γιαλό του Καραβοστάμου και στις εκβολές του ρέματος γίνονται συνεχώς επί δεκαετίες κατασκευές, ανοίγονται θεμέλια, ρίχνονται μπετά χωρίς σχέδιο και χωρίς άδειες. Η νομοθεσία για το γιαλό είναι ιδιαίτερα αυστηρή γιατί, μεταξύ άλλων (διαβρώσεις, αλλαγές υδροφόρου ορίζοντα κλπ) η οποιαδήποτε αλλαγή στην ακτή, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, αφορά τους σχεδιασμούς της εθνικής άμυνας της χώρας (αποβάσεις κλπ).

Ο Σύλλογος Ο ΒΡΑΧΟΣ, (με πρόεδρο τον Φώτη Ράπτη) μεταξύ1981-1996, θέλοντας να κάνει καλό στο χωριό, έχει κάνει του κόσμου τις αυθαιρεσίες και παρανομίες και δεν έχει ενδιαφερθεί για τη νομιμότητα των κατασκευών αυτών: Για το λιμενοβραχίονα και την προβλήτα έχουν διατεθεί 6.434.600 δρχ [1982: 281.700 δρχ, 1988: 1.002.400 δρχ, 1989: 4.020.000 δρχ, 1990: 1.000.000 δρχ, 1993: 10.500 δρχ, 1995: 120.000 δρχ. Με σημερινές τιμές αυτά τα ποσά είναι πολλαπλάσια και το συνολικό ποσό των 6.400.000 δρχ θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 30.000.000 δρχ.]

και έχει ξεκληριστεί ο γύρω ψαρότοπος από τους βράχους που έχει πάρει τρεις φορές η μπίγα από τη θάλασσα. Μετά το 1989-90 οι εργασίες του ΒΡΑΧΟΥ ανακόπηκαν γιατί χάθηκε η ανατολική παραλία του χωριού και άρχισαν να διογκώνονται οι διαμαρτυρίες. Αφού χάθηκε η παραλία, ο μεν Φώτης Ράπτης ισχυριζόταν ότι φταίει η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος αλλά όχι ο λιμενοβραχίονας που κατασκευάζεται λίγα μέτρα μακριά, η δε Κοινότητα αναγκάστηκε να ρίξει ένα μπετονένιο τοιχίο μήκους άνω των 100 μέτρων επί της ακτής και κατά μήκος της για να στηρίξει τα παραλιακά σπίτια που κινδύνευαν από τον κυματισμό, καταστρέφοντας και άλλο το παραδοσιακό χρώμα του χωριού. Το κόστος αυτό σε χρήματα δεν το γνωρίζω αλλά θα πρέπει να ξεπέρασε την μέχρι τότε δαπάνη για το λιμανάκι. Επιπλέον, για έργα επί της παραλίας, (1982-1996) ο ΒΡΑΧΟΣ έδωσε 1.538.340 δρχ [Κατασκευή μουράγιου ρέματος στην παραλία (εκβολή ποταμού) 237.160 δρχ, εργασίες κατασκευής γηπέδου στη Ρεματιά 36.500 δρχ, Διάνοιξη θεμελίων στην ακτή και επίστρωση πλατειούλας 31.000 δρχ, επίστρωση με τσιμέντο 22,5 κ.μ. ανατολικά της εκβολής του ρέματος 85.680 δρχ, ξεμπάζωμα με μπουλντόζα ρέματος γιαλού και επίστρωση με τσιμέντο 777.000 δρχ, επίστρωση και επέκταση κοίτης ρέματος 371.000 δρχ]

(Κατασκευή μουράγιου στην εκβολή ποταμού, κατασκευής γηπέδου στη Ρεματιά, διάνοιξη θεμελίων στην ακτή και επιστρώσεις με τσιμέντο, ξεμπάζωμα με μπουλντόζα ρέματος γιαλού). Αυτά όλα χωρίς νόμιμη άδεια.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επεμβάσεων, αλλά και άλλων που έγιναν στο μεταξύ, είναι το εξής: Ο μόνος γιαλός που απέμεινε, εκεί που κολυμπάει το χωριό, έχει τον κοινοτικό βόθρο. Κάθε καλοκαίρι πολλά Καραβοσταμιωτάκια αλλά και γυναίκες τρέχουν στο γιατρό του Ευδήλου με δερματικά και ουρολοιμώξεις. Στον άλλο γιαλό έχει φύγει η άμμος κατά τα 2/3. Πολλοί χωριανοί πηγαίνουν πια για μπάνιο σε άλλες παραλίες. Η αγορά στο γιαλό έχει πάθει καθίζηση. Το αδιέξοδο είναι πλήρες και η μόνη εκβιαστική διέξοδος για τους Καραβοσταμιώτες είναι να τελειώσει όπως-όπως το μισοτελειωμένο και αυθαίρετο λιμανάκι, έστω και με λάθος προσανατολισμό, μήπως τελικά φανεί κανένα κότερο για να αγοράσει τσιγάρα, σουβλάκια και ίσως κανένα ψάρι.

Τι άλλο πρέπει να πάθει το χωριό για να αρχίσει να βλέπει την πραγματικότητα; Ότι δηλαδή όλα ξεκίνησαν χωρίς μελέτη, όπως δέχεται και ο Φώτης Ράπτης και ότι μέχρι σήμερα ούτε μετρήσεις των ρευμάτων της θάλασσας έχουν γίνει (μετρήσεις που, αξίζει να αναφέρουμε, οι Χρυσοστομιώτες έκαναν με ειδικούς επιστήμονες πριν κάνουν το λιμανάκι του Σκουρδουλιάρη), ούτε κάποια μελέτη σκοπιμότητας που να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά ούτε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που έγινε μετά τη Μελέτη, καθυστερημένα το 1998) εξέτασε συστηματικά τις εναλλακτικές λύσεις, ως όφειλε από τη νομοθεσία. Γιατί ο Καπεταν Φώτης Ράπτης δε φρόντισε να γίνουν όλα αυτά; Μια πιθανή απάντηση είναι ότι τέτοιες μελέτες τις θεωρεί πεταμένα λεφτά και αχρείαστες.

Τι κάνουμε εμείς οι επιστήμονες; Διαβάζουμε τις μελέτες, ενημερωνόμαστε, συζητάμε μεταξύ μας, συζητάμε με το χωριό. Σε άλλα μέρη φέρνουν εισαγγελέα, κάνουν μηνύσεις, καταγγέλλουν στις αρχές παρόμοιες επεμβάσεις και παρανομίες. Στο Καραβόσταμο κανένας επιστήμονας, όπως τόσο υποτιμητικά μας ονομάζει ο Καπετάν Φώτης, δεν έκανε καταγγελία. Όλοι συζητάμε επί χρόνια με τους χωριανούς μας. Εγώ [εργαζόμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ, και ασχολούμενος ιδιαίτερα με ιδιωτικά λιμενικά έργα, με εγκρίσεις χωροθετήσεων για ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, με διάφορες παρανομίες σε τουλάχιστον 5 νομούς της χώρας (Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Εύβοια, Φωκίδα, Λασίθι κλπ)], που κατηγορούμαι ότι δεν βοήθησα, πρώτα ενημερωνόμουνα, και πάντα συζητούσα για αυτά τα θέματα, πιστεύοντας ότι η κάθε τοπική κοινωνία δεν έχει σήμερα ραγιάδες ή υπηκόους αλλά πολίτες. Η τοπική κοινωνία μπορεί να διαμορφώνει δική της γνώμη μετά από πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζει υπεύθυνα. Πάντα έλεγα ότι πρέπει όλοι μαζί να σκεφτούμε και να κάνουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον του χωριού. Και πάντα έλεγα την άποψή μου για το λιμανάκι, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είμαι ειδικός, και ότι χρειάζεται ειδικός επιστήμονας για λιμενικά ανοιχτής θάλασσας. Ιδού μερικές έγγραφες ενημερώσεις μου:

Το 1989 μοίρασα στο καφενείο φωτοαντίγραφα ενός άρθρου μου [Γιαννίρης Ηλίας, "Μερικές Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη με αφορμή τα προβλήματα ενός παραθαλάσσιου χωριού στην Ικαρία", περιοδικό ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Νο 11-12, 1989.]

όπου έγραφα ότι στο γιαλό του Καραβοστάμου "γίνονται μεμονωμένα έργα, ασύνδετα μεταξύ τους, χωρίς συνολικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη του χωριού, χωρίς τεχνική στήριξη από τη Νομαρχία και τα υπουργεία, και πολλές φορές χωρίς συνέχεια στη χρηματοδότηση. Έτσι φτάσαμε, σήμερα στο Καραβόσταμο να γίνονται συζητήσεις και σκέψεις για τη μεταφορά ή την κατάργηση των κοινόχρηστων τουαλετών, για την αλλαγή του προσανατολισμού του λιμενοβραχίονα, για τις αλλαγές που προκαλούν τα διάφορα τοιχεία που έχουν κατασκευαστεί στο γιαλό κλπ. Και είναι βέβαιο ότι όσο προχωράει ο καιρός θα διαμορφώνονται καινούργιες διχογνωμίες για κάθε έργο που κατασκευάζεται". Μήπως οδηγούμαστε ολοταχώς στη φάση του "ξήλωνε" μετά από μια σειρά χρόνων του απρογραμμάτιστου "ράβε";"

Το διάβασε κανείς εκείνο το άρθρο; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι από τότε ξηλώσαμε την παλιά γέφυρα, χαλάσαμε τις κοινόχρηστες τουαλέτες, αχρηστεύουμε το βόθρο, ενώ πολλά κομμάτια του λιμενοβραχίονα έχουν διασκορπιστεί στη γύρω θαλάσσια περιοχή. Το απρογραμμάτιστο "ράβε" συνεχίζεται επίσης ακάθεκτο- Τσιμεντώσαμε όλο το ρέμα, χτίζουμε το πολιτιστικό κέντρο μέσα στο ρέμα, κατεβάσαμε και άλλο δρόμο μέσα στο ρέμα, φτιάχνουμε το νέο βόθρο μέσα στο ρέμα.

Το 1997 με ειδικό σημείωμα μου προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Καραβοστάμου (ΑΠ. 503/26.8.97) πρότεινα να επισκεφτεί μια αντιπροσωπεία του χωριού το ΥΠΕΧΩΔΕ και να ζητήσει τεχνική υποστήριξη γιατί το λιμανάκι ξεπερνάει τις τεχνικές δυνατότητες της Νομαρχίας λόγω ανοιχτού πελάγους. Τότε ο Καπετάν Φώτης χωρίς να έρθει να με ρωτήσει, πήγε και καρφώθηκε στον Νομάρχη λέγοντάς του ότι έχω κάνει καταγγελία στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ότι το λιμανάκι θα σταματήσει! Ο ίδιος ο Νομάρχης με πήρε τηλέφωνο για να ακούσει από μένα τη διάψευση. Ο Καπεταν Φώτης τον ίδιο Οκτώβρη σε ένα γάμο στο χωριό, με απείλησε ότι θα με κηρύξει το χωριό ανεπιθύμητο! Αργότερα έλεγε ότι "άμα μπλέξεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρόκειται να γίνει το λιμανάκι". Όσο για την Κοινότητα, ποτέ δεν απάντησε στην πρότασή μου.

Επί 8 ώρες συζητούσαμε σε ένα ταξίδι μαζί, στο καράβι, με τον Καπετάν Φώτη και του έλεγα τι πρέπει να γίνει. Δεν άκουγε ότι υπάρχει Νομοθεσία από το 1990 που υποχρεώνει να υπάρχει πριν από την Τεχνική Μελέτη μια άλλη Μελέτη, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το λιμανάκι, και ότι εμείς πάμε να το κάνουμε ανάποδα. Και τώρα ζητάει τα ρέστα ότι δήθεν δεν του είπαμε ποτέ τίποτα, και ότι ακούει ότι τα λέμε αλλού. Δεν τολμάει να πει στην τοπική κοινωνία ότι για όποιες καθυστερήσεις στο έργο έφταιγε ο ίδιος με τους χειρισμούς του ή έστω η γραφειοκρατία και κανένας άλλος. Αντίθετα, με είχε βρει για εξιλαστήριο θύμα. Ας πει πού και πότε και πώς εγώ προκάλεσα καθυστερήσεις, παρ' όλο που ήξερα ότι πολλά ήταν χωρίς άδεια, αυθαίρετα και με περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Το 1998 (25.8.98) του διαβίβασα έγγραφες παρατηρήσεις επί του Καταστατικού ενός Ναυταθλητικού Συλλόγου που φτιάξαμε όλοι οι χωριανοί μαζί. Του παρέδωσα επίσης μαζί και το έγγραφο που είχα δώσει το 1997 στην Κοινότητα (το 503/26.8.97) και ζήτησα επί λέξει "...σχετικά με τη δημιουργία Αλιευτικού Λιμενίσκου Καραβοστάμου ζητώ έγγραφη τοποθέτηση του Συλλόγου επ' αυτού του εγγράφου μου. Θεωρώ το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που ωστόσο ξεπερνάει τις τεχνικές δυνατότητες όχι μόνο του Συλλόγου μας και της αυτοδιοίκησης αλλά και της Νομαρχίας". Έκτοτε, καμιά έγγραφη απάντηση δεν μου έδωσε ο νεοσύστατος αυτός Σύλλογος, στον οποίο Πρόεδρος είναι ο Φώτης Ράπτης.

Το 1999 κλήθηκαν με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο από τη Νομαρχία οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αλιευτικού καταφυγίου Καραβοστάμου. Ούτε που ήξερα ότι γινόταν τέτοια μελέτη. Πήρα τη μελέτη, τη διάβασα, και διατύπωσα παρατηρήσεις και 4 εναλλακτικές που θα έπρεπε να εξεταστούν. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν τις έλαβε υπόψη του, ενέκρινε τη Μελέτη σε μια βδομάδα και την έστειλε στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια, προς τιμήν της, εκτίμησε και τη δική μου εισήγηση, και συμπεριέλαβε πολλές από τις παρατηρήσεις μου, ώστε το έργο να γίνει καλύτερα. Όλα αυτά έγιναν ταχύτατα, μέσα σε ένα μήνα. Το Καλοκαίρι 1999 μοίρασα στο χωριό φωτοαντίγραφα με τις παρατηρήσεις που είχα στείλει στη Νομαρχία. Δεν βρέθηκε κανείς χωριανός να διαφωνεί, γιατί ήταν φανερό ότι με τις παρατηρήσεις μου προάσπιζα καλύτερα τα συμφέροντα του χωριού.

Επίσης, όλο το καλοκαίρι 1999 ζητούσα από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, το Τοπικό Συμβούλιο να κάνει μια οργανωμένη συζήτηση στο Καφενείο, αλλά εις μάτην. Όμως, όλο το καλοκαίρι διάφοροι χωριανοί, και ο Καπετάν Φώτης, με "πετσοκόβανε" καθημερινά στο καφενείο, ενώ εγώ βρισκόμουν μεν στο χωριό αλλά όχι μέσα στο καφενείο. Μπροστά μου δεν έκανε κανένας συζήτηση. Ορισμένοι μόνο χωριανοί έδειξαν ενδιαφέρον για συζήτηση. Με όσους μου ζήτησαν, τους είπα τις απόψεις μου φανερά.

Η Κοινότητα, που όφειλε να πάρει θέση, βρέθηκε εγκλωβισμένη. Από τη μια το λιμανάκι έδινε μεροκάματα επί χρόνια και ήταν μια απάντηση στην ανεργία των οικοδόμων, και από την άλλη, οι χωριανοί έβλεπαν σα θεό τον Καπετάν Φώτη. Παλιά, πολλοί Καραβοσταμιώτες, μη έχοντας στον ήλιο μοίρα, είχαν βρει δουλειά στο Λάτση, γιατί ο Καπετάν Φώτης ήταν αρχικαπετάνιος εκεί, έκαναν τις φαμελιές τους και τα σπίτια τους στο χωριό, και σήμερα θα το θεωρούσαν αχαριστία να του πουν έστω και μια αντίθετη κουβέντα [Λες και δεν τα δούλεψαν στη Τζέντα και αλλού οι μαύροι μέχρι δεκάρας βγάζοντας τον Καπετάνιο ασπροπρόσωπο στο Λάτση. Που θα 'βρισκε καλύτερους ναύτες και πιο υπομονετικούς για εργασία σε μέρη που άλλοι έφευγαν τρελοί.]

Επομένως, ο Καπεταν Φώτης, ως τοπικός παράγοντας, μπορούσε πρακτικά να κάνει ότι θέλει αφού κανένας δεν θα τολμούσε να του φέρει αντίρρηση. Μάλιστα, παραλίγο να είναι σήμερα αντιδήμαρχος, αφού άρχισε να πολιτεύεται. Όλα αυτά όμως δεν του δίνουν κανένα παραπάνω δικαίωμα από όσα έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες απέναντι στο νόμο. Αν χρωστάει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους του για τους χειρισμούς του εμένα να μη με μπλέκει.

Τελικά, σήμερα έχουμε μια δεύτερη μελέτη που ακολούθησε τα χνάρια της μελέτης του ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥ, με ένα τεράστιο κόστος δημοπράτησης (780 εκατ δρχ), που μόνο εργολαβικά συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετήσει και είναι ζήτημα αν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του χωριού.

Το δεύτερο κείμενο της Επιτροπής, με τους προϋπολογισμούς εκτός από ακαταλαβίστικο, γεννά πολλά ερωτήματα: Αναφέρεται στη μελέτη του Μ. ΤΣΙΜΠΙΔΗ, ναι ή όχι; Γιατί το σύνολο που αναφέρει η Επιτροπή είναι 810.000.000 δρχ και όχι 780.000.000 δρχ που είναι το ποσό δημοπράτησης της Νομαρχίας; Η Επιτροπή θα κάνει μια επιπλέον δωρεά 366.000.000 δρχ; Από πού; Ως έκπτωση στο έργο; Και πώς αφού δεν είναι εργολήπτης; Μέχρι να βρεθούν τα 299.200.000 δρχ το έργο θα έχει μείνει ημιτελές μέσα στο πέλαγο; Και αν είναι έτσι, γιατί διαδόθηκε από τον Καπετάν Φώτη Ράπτη ότι το ποσό της δημοπράτησης δεν είναι τόσο όσο το προκήρυξε η Νομαρχία, αφού τελικά όλες οι αφαιρέσεις γίνονται από το ακόμη μεγαλύτερο ποσό των 810 εκατομμυρίων;

Επειδή για τα 780.000.000 ο Καπετάν Φώτης Ράπτης αναφέρει ότι δεν είχε την έρευνά μου και τη βοήθειά μου για τα κακώς κείμενα, παρακαλώ και εγώ με τη σειρά μου την Νομαρχία, την Γενική Γραμματεία Β. Αιγαίου, και το ΤΕΕ Τμήμα Β. Αιγαίου, μέσα στο θεσμικό τους ρόλο, να ασχοληθούν με την περίπτωση του λιμενοβραχίονα του Καραβοστάμου και να μεριμνήσουν για την ορθή κατασκευή του, που από ότι φαίνεται εκτελείται χωρίς δημόσιο έλεγχο, χωρίς διαδικασίες ανάθεσης, και μάλιστα από έναν συνταξιούχο καπετάνιο. Επίσης, πρέπει να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ένα γράμμα που αναζητάει απάντηση

Από τις αρχές Δεκέμβρη έχει κατατεθεί αίτηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών (γραφ. Κας Μπασδάνη), που αφορά ναύλωση πλοίου τύπου CATAMARAN 400 θέσεων με δρομολόγιο Πειραιά-Τήνο-Μύκονο-Ικαρία-Σάμο σε συνολικό χρόνο διαδρομής 4,5 ωρών. Είναι επίσης πληρωμένες και κατατεθειμένες εγγυητικές επιστολές και τα έγγραφα του σκάφους. Οι Πειραϊκές Γραμμές και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Μάριος Ηλιόπουλος, έχουν εκδηλώσει το συγκεκριμένο ενδιαφέρον και έχουν κάνει τις παραπάνω ενέργειες.

Όπως και για τα άλλα νησιά της περιοχής μας, η αίτηση αυτή έχει και για μας ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στην Ικαρία, ο τουρισμός, η υγεία, η επικοινωνία του Ικάριου πολίτη με την πρωτεύουσα της χώρας νοσεί. Αρχές του νέου αιώνα και η χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει το νησί μας από την πρωτεύουσα καλύπτεται σε 9 ή και 14 ώρες ακόμη, τη στιγμή που άλλες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν κατορθώσει για παρόμοιες χιλιομετρικές αποστάσεις να χρειάζονται το μισό, ακόμη και το 1/3 του χρόνου. Σήμερα μάλιστα, που η νέα τουριστική τακτική διαμορφώνεται μέσω του δεκαπενθημέρου της καλοκαιρινής άδειας (δεκαπενθήμερη καλοκαιρινή, δεκαπενθήμερη χειμερινή) και των πολλών ολιγοήμερων επισκέψεων, βάζουν εξαρχής κάθε επίδοξο επισκέπτη μας στον υπολογισμό του χρόνου. Γρήγορες συγκοινωνίες με όσο περισσότερες συνδέσεις με τα γύρω νησιά, είναι το κλειδί που πρέπει να έχουμε για τον Τουρισμό, που ίσως είναι ο μοναδικός ουσιαστικός τομέας εισροής οικονομίας στον τόπο μας.

Για την υγεία ίσως δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε πολύ. Πόσοι είναι άραγε οι τυχεροί που με ένα σπασμένο χέρι ή πόδι περιμένουν 5, 10 ακόμα και 15 ώρες για να μπουν σε ένα καράβι και να έχουν την τύχη να μετρήσουν άλλες 9 για να φτάσουν σε ένα ικανό νοσοκομείο, που να μπορεί να αντιμετωπίσει την ατυχία τους.

Για όσους έχουν παρακολουθήσει την πολιτική, είναι γνωστό ότι η λογική που ακολουθείται είναι λίγα και μεγάλα πολυδύναμα ιατρικά κέντρα σε επιλεγμένες περιοχές με έμφαση στη συγκοινωνία και τη γρήγορή μας πρόσβαση σε αυτά. Η γρήγορη επικοινωνία του Ικαριώτη πολίτη με τα γύρω νησιά και την πρωτεύουσα είναι μείζονος σημασίας. Κάθε Καριώτικη οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα μέλος της στην Αθήνα. Επιθυμία η ανάγκη γίνεται συχνά σφορμή για μεγάλη ταλαιπωρία. Συνολικός χρόνος διαδρομών 20 ώρες και μετά ο χρόνος παραμονής θα μπορούσε να είναι θέμα ωρών ή μιας μέρας μόνο σε ειδικές αποστολές. Έχει καταγραφεί ότι 4 με 7 μέρες είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής.

Η ανάγκη για εξέταση για μια έγκυο γυναίκα ή για ηλικιωμένο κάνει το ταξίδι να γίνεται λιγότερο ευχάριστο. Για τον επαγγελματία το ταξίδι είναι απαγορευτικό. Πρέπει να κλείσει την επιχείρησή του, να παρατήσει τη δουλειά του, να χάσει το χρόνο του και να μειώσει το εισόδημά του. Αυτή έχει αποφασιστεί φαίνεται να είναι η τιμωρία για όποιον θελήσει να επισκεφτεί μια επαγγελματική έκθεση, ένα σεμινάριο, ή μια έρευνα αγοράς, που πολλές φορές αφορά το 100% των πρώτων υλών του.

Αφήσαμε το θέμα του πολιτισμού τελευταίο. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στην Ικαρία δεν υπάρχει κινηματογράφος πρώτης προβολής, δεν υπάρχει αίθουσα συναυλιών, δεν υπάρχει χώρος που να μπορεί έστω να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις.

Πιθανά κάποιοι να πιστεύουν ότι ο πολίτης της Ικαρίας δεν έχει ακόμα την ευαισθησία και την ανάγκη για συμμετοχή. Εκτός κι αν πάλι η τέχνη, οι ιδέες και η κουλτούρα στην Ελλάδα δεν έχουν σημασία πια και ο αποκλεισμός μας προστατεύει (εμάς τους Καριώτες) από ανούσιες εκδηλώσεις που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην παιδεία και στον πολιτισμό μας.

Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς, μέσω της δημοσιογραφικής σας ιδιότητας τη διερεύνηση του θέματος. Θα βοηθούσε πιστεύω τόσο την ίδια την υπόθεση, όσο και την ενημέρωση των πολιτών μας. Γνωρίζω ότι οι Πολιτικές, Νομαρχιακές, Επαρχιακές και Δημοτικές αρχές είναι ήδη ενημερωμένες και θα μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο. Ελπίζω ότι η αίτηση των Πειραϊκών Γραμμών θα έχει αίσιο τέλος και δεν θα χρειαστεί η απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα και αποφάσεις.

Τους χαιρετισμούς μου,

Ελευθέριος Αργυρίδης, Εύδηλος Ικαρίας.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Τι έγινε; Τι δεν έγινε;

Τελικά, μετά από τρία χρόνια, και μετά από πρωτοβουλία των Ικάριων Επιστημόνων που συμμετέχουν στο LORE μεταφέρθηκαν τα 48 εκατομμυρία από το ΥΠΕΘΟ στην Τράπεζα της Σάμου που είναι τα 2/3 της ίδιας συμμετοχής του Έργου. Ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στην Ικαρία, στο λογαριασμό του LORE.

Η ΓΓΝΓ ενέκρινε ποσό 500.000 δρχ για υποστήριξη των εθελοντικών προγραμμάτων της Ικαρίας.

Στήθηκε το Σημείο Πληροφόρησης Νέων Ευδήλου (έπιπλα και δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) από τη Γ. Γ. Ν. Γενιάς, που είχε ζητήσει η Αναπτ. Εταιρεία, με φροντίδα του Εθελοντή Jerry Shu, του Αργύρη Πολίτη, του Γιώργου Βιτσαρά και του Η. Γιαννίρη. Τα εγκαίνια φαίνεται ότι αναβάλλονται επ' αόριστον γιατί το ΔΣ της Αν. Εταιρείας δεν φρόντισε ακόμη να μπει τηλεφωνική γραμμή που εκκρεμεί από τον Ιούνιο 1998!

Δεν μπορούν μέχρι στιγμής να εκδοθούν τα πρακτικά του Συνεδρίου για την Ανεργία, που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο 99 στην Ικαρία, γιατί ο λογαριασμός της Αναπτυξιακής Εταιρείας δεν είναι ενεργοποιημένος, και δεν μπορούν να πληρωθούν οι δαπάνες από τα χρήματα της ΓΓΕΤ που έχουν κατατεθεί.

Δεν είναι δυνατό να εκδοθούν τα πρακτικά του Σεμιναρίου Βιοκαλλιεργειών, που έγινε το Μάϊο 99, στην Ικαρία, λόγω του παραπάνω λόγου.

Έχει καθυστερήσει η παράδοση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο, του έργου των μονοπατιών που έκαναν 4 εθελοντές (καταγραφή 19 διαδρομών-Καλοκαίρι 98).

Δεν έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις για χρηματοδότηση στο Υπ. Αιγαίου. Πέρσι είχαν εγκριθεί αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν: το Συνέδριο για τις Ιδιαιτερότητες της Ικαρίας (1 εκατ) και η αναγνώριση των Προϊστορικών Τόπων της Ικαρίας (300 χιλ) γιατί δεν λειτουργεί ο τραπεζικός λογαριασμός της Αναπτυξιακής Εταιρείας και δεν έχει λυθεί το ζήτημα του λογιστή.

το νέο ΔΣ (Ιούνιος 99) δεν έχει ακόμη συνεδριάσει για να εγκρίνει τα πεπραγμένα του προηγούμενου ΔΣ, του οποίου η θητεία έληξε τον Ιούνιο 1999.

Δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει η επαφή με το Δίκτυο ΟΔΥΣΣΕΙΑ, και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Β. Αιγαίου από το νέο ΔΣ της Εταιρείας.

Δεν υπάρχει νεότερη εξέλιξη σχετικά με τις μελέτες του LORE από το Μάιο, γιατί οι μελετητές είναι απλήρωτοι, όσο δεν λειτουργεί ο τραπεζικός λογαριασμός της Αναπτ. Εταιρείας.

Δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση στο INTERREG IΙI εκ μέρους της Επαρχίας Ικαρίας, για την εξασφάλιση της συνέχειας του TERRA/LORE, παρά το γεγονός ότι το επιτελείο της ΓΔ XVI είχε ενθαρρύνει όλα τα TERRA να υποβάλλουν προτάσεις, με αυξημένες πιθανότητες να εγκριθούν. Η Ικαρία, ως Αρχηγός του Προγράμματος TERRA/LORE έχασε μια ευκαιρία για ένα νέο κοινοτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2.000-2.006.

Τίποτε δεν έγινε σχετικά με την πρόταση της συνεργασίας με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς; Θα πήγαιναν εκεί 4 Καριωτίνες και θα φιλοξενούνταν στην Ικαρία 4 Πηλιορίτισσες για μεταφορά εμπειρίας.

Φαίνεται ότι ναυαγεί η πρόταση για αποτύπωση των όλων των εκκλησιών της Ικαρίας που διαβιβάστηκε στον Μητροπολίτη και στο Νομάρχη με πρωτοβουλία του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου.

Καμία νέα πρόταση δεν υποβλήθηκε από την Επαρχία Ικαρίας για Εθελοντική Δράση στην Ικαρία.

Καμία πρόσληψη δεν έκανε η Αναπτυξιακή Εταιρεία προκειμένου να στελεχωθεί με απόφοιτους Τεχνικών Λυκείων, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και ισότιμων τεχνικών σχολών στα πλαίσια του προγράμματος stage III.

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Σχόλια

Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος: "Ακούγιου; Δεν ξέρω για τους κινδύνους"

"Δεν είμαι πλήρως ενημερωμένος" είπε ο υπουργός Φεβζί Αϊκετίν για τον πυρηνικό σταθμό που επιχειρεί να κατασκευάζει η Τουρκία στο Ακούγιου. Και συμπλήρωσε: "Ορκίζομαι ότι δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο".

Ωχ, ώχ! Άμα ο υπουργός περιβάλλοντος της Τουρκίας έχει κρατηθεί από την ίδια την Κυβέρνησή του μακριά από την πληροφόρηση για το Ακούγιου, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται μάλλον για στρατιωτικό μυστικό.

Σαν να λέμε, η Τουρκία το θέλει όχι τόσο για ειρηνικούς σκοπούς αλλά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό κατά τους ειδικότερους των επιστημόνων. Το περιοδικό μας είχε δημοσιεύσει ειδικό άρθρο στο τεύχος 5.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι η χώρα μας στον ΟΗΕ εξακολουθεί να μην ψηφίζει υπέρ, στο ψήφισμα "για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα".

Αυτό που επίσης αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και το ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Εθν. Άμυνας, είναι ότι η Ελλάδα φιλοξενεί (αμερικανικά) πυρηνικά όπλα.

Τέλος, αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι μήπως κάποιοι Έλληνες θερμοκέφαλοι θα ήθελαν να γίνει το Ακούγιου στην Τουρκία, για να προτείνουν να αποκτήσει και η Ελλάδα πυρηνικό εργοστάσιο, με στόχο να κατασκευάζουμε και εμείς πυρηνικά όπλα, τρομάρα μας!

Το Αιγαίο στην Τουρκία έδινε ο Τσόρτσιλ

Το αίτημα αυτό του Τσόρτσιλ διατυπώθηκε το 1943 στη διάσκεψη της Τεχεράνης, όπου, μεταξύ άλλων, εξεταζόταν η πιθανότητα εισόδου της Τουρκίας στον Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων (Αγγλία-ΗΠΑ-ΕΣΣΔ). Συγκεκριμένα, "ο Τσόρτσιλ για να προασπίσει τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων επιζητούσε τη συνεργασία της Τουρκίας, στην οποία πρόσφερε ως δέλεαρ, την κατάληψη από τα στρατεύματά της όχι μόνο των Δωδεκανήσων (πλην της Ρόδου), που δεν ανήκαν τότε στην Ελλάδα, αλλά και των μεγάλων ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου" (Φ. Οικονομίδης-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-10.2.00).

Το αίτημα της Βρετανίας δεν έγινε δεκτό από ΗΠΑ και ΕΣΣΔ γιατί εκτίμησαν ότι δεν συνέφερε το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στην περιοχή του Αιγαίου.

Ωραιότατα! Και σήμερα; Με τις "συγκυριαρχίες", τις υφαλοκρηπίδες, τα Ίμια, και τους Φούρνους μέσα στις γκρίζες ζώνες αμφισβήτησης που φτάνουν μέχρι τη Γαύδο, γιατί να έχουν πάψει να τάζουν οι σημερινοί παγκόσμιοι κυρίαρχοι; Ποιος άραγε θα μας πει; Πότε θα τα μάθουμε; Μετά από πενήντα χρόνια;

ΠΕΛΚΥΠΟΣ Ελπιδοφόρος

Δημιουργήθηκε ο Πανελληνικός ΕλλαδοΚΥπριακός Πολιτισμικός Σύνδεσμος (ΠΕΛΚΥΠΟΣ) "ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ". Μας έστειλε, και ευχαριστούμε για αυτό, και το νέο περιοδικό του "3η Χιλιετία". Αν ενδιαφέρεστε τους βρίσκετε στην Ομήρου 34 στη Νέα Σμύρνη και στα τηλέφωνα 9331554, 7014652, 5910355).

Εμείς να υπογραμμίσουμε ότι το καταπληκτικό ψηφιδωτό με τον μύθο του "Ικάριου" με τους "πρώτους ΟΙΝΟΝ ΠΟΙΟΝΤΕΣ" που σώζει την τιμή της φερόμενης ως Πατρίδας του Θεού Διονύσου Ικαρίας, αλλά και του Ικαριακού Πράμνιου Οίνου βρίσκεται στην Κύπρο.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι το Ικαριακό Γλωσσικό Ιδίωμα είναι συγγενές ιδιαίτερα με το Κυπριακό.

Σημεία που δίνουν σημαντική αφορμή για Ικαριακό-Κυπριακές Πολιτισμικές Συνδέσεις.

Σημαντικές επισημάνσεις από τον καθηγητή Κ. Σοφούλη

Με διαδοχικά σημειώματά του στη Σαμιακή ο Κ. Σοφούλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Βουλευτής στο Νομό μας, έκανε ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις, με σκοπό να ενεργοποιήσει εκείνες τις τοπικές δυνάμεις που μπορούν να πιάσουν, όπως γράφει, τα μηνύματα των καιρών γιατί "η ιστορία δεν περιμένει".

"Τα τρία νησιά μας," αναφέρει, "καθένα με τον τρόπο του, είναι προικισμένα με ένα εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον" που μαζί με το ιστορικό περιβάλλον και το λαϊκό μας πολιτισμό "αποτελούν όλα μαζί ένα τεράστιο σε σημασία και αξία 'κεφάλαιο'".

"Απογοητεύομαι, όταν βλέπω στις προτάσεις που προωθούνται για το Γ' ΚΠΣ να λείπει τόσο ισοπεδωτικά κάθε δημιουργική φαντασία..."

Μάλιστα χρησιμοποιεί ως παραδείγματα το Σαμιώτικο Μοσχάτο και τις Ιαματικές Πηγές της Ικαρίας. Οι τοπικές δυνάμεις "πρέπει να ανασκουμπώσουν τα μανίκια και να πέσουν στη δουλειά", είναι το μήνυμα του καθηγητή, με γνώμονα τον τόπο και όχι μικροπολιτικά κριτήρια.

Ας τα διαβάσουν καλά όσοι ενδιαφέρονται, αυτά τα άρθρα. Είναι στη ΣΑΜΙΑΚΗ 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 1999. Ας μην αρκεστούν σε αυτά που θα ακούσουν από τρίτους ή σε αυτά που γράφουμε εδώ. Να διαμορφώσουν δική τους αντίληψη για τα μηνύματα του καθηγητή και κυρίως να σκεφτούν. Το θέμα δεν είναι αν τα είπε καλά ή όχι, αλλά η αναγνώριση της ανάγκης για ενεργοποίηση όλων μας.

Τα φώτα που σβήνουν

Έτσι λέγεται το μουσικό συγκρότημα της φωτογραφίας. Μεταξύ τους, και ένας Καριώτης. Είναι νέοι, με καλές μουσικές σπουδές ο καθένας τους. Συνθέτουν και παίζουν ελληνικό ποιοτικό ρόκ με πολύ όμορφο δικό τους στίχο. Συμμετέχουν σε διάφορες συναυλίες, οπότε έχετε την ευκαιρία να τους ακούσετε και ζωντανά.

Κυκλοφόρησαν και ένα ομώνυμο δικό τους CD που ακούγεται συχνά στους μουσικούς σταθμούς. Η φωτογραφία είναι από δισέλιδη συνέντευξή τους στο περιοδικό Μελωδία της 1.12.1999. Προσέξτε τους!

ΙΝΤΕΡΝΕΤ-καφέ στον Άγιο Κήρυκο!!!

Ναι-ναι, καλά διαβάσατε. Πριν από μερικούς μήνες δεν είχαμε καλά-καλά κάποιον παροχέα υπηρεσιών ΙΝΤΕΡΝΕΤ στην Ικαρία. Τώρα όχι μόνο δεν αρκεί ο κόμβος του Ευδήλου, αλλά έγινε και το πρώτο ΙΝΤΕΡΝΕΤ καφέ. Λέγεται "Internet Cafe ΜΕΡΑΚΛΗΣ" (τηλ 0275-22280) και βρίσκεται στα στενάκια του Αγίου Κηρύκου. "Για διασκέδαση, εκπαίδευση και εργασία" γράφει το διαφημιστικό του και εξηγεί: "Δεν χρειάζεται να είσαι εμπειρογνώμων των υπολογιστών και προγραμματιστής για να χρησιμοποιείς το ΙΝΤΕΡΝΕΤ... Μπορείς να το χρησιμοποιείς τόσο εύκολα σα ν΄ αλλάζεις τα κανάλια στην τηλεόρασή σου... Τώρα και στην Ικαρία".

Μπράβο σας παιδιά που στήσατε τέτοιο καφενείο στην Ικαρία!

Το κόστος είναι 500 δρχ για 20 λεπτά, η ταχύτητα έως 168 Κbps και η επικοινωνία με όποιο σημείο του κόσμου πανεύκολη.

Θέλεις πληροφορίες για βιβλία, να ακούσεις μουσική, να δεις πίνακες ζωγραφικής (π.χ. το Μουσείο του Λούβρου), να διαβάσεις επιστημονικά άρθρα, να διαβάσεις εγκυκλοπαίδειες, ιστορία, αθλητικά...

Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στο ξαδερφάκι σου στο Οχάϊο ή στη Μελβούρνη;

Θέλεις να δεις τη σελίδα των ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ και ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ;

INTERNET KAFE- ΜΕΡΑΚΛΗΣ!

Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα