Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Δελτία Τύπου

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

 Από το χωριό “Χρυσόστομος” θα αρχίσει η συστηματική βιοκαλλιέργεια της Επαρχίας Ικαρίας

Σεμινάριο Βιολογικών Καλλιεργειών στην Ακαμάτρα

2η πανευρωπαϊκή συνάντηση των χωροταξικών προγραμμάτων TERRA

Ημερίδα Ενημέρωσης των Φορέων και του Κοινού για την πορεία του Έργου TERRA-LORE, Εύδηλος, 10/7/99

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 6 Νοεμβρίου 1998.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεκλογική σύσκεψη των αιρετών της Επαρχίας Ικαρίας, στον Εύδηλο, την Κυριακή, 1η Νοέμβρη 1998.

Στη φιλόξενη αίθουσα του Κουτσουφλάκιου συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 αιρετοί, οι οποίοι στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές ήταν υποψήφιοι Δήμαρχοι, και υποψήφιοι Δημοτικοί ή Επαρχιακοί Σύμβουλοι, όλων των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συνδυασμών της Επαρχίας. Παρευρέθησαν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Αγ. Κηρύκου Θ. Θεοδωράκης, Ευδήλου Στ. Σταμούλος, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Φούρνων Κ. Γλαρός, πολλοί απερχόμενοι Κοινοτάρχες, νεοεκλεγέντες και απερχόμενοι Επαρχιακοί Σύμβουλοι, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η νεοσύστατη Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας. Το Προεδρείο της εκδήλωσης αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας και απερχόμενος Έπαρχος Ικαρίας Σίμων Τριπόδης, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, απερχόμενος Πρόεδρος της Κοινότητας Καραβοστάμου ο οποίος επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ευδήλου Αυγερινός Κούβαρης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Ηλίας Γιαννίρης.

Όπως εξήγησε το Προεδρείο, η σύσκεψη αυτή διοργανώθηκε ώστε όλοι οι αιρετοί της Επαρχίας Ικαρίας όλων των Συνδυασμών να έχουν κοινή ενημέρωση, αφού στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλοι οι αιρετοί της Επαρχίας θα πρέπει να υποστηρίζουν και να προωθούν από κοινού τις Τεχνικές και Επιστημονικές πλευρές της Ανάπτυξης της Επαρχίας που υπηρετεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία. Ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να αντιμετωπίσουν την Εταιρεία ως ένα Εργαλείο που θα τους βοηθήσει στο έργο τους, ως μια επιπλέον υποστήριξη των προσανατολισμών και των συμφερόντων της Επαρχίας.

Το Προεδρείο προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία της Εταιρείας, για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και για τα μελλοντικά της σχέδια. Η ενημέρωση αφορούσε και τα ανειλημμένα έργα της Εταιρείας και συγκεκριμένα το Έργο TERRA/LORE της Γενικής Διεύθυνσης XVI της Ευρ. Επιτροπής, το Εθελοντικό Πρόγραμμα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς (3 Προγράμματα Εθελοντισμού), τη διοργάνωση Συνεδρίου για την Ανεργία από τη ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, την έκδοση διμηνιαίου περιοδικού της Εταιρείας, την πρωτοβουλία για την αγορά της Ικαριακής Ραδιοφωνίας από τους ΟΤΑ και τους Φορείς της Επαρχίας, την εγκριθείσα πρόταση για τα Μονοπάτια της Ικαρίας (LEADER II), τη δημιουργία Σημείου Πληροφόρησης Νέων, την προώθηση Βιολογικών Καλλιεργειών, κλπ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διευκρινίστηκαν ζητήματα οικονομικής φύσης και η νέα σύνθεση του Μετοχικού Κεφαλαίου που προκύπτει μετά τις συνενώσεις. Επισημάνθηκε ότι πρέπει οι ενέργειες και δράσεις να μην υποκαθιστούν πάγιες λειτουργίες του δημοσίου. Διερευνήθηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Εταιρεία στην υποβοήθηση του Έργου των Δημοτικών Συμβουλίων. Επισημάνθηκε η ανάγκη για τη συνεργασία όλων προκειμένου να χαραχτεί, με τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από την Εταιρεία, ένα συνολικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για όλη την Επαρχία, 7ετούς χρονικού ορίζοντα, που θα φέρει την Επαρχία σε ετοιμότητα ως προς το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα οι 4 Δήμοι θα πρέπει να εξειδικεύσουν στις περιοχές τους, με την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών, την ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Επαρχίας, την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων (Αλιεία, Γεωργία-Κτηνοτροφία, Ήπιες Μορφές Τουρισμού, Αιολική Ενέργεια κλπ).

Τέλος, εκφράστηκε η διάθεση των αιρετών να προχωρήσουν γρήγορα στις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες των Δημοτικών Συμβουλίων και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου των Δήμων της Επαρχίας που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας με 90%, ώστε να οργανωθεί η Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας στους πρώτους μήνες του 1999.

επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/11/1998

Από το χωριό “Χρυσόστομος” θα αρχίσει η συστηματική βιοκαλλιέργεια της Επαρχίας Ικαρίας

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 1998, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Καφενείο του Χρυσοστόμου λεπτομερής ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργητών για τα προγράμματα βιολογικών καλλιεργειών και για τον τρόπο ένταξης των παραγωγών σε αυτά, στα πλαίσια του Έργου TERRA/LORE, που έχει αναλάβει η Επαρχία Ικαρίας.

Η Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τους κ. Μάκη Μάστορα, Γεωπόνο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας και Μιχάλη Αναστασιάδη Γεωπόνο της ΔΗΩ που είναι εξουσιοδοτημένος ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ από το Υπουργείο Γεωργίας.

Οι ενδιαφερόμενοι συζήτησαν με τους ειδικούς και πήραν ενημερωτικό υλικό και έντυπα, ώστε να προλάβουν να συμπληρώσουν αιτήσεις μέσα στο 1998 για να είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων βιολογικής καλλιέργειας το 1999. Όπως εξηγήθηκε τα οφέλη θα είναι οικονομικά (καλύτερες τιμές στο λάδι και στην ελιά, νέες θέσεις εργασίας), περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγείας. Στη συνάντηση, που διοργάνωσε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ και συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης, παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Έπαρχος Ικαρίας Αριστείδης Κουμιώτης, νεοεκλεγέντες επαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι γεωπόνοι Γιάννης Πάστης, Λουκάς Λουκάς και Μάκης Καϊάφας, ιερείς της περιοχής και πλήθος κόσμου. Στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να συμπληρωθεί ικανός αριθμός αιτήσεων από καλλιεργητές.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι την Άνοιξη θα γίνει ένα αναλυτικό ενημερωτικό σεμινάριο για τους καλλιεργητές όλης της Ικαρίας, με στόχο την καθολική υιοθέτηση των βιοκαλλιεργειών από όσο περισσότερους παραγωγούς γίνεται, για τη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος για την ελιά, το λάδι, το κρασί και τα κηπευτικά της Επαρχίας Ικαρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: Μάκης Μάστορας (01) 9516846 και Μιχάλης Αναστασιάδης-ΔΗΩ, (01) 9231466 και 9232259.

επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Σεμινάριο Βιολογικών Καλλιεργειών στην Ακαμάτρα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στις 7-9 Μαΐου 99 πραγματοποιήθηκε στην Ακαμάτρα ενημερωτικό Σεμινάριο, ανοιχτό για το κοινό, για τις Βιολογικές Καλλιέργειες. Το Σεμινάριο οργάνωσαν και συντόνισαν οι Γεωπόνοι Μάκης Μάστορας και Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου, στα πλαίσια του Έργου LORE και με την συμπληρωματική ενίσχυση του Υπουργείου Αιγαίου.

Τα πρακτικά του Σεμιναρίου και άλλο πληροφοριακό υλικό θα κυκλοφορήσει σε ειδικό τεύχος και θα δοθεί στους συμμετέχοντες. Οι εισηγητές και τα θέματα του σεμιναρίου ήταν:

Στο Σεμινάριο επίσης συμμετείχαν και οι Γεωπόνοι Μάκης Καϊάφας (Εύδηλος), Καραδήμος Κώστας (Καρλόβασι) και Γιάννης Πέδος (Κάμπος). Στο Σεμινάριο είχαν κληθεί αλλά δεν έγινε δυνατό να παρευρεθούν εκπρόσωπος της Δ/νσης Γεωργίας Σάμου και ο Γεωπόνος Κώστας Καράς (Γεωργ. Γραφείο Ικαρίας).

Οι συμμετέχοντες ήταν: Στις 7/5/99 28 άτομα, στις 8/5/99 16 άτομα, στις 9/5/99 21 άτομα.

11 συμμετέχοντες ζήτησαν τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης.

Το Σεμινάριο θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχές. Ιδιαίτερα δημιουργική ήταν η συνεύρεση των ίδιων των εισηγητών στο σεμινάριο επί τρεις ημέρες, γεγονός που κίνησε το επιστημονικό ενδιαφέρον και ανέπτυξε τον προβληματισμό σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πεδία. Η παρουσία των αγροτών και ο προβληματισμός τους οδήγησε επίσης τις εργασίες του σεμιναρίου σε γόνιμο διάλογο επί πρακτικών θεμάτων.

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου έγινε ξενάγηση των εισηγητών στην Ικαρία.

Ηλίας Γιαννίρης, Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας

επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ενημέρωσης των Φορέων και του Κοινού στον Εύδηλο για την πορεία του TERRA/LORE, 10 Ιουλίου 1999

Η μέχρι σήμερα πορεία του προγράμματος TERRA–LORE, που είναι ένα θεμελιώδες πρόγραμμα για την σωστή ανάπτυξη της Ικαρίας, παρουσιάστηκε στους φορείς και στο κοινό της Ικαρίας. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι μέχρι σήμερα μελέτες και δράσεις που θα οδηγήσουν στη σύνταξη ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με μακροχρόνιο ορίζοντα. Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τώρα μπορούν να στοιχειοθετηθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τη δράση του.

Παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Ικαρίας Στ. Παμφίλης, οι Δήμαρχοι Ευδήλου Στ. Σταμούλος και Ραχών Ν. Ρουζίνος, ο Δημοτ. Σύμβουλος Αγ. Κηρύκου Χ. Χερουβής, ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Ραχών Λ. Καρούτσος και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο Θ. Μαυρογιώργης, της Ομάδας Διαχείρισης του Έργου, παρουσίασε τη διοικητική δομή του Έργου και ανέλυσε το ρόλο που παίζει η Ικαρία ως αρχηγός του Έργου. Ο Η. Γιαννίρης, Χωροτάκτης, Τεχνικός Υπεύθυνος του έργου LORE (5 εταίροι) παρουσίασε τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις ευκαιρίες που ανοίγουν με αυτό το Έργο. Το LORE Ικαρίας παρουσίασε ο Τεχνικός Διευθυντής LORE Ικαρίας Γ. Γιαννίρης και εξήγησε τη δομή που υπάρχει μεταξύ των επί μέρους μελετών και της Μελέτης του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Την Μελέτη Μεταφορών Ικαρίας παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος Μαυρογεώργης Θοδωρής, παρέχοντας σημαντικά στοιχεία ανάλυσης και μεθοδολογίας και επισημαίνοντας ότι είναι δικαίωμα του Ευρωπαίου Πολίτη να έχει ένα Μαζικό Μέσο Μεταφοράς όταν φτάνει σε αεροδρόμιο ή λιμάνι. Ο μελετητής παρουσίασε δύο βασικές εναλλακτικές για την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης.

Την Μελέτη Οικοτουρισμού παρουσίασε ο αρχιτέκτονας και επαγγελματίας ορειβάτης Φ. Μορτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο συμπληρώνει με τους φορείς ένα ερωτηματολόγιο που θα τον προσανατολίσει να συντάξει μια μελέτη καλά προσαρμοσμένη στην Επαρχία Ικαρίας. Ο ίδιος μελετητής παρουσίασε την πορεία της Μελέτης Αξιολόγησης Μονοπατιών του Πράμνου και τις κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία τους.

Η Μελέτη Εκμετάλλευσης Ήπιων Μορφών Ενέργειας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι σε τελικό στάδιο, παρουσιάστηκε από τον ενεργειολόγο Ν. Τσαγκρίδη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι με την ενοικίαση των εκτάσεων σε ιδιώτες στον Άγιο Κήρυκο, ουσιαστικά αποτρέπεται προς το παρόν η δυνατότητα αξιοποίησης του Φράγματος Πεζίου από το Δήμο Ραχών, και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Δήμο θα πρέπει να μείνουν σε εκκρεμότητα μέχρι να αυξηθεί η ενεργειακή ζήτηση. Ο Έπαρχος Ικαρίας με παρέμβασή του υπογράμμισε ότι είχε από το Μάρτιο 99 επιστήσει την προσοχή στους Δημάρχους να μην ενδώσουν σε ιδιώτες και μάλιστα με φτηνό ενοίκιο, και νοικιάσουν γη για αιολική ενέργεια. Ο μελετητής επισήμανε ότι, μακροχρόνια, ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες, και παρουσιάστηκαν τρία σενάρια αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας.

Η δασολόγος Ελ. Μανώλη παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την Πιλοτική Παρέμβαση σε Βοσκότοπο στην περιοχή Ραχών και τις συνεργασίες που έχουν γίνει με τον Δήμο και τους Κτηνοτρόφους. Ο Βοσκότοπος αυτός θα δώσει στην Ικαρία πολύτιμη εμπειρία για τον τρόπο διαχείρισης των βοσκοτόπων, και θα αποτελέσει χώρο επίδειξης. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα υπάρξουν μετά από ένα χρόνο. Υπογραμμίστηκε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για την επιτυχία της πιλοτικής παρέμβασης.

Η δυνατότητα Αξιοποίησης Γαλακτοκομικών Προϊόντων και ιδιαίτερα της Καθούρας παρουσιάστηκε από την μελετήτρια Β. Ζαφειροπούλου. Αναφέρθηκαν οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για την Ικαριακή Καθούρα, ορισμένα βασικά στοιχεία από τις εργαστηριακές αναλύσεις, και η εφαρμοσμένη οικονομικό-τεχνική μελέτη που θα γίνει στη συνέχεια για το Συνεταιρισμό Ραχών.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την δικτύωση των Δήμων της Ικαρίας παρουσιάστηκε από τον Χ. Χερουβή, με σημαντικές δυνατότητες για την άρση της απομόνωσης και της ελλιπούς πληροφόρησης.

Ο Η. Γιαννίρης αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση που είχε το Σεμινάριο για τις Βιοκαλλιέργειες στην Ακαμάτρα (Μάιος 99) και τα αναμενόμενα οφέλη από δύο ακόμη σεμινάρια που θα γίνουν (Οικοτουρισμού, Τοπικών Δομικών Υλικών).

Τέλος, ειδικά για το Χωροταξικό Παρατηρητήριο, που θα στηθεί στον Άγιο Κήρυκο, και τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της Ικαρίας έγινε συζήτηση με τον αρχιτέκτονα Κ. Πλακίδα, που έχει οριστεί υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου.

Την ημερίδα συνόδεψε έκθεση με τα ευρήματα και την πορεία των μελετών καθώς και παρουσίαση του CD-ROM του LORE που έχει ετοιμαστεί από τους Τεχνικούς του Έργου.

επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

2η πανευρωπαϊκή συνάντηση των χωροταξικών προγραμμάτων TERRA

Στο Πόρι της Φιλανδίας βρέθηκε η Ικαρία στις 27-29 Ιουνίου, στη 2η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των 15 Ευρωπαϊκών Χωροταξικών Προγραμμάτων TERRA που έχουν εγκριθεί από την 16η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την γενική ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας τους. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 200 Δήμαρχοι και Τεχνικοί από όλες τις παραμεθόριες μειονεκτικές περιφέρειες της Ευρώπης. Ο Δήμαρχος του Πόρι και η Περιφέρεια Σατακούντα προσέφεραν στους καλεσμένους απαράμιλλη φιλοξενία.

Η Επαρχία Ικαρίας, που είναι αρχηγός ενός από τα 15 προγράμματα TERRA, του TERRA/LORE, με εταίρους τη Μεσσαρά Κρήτης, το Αν. Πήλιο Μαγνησίας και τους Δήμους Άλκαμο και Ραγκούζα της Ιταλίας, εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Ευδήλου Στέλιο Σταμούλο. Ο Δήμαρχος ηγήθηκε 12μελούς κλιμακίου του LORE που το αποτελούσαν ο ο Δήμαρχος Ρούβα ως Πολιτικός εκπρόσωπος Μεσσαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Μεσσαράς Παν. Σφακιανάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας και Τεχνικός Υπεύθυνος του LORE Ηλίας Γιαννίρης, οι τεχνικοί του Κεντρικού Συντονισμού του LORE Άννα Αρβανιτάκη, Τζ. Μάρς και Τζιάντα Πλατανία, οι τοπικοί τεχνικοί υπεύθυνοι Γ. Γιαννίρης (Ικαρία) Βάνα Σφακιανάκη (Μεσσαρά), Μίτση Βαλασσά (Αν. Πήλιο), Τζιοβάνα Οκκιπίντι και Αντόνιο Μπελμόντε (Ραγκούζα).

Τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση αφορούσαν τους χωροταξικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, τη σχέση πόλης-υπαίθρου, την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές και το ζήτημα των (πολιτιστικά και φυσικά) ευαίσθητων περιοχών. Επίσης έγιναν επιστημονικές προσεγγίσεις σε νέα εργαλεία και μεθόδους που υποστηρίζουν το χωροταξικό σχεδιασμό (, Νομοθεσία για εταιρικές σχέσεις, Παρατηρητήρια, Δείκτες, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών).

Το πρόγραμμα LORE είχε σημαντική συμβολή στις εργασίες της συνάντησης. Παρουσίασε το πρόγραμμα και τα πεπραγμένα του σε ειδική έκθεση, διένειμε ειδικό CD-ROM με την πορεία του Έργου, που είχαν ετοιμάσει Ικάριοι τεχνικοί με ευθύνη της Αναπτυξιακής Ικαρίας, Πραγματοποίησε την κεντρική εισήγηση σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των χωροταξικών παρατηρητηρίων (Α. Αρβανιτάκη, Τζ. Μάρς). Τέλος έκανε παρέμβαση για τα ιδιαίτερα προβλήματα των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης μέσα από το παράδειγμα της Ικαρίας και πρότεινε ορισμένα μέτρα (Ηλ. Γιαννίρης).

Ο Δήμαρχος Ευδήλου και οι Ικάριοι οι Τεχνικοί του LORE, επίσης, καλλιέργησαν επαφές με πολιτικούς και τεχνικούς εκπροσώπους διαφόρων περιοχών της Ευρώπης και άφησαν ανοιχτούς τους δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες.

επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα