Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Ηλεκτρονική έκδοση αναπτυξιακού χαρακτήρα της Επαρχίας Ικαρίας

www.asda.gr/ikariaka                                                                                                  εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης

 

Νέα Περίοδος Τεύχος 14, Μάιος - Ιούνιος  2008      

 προηγούμενα τεύχη

 

Περιεχόμενα

 

Σημείωμα της Σύνταξης

ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;

ΣΥΝΕΔΡΙΟ των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ: Μια μεγάλη επιτυχία

Το Αιγαίο και οι χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού 2007 του Ηλία Γιαννίρη

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 

"ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Ένα γράμμα προς τα παπαγαλάκια της πυρηνικής ενέργειας

Αυξήσεις 45% στο ηλεκτρικό λόγω του ενεργειακού προσανατολισμού της χώρας;

Μόνον 12,8% οι ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα

Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων Σάμου και Ικαρίας

15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Ρομαντικές Α.Π.Ε. στις Κυκλάδες ή σου λένε ψέματα πολλά

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ για γνωμοδότηση για την ΚΥΑ των ΑΠΕ

Χωρίς οικοδομική άδεια πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

τέλος αφιερώματος 1

 

5 δισ. ευρώ στοίχισαν οι πυρκαϊές

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου

Νερό “αρχή των πάντων” - 17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ερημοποίησης

Χάνεται το 1/4 των ακτών μας- Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΥΠΕΧΩΔΕ: Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές

Το Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών, αντικείμενο μελέτης σε όλο τον κόσμο

τέλος αφιερώματος 2

 

Ελαιόλαδο προελεύσεως Ικαρίας

5η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ-προώθηση ελιάς και λαδιού  Λακωνίας

Χρηματοδοτήσεις ΕΕ για τις Περιφέρειες της Ελλάδας μέχρι τις 26/11/07- συμπεράσματα του Ηλία Γιαννίρη

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι λαθρομετανάστες που φθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης

Ελλάδα: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορα

Ειδήσεις από τη Γειτονιά μας: Χίος: Σπαστήρας στο ποτάμι των Αγιασμάτων Κεράμου

Εφτά ειδήσεις και δραστηριότητες της Επαρχίας Ικαρίας: έγιναν - θα γίνουν

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ: Καλοκαιρινά Εθελοντικά Προγράμματα 2008-Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  SOS

Συνιστούμενο βιβλίο: ΙΚΑΡΙΑ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

Συνιστούμενο ιστολόγιο για τα ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Αλληλογραφία: «υποχρεώθηκα για να υπερασπίσω την ιδιοκτησία της οικογενείας μου…»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ; ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ 5-7-08

 

το τεύχος αναρτήθηκε 29-6-2008

επιστροφή

 

Σημείωμα της σύνταξης

 

 

Πραγματικά υπάρχει κίνδυνος να ξανακαούμε.

Όλοι ας δραστηριοποιηθούμε κι ας κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι και κάποιες βάρδιες πυροφύλαξης όπου και να βρεθούμε. Χρειάζεται ομαδικό πνεύμα, κάποιες πρώτες γνώσεις και οργάνωση ή αυτοοργάνωση.

 

Σε αυτό το τεύχος θα ενημερωθείτε για καυτά ζητήματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής, διάβρωσης, ερημοποίησης.

Θα βρείτε και πάλι το θέμα του Ικαριακού ελαιόλαδου, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ειδήσεις από την Επαρχία μας, τις καθιερωμένες πλέον στήλες «συνιστούμε» και την αλληλογραφία μας.

Πλούσια η ύλη μας και σε αυτό το τεύχος, που έφτασε τις 52 σελίδες.

 

Θέλουμε να σας εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί … μας διαβάζετε όλο και περισσότεροι. Μεταξύ 2005 και 2007, μέσα σε δυό χρόνια, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας σχεδόν διπλασιάστηκαν:

 

Επισκέπτες

2005: 7,609

2006: 10,259

2007: 14,107

 

Ελπίζουμε να σας ικανοποιεί και το περιεχόμενο του περιοδικού.

 

Τώρα βρίσκετε το περιοδικό μας και μπορείτε να το κατεβάσετε σε PDF από την διεύθυνση της εξαίρετης και φίλης ιστοσελίδας  www.nikaria.gr του Γιάννη Πάστη Γλαρού, της πιο πλούσιας και έγκυρης ιστοσελίδας για την Ικαρία.

 

Η ακριβής διεύθυνση που βρίσκετε τα τεύχη του περιοδικού μας είναι:

http://www.nikaria.gr/pages/Ικαριακά%20και%20Φουρνιώτικα%20νέα.html

 

 

Μην ξεχνάτε: Προσπαθούμε, αλλά θέλουμε και τη δική σας βοήθεια.

 

1.     Να συμμετέχετε με δικά σας κείμενα και παρατηρήσεις. (αποστολή στο igiann@tee.gr )

2.     Να μας στείλετε ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων γνωστών σας για να τους στέλνουμε ειδοποίηση κάθε δίμηνο που αναρτάται στο διαδίκτυο το νέο τεύχος.

3.     Να συστήνετε την διεύθυνση του Περιοδικού www.asda.gr/ikariaka  όπου μπορείτε.

 

Καλή ανάγνωση!

 

 

επιστροφή

 

ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;

 

Αν αληθεύει η είδηση τότε τα νέα είναι καλά για το Αιγαίο!

Και αυτό γιατί η Ελληνορωσσική συνεργασία για αυτό τον αγωγό πετρελαίου δεν περιείχε αντισταθμιστικά μέτρα τόσο για την κανονική ρύπανση στη θάλασσα του Β. Αιγαίου που θα προέκυπτε από τη διαδικασία της φόρτωσης του πετρελαίου στα γιγαντιαία τάνκερς (που θα άδειαζαν τα ρυπασμένα σετινόνερα για να φορτώσουν το πετρέλαιο), όσο και για την περίπτωση ατυχήματος-ναυαγίου στο Αιγαίο.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να τιναχτεί η Ελληνική Οικονομία στον αέρα, αφού ο τουρισμός των νησιών θα νέκρωνε για χρόνια αν ένα τέτοιο τάνκερ δημιουργούσε πετρελαιοκηλίδα μεγέθους 300.000 τόνων.

Το θέμα των ανύπαρκτων αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία του Αιγαίου, την ασφάλεια και την αντιρύπανση είναι βέβαια η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη αφορά τον ενεργειακό προσανατολισμό της Ελλάδας. Σε μια περίοδο που όλες οι δυνάμεις της ανθρωπότητας στρέφονται προς ήπιες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας η Ελλάδα αναζητά βραχυχρόνιες και ρυπογόνες λύσεις με άξονα το πετρέλαιο για το ενεργειακό της ζήτημα.  Η.Γ.

 

Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2008

Burgas-Alexandroupolis oil pipeline stalls. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Kommersant 19/06/2008

Ο Διαβαλκανικός (Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη) αγωγός καθυστερεί.

 

Η εταιρία που επιλέχτηκε να κατασκευάσει τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλέξανδρούπολη έμεινε ακέφαλη -ο Sergei Vinnichenko την τελευταία εβδομάδα αποχώρησε από την προεδρία της Trans Balkan Pipeline BV.Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές η παραίτησή του οφείλεται στις δυσκολίες του έργου.Αλλά η Trasneft και οι επίσημοι διαβεβαιώνουν πως το έργο θα τελειώσει έγκαιρα.

Πηγή εξοικοιωμένη με την κατάσταση είπε πως ο Vinnichenko αποφάσισε να παραιτηθεί εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου."Κανείς δεν είναι υπεύθυνος γι αυτό και κανείς δεν βοηθάει με την πραγματοποίησή του" ,ανέφερε η πηγή .¨ Ένας από τους πονοκέφαλους ,είπε ,ήταν η καταχώρηση της εταρίας στην Ολλανδία ,επειδή σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία το δ.σ. πρέπει να συνεδριάζει εκεί και να ξοδεύει γύρω στις 180 ημέρες τον χρόνο.(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ:ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ!)"Αν είχαμε καταχωρηθεί στην Κύπρο θα είχαμε αποφύγει αυτά τα προβλήματα".

Το πετρέλαιο που θα προέρχεται από το Tengiz του Kazakhstan και θα μεταφέρεται στο Novorossiisk με τον αγωγό CPC αναμένεται να τροφοδοτήσει μεταξύ άλλων τον νέο αγωγό.Ο αγωγός CPC υπάρχει σχέδιο να επεκταθεί από τα 32 εκατομ. τόνους στα 67 εκατομ. τόνους.Το πρώτο στάδιο της επέκτασης ,στους 50 εκατομ. τόνους, θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2012, ανέφερε ο Vladimir Razdukhov(γενικός διευθυντής της CPC ) στα τέλη του Μάη.Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και να επεκτείνουν την χωρητικότητα του CPC παράλληλα.

Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες βιωσιμότητας για το έργο αν και ο αντιπρόεδρος της Transneft Mikhail Barkov είπε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς ."Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν οι παλιές μελέτες που έγιναν το 2000 μπορούν να χρησιμοποιηθούν" ,εξήγησε προσθέτοντας ότι η εταιρία θα ξεκινήσει την κατασκευή στο τέλος του 2009.Μία πηγή του υπουργείου ενέργειας επίσης είπε ότι όταν τελειώσει η επέκταση του CPC ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοκληρωθεί.

"Το κοίτασμα του Kashagan στο Kazakhstan δεν θα ανοίξει πριν το 2013-14 και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει βιασύνη ακόμη να επεκταθεί ο CPC και να επεκταθεί ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη τώρα" είπε ο αναλυτής τουRusEnergy Mikhail Krutikhin.Πρόσθεσε ότι ο εναλλακτικός αγωγός (ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ:ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ) Samsun-Ceyhan ο οποίος ανακοινώθηκε ένα χρόνο πριν για να παρακάμψει τα τούρκικα στενά ,δεν έχει κάνει καμία πρόοδο επίσης.Ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ενδιαφέρει την Ρωσία από μία γεωπολιτική σκοπιά αλλά πάνω από όλα θα χρησιμοποιηθεί για τα πετρέλαια του Καζακστάν είπε ο Konstantin Simonov από το Κέντρο Επίκαιρης Πολιτικής.Κατά τη γνώμη του η δεύτερη διακλάδωση του συστήματος αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα είναι η προτεραιότητα της Ρωσίας αυτή την στιγμή.

ΠΗΓΗ: http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ: Μια μεγάλη επιτυχία

 

Με χαρά αναδημοσιεύουμε την είδηση για το 2ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Πράσινων. Έχοντας διαβάσει την Χάρτα των Παγκόσμιων Πράσινων που συμφωνήθηκε στο 1ο Συνέδριο τους (Καμπέρα Αυστραλίας), που είχε μεταφραστεί και στα ελληνικά από τους Οικολόγους Πράσινους της Ελλάδας, αναμένουμε με χαρά το πλήρες ντοκουμέντο του 2ου Συνεδρίου. Είναι βέβαιο ότι οι άξονες πολιτικής των πράσινων θα γεννήσουν σημαντικές ιδέες, ακόμη και για τοπική δράση, αφού είναι βασική οικολογική αρχή το «σκέψου πλανητικά-δράσε τοπικά».

Τους Έλληνες πράσινους εκπροσώπησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από τη Θεσσαλονίκη.

   

Θεσσαλονίκη, 14.5.08

 

Μετά από 4 ημέρες ζωηρών συζητήσεων, σε ολομέλεια και σε ομάδες εργασίας, σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και μετά από ψηφοφορίες, οι Παγκόσμιοι Πράσινοι στο συνέδριό τους στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας υιοθέτησαν μερικά σημαντικά ντοκουμέντα και ψηφίσματα, σε μια προσπάθεια να βάλουν τη σφραγίδα τους στον 21ο αιώνα.

Περισσότεροι από 1000 εκπρόσωποι από 80 χώρες και από κάθε ήπειρο του πλανήτη συμμετείχαν σε αυτό το συναρπαστικό συνέδριο, που εστίασε στον τρόπο με τον οποίο οι Πράσινοι μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και να αναδειχτούν σε σημαντική πολιτική δύναμη για την διάδοση και αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις γενικότερα, τη δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Τους Οικολόγους Πράσινους της Ελλάδας εκπροσώπησε στο συνέδριο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που έδωσε σήμερα 14.5.08 συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Το παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα, που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, υιοθέτησε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης για την ερχόμενη δεκαετία, πάνω στο οποίο τα Πράσινα κόμματα και κινήματα σε όλον τον κόσμο θα συνεργαστούν με στόχο της συγκρότησης μιας νέας παγκόσμιας πολιτικής δύναμης.

Το Συνέδριο των Global Greens απάντησε με συνεκτικό και αναλυτικό τρόπο στην παγκόσμια πρόκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υιοθέτησε και μια σειρά από σημαντικά ντοκουμέντα, όπως η Χάρτα για το αειφορικό μέλλον των μεγάλων πόλεων και κοινές αποφάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, για την απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν απάντηση στην κλιματική αλλαγή, για την απελευθέρωση της Πράσινης Ίγκριντ Μπετανκούρ από τους αριστερούς αντάρτες του FARC στην Κολομβία, για το Θιβέτ και την καταπιεστική συμπεριφορά της Κίνας κ.α.

Το πιο σημαντικό κείμενο είναι η διακήρυξη «21 σημεία για τον 21ο αιώνα», ένα πρόγραμμα δράσης για τη διαμόρφωση πολιτικών σε ένα πλήθος ζητημάτων, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και από τη διατροφική ασφάλεια μέχρι τον διαπολιτισμικό διάλογο.

 

Τα βασικά σημεία της πολυσέλιδης Διακήρυξης είναι:

 

1.      Προσπάθεια για ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα μέχρι 40% ως το 2020 και 80% ως το 2050, σε συμφωνία με τη διακήρυξη του Κιότο

2.      Παγκόσμια αξίωση για πρόσβαση σε καθαρό και ψηλής ποιότητας νερό.

3.      Ίση πρόσβαση και οικονομικές δυνατότητες σε τροφή, ενάντια στα μεταλλαγμένα και υπό όρους τα βιοκαύσιμα.

4.      Προώθηση των δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας

5.      Παγκόσμια συμμετοχή στην αειφορική ανάπτυξη και επιβολή ενός φόρου τύπου Τόμπιν ως πηγή για οικονομική ανάπτυξη.

6.      Οι αρχές του Δίκαιου Εμπορίου θα πρέπει να είναι η βάση για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες

7.       Προώθηση των «στόχων της χιλιετίας» σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, τη μείωση του υπερπληθυσμού, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση

8.      Δημιουργία ενός ανεξάρτητου παγκόσμιου διεπιστημονικού ερευνητικού συμβουλίου στον ΟΗΕ που θα διεξάγει επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη βασισμένη στις αρχές της οικολογίας, της αειφορίας και της δικαιοσύνης.

9.      Ελάττωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων διαμέσου της ανάπτυξης πιο αειφορικών εναλλακτικών υλών, περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, βελτίωσης της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, αύξηση της αποτελεσματικότητας.

10.   Θεμελίωση και ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών, όπως η αντιπροσωπευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αναλογική αντιπροσώπευση και προγράμματα συμμετοχικού προϋπολογισμού.

11.   Δημιουργία Συμβουλίου Περιβάλλοντος μέσα στον ΟΗΕ με παρόμοια βαρύτητα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά με κυκλική συμμετοχή μεταξύ των χωρών και χωρίς δικαίωμα βέτο.

12.   Επανενδυνάμωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαστηρίου, που θα συμπεριλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες.

13.   Κατάργηση της θανατικής ποινής

14.   Αναγνώριση των περιβαλλοντικών προσφύγων στη σύμβαση της Γενεύης

15.   Ενίσχυση των σχέσεων και αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων πόλεων σε μια αειφορική προοπτική

16.   Προώθηση αειφόρων παραδοσιακών πρακτικών, με νομική προτεραιότητα στη Σύμβαση της UNESKO πάνω από τους κανόνες του ΠΟΕ.

17.   Υποστήριξη ενός ανοιχτού και δομημένου διαλόγου ανάμεσα στις παγκόσμιες θρησκείες (και του αθεϊσμού συμπεριλαμβανομένου) και του κοινοβουλίου των παγκόσμιων θρησκειών.

18.   Ενίσχυση και βελτίωση των δικαιωμάτων των νέων

19.   Διευκόλυνση της ίσης πρόσβασης σε θέματα ιατρικής περίθαλψης σχετικά με τις πανδημίες, όπως πχ η παγκόσμια πρόσβαση σε κάθε είδους φάρμακο.

20.   Προώθηση της ειρήνης, αποφυγή των συγκρούσεων και αφοπλισμός, με πολύπλευρες διαδικασίες αποφυγής των συγκρούσεων σε «θερμές» περιοχές, ανάπτυξη της μη βίαιης κουλτούρας και ουσιαστική αντιμετώπιση κάθε εθνικιστικής, ρατσιστικής, μιλιταριστικής, μισαλλόδοξης και βίαιης πολιτικής ή συμπεριφοράς.

21.   Διεθνές παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές καταστροφές, με δυνατότητα για πολύπλευρες διεθνείς κυρώσεις.

 

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος Μ. Τρεμόπουλος συνυπέγραψε και άλλα 7 κείμενα, που αφορούσαν:

-       Έκκληση για τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και στις παλαιστινιακές περιοχές

-       Τη συμπαράσταση στις κοινότητες των ιθαγενών πληθυσμών

-       Την εναντίωση στη μαζική εξαγωγή τοξικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες

-       Την υποστήριξη των Πράσινων της Τυνησίας στον αγώνα τους ενάντια στο πυρηνικό εργοστάσιο και για τη δημοκρατία στη χώρα τους

-       Την υποστήριξη των Πράσινων του Μαρόκου και το μη αποκλεισμό τους από τις εκλογές

-       Την εναντίωση στο πρόγραμμα μεγάλων φραγμάτων στην Πορτογαλία

-       Την εναντίωση στο κυνήγι της φώκιας και των φαλαινών

 

Το 3ο συνέδριο των Παγκόσμιων Πρασίνων θα γίνει στην Ευρώπη το 2013.

  

Πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442

 

επιστροφή

 

Στον απόηχο του σκανδάλου Ζαχόπουλου

Οι χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού 2007 είναι μεροληπτικές και υποκειμενικές, με μεγάλο χαμένο το Αιγαίο

του Ηλία Γιαννίρη

 

Σύμφωνα με τον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΠΟ για το 2007 [Συντάκτης:Γιάννης Μ.Νέγρης πηγή: Έθνος], που κατευθύνθηκαν σε 720 μικρούς και μεγάλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκύπτει η εξής εικόνα χρηματοδοτήσεων κατά κατηγορία:

 

 

Ποσό

Κατηγορία*

Ποσοστό %

109.800,00

τεχνολογία

0,47

265.804,00

πρόνοια

1,14

285.785,00

κρατικά

1,23

349.018,00

εκδόσεις

1,50

352.082,00

κοινωνικά

1,51

391.800,00

αθλητισμός

1,69

603.572,00

επιστήμη

2,60

673.610,00

αυτοδιοίκηση

2,90

728.313,00

αγνωστος

3,13

1.154.541,00

θρησκευτικά

4,97

1.298.150,00

εκπαίδευση

5,58

2.074.223,00

πολιτιστικά

8,92

3.106.972,00

τέχνη

13,36

3.844.100,00

τοπικά

16,53

8.011.488,00

ΥΠΠΟ

34,46

23.249.258,00

ΣΥΝΟΛΟ

100,00

* Η επεξεργασία των στοιχείων του καταλόγου έγινε από τον συγγραφέα

 

 

Ομαδοποιώντας αυτές τις 15 κατηγορίες έχουμε την παρακάτω εικόνα:

 

κατηγορία

Ποσοστό

Φορείς του ΥΠΠΟ

35%

Φορείς «τέχνη-πολιτιστικά-εκδόσεις-κοινωνικά»

25%

Φορείς «τοπικά -αυτοδιοίκηση»

19%

Φορείς «εκπαίδευση-επιστήμη-τεχνολογία»

9%

Φορείς «θρησκεία» (ιεροί ναοί, μητροπόλεις κλπ)

5%

Άγνωστοι αποδέκτες

3%

Φορείς «αθλητισμός»

2%

Φορείς κρατικοί

1%

Φορείς πρόνοιας

1%

 

 

Από τον πλήρη κατάλογο προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή των χρηματοδοτήσεων ανά φορέα. Δηλαδή, στην κάθε κατηγορία υπάρχουν «μικροί» και «μεγάλοι» αποδέκτες. Συνοπτικά, οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί (άνω των 100.000 ευρώ) αφορούν 33 φορείς (στο σύνολο των 720 αποδεκτών) που νέμονται το 58% και έχουν ως εξής:

 

 

 

 

φορέας

ποσό

ποσοστό

Πανελλήνια Oμοσπονδία Συλλόγων YΠ.ΠO.      

7.750.000

33,3%

32 φορείς με χρηματοδοτήσεις άνω των 100.000 ευρώ

5.743.816

24,7%

687 φορείς με χρηματοδοτήσεις κάτων των 100.000 ευρώ

9.755.442

42%

ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΕΩΝ (720 φορείς)

23.249.258,00

100%

 

 

Όπως προκύπτει λιγότεροι από το 5% των φορέων νέμεται το 58% των χρηματοδοτήσεων.

 

 Αναλυτικά, οι 33 φορείς με τις χρηματοδοτήσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι οι εξής:

 

φορέας

ποσό

Χαρακτηρισμός

1.                Aλληλεγγύη - M.K.O. της Eκκλησίας της Eλλάδος  

100.000,00

Θρησκ

2.                Kέν. Eρευνας & Πρακτ. Eφαρμ. του Aρχαίου     

100.000,00

Τεχνολ

3.                Συλλ. Φίλων των Kαρκινοπαθών Παίδων      

100.000,00

Λάτση

4.                Mουσείο Φρισύρα      

100.000,00

Τέχνη

5.                Mορφ. Eκπολ. Σύλ. Γυν. Eπ. Mεσ. H Θυσία     

100.000,00

Επαρχία

6.                Tέχνης Mακεδ. Kαλλιτεχν. εταιρεία      

102.572,00

Επαρχία

7.                Iερά Mητρόπολη Λάμπης Συβρίτων      

109.000,00

Θρησκ

8.                Σύλλογος Yπαλλήλων YΠΠO Eλλάδος      

110.488,00

ΥΠΠΟ

9.                Kέντρο Eλληνικής Γλώσσας      

117.400,00

Έρευνα

10.            Aστ. μη κερδ. εταιρεία Eμμέλεια      

120.000,00

;

11.            Πρεσβ. Eλλ. στη Mόσχα      

128.590,00

Κρατικός

12.            Forum Europian Cultur Exhanges      

130.000,00

Πολιτιστ

13.            Kαλλιτεχνικός Oργανισμός Φάσμα      

132.000,00

Πολιτιστ

14.            Eταιρεία Φίλων της Tέχνης του Θεάτρου      

136.286,00

Τέχνη

15.            Aστικ. Mη Kερδοσκοπική Eταιρεία Mονής      

138.000,00

Θρησκ

16.            Aνοιχτή Πόρτα      

145.000,00

;

17.            Eταιρεία Συναυλιών ΦOPMIΓΞ-Aναπ. Tεχνών  

145.000,00

Τέχνη

18.            Δ.E. Xανίων - Kέντρο Aρχ. της Mεσογείου      

150.000,00

Επαρχία

19.            Eλληνική Mαθηματική Eταιρεία      

150.000,00

Εκπαίδ

20.            Mουσείο Bορρέ      

150.000,00

Τέχνη

21.            Oι Φίλοι της Kρατικής Σχολής Oρχηστρ.      

150.000,00

Τέχνη

22.            Σπίτι του Hθοποιού      

152.190,00

Τέχνη

23.            Σωματείο Oι Φίλοι του MEΛT      

165.440,00

Πολιτιστ

24.            Mουσ. Φυσ. Iστορίας Aπολιθ. Δάσους Λέσβου

175.000,00

Επαρχία

25.            Λαογραφικό Iστορικό Mουσείο Λάρισας      

216.000,00

Επαρχία

26.            Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο      

220.750,00

Εκπαίδ

27.            Eταιρεία Oπερα Nαυπλίου      

250.000,00

Επαρχία

28.            Συλ. Aρχιτεκτόνων Διπλ. Aνωτάτων Σχολών     

270.000,00

Κοινωνικ

29.            Διεθνές Kαλλιτεχνικό Kέντρο (Athenaum)      

276.000,00

Πολιτιστ

30.            Kέν. Mελ. & Eρ. Eλλ. Θεάτρου - Θεατ. Mουσείο     

288.100,00

Τέχνη

31.            Oρχήστρα M. Θεοδωράκης Aστ. μη κερδ. ετ.

346.000,00

Τέχνη

32.            Πολιτιστικός Σύλλογος Γλαυκώπις Aθηνά      

770.000,00

Πολιτιστ

33.            Πανελλήνια Oμοσπονδία Συλλόγων YΠ.ΠO.   

7.750.000,00

ΥΠΠΟ

Σύνολο

13.493.816,00

 

 

 

Ένα πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι τη μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού νέμονται φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα ή στο εξωτερικό και μόνο το 8,1% των χρηματοδοτήσεων άνω των 100.000 ευρώ αφορά φορείς της ελληνικής επαρχίας (με σκούρο χρώμα). 

 

 

Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται ότι συνολικά οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΠΟ και για τους 720 φορείς που χρηματοδοτήθηκαν το 2007 έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

·        Είναι υποκειμενικές. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη κατηγορία χρηματοδοτήσεων του ΥΠΠΟ είναι το …ίδιο το ΥΠΠΟ (34,46%). Δηλαδή, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.

·        Χρηματοδοτούν συχνά φορείς που θα έπρεπε να έχουν εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (πρόνοια, αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση, κρατικοί φορείς όπως πρεσβείες).

·        «βουλώνουν τρύπες» σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, όπως η πρόνοια.

·        Χρηματοδοτούν πολλούς Ιερούς ναούς, μητροπόλεις και εκκλησιαστικές επιτροπές  που είναι γνωστό ότι έχουν δικά τους έσοδα από εράνους και εισφορές (1.154.541 ευρώ, 5%). 

·        Χρηματοδοτούν επιλεκτικά και με αδιαφανή κριτήρια διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με εκδόσεις, και εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, διαθέτοντας το ¼ των χρηματοδοτήσεων. Πολλές από αυτές τις χρηματοδοτήσεις,  όπως των μουσείων ή των ερευνητικών κέντρων, θα έπρεπε να είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ ή στον κρατικό προϋπολογισμό.

·        Σε τοπικές δράσεις διαφόρων τοπικών συλλόγων της επαρχίας διατίθεται μόνο το 16,53% των χρηματοδοτήσεων. Συχνά αυτές οι τοπικές δράσεις δεν έχουν άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

·        Χρηματοδοτούν διάφορους άγνωστους (στον γράφοντα) φορείς η ονομαστικά διάφορα πρόσωπα με το 3,13% των χρηματοδοτήσεων.

 

 

Αναλύοντας ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για τοπικές δράσεις (16,53%), διαπιστώνουμε ότι ένα πολύ μικρό μέρος κατευθύνεται στο νησιώτικο χώρο:

 

Περιοχή

ποσό

Ποσοστό των χρηματοδοτήσεων που διατίθενται για τοπικές δράσεις %

Αιγαίο (Β. και Ν. Αιγαίο)*

300.500,00

7,82

Ιόνιο

133.000,00

3,46

Κρήτη**

421.500,00

10,96

Σύνολο: τοπικά

3.844.100,00

100,00

*   Από τα οποία 175.000 (58%) για το Mουσ. Φυσ. Iστορίας Aπολιθ. Δάσους Λέσβου

** Από τα οποία 500.000 για το Δ.E. Xανίων - Kέντρο Aρχ. της Mεσογείου

 

Τέλος, στον πλήρη κατάλογο δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας φορέας από την Επαρχία Ικαρίας.

Από την ανάλυση που προηγήθηκε γίνεται φανερό ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός της κατανομής των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΠΟ. Το ίδιο το ΥΠΠΟ και οι φορείς του που κατανέμουν τις χρηματοδοτήσεις δεν θα πρέπει να νέμονται την μερίδα του λέοντος. Το ποσοστό που κατευθύνεται στις τοπικές δράσεις της επαρχίας, και ιδιαίτερα των νησιώτικων και ορεινών περιοχών θα πρέπει  να αυξηθεί δραστικά.

 

επιστροφή

 

ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΤΙΣ ΗΠΑ… σε απόλυτους αριθμούς!

 

Γιατί υπάρχει στη χώρα μας υποχρηματοδότηση της δασικής προστασίας, της υγείας-πρόνοιας, της παιδείας, της επιστήμης-έρευνας, της διατροφικής ασφάλειας, της αυτοδιοίκησης; Γιατί διάφοροι φορείς (ακόμη και κρατικοί) πηγαίνουν με απλωμένο το χέρι του …ζήτουλα στον κάθε κρατικό διαχειριστή, όπως είδαμε στο προηγούμενο κείμενο; Διαβάστε την παρακάτω είδηση για να καταλάβετε το λόγο. ΗΓ.

 

Αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως, το 2007, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μερίδα του λέοντος (45%) και την Ελλάδα να έρχεται τέταρτη στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, της Στοκχόλμης (SIPRI).

 

Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφέρει η έκθεση και σημειώνει ότι το 2007 η αύξηση των δαπανών για όπλα ήταν 6% μεγαλύτερη από το 2006. Πέρυσι οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν σε 1,339 τρισ. δολάρια (851 δισεκατομμύρια ευρώ). Το 45% αυτών το ξοδεύουν οι ΗΠΑ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παγκοσμίως ή σε 202 δολάρια (128,4 ευρώ) το άτομο. Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει μια αισιόδοξη προοπτική, να αρχίσουν νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, εξαιτίας μιας «διευρυνόμενης συναίνεσης... ότι χρειάζονται πιο σοβαρός και αποτελεσματικός έλεγχος εξοπλισμών και μέτρα αφοπλισμού. Τέτοιες ελπίδες εκφράζονται και για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα έρχονται να αναγνωρίσουν την αξία του ελέγχου των εξοπλισμών εν όψει των απειλών που διαφαίνονται για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπέιτς Γκιλ. Τόνισε ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας) θα είναι εξαιρετικά σημαντικός τα επόμενα χρόνια.

Θέμα... πολιτικής

«Οι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως είναι οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των χωρών, οι πραγματικές ή υποτιθέμενες απειλές, οι ένοπλες συρράξεις και οι συμβολές... σε επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης από πολυεθνικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων», αναφέρει η έκθεση. Την περίοδο 1998-2007, η Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση αμυντικών δαπανών (162%), ενώ για το 2007 η αύξηση ήταν 15%. Η Ρωσία είχε αύξηση κατά 13% το 2007.

Η αύξηση στις ΗΠΑ, το 2007, ξεπέρασε την αύξηση που είχε σημειωθεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε δέκα χρόνια οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 65%, της Μέσης Ανατολής κατά 62%, της Νότιας Ασίας κατά 57%, της Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας κατά 51%. Η Δυτική Ευρώπη και η Κεντρική Αμερική είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο, 6% και 14% αντίστοιχα. Ωστόσο η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο σε εσαγωγές όπλων, μετά τις Κίνα, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολουθεί η Νότια Κορέα.

Δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες είναι η Βρετανία με 59,7 δισ. δολάρια και ακολουθεί η Κίνα με 58,3 δισ. δολάρια, η οποία ξεπέρασε τη Γαλλία. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα Ινδία και Πακιστάν κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς πυραύλους, προειδοποιεί το ινστιτούτο. Οι αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες όπλων μονοπώλησαν σχεδόν την αγορά με το 92% των πωλήσεων το 2006.

(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, SIPRI, ΑΠΕ, Γαλλικό)

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/06/2008

 

επιστροφή

 

Αφιέρωμα: Ενέργεια για το μέλλον

 

 

"ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

εξοικονόμηση είναι η απάντηση

 

 

Προτείνουμε να διαβάστε το παρακάτω κείμενο δυνατά και …απνευστί:

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ-ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ "NABUCCO"-ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΠΟΣΕΙΔΩΝ"-ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΜΠΛΕ ΡΕΥΜΑ"-Η GAZPROM ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΑΓΩΓΟΣ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΝΕΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟI ΣΤΑΘΜΟI-ΑΝΑΝΕΩΣIΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΚΑΡΤΕΛ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΡΟΚΑΣ-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ-VESTAS-RWE-IBEDROLA-ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΒΙΟΜΑΖΑ-ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ-ΛΑΥΡΙΟ-ΓΥΑΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ–ΝΑΞΟΣ– ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ-ΙΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ-ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ-ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ-ΚΥΘΝΟΣ-ΣΕΡΙΦΟΣ-ΣΙΦΝΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ-ΕΥΒΟΙΑ-ΖΕΥΞΗ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ-ΣΚΥΡΟΣ-ΕΥΒΟΙΑ-ΙΚΑΡΙΑ-ΦΟΥΡΝΟΙ-ΣΑΜΟΣ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ-ΕΥΒΟΙΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΨΑΡΑ-ΕΥΒΟΙΑ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ-ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΣ-ΛΗΜΝΟΣ-ΛΕΣΒΟΣ-ΧΙΟΣ-ΨΑΡΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ-ΚΡΗΤΗ-ΚΑΣΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ…

 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑ…

 

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Θ' ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ…

 

Πηγή: Ηλεκτρ. Περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ: http://eyploia.aigaio-net.gr/

(ελήφθη 6-5-2008)

 

Εμείς προσθέτουμε: ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ-ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΚΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

 

Ωστόσο, η αιχμή της «Ωδής στην Ενέργεια» είναι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό είναι το μεγάλο ενεργειακό «κοίτασμα» των επόμενων 20-30 χρόνων.

Σβύνετε τα φώτα παρακαλώ όταν αλλάζετε δωμάτιο!

  

επιστροφή

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

04.06.2008

Εισιτήριο για το Τσερνομπίλ θα προσφέρουν αύριο μέλη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη» και συμβολικά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Πράγματι γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα υπάρχει μια ραδιενεργή ζώνη χωρίς ανθρώπινη ζωή και εκεί το …πράσινο έχει θεριέψει. Έτσι ο κ. Σουφλιάς θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τον «πράσινο χαρακτήρα» της πυρηνικής ενέργειας.

Αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ θα παραδώσει επίσης στο γραφείο του Υπουργού κου Σουφλιά και έναν φάκελο με ενημερωτικό υλικό για να το μελετήσει κατά το ταξίδι του. Στο φάκελο περιλαμβάνεται η έκθεση «Τέλος παιχνιδιού για τα πυρηνικά», μια έκδοση των Ευρωπαίων Πρασίνων με στοιχεία για τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, η έκθεση «Chernobyl’s Malignant Legacy – The other report of Chernobyl (TORCH)” για την πραγματική έκταση των συνεπειών από την διαρροή ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ καθώς και έκθεση για τη ρύπανση των ακτών και της θάλασσας από τα ραδιενεργά απόβλητα του Sellafield.

Με δεδομένο ότι ο κ. Σουφλιάς διατηρεί την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ και η αντιπολίτευση αποφεύγει επιμελώς να ζητήσει την παραίτησή του, μόνη ρεαλιστική λύση απομένει η ενημέρωσή του για τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τη δεκαετία του ’60, όπου φαίνεται να σταματούν οι ορίζοντες της σκέψης του. Θα προτείναμε στον κ. Σουφλιά εν όψει και ενός τέτοιου ταξιδιού να μην δεσμευτεί για πυρηνικές συμφωνίες με τον κ. Σαρκοζί, συστηματικό πλασιέ πυρηνικών εργοστασίων τελευταία. Η «θαυμαστή» νέα πυρηνική τεχνολογία European Pressurised Reactor (EPR) που προωθεί δέχτηκε πρόσφατα ένα γερό χαστούκι καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας διέταξε την παύση κατασκευής της μονάδας-ναυαρχίδας της τεχνολογίας αυτής που κατασκευαζόταν στο Flamanville στη Βόρειο Γαλλία.

Η προσφορά των Οικολόγων Πράσινων αφορά μόνο σε εισιτήριο απλής μετάβασης, για επιτόπια μελέτη της «πράσινης» διάστασης της πυρηνικής ενέργειας.  Αναζητούνται όμως και χορηγοί για:

·              την επ΄ αόριστο διαμονή του κ. υπουργού στην περιοχή, εφόσον το επιθυμεί. Η γειτονική πόλη του Pripyat είναι εντελώς εγκαταλειμμένη λόγω της ραδιενέργειας, οπότε υπάρχουν πολυάριθμα κενά κτίρια. 

·              ανάλογες επισκέψεις συνεργατών του στο Three Miles Island των Η.Π.Α. και το Sellafield της Βρετανίας όπου είχαν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα και διαρροή ραδιενέργειας το 1979  και το 1957 αντίστοιχα, στον κλειστό αντιδραστήρα στο Monju της Ιαπωνίας (διαρροή πλουτωνίου) ή στο Τομσκ-7 στη Ρωσία (διαρροή πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων) ή στον σταθμό Super Phoenix της Γαλλίας, το «θαύμα της τεχνολογίας» που όμως δεν λειτούργησε ούτε μία μέρα παρά τα μυθικά ποσά που δαπανήθηκαν.

    

Για αναλυτικότερη ενημέρωση του κου Σουφλιά οι Οικολόγοι Πράσινοι προσφέρουν επίσης προσωπική συνάντηση με τον Carl Schlytter, ευρωβουλευτή των Σουηδών Πράσινων, που μόλις το 2007 είχε καταγγείλει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας σε σουηδικό πυρηνικό σταθμό, σε μια χώρα όπου θεωρείται ότι τα πάντα λειτουργούν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό αξιοπιστίας (και πάντως ασύγκριτα καλύτερα από την Ελλάδα). Σε σχετική επικοινωνία του με τους Οικολόγους Πράσινους, ο κ. Schlytter δήλωσε έτοιμος να έρθει ο ίδιος στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τον κ. Σουφλιά.

 

Επειδή πάντως η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να την αφήσουμε στον κ Σουφλιά και στον ιδιότυπο «διάλογο» που προωθεί ο ίδιος και κάποιοι άλλοι που ενδιαφέρονται να προωθήσουν πυρηνικά προγράμματα με δημόσια χρηματοδότηση και ιδιωτικά κέρδη, εδώ ή σε κάποια γειτονική μας χώρα, με διαδικασίες μάρκετινγκ και όχι πραγματικού διαλόγου, καλό είναι να θυμόμαστε ότι:

 

·                     Η μόνη πράσινη διάσταση της πυρηνικής ενέργειας είναι ο «τόπος χλοερός» όπου έχουν καταλήξει  χιλιάδες θύματά της.

·                     Κανένας πυρηνικός σταθμός δεν θα είναι ποτέ 100% ασφαλής. Ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ δεν μας επιτρέπει κανένα περιθώριο να ξανασυμβεί οτιδήποτε παρόμοιο.

·                     Τα πυρηνικά όπλα θα είναι πάντα «δίδυμα αδερφάκια» με την πυρηνική ενέργεια και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι νέες κούρσες «μικρών» πυρηνικών καθώς και η εξάπλωση της πυρηνικής ενέργειας σε νέες χώρες 

·                     Παρόλα τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για το σκοπό αυτό, δεν υπάρχει ακόμα κανένας τρόπος ασφαλούς μακροχρόνιας αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων από τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.

·                     Σε μια εποχή κατά την οποία οι εξουσίες επικαλούνται παντού «προβλήματα ασφαλείας», δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ένα εργοστάσιο που παράγει ως απόβλητα υλικά για πυρηνικά όπλα και που μια επίθεση μπορεί σχετικά εύκολα να το μετατρέψει σε νέο Τσερνομπίλ.

·                     Η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής για την οποία κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει η παραγωγή μιας μεγαβατώρας. Τα κόστη ασφάλειας, διαχείρισης αποβλήτων και αποξήλωσης σταθμών αυξάνονται συνεχώς και επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε πως το κόστος αποξήλωσης των Βρετανικών πυρηνικών σταθμών θα ξεπεράσει τα 100δις ευρώ.

·                     τα πυρηνικά εργοστάσια είναι τα μόνα που δεν ασφαλίζονται καθότι καμία ασφαλιστική εταιρία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο ενός ατυχήματος. Το ρίσκο αυτό και τα αντίστοιχα κόστη πάλι τα αναλαμβάνει η κοινωνία

·                     Κάθε ευρώ που επενδύεται στην πυρηνική ενέργεια ή την επιδοτεί, αποτελεί σπατάλη καθώς θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα μείωσης εκπομπών αν πήγαινε προς επενδύσεις και επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

·                     Ακόμα κι αν κατασκευάζονταν 1000 νέοι πυρηνικοί σταθμοί, η παραγωγή τους θα κάλυπτε μόλις το 4% της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κι αυτό ακόμα θα ερχόταν πολύ καθυστερημένα καθώς η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού απαιτεί τουλάχιστον 12 χρόνια

·                     για το ίδιο ποσό επένδυσης, η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας δημιουργεί μέχρι και 5 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την πυρηνική.

 

Επειδή ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και επειδή η πυρηνική ενέργεια αποτελεί εκρηκτική απειλή όχι μόνο για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία, αξίζει τον κόπο να προτείνουμε σε όλους τους υποστηρικτές της μια ολιγόμηνη παραμονή στο Τσερνομπίλ, ώστε να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει το πυρηνικό «προϊόν» που επιχειρούν να μας πλασάρουν.

 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τους πολίτες να υπογράψουν την κοινή έκκληση του ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, του WWF Ελλάς, του ελληνικού γραφείου της GREENPEACE, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την αποτροπή της πυρηνικής απειλής (http://www.mn3network.org/petition/index.php?lang=gr).

 

 Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.

Για πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442

                                                                      

Σημείωση: Ο φάκελος προς τον κο Σουφλιά περιέχει τα εξής αρχεία:

 

The Other Report on Chernobyl (TORCH)

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/118/118499.the_other_report_on_chernobyl_torch@en.pdf

 

The Nuclear Endgame

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/118/118640.the_nuclear_endgame@en.pdf

 

The World Nuclear Industry Status Report 2007

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/206/206749.the_world_nuclear_industry_status_report@en.pdf

 

Chernobyl’s Malignant Legacy

http://www.greens-efa-service.org/medialib/media/flash/torch/

 

Sellafield Report

http://www.bellona.org/filearchive/fil_sellaengweb.pdf

 

Δείτε επίσης συνημμένα και επιπτώσεις από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ καθώς και κατάλογο με ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς μετά το 1986.

 

επιστροφή

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

 

22 χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 της πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής:

 

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που έχει εκλυθεί ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απελευθερώθηκε συνολικά από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια. Εντούτοις, 9500 άτομα ζουν ακόμα στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.

Γύρω στα 7.000.000 εισπράττουν επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική ασφάλιση ως πληγέντα από το Τσέρνομπιλ

Η συνολική οικονομική καταστροφή στην Ουκρανία μόνο υπολογίζεται να υπερβεί τα 165 εκατ. Ευρώ μέχρι το 2015

Μέχρι το 2005, περίπου 4.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς εκδηλώθηκαν στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε άτομα που ήταν κάτω των 18 την εποχή του ατυχήματος

Επίσημες αναφορές υπολογίζουν ότι οι θανατηφόροι καρκίνοι φτάνουν τους 9.000. Ανεξάρτητοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι συνολικά 30.000-60.000 άτομα θα πεθάνουν από καρκίνους λόγω του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν ως μόνιμα ανάπηροι από το ατύχημα (και τα παιδιά τους) αυξήθηκε από 200 το 1991 σε 64.500 το 1997 και σε πάνω από 91.000 το 2001.

Στην Μ. Βρετανία, πάνω από 2.500 χιλιόμετρα από την πηγή της καταστροφής, 374 κτηνοτροφικές φάρμες με 200.000 πρόβατα ακόμα υφίστανται περιορισμούς λόγω ραδιενεργού μόλυνσης από το ατύχημα στην Ουκρανία. Οι μολυσμένες περιοχές στην Μ. Βρετανία καλύπτουν μια έκταση 750 τετραγ. χιλιομέτρων

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, τα άγρια θηράματα (συμπεριλαμβανομένων του αγριόχοιρου και του ελαφιού), τα άγρια μανιτάρια, βατόμουρα και σαρκοφάγα ψάρια των λιμνών ακόμα έχουν επίπεδα μόλυνσης από Καίσιο-137 μερικών χιλιάδων Μπεκερέλ ανά κιλό

Η Κομισιόν δεν περιμένει καμία αλλαγή σύντομα και συμπεραίνει: «Οι περιορισμοί σε ορισμένες τροφές από ορισμένα κράτη μέλη θα πρέπει συνεπώς να συνεχιστούν να εφαρμόζονται για αρκετά χρόνια ακόμα».

 

[Τα στοιχεία προέρχονται από την Έκθεση των Ευρωπαίων Πράσινων “The Nuclear Endgame”]

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

 

Αναμενόμενοι θάνατοι από καρκίνο (έκθεση TORCH)

 

Αυστρία

1700

Ιταλία

9000

Δ. Γερμανία

6000

Ελλάδα

1200

 

Περιοχές που επιβαρύνθηκαν με ραδιενεργό Καίσιο 137 με 4-40 kBq/m² λόγω Τσερνομπίλ

 

Ελλάδα

51%

Φινλανδία

41%

Νορβηγία

49%

Ιρλανδία

68%

Γερμανία

44%

Τσεχία

75%

Σλοβακία

80%

Αυστρία

83%

 

 

Ακόμα και μετά το Τσερνομπίλ εκατοντάδες περιστατικά μας έφεραν κοντά σε μια νέα καταστροφή. Μερικά περιστατικά:

 

1993: έκρηξη στην μονάδα επανεπεξεργασίας στο Tomsk-7 της Ρωσίας ελευθέρωσε σημαντικές ποσότητες πλουτωνίου και άλλων ραδιοϊσοτόπων στο περιβάλλον.

1995: φωτιά στον πυρηνικό ταχυ-αντιδραστήρα πλουτωνίου στο Monju της Ιαπωνίας οδήγησε στο κλείσιμο της μονάδας από τότε.

1998: διαρροή ψυκτικού μέσου 30 κυβικών μέτρων την ώρα στον πιο σύγχρονο αντιδραστήρα της Γαλλίας στο Civaux μπόρεσε να σταματήσει μετά από 10 ώρες.

1999: δύο εργάτες σκοτώθηκαν και αρκετές εκατοντάδες πολίτες εκτέθηκαν σε  ραδιενέργεια μετά την έκρηξη σε μονάδα προετοιμασίας καυσίμου στο Τokai της Ιαπωνίας.

2002: μια τρύπα 1,3-2,0 μέτρων εντοπίστηκε στο περίβλημα του αντιδραστήρα στο Davis Besse

2003: ατύχημα σε μονάδα της Ουγγαρίας 

2005:  διαρροή 80 κυβικών μέτρων νιτρικού οξέος που περιείχε 22 τόνους ουρανίου και 200 κιλών πλουτωνίου ανακαλύπτεται μετά από οκτώ μήνες στη μονάδα επαν-επεξεργασίας στο THORP με αποτέλεσμα να κλείσει από τότε η μονάδα.                     

 

επιστροφή

 

Ένα γράμμα προς τα παπαγαλάκια της πυρηνικής ενέργειας

 

Αξιότιμε κε διευθυντά

Στο ΒΗΜΑ της 11-5-08 διάβασα με έκπληξη τις απόψεις του συναδέλφου ιατρού κ Δατσέρη για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η άρνηση «φιλοξενίας» πυρηνικών δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο. Όλες οι προηγμένες χώρες δεν κατασκευάζουν πια πυρηνικά αλλά προσπαθούν να τα φορτώσουν σε χώρες με δυσκολίες γιαυτό και υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέων πρυηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας. Το κατά πόσο συμφέρει ή όχι η δημιουργία τέτοιων εργοστασίων  φαίνεται ξεκάθαρα στις απαντήσεις του ειδικού επί του θέματος καθηγητού κ Θ Γεράνιου  στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου σας κας Μάχης Τράτσα. Εγώ σαν γιατρός θα αρκεσθώ να υπενθυμίσω τις καθαρά ιατρικές συνέπειες του Τσέρνομπιλ.

Σύμφωνα με αριθμούς που δόθηκαν από τις Ρωσικές αρχές, περισσότερο από 90% των  «εκκαθαριστών» έγιναν ανάπηροι (άρρωστοι ή ανίκανοι προς εργασία). Αυτό σημαίνει ότι από 540,000 έως 775,000 άτομα είναι ανάπηροι. Αν αυτό αναχθεί στο συνολικό αριθμό των μολυσμένων (600.000-1.000.000) ο αριθμός αλλάζει σε 540.000- 900.000 ανάπηρους μόνο γιαυτή την κατηγορία προσβληθέντων. Αυτοί οι άνθρωποι γερνούν πρόωρα και αναπτύσσουν διάφορες μορφές καρκίνου, λευχαιμία, σωματικές και ψυχολογικές αρρώστιες. Μεγάλος αριθμός έχει καταρράκτη . Συγγενείς ανωμαλίες αναπτύχθηκαν στα παιδιά τους ενώ δε μπορεί να υπολογισθούν οι επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές.

Η νεογνική θνησιμότητα αυξήθηκε πολύ σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη εκτιμά ότι οι θάνατοι νεογνών που οφείλονται στο Τσερνομπίλ είναι περί τις 5.000. Οι γενετικές και τερατογενετικές περιπτώσεις αυξήθηκαν πολύ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βαυαρία μόνο αναφέρθηκαν 1000-3000 επιπρόσθετες τερατογενέσεις από την εποχή του Τσερνομπίλ. Φοβόμαστε ότι για την Ευρώπη περισσότερο από 10,000 σοβαρές ανωμαλίες έχουν σχέση με τη ραδιενέργεια. Ο εκτιμούμενος αριθμός των περιστατικών που δεν καταγράφηκαν είναι μεγάλος, διότι ακόμη και η IAEA συμπεραίνει ότι 100.000- 200.000 εκτρώσεις έγιναν λόγω Τσερνομπίλ.

Οι συνολικές γενετικές βλάβες που οφείλονται στο Τσερνομπίλ δύσκολα εκτιμώνται. Σύμφωνα με το UNSCEAR ανέρχονται σε 12.000-83.000 στην περιοχή του Τσερνομπίλ και 30.000-207,000 στον κόσμο. Μόνο το 10% των αναμενόμενων αποκαλύπτεται στην πρώτη γενιά.

Στη Λευκορωσία μόνο πάνω από 10.000 ανέπτυξαν καρκίνο Θυρεοειδούς μετά την καταστροφή. Σύμφωνα με της εκθέσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μόνο στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας αναμένεται ότι 50,000 παιδιά θʼ αναπτύξουν  Καρκίνο Θυρεοειδούς.

Μια μελέτη της Τσεχικής κυβέρνησης αναφέρει ότι καταγράφηκαν πάνω από 400 πρόσθετοι Καρκίνοι Θυρεοειδούς. Στο σύνολο της Ευρώπης (εκτός των συνόρων της τ Σοβιετικής Ένωσης) οι καρκίνοι Θυρεοειδούς που οφείλονται στο Τσερνομπίλ ανέρχονται σε 10.000-20.000.

Άλλες μορφές καρκίνου που οφείλονται στο ατύχημα είναι Καρκίνος του μαστού σε γυναίκες νεαρής ηλικίας στη Λευκορωσία και παιδιά με όγκους του νευρικού συστήματος στην Ουκρανία. Καθώς και νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και στις δυο χώρες.

Στις περισσότερο μολυσμένες περιοχές της Γερμανίας αυξήθηκε πολύ κυρίως σε παιδιά το νευροβλάστωμα. Στη Γερμανία, Ελλάδα, Σκωτία και Ρουμανία υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση των λευχαιμιών. Στην Βόρεια Σουηδία αναφέρθηκαν 849 επιπρόσθετες περιπτώσεις καρκίνου από το 1996, ενώ εκτιμάται ότι τα άλλα είδη καρκίνου και η λευχαιμία στα παιδιά θα ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδων. Αναφέρθηκε επίσης αύξηση των κρουσμάτων Διαβήτη τύπου 1 σε νέους και παιδιά. ΟΙ επίσημες αρχές της Δύσης ανησυχούν για τις πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες που παρουσιάστηκαν στις πλέον μολυσμένες περιοχές.

Σε έγγραφο του υπουργείου Τσερνομπίλ στην Ουκρανία αναφέρεται ότι οι νόσοι των ενδοκρινών αδένων αυξήθηκαν 25 φορές από το 1987 έως το 1992, του νευρικού συστήματος 6 φορές, του κυκλοφορικού 44, του γαστρεντερικού 60 φορές, του μυοσκελετικού 50 φορές και οι ψυχολογικές νόσοι 53 φορές. Εκτιμάται ότι οι υγιείς άνθρωποι που αρρώστησαν λόγω Τσερνομπίλ από το 1987 έως το 1996 ανέρχονται από 59% έως 18% ανάλογα με την περιοχή και στα παιδιά μολυσμένων γονέων από 81% έως 30%.

Σε απόρρητο έγγραφο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται στις πιθανές επιπτώσεις από πυρηνικό ατύχημα στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό εκτιμάται ότι το μέγιστο θα επέφερε μέχρι και 1,7 εκατομμύρια νεκρούς από καρκίνο.

Για μας τους γιατρούς μετρούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αρρώστησαν και εξακολουθούν να νοσούν από τις συνέπειες του Τσέρνομπιλ. Υπενθυμίζουμε ότι ένα δις άνθρωποι είναι θύματα της ατομικής εποχής.  Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι ούτε καθαρά ούτε φθηνά. Αντίθετα είναι πηγή όχι μόνο πρώτης ύλης για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά και ο προμηθευτής βρώμικων βομβών (για τρομοκράτες) και όπλων απεμπλουτισμένου Ουρανίου. Την ίδια στιγμή κάθε πυρηνικό εργοστάσιο είναι πιθανός στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων με συνέπειες ανάλογες του Τσερνομπίλ.  Πιστεύουμε ότι στοιχειώδες καθήκον κάθε κυβέρνησης και της ελληνικής είναι αντί να προωθούν δήθεν ασφαλή πυρηνικά εργοστάσια να ερευνούν για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να φροντίζουν για τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης, που εξακολουθεί να γίνεται στις δυτικές κοινωνίες.

 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής (κλάδος IPPNW Νόμπελ Ειρήνης 1985)

 

επιστροφή

 

Ρεύμα-χρυσάφι λόγω ρύπων

Καμπανάκι για αυξήσεις 45% στο ηλεκτρικό λόγω ενεργειακής πολιτικής

 

Καμπανάκι για αυξήσεις ρεύματος έως και 45% λόγω ρύπων χτυπάει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ανέπτυξε τα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούνται επισήμως από την Κομισιόν για την ενεργειακή πολιτική και τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Κάπρο, αν δεν αλλάξει γρήγορα το ενεργειακό τοπίο της χώρας, οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώνουν 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο για δικαιώματα ρύπων από το 2013 και μετά. Τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ από το ρεύμα ανέρχονται σήμερα στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο Παντελής Κάπρος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ενέργειας- Οικονομίας- Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, μιλάει στα «ΝΕΑ» για την- προβληματική- κούρσα της Ελλάδας να πετύχει τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους ώς το 2020.

«Στις ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν ενδελεχή επεξεργασία για να πιάσουν ώς το 2020 τους δεσμευτικούς στόχους για 20% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και για 20% μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο κ. Κάπρος. «Όμως το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει ούτε τη στοιχειώδη συναίνεση για να μπει μία ανεμογεννήτρια δίπλα σε ένα χωριό. Αυτό θα έχει συνέπειες».

Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι είναι άτοπο να ξεκινήσει αυτή τη περίοδο διάλογος για το θέμα. Ίσως να είναι και αποπροσανατολιστικό. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, εισαγωγή του φυσικού αερίου σε μεγάλη κλίμακα- αυτά τα τρία ήταν η ενεργειακή μας πολιτική από το 1995. Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε τα δόγματα αυτά. Και όμως καθυστερούμε τόσο πολύ

Για τι χρονικό βάθος μιλάμε μέχρι να παραχθεί μία κιλοβατώρα από ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο;

Στην καλύτερη περίπτωση 14- 15 χρόνια. Όμως, πέρα από το χρονοδιάγραμμα, στο νέο εργοστάσιο της Φινλανδίας, για παράδειγμα, έπεσαν έξω και στο κόστος- και μιλάμε για χώρες με τεράστια οργάνωση. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ούτε την υποδομή ούτε την κρατική οργάνωση ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για τέτοιο εγχείρημα. Χώρες τρίτου κόσμου που αναπτύσσουν πυρηνική ενέργεια στην ουσία εκχωρούν μέρος της χώρας τους, μία χερσόνησο ας πούμε, σε εταιρεία ξένης χώρας που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο- από την κατασκευή και τη λειτουργία έως τη διαχείριση των αποβλήτων. Για ένα μέλος της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, αυτό είναι αδιανόητο.

Το ότι η πυρηνική ενέργεια θεωρείται φτηνή είναι αλήθεια ή μύθος;

Γίνεται φτηνή όταν αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα. Όταν μία χώρα κάνει το πρώτο της εργοστάσιο, το κόστος μπορεί να είναι πολλαπλάσιο αυτού που είχε προϋπολογισθεί. Αν συνυπολογίσουμε όλο το κόστος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς κρατική επιδότηση, τότε στην Ελλάδα η μεγαβατώρα δεν θα μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 65- 70 ευρώ. Στη Γαλλία μπορεί να κοστίζει 40 ευρώ, αλλά εκεί υπάρχει πρόγραμμα τεράστιας κλίμακας εδώ και δεκαετίες

Χάρης Καρανίκας

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080514&nid=8497565&sn=&spid=876

 

επιστροφή

 

Μόνον 12,8% οι ανανεώσιμες*  πηγές στην Ελλάδα

 

*Τώρα που μπαίνουν νέες λέξεις στην καθημερινή φρασεολογία, ας ξεσκονίσουμε πάλι τα Ελληνικά μας.

«Ανανεώσιμες» είναι αυτές που μπορούν να ανανεώνονται αλλά που τώρα δεν ανανεώνονται. Είναι όπως οι «καλλιεργήσιμες» εκτάσεις, που είναι αυτές που μπορούν να καλλιεργηθούν, αλλά τώρα δεν καλλιεργούνται. Αν καλλιεργούνται τώρα, τότε είναι «καλλιεργούμενες». Επομένως είναι λάθος η φράση που ακούμε συχνά «πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις». Το σωστό είναι «πλημμύρισαν καλλιεργούμενες εκτάσεις».

Με την ίδια λογική ένα σπίτι είναι κατοικήσιμο όταν μπορεί να κατοικηθεί. Αν κανένας μένει μέσα σε ένα σπίτι τότε το σπίτι είναι κατοικούμενο.

Επομένως ο τίτλος του άρθρου είναι λάθος. Θα έπρεπε να λέει «Μόνον 12,8% οι ανανεούμενες πηγές στην Ελλάδα». Γιατί πρόκειται για πηγές που σήμερα λειτουργούν. Θα πρέπει λοιπόν να λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, και ότι οι σημερινές ανανεούμενες πηγές είναι 12,8%. ΗΓ

 

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για ψύξη και θέρμανση, αν και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη ο αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος Άντρις Πίμπαλγκς ανέφερε ότι με βάση τους υπολογισμούς της Eurostat το μερίδιο των ΑΠΕ στην Ελλάδα για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης ανέρχεται σε 12,8%.

Σύμφωνα με τον επίτροπο στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα κράτη-μέλη, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ για σκοπούς ψύξης και θέρμανσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης σε κάθε κράτος-μέλος αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των ενεργειακών αναγκών -περίπου 40% στην Ελλάδα- κάνει ακόμη πιο σημαντική και αναγκαία την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα μερίδιο ΑΠΕ ως προς τις συνολικές ανάγκες θέρμανσης στις χώρες της Ε.Ε. είναι τα ακόλουθα:

 

-Αυστρία: 20,4%

-Βέλγιο: 2,9%

-Βουλγαρία: 15,7%

-Κύπρος: 13,1%

-Τσεχία: 9,8%

-Δανία: 26,6%

-Εσθονία: 35,1%

-Φινλανδία: 39,7%

-Γαλλία: 13,7%

-Γερμανία: 4,9%

-Ελλάδα: 12,8%

-Ουγγαρία: 5,6%

-Ιρλανδία: 4,2%

-Ιταλία: 3,2%

-Λετονία: 47,9%

-Λιθουανία: 28,8%

-Λουξεμβούργο: 1,6%

-Μάλτα: 0%

-Ολλανδία: 1,9%

-Πολωνία: 10,5%

-Πορτογαλία: 32,9%

-Ρουμανία: 19,1%

-Σλοβακία: 5,2%

-Σλοβενία: 19,2%

-Ισπανία: 9,5%

-Σουηδία: 50,6%

-Ηνωμένο Βασίλειο: 0,7%

-Ε.Ε.-27: 9,9%

 

"Η απάντηση της Κομισιόν έρχεται τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές επιχειρούν με σημαντική καθυστέρηση, άτολμα, να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια καθώς η Ελλάδα έχει την πιο ενεργοβόρα οικονομία στην ευρωζώνη και σπαταλά το 40% -ευρωπαϊκό ρεκόρ- των ενεργειακών της αναγκών για τις ανάγκες των κτιρίων.

Το κλίμα στην Ελλάδα είναι ιδανικό για την ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρότι σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της σχετικής κλίμακας (14η στους 27) υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλά και ανάγκη δραστικής βελτίωσης, τόσο με την ανάπτυξη των ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη όσο και με συστηματικό πρόγραμμα σχετικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Μόνο από τη συστηματική συντήρηση των κλιματιστικών μπορεί ετησίως να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ετησίως από μονάδα 500 ΜW" σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. 

Μανιφάβα Δ,  ΑΥΓΗ 8/5/08

 

επιστροφή

 

 

Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων Σάμου και Ικαρίας.

 

 

Γνωρίζουμε ότι τα αιολικά πάρκα του Νομού έχουν μικρή συμμετοχή στην κατανάλωση ενέργειας του νομού. Πρέπει να επεκταθούν, με κατάλληλα κριτήρια, κυρίως περιβαλλοντικά και όχι επιχειρηματικά- ή άλλως κριτήρια ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Ωστόσο ούτε και αυτά τα μικρά αιολικά πάρκα δεν λειτουργούν.

Οι Οικολόγοι διαμαρτυρήθηκαν. Δεν ακούστηκε όμως καμιά άλλη διαμαρτυρία από άλλους πολιτικούς χώρους του νομού (κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχουν ακόμη αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες, και ότι στο μέλλον όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μάχονται για τέτοια ζητήματα.  Και δεν   θέλουμε να σκεφτούμε ότι υπάρχουν πολιτικοί χώροι που θεωρούν αυτά τα θέματα εκτός των πολιτικών τους ανησυχιών.

 

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ :      ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 12 ΣΑΜΟΣ 83100

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Μιχαλιάδης Μιχ.:   2273.0.24043 κινητό   6976.221649

Νόου Νίκος :          2273.0.27428

Fax : 2273028674 Email: samos_env@yahoo.gr

 

Προς

1.       Βουλή των Ελλήνων

2.       Βουλευτή Σάμου κ. Θαλασσινό Θαλ.

3.       ΥΠΕΧΩΔΕ

4.       Υπουργείο Αιγαίου

5.       Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

6.       Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου

7.       ΤΕΔΚ Σάμου

8.       Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

 

- Εμείς οι πολίτες του νομού Σάμου

- Ο Σύλλογος «Κίνηση Περιβάλλοντος & Οικολογίας Σάμου»

- Η εφημερίδα «Βίγλα»

 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ανυποχώρητα γιατί εδώ και πέντε (5) μήνες τα Αιολικά Πάρκα της ΔΕΗ στο Πυθαγόρειο και τον Μαραθόκαμπο νήσου Σάμου έχουν πάψει να λειτουργούν ενώ στο Αιολικό Πάρκο νήσου Ικαρίας λειτουργούν μόνο οι δύο ανεμογεννήτριες από το σύνολο των υπαρχόντων.

Το γεγονός της μη λειτουργίας των ανεμογεννητριών έχει σαν συνέπεια :

Την αύξηση της κατανάλωσης του ρυπογόνου ΜΑΖΟΥΤ με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας, εφόσον αυτό καλείται να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα.

Την απώλεια πολύτιμου συναλλάγματος για την αγορά του πανάκριβου πλέον καυσίμου.

Την αύξηση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της διεθνούς κοινότητας για μείωση των εκπομπών του αερίου αυτού και στην προσπάθεια μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής.

Την δημιουργία ενεργειακού ελλείμματος κατά τις περιόδους αιχμής, με αποτέλεσμα την πτώση του συστήματος παραγωγής της και τις αναπόφευκτες διακοπές στην παροχή ρεύματος, γεγονός που θα έχει σαν συνέπεια πέραν των άλλων και την οικονομική καταστροφή του εμπορικού κόσμου των νησιών μας.

Την μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτησή μας από ξένα «προβληματικά» ενεργειακά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό κράτος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για να εξηγήσουν τους λόγους της μη λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

Από πληροφορίες που έχουμε, η ΔΕΗ θεωρεί το κόστος της επισκευής τους υψηλό και προτιμά το «φθηνό» πετρέλαιο. Η υγεία των πολιτών περνάει σε δεύτερη ή ίσως και σε τρίτη μοίρα. Πάνω από όλα, το κέρδος για την ΔΕΗ !!!!

Η επαναλειτουργία και η επέκταση των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ είναι θέμα ζωής για τους κατοίκους των νησιών μας, ιδιαίτερα δε των κατοίκων του τουριστικού οικισμού ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ όπου ευρίσκεται εγκατεστημένο το ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πέρα από την ρύπανση του Φυσικού Περιβάλλοντος, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και οι καρκινογενέσεις πλήττουν τον οικισμό.

Σε μια εποχή που όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του πετρελαίου και την ανάπτυξη συστημάτων ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε), η Σάμος και η Ικαρία ακολουθούν τον αντίστροφο δρόμο, αυξάνοντας την κατανάλωση ΜΑΖΟΥΤ και περιορίζοντας μέχρι εξαφάνισης τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Αυτή η πολιτική εξάρτησης της ΔΕΗ  στο θέμα της ενέργειας, πολιτική που καταδικάζει τα νησιά μας σε μόνιμη εξάρτιση από το πετρέλαιο με συνεχή υποβάθμιση του Φυσικού Περιβάλλοντος και που υπονομεύει την υγεία των κατοίκων, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ.

 

ΖΗΤΑΜΕ

Την άμεση επαναλειτουργία των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ με όποιο οικονομικό κόστος και

Την επέκταση των συστημάτων ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

για να περιοριστεί η εξάρτηση των νησιών μας από το πετρέλαιο και να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να ζήσουν σε ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Με τιμή  

 

Για το Δ. Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας                                                                 Ο Πρόεδρος

Μιχ. Μιχαλιάδης                                                                     Νίκος Νόου

 

επιστροφή

 

15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

 

Ο Γιάννης Τσιπουρίδης είναι παλαίμαχος των ανεμογεννητριών. Σήμερα ασχολείται επιχειρηματικά με την αιολική ενέργεια και πιστεύει σε αυτήν με πάθος. 

Ο γράφων δεν είναι «άκριτα» υπέρ των ανεμογεννητριών, όπως συχνά δείχνει να είναι ο κ. Τσιπουρίδης.

Οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική μορφή ενέργειας, αλλά δεν είναι ήπια. Χρειάζονται προσοχή στη χωροθέτηση και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι κολοσσιαίες επενδύσεις ανεμογεννητριών σε εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, ευαίσθητα τοπία και νησιά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Γιαυτό και δεν μας βρίσκει σύμφωνους και το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τέτοιες επενδύσεις που διευκολύνει το ΥΠΕΧΩΔΕ γίνονται με βασικό κριτήριο την αυξημένη κερδοφορία των ιδιωτών (που δεν τους έπιασε δα και κανένας πόνος για το ενεργειακό-απλά είναι πολύ κερδοφόρες μπίζνες). Γιαυτό και είναι κολοσσιαίες επενδύσεις που επιζητούν άκριτα να υλοποιηθούν όπου επιλέγουν, συχνά σε ακατάλληλες τοποθεσίες και όπου οι τοπικές αντιστάσεις είναι αδύναμες. Σχετίζονται με διεργασίες συγκέντρωσης κεφαλαίου, αγνοώντας θεμελιώδεις αναπτυξιακούς συντελεστές των ΑΠΕ: Αυτούς  της ευελιξίας, της εύκολης διασποράς, της  συμβολής στην τοπική ανάπτυξη, της «δημοκρατικότερης» διαχείρισης της ενέργειας από τοπικές δυνάμεις. Για μας οι ΑΠΕ δεν είναι απλά οικονομικό-επενδυτικό θέμα αλλά  ζήτημα  οικονομικό και κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Ωστόσο, οι προσπάθειες προώθησης της αιολικής ενέργειας δείχνουν προς το μέλλον. Γιαυτό και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση, αν και πέρασε η ημερομηνία. Θέλουμε την ενημέρωση των αναγνωστών μας για πρωτοποριακά ζητήματα. Και γιατί όχι, ας έχουν και πληροφορίες για το που βρίσκουν π.χ. την ΕΛΕΤΑΕΝ ΗΓ

 

ΕΛΕΤΑΕΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μέλος της European Wind Energy Association

Έδρα: 19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, Πικέρμι 190 09 - +/νση Επικοινωνίας: Σίνα 42, Αθήνα 106 72

e-mail tsipred@hol.gr, tsipred@otenet.gr, eletaen@eletaen.gr / web: www.eletaen.gr

 

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ της Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ανέμου.

Μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της αιολικής ενέργειας.

 

Σε λιγότερο από ένα μήνα αρχίζει ο εορτασμός της Ημέρας του Ανέμου. Η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργανώνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος και να διατρανώσουν την υποστήριξη τους σε μια πηγή ενέργειας, που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Στις 15 Ιουνίου, καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν στην δεύτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία

για την προώθηση της αιολικής ενέργειας και να ενημερωθούν για τα πολλαπλά οφέλη και

πλεονεκτήματα της. Το φετινό σύνθημα είναι «ανακαλύψτε την ανεξάντλητη ενέργεια» (discover unlimited power), και εστιάζει στην πληροφόρηση που είναι ο στόχος της εκστρατείας του 2008.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Προκηρύσσονται οι εξής 8 διαγωνισμοί: Έκθεσης ιδεών για εφήβους, Ζωγραφικής για παιδιά,

Σλόγκαν – Λογοτύπων – Αφισών και Φωτογραφίας για όλους, καθώς και κατασκευής μικρής α/γ και ανεμοκινούμενου τροχοφόρου για τους λάτρεις του είδους.

Τελική Ημερομηνία υποβολής έργων 16/5/2008. Λεπτομέρειες στο www.eletaen.gr/wind-day.html

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ Α/Π

Προγραμματίζονται επισκέψεις για τις ακόλουθες ημερομηνίες: 1, 8 και 15 Ιουνίου, στα αιολικά

πάρκα της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ στην Εύβοια, της ENDESA HELLAS στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, της ACCIONA / ENTEKA στο Παναχαϊκό Αχαΐας και στο εκπαιδευτικό πάρκο του ΚΑΠΕ στο Λαύριο στις 12 και 13 Ιουνίου. Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί αναλόγως της ζήτησης. Οι επισκέψεις είναι φυσικά δωρεάν και με τη συνοδεία υπεύθυνου.

9 - 15 Ιουνίου ΕΚΘΕΣΗ στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο

Παρουσίαση έντυπου και φωτογραφικού υλικού - Έκθεση φωτογραφιών του διαγωνισμού

Φωτογραφίας της EWEA 2007 - Παρουσίαση καλύτερων Σλόγκαν, Λογότυπων και Αφισών - Έκθεση έργων διαγωνισμών ζωγραφικής - Έκθεση διαγωνισμού φωτογραφίας - Διάθεση έντυπου ενημερωτικού υλικού και δώρων - Περίπτερα χορηγών με ενημερωτικό και προωθητικό υλικό -Προβολή σχετικών dvd σε γιγαντό-οθόνες.

Επίσης κάθε μέρα (9 – 14 Ιουνίου) θα βραβεύονται και οι νικητές ενός από τους  διαγωνισμούς,ενώ θα υπάρχει και εναλλάξ προβολή της ταινίας «Η 11η ώρα» του Ντι Κάπριο και «Μια άβολη αλήθεια» του Αλ Γκορ.

Οι δωροθέτες και τα βραβεία θα ανακοινωθούν αργότερα.

15-Ιουν-08 Παρουσίαση, Δοκιμές & Βράβευση των πιο πρωτότυπων κατασκευών ανεμογεννήτριας και ανεμοκινούμενου τροχοφόρου, καθώς και Κορύφωση Έκπληξη.

 

Επικοινωνία:

Ηλεκτρονική tsipred@hol.gr eletaen@eletaen.gr

Ταχυδρομική Αχαρνών 1, Κηφισιά 145 61

Τηλεφωνική 210 8081755

Λεπτομέρειες στο www.eletaen.gr/wind-day.html

Η ΕΛΕΤΑΕΝ διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα.

Ελάτε να τιμήσουμε τον Αίολο,

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, το ανεκτίμητο δώρο του, την ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, καθαρή

αιολική ενέργεια.

Με εκτίμηση,

----------------------------------------------------------------------

Oρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης

Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ

Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια"

 

επιστροφή

 

Ρομαντικές Α.Π.Ε. στις Κυκλάδες

ή σου λένε ψέματα πολλά

 

Δημοσιεύουμε ένα «εναλλακτικό» κείμενο για τις «εναλλακτικές» πηγές ενέργειας.

Θα συμφωνήσουμε ότι οι σημερινές πολιτικές για τις ΑΠΕ έχουν να κάνουν περισσότερο με τις big business και με τη διαπλοκή και λιγότερο με τις πραγματικές ανάγκες του πλανήτη.

Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να μένει η εντύπωση ότι οι ΑΠΕ είναι χειρότερες γιατί είναι ακριβότερες. Χειρότερες από τι; Από την πυρηνική ενέργεια  ή από το λιγνίτη και το πετρέλαιο; Κάποτε ήταν πάρα πολύ ακριβότερες και ανεφάρμοστες. Η Τεχνολογία είναι ένας σημαντικός συντελεστής για την υλοποίηση σχεδίων ΑΠΕ

Το περιβαλλοντικό ζήτημα του πλανήτη είναι σαφώς και ευθέως σχετιζόμενο πρώτα-πρώτα με την εξοικονόμηση ενέργειας, που όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε περιβαλλοντικό και ενεργειακό στόχο Νο 1. Αυτό δεν αφορά μόνο τις «λάμπες» αλλά και άλλες σημαντικές πλευρές όπως τις μεταφορές. Από εκεί και πέρα, σχετίζεται με τη δημοκρατία, την αυτονομία, την αυτάρκεια, την ενδογενή ικανοποίηση των αναγκών, και φυσικά με την ανατροπή της αχαλίνωτης καταναλωτικής ικανοποίησης των επιθυμιών και την αντικατάστασή της με την ικανοποίηση των αναγκών της ανθρωπότητας.

Οι Κυκλάδες, αλλά και κάθε νησί θα πρέπει να θέσει στόχο την τοπική αυτονομία. -και την ενεργειακή. Στόχο που βρίσκει αντίθετα τα σημερινά μεγάλα συστήματα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, που έχουν ως πολιτική τη συγκέντρωση πλούτου, εξουσιών. Ο έλεγγχος με αστυνομοκρατία, στρατοκρατία, κάμερες, πολέμους, καταλήγει να γίνεται ένας παγκόσμιος έλεγχος συνειδήσεων, ένας παγκόσμιος μηχανισμός κατάλυσης θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας και των ελευθεριών.

Σε επίπεδο ανάλυσης και καταγγελίας μπορεί κείμενα σαν και το επόμενο να αρκούν. Σε επίπεδο όμως διεξόδου, σύνθεσης, κοινωνικής και πολιτικής πρότασης και δρομολόγησης ενός βιώσιμου μέλλοντος, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν συνειδητά και ολοκληρωμένα παραδείγματα τοπικής αυτονομίας.

Σε αυτό το επίπεδο δεν έχουμε φτάσει ακόμη. Οι μεμονωμένες τοπικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ενώσει τους στόχους τους.

Είμαστε ακόμη στο επίπεδο να διακρίνουμε όταν μας λένε ψέματα πολλά αλλά όχι στο επίπεδο να λέμε και να κάνουμε εμείς αλήθειες.

 

Τι πιο ρομαντικό από το να λάμπει ο ήλιος και να έχεις δωρεάν, καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα για το σπίτι σου; Τι πιο όμορφο από το να φυσάει ο αέρας και να μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων; Τι αγγελικός κόσμος αυτός που θα βασίζεται στην αειφόρο ενέργεια του ήλιου, του αέρα και των άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτή είναι η σύγχρονη απάτη που ξεκίνησε από καλοπροαίρετα παιδιά των λουλουδιών μετά την πρώτη ενεργειακή κρίση μεταξύ 1973 και 1979. Σήμερα οι Α.Π.Ε., διεθνώς διαφημίζονται και προωθούνται από τις μεγάλες πετρελαϊκές αδερφές, σαν μέρος των δημοσίων σχέσεών τους.

Στην Ελλάδα οι Α.Π.Ε. είναι εργαλείο λίγων πονηρών μπιζιναδόρων και φαύλων Γενικών Γραμματέων σε βάρος του ’Έλληνα φορολογουμένου και του Ελληνικού τοπίου, με τις πλάτες, όλο και λιγότερο, ευτυχώς, καλοπροαίρετων οικολόγων. Υπάρχουν πάντα και λίγοι έμμισθοι που «βάζουν πλάτες».

Ας δούμε τα ψέματα:

Πρώτο ψέμα: «Δωρεάν».  Τα φωτοβολταϊκά είναι ίσως ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής ρεύματος. Και οι ανεμογεννήτριες είναι πολύ ακριβότερες από τα θερμοηλεκτρικά της ΔΕΗ.  Παράδειγμα:  Η ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει θερμοηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ σε περίπου €35/MWhr.  Επειδή η ανεμογεννήτρια δεν «βγαίνει», η ΔΕΣΜΗΕ την επιδοτεί πληρώνοντας €75/MWhr.  Και για τα φωτοβολταϊκά πληρώνει €550/MWhr!! Μαντέψτε ποιος πληρώνει αυτήν την διαφορά. Όσο πιο πολλά τέτοια ΑΠΕ τόσο πιο πολύ πληρώνετε. Με λίγες υπερτιμολογησούλες  και τους αναπτυξιακούς νόμους οι «επιχειρηματίες» δεν εκταμιεύουν δραχμή.  Και επειδή οι επιδοτούμενες επενδύσεις έχουν και την «χάρη» τους, 6-10% πληρώνονται οι διεκπεραιωτές για τις άδειες και η πιάτσα το’ χει βούκινο και μεις κρυφό καμάρι ότι οι Γενικοί στα Υπουργεία κάτι παίρνουν και αυτοί. (Αχ, διαψεύστε με, δημόσια, να γελάσουν και οι λαγοί)

Δεύτερο ψέμα: «Ενέργεια». Η ενέργεια που καταναλώνεται για να φτιαχτεί μια φωτοβολταϊκή μονάδα, και η υποδομή της, είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα παράξει η μονάδα στην αναμενομένη ζωή της 50 ή 60 ετών. Το ίδιο και για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Οι μεγάλες, ύψους 100 μέτρων 1,2-1,5 MW είναι ίσα βάρκα ίσα νερά.

Τρίτο ψέμα: «Καθαρή». Οι εκπομπές CO2 για την κατασκευή αυτών των πραγμάτων είναι μεγάλες και όχι αμελητέες σε σχέση με το CO2 που εκπέμπεται από αντίστοιχα θερμοηλεκτρικά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Βέβαια, το CO2 θα είναι στην …Σιγκαπούρη και όχι την Σύρο.

Τέταρτον: «Αναπτυξιακή» Το μέγα ψέμα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι παράγουν όταν έχει ήλιο ή όταν φυσάει. Και όταν δεν; Μα είμαστε στο δίκτυο, θα πει κάποιος. Βεβαίως, και τι θα κάνει το χειρουργείο ή το ψυγείο ή η υψικάμινος όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο;  Θα παίρνουν από το δίκτυο! Και από πού θα το βρεί το ρεύμα το δίκτυο; Από κάποιο πυρηνικό στα Σκόπια ή την Βουλγαρία, η κάποια μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο.  Με την εξής ειδοποιό διαφορά.  Αυτή η κάλυψη θα αντιστοιχεί με κατανάλωση «αιχμής»,  και όχι «βάσης», άρα θα κοστίζει τα διπλά και τριπλά. Η ανάπτυξη θα είναι για τους Βούλγαρους και τον ιδιοκτήτη του Λαυρίου, όχι για τον Συριανό ή τον Τηνιακό.

Τέλος, μεγάλο κομμάτι του κόστους των ΑΠΕ είναι η γη στην οποία βρίσκονται.  Σε ερήμους της Νεβάδας, η γη είναι αχανής και φτηνή. Στις Κυκλάδες είναι λίγη και συχνά χειροποίητη, και ευτυχώς, όχι πολύ φτηνή. Λίγες μπουλντόζες βέβαια το διορθώνουν αυτό γρήγορα.

Ο αμμοδύτης vipera meridionalis λατρεύει τις ΑΠΕ, για φάρους σε ερημονήσια, για αυθαίρετα που δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα, και για κότερα που δεν χρειάζεται να προσεγγίσουν ξηρά. Ξέρω ότι το ενεργειακό είναι σημαντικό. Ξέρω ότι οι επιλογές είναι δυσάρεστες έως απεχθείς. Αλλά προτιμώ 3 μονάδες 1.200 MW από 3,600 ανεμογεννήτριες που θα δουλεύουν μόνο όταν φυσάει… και όταν δεν; Σκοτάδι, ή από την Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν μπαταρίες τέτοιου μεγέθους.

Στην Ελλάδα το θέμα δεν είναι ενεργειακό, είναι παρασιτικό. Λίγα κρατικοδίαιτα παράσιτα που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και λαδώνουν, όπου δει, για να υπάρξουν.  Ζητείστε από κάποιο Ελεγκτικό Συνέδριο, ή Δικηγορικό Γραφείο, ή τον Συνήγορο του Πολίτη να κοιτάξει ποιοι έχουν άδειες, από ποιόν, ψάξτε το παρελθόν των εμπλεκομένων και το πόθεν έσχες των Δημόσιων Λειτουργών. Ψάξτε και το παρελθόν κάτι σοβαροφανών οργανωτών συνεδρίων…

Η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων, ακόμα και της Μήλου και της Σύρου είναι ο τουρισμός που βασίζεται στο μαγικό τοπίο, έστω και με λυχνάρια λαδιού. Αυτά θα είναι πράγματι ρομαντικά.  Τα παράσιτα να πάνε σπίτια τους.

-------------------------------------------------------
Ammodytes vipera meridionalis (κοινή οχιά)
ΠΗΓΗ: http://www.ophioussa.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

ΠΡΟΣ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

 ΑΙΤΗΜΑ 

για  έκδοση γνωμοδότησης επί του σχεδίου ΚΥΑ  ( Eιδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) και της σχετικής στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  ( ΣΜΠΕ ).

 

Ναι! Προσυπογράφουμε και εμείς το αίτημα

 

Διαβλέποντας τις  πλείστες  καταστροφικές  περιβαλλοντικές επιπτώσεις  του πιο πάνω σχεδίου ΚΥΑ που προωθεί προς θεσμοθέτηση η κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, ζητάμε από εσάς την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης, σχετικά με τις συνέπειες αυτές ( επιπτώσεις σε τοπίο, βιοποικιλότητα, φέρουσα ικανότητα τόπων και νήσων, απαιτούμενες ενεργειακές διασυνδέσεις, δάση και δασικές εκτάσεις, νησιωτικότητα, βιωσιμότητα, περιοχές NATURA κ.λ.π ), όπως και τη γνωμοδότηση σας σχετικά με τη δυνατότητα  αυτοτελούς προσβολής της σχετικής ΚΥΑ  με αιτήσεις ακυρώσεως  στα αρμόδια δικαστήρια και τις αναγκαίες προς τούτο προϋποθέσεις.

ΜΑΙΟΣ  2008

 

ΟΙ  ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

 

Σύλλογοι:

1.         Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»

2.         Περιβαλλοντική Οργάνωση Κυκλάδων 'Γαία'

3.         Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου

4.         ΣΠΠΕΝΚ (Ν. Καρυστία)

5.         Ένωση Πολιτών Σκύρου (Ε.ΠΟ.Σ)

6.         Μουσείο Φαλτάιτς

7.         Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (Σ.ΔΑ.Π.ΠΕ Κύμης)

8.         Κυθηραϊκό Ιδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ)

9.         Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος 'Η Σέριφος'

10.       Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας

11.       Ένωση Πολιτών Τήνου

12.       Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης (ΑΕΠΑΦ)

 

Φυσικά πρόσωπα:

1.         Σταύρος Κούβαρης (Τροιζηνία)

2.         Γιάννης Σχίζας (Αθήνα)

3.         Γιώργος Δημακόγιαννης (Μάνη)

4.         Αλέξανδρος Μαβής (Άνδρος)

5.         Πάρις Παπαθεοδώρου (Ρόδος)

6.         Ηρακλής Πιτσιλαδής (Μυτιλήνη)

7.         Κωστής Μαρούλης (Τζια)

8.         Λαυρέντιος Τριανταφυλλίδης (Σέριφος)

9.         Γιώργος Ξυδάκης (Μύκονος)

10.       Μάγδα Σωτηριάνου (Νεάπολη Λακωνίας)

11.       Iωάννα Παπασταθοπούλου (Τήνος)

12.       Ηλίας Γιαννίρης (Ικαρία)

Πληροφορίες: Θανάσης Μπινιάρης (Εύβοια)

e-mail:tbiniaris@googlemail.com, τηλ. Επικοινωνίας: 210 7797945, 6976816762

 

επιστροφή

 

Χωρίς οικοδομική άδεια πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

 

Να και μια καλή είδηση:

 

Χωρίς οικοδομική άδεια θα γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντί της οικοδομικής άδειας, αρκεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, πολύ πιο ευέλικτη και σύντομη διαδικασία, που μπορεί να εκδοθεί εντός λίγων ημερών ακόμα και αυθημερόν. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία το υπουργείο επιχειρεί να απαντήσει στις κατηγορίες ότι τίθενται εμπόδια στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

Προ ημερών η Greenpeace κατηγόρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ουσιαστικά απαγορεύει τα φωτοβολταϊκά σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο της Βουλής, για το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσαν χθες στο «Εθνος» ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει εξαιρέσεις και το κτίριο της Βουλής, αν και κηρυγμένο ως διατηρητέο, μπορεί να λάβει άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς υπέβαλε την σχετική αίτηση. Ωστόσο, περιορισμοί υπάρχουν για τα διατηρητέα και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλείται τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, υποστηρίζει όμως πως δεν υπάρχει γενική απαγόρευση.

Προβλήματα
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνει να αναγνωρίζει ότι έχουν προκύψει προβλήματα με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Γι αυτόν τον λόγο έχει συστήσει Ειδική Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Ανάπτυξης, Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ελλάδας, ΔΕΗ), η οποία διερευνά όλα τα προβλήματα. Με βάση τα συμπεράσματα αυτής της Ομάδας, θα εκδοθεί νέα, κοινή αυτήν τη φορά, υπουργική απόφαση που θα αντιμετωπίσει όλα τα σχετικά ζητήματα.

Επιμένει η Greenpeace πως τίθενται «απαράδεκτα εμπόδια» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια. Απαντώντας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει πως, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, τα φωτοβολταϊκά επιτρέπονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα μόνο ύστερα από την έκδοση ξεχωριστής για κάθε κτίριο υπουργικής απόφασης (για διατηρητέο) ή προεδρικού διατάγματος (για οικισμό), ενώ ουσιαστικά απαγορεύονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί το υπουργείο να προχωρήσει σε σαφή αναδιατύπωση, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών.

Μ. Νικολοπούλου- ΕΘΝΟΣ 21/5/08

τέλος αφιερώματος

 

επιστροφή

 

Αφιέρωμα 2: Κλιματική αλλαγή και τοπικές επιπτώσεις

 

Στο 2,4% του ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχούν οι ζημιές

Περίπου 5 δισ. ευρώ στοίχισαν οι πυρκαϊές του καλοκαιριού 2007  

 

Από 3 ως 5 δισ. ευρώ κυμαίνεται το κόστος των ζημιών από τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαϊές του 2007 στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η κ. Νόρα Μεραμούνι από το διεθνές γραφείο του WWF, αντιστοιχεί στο 1,4% - 2,4% του ΑΕΠ της χώρας μας. Όπως επεσήμανε, η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαϊών ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, ισχυροί άνεμοι) σε συνδυασμό με τις αλλαγές χρήσεων γης- συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία). Αν αυτές οι συνθήκες επεκταθούν και νοτιότερα, οι επιπτώσεις για τα δασικά οικοσυστήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου θα είναι δραματικές. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα «Προσαρμογή της Προστασίας και Διαχείρισης των Μεσογειακών Δασών στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσαν στην Αθήνα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (ΙUCΝ). Στην Ελλάδα τα πιο ευπαθή δασικά οικοσυστήματα είναι όσα βρίσκονται στα όρια της εξάπλωσής τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα δάση της νησιωτικής και παράκτιας χώρας και τα ορεινά δάση της Νότιας Ελλάδας, όπως ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας. «Τ είπε ο κ. Ρεγκάτο, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια βούληση απαιτεί την παροχή κινήτρων στους χρήστες και διαχειριστές της γης, ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στις αλλαγές που συμβαίνουν.

Για τη διατήρηση των ελληνικών δασών είναι απαραίτητη μια νέα αντίληψη για τη δασοπροστασία, είπε ο κ. Ρεγκάτο, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια βούληση απαιτεί την παροχή κινήτρων στους χρήστες και διαχειριστές της γης, ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στις αλλαγές που συμβαίνουν.

Για τη διατήρηση των ελληνικών δασών είναι απαραίτητη μια νέα αντίληψη για τη δασοπροστασία, ο περυσινό καλοκαίρι ωστόσο έδειξε ότι ακόμη και τα δάση της Βόρειας Ελλάδας επηρεάζονται και γίνονται πιο ευπαθή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Δασολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Α. Παπαγεωργίου.

Τα δάση συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς φιλοξενούν μοναδική βιοποικιλότητα και παρέχουν κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η συγκράτηση των εδαφών, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η παραγωγή βιομάζας, η σταθεροποίηση του μικροκλίματος και η ανάπτυξη του τουρισμού. Τα ενδημικά είδη φυτών της Μεσογείου- εκείνα δηλαδή που φύονται μόνο στην περιοχή μας- φθάνουν τις 20.000. Όπως επεσήμανε ο κ. Πέδρο Ρεγκάτο από τη Διεθνή Ενωση για την Προστασία της Φύσης (ΙUCΝ), σχεδόν τα μισά από αυτά κινδυνεύουν με αφανισμό. «Αν και η ανάληψη δράσεων προστασίας των δασών απέναντι στην κλιματική αλλαγή συχνά δυσχεραίνεται από την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων, το κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους είναι η έλλειψη πολιτικής κατανόησης του προβλήματος και βούλησης για την αντιμετώπισή του» είπε ο κ. Ρεγκάτο, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια βούληση απαιτεί την παροχή κινήτρων στους χρήστες και διαχειριστές της γης, ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στις αλλαγές που συμβαίνουν.

Για τη διατήρηση των ελληνικών δασών είναι απαραίτητη μια νέα αντίληψη για τη δασοπροστασία, γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

  • Διαχείριση των δασών σε επίπεδο μεγάλης κλίμακας, με καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών και της εφηρμοσμένης δασικής έρευνας.
  • Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας της φύσης μέσα από ένα δίκτυο λειτουργικών προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσει τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα δάση.

Στο επίπεδο της δασοπυρόσβεσης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, η δημιουργία σύγχρονων, εξοπλισμένων και εξειδικευμένων μονάδων δασοπυρόσβεσης μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ δασικών υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων και μονάδων καταστολής. Άλλωστε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε χθες ότι η σημερινή Δασική Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, ενώ τόνισε ότι η έλλειψη αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Πηγή: «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2008

 

επιστροφή

 

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου

Κοινό δελτίο τύπου WWF Ελλάς και IUCN

 

Θα ξεχάσουμε τα δάση της Μεσογείου όπως τα ξέρουμε;

Ποια είναι τα όρια αντοχής στα δάση της Ικαρίας;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσθέσουμε ακόμη ένα::

με την αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών το καλοκαίρι η σχετική υγρασία πέφτει ακόμη και κάτω από 10. Έτσι συνέβη στην Ηλεία τον Αύγουστο 2007 την ημέρα της πυρκαγιάς. Παρατηρήθηκε ότι π.χ. οι ελιές είχαν «ζαρώσει» τα φύλλα τους, είχαν δηλαδή αφυδατωθεί. Όλη η βλάστηση της Ηλείας είχε χάσει μεγάλο μέρος από την υγρασία της. Είχε μεταβληθεί σε εύφλεκτη ύλη, σε ένα «μπουρλότο». Όταν άρχισαν οι φωτιές της Ηλείας, η φωτιά μεταδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε όλη τη βλάστηση. Έτσι, η δασική πυρκαγιά μεταβλήθηκε σε ΜΕΓΑ-ΦΩΤΙΑ ή ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ (mega-fire κατά τη δασική ορολογία, σαν αυτές που συμβαίνουν στα δάση του Καναδά, της Καλιφόρνια, της Ωκεανίας). Σε τέτοια κατάσταση όσο νερό και να ρίξει κανείς πάνω στη φωτιά, αυτό εξατμίζεται και δεν φτάνει κάν στις φλόγες. Το εύλογο ερώτημα είναι «Τι θα απομείνει από τη βλάστηση της Ικαρίας αν ξεσπάσει μια Μέγα-φωτιά;».

Τι θα απογίνει η Ικαρία μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή; Η οικονομική καταστροφή θα είναι άμεση (ελαιώνες, μελίσσια, κτηνοτροφία, κτήρια, μηχανήματα κλπ). Οι δευτερογενείς συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες: Διάβρωση εδαφών, αλλαγή του κύκλου των νερών, ερημοποίηση.

Πρέπει να δούμε το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα ΤΩΡΑ. Και να οργανωθούμε, ώστε να προλάβουμε μια πυρκαγιά στην αρχή της, πριν γίνει μεγα-πυρκαγιά. Χρειάζεται  σχέδιο και εγρήγορση όλων μας. Πυροφύλαξη, ετοιμότητα του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών, δίκτυο δεξαμενών νερού, καθημερινός έλεγχος γύρω από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, καθαρισμός των δασών από σκουπίδια (γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά, εύφλεκτες ύλες κλπ).

Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται ρητά αυτό που ξέρουν όλοι οι πολίτες: «το κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία των Μεσογειακών δασών είναι η έλλειψη πολιτικής κατανόησης του προβλήματος και βούλησης για την αντιμετώπισή του». Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς σε συνειδητοποίηση των προβλημάτων και εθελοντισμό, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, εγρήγορση. Μέχρι να έχουμε «πολιτική κατανόηση» του προβλήματος από τους πολιτικούς, ας αναλάβουμε δράση. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει τον κύριο ρόλο. Το ίδιο και οι επιτροπές πολιτών.

Όπου και να βρεθούμε φέτος στην Ικαρία, ας συνδεθούμε μεταξύ μας όσοι ανησυχούμε, ας οργανώσουμε την πολιτική μας άμυνα..Μια συνεύρεση, μια ανταλλαγή χρήσιμων τηλεφώνων και βάρδιες πυροφύλαξης μπορεί να αρκούν από τους πολίτες. Μια καταγραφή του εξοπλισμού (ηλεκτρογεννήτριες, δεξαμενές κλπ), ακροβολισμός των μηχανημάτων και πηγές ανατροφοδότησης με νερό μπορεί να αρκούν από την αυτοδιοίκηση.

Ας οργανωθούμε γιατί η πρόληψη κοστίζει πάντα λιγότερο από την αποκατάσταση. ΗΓ

   

17 Απριλίου 2008

 

Ραγδαίες αλλαγές χρήσεων γης λόγω της επέκτασης των οικονομικών δραστηριοτήτων και του αστικού χώρου, κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων από τις μεταφορικές υποδομές, υπερεκμετάλλευση των πόρων και ρύπανση του περιβάλλοντος απειλούν τα δασικά οικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Στις απειλές αυτές προστίθενται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι αντοχές και οι δυνατότητες προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα «Προσαρμογή της Προστασίας και Διαχείρισης των Μεσογειακών Δασών στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσαν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην Αθήνα,14-17/04/2008.

Τα δάση είναι από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς φιλοξενούν μοναδική βιοποικιλότητα και παρέχουν κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η συγκράτηση των εδαφών, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η παραγωγή βιομάζας, η σταθεροποίηση του μικροκλίματος και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μεσογειακά δάση αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, ισχυροί άνεμοι) σε συνδυασμό με τις αλλαγές χρήσεων γης – συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία). Αν αυτές οι συνθήκες επεκταθούν και νοτιότερα, οι επιπτώσεις για τα δασικά οικοσυστήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου θα είναι δραματικές.

«Αν και η ανάληψη δράσεων προστασίας των δασών απέναντι στην κλιματική αλλαγή συχνά δυσχεραίνεται από την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων, το κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους είναι η έλλειψη πολιτικής κατανόησης του προβλήματος και βούλησης για την αντιμετώπισή του», δηλώνει ο Pedro Regato, εκπρόσωπος της IUCN. «Μια τέτοια βούληση απαιτεί την παροχή κινήτρων στους χρήστες και διαχειριστές της γης, ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στις αλλαγές που συμβαίνουν», συμπληρώνει. 

Στην Ελλάδα τα πιο ευπαθή δασικά οικοσυστήματα είναι όσα βρίσκονται στα όρια της εξάπλωσής τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα δάση της νησιωτικής και παράκτιας χώρας και τα ορεινά δάση της Νότιας Ελλάδας, όπως ο Ταϋγετος και ο Πάρνωνας. Το περσινό καλοκαίρι ωστόσο έδειξε ότι ακόμα και τα δάση της Βόρειας Ελλάδας επηρεάζονται και γίνονται πιο ευπαθή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Για τη διατήρηση των ελληνικών δασών είναι απαραίτητη μια νέα αντίληψη για τη δασοπροστασία, γύρω από τρεις βασικούς άξονες: (i) διαχείριση των δασών σε επίπεδο μεγάλης κλίμακας, με καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, (ii) ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών και της εφαρμοσμένης δασικής έρευνας, και (iii) ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας της φύσης μέσα από ένα δίκτυο λειτουργικών προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσει τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα δάση.

Ειδικότερα σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην ορθή διαχείριση των δασών και στα μέτρα πρόληψης. Στο επίπεδο της δασοπυρόσβεσης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, η δημιουργία σύγχρονων, εξοπλισμένων και εξειδικευμένων μονάδων δασοπυρόσβεσης μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ δασικών υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων και μονάδων καταστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το WWF Ελλάς βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης συνολικής πρότασης για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δασοπροστασίας της χώρας μας. Η πρόταση αυτή θα αξιοποιήσει και τα συμπεράσματα από την διεθνή συνάντηση εργασίας και θα παρουσιαστεί για δημόσιο διάλογο αμέσως μετά το Πάσχα.  

«Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τα δάση της χώρας μας πολύ πιο ευάλωτα αλλά και πολύ πιο σημαντικά. Παράλληλα με τις δράσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας οφείλει να αντιμετωπίσει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα με καλύτερα συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Το WWF Ελλάς κάνει ότι μπορεί προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια αυτής παρμεβαποτελεσματικr much needed talents.th you and boosting WWF in the minds and spirits of the pubic », καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr

Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων WWF Ελλάς, 6982471720, c.liarikos@wwf.gr

 

επιστροφή

 

Νερό “αρχή των πάντων”

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ερημοποίησης

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

16.06.2008

 

 «Αρχή των πάντων» κατά τον Θαλή τον Μιλήσιο το νερό, δομικό στοιχείο του σύμπαντος και πρωταγωνιστής στο έργο της ζωής, είναι κάτι παραπάνω από ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 35% της ανατολικής Ελλάδας εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, “νέκρωση” δηλαδή των εδαφών, και κυρίως αρκετά νησιά του Αιγαίου, μέρος της Κρήτης και η Ανατολική Στερεά, ενώ για το 49% ο κίνδυνος είναι ορατός. Δεδομένου ότι έχουμε μακρές περιόδους με ελάχιστη βροχόπτωση, προβλέπεται ότι η ξηρασία θα πλήξει τη μεσογειακή λεκάνη τις επόμενες δεκαετίες. Την τελευταία 20ετία οι κάτοικοι της περιφέρειας και κυρίως οι αγρότες  ζουν με το άγχος των βροχοπτώσεων. Πολλοί οικισμοί και δήμοι ξεμένουν από νερό ύδρευσης την περίοδο του καλοκαιριού παρόλο που δεν είναι τουριστικές περιοχές. Με άλλα λόγια οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και η μείωση των βροχοπτώσεων είναι μια πραγματικότητα.

Δυστυχώς σε ό,τι αφορά το νερό, ακόμα δεν «προσέχουμε για να έχουμε». Αντίθετα, εξακολουθούμε να το αντιμετωπίζουμε ως έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο, τον οποίο διαχειριζόμαστε σπάταλα, κυρίως στη γεωργία που απορροφά το 86% των διαθέσιμων πόρων. Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς μειώνεται. Οι γεωτρήσεις φθάνουν πλέον σε διπλάσιο βάθος από ό,τι πριν από μία 15ετία. Έχουμε ανεξέλεγκτη άντληση νερού, η οποία, εκτός από μείωση των αποθεμάτων, προκαλεί και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, της «νόθευσής» τους δηλαδή με θαλασσινό νερό. Τη στιγμή επίσης που σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει επικρατήσει η στάγδην άρδευση στη γεωργία, εμείς ακόμη ποτίζουμε με “κανόνια”.

Διαχείριση δεν είναι να μετράμε απλά πόσο νερό έχουμε, αλλά να δούμε πόσοι δικαιούνται αυτό το νερό, πόσο νερό δικαιούνται, πότε το δικαιούνται και για ποια χρήση και να γίνει εκσυγχρονισμός στην άρδευση στη γεωργία υιοθετώντας  τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής. Επίσης διαχείριση είναι η αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων νερού, που χάνονται στη θάλασσα και θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες, που σήμερα καλύπτονται από πόσιμο νερό!

 

Η κατάσταση σήμερα στο νομό επιγραμματικά:

·        άγνωστος αριθμός των στρεμμάτων επιφάνειας υπόγειων υδροφόρων, οι οποίοι έχουν καταστεί υφάλμυροι από τις ανεξέλεγκτες αντλήσεις

·        άγνωστος ο αριθμός των γεωτρήσεων

·        άγνωστη η ποσότητα υπόγειου νερού, η οποία αντλείται

·        συνέχιση χορήγησης αδειών για γεωτρήσεις σε περιοχές υφάλμυρες

·        ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων και στερεών αποβλήτων σε ρέματα και κοίτες ποταμών.

·        αύξηση των υδροβόρων καλλιεργειών στη γεωργία

·        όχι εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Άρα σ’ έναν ακόμα τομέα που αφορά την ύδρευση, το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία, η χώρα μας ακολουθεί το δικό της αυθαίρετο και ζημιογόνο δρόμο.

·        Λήψη αναπτυξιακών αποφάσεων και δεσμεύσεων για υδροβόρες δραστηριότητες, όπως η Μεγάλη Τουριστική Επένδυση με τα τρία γήπεδα γκολφ στον Έξαρχο Αταλάντης. Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, θεωρείται ελλειμματική σε ό,τι αφορά το υδρολογικό ισοζύγιο. Στις παράλιες περιοχές της Λοκρίδας αντλείται υφάλμυρο νερό ακατάλληλο για πόση και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, ανήκει στις περιοχές της Ελλάδας αυξημένου κινδύνου (κίτρινη ζώνη) λόγω αλάτωσης των εδαφών.

 

Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Προτείνουμε:

·        Προστασία των υδροφόρων, οι οποίοι τροφοδοτούν τα έργα ύδρευσης, με την λήψη μέτρων και την αξιοποίηση των επιστημονικών φορέων

·        Δρομολόγηση μικρών έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών (υδατοδεξαμενές) σε τοπικό επίπεδο και τα οποία έργα δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο ούτε μεγάλες δαπάνες για την κατασκευή τους.

·        Τιμολογιακή πολιτική με βάση το κριτήριο ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά βασικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται  με το ίδιο τιμολόγιο με το νερό που διατίθεται για επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφαρμογή πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης. 

·        Έλεγχος στις αντλούμενες ποσότητες νερού με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπεραντλήσεις και τα φαινόμενα υφαλμύρωσης ή το στέγνωμα στις κοίτες των ποταμών.

·        Μείωση των υδροβόρων καλλιεργειών και εκσυγχρονισμός της άρδευσης

·        Ενημέρωση των πολιτών

·        Προτεραιότητα στη διάσωση υγροτόπων που απειλούνται με αποξήρανση

 

Η προστασία των υδατικών πόρων και ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για όλους μας.

------------------------------------------------------------------------------------------

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 6977261256

 

επιστροφή

 

 

Χάνεται το 1/4 των ακτών μας

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Ενα από τα υψηλότερα επίπεδα διάβρωσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το 4ο στην Ε.Ε.) παρουσιάζει η παράκτια ζώνη της Ελλάδας, με περισότερο από το 1/4 των ακτών της να κινδυνεύουν από τη σταδιακή καταστροφή της ξηράς από τη θάλασσα, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από μελέτη του Ευρωπαϊκού Κονσόρτσιουμ με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης των Ακτών και της Θάλασσας της Ολλανδίας. Οπως συμπεραίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ακτές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν αποτελούν πια προνομιακό τόπο διαβίωσης.

Τις επιπτώσεις από τη διάβρωση, η οποία οφείλεται συνήθως σε ανθρώπινες δραστηριότητες, στην ελληνική ακτογραμμή, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος, επιχειρεί να αμβλύνει με τη δράση του το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S. και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στην κοινή τους εκστρατεία (για τρίτη συνεχή χρονιά) εθελοντικού καθαρισμού των ακτών της χώρας. Οι συνέπειες από την υποχώρηση της ξηράς αφορούν:

·        Την απώλεια περιουσιών, αφού κάθε χρόνο στην Ευρώπη εκατοντάδες σπίτια απειλούνται από την επέκταση της θάλασσας.

·         Την απώλεια γης ιδιαίτερης οικολογικής αξίας: περισσότερο από το 1/3 των απειλούμενων χιλιομέτρων ακτογραμμής στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περιοχές που αντιπροσωπεύουν σημαντικά οικοσυστήματα και πολλές από αυτές ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

·         * Τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς -όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στη μελέτη- οι πλέον δραματικές από τις συνέπειες της διάβρωσης, οι πλημμύρες δηλαδή, απειλούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή!

·         * Την καταστροφή της φυσικής άμυνας μιάς περιοχής, όπως είναι η υπόσκαψη προστατευτικών αλυκών ή η κατάρρευση αμμόλοφων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραδοσιακών συνήθως μόλων. Η ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών τα τελευταία χρόνια εξάλλου, ανατρέπει τις φυσικές διαδικασίες στα παράκτια οικοσυστήματα και εκατομμύρια τόνοι γης, που θα κατέληγαν σε αυτά, συγκεντρώνονται σε φράγματα ποταμών ή μπλοκάρονται από τεχνικά έργα, με αποτέλεσμα οι περιοχές εκείνες που είναι σημεία εκτόνωσης για τη δύναμη της θάλασσας να εξαφανίζονται.

 

Μελέτη
Αν και πρόσφατα, και ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποίησε μελέτη με σκοπό την εκτίμηση των κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών επιπτώσεων της διάβρωσης, οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στους φυσικούς παράκτιους οικότοπους δεν έχουν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά: το κόστος της προσπάθειας περιορισμού της διάβρωσης, και το οποίο καλύπτεται από τους φορολογούμενους πολίτες, αυξάνεται συνεχώς (ενδεικτικά, το 2001, ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη). Η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, να συνυπολογίσει το κόστος της καταστροφής των ακτών ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, με περιορισμό της ευθύνης του δημόσιου τομέα -σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών- και μεταφορά της στους άμεσα υπεύθυνους και στους επενδυτές.

Τα οφέλη από την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση του εισοδήματος των επαγγελματιών που ζουν από τη διαχείριση της ακτογραμής και, βεβαίως, την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ιδιαίτερα θετικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα ανάλογων προγραμμάτων διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, τα οποία οδήγησαν σε επενδύσεις που απέφεραν εισοδήματα σε φόρους, περισσότερα από την ίδια την επένδυση! Μάλιστα, όπως εκτιμήθηκε, η ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών μπορεί να προσθέσει κατά μέσον όρο 7% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των παράκτιων κοινοτήτων και η προστασία οικοσυστημάτων απαράμιλλης βιοποικιλότητας.

Δραστηριότητες
Η ακτή εξυπηρετεί, σημειώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., μια ευρεία γκάμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, από τον τουρισμό και την αναψυχή ώς τη βιομηχανία, την αστική ανάπτυξη και τις μεταφορές, αλλά και την αλιεία, τη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, αρκεί να επιβεβαιώσουμε πως τα οφέλη που απολαμβάνουμε σήμερα θα είναι διαθέσιμα και για τα παιδιά μας. *


 

Με επιτυχία συνεχίζεται η πανελλαδική εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών των Ακτών του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» με τη συνεργασία της «Ελευθεροτυπίας» και του περιοδικού «Γεωτρόπιο», και η οποία παρατείνεται ώς τις 21 Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες: Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Τηλ: 210-8228795.

 

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/06/2008

 

 

επιστροφή

 

 

Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές

 

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, η Ελλάδα υπέγραψε, χθες, το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών που διεξάγεται στη Μαδρίτη (20-21/1/2008). 

Το Πρωτόκολλο αυτό θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο και ειδικότερα για την προστασία και ορθολογική διαχείριση των πιο ευαίσθητων περιοχών της, που είναι οι παράκτιες ζώνες.

Το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών είναι το πρώτο νομικό δεσμευτικό - ρυθμιστικό κείμενο διεθνούς συνεργασίας για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών.

Οι βασικές κατευθύνσεις και προβλέψεις του Πρωτοκόλλου είναι οι εξής:

·         Οι  Μεσογειακές χώρες αναλαμβάνουν - με κατάλληλες πολιτικές και δράσεις - να προωθούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις παράκτιες περιοχές.

·         Τίθενται ως κύριοι στόχοι η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των τοπίων της Μεσογείου, σε ισορροπία με τις ασκούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες και με εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές για τους πολίτες.

·         Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά, τόσο σημαντικά για τη χώρα μας, των οποίων αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά αλλά και οι ειδικές ανάγκες.

·         Αναλαμβάνεται η δέσμευση να προστατευθεί η πιο ευαίσθητη ζώνη γης που ξεκινά από τη γραμμή χειμέριου κύματος, στις εκτός σχεδίου περιοχές, με αποφυγή δημιουργίας κατασκευών και οικοδόμησης, πέραν, βεβαίως, των έργων δημοσίου συμφέροντος ή εκείνων που απαιτούν εγγύτητα στη θάλασσα (π.χ. λιμάνια).

Ιδιαίτερο κεφάλαιο του Πρωτοκόλλου αναφέρεται στις φυσικές καταστροφές (π.χ. διάβρωση, πλημμύρες) αλλά και στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των οποίων οι χώρες αναλαμβάνουν να πάρουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και να δείξουν έμπρακτα διεθνή συμπαράσταση όταν χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και ρυθμίσεων του νέου Μεσογειακού Πρωτοκόλλου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργάζεται Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας δεδομένου ότι έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ή μεσογειακή χώρα, με μήκος που αντιστοιχεί περισσότερο του 25% της Ευρωπαϊκής ακτογραμμής και σε περισσότερο του 35% της αντίστοιχης Μεσογειακής.      

Εμπειρογνώμονες από 22 χώρες της Μεσογείου και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκαν το Πρωτόκολλο τον τελευταίο ενάμιση  χρόνο σε πέντε συναντήσεις, εκ των οποίων οι τρεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετείχαν ενεργά στη διαπραγμάτευση αυτή και είχαν εκλεγεί ομόφωνα τρεις φορές στις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Η τελική διαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου από τις Μεσογειακές Χώρες έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισπανία, στο πλαίσιο της 15ης Συνόδου των χωρών – μελών που συμμετέχουν στη «Σύμβαση της Βαρκελώνης» (Αλμερία, 15 – 18 Ιανουαρίου).

Η Ελλάδα συμμετείχε στη Σύνοδο με αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελο Μπαλτά. Στις Εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν αντιπροσωπείες 19 Μεσογειακών Χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Σύνοδος συγκέντρωσε, επίσης, μεγάλο αριθμό Διεθνών Οργανισμών, Διακυβερνητικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων κοινωνικών εταίρων.

Σκοπός της Συνόδου ήταν η διεξοδική συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των σημαντικότερων περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχόλησαν τη Μεσόγειο από την προηγούμενη Σύνοδο (Πορτορόζ, Σλοβενία, 2005) ως σήμερα.

Μεταξύ αυτών, η κατ’ αρχήν αποδοχή από τα Συμβαλλόμενα Μέρη του νέου Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παρακτίων Ζωνών, η ενίσχυση της εφαρμογής της Μεσογειακής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η αναμόρφωση της λειτουργίας του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης κ.ά.

 

 

επιστροφή

 

 

 

Κι ύστερα... φύγαν οι μέλισσες  

Το Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών, αντικείμενο μελέτης σε όλο τον κόσμο

 

SΟS για την ανεξήγητη εξαφάνισή τους, που απειλεί τη γεωργική παραγωγή και την οικονομία

«Τα τελευταία 6 χρόνια παρατηρώ πως σε ανύποπτο χρόνο χάνονται μυστηριωδώς τα μελίσσια μου, χωρίς να συντρέχουν λόγοι όπως ασθένειες ή έλλειψη τροφής. Πέρυσι το φθινόπωρο έχασα 70 κυψέλες, που η καθεμία περιείχε περίπου 10.000 μέλισσες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)

O 58χρονος Μάρκος Παναγιωτάκης είναι παραγωγός μελιού εδώ και 30 χρόνια στα Χανιά, όπου διατηρεί 500 κυψέλες. Αν και, όπως λέει, προσέχει πάρα πολύ τα μελίσσια του, αφού ζει την οικογένειά του από το μέλι και τον βασιλικό πολτό που παράγει, υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται και μειώνεται ο πληθυσμός τους.

Η ανησυχία του κ. Παναγιωτάκη έγινε τα τελευταία χρόνια εφιάλτης για Αμερικανούς και Ευρωπαίους μελισσοκόμους που βλέπουν τις κυψέλες να αδειάζουν από την απρόβλεπτη εξαφάνιση των μελισσών. Η μείωση του αριθμού τους προκαλεί σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως στη γεωργία, αφού οι μέλισσες γονιμοποιούν το 1/3 της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, αγρότες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αναζητούν εναγωνίως μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειές τους.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η βιολόγος στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δρ Μαρία Μπουγά, «το φαινόμενο ονομάστηκε Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών (CCD) και τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης σε όλο τον κόσμο». Εργαστηριακά αποδεδειγμένα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Η ανησυχία ωστόσο στους μελισσοπαραγωγούς είναι έκδηλη και οι επιστήμονες είναι σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να μην πληγεί ο προσοδοφόρος κλάδος της οικονομίας. «Ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα, ούτε ξέρουμε αν οι απώλειες των μελισσών μας οφείλονται σε αυτό το σύνδρομο, το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη», επισημαίνει ο 45χρονος παραγωγός μελιού από τη Λάρισα κ. Βασίλης Γκανάς, που διατηρεί 400 κυψέλες. «Ο ρόλος των μελισσών για τις καλλιέργειες έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός τα τελευταία χρόνια για την επικονίαση (μεταφορά γύρης από το έναν ανθό στον άλλον για την αναπαραγωγή των φυτών), αφού μειώθηκαν σημαντικά οι πληθυσμοί των υπόλοιπων εντόμων από την μεγάλη χρήση εντομοκτόνων», αναφέρει η κ. Μπουγά. «Ξαφνικά η μέλισσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους αγρότες όσο και για την προστασία των οικοσυστημάτων. Δεν πρέπει να χάνονται, γι΄ αυτό και υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο».

 

Συνέδριο στην Αθήνα

Σαράντα δύο ειδικοί επιστήμονες από 24 χώρες (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Αίγυπτο) συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αθήνα για να συζητήσουν την ανεξήγητη εξαφάνιση των μελισσών. Πέρυσι η συνάντηση έγινε στην Ολλανδία. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλες οι πιθανές αιτίες: ρύπανση, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, γενετικά τροποιημενες καλλιέργειες χωρίς να αποκλείεται ο εχθρός να είναι ένας νέος- άγνωστος προς το παρόν- μικροοργανισμός.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία σε αριθμό κυψελών

ΣΗΜΕΡΑ, 23.000 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ έχουν 1.380.000 κυψέλες σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΨΕΛΗ μαζί με το σμήνος των μελισσών αρχίζει από 120 ευρώ

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, σύμφωνα με την καταγραφή που άρχισε πέρσι, κυμαίνονται γύρω στο 10%, ποσοστό που σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται αποδεκτό.

 

ΤΑ NEA Online - 03/04/2008

τέλος αφιερώματος 2

 

επιστροφή

 

Ελαιόλαδο προελεύσεως Ικαρίας

 

Με χαρά δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή που λάβαμε από τον κ. Χρήστο Βακουφάρη για το Καριώτικο λάδι. Είναι κρίμα που δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Μήπως ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούν οι φορείς του νησιού;

Προτείνουμε:

·         Να γίνει συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων φορέων, των παραγωγών, των λιοτριβιάρηδων και των ενδιαφερομένων πολιτών.

·         Να γίνει μια εκτίμηση για το τι έχουμε ως είδη ελιάς και ως παραγωγή, για το που βρισκόμαστε και που μπορούμε να πάμε.

·         Να εξειδικευτούν δράσεις, μέτρα, αιτήματα, άξονες τοπικής πολιτικής.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας και οι Συνεταιρισμοί θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Σε επόμενο τεύχος (μάλλον του Σεπτ.-Οκτ. 2008) θα δημοσιοποιήσουμε όποια στοιχεία έχουμε για το καριώτικο λάδι. Το βασικό που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι η Χουρμάδα Ελιά είναι «προστατευόμενο» είδος και απειλούμενο με εξαφάνιση. Η Ικαρία είναι από τις λίγες περιοχές που έχει συμπαγείς καλλιέργειες με τέτοιες ελιές. ΗΓ

 

Κύριε Γιαννίρη,

 

Είμαι παραλήπτης των Ικαριακών και Φουρνιωτικών Νέων και διαβάζοντας το περιεχόμενο του ειδικά για το ελαιόλαδο προελεύσεως Ικαρίας και μια και που έχω ασχοληθεί με το θέμα μπορώ να σας πω την γνώμη μου.

1. Είναι αναμφίβολα καλή ιδέα αλλά απαιτούνται ένα πλήθος παραγόντων για την επιτυχία μίας τέτοιας στρατηγικής. ΄

- Πρέπει να υπάρχει πρώτη ύλη καλής ποιότητας (π.χ. υψηλό ποσοστό ελαιολάδου με οξύτητα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου - δηλαδή κάτω από 0.7). Πρόβλημα οξύτητας έχει π.χ. η Σάμος και για αυτό οι ποσότητες του ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) ελαιολάδου Σάμου κινούνται μεταξύ 0-20 τόνων μόνο. Ενδεχομένως η Ικαρία να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει επίσης να σας πω πως όσο και αν φαίνεται περίεργο η Ικαρία μπορεί να παράγει Σάμος ΠΓΕ ελαιόλαδο (!!!) καθώς η οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του προϊόντος περιλαμβάνει τα δύο αυτά νησιά.

- Πρέπει να υπάρχουν ελαιοτριβεία με ανοξείδωτο εξοπλισμό έτοιμα να "υποστηρίξουν" μία τέτοια στρατηγική ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών.

- Και το κυριότερο πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα τυποποιητήριο ώστε το προϊόν να συσκευάζεται και να πωλείται ως συσκευασμένο και όχι ως χύμα.

Ενδεχομένως μία κινητοποίηση σε επίπεδο Συνεταιρισμών να οδηγήσει "κάπου εκεί" αλλά υπάρχει και ένας περιορισμός (δείτε παρακάτω).

 

2. Η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος δεν έχουν καταφέρει πάρα πολλά όσον αφορά σε αυτά τα προϊόντα με την εξαίρεση της Μαστίχας για την οποία ευθύνεται κυρίως ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων εξειδικευμένων γνώσεων (με προεξέχοντα τον κύριο Μανδάλα της MEDITERRA).

 

3. Ενδεχομένως μία λύση να είναι μικροί τυποποιητές και συσκευαστές ελαιολάδου οι οποίοι θα αξιοποιούν την δικιά τους (και κάποιων άλλων αλλά λίγων) πρώτη ύλη. Ένα τέτοιο trend ήδη παρουσιάζεται στη Λέσβο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Στην Ικαρία μία παραπλήσια περίπτωση είναι η περίπτωση του κρασιού με λίγους μικρούς οινοποιούς οι οποίοι όμως σας διαβεβαιώ επιτυγχάνουν εξαιρετικές τιμές των προϊόντων τους!!  

 

Φιλικά,  Χρήστος Βακουφάρης

 

επιστροφή

 

5η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ

Μια καλή ευκαιρία για την προώθηση της ελιάς και του λαδιού της Λακωνίας

 

Το ηλεκτρονικό μας περιοδικό Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα ασχολείται συχνά με το θέμα της ελιάς και του λαδιού. Αναδημοσιεύουμε μια είδηση από τη Λακωνία, ως παράδειγμα, για να μάθουμε τι κάνουν άλλες περιοχές (και μάλιστα ΔΕΞΙΕΣ!), να πάρουμε ιδέες, και να αντιληφθούμε το δικό μας Ικαριακό έλλειμμα, ως αφετηρία για μια ένδοξη πορεία ανάδειξης και τοπικής αξιοποίησης της Ικαριακής ελιάς.

Προσέξτε καλά το παρακάτω κείμενο. Για τους Λάκωνες το ζήτημα της ελιάς είναι ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, γιαυτό και συνεργάζονται ακόμη και με το γνωστό σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη! Και φυσικά έχουν φτιάξει και Μουσείο Ελιάς, όπου μεταξύ άλλων κάνουν και εκπαιδευτικά προγράμματα! Συγχαρητήρια συμπατριώτες. Μπράβο Δήμαρχε Οινούντος. Άντε και στα δικά μας, δήμαρχοι του Φαναρίου, της Οινόης και του Πάπα.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Όπως όλοι γνωρίζετε ο Δήμος Οινούντος, αλλά και ο νομός Λακωνίας γενικότερα, είναι κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή (με κύρια αγροτικά προϊόντα: το ελαιόλαδο, τα κάστανα, τις πατάτες, τα καρύδια, καθώς και σημαντική παραγωγή σε κτηνοτροφικά και δασικά προϊόντα) γεγονός που δικαιολογεί το υψηλό ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

Μια από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής είναι αυτή της ελιάς  (επιτραπέζια και ελαιοποιήσιμη).

Θεωρώντας ότι παράλληλα με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών , την κατασκευή μικρών εγγειοβελτιωτικών  έργων κ.λ.π., την αναζήτηση και εφαρμογή συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, δίκτυα προώθησης, κοινοπραξίες), που θα διασφαλίσουν το εισόδημα των παραγωγών, θα πρέπει να επιδιωχθεί και να δοθεί έμφαση στην παραγωγή – ανάδειξη – προβολή των τοπικών προϊόντων ποιότητας, αποφασίσαμε την διοργάνωση γιορτή ελιάς και λαδιού, η οποία ξεκίνησε το 2004 με πρωτοβουλία του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Οινούντος και την βοήθεια του γνωστού σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, εμπνευστή της όλης εκδήλωσης και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής .

 

Οι τρεις (3) πρώτες  γιορτές ελιάς και λαδιού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και τις επισκέφθηκαν πάνω από 30.000 άτομα.

 

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν:

1. περίπτερα – εκθετήρια: μέσω των οποίων έγινε προβολή – παρουσίαση όλων των προϊόντων της ελιάς και του λαδιού , μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς – βιβλιογραφίας καθώς και εικαστικών από ξύλο και φύλλα ελιάς .

2. Χώρος συζήτησης σε θέματα ελιάς και λαδιού.

3. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής.

4. Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά.

5. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Ελιάς .

6. Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την ελιά και το λάδι .

7. Οργανωμένη ταβέρνα στην οποία έγινε προβολή της τοπικής μεσογειακής κουζίνας και η μαγειρική με εδέσματα που γίνονται με ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές .

8. Έκδοση βιβλίου.

9. Μουσικές εκδηλώσεις .

 

Μετά από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της γιορτής θεωρούμε ότι τόσο η Οργανωτική επιτροπή όσο και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ πέτυχαν το στόχο της γιορτής -  θεσμού πλέον, για το Δήμο Οινούντος αλλά και για ολόκληρη την Λακωνία: Να στηρίξουν δηλαδή τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής και να προβληθούν τα, άριστα από πλευράς ποιότητας, ελαιοκομικά προϊόντα της Λακωνικής γης

 

Στόχοι της γιορτής:

v     Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του λαδιού και της ελιάς της Λακωνίας και η γνωστοποίησή της στους καταναλωτές στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

v     Η ανάδειξη και προβολή του ποιοτικού ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και όλων των παραγόμενων από αυτή προϊόντων .

v     Η οικονομική ανάπτυξη των ελαιοκομικών περιοχών του Νομού μας .

v     Η προβολή των μικρών τυποποιητών του Νομού, ώστε να καταλάβουν  στην αγορά την θέση που τους αξίζει .

v     Η γνωστοποίηση της διατροφικής αξίας που έχει η χρήση προϊόντων ελιάς με προβολή παραδοσιακών συνταγών.

v     Προτροπή για την απασχόληση νέων και γυναικών της περιοχής με τον αγροτουρισμό καθώς και προτροπή για την δραστηριοποίηση κατοίκων της περιοχής σε ότι σχετίζεται με την τοπική παράδοση , τα προϊόντα της ελιάς αλλά και των λοιπών αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

v     Προσέλκυση επισκεπτών.

v     Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Λακωνίας.

v     Η τόνωση και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

v     Ενημέρωση των παραγωγών για τα νέα προγράμματα και τρόπους καλλιέργειας .

 

Από την 3η γιορτή άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες εμπορικές πράξεις.

 

Στην 4η Γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στις 3, 4 & 5 Αυγούστου 2007 συμμετείχαν 80 περίπτερα με περισσότερους από 110 εκθέτες,  ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους  20.000..

 

Για να επιτευχθούν οι στόχοι της γιορτής θα συνδυάζονται με οργανωμένες συζητήσεις σε θέματα ελιάς και λαδιού, από διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικευμένους ομιλητές καθώς επίσης και από πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με θέμα την ελιά και το λάδι, θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά, κ.λ.π.

Ακόμη, μιας που ο Νομός Λακωνίας είναι ο πρώτος στην Ελλάδα στην βιολογική καλλιέργεια, θα δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα με βιολογικά προϊόντα του Νομού.

 

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι  *ταξιδέψαμε* την γιορτή μας, έτσι ώστε να γίνει μεγαλύτερη προβολή των υψηλής ποιότητας προϊόντων της Λακωνικής γης.

Τα προηγούμενα χρόνια λάβαμε μέρος :

·        Στο 1ο φεστιβάλ ελαιολάδου στην Αθηναϊδα.

·        Στην έκθεση διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στο Ζάππειο, όπου σε ειδική ημερίδα αφιερωμένη στη γιορτή μας βραβεύτηκε η οργανωτική επιτροπή και ο Νομάρχης Λακωνίας.

·        Στην έκθεση και το συνέδριο μεσογειακής διατροφής στο Σύνταγμα, όπου ήμασταν και εισηγητές.

·        Στην εμπορική έκθεση *ΘΡΑΚΗ 2007*, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

 

Φέτος  συμμετείχαμε:

·        Στην έκθεση Λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα

·        Στο 2ο φεστιβάλ ελαιολάδου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου  τιμήθηκε η Γιορτή μας  , με *Χρυσό Βραβείο*

·        Στην εμπορική έκθεση *ΘΡΑΚΗ 2008*, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

 

Δεσμευόμαστε στους συμμετέχοντες στην γιορτή μας ότι τον επόμενο χρόνο θα ταξιδέψουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας,

 

Αν ενδιαφέρεσθε λοιπόν για την συμμετοχή σας στη γιορτή μας, την 5η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, που θα πραγματοποιηθεί στην Σελλασία  στις 1, 2 & 3 Αυγούστου 2008, μπορεί να σας παραχωρηθεί ένα (1) ή και περισσότερα περίπτερα για τον σκοπό αυτό.

Διαστάσεις περιπτέρων  τύπου Α (ξύλινα) 2,5 μ. Χ 4 μ

Διαστάσεις περιπτέρων  τύπου Β (αλουμινίου)2μ  Χ 3μ

Θα πρέπει να δηλώσετε την συμμετοχή σας το αργότερο μέχρι 20 Ιουνίου 2008 .

 

Περισσότερες πληροφορίες (κόστος περιπτέρου κ.λ.π) δίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δήμου ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ, στην Σελλασία και στο τηλέφωνο 2731094123 (υπεύθυνη κ. Αλεξανδράκη ).

 

Τελειώνοντας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων γιατί είμαστε σίγουροι  ότι θα μας βοηθήσετε για την καλύτερη διοργάνωση και της φετινής  γιορτής μας , που θα συμβάλλει στην προβολή – παρουσίαση των τοπικών μας προϊόντων και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας .

 

            Ο Πρόεδρος                                                       Ο Πρόεδρος

της Οργανωτικής Επιτροπής                    του Πνευματικού & Πολιτιστικού

  Κέντρου

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ                      ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ

          ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ                                  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ

 

επιστροφή

 

Χρηματοδοτήσεις ΕΕ για τις Περιφέρειες της Ελλάδας μέχρι τις 26/11/07

Χρήσιμα συμπεράσματα

του Ηλία Γιαννίρη

 

Έπεσαν στα χέρια μας στοιχεία για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που αφορούν τις Περιφέρειες της Ελλάδας και την πορεία υλοποίησης (μέχρι τις 26/11/07). Για αυτές είχαμε γράψει κάποια στοιχεία στο προηγούμενο τεύχος: (λεπτομέρειες). Ας αναφερθούμε εδώ διεξοδικότερα:

 

Ελλάδα

Όλες οι διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις του Στόχου 1

 

 

Τίτλος

Αποφασισθέντα (€)

Πληρωθέντα (€)

Αναλογία Πληρωθέντων/

αποφασισθέντα

 

 

Προώθηση απασχόλησης και επαγγελματικής ειδίκευσης

1.662.687.360,00

1.120.390.344,56

67,38 %

 

 

Εκπαίδευση και αρχική επαγγελματική κατάρτιση

2.046.680.712,00

1.439.786.920,92

70,35 %

 

 

Υγεία -Πρόνοια

391.979.997,00

242.199.492,68

61,79 %

 

 

PO obj. 1 Αγροτική ανάπτυξη και αγροτικές υποδομές

1.482.755.239,00

983.174.109,00

66,31 %

 

 

PO obj. 1 Αλιεία

257.733.308,00

162.642.096,20

63,10 %

 

 

PO OBJ 1 Αττική

1.129.442.938,00

804.939.287,18

71,27 %

 

 

PO OBJ 1 Πελοπάννησος

471.671.362,00

295.391.145,83

62,63 %

 

 

PO OBJ 1 Δυτική Ελλάδα

539.560.695,00

329.737.722,99

61,11 %

 

 

PO OBJ 1 Στερεά Ελλάδα

529.284.605,00

359.457.423,22

67,91 %

 

 

PO OBJ 1 Θεσσαλία

585.417.454,00

397.317.848,22

67,87 %

 

 

PO OBJ 1 Ήπειρος

450.348.409,00

285.495.352,64

63,39 %

 

 

PO OBJ 1 Κρήτη

544.916.661,00

330.734.632,77

60,69 %

Β Αιγαίο:

Αποφασι-

σμένο %

Β Αιγαίο

πληρωθέν %

PO OBJ 1 Βόρειο Αιγαίο

383.533.381,00

226.098.418,83

58,95 %

1,68* %

1,51* %

PO OBJ 1 Νότιο Αιγαίο

403.684.130,00

243.900.547,00

60,42 %

 

 

PO OBJ 1 Ιόνια Νησιά

265.692.313,00

165.406.502,50

62,25 %

 

 

PO OBJ 1 Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

765.565.814,00

495.666.642,78

64,75 %

 

 

PO OBJ 1 Δυτική Μακεδονία

408.287.783,00

257.264.554,09

63,01 %

 

 

PO OBJ 1 Κεντρική Μακεδονία

955.207.220,00

667.857.593,35

69,92 %

 

 

Ανταγωνιστικότητα

1.977.451.933,00

1.429.916.782,59

72,31 %

 

 

PO obj. 1 Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Μεταφορές

1.293.752.690,00

760.750.880,66

58,80 %

 

 

PO obj. 1 Δρόμοι

3.519.500.470,00

2.250.158.076,46

63,93 %

 

 

PO obj. 1 Κοινωνία της Πληροφορίας

1.663.421.863,00

1.125.333.150,22

67,65 %

 

 

PO obj. 1 Πολιτισμός

480.585.027,00

291.285.971,66

60,61 %

 

 

PO obj. 1 Περιβάλλον

398.467.235,00

217.693.259,78

54,63 %

 

 

Τεχνική βοήθεια

90.412.209,00

45.824.516,14

50,68 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι οι διαρθρωτικοί πόροι του στόχου 1 των 25 κρατών μελών

22.698.040.808,00

14.928.423.272,27

65,77 %

 

 

*Ποσοστό που αναλογεί στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε σχέση με το σύνολο των διαθρωτικών πόρων του στόχου 1 των κρατών μελών (τελευταία γραμμή του παραπάνω πίνακα).

 

Παρατηρούμε ότι:

 

·        Το Βόρειο Αιγαίο έχει την χαμηλότερη απορρόφηση από όλα τα περιφερειακά προγράμματα του στόχου 1 (58,95 %). Πρώτη σε απορροφητικότητα είναι η περιφέρεια της Αττικής με 71,27%. Εύκολα συνάγεται ότι η πολιτική προσοχή της εφαρμογής του 3ου ΚΠΣ δεν είναι στην περιφέρεια αλλά στο κέντρο.

·        Η συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο σύνολο των διαρθρωτικών πόρων του στόχου 1 των 25 κρατών μελών είναι 1,68% σε αποφασισμένα έργα. Όμως οι υλοποιήσεις είναι πολύ χαμηλότερες (1,51%), γεγονός που σημαίνει ότι άλλες περιφέρειες της Ευρώπης θα απορροφήσουν τελικά σημαντικό μέρος από τα κοινοτικά χρήματα που είχαν αποφασιστεί για το Β. Αιγαίο.

·        Το τομεακό πρόγραμμα περιβάλλον του στόχου 1 για την Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα από όλο το 3ο ΚΠΣ (54,63%). Αυτό το γεγονός περιγράφει ουσιαστικά τις αντιπεριβαλλοντικές επιλογές και πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης

·        Η αυξημένη τεχνική βοήθεια που χρειάζονται περιφέρειες όπως το Β. Αιγαίο για αύξηση της απορροφητικότητας  τους, φαίνεται να  είναι υποτιμημένη. Πράγματι, η τεχνική βοήθεια έχει την χαμηλότερη απορροφητικότητα από όλα τα προγράμματα (Περιφερειακά και τομεακά) με μόλις 50,68%.

 

Η κακή αυτή εικόνα απορροφήσεων για την Περιφέρεια του Β. Αιγαίου γίνεται ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσουμε και τις χρηματοδοτήσεις των Κοινοτικών πρωτοβουλιών  EQUAL, LEADER+ και ορισμένων περιοχών (Πέραμα, Κομοτηνή, Ηράκλειο).

 

 

Ελλάδα: Απορροφητικότητα Κοινοτικών πρωτοβουλιών

 

2000GR050PC001

EQUAL

105.938.327,00

73.004.620,46

68,91 %

 

2000GR060PC001

LEADER+ Grèce

186.129.877,00

122.707.122,00

65,93 %

δεν έχει ο Ν. Σάμου

2001GR160PC001

Perama

9.122.467,00

5.822.468,23

63,83 %

 

2001GR160PC002

Komotini

8.150.000,00

4.740.399,11

58,16 %

 

2001GR160PC003

Iraklio

8.185.461,00

5.849.029,42

71,46 %

 

All SF Community Initiative programme

5

317.526.132,00

212.123.639,22

66,81 %

 

All SF

30

23.015.566.940,00

15.140.546.911,49

65,78 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Data as 26/11/2007

 

 

 

 

 

 

 

Στις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες φαίνεται ότι ο Νομός Σάμου έχει ελάχιστη συμμετοχή αφού δεν επιλεχθηκε ως φορέας διαχείρισης του LEADER+ για το Νομό Σάμου ο τοπικός φορέας που προτάθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι από Ικαρία-Φούρνους θα έπρεπε να απευθυνθούν σε φορείς διαχείρισης εκτός Νομού για ένταξή τους στο LEADER+. Επίσης, ίσως υλοποιήθηκαν στην Επαρχία Ικαρίας κάποιες δράσεις μέσω του EQUAL (αναμένεται να ήταν κυρίως κάποια σεμινάρια).

 

Σαν γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι το Β. Αιγαίο είναι η περισσότερο «ριγμένη» περιφέρεια και ότι υλοποιούνται σε χαμηλότερα ποσοστά  από άλλες περιφέρειες δράσεις (τομεακές-περιφερειακές) που είχαν προγραμματιστεί.

Από την εποχή Σημίτη, οπότε είχε αποπεμφθεί ο τότε Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου γιατί η Περιφέρεια είχε τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις, μέχρι σήμερα η κατάσταση της απορροφητικότητας είναι η ίδια, αν δεν είναι χειρότερη!

Ποιος όμως ασχολείται με το Β. Αιγαίο και τις διάφορες Ικαρίες της Ελλάδας; Η Αθήνα νάν’ καλά!

 

επιστροφή

 

 

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι λαθρομετανάστες

που φθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης

 

Περισσότεροι από 120.000 παράνομοι μετανάστες φθάνουν ετησίως στην Ε.Ε. διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 10.000 πνίγονται στον δρόμο. Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών, οι επιχειρήσεις διάσωσης και ο καίριος ρόλος της Frontex στον συνοριακό έλεγχο παραμένουν επί της ουσίας ευχολόγιο.

Γι' αυτό, το νεοϊδρυθέν Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων προικίζεται με ένα δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει τη συστηματική διεξαγωγή διακρατικών επιχειρήσεων (Frontex), την υποστήριξη κρατών-μελών σε περιόδους αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών και την πρόληψη τέτοιων κρίσεων σε κράτη, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2007 συνελήφθησαν 10.961 αλλοδαποί, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όλο το 2006 ήταν 4.007 άτομα. Συγχρόνως, το 2007 έκλεισε με κατακόρυφη αύξηση των πνιγμών και αγνοουμένων στο ανατολικό Αιγαίο με περισσότερα από 120 άτομα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 19 το 2006. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τη δημιουργία Δικτύου Παράκτιων Περιπολιών και την ανάπτυξη προηγμένου τεχνολογικά συστήματος διαχείρισης συνόρων (με κονδύλια από την Ερευνα).

Κατά τη χθεσινή ημερίδα με θέμα τη «Φύλαξη, διάσωση και προστασία προσφύγων στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα» που συνδιοργάνωσαν η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας υπό την αιγίδα της Κομισιόν, τρεις «εμπλεκόμενες» πλευρές - τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μηχανισμοί επιτήρησης συνόρων και οι επιτελείς των Βρυξελλών- αποπειράθηκαν το δύσκολο έργο της συνάντησης σε κάποιο κοινό τόπο.

Μεγάλο αιτούμενο: με ποιον τρόπο οι συνοριακοί έλεγχοι και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν θα δημιουργούν τείχος σε αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες. Ο μειωμένος αριθμός αιτημάτων ασύλου πανευρωπαϊκά, ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται, δείχνει ότι η σύζευξη έχει αποτύχει. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε η νομική σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, «κάνουμε εκπτώσεις, υποχωρούμε σε αρχές που θέλουμε να προάγουμε στον πλανήτη».

Είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει εντέλει έναν πλοίαρχο να διασώζει μετανάστες σε διεθνή ύδατα, ούτε μια χώρα να υποδέχεται στο έδαφός της παράνομους μετανάστες. «Επειδή ποτέ δεν υπήρξε καθεστώς για την υποδοχή λαθρεπιβατών», σημείωσε ο πλοίαρχος Γκράχαμ Μάπλμπεργκ από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), «πλοίαρχοι ωθούνται στην αδιαφορία ή την απαλλαγή από αυτούς». Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Σπύρος Κουλοχέρης, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτά αιτήματα ασύλου.

Της Μαριας Δεληθαναση Καθημερινή 30-01-08

 

επιστροφή

 

 

 

Ελλάδα: Οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορα πρέπει να διερευνηθούν

 

 Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2008

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαίνεται να διαπράχθηκαν από μέλη του ελληνικού λιμενικού σώματος στο Αιγαίο. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκαν και μίλησαν με 13 άτομα, που δήλωσαν ότι παρεμποδίστηκαν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος μέσω θαλάσσης, ότι κακοποιήθηκαν από ένστολους που πιστεύουν ότι ήταν μέλη του ελληνικού λιμενικού σώματος και ότι απωθήθηκαν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ βρίσκονταν σε πλοιάρια που δεν ήταν αξιόπλοα.

Μετά από δημοσιεύματα για το περιστατικό στον τουρκικό Τύπο στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2008, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν και πήραν συνεντεύξεις από τα 13 άτομα, που βρίσκονται υπό κράτηση στην περιοχή του Αϊβαλί στην Τουρκία! αφού πε ρισυλλέχθηκαν από τις τουρκικές λιμενικές αρχές. Όλοι τους είναι άνδρες και αγόρια από το Αφγανιστάν και 8 από αυτούς είναι ανήλικοι.

Οι 13 άνθρωποι, που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία ο καθένας ξεχωριστά, ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο όταν αναχαιτίστηκαν από ένστολους, μερικοί εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες που κάλυπταν το πρόσωπο, που επέβαιναν σε δύο σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία. Ορισμένοι από τους Αφγανούς περιέγραψαν ότι οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους χτύπησαν, τους χαστούκισαν και τους κλώτσησαν. Έδειξαν στους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας σημάδια στο σώμα τους που είπαν ότι προέρχονται από το συμβάν. Τα δύο νεαρότερα αγόρια της ομάδας, ετών 9 και 13, είπαν ότι οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους κακομεταχειρίστηκαν. Το εννιάχρονο παιδί είπε ότι το γρονθοκόπησαν και το κλώτσησαν και το 13χρονο είπε ότι το χαστούκισαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Οι Αφγανοί κατάγγειλαν επίσης ότι τους έσκισαν με μαχαίρι τα υπάρχοντά τους, μεταξύ αυτών τις τσάντες και τα ρούχα τους. Διέταξαν ορισμένους να βγάλουν τα ρούχα τους, τα οποία στη συνέχεια πέταξαν στη θάλασσα. Μερικοί, όπως και τα δύο ανήλικα αγόρια, ανέφεραν ότι τους άφησαν με τα εσώρουχά τους. Όλοι όσοι είχαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα ανέφεραν ότι τους τα πήραν.

Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την προστασία των ατόμων που βρίσκονται στον χώρο δικαιοδοσίας της από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο χώρος δικαιοδοσίας περιλαμβάνει κάθε επιχείρηση που διενεργείται στην επικράτεια του κράτους. Η επικράτεια ενός κράτους δεν περιορίζεται στο χερσαίο χώρο, αλλά περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες, εάν συνέβησαν όπως περιγράφονται, αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι Αφγανοί ανέφεραν ότι τους έβαλαν σε φουσκωτά που δεν είχαν αρκετά κουπιά και τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα τρύπησαν και στη συνέχεια τους είπαν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των ευθυνών της Ελλάδας σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για το σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή.

Οι καταγγελίες αυτέ συμφωνούν με άλλες αναφορές για καταπατήσεις που φθάνουν στη Διεθνή Αμνηστία τους τελευταίους μήνες, αλλά και με τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσίευσαν τον Οκτώβριο 2007 δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Pro-Asyl και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών, με τίτλο «ʽΗ αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει να ειπωθείʼ: Η κατάσταση των προσφύγων στο Αιγαίο και οι πρακτικές του ελληνικού λιμενικού σώματος». Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στις 19 Δεκεμβρίου 2007 θέτοντας υπʼ όψη του ανησυχίες για τις ενέργειες του λιμενικού σώματος και ζητώντας διευκρινήσεις για την εκπαίδευση και την ιεραρχική υπαγωγή των μελών του, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διατάξει αμερόληπτη, ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα για το πρόσφατο αυτό περιστατικό, να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της και να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσα μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας βαρύνονται με υπόνοιες ότι έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Άννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

 

επιστροφή

 

Ειδήσεις από τη Γειτονιά μας: Χίος

Σπαστήρας (μια από τις πλέον οχλούσες δραστηριότητες) ξεκίνησε να λειτουργεί στο ποτάμι των Αγιασμάτων Κεράμου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΙΟΥ                                                              

Τ.Θ. 56 ΧΙΟΣ   Email: syl_oikologias.chiou@yahoo.gr

Χίος  06-06-2008

Καταγγελία

Την ημέρα που ¨γιορτάζαμε¨ την ¨Ημέρα Περιβάλλοντος¨, σπαστήρας ξεκίνησε να λειτουργεί στο ποτάμι των Αγιασμάτων…με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΤΥ της Νομαρχίας.

Αυτή είναι η πληροφορία και η είδηση που δείχνει το πόσο ευαίσθητοι είναι οι αιρετοί μας απέναντι στο περιβάλλον. Σπαστήρας (μια από τις πλέον οχλούσες δραστηριότητες) – απ’ ότι γνωρίζουμε, με τις ευλογίες της ΔΤΥ της Νομαρχίας και τις πλάτες του Δήμου Αμανής (;) ξεκίνησε να λειτουργεί στο ποτάμι των Αγιασμάτων Κεράμου, σπάζοντας τις κροκάλες  – στο ύψος και στη θέση που πέρσι είχαν δημιουργηθεί παιδικές κατασκηνώσεις…(Για να εμπεδώσουν και τα παιδιά πως μεταφράζεται η οικολογική ευαισθησία από τους μεγάλους…)

Θεωρούμε την όλη εγκατάσταση του σπαστήρα παράνομη αφού

* Η περιοχή είναι προστατευόμενη ( ανήκει στο πρόγραμμα Natura 2000 )

* Τα ποτάμια αποτελούν περιουσία του Δημοσίου όπως και οι ακτές

* Μιλάμε για μια ολότελα παρθένα περιοχή και όχι για το Μηλιγκά

* Η εξόρυξη άμμου ή χαλικιών απαιτούν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΥΑ 69269/5387)

Καταγγέλλουμε με αγανάκτηση  το γεγονός της περαιτέρω καταστροφής ενός πάλαι ποτέ ποταμού και απαιτούμε την άμεση διακοπή λειτουργίας του από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επαναλαμβάνουμε. Η περιοχή πέρα από το ότι είναι πανέμορφη  και ολότελα παρθένα, είναι προστατευόμενη αφού ανήκει στο πρόγραμμα Natura 2000. Επιτέλους. Δεν είναι δυνατό να καταντήσουμε και τη Βόρεια Χίο ένα απέραντο νταμάρι, όπως πράξαμε και με το Κεντρικό και Νότιο κομμάτι του νησιού μας. Δεν είναι δυνατό όπου χρειαστούμε δομικά υλικά να εγκαθιστούμε και ένα νταμάρι. Ας σταματήσουμε να θεωρούμε το νησί μας σαβούρα.. Δεν είμαστε Ουγκάντα. 

Η  ΓΣ   του συλλόγου

ΥΓ:

- Ποια υπηρεσία έχει δικαιοδοσία να χορηγεί άδειες για εγκατάσταση νταμαριών στα ποτάμια ?

- Βοηθείστε με περιβαλλοντική νομοθεσία.

 

επιστροφή

 

 

Ειδήσεις και δραστηριότητες της Επαρχίας Ικαρίας

Έγιναν - Θα γίνουν

 

1. 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος, Ικαρία,    23 Ιουνίου-22 Ιουλίου 2008

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πλοίο των Τρελών   “Ιάσονας-Η μαγική αναζήτηση”-  θεατρικό δρώμενο 23/24/25 .06  Εύδηλος,  27/28 .06  Άγιος Κήρυκος

Χρήστος Τσιαμούλης & Halil Karaduman (Τραγούδια από την κοινή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων) 2.07  Ράχες,     3.07 Εύδηλος

DROM-Νικολέτα Αναστασίου (Τσιγγάνικη μουσική από όλη την Ευρώπη με Ελληνικό στίχο)

6.07  Εύδηλος,      8.07    Ράχες

Κουιντέτο Novitango με τους  Fabien Ballejos και Gina Nikolitsa 14.07  Ράχες, 16.07  Άγιος Κήρυκος

Djamel Benyelles με τους Djam & FAM «U & Us”, συμμετοχή της Klaudia Delmer (Γαλλία-Αλγερία)   21.07  Εύδηλος, 22.07   Άγιος Κήρυκος

 

Διοργάνωση :    Δήμος Αγίου Κηρύκου, Δήμος Ευδήλου και Δήμος Ραχών

Καλιτ.Διεύθυνση:         Klaudia Delmer

Παραγωγή :                  Massive Productions

Info:  210-6995200, 6972235932, 6977199034

 www.icarus-festival.ikaria.gr

http://www.freewebs.com/festivalicarus/

Δείτε ένα καλλιτεχνικό βιντεάκι για την προβολή του Φεστιβάλ: YouTube - ICARUS 2008 TV PROMO - IKARIA: http://www.youtube.com/watch?v=94jFE1fXvVM

  

Icarus Festival for Dialogue between Cultures 2008
IKARIA ISLAND, GREECE
Produced by Massive Productions

 

 επιστροφή

 

2. Νέα για τις εκδηλώσεις παραδοσιακού χορού σε σχέση με την Ικαρία:

Φέτος θα έχουμε τη χαρά με καριώτες μουσικούς και χορευτές να συμμετάσχουμε στο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ της Γένοβας στην Ιταλία! Την πρωτοβουλία την είχαν φίλοι γενοβέζοι μουσικοί που έρχονται χρόνια στην Ικαρία και τη λατρεύουν! Γνωρίζοντας λοιπόν καλύτερα καριώτες μουσικούς και χορευτές στο σεμινάριο χορών που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στον Αρμενιστή πρότειναν μία κοινή γενοβεζικη-καριώτικη εκδήλωση για να αναδειχθεί και η ιστορική σχέση Ικαρίας- Γένοβας. Έτσι όπως μπορείτε να δείτε και στο site του φεστιβάλ http://www.chanceeventi.it/suq/calendario2.htm
στις 15-16 Ιουνίου θα γίνουν δύο εργαστήρια διδασκαλίας χορών της Ικαρίας και τη δεύτερη μέρα θα γίνει η κοινή εκδήλωση:αρχικά η γενοβέζικη ρεμπέτικη κομπανία των φίλων μας θα παρουσιάσει ρεμπέτικα τραγούδια στα ελληνικά (και κάποια μεταφρασμένα στην γενοβέζικη διάλεκτο!) και μετά οι γνωστοί Καριώτες μουσικοί Πούλης, Λούκος και Χούτρας θα στήσουν καριώτικο γλέντι με τη βοήθεια χορευτών από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας. Ελπίζουμε να γίνει ωραίο γλέντι που θα ενώσει όλους : γενοβέζους , καριώτες ( από την Ικαρία αλλά και τη Γένοβα, καθώς υπάρχουν λίγοι που μένουν εκεί μόνιμα!) και γενικά έλληνες και φυσικά ξένους από πολλές χώρες που θα είναι εκεί!

 Θα σας στείλουμε υλικό και εντυπώσεις!

Το ίδιο σαββατοκύριακο στην Ικαρία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από το Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας όπου θα παρουσιάσουν χορούς όλα τα τμήματά του (παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων) καθώς και προσκεκλημένοι σύλλογοι από τη Β.Ελλάδα.

 

Επίσης φέτος την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου το 5ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών στην Ικαρία   θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει 50 χορευτές και δασκάλους από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες! Θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε και θα ανακαλύψουμε όλοι μαζί τους χορούς και τις παραδόσεις της  Ικαρίας, των Φούρνων, της Σάμου, της Λήμνου και περιοχών της Μ.Ασίας με ειδικούς δασκάλους για όλες αυτές τις περιοχές. Θα χαρούμε να σας δούμε και να χορέψουμε μαζί στα γλέντια μας -με ζωντανή μουσική τις περισσότερες φορές- σε ταβέρνες της περιοχής! Για πληροφορίες , δείτε το site μας www.ikariadance.com ή τηλεφωνήστε στο ξενοδοχείο Cavos Bay.

 Φιλικά,
Χριστιάνα Κατσαρού

 

επιστροφή

 

3. Η Επαρχία Ικαρίας εκπροσωπείται για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008.
Περίπτερο Ικαρίας, Φούρνων: Νο 155-157-159
Τόπος: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Χρόνος: 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008
Ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Είσοδος: Ελεύθερη για το κοινό
Ειδική Εκδήλωση για την Ικαρία: Κυριακή 30/3, ώρα 13:00, στο χώρο
εκδηλώσεων
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης συνδιοργανώνει με τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για 2η συνεχή χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη μεγαλύτερη στη χώρα συνάντηση για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008, με στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης. Η διοργάνωση αυτή έχει ως στόχο τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, για την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης.
Δέκα οκτώ (18) Σύλλογοι της Επαρχίας Ικαρίας (Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων, Πανικαριακή Αδελφότητα, Πανικάριος Σύλλογος «?'ρτεμις Ταυροπόλος», Φεστιβάλ Ικαρίας, Σύλλογος  Νεολαίας Ικαρίας, Σύλλογος Φουρνιωτών, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, Σύλλογος Ραχιωτών,
Προοδευτικός Σύλλογος Βρακάδων, Σύλλογος «Η ΕΝΩΣΗ», Σύλλογος Αγ.Πολυκάρπου, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος, Σύλλογος Μεσσαριτών, Σύλλογος Μαγγανιωτών, Σύλλογος «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ», Σύλλογος «ΟΙΝΟΗ», Σύλλογος Περαμαριτών, Σύλλογος Χρυσοστομιτών) ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη συμμετοχή της Ικαρίας και των Φούρνων στην Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» με ένα δικό τους περίπτερο, προκειμένου να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών μας.
Το περίπτερο στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της παραδοσιακής Ικαριακής οικιστικής αρχιτεκτονικής, των χρηστικών αντικειμένων της παραδοσιακής κατοικίας και των  παραδοσιακών προϊόντων της Επαρχίας.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού το περίπτερο θα αποτελεί αναπαράσταση του παραδοσιακού πέτρινου Ικαριακού σπιτιού διακοσμημένου με παραδοσιακά αντικείμενα-σκεύη. Στο χώρο του
περιπτέρου θα γίνεται προβολή των νησιών με οπτικο-ακουστικό και έντυπο υλικό και θα προσφέρονται στους επισκέπτες παραδοσιακά προϊόντα (κρασί, τσίπουρο, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, τυροκομικά, κ.α.).
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την Κυριακή 30/3, θα γίνει σε ειδικό χώρο της έκθεσης καλλιτεχνική εκδήλωση, διάρκειας 45 λεπτών, που θα προβάλει τον πολιτισμό των νησιών μας (χορός με τη συνοδεία του βιολιού του Νίκου Φάκαρου και στο λαούτο ο επίσης συμπατριώτης μας Ηλίας Μαυρίκης , θέατρο, τοπική διάλεκτος, και βίντεο-προβολή).
Η προσπάθεια των Συλλόγων, υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας Ικαρίας, θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τον πολιτισμό του τόπου μας!!.. Σας περιμένουμε όλους!...
Περισσότερες πληροφορίες:
Σωτήρης Πολίτης, Πρόεδρος Συλλόγου «'ρτεμις Ταυροπόλος» (τηλ. 6977957600)
Γιάννης Γαγλίας, Πρόεδρος Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων (τηλ. 6944206713)
Μαρίνα Μουλά, Ειδική Γραμματέας Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων (τηλ. 6944530301)
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης: www.edpa.gr

 

επιστροφή

 

4. πανηγυρι στο ΠΕΡΑΜΑ, όπως κάθε χρόνο. Φέτος έγινε στις  7/6/08

 

 επιστροφή

 

5. Πόσος καιρός  πάει που δεν είδατε τι συμβαίνει στο γκρουπ της Ικαρίας στο Φλικρ; Ώρα
είναι λοιπόν να πάτε μια βόλτα
 http://www.flickr.com/groups/ikaria/pool/

 

 επιστροφή

 

6. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το  πρότυπο portal www.myikaria.gr θα είναι σύντομα 
στον αέρα και θα θέλαμε να ανταλλάξουμε τους  διαδικτυακούς μας συνδέσμους ( Links ) στα 
αντίστοιχα πεδία Links των site μας.
Με εκτίμηση,  Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων   Piece of Greece

 

 επιστροφή

 

7. TO ΠAΡΤΥ TOY ΣNI,ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΕΛΠΙΣΤΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΕΦΑΤΟ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ.  ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΝΙ,ΤΑ ''ΠΑΠΙΣΤΑΝΑΚΙΑ'' ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΡΘΕΤΕ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ..ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ-ΕΣΘΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ..
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΟΤΟ 7 ΕΥΡΩ.
ΠΟΛ/ΚΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΗΧ/ΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Δ.ΝΙΚΑΙΑΣ ''ΜΑΝΟΣ ΛΟ'Ι'ΖΟΣ''(ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤO VILLAGE PARK )
Street: Λ.ΘΗΒΩΝ 245
City/Town: N
ikaia, Greece
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΖΟΥΡΑ ..ΣΝΙΚΑΡΙΩΣΗΣ...!!!

 

 επιστροφή

 

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ: Εθελοντικά Προγράμματα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  SOS

 

Καλοκαιρινά Εθελοντικά Προγράμματα 2008

Το έργο του Δικτύου Μεσόγειος S.O.S. βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των εθελοντών που με διάθεση και συνέπεια στηρίζουν τις δράσεις του.  Αν σου αρέσει η δουλειά στη φύση και διαθέτεις τουλάχιστον μία εβδομάδα στο διάστημα 14 Ιουλίου - 3 Αυγούστου μπορείς να πάρεις μέρος σε ένα από τα εθελοντικά προγράμματα:

1.      Σίφνος    Διάστημα: Πέμπτη 17 Ιουλίου – Δευτέρα 28 Ιουλίου (1 περίοδος)

Συμμετέχοντες: 10 άτομα ανά περίοδο

Διαμονή: Κάμπινγκ (καλύπτεται)

Δράσεις:

  • Προετοιμασία/λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων σε κεντρικά σημεία του νησιού
  • Συμμετοχή στην προετοιμασία του πανηγυριού του Προφήτη Ηλία (20/7)
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις εορτασμού του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
  • Περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά
  • Καθαρισμοί παραλιών του νησιού
  • Οργανωμένες περιηγήσεις σε μονοπάτια

2.      Κάρπαθος Διάστημα: Δευτέρα  14 Ιουλίου – Κυριακή 3 Αυγούστου  (3 περίοδοι)

(α) 14/7 έως 20/7, (β) 21/7 έως 27/7 και (γ) 28/7 έως 3/8

Συμμετέχοντες :8 άτομα ανά περίοδο

Διαμονή: Ξενοδοχείο ή bungalows (καλύπτεται)

Δράσεις:

·        Λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης στην περιοχή Διαφάνι

·        Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπλασης μονοπατιών

·        Καθαρισμός των παραλιών περιμετρικά των ακτών τη Βόρειας Καρπάθου και της νήσου Σαρίας.

·        Δραστηριότητες για παιδιά

3. Δήμος Αρτέμιδος (Πήλιο)   Διάστημα: Δευτέρα  14 Ιουλίου – Τρίτη 29 Ιουλίου  (2 περίοδοι)

(α) 14/7 έως 22/7 και (β) 22/7 έως 29/7

Συμμετέχοντες:8 άτομα

Διαμονή: Ξενοδοχείο ή ξενώνες (καλύπτεται)

Δράσεις:

·        Συντήρηση & Ανακατασκευή ιστορικών καλντεριμιών

·        Σήμανση μονοπατιών

·        Προετοιμασία/λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων σε κεντρικό σημείο της περιοχής

·        Περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά

Αν έχεις εμπειρία από παρόμοια προγράμματα μπορείς να πάρεις μέρος σαν ομαδάρχης / ομαδάρχισσα. Σε αυτήν την περίπτωση θα αναλάβεις κάτω από συντονισμό του Δικτύου Μεσόγειος SOS το συντονισμό της ομάδας 8-10 ατόμων στο πεδίο.

 

Οι δράσεις των προγραμμάτων έχουν συμφωνηθεί από τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς και από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Η οργάνωση του καθημερινού προγράμματος πιο συγκεκριμένα συνδιαμορφώνεται από την κάθε ομάδα και τον ομαδάρχη ώστε να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται και στα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.  

Το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα είναι η ετήσια συνδρομή στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , η οποία είναι 25€ για άνεργους/φοιτητές και 50€ για εργαζόμενους.

Αν θέλετε να λάβετε μέρος σε ένα από τα προγράμματα μπορείτε να συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να την αποστείλετε ηλεκτρονικά culture@medsos.gr ή με fax στο

210 8228795. έως και την Δευτέρα 16 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος)

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση στο 210 8228795 & 210 8253435.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας : Ειρήνη Γλυκή

MEDITERRANEAN SOS Network

Mamai 3, 10440, Athens, Greece

Tel/fax : 210 8228795

Email: info@medsos.gr    Website : www.medsos.gr

 

επιστροφή

 

Συνιστούμενο βιβλίο:

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΚΑΡΙΑ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΚΑΡΙΑ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΠΑΤΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ, 2005

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ………………………………………………………………             7

ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1  

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1.1 Εννοιολογικός προσδιορισμός της τουριστικής ανάπτυξης ………......            9

1.2 Διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης …..                12

1.3 Στάδια τουριστικής ανάπτυξης ………………………………………..           14

1.4 Συγκρότηση των προτύπων τουριστικής ανάπτυξης ………………...              17

1.5 Επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης ……………………………...             20

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  2

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.1 Σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος ……………………………….…            24

2.2 Αξιοποίηση αντί της «εκμετάλλευσης» του περιβάλλοντος …………              26

2.3 Πολιτική για την επίτευξη ισόρροπης σχέσης μεταξύ τουρισμού και                    

      περιβάλλοντος ………………………………………………………..…         27

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

 ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

3.1 Εννοιολογικός προσδιορισμός της βιώσιμης τουριστικής

                 ανάπτυξης ………………………………………………………         29

3.2 Προσεγγίσεις της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ………………...              31

3.3 Η φέρουσα  ικανότητα ως εργαλείο εφαρμογής της βιώσιμης                                                                                                                 

       τουριστικής ανάπτυξης ………………………………………………..          33

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

4.1 Έννοια και περιεχόμενο των ειδικών και εναλλακτικών μορφών  

                   τουρισμού ………………………………………………………        36

4.2 Ο ρόλος των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον    

                    βιώσιμο τουρισμό ………………………………………………37

4.3 Ανάλυση του περιεχομένου συγκεκριμένων μορφών ειδικού και

                   εναλλακτικού τουρισμού ………………………………………          39                          

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

5.1 Εννοιολογικό πλαίσιο του σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης ….….              41

5.2 Προσεγγίσεις σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης …………………..             42

5.3 Βασικά στοιχεία στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης …….....              43

5.4 Διαδικασίες σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης ……………..…             45

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

6.1 Τα χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου ……………………….…              47

6.2 Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου …………………………….              48

6.3 Τα νησιά ως τουριστικοί προορισμοί …………………………………             50

 

ΜΕΡΟΣ Β

 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

 ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

7.1 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

               7.1.1 Γενική περιγραφή – Ιστορικά στοιχεία ……………………..        52

               7.1.2 Γεωλογικά χαρακτηριστικά ………………………………....53

               7.1.3 Κλιματολογικά στοιχεία …………………………………..           54

               7.1.4 Θαλάσσιο περιβάλλον ………………………………………        54

               7.1.5 Χλωρίδα ……………………………………………………          54

               7.1.6 Πανίδα ……………………………………………………….55

               7.1.7 Προβλήματα από την υποβάθμιση του φυσικού      

                                περιβάλλοντος ………………………………………..         55

7.2 ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

               7.2.1 Υφιστάμενο δίκτυο μεταφορών …………………………..…56

               7.2.2 Διαθέσιμοι υδατικοί πόροι …………………………………..57

               7.2.3 Απόβλητα – Απορρίμματα ………………………………...          57

               7.2.4 Ενεργειακή εικόνα της Ικαρίας ……………………………..        58

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

8.1 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

               8.1.1 Διοικητική δομή της Ικαρίας          ……………………………     59

               8.1.2 Δημογραφικά στοιχεία ………………………………………59

8.2 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

               8.2.1 Η «Καριώτικη» κοινωνία:…………………………………            61

8.3 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

               8.3.1 Γενικά ………………………………………………………         63

               8.3.2 Πρωτογενής τομέας ………………………………………..          64

               8.3.3 Δευτερογενής τομέας ………………………………………          66

               8.3.4 Τριτογενής τομέας …………………………………………..        67

                               8.3.4.1 Υπηρεσίες, Εμπόριο ……………………………...67

                               8.3.4.2 Τουρισμός ………………………………………       68

                               8.3.4.3 Ιαματικός τουρισμός ……………………………..    76

               8.3.5 Απασχόληση ……………………………………………….         82

               8.3.6 Συμπεράσματα (SWOT Analysis) ………………………...           84

   8.4 ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

               8.4.1 Χωροταξική διάρθρωση της Ικαρίας …………………….…         87

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

9.1 Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία ………………………………….…            89

9.2 Μοναστήρια και εκκλησίες …………………………………………....           90

9.3 Μουσεία …………………………………………………………..…….          91

9.4 Τοπικές παραδόσεις …………………………………………………….          92

9.5 Τοπική αρχιτεκτονική ……………………………………………….…           92

9.6 Αθλητικές εκδηλώσεις – υποδομές …………………………………....            93

9.7 Κέντρα πολιτισμού ……………………………………………………..          94

9.8 Παραδοσιακά προϊόντα της Ικαρίας …………………………….……             94

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

10.1. Στοιχεία της εκπαίδευσης στην Ικαρία ……………………………..            96

10.2. Οι υποδομές και υπηρεσίες υγείας της Ικαρίας …………………….             96

10.3. Η διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ικαρίας ……………               97           

 

ΜΕΡΟΣ Γ΄

 ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: ΕΡΕΥΝΑ,  ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11

ΕΡΕΥΝΑ: «ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

11.1 Μεθοδολογία της  έρευνας …………………………………………...           98

11.2 Στόχοι της έρευνας …………………………………………..………            101

11.3 Η επιλογή του νησιού της Ικαρίας ………………………………….             102

11.4 Οι βασικές υποθέσεις της έρευνας …………………...……………..             103

11.5 Το ερωτηματολόγιο και η «δειγματοληψία» της έρευνας ………... 104

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

ΑΝΑΛΥΣΗ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

12.1 Παρουσίαση – Ανάλυση των δεδομένων της έρευνας …………..…              106

               12.1.1 Δημογραφικά χαρακτηριστικά ……………………………         106

               12.1.2 Τουριστική εικόνα …………………………………………         111

               12.1.3 Τουριστική ανάπτυξη ……………………………………...        119

               12.1.4 Προτάσεις ανάπτυξης …………………………………...…        124

               12.1.5 Συσχετισμός ερωτήσεων ερωτηματολογίου ..……………            130

12.2 Συμπεράσματα της έρευνας …………………………………………             131

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

 ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

13.1 Καθορισμός των κύριων σκοπών του σχεδίου …………………..…               134

13.2 Το προτεινόμενο σχέδιο: Δράσεις για την βιώσιμη τουριστική

         ανάπτυξη της Ικαρίας ………………………………………………            136

               13.2.1 Δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνική και

                               παραγωγική δομή …………………………….……...           139                                                  

               13.2.2 Δράσεις που αφορούν τη γεωγραφική θέση και τη

                               γεωμορφολογία ………………………………                       143

               13.2.3 Δράσεις που αφορούν το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης,

                               τις ειδικές μορφές τουρισμού και το επίπεδο εκπαίδευσης 144

13.3 Προτάσεις πολιτικής για την εφαρμογή του  προτεινόμενου σχεδίου              150

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ …………………………………………………………………         154

ΣΥΝΟΨΗ ……………………………………………………………………155

SUMMARY …………………………………………………………………156

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ …………………………………………………………            157

ΕΛΛΗΝΙΚΗ………. ………………………………………………………..        157

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ …………………………………………………………              163

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ………………………………………………………166

 

επιστροφή

 

Συνιστούμενο blog:

ιστολόγιο για τα ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

 

Επισκεφθείτε το Μοναδικό Ιστολόγιο (blog-page) που πραγματεύεται ζητήματα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, με ιδιαίτερη σημασία στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο / Βιώσιμη Ανάπτυξη στην μικροκλίμακα του ευαίσθητου νησιώτικου χώρου. Εμπνευστής - δημιουργός του είναι ο Ανδριώτης Αρχιτέκτονας μηχανικός (αποφ. Ε.Μ.Π.- μέλος Τ.Ε.Ε., με ειδίκευση στις εφαρμογές Ανανεωσ. Πηγών Ενέργειας και πιστοποιημένος Σύμβουλος Ανάπτυξης Μ.Μ.Ε. στον ΕΟΜΜΕΧ) Φραντζέσκος Καλλίς, που αν και έχει από το 1991 μετοικήσει στον τόπο καταγωγής του, αναγκάζεται να μοιράζεται την διαμονή του μεταξύ Άνδρου - Αθήνας, και με αγωνία περιμένει τις υποδείξεις, τα άρθρα και την ενεργή - ενθουσιώδη συμμετοχή σας.

 

blog-page: http://aegean-waves--winds.blogspot.com

 e-mail : franky_kal@yahoo.gr & fkall@tee.gr & FrankyK.androsarchitect.rea@gmail.com

 tel.: +30-6970-950642

 

επιστροφή

 

Αλληλογραφία:

«υποχρεώθηκα για να υπερασπίσω την ιδιοκτησία της οικογενείας μου δια της δικαστικής οδού, στρεφόμενος εναντίων συντρόφων δημάρχων και  αντιδημάρχων»

 

Δημοσιεύουμε άλλη μια επιστολή που μας έστειλε ο κ. Ι. Παπανικολάου. Μέχρι σήμερα έχουμε δημοσιεύσει και άλλες επιστολές του για ένα θέμα που στους αναγνώστες του περιοδικού μας είναι γνωστό.

Έχουμε επανειλημμένα γράψει ότι ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε επιστολή λάβουμε για το ίδιο θέμα, στα πλαίσια ενός καλώς εννοούμενου διαλόγου.

Τα θέματα που θίγει ο κ. Παπανικολάου είναι σοβαρά. Και σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή του Καρκιναγρίου, δεν αξίζουν τη σιωπή.

 

Ι. Παπανικολάου                                                                                     Καματερό, 12/06/2008

Δοϊράνης 10                                                      

Τ.Κ. 13451, Καματερό

 

Σύντροφοι,

το πιστεύω μου ότι: “όταν το κόμμα αποκτήσει εξουσία πετυχαίνει θαύματα” Προέρχεται από:

§         Τις διηγήσεις του οικογενειακού μου περιβάλλοντος για το μέγα Έπος της ελεύθερης Ελλάδας στην περίοδο 41-44.

(ο πατέρας μου ήταν ο δικηγόρος Νίκος Παπανικολάου, συντάκτης του κώδικα αυτοδιοίκησης και λαϊκής δικαιοσύνης για την Στερεά Ελλάδα και ο θείος μου ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπανικολάου, στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ Δωρίδος)

§         Τη δωδεκάχρονη υπηρεσία μου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πετρούπολης υπό Δημαρχίας του κομμουνιστή Νίκου Παξιμαδά (το έργο του πρέπει να καταγραφεί από το κόμμα και να διδάσκεται στα νέα στελέχη του κόμματος), ο οποίος εκλεγόταν επανειλημμένα από το 1964 και διοίκησε τον Δήμο έως το 1994, παρέλαβε την πόλη να περιβάλλετε από ενεργά νταμάρια και πέτυχε να την κάνει παγκοσμίως γνωστή πρωτοστατώντας με το Θέατρο Πέτρας το 1986 στην πολιτιστική Πρωτεύουσα της Αθήνας.

Από το γάμο μου με Ικαριώτισσα γνώρισα το χωριό Καρκινάγρι που ανήκει στον Δήμο Ραχών, προπύργιο του κόμματος (το 75% ψηφίζει ΚΚΕ), περίμενα να δω τα επιτεύγματα του  κόμματος μια και η εξουσία είναι δεδομένη. Τα επιτεύγματα αυτά είναι:

§                            Οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν ταξί και έτσι αφού πληρώσεις 37,5 € για να φτάσεις από τον Πειραιά στον Εύδηλο, πρέπει για την μεταφορά σου από τον Εύδηλο στο Καρκινάγρι να πληρώσεις 60€.

§                            Ο κάτοικος που το χειμώνα θέλει να ταξιδέψει για τον Πειραιά, πρέπει να μην έχει βρέξει την προηγουμένη ώστε να βρει το δρόμο ανοιχτό.

§                            Κατά την διαδρομή ανοιγοκλείνεις τις μποριές (πόρτες) του δημοσίου δρόμου γιατί τα “επιδοτούμενα” κατσίκια ζουν ανεξέλεγκτα στο νησί και τα χωριά περιφράζονται ώστε να προστατεύονται από αυτά.

§                            Απαραίτητο για την διαμονή στο χωριό είναι να αγοράσεις γεννήτρια, γιατί η ηλεκτρική γραμμή έχει αρχή τον Άγιο Κήρυκο και καταλήγει στο Καρκινάγρι χωρίς να επιστρέφει για να κλείσει το κύκλωμα. Έτσι λοιπόν όταν υπάρξει βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο της γραμμής διακόπτεται η παροχή του ρεύματος έως ότου επισκευαστεί.

§                            Απαραίτητη είναι και η δεξαμενή νερού, ώστε να μπορέσεις τον μήνα Αύγουστο να επιζήσεις.

§                            Αν έχεις ιδιοκτησία, τα όριά της εξαρτώνται από πόσους ψήφους συγκεντρώνεις στο (σύντροφο) κομματάρχη.

§                            Αν καταγγείλεις αυθαίρετο εκτός γραμμής οικισμού και επί της όχθης του ρέματος, τότε το αυθαίρετο ηλεκτροδοτείται και ο καταγγέλλων μηνύεται ως αυθαίρετος χωρίς να είναι.

§                            Αν επισκεφτείς το ‘Πέζι’ και δεις ότι το δάσος από πρίνους έχει μετατραπεί σε βοσκότοπους, αυτό είναι από τα «κοινωνικά» έργα του Δήμου προς τους συντρόφους κτηνοτρόφους.

Όταν τα «επιτεύγματα» δημιουργούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις τι πρέπει να γίνει σύντροφοι; Όπως:

§         Όταν το Καρκινάγρι που είναι από την πολιτεία χαρακτηρισμένος αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός και οι διοικούντες τον έχουν μετατρέψει από την αυθαίρετη δόμηση σε Λιόσια, Πόρτο Ράφτη, Λούτσα κλπ.

§         Όταν οι πάντες ξέρουν στην Ικαρία ότι κάτι συμβαίνει με τα ναρκωτικά και έχει αρχίσει ο λεγόμενος “ναρκωτουρισμός” και τα περιστατικά που γίνονται γνωστά οδηγούν σε καταστάσεις “Ζωνιανών” και

§         Όταν η ανεξέλεγκτη βόσκηση και η επιδότηση που καρπώνονται οι κτηνοτρόφοι έχουν δημιουργήσει τεράστια αύξηση στα αιγοπρόβατα και οι δασικές εκτάσεις παραδίδονται στο έλεος των ζώων, μετατρέπονται σε βοσκοτόπια, εν συνεχεία σε γυμνά, έρημα τοπία προς όφελος των ολίγων τσομπάνηδων.

Τα λαμπρά επιτεύγματα των συντρόφων που ελέγχουν την εξουσία εν ονόματος του κόμματος, τα δέχθηκα και σε προσωπικό επίπεδο.

Με βάρος ψυχής υποχρεώθηκα για να υπερασπίσω την ιδιοκτησία της οικογενείας μου δια της δικαστικής οδού, στρεφόμενος εναντίων συντρόφων δημάρχων και  αντιδημάρχων, οι οποίοι αντί να δεχτούν σαν κομμουνιστές που είναι, τα λάθη τους  (κάνοντας αυτοκριτική) οδηγούν δια της κομματικής πειθαρχίας τους συντρόφους, συντάσσοντας καταλόγους και περνώντας αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια, ώστε να αποδείξουν ότι τα λάθη τους είναι συλλογικά.

Συγκεκριμένα:

Το 1994 εκδίδεται η οικ. μου άδεια αφού προηγουμένως ο κοινοτάρχης μου χορήγησε βεβαίωση ότι δεν καταπατώ κοινοτική έκταση όπως και πράγματι συνέβαινε, καθώς και σε τοπογραφικό διάγραμμα άδειας της περιοχής που είχε εκδοθεί το 1987 εμφανιζόταν το οικόπεδό μου χωρίς να το τέμνει κανένας δρόμος.

Το 1996 ο τότε κοινοτάρχης και σημερινός αντιδήμαρχος στην εκτός σχεδίου περιοχή που είναι και όχθη ρέματος, αντί να την προστατέψει την χαρακτηρίζει οικόπεδο και κατά την διάρκεια της θητείας του κατασκευάζεται οικοδομή χωρίς οικ. άδεια και για δε την μεταφορά οικοδομικών υλικών διχοτομείτε με μπουλντόζα το οικόπεδο μου. Ο δρόμος που σχηματίστηκε ώστε να δύναται η εν λόγω οικοδομή, να εξυπηρετείται με όχημα, ονομάζεται παλιό μονοπάτι που πάει στο νεκροταφείο. Η καταγγελία για την αυθαιρεσία είχε σαν αποτέλεσμα, το μεν αυθαίρετο να αποκτήσει από τον δήμαρχο βεβαιώσεις ώστε να εκδίδονται οικ. άδειες «μαϊμού» και να ηλεκτροδοτείται. Ενώ στην δική μου περίπτωση να χαρακτηρίζομαι αυθαίρετος και καταπατητής ώστε για τα μάτια του κόσμου «είδατε τι έπαθε αυτός που κατήγγειλε το γιατρό; (το αυθαίρετο)». Αυθαίρετος ο γιατρός, αυθαίρετος και αυτός!

Για να στηρίξουν τον χαρακτηρισμό ότι καταπατώ δρόμο, εκτός από τον κατάλογο που σχημάτισαν από τους κατοίκους όπου με την κομματική πειθαρχία τους ανάγκασαν, με την δύναμη της πλειοψηφίας πάρθηκε και η 71/07 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι καταπατώ μονοπάτι και πρέπει να γίνει διοικητική αποβολή εις βάρος μου, παρά την άποψη της μειοψηφίας ότι πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να ακουστεί και η άποψη της άλλης πλευράς.

Σύντροφοι ο φασισμός εκτέλεσε τον Μπελλογιάννη αφού πρώτα τον άφησε και απολογήθηκε.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ραχών που λένε ότι είναι σύντροφοι, πως με εκτελούν χωρίς να μου επιτρέψουν να απολογηθώ;

Στον κατήφορο που έχουν οδηγηθεί και παρασέρνουν το κόμμα και την περιοχή που διοικούν κάνοντας την μία αυθαιρεσία πάνω στην άλλη, ζητώ την επέμβαση του κόμματος πριν η δικαστική εξουσία στην οποία έχω καταφύγει, τους αποβάλλει.

                                                                                                Με συντροφικούς χαιρετισμούς

                                                                                                       Γιάννης Παπανικολάου

Την παρούσα επιστολή παραδίδω όπως την θέσει υπόψη του κόμματος ιδιοχείρως στον σύντροφο Χαράλαμπο Βορτελίνο, πρώην Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Συνοδεύεται από τα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν το θέμα.

επιστροφή

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ;

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ 5-7-08: Λάβαμε ένα μήνυμα που αναφέρει ότι ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗΣ η είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για ανακοίνωση του Νοσοκομείου Johns Hopkins σχετικά με την εναλλακτική καταπολέμηση του καρκίνου. 
Επομένως, αποσύρουμε την αναδημοσίευση που είχαμε κάνει. 
Στα αγγλικά η ανακοίνωση-διάψευση του Νοσοκομείου έχει ως εξής:
  HEADLINE: Email Hoax Regarding Cancer
Johns Hopkins Kimmel Cancer Center
Office of Public Affairs
March 2007
EMAIL HOAX REGARDING CANCER
An email falsely attributed to Johns Hopkins describing properties of cancer cells and suggesting prevention strategies has begun circulating the Internet.  Johns Hopkins did not publish the email, entitled "Cancer Update from Johns Hopkins," nor do we endorse its contents.  For more information about cancer, please read the information on our web site or visit the National Cancer Institute's web site at www.cancer.gov <http://www.cancer.gov> .
Another hoax email that has been circulating since 2004 regarding plastic containers, bottles, wrap claiming that heat releases dioxins which cause cancer also was not published by Johns Hopkins.  More information <http://www.jhsph.edu/PublicHealthNews/articles/Halden_dioxins.html> .

επιστροφή

Καλή αντάμωση στο επόμενο τεύχος.

Στείλτε μας άρθρα  ή σχόλια δικά σας για δημοσίευση.

Στείλτε μας τη γνώμη σας για την ηλεκτρονική έκδοση. igiann@tee.gr

Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων να λαμβάνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό.