Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής (1) επόμενη σελίδα ανακοινώσεων (2)

Ημερίδα 29-4-1998 πριν τις Δημοτικές εκλογές

Ανακοίνωση 6-7-1999 (Γουδή, Π. Άρεως, Αμπελόκηποι, Πάρκο Ελευθερίας, Χαροκόπειο, Λαγουμιτζή, Σεπόλια)

Ημερίδα για τους Ελεύθερους Χώρους 11-11-1999

Ανακοίνωση 27-5-2000 Μέσω του ΓΟΚ προωθείται η εκχώρηση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και του περιαστικού πρασίνου

Συνεδρίαση 15-3-2001 (Ολ. Αγώνες και Ελ. Χώροι, Μεσόγεια, Πεδίον Άρεως, Πλατεία Διονύσου στην Ακρόπολη, τρεις νέοι ανισπόπεδοι κόμβοι στο Ψυχικό)

 Συνεδρίαση της 14-6-2001 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2001, Διάφορα, Ιστοσελίδα)

Συνεδρίαση της 5-7-2001 (Γουδί, Ξενοδοχείο της Εκκλησίας στην οδό Δεινοκράτους)

Δελτίο Τύπου της 11-9-01 για Συνέντευξη Τύπου της 13-9-2001 (Ολυμπιακό Νομοσχέδιο, Νομοσχέδιο για Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης)

Δελτίο Τύπου της Συνέντευξης της 13-9-2001 (Ολυμπιακό Νομοσχέδιο, Νομοσχέδιο για Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης)

Ανακοίνωση της 17-12-2001 (Πάρκο Ελευθερίας, Αμερικάνικη Πρεσβεία)

Δελτίο Τύπου 28-1-2002 (Άλσος Ριζάρη, Γουδί, Θων)

Ανακοίνωση Απρίλιος 2002 (Πρόγραμμα Πράσινου της Ολυμπιάδας)

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2002 (Δελτίο Τύπου, Ψήφισμα, Ρεπορτάζ)

Δελτίο Τύπου 24-7-2002 (για τη μεταφορά Συντελεστή Δόμησης)

Ανακοίνωση 30-8-2002 (Ριζάρη, Γουδή)

Ανακοίνωση 30-9-2002 (Επιτυχίες, Θων, Ριζάρη, Γουδή κλπ)

Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι δήμαρχοι (Οκτ 2002)

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2003

Διερεύνηση τρόπων κινητοποίησης πολιτών και νομικής προστασίας των ελεύθερων χώρων, (ΝΕΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) 18-2-04

Ανακοίνωση Φεβρουάριος 2005 (ΠΑΟ-αγορά Κυψέλης κλπ)

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5-6-2004 (κεντρική ομιλία από τη Μ. Παπασημεών)

Ανακοίνωση Ιούνη 2005 (Πανελλήνιος, Ελαιώνας, ΤΕΙ Πειραιά, τραμ)

Ανακοίνωση 3 Σεπτέμβρη 2005 (Ελαιώνας, σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, ΠΑΟ-Αλεξάνδρας)

Ανακοίνωση Σεπτέμβρη 2005 (γήπεδο ΠΑΟ-Ελαιώνα και Αλεξάνδρας, Κουντουριώτικα, μέρα χωρίς ΙΧ)

Ανακοίνωση Οκτώβρη 2005 (Αγορά Κυψέλης, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Αλεπότρυπα, Λόφος Παιδιού, Κύπρου και Πατησίων, Φιλοπάππου, ποδηλάτες, Δικαίωμα στην Πόλη)

Ανακοίνωση Νοέμβρη 2005 Για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (Λ. Αλεξάνδρας, Ελαιώνας), το Σεράφειο Κολυμβητήριο, το Δάσος Συγγρού, τη μείωση του συντελεστή δόμησης, το Πεδίον του Άρεως

Ανακοίνωση 30 Μάρτη 2006 νεότερα για όλη την Αθήνα

Ανακοίνωση 17 Μάη 2006 νεότερα για όλη την Αθήνα

επόμενη σελίδα ανακοινώσεων (2)

Κίνηση για την προστασία του πρασίνου

«ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα διαφυλάξουν όλους τους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αθήνα». Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που πραγματοποίησαν, τα μέλη της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και της ποιότητας ζωής».

Εκπρόσωποι από 20 πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους της πρωτεύουσας επισήμαναν πως «οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου στις περιοχές της Αθήνας όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκαν αλλά αντιμετωπίζουν συνεχείς απειλές και κινδύνους».

Ανέφεραν δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, «την περίπτωση του Ελαιώνα, που έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης, και το Γουδί, που κινδυνεύει από την κατασκευή πρόσθετων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιτίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί όλους τους αρμοδίους «να εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δε να προχωρήσουν στον ανασχεδιασμό όλων των παρεμβάσεων που αφορούν δημόσιους χώρους».

Στη χθεσινή ημερίδα παραβρέθηκε και η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Μαρία Δαμανάκη, η οποία δήλωσε ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για την αξιοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».  ΤΑ ΝΕΑ , 30/04/1998

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Ημερίδα για τους Ελεύθερους Χώρους 11-11-1999 (ΕΜΠ)

Περίπου 300 άτομα από την πανεπιστημιακή Κοινότητα, τις Δημοτικές Κινήσεις του Δήμου Αθηναίων, τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα Κινήματα Πολιτών, φορείς του Δημοσίου, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, πολιτικά κόμματα, πολίτες της Αθήνας και άλλων Δήμων σφράγισαν την επιτυχία της ημερίδας Ο Δημόσιος Χώρος στο Δήμο Αθηναίων. που συνδιοργάνωσαν στις 11 Νοεμβρίου 1999 στην αίθουσα τελετών ΕΜΠ, το Ε.Μ.Πολυτεχνείο και η Δημοτική Κίνηση Πολιτες για την Αθήνα. Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό:
Ο Δ. Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Ν. Καλογεράς, πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Ο Δ. Zήβας, τ. Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Ο Μ. Μοδινός, Διευθυντής του Περιοδικού Νέα Οικολογία.
Η Β. Δημητρίου, Εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ.
Η Η. Βαλσαμάκη, Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αθηναίων.
Αξίζει να σημειωθεί η δυσαρέσκεια του κ. Zήβα για την αισθητική των πρόσφατων παρεμβάσεων του Δ.Α. στους Δημόσιους Χώρους και ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση της πλατείας Δημαρχείου (Κοτζιά) από σύμβουλο του Δήμου.
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας,στην οποία προήδρευε η δημοτική σύμβουλος των Πολιτών Aννα Φιλίνη ο Πρύτανης ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος αναφέρθηκε στην τομή των δρόμων του Πολυτεχνείου που επαγρυπνεί για τα θέματα της ποιότητας της ζωής και της Κίνησης Πολίτες για την Αθήνα που μετέχει στη μαχόμενη εμπροσθοφυλακή των συμπολιτών μας. Στη συνέχεια ανέφερε ερευνητικές πρωτοβουίες του ΕΜΠ για χώρους όπως το Θριάσιο και τον κόλπο της Ελευσίνας, τον Ελαιώνα και το Λαύριο και πρότεινε άλλους σημαντικούς ελεύθερους χώρους που έχουν ανάγκη προστασίας, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στις επεκτάσεις μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όπου η πόλη εκτείνεται με άναρχο τρόπο.
Τέλος, άνοιξε την ημερίδα εκφράζοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η συνεργασία του ΕΜΠ και της Κίνησης, για την κάλυψη των κοινών μας στόχων, που δεν είναι άλλοι από την διευκόλυνση του συμάπολίτη μας.Η Μ. Δαμανάκη διαπίστωσε ότι είναι δυνατή η αντιστροφή της υποβάθμισης του δημόσιου ελεύθερου χώρου, με μια Δημοτική πολιτική που θα στοχεύει:
- Στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης αυτοκινήτων
- Στην προστασία του πεζού και της απρόσκοπτης κίνησής του
- Στην συστηματική φύτευση του δημόσιου χώρου με φυτά συμβατά με το κλίμα, τη φυσιογνωμία, την ιστορία της πολης.
- Στην καταγραφή των κενών οικοπέδων με στόχο, αφού αξιολογηθούν, να νομοθετηθούν σαν κοινόχρηστοι χώροι.
Η επικεφαλής των Πολιτών επεσημανε ότι: η απόδοση αρμοδιοτήτων στα Διαμερισματικά Συμβούλια, η διαφάνεια στις αποφάσεις του Δήμου με τη συμμετοχή των κοινωνικών κινημάτων και των μαζικών και επιστημονικών φορέων, μπορούν να δράσουν θετικά στην κατεύθνση αυτή.
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι η Κίνηση υποστηρίζει τα κινήματα πολιτών που αποτελούν ελπίδα συλλογικής παρέμβασης για την πόλη, στα οποία άλλωστε συμμετέχουν ενεργά τα μέλη της.Στη δεύτερη ενότητα, κατά την οποία προήδρευε ο Δημοτικός Σύμβουλος των Πολιτών Δημοσθένης Εφραιμίδης, προβλήθηκε μια σειρά slides με φωτογραφίες από τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, που συνελεξε και οργάνωσε η Κική Κάραλη και η Έλλη Παπακωσταντίνου. Οι φωτογραφίες αφορούσαν χώρους, για την διεκδίκηση των οποίων αγωνίζονται κινήματα πολιτών καθώς και άλλους ελεύθερους χώρους, κατηλειμμένους από αυτοκίνητα, σκουπίδια κλπ.Η πρώτη εισηγητρια της ενότητας αυτής, Μ. Μαντουβά, αν. καθηγήτρια ΕΜΠ, πιστεύει ότι οι εχθροί του δημόσιου ελεύθερου χώρου είναι δύο: το αυτοκίνητο και η κυρίαρχη πολιτειακή και ιδιωτική αντίληψη να εκμεταλλευτούμε τη γη. Αντίληψη που προσθέτει νέους κτισμένους όγκους, αντί της επαναχρησιμοποίησης ή έστω αντικατάστασης υφισταμένων κελυφών Ο δεύτερος εισηγητής, καθηγητής ΕΜΠ, Ι. Φραντζεσκάκης επεσήμανε με τη σειρά του την επιδραση του αυτοκινήτου στην ανυπαρξία κατάλληλων χώρων για τους πεζούς, παρουσιάζοντας δύο παραδείγματα σχεδιασμού.Η Μ. Φωτεινου γνωστοποίησε την εκστρατεία του ΣΕΠΟΧ για τα δικαιώματα του πεζού στην πόλη, με στόχους:
α. Την εξασφάλιση στήριξης συνεργασιών και χρηματοδότησης από τα ΜΜΕ, Φορείς, Υπουργεία, Δήμους, Συλλόγους, ιδιώτες
β. Διερεύνηση του νομικού καθεστώτος και της νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των πεζών
γ. Την κατάρτιση προγραμμάτων - πιλότωνδ. Ένα πρόγραμμα σημειακών παρεμβάσεων
Ο Γ. Σκλαβούνος αναφέρθηκε στις παλαιότερες (Μουσείο Πασά, πλατεία Πρωτομαγιάς) και στις νεώτερες (Φλοίσβος, χώρος Αγροτέρας) επιτυχίες των κινημάτων πολιτών για τη σωτηρία ελεύθερων χώρων. Γνωστοποίησηε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων και Κινήσεων Πολιτών.
Η Κ. Γεράρδη, επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, ενημέρωσε για τις δράσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, του οποίου προίσταται.Ο αν καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στους θεσμούς απόκτησης γης, για τη δημιουργία δημόσιων χώρων στην πόληp, χαρακτηρίζοντάς τους αναποτελεσματικούς.
Ο κ. Παπαδήμας, από τον Δ.Αθηναίων, επεσήμανε ότι ο Δ.Α. συντηρεί μόνον το 70% του πράσινου της πόλης ενώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει περιλαμβάνονται η στάθμευση τροχοφόρων, οι αυθαιρεσίες καταστηματαρχών, ορισμένοι ζωόφιλοι και βέβαια η διάσπαση του πράσινου σε τουλάχιστον 2.000 χώρους ή πεζόδρομους.Στην παρέμβασή της η Ντίνα Βαίου, επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, διαπίστωσε ότι το δημόσιο - και ο δημόσιος χώρος της πόλης - έχει ανδρικό φύλο. Το ιδιωτικό - και ο ιδιωτικός χώρος ταυτίζονται με το γυναικείο φύλο και απαξιώνεται.
Στην πολιτική για το δημόσιο χώρο πρότεινε:
α. Την εγκατάλειψη της αντίληψης του κοινού καλού και των αναγκων του ανθρώπου όπου ο άνθρωπος είναι πάντοτε άνδρας και συνήθως επωχούμενος
β. Την εγκατάλειψη της αντιμετώπισής του ως πεδίον έργων που αποφέρουν ψήφους
γ. την εγκατάλειψη της αντίληψης πολεοδόμων και τοπικών αρχόντων για μονοδιάστατους και μονολειτουργικούς χώρους.
Η Σ. Αυγερινού - Κολώνια, επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, παρενέβη για να τονίσει ότι η Αθήνα είναι μια σύγχρονη πόλη πάνω σε παλιές και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν εμπόδια για την εφαρμοσμένη πολεοδομία, μαζί με τη σύγχιση της νομοθεσίας.
Ο Ν. Χλύκας, εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ, παρατήρησε το χαμηλό ποσοστό (2,8%) πράσινου στην Αθήνα και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν.
Καταλυτικές ήταν οι ομιλίες εκπροσώπων των Κινημάτων πολιτών και των Διαμερισματικών Συμβούλων, οι οποίες προσανατόλισαν την ημερίδα σε υπαρκτά προβλήματα υπαρκτών ελεύθερων χώρων. Από τα Κινήμτα Πολιτών μίλησαν, μεταξύ άλλων, η Μαρίνα Δίζη από την Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, η κα Ασλανίδη και ο Δημήτρης Κουτσουδάκης από την Επιτροπή για το Πάρκο Ρηγίλλης, ο Μιχάλης Zωίδης από το Σύλλογο Aνω Αμπελοκήπων, ο Γιώργος Γκογιούλης από το Σύλλoγο Μέγας Αλέξανδρος Γκαζοχωρίου, ο Μπάμπης Κοτοπούλης από το Μαρκόνι, η Βασιλική Καραγιάννη από το Γουδί, ο Στέφανος Παπαπολυμέρου από το Σύλλογο για την ποιότητα ζωής στα πατήσια, ο Βασίλης Zαφειράκης από την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου, ο Κώστας Διάκος από το Σύλλογο Αττική - περιβάλλον, SΟS , o Ανδρέας Κατσαμάνης.Από τα Διαμερίσματα μίλησαν η Δώρα Ασημάκη (4ο), Αυγή Θεοδόση (5ο), Αγγέλα Μαχιά (6ο), Ιουλία Αντωνίου (7ο).(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τα κινήματα πολιτών υπάρχει στο 4ο τεύχος των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ, σελ 4)Τρίτη ενότητα της ημερίδας ήταν το Στρογγυλό Τραπέζι.Η Aννα Βρυχέα,ως συντονίστρια, καθηγήτρια ΕΜΠ, έθεσε τρία ερωτήματα:
α. Ποιος προγραμματίζει, αποφασίζει, σχεδιάζει για την πόλη, για ποιους σχεδιάζει και με ποιους στόχους;
β. Πώς θα διαχειριστούμε το οριακό 1/3 του πληθυσμού σε σχέση με την πόλη;
γ. Πώς θα επανακαθορίσουμε την πόλη για να βρούμε τη Οσυνέχεια και την ποίηση στην καθημερινή ζωή;
Ο Γ. Καρανίκας, αρχιτέκτων - πολεοδόμος, ανέφερε ότι το 62% των χρημάτων που απαιτούνται για την ανάπλαση της πόλης αφορούν το πρόβλημα των αυτοκινήτων. Για το ότι δεν γίνεται τίποτα, δε φταίνε μόνο τα συμφέροντα. Φταίει και η εντροπία της διοίκησης.
Ο Γ. Πολύζος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ, είπε ότι εκτός από το ΙΧ αυτοκίνητο, εχθρός του δημόσιου χώρου είναι και το μονολειτουργικό κέντρο της πόλης (γραφεία, πολιτιστικά κέντρα). Ταχθηκε κατά της κεντρικής και υπέρ της σημειακής παρέμβασης και επεσήμανε ότι οι ελεύθεροι χώροι δίνουν υπεραξία στους παρόδιους, οι οποίοι πρέπει να την καταβάλλουν στο κοινωικό σύνολο.
Ο Δ. Αναγνωστόπουλος, συγκοινωνιολόγος, τόνισε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση είναι πολεοδομικό εργαλείο ανάλογα με την πολιτική που στην Αθήνα είναι ανύπαρκτη. Η Aννα Φιλίνη, αρχιτέκτων ΔημοτιΦκή Σύμβουλος Δ.Α., είπε ότι ο Δήμος αναγκαστικά ακούει τα αιτήματα των πολιτών περισσότερο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και συνεπώς είναι πιο κατάλληλος για πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Εκτίμησε ως πιο σημαντική την ύπαρξη δημόσιου ελεύθερου χώρου από το πολιτιστικό όφελος που θα προκύψει από της εκχώρησή του. Κατήγγειλε τέλος την αισθητική των περιφράξεων των δημόσιων χώρων, ως αντίθετη προς την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην πόλη.
Ο Π. Γετίμης,Αντιπρύτανης Παντείου, είπε ότι εκτός από τους παρόδιους πρέπει όλοι να πληρώσουμε για την επέκταση του δημόσιου χώρου. Εξήρε την κοινωνική λειτουργία του δημόσιου χώρου και πρότεινε να διεκδικήσουμε παραχωρήσεις γης προς το Δημόσιο από την ιδιοκτησία του στρατού αλλά και της εκκλησίας.Τα πληρη πρακτικά της ημερίδας θα κυκλοφορήσουν σε ιδιαίτερο τόμο, για τον οποίο θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

H AΘHNA έχει 2, 5 m2 λειτουργικό πράσινο ανά κάτοικο ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές επιτάσσουν 15m2

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Καθώς οι συνήθεις προεκλογικές εξαγγελίες των πολιτικών για ουσιαστική αποκέντρωση της πρωτεύουσας αποδεικνύονται όνειρο απατηλό, πληθαίνουν οι φωνές των κατοίκων της που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους της. Βασικό όπλο τους, η σκληρή πραγματικότητα:

Η Αθήνα έχει τους λιγότερους ελεύθερους χώρους απ' όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης (5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, εκ των οποίων τα 2, 5 είναι λειτουργικό πράσινο με τις διεθνείς προδιαγραφές να επιτάσσουν 25 και 15 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα).

Με απλά λόγια, η ζωή του απλού πολίτη της πρωτεύουσας συμπυκνώνεται διαρκώς μέσα σε διαμερίσματα, αυτοκίνητα και κλειστούς εργασιακούς χώρους (φυσικά με πρόσχημα την ανάπτυξη). Αποτέλεσμα της αγωνίας αυτής υπήρξε η δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας (τηλ-fax: 6923591).

Μια κίνηση που συγκεντρώνει συλλόγους και κινήσεις πολιτών από όλη την Αθήνα και τους όμορους δήμους. «Το συντονιστικό δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με γνώμονα το γεγονός ότι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι είναι βασικό συστατικό της ποιότητας ζωής», θα μας πει ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, χωροτάκτης-πολεοδόμος και μέλος της επιτροπής, για να συμπληρώσει ότι «ειδικά στην πόλη μας είναι τελείως απαραίτητοι. Κύριες αιτίες, το πρόβλημα του νέφους λόγω κυκλοφοριακού, η γεωμορφολογία του εδάφους του Λεκανοπεδίου, που εμποδίζει την ανανέωση του αέρα, η υψηλή και πυκνή δόμηση των κτιρίων, οι κλιματικές συνθήκες και η υψηλή σεισμικότητα».

Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν την επιτροπή σε ποικίλες σημαντικές πρωτοβουλίες: ανακοινώσεις, διαβήματα στους αρμόδιους φορείς, ημερίδες και συγκεντρώσεις. Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συγκέντρωσαν σε ένα υπόμνημα όλους τους ελεύθερους χώρους που απειλούνται άμεσα προς εξαφάνιση και το απέστειλαν στο Γραφείο Ποιότητας Ζωής του Πρωθυπουργού, το οποίο ακόμη να τους στείλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Η «Ε» δράττεται της ευκαιρίας και παρουσιάζει αυτούς τους χώρους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι για τους οποίους αξίζει να ληφθούν πρωτοβουλίες εξίσου σημαντικές (πριν είναι αργά...). Τουρκοβούνια: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθεί αναδασωτέα έκταση 1.219 στρεμμάτων στο Αλσος Βεΐκου. Ακολούθησε ανάλογη απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για την αναδάσωση έκτασης 219 στρεμμάτων κοντά στο Ψυχικό.

Τα μέλη της Συντονιστικής Eπιτροπής τονίζουν ότι «είναι απαραίτητο να αρχίσει και στην πράξη η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων μαζί με την υποσχόμενη αναδάσωση». Παράλληλα δε εκφράζουν και την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: «Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζουν να κτίσουν αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα σε δασικές εκτάσεις-πνεύμονες για τη ζωή στην πόλη. Τόσο απαραίτητο είναι το τεράστιο κλειστό (6.000 θέσεων) για πιγκ- πογκ που σκοπεύουν να ανεγείρουν στο άλσος Βεΐκου; Εξάλλου το τελευταίο θα μπορούσε να ανεγερθεί σε περιοχή του Δήμου Ταύρου (ο οποίος το έχει ζητήσει και επισήμως) που στερείται αθλητικών εγκαταστάσεων».

Γουδί: Το μητροπολιτικό πάρκο του Γουδιού ετοιμάζεται, με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, να υποδεχθεί κτίρια υπουργείων αλλά και γήπεδα ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την επιτροπή: «Ο δήμος δεν έχει αξιωθεί ακόμη να κάνει αποδεκτή την παραχώρηση από το ΥΕΘΑ του στρατοπέδου Βαρίτη για τη δημιουργία πάρκου 200 στρεμμάτων. Επίσης δεν κάνει τίποτα για να ανοίξει μονοπάτι ώστε να επικοινωνούν οι Αμπελόκηποι με το κολυμβητήριο». Ομως οι απειλές για το Γουδί δεν τελειώνουν: «Στα παραπάνω προσθέτουμε τις προθέσεις χωροθέτησης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, την επέκταση νοσοκομείων, τη δημιουργία του Ασκληπιείου και την κατασκευή οδικών αξόνων, κτιρίων γκαράζ και εμπορικών κέντρων στους σταθμούς του μετρό της περιοχής».

Πεδίον του Αρεως: Ενα χώρος για τον οποίο η «Ε» έχει πραγματοποιήσει σειρά δημοσιευμάτων. Οπως καταγγέλλει η επιτροπή: «Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος έχει επεκταθεί παράνομα μέσα στο Αλσος και παρ' όλο που τα εν λόγω κτίρια έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, ο Δήμος Αθηναίων δεν εφαρμόζει την απόφαση που η υπηρεσία του αυθαιρέτων πήρε». Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας: Θυσία στο βωμό της ανάπτυξης κινδυνεύει να αποτελέσει και το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Η Συντονιστική Eπιτροπή (αλλά και μία μικρή βόλτα που πραγματοποιήσαμε οι ίδιοι στην περιοχή...) μας πληροφορεί ότι «η δημοτική Αρχή έχει αρχίσει να κάνει φανερή την πρόθεσή της, η οποία έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται, για οικοδόμηση του Αλσους, με πολιτιστικά ιδρύματαΣ, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδούπολη, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.». Σημαντική απειλή για το άλσος είναι και η επέκταση, εντός αυτού, του γηπέδου της ΑΕΚ, μια και εκεί θα διεξαχθεί ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου της Ολυμπιάδας. Η τελευταία όμως προοπτική μπορεί να αποφευχθεί αφού υπάρχουν πολλά εγκατελειμμένα εργοστάσια στην περιοχή, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για διάφορες εγκαταστάσεις.

Αμπελόκηποι: Από τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων όπου ο χαρακτηρισμός «πολεοδομικό γκέτο» βρίσκει την πλήρη πραγμάτωσή του. Τα πάρκα ελάχιστα, ενώ προξενεί εντύπωση και η παντελής απουσία μικρών πλατειών με παγκάκια. Κι όλα αυτά σε μία περιοχή από την οποία καθημερινά διέρχεται τεράστιος όγκος αυτοκινήτων που κινείται προς ή από το κέντρο. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι επιθυμούν να μην κτιστεί το επταώροφο κτίριο της ΔΕΗ στο χώρο πρασίνου του Γηροκομείου, παρά μόνο ένα μικρό σχολείο και το υπόλοιπο τμήμα να παραμείνει πράσινο. Επίσης ζητούν να μην κτιστεί σχολείο ή δημόσιο κτίριο στον παραπλήσιο χώρο του ΚΑΠΑΨ, αλλά να πάρει ολοκληρωτικά το χαρακτήρα πάρκου, τον οποίο εν μέρει έχει σήμερα. «Κρίνουμε απαράδεκτη την πρόσφατη εισήγηση του ΚΣΧΟΠ (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και την επιμονή των κ.κ. Κ. Λαλιώτη και Β. Παπανδρέου να γίνει τόσο το κτίριο της ΔΕΗ στο Γηροκομείο όσο και σχολείο στο ΚΑΠΑΨ», λένε στην επιτροπή, προειδοποιώντας και για την καταστροφή που ήδη συντελείται σε έναν άλλο πνεύμονα της περιοχής, το γνωστό χώρο της Βίλας Θων (το οικοδομικό τετράγωνο που εκτείνεται μεταξύ Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Κηφισίας, Ελσιν, Θεοφάνους, Αιτωλίας), ο οποίος έχει κληροδοτηθεί ως κοινόχρηστος και κατά το ήμισυ ανήκει σε κοινωφελή ιδρύματα. Στο 4, 2 στρεμμάτων κομμάτι που φέρεται ότι ανήκει στην εταιρεία International Palace Hotel (του γνωστού κατασκευαστή Χαράλαμπου Βωβού) προχωρά ταχύτατα η ανέγερση ενός πολυώροφου εμπορικού κέντρου (προφανώς για να μπορούν να παίζουν στους διαδρόμους του τα παιδιά της περιοχής...).

Πάρκο Ελευθερίας: Ο πάλαι καταπράσινος χώρος έχει ήδη κατασκαφτεί από τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής και έχουν γίνει στερεώσεις των πρανών. Η Συντονιστική Eπιτροπή ενημερώνει ότι «η δημοπρασία για την κατασκευή του έργου έχει ολοκληρωθεί αλλά γίνονται εκσκαφές σε μεγαλύτερο βάθος από το προβλεπόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι περιμένουμε και την έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής μας κατά της οικοδομικής άδειας του ΟΜΜΑ». Αλσος Ρηγίλλης - Ριζάρη: Παρ' όλο που η ανακάλυψη του Λυκείου του Αριστοτέλη αποσόβησε την ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (του ιδρύματος Γουλανδρή) στο πρώτο άλσος, υπάρχει κίνδυνος να γίνει στο δεύτερο άλσος. Το τελευταίο έχει ήδη μετατραπεί σε υπαίθριο πάρκινγκ με το μισό να έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο του μετρό. Η Συντονιστική Eπιτροπή προειδοποιεί ότι «με πρόσχημα την τωρινή υποβάθμιση του άλσους είναι πιθανό να επιδιωχθεί η ανέγερση του Μουσείου προκειμένου να αναβαθμιστεί». Χώρος Ολυμπίου Διός: Αν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου έχουν κριθεί παράνομες (με τη μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων να προβλέπει την απομάκρυνσή τους) ο τελευταίος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της άρνησης του δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ να του χορηγήσουν οικοδομική άδεια επέκτασης. Οπως υποστηρίζει η επιτροπή: «Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν αρκεί που ανακλήθηκε, αλλά πρέπει να θεωρηθεί μηδέποτε εκδοθένΣ».

Καλλιθέα-Χαροκόπειο: Αναταραχή έχει δημιουργήσει στους κατοίκους της Καλλιθέας η δημιουργία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Η Συντονιστική Eπιτροπή προειδοποιεί ότι «αντισυνταγματικά και παράνομα επιχειρείται να τσιμεντοποιηθεί ο μοναδικός πνεύμονας της Καλλιθέας από ένα λάθρα ιδρυθέν ψευδοπανεπιστημιακό μόρφωμα (σ.σ.: εννοούν το Χαροκόπειο) με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Παιδείας, προς χάριν απορρόφησης περιέργως χορηγηθεισών κοινοτικών πιστώσεων». Φάληρο: Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που χωροθετήθηκαν στον Iππόδρομο και την παραλία του φαληρικού όρμου έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και δημάρχων, που ζητούν την αλλαγή των χωροθετήσεων κρίνοντάς τες ως αντισυνταγματικές.

Χώρος ΔΕΗ για Λαγουμιτζή: Ο δήμος έχει εγκρίνει σχέδιο για τη μετατροπή του χώρου (22 στρέμματα) σε πάρκο με αθλοπαιδιές. Ομως η ΔΕΗ επιμένει να εγκαταστήσει εκεί διάφορες υπηρεσίες της. Οι απορίες της Συντονιστικής Eπιτροπή είναι εύλογες: «Γιατί όλη η ΔΕΗ να συγκεντρώνεται στην Αθήνα; Πού είναι η αποκέντρωση; ». Ελαιώνας: Μία από τις μεγαλύτερες ελεύθερες περιοχές της Αθήνας, που είναι κυριολεκτικά παρατημένη. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Eπιτροπή: «Στον 9.000 στρεμμάτων χώρο του παλιού Ελαιώνα της Αθήνας, δεν εφαρμόζεται ούτε κι αυτό το ανεπαρκές διάταγμα Λαλιώτη, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αποθήκες, συνεργεία, πρακτορεία μεταφορών και ενδιάμεσα κάποια οικόπεδα γεμάτα σκουπίδια. Εχει μετατραπεί δηλαδή στην κυριότερη εκτεταμένη εστία ρύπανσης του Λεκανοπεδίου». Οι κυριότερες προτάσεις για την σωτηρία της περιοχής είναι: α) Η δημιουργία διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του χώρου, β) να υπάρξουν βελτιωτικές τροποποιήσεις του διατάγματος Λαλιώτη, γ) να εφαρμοστεί επείγον πρόγραμμα εξυγίανσης και εξασφάλισης ελεύθερων χώρων».

Σεπόλια: Πριν από 13 χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ με Π.Δ. (ΦΕΚ 1104Δ/17-11-86) δέσμευσε τεράστια έκταση στα Σεπόλια για την κατασκευή επισκευαστικής βάσης και αμαξοστασίου του μετρό, η οποία στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε. Η έκταση αυτή περιλαμβάνει 11 οικοδομικά τετράγωνα, μεταξύ των οποίων τρεις κοινόχρηστοι χώροι και χώρος για ανέγερση σχολείου. Φυσιολογικά λοιπόν οι κάτοικοι αντέδρασαν για να πάρουν την υπόσχεση πως θα δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη σε πράσινο. Ομως όταν το μετρό αποδέσμευσε ένα κομμάτι αυτού του χώρου, το οικοδομικό τετράγωνο 61, χαρακτηρίστηκε οικοδομήσιμο. Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη σε πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και την κατασκευή τμημάτων του αμαξοστασίου υπογείως. Επίσης τη δέσμευση για μετατροπή των πρώην εργοστασίων Βότρυς και Κοροπούλη σε σχολεία, πράσινο και κλειστό γυμναστήριο. Πατήσια: Η γωνία Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια είναι από τις πιο τυχερές του κέντρου της πόλης. Εκεί υπάρχει ένας καταπράσινος κήπος και το νεοκλασικό κτίριο Βίλα, όπου ο ΟΣΚ σχεδίαζε να κατασκευάσει σχολείο. Οι κάτοικοι έχουν καταλάβει το χώρο (το μόνο ελεύθερο στα Πατήσια) και τον έχουν μετατρέψει σε εντευκτήριο. Κύριο αίτημά τους είναι να γίνει κοινόχρηστος και το σχολείο να κατασκευαστεί σε χώρους παρακείμενων παλιών εργοστασίων. 6-7-1999 ΠΗΓΗ: E Online - ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Μετατρέπει τα πάντα σε μπετόν

Τη νομιμοποίηση παντός είδους αυθαιρέτων και την εκχώρηση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και του περιαστικού πρασίνου στα μεγάλα οικονομικά και εργολαβικά συμφέροντα, προωθεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Τα παραπάνω καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής και καλεί όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν κάθε διάταξη, που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και τις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων.

Η Επιτροπή αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογίες του 1998, επανέφερε σε ισχύ διάταξη, με την οποία εφαρμόζεται ο μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης που ίσχυσε ποτέ και, παράλληλα, κατάργησε την αρτιότητα των οικοπέδων, φέρνει τώρα και τον περιβαλλοντοκτόνο νέο ΓΟΚ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο υπό συζήτηση ΓΟΚ καταδικάζει την Αθήνα, μια πόλη χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξης και στην οποία κατοικεί το 45% των Ελλήνων πολιτών, σε οριστική πυκνοκατοίκηση και διόγκωσή της. Ακόμα, η Επιτροπή τονίζει ότι επιχειρείται η απαλλαγή των ευθυνών της Διοίκησης, «ευθύνες που βγήκαν στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο στους τελευταίους σεισμούς!». Επιπλέον, καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, που, αντί να καταργήσει το νόμο της δικτατορίας μέσω του οποίου αυξήθηκε πανελλαδικά ο συντελεστής δόμησης, προσφέρει για οικοδόμηση και εκμετάλλευση, τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας στους μεγαλοεργολάβους.

Μερικά από τα επίμαχα ζητήματα του νομοσχεδίου αφορούν στις τροπολογίες που πρότεινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως η επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης για τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις περιφέρειες και την κεντρική διοίκηση, η μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα και η εκχώρηση του δικαιώματος στην «Αττικό Μετρό» να κατασκευάζει υπόγεια γκαράζ κάτω από κοινόχρηστους χώρους...

Ριζοσπάστης 27-5-2000

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 15-3-2001

Η συντονιστική επιτροπή στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση της επισημαίνει:

1. Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αποτελεί σήμερα την κύρια απειλή κατά των ελεύθερων χώρων.

Σήμερα, εκτός από το πλήγμα που επέφερε στο περιβαλλοντικό κεκτημένο η Αναθεώρηση του Συντάγματος,(Αναθεώρηση άρθρων 17, 24, 94, 95, 100) μεθοδεύεται η περαιτέρω θεσμική ανατροπή που θίγει τελικά και τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, (τορπιλισμός του Νόμου για το  Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, Υποβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανεπάρκεια Πολεοδομιών, Τρομονόμος, Ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας μέσω ΕΟΤ, νομοσχέδιο- σκούπα του Υπ. Πολιτισμού κλπ)."

Οι χώροι που απειλούνται είναι: Ζάππειο, Πεδίο του Άρεως, Άλσος Ριζάρη, τα Προσφυγικά Πανόρμου- Αλεξάνδρας- Δραπετσώνας- Καισαριανής, Θων, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, αδόμητες εκτάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο από νέα Ξενοδοχεία, το κτήμα Βεϊκου, το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, δημόσιες και δασικές εκτάσεις στο Δήμο Αμαρουσίου, το Μεγάλο Πάρκο Παπάγου, Θρακομακεδόνες (Ολυμπιακό Χωριό), Πειραιάς (ΟΛΠ, παραλιακή ζώνη), Παράλιο μέτωπο Δραπετσώνας, Παραλία από Νέο Φάληρο έως Φλοίσβο, Μαρίνες-παραλίες από Άλιμο έως Βάρκιζα, Άγιος Κοσμάς, έκταση αεροδρομίου του Ελληνικού, Αστέρια Γλυφάδας,  το Κτήμα Καμπά, Χωριά Τύπου (πιθανολογούνται Καισαριανή, Μαρούσι, Παλλήνη, Πειραιάς, Φλοίσβος, Αγ. Ανάργυροι, Μενίδι, Λαγονήσι, Γλυφάδα),  δάσος Παπαδημητρίου στα Μελίσσια, Μεσόγεια, Βιότοπος Σχινιά.

2. Εκφράζει έντονη ανησυχία για τη καθυστέρηση της Χωροταξικής Οργάνωσης της κρίσιμης περιοχής των Μεσογείων.

Ζητάμε άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος με τη θεσμοθέτηση Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου της περιοχής. Καλούμε την Πολιτεία να πραγματοποιήσει τις νέες εντάξεις μόνο μέσα στα όρια των γενικών πολεοδομικών σχεδίων της περιοχής που υπεραρκούν για την κάλυψη των οικιστικών αναγκών, καθώς και να μην προβεί σε καμιά μείωση της θεσμοθετημένης εκτός σχεδίου αρτιότητας.

Καλούμε τους κατοίκους να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους για να αντισταθούμε όλοι μαζί στις πιέσεις των κερδοσκόπων της γης, ώστε να διασωθεί η πολύτιμη γεωργική γη, και ότι απέμεινε από το θρυλικό αττικό τοπίο και το πανάρχαιο, σπάνιο τοπίο των Μεσογείων.

3. Διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή του Πεδίου του Άρεως σε χώρο πάρκινγκ και εμπορικών εκθέσεων και απαιτούμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και για την αναφύτευση των κομμένων δέντρων. Να δοθούν κονδύλια για το φωτισμό, την καθαριότητα και γενικά την αναβάθμιση του χώρου.

4. Καταγγέλλουμε την καταστροφή της πλατείας Διονύσου στην Ακρόπολη, έργου του Πικιώνη, και τη μετατροπή της σε πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων. Η υποβάθμιση της περιοχής, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική είναι ασύλληπτη. Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε για την άμεση απομάκρυνση των πούλμαν και την ανάπλαση της πλατείας Διονύσου.

Ζητάμε να σταματήσει το ράντισμα των χόρτων στην Ακρόπολη (και αλλού) με τοξικές ουσίες και να γίνεται οικολογική κοπή των χόρτων, κάτι που γίνεται ήδη αλλά μετά το καταστρεπτικό ράντισμα.

5. Συνεχίζεται η καταστροφική τακτική της προτεραιότητας των οδικών έργων, αντί της ανάπτυξης επαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς. Με την Ανακατασκευή της Λ. Κηφισίας με 3 ανισόπεδους κόμβους στο ύψος του Ψυχικού, αλλοιώνεται τελείως η οικιστική μορφή της κηπουπόλεως όπως καθορίστηκε από το 1923.

Επίσης επειδή το Ψυχικό υφίσταται διαμπερή κυκλοφορία και δη μέσω δασικών και αναδασωτέων και επιδίκων εκτάσεων, να επισπεύσει ο Δήμος τις αναγκαίες διαμορφώσεις.

Καλούμε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις :

Πληροφορίες στο Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων στην ηλ. Διεύθυνση: (www.asda.gr/ket/elxoroi.htm)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 14-6-2001 Συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής 14.6.2001, ώρα στον ΠΗΓΑΣΟ Νέου Κόσμου

Τα θέματα που συζητήθηκαν ακολουθούν:

1. Απολογισμός 5 του Ιούνη-ημέρας περιβάλλοντος, στου Θων.

2. Δραστηριότητες τοπικών συλλόγων-μελών της Συντονιστικής Επιτροπής.

3. Προγραμματισμός καλοκαιριού.

4. Περιοδικό-Ιστοσελίδα παρατηρητηρίου

Πρώτο θέμα: σχεδιασμός-πρόγραμμα 5/6, ημέρας περιβάλλοντος

Πήραν το λόγο σχεδόν όλοι σχεδόν οι παρεβρισκόμενοι. Η συγκέντρωση κρίθηκε ικανοποιητική σαν εκδήλωση βάσης, με αρκετή συμμετοχή, παλμό κλπ. παρά τα κάποια προβλήματα που δημιούργησαν η απόφαση για συγκέντρωση όλων στου Θων (π.χ. προβλήματα μετακίνησης από άλλες περιοχές της Αθήνας), η προτεραιότητα που δόθηκε στο θέμα Θων (π.χ. όχι γενικότερα περιβαλλοντικά αιτήματα), άκριτες προτάσεις μικρών ομάδων (που δεν έγιναν δεκτές), η ώρα (ήταν αργά με αποτέλεσμα να μη περάσει στα δελτία ειδήσεων ).

Συμπερασματικά ήταν μια καλή εμπειρία και ήταν θετικός ο ρόλος της Συντονιστικής.

Ισως του χρόνου να εξεταστούν και άλλες μορφές εκδηλώσεων σε πιο κεντρικά σημεία, πιο νωρίς, με μεγαλλίτερη ενημέρωση και κινητοποίηση κοινού και ΜΜΕ, ή να αποφασιστεί η διοργάνωση φεστιβάλ.

Δεύτερο θέμα: Δραστηριότητες τοπικών συλλόγων-μελών της Συντονιστικής Επιτροπής.

Πεδίο του Αρεως: στο συνήγορο του πολίτη για την ολιγωρία του Κυριακού

Παρασκευή 29 Ιούνη στις 9 το βράδυ, γλέντι στο Πεδίο του Αρεως στο Θέατρο Αλίκη.

Ελάτε να ενημερωθείτε και να διασκεδάσετε.

Λυκαβητός: το θέμα ανέγερσης ξενοδοχείου στην περιοχή είναι αυτή τη στιγμή παγωμένο αλλά βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αλσος Ριζάρη: η συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας αναβλήθηκε από πρώτης Ιουνίου στις 7 Δεκεμβρίου. Το θέμα παρακολουθείται συνεχώς. Περιμένουμε με αγωνία το Νομοσχέδιο-Σκούπα. Εχουμε τη συμπαράσταση της ΕΕΠΦ.

Αμπελόκηποι και Γουδί: για το ΚΑΠΑΨ (;) η συγκέντρωση της 6ης Ιουνίου πολύ ικανοποιητική.

Σάββατο 23 Ιουνίου ώρα 9 το βράδυ όλοι στο ΚΑΠΑΨ

Προσφυγικά: αναφορά στην εξέλιξη των θεμάτων των προσφυγικών των διαφόρων περιοχών της Αθήνας

20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 7.30 στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Περιοχή Ζαππείου-Α Νεκροταφείου: ανησυχία για το νόμο πλαίσιο-σκούπα που θέλει δημιουργία πάρκινγκ στο χώρο του Ζαππείου,

Αντίθεση στην υπόγεια επέκταση το Α Νεκροταφείου.

Λόφος Αλεπότρυπας: σχέδιο για κτίσιμο σχολείου και καταπάτηση ελεύθερων χώρων στην περιοχή, ενώ αντίθετα για παράδειγμα στην Α Κυψέλη κατάργησαν σχολείο για να γίνει πολυκατοικία. Σημειώνεται αδιαφορία επίσης για το πότισμα των δένδρων.

Νέος Κόσμος-Προσφυγικά Δουργουτίου: η δίκη της 5/6 για τα 5 στρέματα που οι κάτοικοι διεκδικούν από τη ΔΕΗ , αναβλήθηκε για το Νοέμβριο, ενώ η εκκλησία κωφεύει για το 1 στρέμμα. Ολες οι διαδικασίες έχουν ρυθμό χελώνας. Για παράδειγμα των θέμα των προσφυγικών της περιοχής έφυγε από την ημερήσια διάταξη του Β διαμερίσματος χωρίς εξήγηση.

Τρίτο θέμα: Προγραμματισμός καλοκαιριού αναβλήθηκε για την επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Τέταρτο θέμα: Περιοδικό-Ιστοσελίδα παρατηρητηρίου ελεύθερων χώρων. Συζητήθηκε η απήχηση του πρώτου τεύχους, τα οικονομικά του περιοδικού, τρόποι διανομής, η θεματολογία του επόμενου τεύχους που θα συζητηθεί με λεπτομέρεια στην επόμενη συνάντηση της συντακτικής επιτροπής ( 18.6).

Αποφασίστηκε επίσης το παρατηρητήριο των ελεύθερων χώρων να ανήκει (;) στη Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής και να ζητηθεί ο αναγκαίος ηλεκτρονικός χώρος από τον ΑΣΔΑ.

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της Συντονιστικής Επιτροπής Πέμπτη 5 Ιουλίου 2001, ώρα 8, στη Ζωχίου 8, Ανω Αμπελόκηποι.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Ζωχίου 8 – Α. Αμπελόκηποι

Τηλ. 6923591-6927713-3211490-7776425-6980439,    Αθήνα 6/7/2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή στη συνεδρίαση της, της 5/7 εξέτασε δύο μείζονα θέματα-απειλές κατά του περιβάλλοντος της Αθήνας:

1. Μία ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρεία, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ζητάει με αυθάδεια από την Πολιτεία να της χαρίσει 200 στρέμματα ανυπολόγιστης οικονομικής αλλά προπάντων οικολογικής αξίας, στο Γουδί, και μέχρι τότε κλείνει την κυκλοφορία στη Λ. Αλεξάνδρας κάθε φορά που έχει αγώνα ή προπόνηση, για να εκβιάσει την κοινωνία.

Οι πολίτες όμως δεν πρόκειται να υποκύψουν στον εκβιασμό, γιατί η ποιότητα ζωής και το πράσινο είναι πρώτιστο αγαθό γι’ αυτούς. Διαπιστώνουμε όμως με αγανάκτηση πως 15 βουλευτές της ΝΔ έγιναν φορείς και του εκβιασμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας χαρακτηρίζει το Γουδί “υπερτοπικό πόλο αναψυχής”, και είναι πράσινο στο σχετικό χάρτη, η δε μελέτη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, που του ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, το χαρακτηρίζει “Μητροπολιτικό Πάρκο” σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Ν. 732/77.

Αυτά θα τα υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων. Καλούμε τους πολίτες να πυκνώσουν τις γραμμές μας, γιατί το περιβάλλον μας αφορά όλους.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας στη συγκέντρωση στο κέντρο Ρυθμός-Ζωγράφου τη Δευτέρα 9/7 ώρα 8μμ., και στη

σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα που θα γίνει στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59, την Τετάρτη 11/7, ώρα 7 μμ.

2. Η Εκκλησία της Ελλάδος ευθυγραμμισμένη με το πνεύμα των καιρών (και όχι το “Αγιο Πνεύμα”), για την εμπορευματοποίηση των πάντων, αποφάσισε να ανεγείρει ξενοδοχείο-τέρας 750 κλινών σε έκταση πρασίνου στο Λυκαβηττό, επιβαρύνοντας κι άλλο μια ήδη κορεσμένη περιοχή. Θυμίζουμε την επέκταση του Μεγάρου Μουσικής στο Πάρκο Ελευθερίας, την επέκταση του Ναυτικού Μουσείου, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, την προγραμματιζόμενη επέκταση του Ευαγγελισμού, την κατασκευή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ελεος!

Ομως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας επιτάσσει την αποσυμφόρηση της κεντρικής περιοχής της Αθήνας, ενώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) χαρακτηρίζει την περιοχή “Γενική Κατοικία” όπου δεν επιτρέπονται ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών. Η δε μελέτη “ Ενοποίησης Χώρων Πρασίνου” που έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας και εξειδικεύει το ΓΠΣ, στο χώρο της οδού Δεινοκράτους προβλέπει πράσινο και διατήρηση των νεοκλασσικών κτιρίων, τα οποία η Εκκλησία θέλει να κατεδαφίσει.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος “Λυκαβηττός” δίνει συνέντευξη Τύπου γι αυτά τα θέματα την Πέμπτη 10/7, 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Λυκαβηττός, ενώ το βράδυ 8μμ συζητείται το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Καλούμε του πολίτες να πάρουν ενεργό μέρος σ' αυτές τις εκδηλώσεις     Η Επιτροπή

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Αθήνα 11-9-2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Με το Ολυμπιακό νομοσχέδιο, το οποίο άρχισε να συζητείται σήμερα στη Βουλή, αλλά και με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεση της κατά του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Ειδικότερα με το πρώτο νομοσχέδιο:

            Με το δεύτερο νομοσχέδιο:

            Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την παράδοση από την ΕΤΑ του ΕΟΤ στην ιδιωτική “αξιοποίηση” και πρωτοβουλία, πολύτιμων φυσικών πόρων όπως ο Λυκαβητός ο Εθν. Δρυμός της Πάρνηθας, οι ακτές της Αττικής.

            Οι τρεις συνεργαζόμενες Επιτροπές υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας γι΄αυτά τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια και οργανώνουν από κοινού κινητοποιήσεις των πολιτών για να τα ακυρώσουν. Γι΄αυτό το σκοπό και για να αναλύσουν τις θέσεις τους οργανώνουν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 13/9 ώρα 12:30 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 8063508 - 8814717 – 9828999

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της 13/9/01

Η σημερινή συνέντευξη δίνεται με σκοπό οι συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να διαμαρτυρηθούν για δύο νομοσχέδια και μια σειρά άλλες πράξεις της Κυβέρνησης με τις οποίες κορυφώνεται η επίθεση κατά του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, των ελεύθερων χώρων και των ακτών της Αττικής. Το ένα νομοσχέδιο είναι το λεγόμενο “Ολυμπιακό νομοσχέδιο-σκούπα” που ήδη άρχισε να συζητείται στη Βουλή, και το άλλο είναι το νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη.

Ειδικότερα με το πρώτο νομοσχέδιο:

Με το δεύτερο νομοσχέδιο πέραν των διατάξεων για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης

            Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την παράδοση από την ΕΤΑ του ΕΟΤ στην ιδιωτική “αξιοποίηση” και πρωτοβουλία, πολύτιμων φυσικών πόρων όπως ο Λυκαβηττός, οι ακτές της Αττικής, ο Εθν. Δρυμός της Πάρνηθος (3.000 στρέμματα παραδίδονται για εκμετάλλευση στον ιδιώτη που θα αναλάβει το Καζίνο της Πάρνηθας).

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους Βουλευτές να μη ψηφίσουν το Ολυμπιακό νομοσχέδιο πριν απαλειφθούν οι περιβαλλοντικές διατάξεις, και τους πολίτες και τους φορείς τους να αντιδράσουν άμεσα και συντονισμένα και σ΄αυτό και στο νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και στους υπόλοιπους σχεδιασμούς.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 8814717 - 0944527722 - 9320665 - 3816077

Αθήνα 17-12-2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1. Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής καταγγέλει την επέκταση μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας των εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής πέραν του χώρου του προβλεπομένου από το ισχύον διάταγμα, καθώς και τη μετατροπή του χώρου μπροστά από το ΕΑΤ/ΕΣΑ και την προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, σε χώρο εργοταξιακών γραφείων.

Μετά την βεβήλωση του ιερού χώρου μαρτυρίου του ΕΑΤ/ΕΣΑ με την έκθεση φωτογραφίας του Ισμαήλ Τζεμ, αυτοί που μας κυβερνούν προχώρησαν σε νέο ανοσιούργημα καλύπτοντας τις έκνομες ενέργειες του Οργανισμού Μεγάλου Μουσικής και του κ. Χ. Λαμπράκη.

Η καταστροφή των πάρκων της Αθήνας (Πάρκο Ελευθερίας, Αλσος Πεδίου Αρεως) από τους “βαρώνους” των Μ.Μ.Ε. δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απαιτεί την αντίσταση των πολιτών.

2. Δίπλα στο Πάρκο Ελευθερίας οι ενέργειες της αμερικάνικης Πρεσβείας υπονομεύουν άμεσα και θίγουν την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Διεκδικεί και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να της παραχωρήσει, το οικόπεδο του ΜΤΠΥ για την επέκταση της Πρεσβείας, οικόπεδο που ο κ. Λαλιώτης υποσχόταν ότι θα γίνει πράσινο σε αντιστάθμισμα για τις απώλειες στο Πάρκο Ελευθερίας. Στην οδό Μακεδόνων η Πρεσβεία έχει κλείσει αυθαίρετα την διέλευση με ογκώδεις κατασκευές μετατρέποντας την σε ιδιωτικό της χώρο. Η “ένδοξη” ΕΛΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων καλύπτουν την παρανομία. Ως πότε;

3. Στο τελευταίο Ολυμπιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος πέρασε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η υπόγεια επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του κήπου της οδού Πατησίων θυσιάζοντας τα υψηλόκορμα πεύκα και άλλα δένδρα που υπάρχουν εκεί. Είναι απαράδεκτο οι κήποι της Αθήνας να γίνονται απλοί χλοοτάπητες και να θυσιάζεται πολύτιμος ελεύθερος χώρος για διόδους φωτισμού, αερισμού και επικοινωνίας υπόγειων εγκαταστάσεων.

Η πολιτιστική αποκέντρωση είναι αντίθετη με την συγκέντρωση στην Αθήνα αρχαιολογικών ευρημάτων από όλη την Ελλάδα και την επέκταση των μουσείων της. Όταν ζητάμε από τους Αγγλους τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι απαράδεκτο να κρατάμε στην Αθήνα τα ευρήματα της ελληνικής περιφέρειας. Πρέπει να σώσουμε τον κήπο του Μουσείου.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 28/1/2002

1.         Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η κυβερνητική απόφαση για την παραχώρηση του Αλσους Ριζάρη στο Ιδρυμα B. & E. Γουλανδρή και την κατασκευή του ιδιωτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ενας σημαντικός χώρος πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας σώθηκε, οι αγώνες των πολιτών δικαιώθηκαν. Για την κατασκευή του Μουσείου υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι στην Αθήνα, όπως έγινε και με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο στεγάστηκε στο κτίριο ΦΙΞ. Τα πικρόχολα και προσβλητικά σχόλια που ακούγονται σε βάρος των πολιτών και του ΣτΕ, είτε οφείλονται σε άγνοια της οικολογικής σημασίας των πάρκων, είτε σε ιδιοτελή συμφέροντα.

2.         Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί. Οι παρευρισκόμενοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαιώσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν γι΄αυτό, και κάλεσαν τους όμορους δήμους με το Γουδί να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

3.         Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κέντρου και Ανω Αμπελοκήπων πραγματοποιούν συγκέντρωση την Τετάρτη 30/1 και ώρα 6:00 μ.μ. στο κτήμα Θων (Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας) και μετά πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κ. Β. Παπανδρέου για την άρση της αναστολής οικοδομικών εργασιών σε τμήμα του κτήματος. Η απόφαση αυτή έχει ήδη προσβληθεί στο ΣτΕ. Επίσης έχει μηνυθεί από τους Συλλόγους ο κ. Μπάμπης Βωβός διότι στα συμβόλαια απέκρυψε το διερχόμενο από το κτήμα ρέμα και το διεκδικεί από την ΕΥΔΑΠ για να το οικοδομήσει. Καλούμε τους πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στην συγκέντρωση και την πορεία.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Ανακοίνωση της Επιτροπής για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων

Δεν αναπληρώνονται οι απώλειες για το Πράσινο

"Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων". Αυτό τονίζει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής αναφορικά στις εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για τις φυτεύσεις ενόψει του 2004.

Σημειώνει, δε, την αναντιστοιχία των δηλώσεών της, με αυτές του προκατόχου της, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος μιλούσε για 100 εκατ. δέντρα, ενώ η Β. Παπανδρέου κάνει λόγο για 820.000 δέντρα και 14 εκατ. φυτά.

Με το φάκελο υποψηφιότητας του 1996, τονίζει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής, έκτασης 800.000 στρ. "Αντ' αυτού εκποιεί και εμπορευματοποιεί 3.100 στρ. στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας". Οτι το περιαστικό πράσινο θα αυξηθεί από 19% σε 51%. Οτι το αστικό πράσινο θα αυξηθεί από 1,5-2,5% που είναι σήμερα, σε 10%. Με βάση αυτά, ρωτά την κυβέρνηση, τι συγκεκριμένα προτίθεται να κάνει.

Υπενθυμίζει ότι για ελεύθερους χώρους, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, το Πεδίον του Αρεως, ο Ελαιώνας, τα Τουρκοβούνια, το πάρκο της Λαγουμιτζή και τα ρέματα της Αττικής, δεν έχουν παρθεί θετικές για τους κατοίκους αποφάσεις, αντιθέτως εκκρεμούν

(Ριζοσπάστης 10-4-2002)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τη Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής.

Οι πολίτες της Αθήνας διαδήλωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στην πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος που συντελείται και στο βωμό της Ολυμπιάδας του 2004 εντείνεται, τσιμεντοποιώντας ό,τι έχει απομείνει ελεύθερο και πράσινο στην Αθήνα, την παραλία, την Πάρνηθα, σ' ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Στην συγκέντρωση, στο πλευρό των τοπικών συλλόγων και κινήσεων έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και δημοτικών κινήσεων. Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στα προβλήματα του περιβάλλοντος οι υποψήφιοι δήμαρχοι Φώτης Κουβέλης της "΄Αλλης Αθήνας", Σπύρος Χαλβατζής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και εκπρόσωποι της Εναλλακτικής Κινηματικής Παρέμβασης για την Αθήνα και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Ακολούθησε πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπου το ψήφισμα διαμαρτυρίας θυροκολλήθηκε, αφού η ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε δείχνοντας έτσι και το μέγεθος του ενδιαφέροντός της για τα προβλήματα αυτής της πόλης.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συντονιστικής Επιτροπής, Ανδρέας Φωτόπουλος, τηλ. 9320665, Θοδωρής Κοκκινάκης, τηλ. 3816077, Ειρήνη Σινάνογλου, τηλ. 9839524.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής, για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμαστε για τα χρονίζοντα και οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές την άμεση λύση τους. Πολύ περισσότερο τώρα, που η λαίλαπα του 2004, χωρίς σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ιστορία της πόλης μας τσιμεντοποιεί τους ελεύθερους χώρους, καταστρέφει το πράσινο και κλείνει τις ακτές.

Απαιτούμε:

(Την διατήρηση και αναβάθμιση των προσφυγικών κατοικιών

(Την διάσωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την επαύξησή τους (΄Αλσος Γουδιού, Θων, Γηροκομείο, ΚΑΠΑΨ, ΄Αλσος Ριζάρη, Πάρκο Ελευθερίας, Πεδίο ΄Αρεως, Λυκαβηττός, Δεινοκράτους, Αλεπότρυπα, Τουρκοβούνια, Λόφος του Παιδιού, Ελαιώνας, κτήμα Συγγρού και Καρέλα, ΟΕΚ Αμαρουσίου, Λαγουμιτζή, Παραλία, κά).

(Τον σεβασμό και προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ομορφοκκλησιά, Μαραθώνας, ΄Αγιος Νικόλαος, Θων, νεοκλασσικά κτίρια,κλπ.)

(Την προστασία πλατειών και πάρκων από την επαπειλούμενη κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης. Αντ' αυτού ζητάμε τον περιορισμό της χρήσης του ΙΧ και ενίσχυση και πολλαπλασιασμό των δημόσιων συγκοινωνιών (σιδηρόδρομος, τραμ, τρόλεϋ, μη ρυπογόνα λεωφορεία)

(Τη συνεχή παρακολούθηση του νέφους και τη μέτρηση όλων των ρύπων, παλιών και νέων

(Την απόσυρση των νομοσχεδίων για τον αποχαρακτηρισμό των δασών, τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και την εκποίηση των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων

(Για καταπολέμηση της ρύπανσης που προβλέπεται από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα.

Διαμαρτυρόμαστε για τους εξοπλισμούς, τους πολέμους, την χρήση ραδιενεργών όπλων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις κλιματικές αλλαγές, την ερημοποίηση, τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία τρόφιμα, όλα αυτά που είναι συνέπειες ενός χρεοκοπημένου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε ενωτικά για να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους, να διεκδικήσουμε λύσεις, να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σ' αυτή την πόλη, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Αθήνα 5-6-2002

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Σχετικό Ρεπορτάζ

Κοινή δράση ενόψει της Μέρας Περιβάλλοντος Συζήτηση για τη συνδιοργάνωση εκδήλωσης τη Μέρα του Περιβάλλοντος (5 Ιούνη) με όλους τους περιβαλλοντικούς και οικολογικούς φορείς του Λεκανοπεδίου, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 15 Μάη και ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου "Πήγασος" (Ευσ. Πίσσα 42 και Μανδροκλέους, Ν. Κόσμος, τηλ.: 010.92.22.863), η Οργανωτική Επιτροπή του Συντονιστικού για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι εφόσον προβλήματα, όπως το ξεπούλημα της παραλίας, το γκρέμισμα των προσφυγικών κατοικιών, η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων κλπ., συνεχώς οξύνονται, είναι ανάγκη, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρευρεθούν στην αυριανή συζήτηση, "για να συναποφασίσουμε την κοινή μας δράση, γιατί η ενωμένη φωνή μας θα ακουστεί δυνατότερη και θα είναι πιο αποτελεσματική". Ριζοσπάστης 14-5-2002

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ" - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ: Μαχητικές πορείες για το περιβάλλον. Μαχητικά, αγωνιστικά τίμησαν χτες τη Μέρα του Περιβάλλοντος όσες δυνάμεις της Αθήνας αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική. "Τίμησαν", με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, την πολιτική μεγαλοεργολάβων, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών "τους", που, στη λογική του κέρδους, καταδικάζουν το Λεκανοπέδιο στη μόλυνση και στην υποβάθμιση. Εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλοι της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή, προσυγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί όπου ο Λαμπράκης, με την ανοχή κυβέρνησης-δημοτικής αρχής, τσιμεντοποίησε μεγάλο κομμάτι του για να φτιάξει το μέγαρό του. Εκεί όπου η Ιερά Σύνοδος, ως άλλη μια "Ανώνυμη Εταιρία", στο βωμό του Μαμμωνά, σχεδιάζει ξενοδοχείο 750 κλινών, με "όραμα" τους τουρίστες του 2004 και κόβοντας υπεραιωνόβια πεύκα.

Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου με συνθήματα διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα κακά που γεννά: Τον πόλεμο, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα ραδιενεργά απόβλητα. Εκαψαν συμβολικά ένα χάρτινο ομοίωμα βόμβας, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας-Πειραιά και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στα εκατομμύρια θύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προκειμένου αυτός να προωθήσει τα συμφέροντά του, όπως και στη στάση των αμερικανικών κυβερνήσεων, που αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν έστω και τις λειψές συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο κτήμα Θων, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, όπου -- πάντα με την άδεια κυβέρνησης και δημοτικής αρχής -- οικοδομείται από τον μεγαλοεργολάβο Βωβό άλλο ένα μεγαθήριο από τσιμέντο, μάλιστα με πλήθος παρατυπιών -- όπως διαπιστώνεται -- στην εξέλιξη των εργασιών.

Η πορεία της "Συμπαράταξης" κατέληξε στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, που αφήνονται να ερειπώνουν, αν και μπορούν να ανακαινιστούν και να αποτελέσουν πρότυπο αστικής κατοικίας. Επίτηδες, για να παρουσιαστούν μετά μεγαλοεργολάβοι-"σωτήρες" και να προτείνουν "αναπλάσεις" με ολίγον από πρασιά και μπόλικο μπετόν, ατσάλι, γυαλί και αλουμίνιο. Υλικά που, σε συνδυασμό με τη γη, τους αποφέρουν πολύ μεγάλο κέρδος.

Στα προσφυγικά οι φίλοι της "Συμπαράταξης" συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και στην πορεία που έγινε μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατ' εξοχήν εκφραστή της εφαρμοζόμενης αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπενθύμισε ότι το περιβάλλον υποφέρει λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οτι στο βωμό της νέας "Μεγάλης Ιδέας", της Ολυμπιάδας του 2004, των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας, μπαίνουν στο στόχαστρο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των οικονομικά ασθενέστερων. Οτι στην πρωτεύουσα: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα οξύνεται συνεχώς. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται δραστικά, τσιμεντοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται. Οι καταπατήσεις, οι "νόμιμες" και αυθαίρετες επεκτάσεις, ροκανίζουν το δημόσιο χώρο, δασικό ή μη. Το περιαστικό πράσινο και οι δασικοί όγκοι, οι παραλίες δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μικρότερα συμφέροντα που συνδέονται με αυτό.

Η "Συμπαράταξη" τονίζει ακόμη: Το εκδοτο-κατασκευαστικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε ελεύθερο χώρο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κάλεσε και χτες τους Αθηναίους να αντιδράσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους στερεί την ίδια τους τη ζωή. Καλεί τους Αθηναίους σε μάχη 365 μέρες το χρόνο -- και όχι μόνο στις φιέστες -- προκειμένου όχι μόνο να σωθούν, αλλά και να διευρυνθούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι.

Το Συντονιστικό

Οπως σημειώθηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό (αποτελείται από έντεκα μαζικούς συλλόγους και επιτροπές για τη σωτηρία διάφορων υπό απειλή ελεύθερων και πράσινων χώρων), "η οικοδομική λαίλαπα του 2004, χωρίς σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ιστορία της πόλης μας, τσιμεντοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο".

Το Συντονιστικό αγωνίζεται για τη διατήρηση των προσφυγικών, το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που συρρικνώνονται και χάνονται, ενάντια στο ξεπούλημα και στον αποκλεισμό, για τους πολλούς, της παραλίας, στο νέφος, στη διευκόλυνση της χρήσης ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της κυκλοφορίας των πεζών, στην ασφυκτική οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων από κράτος, Εκκλησία και εργολάβους, στη μετατροπή των αλσών σε χώρους εμπορίου, στα επικείμενα νομοσχέδια για την καταστροφή των δημόσιων δασικών χώρων και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. (Ριζοσπάστης 6-6-2002)

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Β. Παπανδρέου θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, το οποίο περιέχει και πλήθος άλλων σκανδαλωδών και περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων. Επιπλέον κατέθεσε αιφνιδιαστικά δύο νέες τροπολογίες με τις οποίες οικοδομούνται και καταστρέφονται δύο καίριοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας. Μιας Αθήνας που ψήνεται από τον καύσωνα και πνίγεται από το νέφος.

            1. Με την πρώτη τροπολογία, η οποία αποτελεί πράξη υποτέλειας, η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα -εντολή στο ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων να ενοποιήσει χωρίς διαγωνισμό στην Αμερικάνικη Πρεσβεία το οικόπεδο της οδού Γέλωνος που βρίσκεται πίσω από το κτίριο της, καταργώντας την οδό Ευζώνων. Ηδη η πρεσβεία έχει καταργήσει αυθαίρετα και την οδό Μακεδόνων και την έχει μετατρέψει σε ιδιωτικό της δρόμο.

            Η τροπολογία δίνει την δυνατότητα κατασκευής κτιρίων διπλωματικής αποστολής στο οικόπεδο των 17 στρ. και κατοικιών (του πρέσβη;) με συντελεστή δόμησης 2,6. Ο χώρος όμως αυτός έχει χαρακτηρισθεί από τη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας ως κοινόχρηστο πράσινο και ο κ. Κ. Λαλιώτης διατεινόταν ότι έτσι θα αντισταθμισθεί η απώλεια 14 στρ. στο Πάρκο Ελευθερίας , χάριν του κ. Χ. Λαμπράκη.

            2. Με την δεύτερη τροπολογία εγκρίνεται η επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ μέσα στο Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας ενόψει του 2004 (!) Μετατοπίζεται η ρυμοτομική γραμμή κατά 136μ. και παραχωρείται ο χώρος στην ΑΕΚ για να τον αξιοποιήσει, συν τοις άλλοις, με ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και εμπορικές χρήσεις με Σ.Δ. 2 και ύψος 27 μ. Επιπλέον επιτρέπονται στέγαστρα στο γήπεδο ύψους 35μ.

            Καλούμε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτές τις περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις και όλο το νομοσχέδιο.

            Καλούμε τα ΜΜΕ να αφήσουν την αποκλειστική και μονότονη απασχόληση με την επιχείρηση τρομοκρατία και να προβάλουν τα ζωτικά προβλήματα της ζωής μας και των παιδιών μας. Μεγαλύτερη τρομοκρατία από αυτή που ασκείται με τις συνεχείς επιβουλές κατά του ζωοδότη φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογικής ισορροπίας και της επιβίωσης της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει.

Αθήνα 24-7-2002        Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο συνέχισε την τακτική της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας.

            1. Με δηλώσεις του ο εχθρός του περιβάλλοντος, υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Αλσος Ριζάρη, το οποίο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να το επαναφέρει στη Βουλή και να ψηφίσει την παραχώρηση 12 στρεμμάτων του Αλσους στο Ιδρυμα Β κ. Ε Γουλανδρή.

            2. Στο Αλσος Γουδή, τμήμα του στρατοπέδου Βαρίτη 10 στρεμμάτων, το οποίο είχε κριθεί αναδασωτέο, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθν. Αμυνας στην κ. Μ. Βαρδινογιάννη για την κατασκευή νοσοκομείου. Σε μια περιοχή που διαθέτει ήδη 13 νοσοκομεία.

            Η Διεύθυνση Δασών Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση για την άρση της αναδάσωσης, καλώντας, σύμφωνα με το νόμο, κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει τις αντιρρήσεις του εντός διμήνου. Πριν παρέλθει το δίμηνο, η κα Βαρδινογιάννη άρχισε τις εργασίες εκσκαφής του χώρου. Με άδεια ποιού;

            Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους απέναντι στους κυνικούς πολιτικούς, ώστε να γίνουν σεβαστές οι συνταγματικές διατάξεις και οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής ισορροπίας.

            Καλούμε όλους τους υποψήφιους για τον Δήμο Αθηναίων και την υπερνομαρχία, μετά τα ωραία λόγια και τις γενικόλογες διακηρύξεις, να τοποθετηθούν πια συγκεκριμένα στα παραπάνω θέματα, όπου θα κριθούν για την συνέπεια των λόγων τους. Θα ανεχθούν αυτήν την βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος, την θυσία των δένδρων και την οικοδόμηση των ζωτικών ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας;

Αθήνα 30-8-2002 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αθήνα 30/09/02

Η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ορισμένες επιτυχίες των συλλόγων και κινήσεων μελών της στους αγώνες τους.

Από την άλλη πλευρά όμως οι ελεύθεροι χώροι και η ποιότητα ζωής δέχονται μια καταιγιστική επίθεση παρά την προεκλογική περίοδο ή ίσως εξ'αιτίας αυτής. Γι'αυτό καλούμε τους υποψηφίους για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές να πάρουν θέση στα παρακάτω συγκεκριμένα και πολύ σημαντικά ζητήματα και να δεσμευτούν στην κατεύθυνση σωτηρίας των ελεύθερων χώρων.

Άλσος ΡιΖάρη. Συμφωνούν στην καστροφή του με την κατασκευή εκεί του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του αποθανόντος ζεύγους Γουλανδρή, όπως το πέρασε πάλι από την βουλή ο κ Βενιζέλος με τις ψήφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας.

Κτήμα Θων: Εδώ, με την ανοχή της πολιτείας και παρά τις υποσχέσεις του κΛαλιώτη, η σημερινή υπουργός κΒ.Παπανδρέου με νέα απόφαση παραχώρησε σε τσιμεντοποίηση τον χώρο αναιρώντας δεσμεύσεις Δήμου και Κυβέρνησης. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο Δοιηκητικό Εφετείο για την ακύρωση της διάτρητης οικονομικής άδειας. Η ΕΥΔΑΠ πούλησε το ρέμα (κρατική γη) και πρόσφατα εκδόθηκε η τροποποίηση σχεδίου που ευνοεί τον κατασκευαστή τον Μπ.Βωβό. Οι φορείς θα προσφύγουν στο Στ.Ε για την ακύρωση του. Ευνόητα ερωτηματικά δημιουργεί η πολεοδομία του Δ.Α. που δεν απαντά ούτε στον Συνήγορο του Πολίτη για τις συντονισμένες αυθαιρεσίες στο κτήμα Θων.

Άλσος Γουδή: Τι θα κάνουν για να σταματήσουν το ίδρυμα της κΜ,Βαρδινογιάννη για την κατασκευή του οποίου ξερίζωσαν μεγάλα δέντρα και αποψίλωσαν έκταση 9,6 στρμ. χωρίς έκδοση-ανάρτηση αδείας; θα ανεχθούν την ολοκληρωτική καταστροφή του διεκδικούμενου απ'τους πολίτες πάρκου με την κατασκευή εκεί τριών Ολυμπιακών γηπέδων 11.500 θέσεων, δημοσιογρ. ξενώνα 750 κλινών, τεράστιου χώρου στάθμευσης 1000 θέσεων και άπειρων δρόμων;

Άλσος Ν.Φιλαδέλφειας . θα επιτρέψουν την επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ μέσα στο Άλσος και την καταστροφή 150 στρμ δάσους ,όσο δηλ. Ο Εθνικός Κήπος ;

Πεδίον Άρεως. Τι θα κάνουν για να κατεδαφιστούν επί τέλους τα αυθαίρετα του Πανελλήνιου γ.σ. μέσα στο πάρκο και να σταματήσουν οι εμπορικές εκθέσεις και κάθε χρήση αντίθετη με τον προορισμό του πάρκου.

Κολωνάκι, θα ανεχθούν την κατασκευή του γιγαντιαίου ξενοδοχείου της εκκλησίας σε χώρο χαρακτηρισμένο πράσινο περιέχοντα παραδοσιακά κτίρια;

Προσφυγικά. Δέχονται ότι αποτελούν πολύτιμα στοιχεία ιστορικής μνήμης, σημαδιακά τοπόσημα, αρχιτεκτονήματα του μοντέρνου κινήματος, στέγη των κατ' επανάληψη προσφύγων και πρέπει να διατηρηθούν και αναβαθμιστούν;

Τέλος στους υποψήφιους, στα μέλη της επιτροπής και των συλλόγων και κινήσεων, η συντονιστική επιτροπή εύχεται καλή επιτυχία και ελπίζει ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα από οποιαδήποτε θέση τον αγώνα, με το ίδιο πάθος, μέχρι τελικής δικαίωσης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

«Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι δήμαρχοι»

Να πάρουν θέση για την «τύχη» των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας καλεί τους υποψήφιους δημάρχους, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρεται στους εξής χώρους:

Από την άλλη, όμως, χάρη στο διαρκή αγώνα των κατοίκων το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε διατηρητέες τις προσφυγικές κατοικίες της Δραπετσώνας - ακυρώνοντας αντίθετη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου. Παράλληλα, η επιτροπή σχεδίου πόλης του Δήμου Αθηναίων απέρριψε σχέδιο της Δημοτικής Αρχής και του ΥΠΕΧΩΔΕ για κατεδάφιση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τέλος, το ΣτΕ ενέκρινε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σωτηρία του κήπου του γηροκομείου από τη ΔΕΗ και της πλατείας του ΚΑΠΑΨ από την τσιμεντοποίηση. Ριζοσπάστης 1-10-2002

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2003

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων

Σύλλογος ΙΙροσφυγικών Πολυκατοικιών Λ. Αλεξάνδρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Γουδή

Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Πήγασος"

Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Άλσους Ριζάρη

Σύλλογος ΙΙεριβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού

Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου

Εξωραϊστικός Σύλλογος Λυκαβηττού "Λυκαβηττός"

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας "Ο Παρθενώνας"

Ομάδα Σωτηρίας Λόφου Ελικώνα ή "Αλεπότρυπα" Κυψέλης - Γαλατσίου

Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας· Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων - Θησείου - Φιλοπάππου - Κουκακίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ Σ.Ε. και οι Σύλλογοι - Κινήσεις που την απαρτίζουν, αποφάσισαν να τιμήσουν και φέτος την παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) με αγωνιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Αρεως (Αγαλμα της Αθηνάς) την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 7 μ.μ.

Πιστεύουμε ότι τη στιγμή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται επικίνδυνα, τη στιγμή που εντείνεται η επίθεση ενάντια στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας επιβάλλεται η μαχητική και η μαζική αντίσταση τω~ πολιτών.

Επιβάλλεται ακόμη, για μια άλλη φορά να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον όπως: η ρύπανση που Προέρχεται από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, τους εξοπλισμούς, του πολέμους και η χρήση ραδιενεργών όπλων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις κλιματικές αλλαγές που Προέρχονται από ένα χρεοκοπημένο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία Τρόφιμα (μεταλλαγμένα κλπ) και από τη λαθεμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων των πόλεων.

Με τη μαζική μας συμμετοχή, με την αγωνιστικότητά μας Και την ενωτιιcή διάθεση μπορούμε να βγάλουμε το κίνημα, που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον, από την αδύνατη θέση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές.

Γι' αυτούς του λόγους καλούμε τους πολίτες της Αθήνας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις να διαδηλώσουν μαζί μας.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Συγκέντρωση για το περιβάλλον

Με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ (σ.σ. με τη συνοδεία των ΜΑΤ) τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων, αλλά και δεκάδων φορέων, από όλη την Αττική, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, απαίτησαν το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη φύση, στην υγεία και τη ζωή και διατράνωσαν την αντίθεσή τους ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συγκέντρωση έγινε σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, το Πεδίον του Αρεως. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσαν το χρονικό της καλοσχεδιασμένης επίθεσης σε πολλές πράσινες γωνίες της Αθήνας που η κυβέρνηση παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο. Εκδηλη ήταν η οργή των ομιλητών απέναντι στα καταστροφικά για το περιβάλλον, σχέδια που υλοποιούνται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία χαρακτήρισαν οδοστρωτήρα που ποδοπατεί τους ελεύθερους χώρους. Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη νέα τάξη πραγμάτων που χτυπά και το περιβάλλον, καθώς οι ιμπεριαλιστές πρωταγωνιστούν στην καταστροφή του με τη χρήση χημικών όπλων. Ριζοσπάστης 6/6/03

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ

2003 Σταματήστε το βομβαρδισμό της φύσης!

Η άνοιξη του 2003, είναι μια από τις χειρότερες περιόδους, που περνά η ελληνική φύση και τα δάση στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη χαλαρή "αντιπολίτευση" της Ν. Δ., νομοθετεί και χαρίζει δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις, σ' αυτούς που τις κατέχουν παράνομα. Για να κερδίσει την ψήφο των αυθαιρετούχων και των καταπατητών, αποφάσισε να μειώσει την προστασία, που παρέχει το Σύνταγμα και η δασική νομοθεσία και η νομολογία του ΣτΕ στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, οι οποίες αποτελούν τον κορμό του φυσικού περιβάλλοντος και τη βάση της οικολογικής ισορροπίας της χώρας.

Με νόμο που ψηφίστηκε πριν από 3 μήνες, η Κυβέρνηση δια της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να χαρίσει δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε σχέδια πόλης ή σε όρια οικισμών καταργώντας το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, για να διευκολύνει, λέει, την σύνταξη του "Εθνικού κτηματολογίου".

Με άλλο νόμο, που ψηφίστηκε στις 23 Απριλίου, η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Γεωργίας, επιδιώκει την αλλαγή της δασικής νομοθεσίας, με την αποδυνάμωση της έννοιας του δάσους, με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου επί χορτολιβαδικών εκτάσεων και με την αλλαγή του ορισμού της δασικής έκτασης. Με αυτόν τον Νόμο, όπως ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα στους αυθαίρετους κατόχους δημόσιας εποικιστικής έκτασης (κοινόχρηστης ή διαθέσιμης) η οποία δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, να την εξαγοράσουν (με ένα ελάχιστο τίμημα), εφ' όσον καλλιεργούν αυτήν συστηματικά τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια ή έχουν οικοδομήσει σε αυτήν κτίσματα τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία.

Ακόμη, με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας, δίνεται το δικαίωμα στην Α.Ε. "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (Ε.Τ.Α.) να πουλά και να εκμισθώνει άνευ όρων εγκαταστάσεις και ακίνητα που ανήκουν στον "Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού" (Ε.Ο.Τ.), στα οποία συμπεριλαμβάνονται ζωτικά τμήματα της δημόσιας κτήσης, όπως ακτές, ιαματικές πηγές, σπήλαια δάση, ορειβατικά καταφύγια, χώροι που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις κ.ά.

Εθνικό Κτηματολόγιο και "Κτηματολόγιο Α.Ε."

Στην αιτιολογική έκθεση κατά την προώθηση του Νόμου για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου (Ν. 2308/1995) αναφέρονταν ότι μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου θα αναδειχθούν οι καταπατημένες γαίες .Όμως αυτό που επιδιώκεται σήμερα μετά την ψήφισή του συμπληρωματικού Νόμου είναι να τακτοποιηθούν όλες οι καταπατήσεις των εθνικών γαιών, μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου. Ακόμα, επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν παρανομίες του παρελθόντος που έμεναν όλα τα προηγούμενα χρόνια εκκρεμείς και ήρθαν στην επιφάνεια με την σύνταξη των δασικών χαρτών.

Η εταιρεία "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε." που εποπτεύεται από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου προχωρεί σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αγνοώντας τους νόμους, το Σύνταγμα, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών. Δεν εκδίδει οδηγίες για την παράδοση των δασικών χαρτών, καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα που τα δύο επόμενα χρόνια περιλαμβάνει μόνο τα μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και μεταθέτοντας την κτηματογράφηση των δασών για μετά το 2010. Ακόμη, η "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.", αρνείται να εγγράψει τα κατά τεκμήριο δικαιώματα του δημοσίου στα δάση, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που δηλώνουν οι δασικές υπηρεσίες, απεμπολώντας έτσι τα νόμιμα δικαιώματα του Δημοσίου με αποτέλεσμα, να ευνοούνται οι σημερινοί αλλά να ενθαρρύνονται και νέοι καταπατητές των δασών.

Αγροτική γη και "Αγρογή Α.Ε."

Με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για "ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης... και άλλες διατάξεις", παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρεία "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.", (η οποία είναι Ν.Π.Ι.Δ.), δημόσια κτήματα, δημόσιες γεωργικές εκτάσεις, κοινόχρηστες εκτάσεις χορτολιβαδικού χαρακτήρα, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Γεωργίας. Όλα αυτά η "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.", μπορεί να τα εκποιεί, να τα εκμισθώνει κατά βούληση και να τα μεταβιβάζει σε τρίτους, σύμφωνα με τις διατάξεις για την χρηματοδοτική μίσθωση.

Το επόμενο βήμα θα είναι η είσοδός της στο χρηματιστήριο και ο έλεγχός της από ιδιώτες επενδυτές (κατά το πρότυπο της Ε.Τ.Α. Α.Ε.).

Τουριστικές εγκαταστάσεις και "Ε.Τ.Α. Α.Ε"

Με τον Νόμο 2819/2000, παραχωρήθηκε στον Ε.Ο.Τ. η κυριότητα των μέχρι τότε Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων (Τ.Δ.Κ.), των οποίων ο Ε.Ο.Τ. είχε μόνο την διοίκηση και τη διαχείριση.

Στη συνέχεια, με τον Νόμο 2837/2000, το σύνολο των εκτάσεων και των εγκαταστάσεων του Ε.Ο.Τ. μεταβιβάστηκαν στην Α.Ε. "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (Ε.Τ.Α.) προκείμενου να πωληθούν ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες (μέχρι και... 99 χρόνια!). Η Ε.Τ.Α. Α.Ε. , μπήκε αμέσως στο Χρηματιστήριο, αρχικά μέχρι και το 49% των μετοχών της, και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, μέχρι του 66% των μετοχών της. Ήδη η Ε.Τ.Α. Α.Ε. προώθησε την παραχώρηση σε ιδιώτες ακτών του Σαρωνικού (Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας), μαρίνων (Αλίμου, Φλοίσβου, Ζέας, Βουλιαγμένης), 170 στρεμμάτων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, ενώ , μέχρι τώρα, έχουν πωληθεί από τον Ε.Τ.Α. Α.Ε. 115 στρέμματα από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας (και 50 στρέμματα δάσους), καθώς και 119 στρέμματα από το πανέμορφο δάσος του Μικρού Καβουριού για να γίνουν καζίνο. Ακόμη υπάρχουν σχέδια για μακροχρόνιες εκμισθώσεις Ιαματικών Πηγών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Καϊάφας) κ.ά.

Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προφανώς την ευθύνη για την κατάσταση αυτή δεν τη φέρουν μόνο οι κυβερνήσεις και η κεντρική διοίκηση, αλλά και Δήμαρχοι με τα Δημοτικά Συμβούλια, που στην πλειοψηφία τους ι λειτουργούν, ως ιμάντες των κομμάτων, και των συντεχνιακών συμφερόντων, που τους στηρίζουν. Ετσι συνήθως δεν διαμαρτύρονται ,γιατί ουδόλως τους ενδιαφέρει η λεηλασία του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος και της δημόσιας γης από τα μεγάλα, τα "μικρομεσαία", ακόμα και τα "μικροσυμφέροντα", αρκεί να επανεκλεγούν και το κόμμα, που τους στήριξε. να νικήσει στις εθνικές εκλογές .

Ο ρόλος των ενεργών πολιτών

Απέναντι στα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα της εξουσίας, ευτυχώς υπάρχουν τα αυτόνομα (από την εξουσία, τα κόμματα και οικονομικά συμφέροντα ) κινήματα των ενεργών πολιτών . Μόνο η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσοτέρων συσπειρώσεων, ομάδων, συλλογικοτήτων, επιτροπών, πρωτοβουλιών και συλλόγων από ενεργούς πολίτες , με συντονισμό σε παναθηναϊκό η πανελλαδικό επίπεδο, μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα στο φυσικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον.

4/6/2003

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Διερεύνηση τρόπων κινητοποίησης πολιτών και νομικής προστασίας των ελεύθερων χώρων

18-2-2004, Πολιτιστικό Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δ.Α., Πανόρμου 59

εισηγήσεις: Δεκλερής (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος), Α. Βρυχέα (Καθηγήτρια ΕΜΠ), Βαρελίδης (Πολεοδόμος), Μ. Ιατρίδου (Συντονιστική Επιτροπή Παραλίας Σαρωνικού). Τοποθετήσεις από συλλόγους και κινήσεις.

SOS για Φιλοπάππου, Ιλίσια, Λυκαβηττό
“Το μόνο που απομένει για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων είναι η δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων”, υποστήριξε ο επίτιμος πρόεδρος του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχαήλ Δεκλερής, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.

“Αν και η νομολογία προστατεύει τους χώρους αυτούς, το πελατειακό σύστημα συνεχίζει να καταστρέφει τις πόλεις.
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ενώ επιστημονικώς επιτρέπεται μόνο στο 2% μιας περιοχής να καλύπτεται από πυκνοδομημένο πολεοδομικό ιστό, δηλαδή πόλεις και βιομηχανίες, στην Αττική καλύπτει το 30%-40%”, συμπλήρωσε ο κ. Δεκλερής.
Εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας μίλησαν για τους κινδύνους που απειλούν δάση, άλση, πάρκα, πεζόδρομους, πλατείες και γενικά ελεύθερους χώρους.
*Στο λόφο του Φιλοπάππου οι κάτοικοι ανησυχούν, καθώς έχει αρχίσει η περίφραξή του, συνοδευόμενη από την αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με τη δημιουργία καινούργιων κατασκευών, ενώ πιθανή είναι η απαίτηση εισιτηρίου προκειμένου να εισέλθει κανείς στο λόφο.
*Στα Ιλίσια, ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου έχει μετατραπεί κατά το ήμισυ σε εργοτάξιο, ενώ η απειλή τσιμεντοποίησης του υπόλοιπου τμήματος εντείνεται μετά τις τελευταίες ενέργειες του Ιδρύματος Γουλανδρή.
Το τελευταίο, όχι μόνο απαγόρευσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ να “αναμορφώσει” το τμήμα του άλσους στο οποίο ευελπιστεί να αναγείρει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και απέστειλε έγγραφο στο Δήμο Αθηναίων, ζητώντας του να μεταφυτεύσει 120 δέντρα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή.
*Στο Λυκαβηττό, ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι τόσο από την οικολογική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του λόφου από τα έργα ανάπλασής του όσο και από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους γύρω δρόμους από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την “εμπορικοποίηση” της χρήσης του θεάτρου.
Εντονη είναι η αντίδρασή τους και για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του τελεφερίκ και η υπερτίμηση των υπηρεσιών των τουριστικών μαγαζιών του λόφου, έπειτα από την εκχώρησή τους στην “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.”.
Η τελευταία, με την εκποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, η οποία είτε της έχει πωληθεί είτε της έχει χαριστεί, αλλά και με την επικείμενη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, απειλεί με... οικονομική αξιοποίηση, συνοδευόμενη από οικολογική υποβάθμιση πολλά από τα καλύτερα φυσικά τοπία της χώρας.
ΒΑΣΩ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2004

Έξι πάρκα μένουν στα χαρτιά
Οι μελέτες για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στην Aθήνα είναι έτοιμες εδώ και χρόνια   ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Θα μπορούσαν να προσδώσουν άλλη όψη στην Αθήνα. Όμως, έξι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι είναι πάρκα μόνο στα χαρτιά, αφού όλα τα σχέδια για την αξιοποίηση και ανάπλασή τους παραμένουν στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών. Κάποιες από τις σχετικές μελέτες, μάλιστα, που προβλέπουν αναπλάσεις, παιδικές χαρές και διαμόρφωση χώρων αναψυχής έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Ελεύθερους Χώρους του Λεκανοπεδίου, οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας είναι τελικά αυτές που διαθέτουν τους περισσότερους ελεύθερους χώρους. Τα έξι «χάρτινα» πάρκα, όμως, κινδυνεύουν πλέον για μια ακόμη φορά να παραμείνουν ανεκμετάλλευτοι χώροι, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, «η απουσία ενός κινήτρου, όπως ήταν μέχρι τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σίγουρα θα καθυστερήσει περαιτέρω τις όποιες διαδικασίες».

Έχουν... παρελθόν

Το κάθε ένα από αυτά τα «χάρτινα άλση», ωστόσο, έχει τη δική του ιστορία. Τα εργοστάσια Φιξ, σε Πατησίων και Συγγρού, θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα σε δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Από το 1993, το πρώην εργοστάσιο της Πατησίων και από το 1994 αυτό της Λεωφόρου Συγγρού έχουν περάσει από σαράντα κύματα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα. Ο χώρος μπροστά από το ερειπωμένο κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού, μάλιστα, που προοριζόταν να γίνει πράσινο έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκινγκ εκατοντάδων I.X.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από την άλλη, πίσω από τα δικαστικά μέγαρα υπάρχει αντί για πάρκο μια τεράστια τρύπα, από την οποία μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, βγαίνουν και ποντίκια στους δρόμους. H παραλία του Μοσχάτου έχασε τη χρυσή ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντί για οικολογικό πάρκο με ενυδρείο - όπως είχε σχεδιαστεί - τελικά έμεινε μια σκέτη αναξιοποίητη έκταση. Ίδια είναι η περίπτωση του πρώην ιπποδρόμου στη Λεωφόρο Συγγρού. Αντί για την επέκταση του πεζόδρομου της Εσπλανάδα, ο χώρος κατάντησε να γίνει επίσης «αυτοσχέδιο» πάρκινγκ. Όσο για το Γουδί, τα έγγραφα που αφορούν τη μετατροπή του σε άλσος είναι αρκετές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.

Ενιαία πολιτική

«Πρόκειται για εκτάσεις συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 1.500 στρεμμάτων», εξηγούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ελεύθεροι χώροι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα περισσότερων του ενός δήμων, με αποτέλεσμα να απουσιάζει μια ενιαία και σταθερή πολιτική. Οι δήμοι, από τη δική τους πλευρά, προβάλλουν ως μόνιμη δικαιολογία ότι προσκρούουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τους χώρους αυτούς, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με άλλους... κρατικούς (!) φορείς, όπως τη ΔΕΗ ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ακόμη και την Εκκλησία.  ΤΑ ΝΕΑ , 16/09/2004

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη χωροθέτηση του αθλητικοεμπορικού συγκροτήματος του Παναθηναϊκού σε οποιαδήποτε από τις συζητούμενες θέσεις (Γουδί, Ελληνικό, Ελαιώνας), όπως και εν γένει εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών σε βάρος ελεύθερων και πράσινων χώρων. Η διεθνής πρακτική για τέτοιες οχλούσες χρήσεις υπερτοπικής σημασίας είναι η χωροθέτησή τους εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων και με άμεση εξυπηρέτησή τους από μέσα σταθερής τροχιάς, κυρίως σιδηρόδρομο.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί μετά από εξειδικευμένη μελέτη στο πλαίσιο της ανασύνταξης-επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, η οποία εκκρεμεί και επείγει. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της σύσκεψης της 15.12.2004 που οργανώθηκε από το ΓΕΕ με συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων-Χωροτακτών και των Δήμων Αθηναίων, Παπάγου, Χολαργού, η οποία κατέληξε σε ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι "όσον αφορά την ενεργοποίηση θεσμών και διαδικασιών, καθώς και η ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου, που θα οδηγήσουν στην επαναδιαμόρφωση του πλαισίου αστικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας".
Για την αγορά της Κυψέλης

Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαρίσταται στον αγώνα και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων της Κυψέλης για τη διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης που κινδυνεύει με κατεδάφιση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία επιμένει στα υπερφίαλα και αναπτυξιομανή σχέδια της για την ανέγερση πολυώροφου υπόγειου γκαράζ και πρόσθετων εμπορικών χρήσεων.
Αγνοείται συστηματικά η ιστορική μνήμη, το ανθρώπινο συναίσθημα που μας δένει με πρόσωπα και πράγματα, το μέτρο και η σεμνότητα των παλιών κατασκευών, ώστε να καταλήξουμε να αισθανόμαστε τελικά ξένοι μέσα στην ίδια μας την πόλη. Το πρόβλημα στάθμευσης για τους κατοίκους της περιοχής μπορεί να αντιμετωπισθεί με την κατασκευή υπόγειων χώρων κάτω από δρόμους και με την αξιοποίηση των υπογείων των πολυκατοικιών που πια δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.
Για τις κεραίες

Τέλος η Επιτροπή συμπαρίσταται στον αγώνα που διεξάγει η Παναττική Συντονιστική Επιτροπή κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα ζωής.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

Κεντρική ομιλία της Συντονιστικής Επιτροπής στη συγκέντρωση στου Γουδή

Η ομιλία ετοιμάστηκε από την Μ. Παπασημεών

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, για ακόμα μιά φορά εορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος με διαμαρτυρία για τις επιθέσεις που κλιμακώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Δεν περιοριζόμαστε όμως σ' αυτό.

Αγωνιζόμαστε, με έναν σισύφειο πολλές φορές αποτέλεσμα, με τεράστιο κόπο, χρόνο και χρήματα, να σώσουμε τους ελεύθερους χώρους που είναι η ανάσα της πόλης. Οι νίκες μας, αν και λίγες, μας παρακινούν να συνεχίζουμε τον αγώνα.

Α. Η σημερινή κύρια τάση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία : - κατανάλωση, οικον. Ανάπτυξη, κερδοφορία και κερδοσκοπία με όλα τα μέσα, χειραγώγηση των πληθυσμών, με περιορισμό των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και απεριόριστη βία, είναι αδιέξοδη και καταστροφική και για τον πλανήτη και για τους ανθρώπους.

Στη σημερινή κοινωνία της αγοράς και του καταναλωτισμού, όπου ο πολίτης δίνει τη θέση του στον καταναλωτή, όπου η κοινωνία των πολιτών δίνει τη θέση της σε μία άμορφη μάζα, έρμαιο αλλότριων συμφερόντων, πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία και το ρόλο του πολίτη, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

* Η ανάπτυξη, σαν συνέπεια αυτής της αντίληψης του πολιτισμού, περιορίζεται στην οικονομική της διάσταση. Ταυτίζεται με τους οικονομικούς δείκτες και αγνοείται η κοινωνική της διάσταση.

* Η φύση στο σύγχρονο πολιτισμό δεν είναι η πολύτιμη βάση και κοιτίδα της ζωής αλλά υπόκειται σε βάναυσες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

* Η πόλη όπως υλοποιείται ως αποτέλεσμα του σύγχρονου πολιτισμού, περιορίζεται και ορίζεται μονοδιάστατα και κυρίαρχα από την οικονομία του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό σημαίνει όλο και περισσότερη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, μείωση των κοινωνικών παροχών, όλο και λιγότερο βιώσιμες πόλεις, όλο και πιό πυκνοκατοικημένες.

- Αποτέλεσμα, είναι η περιφρόνηση της ζωής και η συρρίκνωση της λειτουργίας των κοινωνικών και πολιτικών παραμέτρων της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. (Πόλεμοι, περιορισμός των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων)

* Στην κυρίαρχη αυτή πολιτική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, η Ευρώπη συμμετέχει και συμπράττει. Η πολιτική αυτή, δεν στρέφεται μόνο κατά του λεγόμενου τρίτου κόσμου, αλλά έχει στόχο την ποιότητα ζωής και στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια που πέρα από τις άλλες τραγικές συνέπειες υποβάθμισε το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, σήμερα έχουμε μιά νέα γενικευμένη επίθεση στην υγεία των Ευρωπαίων με την ανεξέλεγκτη χρήση των μεταλλαγμένων προϊόντων διατροφής. Η πολιτική αυτή πρέπει να αποκρουστεί με σταθερότητα.

Ειδικά στην Ελλάδα

* η ανάπτυξη, ως αδιαμφισβήτητος πρωταρχικός στόχος στη λογική ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, βρίσκεται σε αντίθεση με το περιβάλλον. Η γή από πολυσήμαντος φορέας της ζωής έχει μετατραπεί εδώ και δεκαετίες σε καταναλωτικό αγαθό και μέσο κερδοσκοπίας δια της τσιμεντοποίησης. Η τάση αυτή ενισχύεται από την πολιτική γης που ασκείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στη σκέψη των περισσοτέρων ανθρώπων έχει ριζωθεί η ιδέα ότι η γή, δηλαδή τα βουνά, τα δάση οι παραλίες και οι πεδιάδες είναι οικόπεδα.

* Η πόλη σχεδιάζεται ερήμην των κατοίκων ή μάλλον δεν σχεδιάζεται καθόλου, ούτε καν από τους αρμόδιους φορείς. Οι πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων αφήνονται να διαμορφώνουν την πόλη.

            Σ' αυτό το καθεστώς οι κάτοικοι και χρήστες της πόλης στην πλειονότητά τους δεν λειτουργούν ως ομάδα πίεσης, παρ' όλο που είναι αυτοί που βιώνουν καθημερινά το διαμορφωμένο από αλλότρια συμφέροντα αστικό περιβάλλον.

            Η κυριαρχία του ι.χ. αυτοκινήτου συνεχώς επεκτείνεται, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του δημόσιου χώρου για την κυκλοφορία και τη στάθμευση, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς αφήνονται να είναι ανεπαρκή. Για να κατασκευαστούν Χώροι Στάθμευσης, εκχερσώνονται και υπονομεύονται 36 πάρκα, πλατείες και άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης που παραχωρούνται σε ιδιώτες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που με την πρώτη ευκαιρία οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την Αθήνα για να πάρουν μια ανάσα.

* Η πολιτική της πολιτείας που θα προωθούσε στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης ένα πρότυπο πόλης με ήπια χαρακτηριστικά απουσιάζει εντελώς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν εικόνα του τι σημαίνει βιώσιμο αστικό περιβάλλον το οποίο θα μπορούσαν να απαιτήσουν. Οι πολίτες φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν με γενικούς αφορισμούς και παράθεση των δεικτών των κινδύνων. Χρειάζονται ένα όραμα και παραδείγματα.

- Οι ολ. Αγώνες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση για την επιβολή της γενικής και κυρίαρχης αντιμετώπισης της δημόσιας γης ως αντικειμένου για προσπορισμό οικονομικού οφέλους υπό τον μανδύα της τάχα εθνικής υπόθεσης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν δίστασε να νομοθετήσει σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο από το ΣΤΕ. Η βουλή μετατράπηκε σε υπηρεσία κύρωσης ρυμοτομικών σχεδίων και έκδοσης οικοδομικών αδειών που ουδέποτε θα μπορούσαν να εκδοθούν νόμιμα.

Παράλληλα στήθηκε ένα νομικό πλαίσιο, ανεξάρτητα από τους ολ. Αγώνες, ξεπουλήματος της δημόσιας γης σε ιδιωτικά συμφέροντα του λεγόμενου real estate, μέ την ίδρυση των εταιρειών Ελ. Τουρ. Ακίνητα, την Ολ. Ακίνητα και την ανεξέλεγκτη λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων ως Α.Ε. .

Από το 1823 στη Β' Εθνοσυνέλευση όπου επιχειρήθηκε το ξεπούλημα της δημόσιας γης, για την οποία πολέμησαν οι έλληνες, στις μέρες μας ζούμε την μεγαλύτερη απειλή αρπαγής της .

            Τότε υπήρχαν 2 κόμματα, των προεστών και του Κολοκοτρώνη. (διαβάζουμε στα απομνημ. Κολοκ.) "εψήφισαν να εκποιήσουν την γήν, με σκοπόν να βγάλουν ό,τι είχαν εξοδεύσει όσα ήθελαν, και να αποζημιωθούν εις γήν και να αφήσουν τον λαόν γυμνόν και απ' αυτήν την ελπίδα της γής.

Με τις αντιδράσεις των οπλοφορούντων αγωνιστών, οι κυρίαρχοι τότε προεστοί, το πήραν επιτόπου πίσω.

Σήμερα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν και χωρίς, δασολόγιο και χωροταξικό σχεδιασμό, με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας να έχει μείνει κενό γράμμα, με ένα κτηματολόγιο που καρκινοβατεί από πολιτική σκοπιμότητα αλλά και διαχειριστική ανικανότητα, επιχειρείται η πιό εκτεταμένη και αδίστακτη λεηλασία της δημόσιας γής από της συστάσεως του ελληνικού κράτους.

-έχομε τους νέους νόμους για τα δάση, τα ρέμματα και τις παραλίες που ανοίγουν νέους δρόμους καταπατήσεων ιδιωτικοποιήσεων και τσιμεντοποίησης.

-έχομε την επαναφορά της ΜΤΦ ΣΔ, που τέθηκε σε εφαρμογή βιαστικά, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προ των εκλογών και περιέχει περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις όπως, την επαναφορά των ζωνών υποδοχής ΣΔ που ίσχυαν με βάση τους προηγούμενους νόμους που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και καταργήθηκαν. Οι ζώνες αυτές καθορίστηκαν χωρίς μελέτες, και επαναφέρονται, ενώ ο νέος νόμος θέτει προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτησή τους. Άλλη πολύ επικίνδυνη διάταξη, είναι η απαράδεκτη μτφ από ρυμοτομούμενα, που από τη μιά μεριά υπονομεύει την δίκαιη αποζημίωση των διατηρητέων, άρα και την διατήρησή τους και από την άλλη αναιρεί την ανάσα της πόλης που προσφέρουν οι κονόχρηστοι χώροι, αφού αυτολι αντιμετωπίζονται σαν οικόπεδα που διαθέτουν σδ.

-Το Γ' ΚΠΣ με την συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στα προβλεπόμενα έργα είναι ένας ακόμα μοχλός στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης.

-Τα λεγόμενα μεγάλα έργα όπως Προαστιακός Σιδηρόδρομος και Αττική οδός έχουν ήδη περάσει στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Β. Όχι μόνο οι μεγάλοι χώροι αλλά και οι μικρότεροι είναι εξίσου πολύτιμοι για την πόλη.

Είναι πολύ μακρύς ο κατάλογος των ελ. Χώρων που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν

Ενδεικτικά θα αναφέρω Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης της δημόσιας και κοινόχρηστης γης, και βάναυσες αλλοιώσεις φυσικών χώρων

Στην Αθήνα:

Το Πεδίον του Άρεως που τμήμα του οικοδομήθηκε και τα κτίσματα παραμένουν παρά τα Πρωτόκολλα για κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Το Κτήμα Θων που παραχωρήθηκε από την πρώην υπουργό Β. Παπανδρέου σε τσιμεντοποίηση αναιρώντας δεσμεύσεις Δήμου και Κυβέρνησης.

Ο Λυκαβηττός που είχε διασωθεί από την πλήρη τσιμεντοποίηση πριν δεκαετίες σήμερα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των επεμβάσεων "ανάπλασης" και "αξιοποίησης". Η περιοχή απειλείται και από τις κερδοσκοπικές φιλοδοξίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που από υπερτοπικός πόλος αναψυχής κινδυνεύει να γίνει τόπος εγκατάστασης κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων

Το Άλσος Ριζάρη που έχει παραχωρηθεί με τρεις (!) νόμους του Υπ. Πολιτισμού στο Ζεύγος Γουλανδρή, και παρά την αντίθεση του ΣτΕ.

Το Ζάππειο όπου προβλέπεται δημιουργία ιδιωτικού χώρου στάθμευσης

Το Πάρκο Ελευθερίας που συρρικνώθηκε με επέκταση των εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής πέραν του χώρου του προβλεπομένου από το ισχύον διάταγμα.

Η περιοχή της Αμερικάνικη Πρεσβείας όπου ιδιωτικοποίησαν δύο παρακείμενους δρόμους και αποχαρακτηρίστηκε το κοινόχρηστο πράσινο

Τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας όπου, κινδυνεύει να χαθεί πέραν του ελεύθερου χώρου και ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορίας μας

Ο λόφος του Φιλοπάππου όπου αποκόπτεται η ελεύθερη πρόσβαση

Στην περιφέρεια της Αθήνας:

Το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας

Το κτήμα Βεϊκου στην Ομορφοκλησιά.

Στο ΜΑΡΟΥΣΙ που προικοδοτήθηκε με 300.00 τ.μ. εμπορικές χρήσεις με την ευκαιρία των Ο.Α.

Εξαφανίστηκε ο ελαιώνας που υπήρχε από χιλιετίες, ο ελεύθερος χώρος του ολ. σταδίου κατακλύστηκε από τσιμεντένια και μεταλλικά μεγαθήρια, στο χώρο της ΣΕΛΕΤΕ και του ΟΕΚ.           Πουλήθηκε δημοτική γή σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή δήθεν χωριού τύπου ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται περι μοναδικού στην Ελλάδα μεγέθους εμπορικού και πολυψυχαγωγικού κέντρου.

Όλες οι πρόσφατες πολεοδομικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης προώθησαν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και την λεηλασία και τσιμεντοποίηση των δασικών και ελεύθερων χώρων του Μαρουσιού, ανεξαρτήτως της Ολυμπιάδας του 2004

Στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών είναι τα δημόσια ή ΝΠΙΔ κτήματα, όπως το Αμαλίειο, το κτήμα Μιμηκόπουλου στον Παράδεισο (δασικά), το κτήμα Καρέλα, ακόμα και το ίδιο το δάσος Συγγρού. Πλατείες οικοδομούνται αυθαίρετα από το δήμο και το μοναδικό γυμναστήριο της πόλης, ο ιστορικός Σπ. Λούης κινδυνεύει να αντικατασταθεί από πάρκιγκ και εμπορικό κέντρο.

Η Παραλιακή ζώνη Σαρωνικού

που τσιμεντοποιείται και ιδιωτικοποιείται στερώντας την Αθήνα από την πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο σε ανθρώπινη κλίμακα και διαμόρφωση. Μαρίνες και ακτές , μέσω της ΕΤΑ, παραχωρήθηκαν κατά χρήση και εκμετάλλευση σε ιδιώτες .Το πάρκο του αεροδρομίου του Ελληνικού θα οικοδομηθεί σε άγνωστο ποσοστό.

Την ίδια τύχη δρομολογούν και για τα ανατολικά παράλια της Αττικής, ενώ στα Μεσόγεια ανεγείρονται τεράστιες εμπορικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Τεράστια περιοχή του Πειραιά δόθηκε στον Κόκκαλη για εμπορική εκμετάλλευση. Αναπτυξιακές αναπλάσεις ετοιμάζονται, ενώ ο ΟΛΠ ως Α.Ε προχωρεί σε τουριστικές ανοικοδομήσεις.

Ο Κηφισός έσβησε από τον χάρτη.

Ο Βιότοπος Σχινιά έχει ακόμα με αδιευκρίνιστο αναπτυξιακό μέλλον.

Πέρα από τις καταπατήσεις, οι Ορεινοί όγκοι της Αττικής είναι στό πρόγραμμα οικονομικής αξιοποίησης. Ήδη, ο Υμηττός και η Πάρνηθα δεν έμειναν αλώβητα.

Η στάση και η δράση ανθρώπων σαν και μας, που υπερασπίζουμε τους ελεύθερους χώρους, δηλαδή ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, είναι στις μέρες μας πραγματικά επαναστατική δράση. Γιατί αντιστέκεται στην τάση της απομόνωσης των ανθρώπων των πόλεων, στην αποξένωση και την ιδιωτικότητα.

Στό βωμό της αλόγιστης δήθεν ανάπτυξης και του πλουτισμού των ολίγων υπονομεύεται η ποιότητα ζωής και η κοινωνικότητα που είναι σημαντικό στοιχείο της συλλογικής σκέψης και δράσης. Η μεγάλη πυκνότητα της πόλης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, η χαοτική κυκλοφορία εξαντλούν τους ανθρώπους και τους ωθούν στην απομόνωση, την επιθετικότητα και την κοινωνική αδράνεια. Πρέπει να αναρωτηθούμε, αν συνειδητά επιδιώκεται αυτή η παράπλευρη συνέπεια της υπερφόρτισης της πόλης και της καταπόνησης των χρηστών της μέχρις εξαντλήσεως.

Εμείς, με τη δράση μας προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, υποδεικνύουμε στην πολιτεία και απαιτούμε από αυτήν να πράξη τα απολύτως αυτονόητα, δηλαδή να σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους παρέχοντας βιώσιμο αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Είναι αναγκαία η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των διάσπαρτων δυνάμεών μας.

            Το συντονιστικό της Αθήνας έχει ξεκινήσει μιά προσπάθεια συνεργασίας με τους περιβαλλοντικούς φορείς. Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλίας, παραμερίζοντας τα γνωστά ποικίλα εμπόδια που υπάρχουν, για την δημιουργία πανελλήνιας οργανωτικής δομής των συλλόγων και ομάδων που μάχονται για την ποιότητα ζωής και τα συνταγματικά δικαιώματα. Για να είμαστε αποτελεσματικοί θα πρέπει να ενημερώνουμε του πολίτες, τα κόμματα, φορείς και διεθνείς οργανισμούς με συνεχή ροή πληροφοριών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκτήσουμε οικονομικές δυνατότητες για όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες απευθυνόμενοι στους πολίτες.

Πρέπει στο μέλλον να αναζητήσουμε πιό ζωντανούς τρόπους επικοινωνίας με τους κατοίκους της πόλης. Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι στους χώρους μας σπανίζουν οι νέοι, και αυτό θα έπρεπε να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Κλείνω, -όπως πρέπει να κλείσω- λέγοντας ότι έχω την ελπίδα- επειδή ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία- ότι θά έχουμε την αντοχή να συνεχίζουμε ότι θα μετράμε όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον στον αναγκαίο αγώνα μας για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και της Αττικής.

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Νέα αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής

Για τέταρτη φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας κατά των αυθαίρετων κατασκευών στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως.

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2003 αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντονιστικής, μόλις τώρα το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ένας από τους κατηγορούμενους είναι δικηγόρος και γι' αυτό το λόγο το θέμα πρέπει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τον Ελαιώνα. Η επιτροπή διαφωνεί με το σχέδιο διατάγματος που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς με το οποίο επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά μέσα στον ελαιώνα του κτήματος Μερκάτη, από τον οποίο διασώζεται μόνον μια στενή λωρίδα που βαφτίζεται σε «πάρκο ελιάς». Παράλληλα, η δήμαρχος Αθηναίων έχει καλέσει τη διοίκηση του ΠΑΟ να αποφασίσει ώς το τέλος του μηνός για τη μεταφορά του γηπέδου στον Βοτανικό σε χώρο χαρακτηρισμένο ως πρασίνου.
Η συντονιστική αναφέρεται επίσης στην υπόθεση του τραμ και ζητεί τη λήψη μέτρων για να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις (π.χ. θόρυβος, ατυχήματα κ.λπ.), ενώ θεωρεί αναγκαία την υλοποίηση του σχεδιασμού για επέκταση του δικτύου στις βασικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου, Πατησίων κ.λπ.), καθώς και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τις νυχτερινές ώρες.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/06/2005

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Ξανά τσιμέντο στην Αθήνα

Μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκού για την κατασκευή γηπέδου στον Ελαιώνα-Βοτανικό, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει για άλλη μια φορά την κατηγορηματική της αντίθεση στην τσιμεντοποίηση ενός ακόμα θεσμοθετημένου χώρου πρασίνου.
Ο Δήμος Αθηναίων και η κ. Μπακογιάννη, αντί να διαθέσουν κεφάλαια για τη δημιουργία του Ταμείου Ελευθέρων Χώρων, το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κ. Μπακογιάννη ότι θα χρησιμοποιηθεί για την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων, τα διαθέτουν για την κατασκευή ενός συμπλέγματος γηπέδων –εμπορικών κέντρων– πάρκινγκ που καταστρέφει ελεύθερους χώρους. Επιπλέον η περιοχή, ήδη επιβαρημένοι με βιομηχανίες και πρακτορεία μεταφορών, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετες χρήσεις και κυκλοφορία, η οποία θα προστεθεί σε αυτήν που θα φέρει ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων ο οποίος θα κατασκευαστεί στη συμβολή της Ιεράς Οδού και Αγ. Άννης.
Από την άλλη μεριά, στο χώρο του γηπέδου που θα απομακρυνθεί από την Λ. Αλεξάνδρας, θα κατασκευασθεί υπόγειο πάρκινγκ και νέες εγκαταστάσεις του ΠΑΟ που απομειώνουν και υπονομεύουν το χώρο πρασίνου. Ενισχύεται δε ένα πρότυπο λειτουργίας της πόλης που στηρίζεται στο Ι.Χ. αυτοκίνητο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ρύπανση – νέφος, φαινόμενο θερμοκηπίου, θόρυβος, ατυχήματα).
Τα αυθαίρετα επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας, στα πάρκα της Αθήνας. Μετά τα αυθαίρετα του κ. Κυριακού στο Πεδίον Άρεως έχουμε τώρα τα αυθαίρετα 1.000 τ.μ. του κ. Κοντομηνά στο Ζάππειο. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει πια τέρμα; Ο Δήμος Αθηναίων, η Πολεοδομία και οι δικαστικές αρχές θα κάνουν επιτέλους το καθήκον τους;   

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων  για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Ανακοίνωση 13/9/2005

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων της 12.8, η κ Ντόρα Μπακογιάννη αρκέστηκε σε μια σύντομη ανακοίνωση-ενημέρωση για το θέμα της χωροθέτησης των γηπέδων του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα-Βοτανικό, και αρνήθηκε πεισματικά να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Συμβούλιο για το αν είναι επιτρεπτό να τσιμεντοποιηθεί ένας κοινόχρηστος-πράσινος χώρος, ο οποίος μάλιστα στις 14.2.05 διευρύνθηκε με απόφαση του ΔΣ και μετά από εισήγηση της κ. Μπακογιάννη.
Επιπλέον η Δημοτική Αρχή έχει βαλθεί να υπονομεύσει όσους ελεύθερους –πράσινους χώρους διατηρούνται, κατασκευάζοντας υπόγεια γκαράζ εκεί, αυξάνοντας έτσι τη χρήση του ΙΧ και εντείνοντας τις συνέπειές του.
Αυτό σκοπεύει να κάνει στη Λ. Αλεξάνδρας όταν απομακρυνθεί το γήπεδο του ΠΑΟ, στον κινηματογράφο ΑΒ στα Πατήσια, στην οδό Κύπρου και στην οδό Δεληγιάννη, στην περιοχή Χίλτον κ.ά. Εν τω μεταξύ χάθηκε, λόγω ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής, με απόφαση του ΣτΕ, ένας ακόμα πράσινος χώρος, στα Κουντουριώτικα, έκτασης 17 στρ. Καλούμε τον Δήμο να τον κηρύξει πάλι πράσινο. Με αφορμή το θέμα αυτό προτείναμε το συντονισμό της δράσης των συλλόγων-μελών μας στους Αμπελοκήπους για όλα τα σχετικά θέματα (Κουντουριώτικα, γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας, προσφυγικά, ΚΑΠΑΨ, Γουδή κ.ά.)
Οι σύλλογοι-μέλη μας γενικότερα, έχουν προγραμματίσει τον επόμενο μήνα μια σειρά εκδηλώσεις τις οποίες υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε:
• Ο Σύλλογος «ΠΕΖΗ-Προστασία των δικαιωμάτων των πεζών» με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο και συγκεντρώσεις:
Σάββατο 17.9 12.00 μεσημέρι, πλατεία Χαλανδρίου
Πέμπτη 22.9 6:00 μ.μ., πεζόδρομος Απ. Παύλου και Ηρακλειδών.
•Ο Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων 23.9.
• Ο Σύλλογος Ιλισσός εγκαίνια των γραφείων του (Βακχυλίδου 20) στις 26.9 και εκδήλωση κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις 10.10.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής  ΕΠΟΧΗ 18-9-2005

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Αγορά Κυψέλης, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Αλεπότρυπα, Λόφος Παιδιού, Κύπρου και Πατησίων, Φιλοπάππου, ποδηλάτες, Δικαίωμα στην Πόλη)

 

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε στις 31-10-2005 και συζήτησε τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας.

1.      Χαιρετίζει την μεγάλη νίκη των Συλλόγων και των πολιτών της Κυψέλης για τη διάσωση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Ο Δήμος Αθηναίων σχεδίαζε την κατεδάφισή της και την κατασκευή πολυόροφου κτιρίου για γκαράζ και γραφεία. Η Αγορά κηρύχθηκε διατηρητέα μετά από υποβολή του αιτήματος στο Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαρατάσσεται μαζί με τους Συλλόγους της Κυψέλης για ανάπλαση της Αγοράς και την αξιοποίησή της για πολιτιστικές, κυρίως, χρήσεις. 

2.      Εκφράζει την αγανάκτησή της για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Όχι μόνο δεν διαμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και την μελέτη του ΕΜΠ αλλά έχει γίνει αδιαπέραστο εξ αιτίας των πολλών και ετερόκλητων παραχωρήσεων και χρήσεων σε πολλά τμήματά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πάρκο είναι απροσπέλαστο. Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει ελεύθερα την έκταση γιατί εμποδίζεται από συνεχείς περιφράξεις και αναγκάζεται να ακολουθεί τις περιμετρικές λεωφόρους.

3.      Καταγγέλλει την αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων για το Λόφο της Αλεπότρυπας, ο οποίος ανοικοδομείται συνεχώς αντί να προστατευτεί ως ελεύθερος χώρος.

4.      Παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις συνεχείς απειλές και το ενδεχόμενο να γίνουν καταστροφικές παρεμβάσεις στο Λόφο του Παιδιού στην περιοχή της Γκράβας.

5.      Εκφράζει την αντίθεσή της στην κατασκευή ενός ακόμη μεγάλου γκαράζ από το Δήμο της Αθήνας στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, όπου υπάρχει αναπτυγμένο πράσινο και πολλά μεγάλα δέντρα.

6.      Επισημαίνει την αδιαφορία της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων για το Αναπαυτήριο Πικιώνη στο λόφο του Φιλοπάππου, που έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και κέντρο ναρκομανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος καθαρίζεται από απορρίμματα και ακαθαρσίες κάθε εβδομάδα από τους περίοικους.

7.      Υποστηρίζει ολόψυχα τις κινητοποιήσεις των ποδηλατών και θεωρεί απολύτως δίκαιο το αίτημά τους για ελεύθερη πρόσβαση των ποδηλάτων στο Μετρό και στον ΗΣΑΠ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει την παρουσία χιλιάδων ποδηλατών στο Πεδίο του Άρεως και την πορεία-διαμαρτυρία τους στο κέντρο της πόλης, όπως έγινε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

8.      Τέλος, αποφάσισε να στηρίξει την ημερίδα της κίνησης «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» της 28.11.05 ώρα 10:π.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Καραγιώργη της Σερβίας και Σταδίου.

 

ΑΘΗΝΑ 3-11-2005 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (Λ. Αλεξάνδρας, Ελαιώνας), το Σεράφειο Κολυμβητήριο, το Δάσος Συγγρού, τη μείωση του συντελεστή δόμησης, το Πεδίον του Άρεως

 

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε στις 23-11-2005 και συζήτησε τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας.

1. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για ιδιωτικοποίηση ενός χώρου πρασίνου στον Ελαιώνα, για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, παραβιάζεται το Π.Δ. για τις χρήσεις γης στον Ελαιώνα και προγραμματίζονται σκανδαλώδη χρηματικά ποσά αντί να διατεθούν για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της πόλης και για κοινωνικές ανάγκες.

2. Η Επιτροπή καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού ΠεΧωΔΕ για διατήρηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας ως μουσειακού χώρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την οικοπεδοποίηση του γύρω χώρου για εμπορικές χρήσεις καθώς και τη δημιουργία γκαράζ 900 θέσεων, και συμπαρατάσσεται με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και των τοπικών φορέων και την πορεία στο ΥΠεΧωΔΕ που έγινε στα Κουντουριώτικα στις 2-11-2005.

3. Η Επιτροπή εκφράζει την αντίθεσή της στις προθέσεις του Δήμου Αθηναίων να οικοδομήσει σε ποσοστό 70% την περιοχή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου στην περιοχή Ρουφ, έκτασης 50.000 τ.μ. που θα μπορούσε να γίνει ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου. Ο Δήμος σχεδιάζει κατασκευή νέου κολυμβητηρίου, ανέγερση εκθεσιακού χώρου για πραγματοποίηση εκθέσεων-σεμιναρίων και για μόνιμη Έκθεση της Ολυμπιάδας 2004, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και διοικητικής υποστήριξης, χώρων στάθμευσης, γηπέδου μίνι-ποδοσφαίρου, παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ. Το Σεράφειο Κολυμβητήριο αποτελεί κληροδότημα και ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να παρακάμψει τους περιορισμούς του νόμου περί κληροδοτημάτων με την 235/7-2-2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δ. Αθηναίων και ΥΠεΧωΔΕ, ενώ το ΥΠεΧωΔΕ με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 866/10-8-2005) τροποποιεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο τμήμα της οδού Πειραιώς που έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Άξονας Πειραιώς. Παράλληλα, με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων, οι νονοί της νύχτας καταστρατηγούν τον Ιστορικό Άξονα και έχουν μετατρέψει σε πάρκινγκ τον νέο πεζόδρομο της Ερμού στην περιοχή της οδού Πειραιώς, για τις ανάγκες διαφόρων κέντρων διασκέδασης που λειτουργούν χωρίς άδεια στην περιοχή.

4. Η Επιτροπή εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα του Συλλόγου των Φίλων του Δάσους Συγγρού, αλλά και των Συλλόγων του Μαρουσιού, της Κηφισιάς και άλλων φορέων, για την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος στο Δάσος Συγγρού, το οποίο είναι εκτός σχεδίου, στερείται οικοδομικής άδειας, βρίσκεται σε χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ Δ968/91) και τέλος, παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 24 και 109 του Συντάγματος αλλά και του νόμου περί κληροδοτημάτων.    

5. Η Επιτροπή θεωρεί υπερώριμη αναγκαιότητα το άνοιγμα ευρείας και ουσιαστικής συζήτησης για τη μείωση του συντελεστή δόμησης σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπως η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι.

6. Η Επιτροπή επισημαίνει με ανησυχία τη στασιμότητα των εργασιών στο Πεδίο του Άρεως για την ανανέωση του πράσινου, την επισκευή των κρηνών και των W.C., καθώς και του φωτισμού του Πάρκου.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες σε κινητοποιήσεις και αγώνες μαζί με τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα της περιοχής τους, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Αθήνα, 30-11-2005

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Η Επιτροπή με ανησυχία διαπιστώνει ότι η επίθεση στους Κοινόχρηστους και Ελεύθερους Χώρους του Λεκανοπεδίου συνεχίζεται αμείωτη, από συμφέροντα κάθε μεγέθους, τα οποία βρίσκουν υποστήριξη για να προωθήσουν τα σχέδιά τους τόσο από την κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ-Υπ. Πολιτισμού-Υ.Εθ. Άμυνας, Υπ. Μεταφορών) και διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς που η κεντρική διοίκηση έχει δημιουργήσει (Ολυμπιακά Ακίνητα, ΟΣΕ, ΕΤΑ, κλπ)  όσο και από Δήμους-Νομαρχία.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο πράσινο με ενιαίο σχέδιο και με ενιαία διαχείριση. Η ιδιοκτησία ή χρήση σημαντικών τμημάτων του Πάρκου παραδίδεται στην ιδιωτικοποίηση. Οι περιφράξεις αποτρέπουν πλήρως την πρόσβαση των πολιτών και την διαμπερή κυκλοφορία μέσα σε αυτό.

Το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται σε εγκατάλειψη, υποβάθμιση και απαξίωση. Τα έργα προστασίας και ανάδειξής του δεν συνεχίζονται, οι Παιδικές Χαρές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, οι βρύσες δεν λειτουργούν, τα κομμένα και γερασμένα δέντρα δεν αντικαθίστανται, το προσωπικό που είχε εξαγγείλει η Νομαρχία εδώ και ένα εξάμηνο για συντήρηση-φύλαξη-καθαρισμό δεν υπάρχει. Από τις 4 τουαλέτες μόνο μία ανασκευάστηκε αλλά και αυτή δεν λειτουργεί. Αγέλες σκύλων έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 10 σοβαρά περιστατικά σε διερχόμενους πολίτες. Η γενικότερη απαξίωση και υποβάθμιση είναι σκόπιμη με κορυφαίο γεγονός την μεθόδευση της παραγραφής του αδικήματος της κατασκευής αυθαιρέτων σε 5 στρ του Πάρκου από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. μετά από 5 αναβολές της εκδίκασης και την παρέλευση 5ετίας.

Στο Άλσος Ριζάρη  διαπιστώνεται εσκεμμένη εγκατάλειψη. Το «ολυμπιακό» συντριβάνι έχει λιμνάσει και ο χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης του Πολεμικού Μουσείου και των παρκαδόρων των κέντρων του Κολωνακίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δίπλα το νέο Polis Park.

Ο χώρος του Ζαππείου  προς τον Εθνικό Κήπο έχει μετατραπεί σε μόνιμο χώρο στάθμευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ελεύθερους χώρους γύρω από την Αίγλη όπου λειτουργεί αυθαίρετος ιδιωτικός χώρος στάθμευσης και έχουν τοποθετηθεί και μπάρες. Οι χώροι για τα παιδιά έχουν δραστικά μειωθεί.

Στο χώρο του Σεράφειου Κολυμβητηρίου (Πειραιώς) το Π.Δ. του Αυγούστου 2005 ακολούθησε η πυρκαγιά του Δεκεμβρίου και η κατεδάφιση από το Δ. Αθηναίων. Σχεδιάζεται η καταστρατήγηση του νόμου περί κληροδοτημάτων, το χτίσιμο 60.000 τ.μ. με 15 μ. ύψος, Συνεδριακό Κέντρο, Εκθεσιακό Κέντρο, κολυμβητήριο 25 μέτρων και όχι 50 μέτρων που είχε αποφασιστεί το 2002, εστιατόριο, πάρκινγκ, κεντρικά γραφεία του ΟΝΑ και περιοδικές εκθέσεις στον περιβάλλοντα ελεύθερο χώρο. Εξαφανίζεται το γυμναστήριο του ΟΝΑ και αποκόπτεται η γειτονιά από έναν αναγκαίο χώρο που έσφιζε από ζωή και αθλητικές δραστηριότητες.

Οι λόφοι του Φιλοπάππου, μετά από επίμονο αγώνα των κατοίκων άρχισαν να καθαρίζονται από το Δ. Αθηναίων. Εκκρεμεί η χρήση του Λουμπαρδιάρη, και το ξήλωμα ενός αυθαιρέτου του ΥπΠο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτρέπεται η κίνηση ποδηλατών ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο λόφο! Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο δημόσιος χώρος στάθμευσης στο Διόνυσο που θέλει να τον ιδιοποιηθεί η επιχείρηση, αναγκάζοντας τα αυτοκίνητα των περιοίκων να σταθμεύουν στα πλακόστρωτα του Πικιώνη.

Στην περιοχή των Σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου φαίνεται να ενεργοποιείται από την πολιτεία η εφαρμογή μελέτης του 2002 που προβλέπει χτίσιμο σημαντικών εκτάσεων, ύψη κτιρίων 27 μέτρα και ιδιωτικοποίηση της χρήσης του τεράστιου αυτού χώρου.

Στην Κορεάτικη Αγορά, όπου τα τοπικά κινήματα είχαν συμβάλει ώστε να γίνει πάρκο, τα έργα προχωρούν μεν από την ΕΕΑΧΑ, αλλά πρέπει να απομακρυνθεί το παρακείμενο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ και να ενοποιηθεί με το πάρκο. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την φημολογούμενη γενικότερη «ανάπλαση» της περιοχής μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, γιατί η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι αυτό σημαίνει χτίσιμο ελεύθερων χώρων.

Στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, σε χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε χαρακτηρισμένους χώρους πράσινου ο Δήμος Αθηναίων έχει ορίσει ρυμοτομική γραμμή στο χείλος του γκρεμού ενός παλιού λατομείου και υποστηρίζει τοπικά εργολαβικά συμφέροντα που επιδιώκουν εκβραχισμούς 40 μ. ύψος, διανοίξεις δρόμων με κλίση 20% και χτίσιμο όλης της περιοχής. Στον Αγ. Αθανάσιο οι κάτοικοι αντιτίθενται στην ανοικοδόμηση κτιρίου γραφείων σε ένα ελεύθερο και δεντροφυτεμένο χώρο που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στη δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 θέσεων μέσα στα στενά, στην καρδιά της Κυψέλης.   

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την απογοήτευσή της γιατί το ΕΚΑ, (υποκύπτοντας σε πιέσεις;) δείχνει να εγκαταλείπει τη συνέντευξη τύπου για τα Μητροπολιτικά Πάρκα της Αθήνας, που έχει ήδη αναβάλει δύο φορές, και την αντίστοιχη προγραμματιζόμενη ημερίδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή:

 1. Ζητά την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου Βενιζέλου που παραχωρεί το Άλσος Ριζάρη στη Γουλανδρή για να χτιστεί ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης
 2. Στο Πάρκο Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος) η Συντονιστική Επιτροπή υποστηρίζει την απόφαση των κατοίκων να δενδροφυτέψουν μόνοι τους τα 208 δέντρα που έχει σχεδιάσει αλλά δεν υλοποιεί ο Δ. Αθηναίων.
 3. Χαιρετίζει την κοινή ανακοίνωση ΕΜΠ-WWF-ΤΕΕ για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
 4. Χαιρετίζει και υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Συλλόγου ΠΕΖΗ για διακίνηση ερωτηματολογίου σε σχολεία σχετικά με τα δικαιώματα των πεζών, καθώς και την καμπάνια του για την επέκταση των ωρών λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά τις νυκτερινές ώρες.
 5. συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής Καλλιθέας και άλλων Επιτροπών της παραλίας για χωροθέτηση της  Όπερας  στο υπάρχον κτίριο του ΤΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ και αντιτίθεται στη χωροθέτησή της στον αδόμητο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου ή ακόμη χειρότερα στο Γκάζι, μετά από απαλλοτριώσεις των μικροιδιοκτητών και μικροεπαγγελματιών της περιοχής.
 6. Καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των Πειραιωτών στη Μαρίνα της Ζέας, όπου κατατέθηκε αγωγή της εταιρείας «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Α.Ε.» κατά του μέλους της Επιτροπής Κατοίκων ΠΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ  - ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ και πανεπιστημιακού Νίκου Μπελαβίλα, με τις οποίες  ζητείται αποζημίωση συνολικού ποσού 6.000.000 €, και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της Επιτροπής.
 7. θεωρεί κοινό τον αγώνα των κατοίκων του Μοσχάτου για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία με κατασκευή πεζογέφυρας, και στην μη υλοποίηση των ολυμπιακών προβλέψεων για δόμηση 56.755 τ.μ. στην αδόμητη σήμερα και ελεύθερη παραλία του Μοσχάτου.
 8. Εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την ασάφεια στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (4-7 Μαΐου, Ελληνικό). Αποφασίστηκε να συμμετάσχει το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, και όποια συλλογικότητα επιθυμεί, με δική της πρωτοβουλία. 
 9. Καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα

·        5 Απριλίου, 6:30 μμ, σύσκεψη στο Πν. Κέντρο Δ. Ζωγράφου (Ανακρέοντος) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

·        9 Απριλίου, Συνέλευση Κατοίκων Φιλοπάππου για τη χρήση του Λουμπαρδιάρη, το χώρο στάθμευσης στο Διόνυσο, το αυθαίρετο του ΥπΠο και την καθαριότητα των λόφων.

·        10 Απριλίου, Ανοιχτή συζήτηση, «Πλάκα: Χτες, σήμερα αύριο», 7:00 μμ, Μ. Αυρηλίου και Κυρρήστου 2 (Αέρηδες), συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας και ΤΕΕ.

·        18-19 Μαΐου, Άλσος Θησείου, διήμερο για τους ελεύθερους χώρους, την εμπορρευματοποίησή τους και τα δικαιώματα των πεζών.

·        Μετά το Πάσχα, συγκέντρωση κατοίκων για το Πεδίον του Άρεως.

·        Μετά το Πάσχα, συγκέντρωση κατοίκων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής ορίστηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 7:30, στην Παρέμβαση Κατοίκων Πετραλώνων, Θερρικλειδών 20.       

30-3-2006  

Η Γραμματεία     Πληροφορίες: 6977220391, 6974185330, 6977230154

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

Ταχ. Δ/νση: Ζωχίου 8 – Α. Αμπελόκηποι

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Νέες απειλές για τους ελεύθερους χώρους από ιδιωτικά συμφέροντα κάθε μεγέθους

Μεγάλες οι ευθύνες των αρχών

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα συνεδρίασε στις 17-5-06. Παρευρέθησαν 19 εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από όλη την Αθήνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή με ανησυχία διαπιστώνει ότι στη μεταολυμπιακή Αθήνα έχει ενταθεί η επίθεση στους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας από ιδιωτικά συμφέροντα κάθε μεγέθους. Για να προωθήσουν τα σχέδιά τους συχνά βρίσκουν υποστήριξη τόσο από την κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ- Υπ. Οικονομικών, Υπ. Πολιτισμού, Υ.Εθ. Άμυνας) και διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς που η κεντρική διοίκηση έχει δημιουργήσει (Ολυμπιακά Ακίνητα, ΟΣΕ, ΕΤΑ, κλπ)  όσο και από τους Δήμους και τη Νομαρχία Αθηνών.

 

Αναλυτικότερα:

 

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της για τις εξελίξεις στο Ζάππειο και συμπαρατάσσεται με το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει σε πολίτες, φορείς, στη Νομαρχία και στο Δ. Αθηναίων. Ο χώρος του Ζαππείου, ο Αρδηττός λόφος, ο λόφος Άγρας και οι εγκαταστάσεις του Εθνικού ΓΣ,  με ειδική διάταξη του κ. Αλογοσκούφη σε άσχετο νομοσχέδιο, παραχωρούνται ως προς τη χρήση σε ιδιώτη για εισπρακτικούς λόγους και μετατρέπονται από χώρος περιπάτου, ελεύθερης συναναστροφής, διαλόγου και αναψυχής σε εμπόρευμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλει τη νοοτροπία της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την κρατική περιουσία ως να ήταν «δική της» και όχι ως κτήμα του λαού. Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος απαιτεί την ακύρωση της διάταξης  ολυμπιακού νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για καταστροφική κατασκευή υπόγειου γκαράζ στο Ζάππειο. Επίσης, απαιτεί να προστατευτούν οι ελεύθεροι χώροι πίσω από το κτίριο του Ζαππείου και γύρω από την Αίγλη, όπου λειτουργούν  αυθαίρετοι χώροι στάθμευσης και έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετες μπάρες από ιδιώτες με μπράβους παρκαδόρους. Το Ζάππειο ανήκει στους Αθηναίους, στις οικογένειες και στα παιδιά και όχι σε επιχειρηματίες. Η Επιτροπή θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσει αυτή η χαριστική νομοθετική διάταξη.

 

Ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή κατακερματίζεται και δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο πράσινο με ενιαίο σχέδιο και με ενιαία διαχείριση, με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ. Ο κατακερματισμός συνεχίζεται. Η πρόσφατη παράδοση 25 στρεμμάτων της «προσωρινής» εγκατάστασης του Μπάντμιντον σε ιδιώτη για 20 χρόνια συνοδεύεται με δημιουργία θεάτρου 2.500 θέσεων, εστιατόρια,  υπέργειο χώρο στάθμευσης και αντίστοιχη ακύρωση φυτεύσεων στην έκταση.

Τα υπόλοιπα κτίρια του Πάρκου Γουδή όλο και περισσότερο στεγάζουν στρατιωτικές υπηρεσίες, το πάρκο είναι γεμάτο περιφράξεις και σταθμευμένα αυτοκίνητα, νέες δεξαμενές καυσίμων εγκαταστάθηκαν, ο χώρος των 10 στρ που είχε παραχωρηθεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων χρησιμοποιείται για στάθμευση και δεν υπάρχει διαδικασία απομάκρυνσης του στρατοπέδου Ζορμπά και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του στρατού. Αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι στου Γουδή συζητείται ακόμη και η χωροθέτηση του κρεματορίου αποτέφρωσης νεκρών, αντί της αρχικής χωροθέτησης στο διαδημοτικό νεκροταφείο Σχιστού.

 

Το πρώην εργοστάσιο Κολούμπια, στην περιοχή Προμπονά, επιδιώκεται να αλλάξει χαρακτηρισμό από βιομηχανικός χώρος (εκτός σχεδίου) σε χώρο για γενική κατοικία (εντός σχεδίου-πυκνή δόμηση) μέσα από υπηρεσιακές διαδικασίες σκανδαλώδους ταχύτητας που ευνοούν τον ιδιώτη. Παράλληλα, και παρά τις ελλείψεις της άδειας κατεδάφισης, δεν εκδόθηκε αναστολή κατεδάφισης με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί αιωνόβια δέντρα και να έχουν κατεδαφιστεί επτά από τα οκτώ κτίρια (μόνο το ένα είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο), καταπλακώνοντας τα ιστορικά μηχανήματα και τα μοναδικά ντοκουμέντα της δισκογραφικής εταιρείας. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την λογική του ΥπΠο να αντιμετωπίσει την υπόθεση της Κολούμπια μόνο ως προς την αρχιτεκτονική της αξία και όχι ως ιστορικό μνημείο πολιτισμού. Συμπαρατάσσεται με το αίτημα των καλλιτεχνών και των συλλογικοτήτων να διασωθεί ο εξοπλισμός που «πλιατσικολογείται». Ζητά να χαρακτηριστεί ο χώρος της Κολούμπια  ως ιστορικός τόπος, με στόχο να στεγαστεί εκεί μουσείο της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

 

Στην Κορεάτικη Αγορά, όπου τα τοπικά κινήματα είχαν συμβάλει με κινητοποιήσεις ώστε να γίνει πάρκο, νέες απειλές εγείρονται. Δύο κτίρια που δεν κατεδαφίστηκαν από την ΕΑΧΑ φιλοξενούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και επεκτείνονται σε  κοινόχρηστο χώρο. Δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη το παρακείμενο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ.  Τέλος, καταγγέλλεται ότι επιχειρείται να κατασκευαστεί ένα κτίριο 25 μέτρων με υπόγειο, με τη δικαιολογία ότι θα είναι ... «έργο τέχνης (!)» που ο καλλιτέχνης δέχεται να ...χαρίσει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.  Το ΚΑΣ με μικρή πλειοψηφία ενέκρινε το κτίριο ως «εικαστική παρέμβαση!».

 

Στο Μαρούσι κερδήθηκε η προσφυγή των κατοίκων για δυσμενή αλλαγή χρήσεων γης στην Λ. Κηφισίας, αλλά απερρίφθη για νομικίστικους λόγους η δεύτερη προσφυγή για το Mall.

 

Στην Πνύκα, καταγγέλθηκε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχτισε αυθαίρετο κτίσμα μετά την κατεδάφιση δύο άλλων κτισμάτων, χωρίς η αστυνομία να παρέμβει αυτόφωρα. Στον παρακείμενο Διόνυσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι ο χώρος στάθμευσης 13 στρ. που ιδιοποιείται το Κέντρο ανήκει στο Δ. Αθηναίων και κακώς αναγκάζει η επιχείρηση τα αυτοκίνητα των περιοίκων να σταθμεύουν στα πλακόστρωτα του Πικιώνη. Τέλος, καταγγέλθηκε το ΥπΠο γιατί αρνείται χορήγηση στοιχείων και εγγράφων στην τοπική Επιτροπή Αγώνα. Οι κάτοικοι ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις, νομικές ενέργειες και αντιδράσεις.

 

Στον Ελαιώνα οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ γίνονται εν κρυπτώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων,  χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί στο κοινό καμιά επίσημη μελέτη ή σχέδιο. Στο Βοτανικό καταγγέλλεται ο σχεδιασμός ενός νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης.

 

Στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, μετά την κατεδάφιση του από το Δ. Αθηναίων και την καταστρατήγηση του νόμου περί κληροδοτημάτων, ο Δήμος προχωράει στα σχέδια χτισίματος που αποκόπτουν από τη γειτονιά έναν αναγκαίο χώρο που έσφιζε από ζωή και αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, όλη η περιοχή γύρω από την οδό Πειραιώς σήμερα δέχεται μεγάλους χώρους ψυχαγωγίας και μάλιστα χωρίς νόμιμες άδειες, με μπράβους παρκαδόρους που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και τους ελεύθερους χώρους και σημαντική ηχορύπανση, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους.

 

Στο Άλσος Ριζάρη, στο χώρο γύρω από το Βυζαντινό Μουσείο και στον Εθνικό Κήπο επικρατεί εγκατάλειψη, βρώμα και κυριαρχία των παρκαρισμένων ΙΧ με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να ακυρώσει την φωτογραφική παραχώρηση του Άλσους Ριζάρη σε ιδιώτη που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε ολυμπιακό νόμο.

 

Το Πεδίον του Άρεως συνεχίζει να βρίσκεται σε εγκατάλειψη, υποβάθμιση και απαξίωση και οι περίοικοι έχουν αγανακτήσει. Η γενικότερη απαξίωση και υποβάθμιση είναι σκόπιμη με κορυφαία γεγονότα (1) την μεθόδευση της παραγραφής της δικαστικής δίωξης για τα αυθαίρετα του Πανελληνίου μέσα στο Πάρκο λόγω παρέλευσης 5ετίας, (2) την ολιγωρία του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας για υλοποίηση της τελεσίδικης απόφασης  για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

 

Στην περιοχή της Κυψέλης, στο πάρκο του Αγ. Αθανασίου, έχει προς το παρόν σταματήσει η ανοικοδόμηση κτιρίου γραφείων και γκαράζ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.  Η Δημοτική αγορά της Κυψέλης, μετά τη διάσωσή της, παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη, με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.

 

Στο λόφο Αλεπότρυπα (Κυψέλη) καταγγέλλεται το ραγδαίο κτίσιμο γύρω από το λόφο με υψηλούς συντελεστές δόμησης και συχνές παραβιάσεις των ορίων του λόφου. Επίσης αναφέρθηκε ότι το ¼ του λόφου είναι χαρακτηρισμένο ως αναδασωτέο, γεγονός που αποτρέπει τον ίδιο το Δ. Αθηναίων να χτίσει ένα νέο σχολείο πάνω στο λόφο.

 

Στους Αμπελόκηπους, η ΔΕΗ, που θέλει να χτίσει κτίριο γραφείων, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της διυπουργικής απόφασης για απαλλοτρίωση. Το Πάρκο ΚΑΠΑΨ παρουσιάζει εγκατάλειψη από το Δ. Αθηναίων και μη ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των κτισμάτων.

 

Το οικόπεδο της οδού Ελλανίκου, χαρακτηρισμένο πράσινο, από παράλειψη στην διαδικασία απαλλοτρίωσης του Δ. Αθηναίων κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Νομαρχία και το Δ. Αθηναίων να μην ολιγωρήσουν στην διαδικασία επαναχαρακτηρισμού του χώρου και στην άρση οικοδομικών εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και να αποδοθεί ο χώρος ως πράσινο στους κατοίκους.

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή:

 

 1. Υποστηρίζει το αίτημα του συλλόγου ΠΕΖΗ για τα δικαιώματα των πεζών προς το Υπουργείο Μεταφορών για αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της παράνομης στάθμευσης και όχι μόνο εισπρακτικά (με διπλασιασμό των προστίμων για παράνομο παρκάρισμα), για κατάργηση του άρθρου 50 του ΚΟΚ που αναφέρεται στο τεκμήριο υπαιτιότητας του πεζού, και για την ολοκλήρωση της έρευνας ερωτηματολογίου που προωθεί.

 

 1. Καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

 

 1. Καλεί τους δημοσιογράφους σε Συνέντευξη Τύπου την 1η Ιούνη, στις 12:00 το μεσημέρι, σε χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, όπου:

·        θα παρουσιάσει τις θέσεις της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

·        θα παρουσιαστεί ο Χάρτης των Κοινωνικών Αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου για τους Ελεύθερους Χώρους,

·        θα διανεμηθεί και το νέο τεύχος (Νο 17) του περιοδικού ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ.

·        θα διανεμηθεί κατάλογος με πληροφορίες για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

·        θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων για ειδικές ενημερώσεις και πληροφορίες προς όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν

 

18-5-2006

 

Η Γραμματεία     Πληροφορίες: 6977220391, 6974185330, 6977230154

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

επόμενη σελίδα ανακοινώσεων (2)