Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Νο 8: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000

 

Περιεχόμενα

Της Σύνταξης

Οι Θέσεις των Κομμάτων για τα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου (α' μέρος)

Όλα τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000

 

της σύνταξης

 

Πολλές αλλαγές! Δεν τις προλαβαίνουμε όλες. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν δυσκολίες εσωτερικές, δικές μας, οργανωτικού χαρακτήρα, που καθυστερούν την τακτική έκδοση του περιοδικού. Υπάρχουν γενικότερες αλλαγές γρήγορες, που το δίμηνο της έκδοσής μας, αλλά και οι λίγες σελίδες μας, δεν φτάνουν για να τις καλύψουν.

Έχουμε και λέμε: Έγινε μια πολύ σημαντική συζήτηση για το Αιγαίο και τα Προβλήματά του στην ελληνική Βουλή τον περασμένο Νοέμβρη. Όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν. Τα Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα δημοσιεύουν ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή γιατί θεωρούν ότι οι αναγνώστες πολλά μπορούν να καταλάβουν από τις τοποθετήσεις των Κομμάτων και των βουλευτών. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της συζήτησης στη Βουλή. Το δεύτερο μέρος θα το δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος.

 

Όμως, μέχρι να δημοσιεύσουμε τη συζήτηση άλλαξαν όλα (εκτός από την Κυβέρνηση). Άλλαξε ο Υπουργός Αιγαίου, άλλαξε και ο Βουλευτής Σάμου. Ωστόσο, η συζήτηση της Βουλής, όπως και το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα Νησιά του Αιγαίου πριν από μερικά χρόνια θα μείνουν ως βασικά ντοκουμέντα πολιτικής δράσης, αλλά και πολιτικής κριτικής.

 

Σημαντικός σταθμός είναι φυσικά και οι εκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών ενδιαφέρουν τους πάντες γι αυτό και τα Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα δημοσιεύουν λεπτομερή εκλογικά αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα της Επαρχίας μας, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ελπίζουμε να αισθανθείτε ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα "συλλεκτικό" τεύχος και να το κρατήσετε για μελλοντική χρήση και συγκρίσεις, αφού εκλογές δεν γίνονται κάθε μέρα.

 

Ο αγώνας που κάνουμε για να εκδίδεται το περιοδικό είναι περίπου Τιτάνιος. Πολύς κόπος πέφτει σε λίγα χέρια, χωρίς βοήθεια (κυρίως οικονομική) από πουθενά. Αισθανόμαστε την ανάγκη να χτυπήσουμε καμπανάκι, ιδιαίτερα προς την αυτοδιοίκηση της Επαρχίας μας και τη Νομαρχία. Όλοι βλέπουν ένα περιοδικό να εκδίδεται, να έχει δυνατότητες, να βελτιώνεται συνεχώς επί ενάμισι χρόνο, χωρίς βοήθεια, αν και έχει ζητηθεί. Ευτυχώς που μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιοι συνδρομητές και κάποιοι διαφημιζόμενοι.

 

Αν η Επαρχία μας θέλει να συνεχίσει να έχει ένα τέτοιο περιοδικό, που να προβάλει το αναπτυξιακό έργο της αυτοδιοίκησης, που να ενημερώνει τους Καριώτες και τους Φουρνιώτες, αλλά και που δείχνει το πρόσωπο της Επαρχίας μας προς τον έξω κόσμο, πρέπει οι Δήμοι και η Νομαρχία να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς, για να μην αισθανόμαστε ότι κάνουμε μια τέτοια προσπάθεια με μόνη τη συμπαράσταση από τους ανοιχτόμυαλους πολίτες Καριώτες και Φουρνιώτες (και φίλους της Επαρχίας Ικαρίας) και χωρίς συμπαράσταση από τους φορείς της Επαρχίας, τους οποίους μάλιστα αφορά άμεσα αυτή η έκδοση.

Ελπίζουμε η σημερινή (δεύτερη) πρόσκλησή μας να βρει ευήκοα ώτα

Επιστροφή

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Οι απόψεις και οι τοποθετήσεις των Κομμάτων

για την ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου

(α' μέρος)

Σε προηγούμενο τεύχος (Νο 6) δημοσιεύσαμε επερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Σήμερα δημοσιεύουμε τη συζήτηση που έγινε στην Ελληνική Βουλή στις 26-11-1999. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση που έγινε διατηρεί την αξία της και αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο για τις πολιτικές και τις θέσεις των κομμάτων για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και τις πολιτικές αντιμετώπισής τους.

Λόγω του μεγέθους του κειμένου δημοσιεύουμε σήμερα το α' μέρος. Η συνέχεια της συζήτησης θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Θα συζητηθεί η με αριθμό 14/10.11.99 επερώτηση των Βουλευτών κυρίων Αθανασίου Βαρίνου, Αναστάσιου Καραμάριου, Ιωάννη Χωματά, Ιωάννη Τζωάννου, Κωνσταντίνου Καραμηνά, Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου και Παναγιώτη Καμμένου προς τους Υπουργούς Αιγαίου, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την πολιτική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ορίζεται ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος η κ. Θεοδώρα Μπακογιάννη.

Ο πρώτος των επερωτώντων, ο συνάδελφος κ. Αθανάσιος Βαρίνος, έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσουμε για το Αιγαίο, με τις μεγάλες δυνατότητες αλλά και τα μεγάλα προβλήματα. Θα μιλήσουμε για το Αιγαίο, το αρχιπέλαγος, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Το αιγαιοπελαγίτικο σύμπλεγμα με τα περίπου χίλια νησιά και νησίδες, από τα οποία εκατόν σαράντα είναι κατοικημένα, διάσπαρτα σε μια έκταση οκτακοσίων χιλιομέτρων από Βορρά προς Νότο και εξακοσίων χιλιομέτρων από την Ανατολή προς τη Δύση, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια ξεχωριστή φυσιογνωμία.

'Ομως, εκτός από τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και την ξεχωριστή κοινωνία κάθε νησιού που χρειάζεται την αναγκαία αυτοδυναμία, το σύμπλεγμα του αρχιπελάγους είναι το ανατολικότερο σύνορο της πατρίδας μας. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο αμφισβητούνται συνεχώς από την Τουρκία. 'Ετσι τα νησιά του Αιγαίου είναι το κρίσιμο σημείο άμυνας και αντίστασης του Ελληνισμού.

Αυτή η πραγματικότητα μας υπαγορεύει την πολύπλευρη θωράκιση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου μέσα από μία εθνική στρατηγική. 'Ομως, η θωράκιση για να γίνει αποτελεσματική πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή των κατοίκων στα νησιά. Αν δεν υπάρχει το ανθρώπινο περιβάλλον από το οποίο αντλούμε δύναμη, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αμφισβητήσεις και τις απειλές της Τουρκίας.

Για να επιτύχουμε την παραμονή των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανάπτυξή τους, που θα εξασφαλίσει την ευημερία τους. 'Εχει αναγνωριστεί από όλους τους 'Ελληνες η ανάγκη εφαρμογής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τα νησιά του Αιγαίου.

Μετά το 1974 οι κυβερνήσεις Καραμανλή έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη αμυντική θωράκιση των νησιών, εξασφαλίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των κατοίκων, ενώ το 1985 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αιγαίου με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της Βουλής.

'Οπως τονίστηκε, τόσο στην εισηγητική έκθεση στη Βουλή, όσο και στις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων, "εθνικοί και αναπτυξιακοί λόγοι επέβαλαν την ίδρυση του Υπουργείου Αιγαίου. Η ίδρυση ενός αυτοτελούς υπουργείου ήταν ουσιαστικού χαρακτήρα, θα υποδείκνυε και θα δήλωνε το ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους για μία τόσο υποβαθμισμένη και απειλούμενη περιοχή".

Το Νοέμβριο του 1990 η Βουλή αποφασίζει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για να μελετήσει τα προβλήματα και να υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Το πόρισμα της επιτροπής κατατέθηκε στη Βουλή το Φεβρουάριο του 1992. Στο πόρισμα διατυπώνεται ότι "απαιτείται όλοι οι 'Ελληνες, οι πολιτικοί φορείς και το Εθνικό Κοινοβούλιο να ενστερνισθούμε τη θέση ότι η ανάπτυξη των κρίσιμων, παραμεθόριων περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στο ανατολικό μας σύνορο, αποτελεί όριο εθνικής επιβίωσης".

Εξάλλου το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το Σεπτέμβριο του 1991, βασιζόμενο σε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 1987 και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της Ρόδου του Δεκεμβρίου του 1988, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση συγκεκριμένο πρόγραμμα ειδικών μέτρων για τα νησιά του Αιγαίου, συνολικού κόστους διακοσίων δισεκατομμυρίων (200.000.000.000) δραχμών.

Το καλοκαίρι του 1994 το Υπουργείο Αιγαίου ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του Αιγαίου με εξασφαλισμένες πιστώσεις εξακόσια τριάντα επτά δισεκατομμύρια τετρακόσια εβδομήντα τρία εκατομμύρια (637.473.000.000) δραχμές. Το "πρόγραμμα" είναι στην ουσία μία καταγραφή των πάσης φύσεως εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν στο Αιγαίο σε μία πενταετία.

Προηγήθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα συνέδρια, συμβούλια, αναπτυξιακές προτάσεις από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα, τους αγροτικούς συλλόγους και άλλους Αιγαιοπελαγίτικους φορείς, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Τον Ιούνιο του 1996 ανακοινώνονται από τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη προεκλογικά μέτρα για το Αιγαίο, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

'Ενα χρόνο αργότερα ο τότε Υπουργός Αιγαίου, Βουλευτής κ. Αντώνιος Κοτσακάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να πληροφορηθεί, ο ίδιος ο Υπουργός -ο τέως Υπουργός- την πορεία υλοποίησης των μέτρων που εκείνος και ο Πρωθυπουργός εξήγγειλαν. Αυτή είναι η κατάληξη, κύριοι συνάδελφοι, αυτών που σας ανέφερα προηγουμένως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μας έλειψαν τα προγράμματα, οι εξαγγελίες, τα πορίσματα και οι προτάσεις. Εκείνο που μας λείπει είναι η εφαρμογή τους. Το αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας για την οποία οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία εξαετία έχουν αποκλειστική ευθύνη είναι η υποβάθμιση και η απομόνωση των νησιών που αναγκάζει τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου που είναι μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Δυστυχώς η μείωση του πληθυσμού κατά 6% που διαπιστώθηκε με τις απογραφές 1971-1991 σε αυτήν την περιφέρεια συνεχίζεται.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία του Ιουνίου 1996 για τη μετεγκατάσταση Ελλήνων μεταναστών στα νησιά ξεχάστηκε γρήγορα. Η ανεργία, η υποβάθμιση και η φτώχεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου. Η πραγματική ανεργία υπερβαίνει το 15% ενώ η ανεργία των νέων πλησιάζει το 30%. Ανάλογη είναι και η ανεργία των ναυτικών, όπου μετά την αδυναμία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να εξασφαλίσει μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας του υπό Ελληνική σημαία πλοίου, έχουν φύγει από το ελληνικό νηολόγιο διακόσια ογδόντα πλοία την τελευταία τετραετία γεμίζοντας τους ναυτότοπους του Αιγαίου με χιλιάδες ανέργους.

Σύμφωνα με την έρευνα για το εργατικό δυναμικό από την ΕΣΥΕ ενώ η αύξηση της ανεργίας σε πανελλαδική κλίμακα την τετραετία 1994-1998 ήταν 16%, στην περιφέρεια του βορείου Αιγαίου η αύξηση της ανεργίας, κύριε Υπουργέ, είναι 74% και στην περιφέρεια του νοτίου Αιγαίου 137% είναι η αύξηση της ανεργίας.

Εξάλλου το ίδιο διάστημα παρατηρείται μείωση θέσεων εργασίας, μείωση απασχολουμένων δηλαδή στο νότιο Αιγαίο κατά 13%. Παρ όλα αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την τετραετία 1994-1999 οι πάσης φύσεως πιστώσεις για τους λεγόμενους ανθρώπινους πόρους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου σας, δεν υπερβαίνουν το 1,9% του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του Αιγαίου.

Πρέπει να αυξηθούν γενναία οι πάσης φύσεως πιστώσεις για τους λεγόμενους ανθρώπινους πόρους που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας των νησιών μας βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ εκατοντάδες είναι οι χρεωκοπίες. Οι προτάσεις των επιμελητηρίων των νησιών μας για κίνητρα ανάπτυξης παραμένουν στα συρτάρια των Υπουργείων.

Στον αναπτυξιακό ν. 2601/98 δεν έχουν περιληφθεί αιτήματα, όπως η άρση της διάκρισης μεταξύ των νέων και παλαιών φορέων ώστε, όλοι οι επενδυτές να έχουν το δικαίωμα επιδότησης του κεφαλαίου.

Η κατάργηση του ορίου προβλέπεται για την υπαγωγή της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, την αύξηση της επιδότησης του κόστους εργασίας και την εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις επιχειρήσεις.

Αύξηση της επιδότησης κόστους του χρήματος για κεφάλαια κίνησης και για πάγιες εγκαταστάσεις.

Περαιτέρω μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους μονίμους κατοίκους όλων των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Αυτό το μέτρο τώρα ισχύει μόνο για νησιά κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι κατώτερες των περιστάσεων και σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν στην άρση της απομόνωσης των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Εξάλλου η επιλεκτική χορήγηση αδειών σκοπιμότητος που δημιουργεί αντιθέσεις ακόμη και μεταξύ του Υπουργείου σας και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο παρ' ότι έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια σε μελέτες. Αναφέρω συγκεκριμένα για το Υπουργείο Αιγαίου ότι εκπονήθηκαν δύο μελέτες, "σχεδιασμός συστήματος μεταφορών στα νησιά του Αιγαίου" συνολικού ύψους σαράντα έξι εκατομμυρίων και δεύτερον, "διάγνωση κατάστασης μεταφορών στα νησιά του Αιγαίου" συνολικού ύψους τριάντα οκτώ εκατομμυρίων δραχμών.

Ανάλογες μελέτες έχουν γίνει για λογαριασμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όμως οι μελέτες έχουν μείνει στα συρτάρια και αμφιβάλλω αν τις διάβασε κανείς. Η πραγματικότητα είναι ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εφαρμόζει επιλεκτική πολιτική χορήγησης αδειών σκοπιμότητος, η οποία χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό και την εξυπηρέτηση φίλων και παρατρεχάμενων του Υπουργικού γραφείου.

Αυτήν την πολιτική, χαρακτήρισα κατά τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν από ένα μήνα σαν επικίνδυνη και ύποπτη, αφού οι ακτοπλοϊκές γραμμές στο Αιγαίο έχουν παραδοθεί στην ουσία σε μια ναυτιλιακή εταιρεία η οποία με δηλώσεις του αντιπροέδρου της δεν κρύβει το στόχο της που είναι το μονοπώλιο των ακτοπλοϊκών γραμμών στο Αιγαίο. Και για να μην κρύβω λόγια, μιλώ για τις Μινωικές.

Και για να μιλώ πάλι αόριστα, εννοώ τον αντιπρόεδρο τον κ. Σφινιά.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει περιοριστεί στην εξαγγελία προγράμματος συνδεδιασμένων μεταφορών και επικοινωνιών. 'Ομως αυτά που αναφέρονται στην εξαγγελία περί συστήματος ναυτιλιακής ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών, διασύνδεση χερσαίων και θαλασσίων μεταφορών, δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και μελέτη δημιουργίας ΓΕΑΣ στο Υπουργείο Αιγαίου, ακούγονται ωραία, αλλά έχουν μείνει μόνο στις εξαγγελίες και στα προπαγανδιστικά φυλλάδια, τα οποία έχω εδώ.

Χρειάζεται άμεση απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και του ναυλολογίου. Ο υγιής ανταγωνισμός θα μειώσει το κόστος μεταφοράς για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα και θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής στα νησιά του Αιγαίου. Για τις ενδοσυγκοινωνίες, τις συγκοινωνίες δηλαδή μεταξύ των νησιών του Αιγαίου, χρειάζονται γενναίες πιστώσεις με στόχο την προγραμματισμένη αύξηση των δρομολογίων και τη σύνδεσή τους με τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές, ώστε να εξυπηρετήσει όλα ανεξαιρέτως τα νησιά χειμώνα-καλοκαίρι.

Η υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ", έτσι όπως παρουσιάστηκε το 1996, θα μπορούσε να βοηθήσει. Πέρασαν όμως τέσσερα χρόνια από τις εξαγγελίες και τα είκοσι εννέα πολυδύναμα περιφερειακά των νησιών είναι γυμνά και οι ελλείψεις είναι διαπιστωμένες από το ίδιο το Υπουργείο σας τον περασμένο Αύγουστο, που έκανε έρευνα. Εξάλλου τα τέσσερα ελικόπτερα παντός καιρού και τα δύο αεροπλάνα του ΕΚΑΒ θα αργήσουμε ακόμα πολύ να τα δούμε να πετάνε πάνω από το Αιγαίο.

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε προσωπικό, ιδιαίτερα ιατρικό, στα νοσοκομεία συνεχίζονται. 'Ετσι οι Αιγαιοπελαγίτες αναγκάζονται να έρχονται στην Αθήνα, ακόμα και για απλές περιπτώσεις ιατρικής περίθαλψης. Το πλοίο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ", που κόστισε το ελληνικό δημόσιο πάνω από εξακόσια εκατομμύρια -αγοράστηκε πεντακόσια ογδόντα εκατομμύρια και έχετε χαλάσει καμιά εκατοστή ακόμα για συντήρηση- παραμένει παροπλισμένο και σαπίζει στον Πειραιά, παρ' ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στις ιατρικές αποστολές στο Αιγαίο, που με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την τριετία 1991-1993, βοηθώντας στην προληπτική εξέταση των κατοίκων των μικρών νησιών.

Η εκπαίδευση στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα μικρά είναι προβληματική. Η κατάσταση χειροτέρεψε με τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τώρα με τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα μικρά νησιά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος. Δεν έχει στα μικρά νησιά φροντιστήρια. Πώς θα ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις τα παιδιά αυτά;

Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συντήρηση των ιστορικών μας μνημείων στο Αιγαίο, που εξαγγέλθηκε το 1994 με πιστώσεις εβδομήντα δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, στην ουσία ακυρώθηκε, αφού στα πέντε χρόνια που πέρασαν, απορροφήθηκε μόνο 12% των πιστώσεων.

Τραγική ήταν αυτή η διαπίστωση που σας κάνω τώρα, από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού την κ. Παπαζώη, που ήταν η προκάτοχός σας Υπουργός Αιγαίου, πριν από ένα μήνα στη Χίο, όσον αφορά την καθυστέρηση των έργων, παραδείγματος χάρη στον Ανάβατο, στη Νέα Μονή, στην Παναγιά την Κρίνα και στο Κάστρο. Ανάλογη είναι δυστυχώς η κατάσταση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και οι παραλείψεις της στη διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση μέτρων στήριξης των αγροτών των νησιωτικών περιοχών έχει τώρα φέρει σε απόγνωση τους Αιγαιοπελαγίτες αγρότες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις φυσικές καταστροφές, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους παγετούς, όπου σπανίως αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν. Την τελευταία εξαετία δεν έχουν αποζημιωθεί για πυρκαγιές και πλημμύρες και παγετό οι αγρότες στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, παρ ότι έχει γίνει καταγραφή από τις αρμόδιες επιτροπές και υπεβλήθησαν εγκαίρως οι αιτήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Εξάλλου η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή του συνόλου της επιδότησης στο λάδι, στο σύνολο της παραγωγής, την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς επίσης και στην ουσιαστική αποζημίωση και ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο Αιγαίο, ώστε να ανταπεξέλθουν από τις συνέπειες της καραντίνας. Η κατασκευή και η λειτουργία των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών δεν προχώρησε ικανοποιητικά και έτσι σχεδόν όλο το πρόγραμμα και οι πιστώσεις μετά από πενταετία απραξίας πρέπει να μεταφερθούν στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Καμία λιμνοδεξαμενή δεν δουλεύει. 'Οσες λιμνοδεξαμενές και φράγματα έχουν κατασκευαστεί την τριετία 1991-1993, έχουν γεμίσει με νερό, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί δεν έχει προχωρήσει η εγκατάσταση του δικτύου άρδευσης ή δεν εγκαταστάθηκαν ακόμα τα ταχυδιϋλιστήρια. Οι ελλείψεις στις υποδομές στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις μαρίνες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του Αιγαίου ΟΕΣΑ βασισμένο στις προτάσεις των Αιγαιοπελαγίτικων φορέων ξεχάστηκε, κύριε Υπουργέ γρήγορα, παρ ότι εκτός των άλλων δαπανήθηκαν πενήντα πέντε εκατομμύρια δραχμές από το Υπουργείο σας για μελέτη διαχείρισης αυτού του προγράμματος.

Οι χαμηλές απορροφήσεις και η έλλειψη οργάνωσης των αρμοδίων Υπουργείων είναι η αιτία ακύρωσης σημαντικών έργων υποδομής στα νησιά μας.

Από τα στοιχεία του ΥΠ.ΕΘ.Ο. της 18ης Νοεμβρίου 1999, δηλαδή προχθές, η απορροφητικότητα επί δεσμεύσεων του Π.Ε.Π. για το βόρειο Αιγαίο είναι μόνο 32%, κύριε Υπουργέ. Ακυρώνεται όλο το πρόγραμμα.

Αυτό το βιβλιαράκι που μας μοίραζε το 1994 ο κ. Σκανδαλίδης "Αιγαίο 2000", ακούστε τι λέει: "Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε από σήμερα μέχρι το 2000 για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε πού θα βρούμε τα εξακόσια δισεκατομμύρια (600.000.000.000) δραχμές που απαιτούνται, πώς θα οργανώσουμε τη διαχείριση, την εκτέλεση, το συντονισμό για τη γρήγορη απορρόφηση και προπαντός, ξέρουμε πού θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να γίνει υπόθεση και κάθε νησιού η ξεχωριστή του ανάπτυξη".

Αυτά είναι ωραία λόγια που ειπώθηκαν το 1994. 'Εβγαλαν αυτά τα πράσινα βιβλιαράκια με τον κ. Σκανδαλίδη και τα μοίρασαν. Αυτό είναι το ΟΕΣΑ, εξακόσια τριάντα επτά δισεκατομμύρια (637.000.000.000) δραχμές. Τα μισά να είχαν διατεθεί για το Αιγαίο, κύριε Υπουργέ, καλά θα ήταν.

Εσείς ασφαλώς δεν έχετε ευθύνη γι'αυτά που λέω αυτήν τη στιγμή, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξάλλου, υπάρχει μία σειρά από σημαντικά έργα στα οποία το Υπουργείο Αιγαίου είναι φορέας χρηματοδότησης. Το λέω, γιατί μπορεί να μου πείτε ότι δεν φταίτε εσείς, φταίνε οι νομαρχίες, φταίει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δεν ξέρω ποιοι άλλοι.

Εδώ όμως μιλάω για έργα που φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται λιμάνια, λιμενικά καταφύγια, παραδοσιακοί οικισμοί, ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων και διαχείριση απορριμμάτων δηλαδή το 40% της Σ.Α.Ε., Συλλογικής Απόφασης 'Εργων του Υπουργείου σας, δεν έχει εκτελεστεί, έχει ακυρωθεί. Στην πατρίδα μου τη Χίο, τέσσερα, πέντε λιμάνια και καταφύγια έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο έχει γίνει και σε άλλες παρεμβάσεις.

Η κατάσταση στα λιμάνια του Αιγαίου είναι αυτή. Θα σας διαβάσω και κάτι ακόμα. Είχα την εντύπωση ότι θα ήταν εδώ σήμερα ο κ. Σφυρίου. 'Οταν ήταν τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έλεγε για τα λιμάνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δική μου στη Βουλή, τα εξής: "Το Υ.Ε.Ν. αναγνωρίζει ότι χάριν της ναυτοσύνης και της τόλμης του 'Ελληνα πλοιάρχου παρέχεται η δυνατότητα ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης και του πιο απομακρυσμένου νησιού της Ελλάδας".

'Εχουμε δηλαδή τους καπετανέους που βάζουν τα βαπόρια όπου να 'ναι, ακόμη και σε σημεία που δεν έχει λιμάνια, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα νησιά της πατρίδας μας. Αυτά λέει ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το 1996.

Και ο Πρωθυπουργός όμως, μαζί με τον τότε Υπουργό Αιγαίου στις 5 Ιουνίου 1996, εξήγγειλε τη δημιουργία επτά σύγχρονων μαρίνων και πολλών καταφυγίων για τουριστικά σκάφη. Καταφύγια δεν είδαμε και καμία μαρίνα δεν λειτούργησε. Τριάμισι χρόνια μετά την εξαγγελία παραμένουν ημιτελείς οι μαρίνες Ρόδου, Κω, Μυκόνου, ενώ η μαρίνα της Χίου που τα λιμενικά της έργα μέχρι το 1993 είχαν τελειώσει κατά 90%, παραμένει στην ίδια κατάσταση τα τελευταία έξι χρόνια. Δεν ξεκίνησαν ακόμη τα έργα στις μαρίνες Λέσβου και Σάμου.

'Ετσι χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για το θαλάσσιο τουρισμό στο Αιγαίο, που λόγω της ιδιομορφίας του, με τις καθαρές θάλασσες, το θαυμάσιο κλίμα του, τους ανέμους, την πολυνησία του και τον πολιτισμό του, θεωρείται η καλύτερη περιοχή για τα σκάφη αναψυχής. Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην τόνωση της οικονομίας των νησιών, όμως χρειάζονται κίνητρα και υποδομές.

Στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής, στο οποίο ήμουν εισηγητής, δεν αναφέρονται κίνητρα, ούτε αναπτυξιακές διατάξεις, γι' αυτό το δυναμικό τομέα του τουρισμού μας. Η διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης. Το παραδεχόμαστε. Το Υπουργείο Αιγαίου όμως σε αυτόν τον τομέα έχει περιοριστεί σε μελέτες, σε συνέδρια και στο πρόγραμμα "ΑΣΤΕΡΙΑΣ", το οποίο είναι καλό.

Το ζητούμενο όμως για την ανάπτυξη, εκτός από την εξυπηρέτηση του απλού πολίτη, είναι η εξυπηρέτηση των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των φορέων. Αυτοί πρωτίστως, μαζί με τον πολίτη, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Η Κυβέρνηση για να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διοικητική αποκέντρωση σε όλους τους τομείς, να ενισχύσει τους νησιώτικους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά, με προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους. Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, οι συλλογικές αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης "ΕΠΤΑ" πρέπει να διπλασιαστούν για τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να αντισταθμίσουν τα γεωγραφικά μειονεκτήματα της περιοχής.

Το σχέδιο ανάπτυξης των νησιώτικου χώρου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση από το ΥΠ.ΕΘ.Ο., πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων μας -προσέξτε τι λέω- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους.

Στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εκτός από τα ΠΕΠ, θα πρέπει να περιληφθούν έργα και στο λεγόμενο εθνικό σκέλος, με στόχο την εξασφάλιση πιστώσεων για τα μεγάλα έργα στο Αιγαίο, λιμάνια, αεροδρόμιο, μαρίνες και φράγματα.

'Ομως οι όποιες πιστώσεις και τα προγράμματα δεν εξασφαλίζουν την απορρόφησή τους, γι' αυτό χρειάζεται ενίσχυση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις τεχνικές τους υπηρεσίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η ανάλογη διοικητική αποκέντρωση πρέπει να γινει σε θέματα κοινωνικής προστασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 5 Ιουνίου 1999 για αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στη Χίο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Σάμο και τη Ρόδο -τα λέει ονομαστικά, ο ίδιος τα είπε­ γρήγορα ξεχάστηκαν, τίποτε δεν έγινε από αυτά. Δεν φτιάχτηκε τίποτε. Σε ίδια και χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τα δικαστικά μέγαρα στο Αιγαίο εννοώ μέγαρα μέσα σε εισαγωγικά, δεν πρόκειται για μέγαρα, για αχούρια πρόκειται- ενώ οι ελλείψεις δικαστικών είναι σημαντικές. Εξάλλου δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση όταν όλο το Αιγαίο εξυπηρετείται από ένα μόνο εφετείο της Σύρου και χρειάζεται για να πας εκεί τρεις συγκοινωνίες.

Το Υπουργείο Αιγαίου δυστυχώς δεν μπορεί να εκπληρώσει τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε. Το νομοθετικό του έργο είναι μηδενικό. Δεν κατέθεσε στη Βουλή ούτε μια τροπολογία ούτε έχετε συνυπογράψει κάποιο νομοθέτημα. Είναι το μόνο Υπουργείο που δεν έχει καταθέσει νόμο στη Βουλή.

Οι πιστώσεις που διαθέτει δεν υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό ενός νησιώτικου δήμου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Αιγαίου το 2000 οι πιστώσεις από τους εθνικούς πόρους είναι μόνο ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια (1.300.000.000) δραχμές. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2000 είναι πέντε δισεκατομμύρια εννιακόσια εκατομμύρια (5.900.000.000) δραχμές, τα οποία όμως τρία δισεκατομμύρια διακόσια σαράντα ενα εκατομμύρια (3.241.000.000) δραχμές αφορούν πληρωμές άλλων Υπουργείων, όπως τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους οργανισμούς, αλλά περνούν μέσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αιγαίου για να τον "φουσκώσουν".

Στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αιγαίου είναι δύο δισεκατομμύρια εξακόσια πενήντα εννιά εκατομμύρια (2.659.000.000) δραχμές, δηλαδή το ήμισυ του προϋπολογισμού του Δήμου Χίου. Και λέω του Δήμου Χίου, γιατί έχω κάνει δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μειοψηφίας και θυμάμαι τον προϋπολογισμό του.

Δυστυχώς με αυτές τις πιστώσεις και ένα υποβαθμισμένο Υπουργείο Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική ανάπτυξη στο Αιγαίο, κύριοι συνάδελφοι.

'Ετσι το Υπουργείο περιορίζεται στην οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, στην ανάθεση μελετών που ουδείς διάβασε ή έλαβε υπόψη του, και εξαγγελίες που ακούγονται ωραία, αλλά ουδέποτε πραγματοποιούνται.

Με εξαίρεση τον σημερινό Υπουργό κ. Μπένο, ο προκάτοχοί του είχαν μετατρέψει το Υπουργείο σε μοχλό εξυπηρέτησης της εκλογικής τους πελατείας και περιφέρειας.

'Ετσι, παραδείγματος, χάρη το 1998 από το Υπουργείο, Αιγαίου δόθηκαν στους πέντε νομούς -και σας το λέω σαν παράδειγμα- ένα δισεκατομμύριο εξακόσια πενήντα εκατομμύρια (1.650.000.000) δραχμές. Από αυτά δόθηκαν στην εκλογική περιφέρεια της κυρίας Υπουργού επτακόσια πενήντα εκατομμύρια (750.000.000) δραχμές, δηλαδή το 46%, πεντακόσια είκοσι εκατομμύρια (520.000.000) δραχμές ποσοστό 31% στη περιφέρεια της καταγωγής του Γενικού Γραμματέα σας και το υπόλοιπο 31% στους άλλους τρεις νομούς του Αιγαίου. Αυτή είναι η κατάσταση.

'Ομως ανάλογη κατανομή έγινε, για να μην λέω πως έκανα επιλεκτική παρουσίαση, και το 1997 και το 1999, προκειμένου να εξυπηρετήσει ρουσφετολογικά αιτήματα των περιφερειών της ηγεσίας του Υπουργείου Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν το Υπουργείο Αιγαίου ασκεί πολιτική -και αυτό γίνεται σπάνια- τότε αμφισβητείται από άλλους Υπουργούς, όπως ο κ. Σουμάκης, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου όταν αυτό αντιτάχθηκε -και καλά κάνατε -στην επιλεκτική παροχή αδειών σκοπιμότητας.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ορίζει ως Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο τον κ. Σταύρο Σκοπελίτη.

Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επερωτώντας την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον κύριο Υπουργό Αιγαίου, ο οποίος αίρει τον σταυρό του μαρτυρίου δυστυχώς για μια περιοχή που είναι μεγαλύτερη από την ηπειρωτική ελλάδα, αλλά, όπως βλέπετε, είμαστε μόνοι μας σήμερα εδώ, θα ήθελα σημειολογικά και μόνο να παραθέσω στη σύντομη αυτή παρέμβασή μου, τα εξής, πέραν φυσικά των όσων είπε ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Βαρίνος.

Η υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου, κύριε Υπουργέ: Θα θυμάστε προφανώς το μεγάλο συμπόσιο που έγινε πέρυσι στην Τήλο στις 22 και 23 Μαϊου -αυτό το ωραίο προσπέκτους που μας δώσατε- και την υπόσχεσή σας ότι, εάν δεν γίνουν αυτά τα οποία θα λέγατε εις ό,τι αφορά τα ιατρικά προβλήματα της υγείας του Αιγαίου, θα παραιτηθώ. Και θυμάστε που σας είπα, μην το λέτε αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί, αν σεβαστείτε την υπόσχεσή σας, θα πρέπει να παραιτηθείτε σύντομα.

Και βλέπετε, λοιπόν, με όσα είπε και ο κ. Βαρίνος -για να μην σχολιάσω πολύ περισσότερα- ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Γιατί, όπως σας είπα τότε, εσείς δεν είχατε αρμοδιότητα, διότι δεν ήσασταν Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, αλλά μόνο Υπουργός Αιγαίου και δεν μπορούσατε θεσμικά να κάνετε αυτές τις παρεμβάσεις σας, με αποτέλεσμα οι εκκλήσεις σήμερα όλων των μικρών νησιών για τους γιατρούς, να εξακολουθούν να υφίστανται.

Θα σας έλεγα ως παράδειγμα, της Πάτμου, που παραμένει το ίδιο, παρά τις εκκλήσεις όλων μας και τις ερωτήσεις που κάνουμε, του Κέντρου 'Εμπονας, της Κάσου, της Καρπάθου και όλων αυτών των νησιών, που τα ξέρετε και εσείς. Και δεν θέλω να επισημάνω πάλι αυτά που είπε ο κ. Βαρίνος για την προμήθεια των ελικοπτέρων παντός καιρού για τη μεταφορά των ασθενών, που βλέπετε τα 66,5 δισεκατομμύρια τα οποία τότε η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είχε στο δεύτερο Πακέτο δεν τα απορροφήσατε.

Επομένως, θα ήταν περιττό να σχολιάσω τα ίδια τα οποία είπε ο κύριος συνάδελφος.

Εκπαίδευση: Δυστυχώς η εκπαίδευση πάσχει, κύριε Πρόεδρε. Η αιτία είναι η έλλειψη βιβλίων, αιθουσών και καθηγητών σε αρκετά σχολεία.

Θα ήθελα να σας παραθέσω δύο αποκόμματα εφημερίδων -με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου- όπου αναφέρουν ότι προχθές έγινε κατάλειψη σχολείων στη Ρόδο διότι δεν έχουν βιβλία.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αν. Καραμάριος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα αποκόμματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Σαν παράδειγμα θα σας έλεγα, κύριε Υπουργέ -και θέλω να το σημειώσετε αυτό- με όλη την ειλικρίνεια και το σεβασμό, να πάτε να επισκεφθείτε το 1ο ΤΕΛ της Κω. Και θα δείτε εκεί ότι, όχι μόνο είναι επικίνδυνο, αλλά απαράδεκτο να παρακολουθούν μαθητές μέσα σε τέσσερις αίθουσες που ήσαν επί Ιταλικής κατοχής πλυσταριά και σε μία όμορη αίθουσα του γειτονικού νοσοκομείου, που εκεί ήταν το ακτινολογικό εργαστήριο, που αντιλαμβάνεσθε ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια των ακτινολογικών μηχανημάτων είναι μέσα στους τοίχους. Εκεί κάνουν τα παιδιά μαθήματα, χωρίς θέρμανση.

Θα σας παρακαλούσα να πάτε να το δείτε γιατί έχουμε απασχολήσει και τη Βουλή με σχετική μας ερώτηση.

Ανάπτυξη νησιών: Την ανάπτυξη των νησιών, κύριε Υπουργέ, τη ζητάει όλος ο κόσμος, επιμελητήρια, φορείς κλπ. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης του 1996 -είπε και ο κ. Βαρίνος- πήγαν στα συρτάρια. 'Οσον αφορά το Ελσίνκι, που έχουμε πράγματι ευκαιρία, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε τι έχετε ετοιμάσει ακριβώς για τα νησιά του Αιγαίου με τη δήλωση 30 της Συμβάσεως του 'Αμστερνταμ, την οποία και την καταθέτω για να την έχετε, όπου εκεί, πράγματι, μας δίνεται η ευκαιρία να θεσμοθετήσουμε διατάξεις. Και ήδη δεν απαγορεύται η λήψη ειδικών μέτρων υπέρ των περιοχών αυτών, των νησιωτικών, για την καλύτερη ένταξή τους στην εσωτερική αγορά με δίκαιους όρους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δυο - τρία λεπτά μόνο, κύριε Πρόεδρε.

Αν έχετε κάνει τέτοιο υπόμνημα να μας το πείτε να το ξέρουμε, διότι όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι υποχρέωση της Ελλάδος με τη Συνθήκη του 'Αμστερνταμ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αν. Καραμάριος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα δήλωση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Απορροφήσεις έργων; Να μην το ξαναπώ. Μηδαμινές. Ενδεικτικά θα σας έλεγα και εγώ για τις μαρίνες της Ρόδου, που είναι ημιτελής, της Κω όπου πάσχουν -ψάχνουμε να βρούμε φορείς για τις χερσαίες εγκαταστάσεις- της Μυτιλήνης ανύπαρκτη -δεν ξεκίνησε ακόμη και μάλιστα είναι και η έδρα σας, κύριε Υπουργέ. Για να μην επαναφέρω και το πρόβλημα κατασκευής των δεξαμενών και φραγμάτων. Το μόνο που θα σας έλεγα, κύριε Υπουργέ, είναι πως είναι ντροπή να σας παραδώσουμε λιμνοδεξαμενές του 1993 της Αστυπάλαιας και Σκολενίτη της Ρόδου και να μην μπορείτε ούτε καν να τις χρησιμοποιήσετε.

Θα πω λίγα λόγια για την τουριστική πολιτική, κύριε Πρόεδρε -και τελειώνω- σε ένα Αιγαίο που είναι γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και ομορφιές, που μόλις πρόσφατα επισκέφθηκα, τη Λέσβο, τη δική σας πατρίδα. Και θα σας πω ενδεικτικά πως όταν έχει εξακόσιες χιλιάδες διανυκτερεύσεις η Λέσβος το χρόνο και η Δωδεκάνησος έχει δεκατρία εκατομμύρια, αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της διαφοράς της αποστάσεως από την ανάπτυξη αυτού του νησιού. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Οι απορροφήσεις στον τουριστικό τομέα είναι μηδαμινές. Εκεί που θα στεκόμουν περισσότερο θα ήταν η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων πάσης φύσεως.

Βλέπετε ανακάλυψε χθες ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπαντωνίου ότι οι τράπεζες είναι τοκογλύφοι.

Το λέγαμε εδώ, κύριε Πρόεδρε, στη ψήφιση του ν.2601. Προσπαθήσαμε να πείσουμε τον κ. Παπαντωνίου. Είναι τοκογλυφικά τα πανωτόκια, πρέπει να τα ρυθμίσουμε. 'Ελεγαν όχι δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε τις τράπεζες. Και έρχεται σήμερα παραμονές εκλογών να μας λέει ναι, είναι τοκογλύφοι οι τράπεζες. Τη λέξη την είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, θα ήθελα να πω για τη Δημόσια Διοίκηση. Εδώ, κύριε Υπουργέ, δεν θα παραθέσω εγώ τίποτα για τη Δημόσια Διοίκηση. Θα παραθέσω ένα έγγραφο της 5-8-99 του νυν γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος ομιλεί περί του καταντήματος της περιοχής την οποία έχει την τιμή να προϊσταται. Λέει "θεωρούμε απελπιστική τη σημερινή κατάσταση της περιφέρειας σε μια εποχή που αυτή πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των νομικών δεσμεύσεων του δευτέρου ΠΕΠ κλπ." ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Κύριε Καραμάριε, θα καλύψετε και τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Αλλά για να μη σας κουράζω, θα σας έλεγα το εξής. Στη σελίδα 220 της εισηγήσεως του προϋπολογισμού επαίρεσθε για το ν. 2503/97, με τον οποίο νόμο λέτε "οικοδομήθηκαν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω αποσυγκέντρωση προς το επίπεδο της περιφέρειας", και που ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας θεωρείται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Αυτό είναι δηλαδή το κατάντημα, ενώ εσείς τώρα πρόσφατα εισηγείστε με την έκθεσή σας δικαιολογώντας το ν.2503, να έρχεται ο περιφερειάρχης να σας διαψεύδει.

Με αυτήν τη διοίκηση κύριε Υπουργέ, πως θα αναπτύξουμε το Αιγαίο μας; Είναι δυνατόν με μία τέτοια διοίκηση την οποία τώρα ακόμα θέλετε να διορθώσετε, να προχωρήσουμε; Οι προσπάθειες σας με τον περίφημο "ΑΣΤΕΡΙΑ", δυστυχώς δεν μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αν. Καραμάριος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Ο κ. Χωματάς έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε σε αυτήν την Αίθουσα, το Αιγαίο συμπεριλαμβάνει περίπου εκατόν σαράντα νησιά. Αυτά είναι διασπαρμένα, μικρά και μεγάλα, σε όλη την έκταση του Αιγαίου.

'Οπως αντιλαμβάνεσθε, ο κάθε σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την πρόοδο των νησιών γίνεται δύσκολος από την απομόνωση που επιβάλει το θαλάσσιο περιβάλλον, που διαχωρίζει μεταξύ τους τα νησιά.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τα μικρά νησιά, κύριε Πρόεδρε, διότι στα μικρά νησιά οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πάρα πολύ μικρές και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποιουδήποτε έργου, αναπτυξιακού, γίνεται ακόμα δυσκολότερος από τη δυσκολία επικοινωνίας με το κέντρο και ενδοεπικοινωνίας των μικρών νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους, όπως σας προανέφερα.

Το γεγονός αυτό, όμως, επιδεινώνεται δυστυχώς, από την αδιαφορία από πλευράς κράτους, κύριε Υπουργέ. Και χαίρομαι που είστε εσείς εδώ να υποστηρίξετε αυτά τα οποία εμείς σήμερα θα σας καταλογίσουμε. Το κράτος πραγματικά, εάν έδειχνε την ανάλογη στοργή και το ενδιαφέρον, θα έπρεπε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία του, όπως σας έχω τονίσει και στη Σέριφο που είχαμε συναντηθεί σε ένα συνέδριο, θα έπρεπε να ξεκινήσει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία του από τις ανάγκες των μικρών και απομονωμένων νησιών, από τις ανάγκες των ορεινών περιοχών. Εκεί υπάρχουν τα προβλήματα, εκεί τα προβλήματα λύνονται εύκολα και γρήγορα και με λιγότερο κόστος απ'ότι σε μεγάλα κέντρα τα οποία δεν θα σταματήσουν ποτέ να απαιτούν.

Το κακό, όμως, κύριε Πρόεδρε, με τα νησιά μας είναι ότι ενώ όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη των νησιών μας, το μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον που έχουν τα νησιά μας, εν τούτοις ο κάθε Υπουργός της κάθε κυβέρνησης έρχεται και αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις.

Διαπιστώνει την ανάγκη για μεγάλα και σοβαρά έργα αναπτυξιακά που θα βγάλουν τα νησιά από την απομόνωση, αλλά στο τέλος δυστυχώς τίποτε δεν υλοποιείται.

Το χειρότερο δε είναι ότι και οι Υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης διαδέχονται ο ένας τον άλλον κάθε έξι μήνες, όπως συνηθίζεται να γίνεται η αναθρόνιση και αντί να συνεχίσουν το έργο του προκατόχου ή με οποιεσδήποτε βελτιώσεις να συνεχίσουν το έργο αυτό, αρχίζουν και οι ίδιοι την ίδια ιστορία. Δηλαδή νέες διαπιστώσεις, νέες συζητήσεις, νέες συγκεντρώσεις για να γίνει αποτύπωση των προβλημάτων και να εξευρεθούν λύσεις.

Οι λύσεις, κύριε Υπουργέ, είναι γνωστές. Είναι δεδομένες. Απλούστατα δεν προχωρούν. Και εδώ θα ήθελα να καταλάβετε τη μεγάλη ευθύνη την οποία επωμίζεσθε και εσείς και η Κυβέρνησή σας. Θα έπρεπε δε να είναι όλη η Κυβέρνηση παρούσα σήμερα, εφόσον πραγματικά αναγνωρίζετε τον εθνικό χαρακτήρα των νησιών και τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξή τους και όχι, κύριε Υπουργέ, να είσθε μόνος σας να απολογηθείτε για τις ευθύνες και άλλων Υπουργών.

Θα έπρεπε πραγματικά η πολιτεία να φροντίσει αυτά τα προβλήματα που είναι δεδομένα, να τα λύσει, και όχι κάθε φορά να έρχεται ο κάθε Υπουργός να κάνει διαπιστώσεις και τα προβλήματα να μην προχωρούν.

Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι τα προβλήματα είναι δεδομένα, οι λύσεις είναι δεδομένες, είναι γνωστές και τα μέσα εν πάση περιπτώσει τα έχουμε.

Τώρα που έχουμε την τύχη να είμαστε με οποιαδήποτε μορφή στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πόρους απ' αυτήν, δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να φτιάξουμε πέντε έργα υποδομής τα οποία θα βοηθούσαν την ανάπτυξη των νησιών μας.

Δυστυχώς όμως αυτό, κύριε Υπουργέ, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και τα όποια κονδύλια έχουν απορροφηθεί, που το ποσοστό είναι ελάχιστο, απελπιστικά χαμηλό, 36% επί του συνόλου των πόρων, έχουν κατανεμηθεί σε έργα μικρής σπουδαιότητας και όχι σε αναπτυξιακά έργα όπως αεροδρόμια, ελικοδρόμια, μαρίνες, υδατοδεξαμενές, λιμνοδεξαμενές κλπ.

Κύριε Υπουργέ, εκτός από τα έργα υποδομής, που λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο που έχουν όμως ιδιαίτερη σημασία, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα, στο θέμα της παιδείας.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση -και λυπάμαι που θα το πω- και σ'αυτό τον τομέα έχει επιτύχει την πλήρη απορύθμιση σε βαθμό απελπιστικό πραγματικά, που τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά από έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, από έλλειψη διδακτικού προσωπικού, από έλλειψη κτιριακής υποδομής, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις και με αποχές από τα μαθήματα.

'Ηδη έχει περάσει το 1/3 της σχολικής χρονιάς και η έλλειψη, όπως προανέφερα, υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακής υποδομής έχει προβληματίσει γονείς και παιδιά.

Το χειρότερο όμως απ' όλα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι σε ανάλογη επίκαιρη ερώτηση που έκανα προ ημερών στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ανθόπουλο, μου απάντησε ότι ειδικά τα νησιά των Κυκλάδων έχουν υπερκαλυφθεί. 'Εχουν υπεκαλυφθεί βάσει των αιτήσεων που είχαν από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 'Οταν του απέδειξα ότι αυτό δεν είναι σωστό, απείλησε μάλλον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την πρωτοβάθμια, ότι θα τους καλέσει σε απολογία και θα στείλει και έλεγχο.

'Ελεγχο πράγματι έστειλε. Και ο έλεγχος αυτός έκανε τη διαπίστωση ότι βάσει του αριθμού των παιδιών, πράγματι μπορεί να υπάρχουν μερικοί πλεονάζοντες δάσκαλοι ή καθηγητές. Αλλά δεν έκανε τον ανάλογο έλεγχο σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδος, στις Σέρρες, στα Ιωάννινα ή στη Λάρισα παραδείγματος χάρη, να δει ότι και εκεί μπορεί να υπάρχουν πλεονάζοντες καθηγητές, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ενδεχομένως τόση μεγάλη σημασία να διατίθενται καθ' υπέρβαση στον εκπαιδευτικό σύμβουλο και να είναι τρεις δάσκαλοι για είκοσι επτά μαθητές οι οποίοι κάθονται και αναγκάζονται και κάνουν μικρότερα τμήματα για να ασχολούνται με κάτι.

Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με το Νομό των Κυκλάδων. Εξανλτεί την αυστηρότητά του ο κύριος Υφυπουργός στο Νομό των Κυκλάδων που γνωρίζει, ότι υπάρχουν μικρά νησιά με είκοσι και τριάντα μαθητές και με ένα δάσκαλο. Εάν ο καθηγητής αυτός αρρωστήσει, τα παιδιά αυτά δεν θα κάνουν σχολείο. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια δεν μπαίνουν μαθητές, απόφοιτοι Λυκείου από τα μικρά νησιά ή ακόμη και από τα μεγαλύτερα νησιά, στα πανεπιστήμια λόγω αυτής της κακομεταχείρισης.

Δεν ξέρω για τον κύριο Υφυπουργό τι βαραίνει περισσότερο. Τα μικρά νησιά που θα έπρεπε να δείξουμε την επιείκειά μας και την ευαισθησία μας, ή για λόγους κομματικούς η ιδιαίτερη πατρίδα του κυρίου Υφυπουργού θα πρέπει να τυγχάνει αυτής της ιδιαίτερης μεταχείρισης με τρεις πλεονάζοντες δασκάλους σε είκοσι επτά μαθητές; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Ο κ. Τζωάννος έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΩΑΝΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εγκατάλειψη του Αιγαίου φαίνεται ξεκάθαρα από ένα απλό στοιχείο, το ποσοστό ανεργίας.

Παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να ζητήσει από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος τα στοιχεία για την ανεργία στο Αιγαίο την περίοδο 1994-1998, δηλαδή την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Στο σύνολο των εργαζομένων όλων των ηλικιών η ανεργία έχει υπερδιπλασιστεί, αλλά στους νέους κάτω των είκοσι πέντε ετών έχει υπερδεκαπλασιαστεί. Είναι δέκα φορές πάνω μέσα σε τέσσερα χρόνια! Εάν δεν είναι αυτός δείκτης εγκατάλειψης, τι είναι, συγκρινόμενος βέβαια και με το δείκτη ανεργίας στο σύνολο της χώρας, όπου κι εκεί η εξέλιξη είναι αρνητική αλλά όχι τόσο έντονα;

Θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός, ότι εξ αιτίας της διαρροής πληθυσμού δεν έχουμε στοιχεία για την πραγματική ανεργία, διότι πολλοί νέοι φεύγουν από την περιοχή τους, δεν επιστρέφουν. Εάν έμεναν στην περιοχή οι δείκτες θα ήταν ακόμα χειρότεροι.

Το λέω αυτό, διότι τελικά η Κυβέρνηση σ' ό,τι αφορά το Αιγαίο περιορίζεται σε εξαγγελίες μέτρων τα οποία ποτέ δεν υλοποιούνται. Και επιπλέον, έχει μετατρέψει το Υπουργείο Αιγαίου, δυστυχώς, σε έναν οργανισμό εκπόνησης μελετών και διεξαγωγής συνεδρίων.

Εγώ δε ως πανεπιστημιακός καθηγητής μπορώ να πω ότι έχω και μία θετική προδιάθεση υπέρ των συνεδρίων και των μελετών, αλλά εν μέτρω, διότι προάγουν τη γνώση και τεκμηριώνουν τα επιχειρήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετατραπεί η όλη υπόθεση σε μία βιομηχανία μελετών. Θα πρέπει αυτές οι μελέτες να υλοποιούνται.

Για να μην λέτε ότι μιλάω άνευ στοιχείων, θα σας υπενθυμίσω τι έγινε ακριβώς πριν από ένα χρόνο στην Καλλονή της Λέσβου.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1998 πραγματοποιήθηκε ένα επιστημονικό αναπτυξιακό συνέδριο, πολύ χρήσιμο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου για την προβατοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπήρχαν εκατό πενήντα σύνεδροι.

'Εγιναν διάφορες προτάσεις. Πρώτη πρόταση, η δημιουργία παραρτήματος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθηνών στη Λέσβο. 'Αλλες προτάσεις:

Διαφήμιση και προώθηση των φυλών από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Δημιουργία ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών ιδιαίτερης σημασίας.

Δημιουργία δικτύων πληροφόρησης των εργατών.

Δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας μαλλιού για τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της τιμής της αγοράς.

Τι έγινε από όλα αυτά; Τίποτε. Οκτώ μήνες αργότερα υπέβαλα μία ερώτηση στο Υπουργείο Αιγαίο και στο Υπουργείο Γεωργίας και η απάντηση ήταν, ότι δεν κρίνεται αναγκαία η ίδρυση παραρτήματος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθηνών στο νησί της Λέσβου!

Τότε ποια αξία έχουν τα συνέδρια;

Θα ήθελα να προσθέσω και τις αναγγελίες καταπληκτικών προγραμμάτων που έγιναν το 1994: "Αιγαίο 2000", συγκοινωνίες 2000, από τον προκάτοχό σας και ηγετικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κ. Σκανδαλίδη. 'Οταν ζήτησα στοιχεία γι'αυτές τις μελέτες, ορισμένες δεν είχαν πραγματοποιηθεί, άλλες έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε κάποια συρτάρια. Πού είναι η υλοποίηση για τη βελτίωση των συγκοινωνιών, για τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων;

Στη Λέσβο έχουμε τις λιμνοδεξαμενές -τις δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία- οι οποίες, όμως, μένουν αναξιοποίητες, γέμισαν κουνούπια κι έτσι έχουμε αρνητική επίπτωση στον τουρισμό αντί να έχουμε βελτίωση της γεωργίας.

Θα ήθελα να επισημάνω επίσης, ότι η περιοχή μας υποφέρει από τις αρνητικές επιπτώσεις οριζοντίων ενεργειών, για παράδειγμα της αγροτικής πολιτικής. Η περικοπή της επιδότησης για το ελαιόλαδο έχει έντονες αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό γίγνεσθαι του βορείου Αιγαίου και ειδικότερα στη Λέσβο. Αλλά και στον τουρισμό ισχύουν τα ίδια: Οι Δήμοι της Λέσβου διαμαρτύρονται διότι από το πρόγραμμα αγροτοτουριστικής ανάπτυξης, το οποίο προωθεί ο Ε.Ο.Τ., ύψους εκατό δισεκατομμυρίων, για ορεινές και φθίνουσες περιοχές, έχουν εξαιρεθεί τα νησιά του Αιγαίου.

Υπέβαλα μία ερώτηση προς τη Βουλή και το μόνο που μπορώ να εξηγήσω είναι ότι προφανώς οι συντάκτες αυτών των προτάσεων αγνοούν τη γεωγραφία, διότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα, ιδιαίτερου κάλλους για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι, αντί το Υπουργείο Aιγαίου να προωθεί το συντονισμό του έργου των λοιπών Υπουργείων, ώστε να λύνονται τα προβλήματα, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και θα βοηθούσε στον επιτελικό του ρόλο, έχουμε μια αποδιοργάνωση του συντονισμού έργων, όπως στην περίπτωση της μαρίνας της Μυτιλήνης, έργο που πάει να χαθεί, επειδή δεν μπορούν να συντονιστούν οι ενέργειες και επειδή υπάρχει διαμάχη μεταξύ των παραγόντων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υποφέρει η τοπική κοινωνία από διαμάχες μεταξύ παραγόντων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάτι που ήταν φανερό όλο τον περασμένο χειμώνα.

Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, αλλά θεωρώ ότι σήμερα μας δίνεται μια ευκαιρία, το Υπουργείο Αιγαίου, έστω και "στο παρά πέντε", να μπει στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη φάση των έργων και όχι των μελετών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Ο κ. Καραμηνάς έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή του Αιγαίου.

Το Αιγαίο με τον περιαιγιακό χώρο είναι η κοιτίδα της φυλής μας από την πανάρχαια εποχή της Αιγηίδος. Πριν γίνει θάλασσα, υπήρξε ο χώρος όπου γεννήθηκε το "άριστον μεταξύ των ανθρώπων γένος", σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Στο Αιγαίο γράφτηκε κατά μέγα μέρος η ιστορία του γένους μας.

(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Εδώ εφευρέθηκε η ναυσιπλοϊα. Εδώ ήκμασε το παγκοσμίως πρώτο θαλάσσιο εμπόριο. Εδώ άνθησαν οι πολιτισμοί μας, ο μινωϊκός, ο κυκλαδικός, ο αιγαίος, ο μυκηναϊκός.

Στο Αιγαίο και γύρω του ο Ευρωπαίος άνθρωπος εφεύρε τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την οικοδομική, την αρχιτεκτονική, τη μεταλλουργία, τη γραφή, την ποίηση, τη λογοτεχνία. Δηλαδή από το Αιγαίο ξεκίνησαν όλα. Από αυτό άρχισε η Ευρώπη.

Με το Αιγαίο οι 'Ελληνες γίναμε λαός της θάλασσας που ουδέποτε ηττηθήκαμε σε αυτήν. Είμαστε ταυτισμένοι με το Αιγαίο. Το Αιγαίο είμαστε εμείς, είναι ο εαυτός μας και κανείς δεν μοιράζεται, δεν εκχωρεί, δεν προδίδει τον εαυτό του.

Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν το Αιγαίο με αυτές τις ιστορικές καταβολές να βρίσκεται όσον αφορά τουλάχιστον την περιφέρεια βορείου Αιγαίου στην προτελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Οι αιγαιοπελαγίτες δεν ανέχονται άλλο τον εμπαιγμό, ούτε την ανακολουθία εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε σας, κύριε Υπουργέ.

Οι προθέσεις σας είναι αγαθές, αλλά επιπλέον χρειάζεται πολιτική βούληση και τέτοια δυστυχώς δεν βλέπουμε στον ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις εξαγγελίες του τότε Υπουργού Αιγαίου και σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ.Σκανδαλίδη, οι οποίες μάλιστα τυπώθηκαν και σε φυλλάδιο "Αιγαίο 2000", όπως σας έδειξε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Βαρίνος, ελάχιστες υλοποιήθηκαν και αυτές κουτσουρεμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη και το Αιγαίο, που ομόφωνα απεφασίσθη, ουδέποτε υλοποιήθηκε ούτε καν συζητήθηκε στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ζούμε σήμερα στην εποχή της ταχύτητας, της γνώσης, των ραγδαίων εξελίξεων. Γι'αυτό απαιτείται προσαρμοστικότητα, ευλυγισία, αποτελεσματικότητα, τόσο στην λήψη όσο και στην εκτέλεση των αποφάσεων. Δυστυχώς, όμως, όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ότι η κεντρική εξουσία, το κεντρικό κράτος είναι σήμερα συνώνυμο με την καθυστέρηση, την ολιγωρία, την αδιαφορία, τη ραθυμία, την χαμηλή απόδοση, την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογούμενων και την αδιαφάνεια.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, η κεντρική εξουσία καθυστερεί και την αναγκαία θεσμική θωράκιση της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δεν τους εκχωρεί τους αναγκαίους πόρους. Αντίθετα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους από την αυτοδιοίκηση. H Kυβέρνηση δεν επιτρέπει στις μονάδες της αυτοδιοίκησης να αναζητήσουν και να επιστρατεύσουν ικανά, μορφωμένα, εκπαιδευμένα, εξειδικευμένα έμπειρα στελέχη που είναι εν πάση περιπτώσει απαραίτητα για τις σύγχρονες, πολυσύνθετες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ποιοι είναι οι συντελεστές μίας ολοκληρωμένης ανάπτυξης των περιφερειών του κράτους; Πρώτον, ο περιφερειακός σχεδιασμός και οι αποφάσεις του. Δεύτερον, η χρηματοδότηση και τρίτον, η εκτέλεση του σχεδιασμού.

Για τη χρηματοδότηση ας μην μιλήσουμε, γιατί θυμίζει ταμείο άπορων κορασίδων. Για τον πρώτο και τρίτο συντελεστή, είναι προφανής η ανάγκη ύπαρξης επαρκούς μηχανισμού σχεδιασμού, αλλά και παρακολούθησης και ελέγχου της υλοποίησης. Δεν αρκεί η λέξη και η νοοτροπία που περικλείει αυτή η απορρόφηση πόρων, αλλά πρέπει να υπάρξει ελεγχόμενη απορρόφηση πόρων. Και δυστυχώς, ο δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε πρόσφατα σε δύο λιμενικά έργα στη Σάμο, κατέδειξε, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους περισσότερους ελεγχους, κακοτεχνίες.

Ποιοι θα κάνουν το σχεδιασμό; Ποιοι θα παρουσιάσουν τα ώριμα έργα;

Ποιοι θα παρακολουθήσουν και θα ελέγξουν τα έργα, όταν για παράδειγμα στη νομαρχία Σάμου επί συνόλου διακοσίων ενενήντα τεσσάρων οργανικών θέσεων, υπηρετούν εκατόν είκοσι τρεις και τελούν υπό διορισμό είκοσι τέσσερις, δηλαδή θα καλυφθεί μόνο το 50% των προβλεπομένων θέσεων;

Πώς θα έχουμε ανάπτυξη όταν στη Σάμο η ΔΕΗ υστερεί κατά εβδομήντα τεχνικούς και δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καλυφθούν τα κενά; Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη, όταν η οποιαδήποτε τουριστική κίνηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους ιδιώτες, μια και οι υποδομές στα νησιά μας είναι σε εμβρυική ηλικία, οι συγκοινωνίες θαλάσσιες και αεροπορικές τραγικές και μόνο προς την Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι εναγωνίως ζητούν σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με το Βόλο; 'Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, αυτές εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου έχει καταντήσει γεφύρι της 'Αρτας. 'Οσον αφορά τη Λουτρόπολη Ικαρίας, δαπανήθηκαν τα περί επτακόσια εκατομμύρια για μελέτες και δεν έχει γίνει τίποτε. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη, όταν η πολιτεία δεν στηρίζει τα γεωργικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, μελισσοκομικά προϊόντα των νησιών; Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν βελτιώσουμε την υποδομή και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κατάλληλων κατά περίπτωση κινήτρων και φοροαπαλλαγών; Πώς θα λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα των νησιών μας, όταν η δημόσια υγεία είναι υποβαθμισμένη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε κάλυψη αναγκών σε ιατρικό, παραϊατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό; Η ανεργία υπερβαίνει το 15%, ενώ η ανεργία των νέων πλησιάζει το 30% Η παιδεία καρκινοβατεί, ενώ η παραπαιδεία ακμάζει. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα χαμηλότερα στην επικράτεια. Δεν υπάρχει ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, όπως δεν υπάρχει και στήριξη και ενίσχυση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν έχουμε βελτίωση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. 'Οταν συμβαίνουν όλα αυτά, πώς θα συγκρατήσουμε τον υφιστάμενο πληθυσμό, και πώς θα προκαλέσουμε τη μετεγκατάσταση της ομογένειας;

Επειδή το Αιγαίο δεν αρκεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να κατοικείται και για να κατοικείται, είναι απαραίτητο να υπάρχουν υποδομές, κίνητρα και προϋποθέσεις ευημερίας των κατοίκων του, κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση, έστω και στη λήξη της θητείας της, να τείνει ευήκοον ους στα προβλήματα και στις εκκλήσεις των Αιγαιοπελαγιτών και να δώσει λύσεις.

Λύσεις, άλλωστε, που κατ' επανάληψη έχουμε προτείνει και που πηγάζουν από τον προβληματισμό και την αγωνία αυτών που έχουν τάξει τον εαυτό τους να φυλάνε Θερμοπύλες.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, που σε μικρό χρονικό διάστημα θα είμαστε Κυβέρνηση της χώρας, θα δώσει λύσεις και θα ανακουφίσει τους ακρίτες Αιγαιοπελαγίτες, οι οποίοι τη συμπαράσταση και τη ζεστασιά την έζησαν από τη Νέα Δημοκρατία τα τρία χρόνια από τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Β. Κωστόπουλος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

 

(Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ Νο 9)

 

 Επιστροφή

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα