Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

 

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Ηλεκτρονική έκδοση αναπτυξιακού χαρακτήρα της Επαρχίας Ικαρίας

εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης

 

Νέα Περίοδος Τεύχος 5, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006

 

Αφιερώματα: Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, Γκρούβαλοι,

 

Περιεχόμενα

 

Σημείωμα της έκδοσης

 

Αφιέρωμα:  Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

εισαγωγή

9 κείμενα - Ενημερωτικό υλικό για παλιότερες προτάσεις

1.                  Βήματα για προστασία -1995

2.                  Παράδειγμα παρέμβασης πολιτών-1996

3.                  Ενημέρωση ΟΤΑ-1996

4.                  Εθελοντισμός και Ικαρία- 1997-2000

5.                  Προτάσεις για αξιοποίηση του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου- 1999

6.                  Αξιοποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ- Πρόγραμμα LIFE- 1996

7.                  Θεματολογία για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια-Λύκεια της Ικαρίας- 2002

8.                  Πρόταση στο Υπ. Αιγαίου-1998

9.                  Πρόταση για καταγραφή των εκκλησιών της Ικαρίας-Φούρνων - 1999

 

Αφιέρωμα Γκρούβαλοι

Γκρούβαλοι: Χμ! Τι είναι αυτό; (Πέντε απόπειρες προσδιορισμού)

·                    «Γκρούβαλοι», όπως αγενείς... Ελευθεροτυπία 4-1-2006

·                    Για όσους δεν μπήκαν στον κόπο να το δουν στο "Gruvaloi".... (από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας)

·                    Ίσως ήμασταν και εμείς γκρούβαλοι κάποτε…

·                    Ικαρία: Το μέτρο της ψυχής μας (ΟΔΗΓΟΣ για τους επισκέπτες της Ικαρίας), Ηλίας Γιαννίρης

·                    Είμαστε όλοι …γκρούβαλοι, ή τουλάχιστον περάσαμε κάποτε και από ‘κει. Ηλίας Γιαννίρης

 

αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών Επαρχίας Ικαρίας

Ψηφίζουμε; Ναι αλλά πώς;

Ανακοίνωση νέων Προγραμμάτων της Ε.Ε.

Η Νομαρχία Κυκλάδων προσφεύγει στην Ε.Ε. για το  ακτοπλοϊκό αλαλούμ. Η Νομαρχία Σάμου; Η Επαρχία Ικαρίας; Τι;

Ακύρωση προστίμου 4 δις. δρχ. για μονοπώλιο σε ακτοπλόους!!

Αλληλογραφία

 


 

Σημείωμα της έκδοσης

 

Το περιοδικό μας, όπως μάλλον θα διαπιστώνετε, εξελίσσεται. Το ίδιο και η .. παρέα του. Ελπίζω να το βρίσκετε χρήσιμο και ενδιαφέρον.

Στο προηγούμενο φύλλο Νο 4 γράφαμε ότι στο Αιγαίο πρέπει να σημάνει συναγερμός λόγω του αγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολης. Και ότι η Ικαρία, όπως και τα άλλα τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να βρεθεί σε δεινή θέση αν δεν είναι έτοιμη και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να αντιμετωπίσει τα τεράστια μεγέθη στις μεταφορές πετρελαίου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα ατύχημα. Τώρα είναι ο καιρός να κινηθεί η αυτοδιοίκηση, οι Νομαρχίες, οι σύλλογοι και οι πολίτες για να διεκδικήσουν  μερίδιο από τα οικονομικά οφέλη του αγωγού. Το Αιγαίο πρέπει να αποκτήσει μια αποτελεσματική ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας με κατάλληλα μέσα. εξοπλισμό, πόρους. Η «ΣΑΜΙΑΚΗ» δημοσίευσε το κείμενό μας (13/11/06). Ευχαριστούμε.

Στο προηγούμενο τεύχος έγινε ένα μικρό αφιέρωμα στις ξερολιθιές, ως μέρος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Στο παρόν τεύχος συνεχίζουμε την αναζήτηση αυτή μέσα από παλιότερα κείμενα που μπορεί να δώσουν ιδέες για προτάσεις και δράσεις.

Τέλος, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα για τους … «γκρούβαλους», προσπαθώντας να προσδιορίσουμε αυτή την ιδιότυπη Καριώτικη έννοια.  

Μην ξεχνάτε ότι το περιοδικό μας είναι ανοιχτό για κείμενα δικά σας. Για διάλογο, λόγο, αντίλογο. Αλλά και για τη δική σας συμμετοχή στη διάδοσή του. Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποδεκτών για να τους ενημερώνουμε κάθε φορά που βγαίνει καινούργιο τεύχος (περίπου κάθε δίμηνο).

Καλή ανάγνωση

Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr

 

Επιστροφή

 

Αφιέρωμα: Αρχιτεκτονική Κληρονομιά Ικαρίας-Πεπραγμένα

 

Εισαγωγή

Στο προηγούμενο τεύχος (Νο 4) δημοσιεύτηκε ένα μικρό αφιέρωμα για τις ξερολιθιές, που περιείχε τα άρθρα:

·                    Ξερολιθιές: μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα στα αζήτητα (της Γεωργίας Ζαβιτσάνου-ΟΙΚΟ)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ- ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ  ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΤΡΑΣ

Επίσης, στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Κόκκινου για την Αρχιτεκτονική της Ικαρίας και στην εκδήλωση που έγινε το καλοκαίρι 2006 στην Ακαμάτρα (κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός) περισσότερα… Η εκδήλωση του καλοκαιριού έγινε από το σύλλογο ΙΚΑΡΙΑ.

Αναμφισβήτητα, με το βιβλίο του Κόκκινου τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Έχουν πυροδοτηθεί  σκέψεις και δράσεις για την ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας. Εκτός όμως από την εκδήλωση του καλοκαιριού κανένας Ικαριακός φορέας δεν απηύθυνε ακόμη ανοιχτή πρόσκληση για να τεθεί το θέμα, και να τεθούν μέτρα για να σταματήσει η καταστροφή που καθημερινά γίνεται, αλλά και για να έχουν κάποια συμβατή αισθητική οι νέες κατασκευές.

Μόνο ο ίδιος σύλλογος ΙΚΑΡΙΑ πρωτοστάτησε ώστε, εκτός από την εκδήλωση της Ακαμάτρας, να γίνει μια συνάντηση ενδιαφερομένων και ειδικών Ικαρίων στην Αθήνα (29-10-2006) με θέμα την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Ικαρίας και την προστασία της.  Στη συνάντηση αυτή κάλεσαν και εμένα. Εκεί παρουσίασα ένα σημείωμα με τη γνώμη μου καθώς και έναν κατάλογο με δραστηριότητες-προτάσεις-απόψεις κλπ των προηγούμενων χρόνων στις οποίες είχα εμπλακεί, τότε που ακόμη δεν είχαμε το πολυτιμο αυτό βιβλίο του Γιώργου Κόκκινου. Σε αυτές προτείνονταν ορισμένες δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν διάφοροι φορέις της Ικαρίας. Ορισμένες από αυτές περιείχαν και προτάσεις μεθόδευσης για να τεθεί το θέμα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού . Τις παραθέτω και εδώ γιατί μπορεί να πάρει κανείς ιδέες ακόμη και σήμερα .

 Η.Γ.


 

Συμβολή για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας,

(Τα 5 σημεία που ακολουθούν παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Ικαρίων, που έγινε μετά από πρόσκληση του συλλόγου ΙΚΑΡΙΑ, στην οικία του Μπάμπη Καρίμαλη, Βάρκιζα, 29-10-2006. Εδώ δημοσιεύεται με μερικές συμπληρώσεις. Η.Γ.)

 

Το βιβλίο του Γιώργου Κόκκινου αποτελεί σημαντικότατο σταθμό για την Ικαρία.

 

1.      Πρέπει να συνταχθούν όροι δόμησης και αρχιτεκτονικές-κατασκευαστικές λεπτομέρειες για την κατασκευή ιδιωτικών έργων στην Ικαρία. Στόχος πρέπει να είναι η έκδοση ειδικού ΠΔ για την Ικαρία.

2.      Πρέπει να απαγορευτεί κάθε παρέμβαση χωρίς μελέτη προς την πολεοδομία- Επιτροπή Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) Ικαρίας, σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους, εκκλησίες, σχολεία, δημόσια κτίρια, νερόμυλους-ανεμόμυλους, μονοπάτια, φραγμούς. Η κάθε μελέτη θα πρέπει να σέβεται την ιστορικότητα του κάθε κτιρίου ή μνημείου και την μη αλλοίωση του βασικού αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα. Ειδικότερα, κάθε επέμβαση από την κάθε εκκλησιαστική επιτροπή να περνάει, ως οφείλει, από ΕΠΑΕ.

3.      Πρέπει να μελετηθεί η απόκτηση γκρεμισμένων σπιτιών από τους ΟΤΑ της Ικαρίας ή άλλες συλλογικότητες μετά από κατάθεση των ποσών απαλλοτρίωσης στο ΤΠΚΔ, πρακτική που ακολουθούν πολλοί δήμοι της χώρας, για δημιουργία ελεύθερων χώρων αλλά και νέων κτιρίων, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ξενώνες κλπ. Στην περίπτωση νέων κτισμάτων θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η μορφή του προϋπάρχοντος κτίσματος.

4.      Πρέπει να γίνει η αρχιτεκτονική καταγραφή όλων των εκκλησιών, μοναστηριών, σχολείων, μύλων, στερνών-πηγών, μονοπατιών της Ικαρίας.

5.      Πρέπει να προστατευτούν και άλλα  πολεοδομικά σύνολα πλην των τριών κηρυγμένων παραδοσιακών οικισμών (Ακαμάτρα, Πέζι, Λαγκάδα) και του Ευδήλου, όπως ο γιαλός Καραβοστάμου, ο Χριστός Ραχών και όλα τα μέρη που γίνονται πανηγύρια.

Ηλίας Γιαννίρης

 

επιστροφή

9 κείμενα - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ στην οποία είχα εμπλακεί μεταξύ 1995-2002

κατατέθηκε στη συνάντηση της 29-10-2006.

 

1.              Βήματα για προστασία-1995

(Ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής του εγχειρήματος ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ, που διοργάνωσε μια ημερίδα στην Αθήνα και ένα Συνέδριο στην Ικαρία το 1995, και που εξέδωσε το ομώνυμο βιβλίο το 1997, συνέταξα διάφορα ενημερωτικά σημειώματα μετά το καλοκαίρι του 1995 προς τους υπεύθυνους των ομάδων εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε. Δυστυχώς οι ομάδες εκείνες δεν απέδωσαν. Ωστόσο, τα γραπτά για τους άξονες δουλειάς εκείνης της περιόδου έμειναν. Στο κείμενο που ακολουθεί (20-11-1995) είχα προτείνει ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να κάνουμε ότι περίπου έκαναν στις Κυκλάδες τότε, και συγκεκριμένα στην Άνδρο. Τα ίδια βήματα πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα. Αυτονόητο είναι ότι οι ίδιοι οι τεχνικοί της Ικαρίας πρέπει να ενδιαφερθούν για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας. Το ίδιο αφορά και τους Δήμους και τους τοπικούς συλλόγους. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί καμιά σοβαρή προσπάθεια γι’ αυτό και είναι πολύ σοβαρή η καταστροφή που συντελείται συνεχώς μέχρι σήμερα στα μνημεία μας και στα παραδοσιακά κτίρια της Ικαρίας. Μακάρι το βιβλίο του Γ. Κόκκινου να πυροδοτήσει κάποιες δράσεις των τοπικών τεχνικών και φορέων για προστασία. Η.Γ. 16-11-06)    

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Ηλία Γιαννίρη, 20/11/95  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

(ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΜΠΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ)

Στις 10.11.1995 συναντήθηκα με τον Γιάνννη Ράμμο, Αρχιτέκτονα, Δ/νση Χωροταξίας, που είχε θητεύσει στην Πολεοδομία Κυκλάδων, να μας δόσει συμβουλές από την εμπειρία του για τη διαδικασία προσέγγισης που θα πρέπει να κάνουμε για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας.

·      Βήμα 1ο: Καταγραφή ορισμένων βασικών τύπων σπιτιών με φωτογραφίες, προοπτικά και σχέδια όψεων. Στην καταγραφή να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ΕΠΑΕ

·      Βήμα 2ο: Εκθεση σε κάποιο εκθεσιακό χώρο, σε συνεργασία μα Σύλλογο ή ΟΤΑ ή Επαρχείο.

·      Βήμα 3ο: Με μιά συμφωνία κυρίων με την ΕΠΑΕ προτείνεται η έγκριση ορισμένων τύπων σπιτιών και η απαγόρευση ορισμένων υλικών ή δομικών στοιχείων που προξενούν αισθητική αλλοίωση.

·      Βήμα 4ο: Μετά την ΕΠΑΕ, ενημέρωση των μηχανικών για τους τύπους των σχεδίων που θα γίνονται δεκτά από την ΕΠΑΕ.

Επίσης:

·      Η ΕΠΑΕ είναι το μόνο νομοθετικό σώμα που έχουμε για αυτό το σκοπό.

·      Παραδοσιακός Οικισμός χαρακτηρίζεται με Π.Δ. Συνήθως βγαίνει ένα Π.Δ. για κάθε οικισμό χωριστά, μετά από ειδική μελέτη.

·      Στους οικισμούς (δηλαδή στα εντός σχεδίου) οι περιορισμοί πρέπει να είναι αυστηρότεροι από ότι στα εκτός σχεδίου. Π.χ. όχι συρόμενα κουφώματα γενικώς, αλλά εντός οικισμού μόνο ξύλινα κουφώματα, ούτε κάν ανοιγόμενα αλουμινένια. Αλουμινένια κουφώματα απαγορεύονται, εκτός από ορισμένους τύπους βαμένων, ανοιγόμενων και χρωματιστών. Οχι πρόβολοι γενικώς. Οχι περιμετρικά μπαλκόνια. Οχι πλάκα οροφής.

·      Ευχαρίστως θα ερχόταν στην Ικαρία για να ενημερώσει και να δώσει ιδέες…

·      Με τον παραπάνω τρόπο έκανε ό ίδιος τα παραδοσιακά της Ανδρου, και τώρα προστατεύεται η αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Πιστεύω ότι πρέπει η Ομάδα Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και να μας ενημερώσει σχετικά για προτάσεις της.

 

επιστροφή

 

2.              Παράδειγμα παρέμβασης πολιτών-1996

(Ενημερωτικό σημείωμα Ηλία Γιαννίρη (ΟΚΤ 1996) που στάλθηκε στον τοπικό τύπο μετά την απομάκρυνση των καλωδίων από το γιαλό Καραβοστάμου μετά από αίτημα των κατοίκων του χωριού σε ένα κείμενο που είχα συντάξει τότε και που στάλθηκε στην ΔΕΗ και στον ΟΤΕ τόσο στα γραφεία της Ικαρίας όσο και στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Επίσης είχε σταλθεί και στην αυτοδιοίκηση της Επαρχίας Ικαρίας. Προτείνεται ως δείγμα για την δράση που μπορούν να κάνουν οι τοπικοί φορείς. Είναι γεγονός ότι πολλές τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται από ομάδες και κινήσεις πολιτών στην Ικαρία. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη γίνει μια «τράπεζα ανταλλαγής εμπειριών» κάτι σαν οδηγός του πολίτη, ώστε να μεγιστοποιείται η κοινωνική ενεργοποίηση.  Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα των καλωδίων, θα πρέπει η Ικαρία να διεκδικεί την πλήρη υπογειοποίησή τους. Σε αυτό συνηγορεί και η συχνή διακοπή τηλεφώνων και ρεύματος μετά από κακοκαιρίες που ρίχνουν ολόκληρες κολώνες.)

 

ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

Ηλίας Γιαννίρης

Τον Αύγουστο, 180 Καραβοσταμιώτες (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) υπέγραψαν ένα αίτημα προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Το αίτημα αφορούσε τα καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που είχαν τοποθετηθεί κατά καιρούς στο γιαλό του χωριού, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η θέα του χωριού προς τη θάλασσα. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, στη Γέφυρα, από όπου τα απογεύματα οι κάτοικοι απολαμβάνουν το δειλινό. Το αίτημα ήταν πάνδημο καθώς υπέγραψαν ο Πρόεδρος, ο Παπάς, καταστηματάρχες, καπεταναίοι, ψαράδες, οικοδόμοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νεολαίοι, Καραβοσταμιώτες της Αθήνας και της Αμερικής, και γενικά χωριανοί και επισκέπτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Επίσης, μόλις έλαβαν αντίγραφο των 180 υπογραφών τόσο η Κοινότητα Καραβοστάμου όσο και το Επαρχείο Ικαρίας υποστήριξαν το αίτημα της αισθητικής αναβάθμισης και το προώθησαν προς τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Αξίζει να πούμε ότι τα δειλινά του Καραβοστάμου είναι μοναδικά σε όλη την Ικαρία και τιμούν το νησί μας. Και αυτό γιατί ο προσανατολισμός του χωριού είναι δυτικός, ο Βράχος του γιαλού και η απότομη ακτή συμβάλουν αισθητικά στο τοπίο, η θέα περιλαμβάνει τον Εύδηλο, και ο γιαλός έχει πάντα τις βάρκες των ψαράδων που δίνουν ένα άλλο χρώμα στη θέα. Αυτή η σπάνια θέα γίνεται μοναδική επειδή στο Καραβόσταμο μπορεί κανείς  να την απολαύσει πίνοντας έναν καφέ ή το ουζάκι του.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι κάτοικοι που ενοχλήθηκαν από τα καλώδια. Συχνά, διάφοροι επισκέπτες της Ικαρίας, φτάνοντας στο Καραβόσταμο, προσπαθούσαν να βρούν ένα σημείο για να φωτογραφήσουν αυτή την περίφημη θέα, και στριφογύριζαν στην γέφυρα και στην πλατεία άδοξα, καθώς τα ενοχλητικά καλώδια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ δεν άφηναν χώρο για μια καλή φωτογραφία.

Στις αρχές Οκτώβρη, το συνεργείο του ΟΤΕ, ανταποκρινόμενο στο αίτημα, ήρθε στο Καραβόσταμο και πέρασε από άλλη διαδρομή τα τηλεφωνικά καλώδια. Ορισμένα ήταν άχρηστα γιατί δεν υπήρχαν πια οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Αμέσως το τοπίο άλλαξε. Τώρα το χωριό περιμένει και το συνεργείο της ΔΕΗ να περάσει πριν το Καλοκαίρι και να απαλλάξει τη μοναδική αυτή θέα της Γέφυρας του Καραβοστάμου από τα τελευταία ενοχλητικά καλώδια που έχουν απομείνει (σ.τ.σ. στο αμέσως επόμενο διάστημα πράγματι, τα συνεργεία της ΔΕΗ απομάκρυναν όλα τα καλώδια, πλην ενός, που  παραμένει μέχρι σήμερα, ενώ μπορεί να περάσει κάτω από τη γέφυρα).

Μπράβο στους Καραβοσταμιώτες που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, γιατί τα δειλινά του Καραβοστάμου είναι πλεονέκτημα για όλη την Ικαρία. Μπράβο στο συνεργείο του ΟΤΕ που ανταποκρίθηκε γρήγορα στο αίτημα. Μπορεί οι ανάγκες συντήρησης του δικτύου του ΟΤΕ και της ΔΕΗ να είναι τεράστιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται και ορισμένες ενέργειες που βελτιώνουν ποιοτικά το νησί μας, ιδιαίτερα όταν είναι εύκολες και ανέξοδες.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα χωριά της Ικαρίας όπως και της άλλης Ελλάδας, είναι σαν τσαντήρ-μαχαλάδες, με όλα αυτά τα καλώδια που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας. Είναι καιρός να κάνουμε ότι κάνουν και ορισμένες άλλες περιοχές, (Σαντορίνη, Τήνος, Σύρος, Μύκονος, Μακεδονία), που φροντίζουν, τα ευαίσθητα σημεία, και δεν υποβαθμίζουν το τοπίο. Μέχρι και τα ρολόγια της ΔΕΗ κρύβουν ώστε να μην φαίνονται στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Η Αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι, οι γείτονες, οι επισκέπτες, όλοι μπορούμε να συνεργαζόμαστε ώστε η ανάπτυξη της Ικαρίας σε ορισμένους τομείς να μην είναι υποβάθμιση σε ορισμένους άλλους. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου η αναζήτηση της ποιότητας έχει γίνει το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα.

Αλλά, τέτοιες συζητήσεις χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον, και το Καραβόσταμο πάντα προσφέρεται. Ραντεβού λοιπόν την ώρα του δειλινού στα παγκάκια της Γέφυρας, ή στα γύρω μαγαζιά του Τσινιάου, του Φουά, του Δημητρού, του Παρφουλίγκου, και στη Μαντουβάλα.

 

3.              Ενημέρωση ΟΤΑ-1996

(Ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής του εγχειρήματος ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ, που διοργάνωσε μια ημερίδα στην Αθήνα και ένα Συνέδριο στην Ικαρία το 1995, και που εξέδωσε το ομώνυμο βιβλίο το 1997, δραστηριοποιήθηκα για την ευαισθητοποίηση της Ικαριακής αυτοδιοίκησης, σε οργανωτικά θέματα ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση και της προστασίας της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.  Η συνάντηση που αναφέρεται στο παρακάτω κείμενο έγινε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Εκτός από τις εισηγήσεις των ειδικών προβλήθηκαν και βιντεοταινίες για τα παραδείγματα πετυχημένων δημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών στο Πέραμα (Δήμαρχος κ. Πατσιλινάκος) και στα Ανώγεια Κρήτης (Δήμαρχος κ. Κλάδος). Η αυτοδιοίκηση της Ικαρίας, μετά από εκείνη την ενημέρωση άρχισε να δέχεται να κινηθεί για τη συγκρότηση αναπτυξιακής εταιρείας της Επαρχίας Ικαρίας, κάτι που καταφέραμε το 1997-98, μετά από μεγάλο αγώνα. Επίσης, άρχισε να αλλάζει άποψη για τουλάχιστονγια  την αξία των μονοπατιών και την ανάγκη προστασίας τους. )

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Εγχείρημα ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Φορείς:

ΑΘΕΡΑΣ-Αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Ικαρίας

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης- μη κερδοσκοπικό σωματείο

Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων

 

Προς: ΕΠΑΡΧΟ ΙΚΑΡΙΑΣ                                                            Κοινοποίηση:

            ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ και ΦΟΥΡΝΩΝ              ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ κ. Κ. ΣΟΦΟΥΛΗ

            ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ     ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

Μετά τη συνάντηση που είχαμε στον Εύδηλο, στις 18/12/1995 στο φιλόξενο Κουτσουφλάκειο,  όπου συζητήσαμε για μιά σειρά θεμάτων σχετικά με την Ικαρία και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, σας στέλνουμε, όπως είχαμε συμφωνήσει, αντίγραφα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για να είσαστε ενημερωμένοι για τις χρηματοδοτήσεις του 2ου Πακέτου Ντελόρ.

Όπως θα θυμάστε, σε εκείνη την συνάντηση δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν οι δύο επιστήμονες του ΕΜΠ που είχαν προθυμοποιηθεί, γιατί δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ικαρία. Προγραμματίζουμε μιά νέα επίσκεψη στην Ικαρία 1-3 Μαρτίου, για ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Επαρχείο, Συμβούλια Περιοχής, Δήμαρχοι, Πρόεδροι, μέλη Συμβουλίων, γραμματείς) και όποιων άλλων φορέων ενδιαφέρονται (Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Εκπαιδευτικοί). Μέχρι στιγμής μας έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν  οι:

·      Παναγιώτης Παπαγιάννης, νομικός, μέλος της ΚΕΔΚΕ, πρώην Δήμαρχος, εκδότης του Περιοδικού “Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση”, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕΤΑΑ.

·      Οι ερευνητές του ΕΜΠ και ειδικοί για θέματα Τοπικής Ανάπτυξης Δρ. Ηλίας Κουρλιούρος, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, Γιάννης Πραμαγκιούλης, Μεταλλειολόγος, οικονομολόγος μηχανικός,

·      O ειδικός για θέματα αγροτοτουριστικής ανάπτυξης  Φίλιππος Μορτάκης, και

·      O Αρχιτέκτονας Γιάννης Ράμμος, ειδικός για θέματα προστασίας της Αρχιτεκτινικής Κληρονομιάς.

Θα μας ενημερώσουν και θα συζητήσουμε για:

1.    την σημερινή κατάσταση και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη μέσα από θετικά και αρνητικά παραδείγματα άλλων περιοχών,

2.    τη σημασία και το ρόλο που μπορεί να παίξει μιά Αναπτυξιακή Εταιρεία της Τ.Α.,

3.    το πώς στήνεται μιά Αναπτυξιακή Εταιρεία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

4.    τη σημασία που έχει για την Ικαρία σήμερα η ύπαρξη ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) 

5.    τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός ΤΑΠ,

6.    τη μεθόδευση που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αναπτυχθεί ο αργοτοτουρισμός στην ορεινή Ικαρία.

7.    ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε να χτίζουμε με σεβασμό προς την αρχιτεκτονική της Ικαρίας.

8.    λεπτομέρειες για τη διοργάνωση από την Ικαριακή Αυτοδιοίκηση μιάς Πανικαριακής Έκθεσης (ιστορικής-λαογραφικής-πολιτιστικής) ώστε η Ικαρία να συμμετέχει στην Πολυέκθεση της ΕΕΤΑΑ στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Θεσσαλονίκη 1997).

Προτείνουμε η συνάντηση να γίνει στο Κουτσουφλάκειο, το Σάββατο 2/3/1996, ώρα 5:30-10:00μμ. Πιστεύουμε ότι θα βρείτε τα θέματα άκρως ενδιαφέροντα και ελπίζουμε ότι η συμμετοχή των τοπικών φορέων θα είναι μαζική.

Το πρόγραμμα της αποστολής είναι το εξής:

1/3/96 Παρ.

4:00 απόγευμα

Αναχώρηση από Πειραιά με ΜΙΛΕΝΑ για Άγιο Κήρυκο.

 

2 ξημερώματα Σαββάτου.

Άφιξη στον Άγιο Κήρυκο Ύπνος

2/3/96 Σάβ.

 

Περιήγηση (Άγιος Κήρυκος, Περδίκι (μουσείο), Χρυσόστομος, Πλαγιά, Κοσκινάς, Εύδηλος).

 

5:30-10:00 το απόγευμα

Συνάντηση με Ικαριακούς φορείς στο Κουτσουφλάκειο.

3/3/96 Κυρ.

 

Περιήγηση (Κάμπος (μουσείο), Φραντάτο, Ράχες, Γιαλισκάρι, Εύδηλος, Καραβόσταμο, Πλωμάρι, Μονοκάμπι, Άγιος Κήρυκος).

 

7:00 απόγευμα

Αναχώρηση από Αγιο Κήρυκο με ΜΙΛΕΝΑ για Πειραιά.

 

5:00 πρωί της Δευτέρας.

Άφιξη στον Πειραιά.

Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την άποψή σας για το Πρόγραμμα, όπως και τους φορείς που θα αναλάβουν τη φιλοξενία του κλιμακίου. Καλή αντάμωση

με εκτίμηση

ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Ηλίας Γιαννίρης, Χωροτάκτης,

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρία Γιαουτζή, αναπλ. καθηγ. ΕΜΠ, Ηλίας Γιαννίρης, Χωροτάκτης, Μπάμπης Καρίμαλης, Πολ. Μηχ/κός, Νίκος Μαλαχιάς, Καθηγ. Μεσ. Τεχν. Εκπ., Στέλιος Μπαμπάς, Νομικός, Κοινωνιολόγος, Μένιος Τσαμουδάκης, Ασφαλιστ. Σύμβουλος, Κώστας Γαγλίας, οικονομολόγος.

 

4.              Εθελοντισμός και Ικαρία- 1997-2000

(Τα δύο κείμενα που ακολουθούν αφορούν το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα εθελοντικά προγράμματα στην Ικαρία/

Το πρώτο, που αποτελεί απολογισμό, στάλθηκε για δημοσίευση στον τοπικό τύπο και δημοσιεύτηκε στη ΣΑΜΙΑΚΗ και ίσως και στη ΧΑΡΑΥΓΗ. Αναφέρεται στα προγράμματα Εθελοντισμού που υλοποίησε η Ικαρία- μεταξύ των οποίων και για 19 μονοπάτια- κατά την περίοδο που διετέλεσα διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας (άμισθος), αλλά αναφέρεται  και σε προγράμματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Το δεύτερο κείμενο είναι οι προτάσεις που είχαν δοθεί το 1999 στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προκειμένου να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία.

Δυστυχώς, κανένας φορέας ή ΟΤΑ δεν ενδιαφέρθηκε να υλοποιήσει κάποιο παρόμοιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μετά την απομάκρυνσή μου. Τότε είχα υποδείξει ότι θα μπορούσαμε να αναλάβουμε και  νέα έργα για τα μονοπάτια της Ικαρίας, τις εκκλησίες, τους νερόμυλους, τις ακτές, την αποκατάσταση παραδοσιακών κτισμάτων. Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι η Ικαρία θα μπορούσε να απασχολεί περί τους 10 Ευρωπαίους εθελοντές το χρόνο, για διάφορες εργασίες τόσο στην Ικαρία όσο και στους Φούρνους, δηλαδή περίπου 60 εθελοντές μέχρι σήμερα. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να είχε καταγράψει, αποδελτιώσει και φωτογραφήσει όλα τα μονοπάτια, όλους  τους νερόμυλους-ανεμόμυλους, όλα τα σχολικά κτίρια, όλα τα λιοτρίβια και τις μαργούνες, την κατάσταση των φραγμών του Αθέρα, όλες  τις εκκλησίες και τα μοναστήρια.)

Εθελοντισμός και Ικαρία: Μερικά διδάγματα από την τρίχρονη εμπειρία αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας

5-12-2000

Ηλίας Γιαννίρης

Πολεοδόμος-Χωροτάκτης

Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Επαρχίας Ικαρίας (1998-1999)

 

Η Επαρχία Ικαρίας, μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου ΟΤΑ Ικαρίας-Φούρνων ήταν ανάμεσα στους πρώτους 5 φορείς της Ελλάδας που ξεκίνησαν το 1997 τα προγράμματα Εθελοντισμού της νεοσυσταθείσας Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Voluntary Service-EVS), σε άριστη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ). Η πρωτοπορία οφείλεται στην ενθάρρυνση και ένθερμη υποστήριξη από τις Ελληνίδες υπεύθυνες της EVS στη ΓΓΝΓ  Έφη Σκαρμούτσου και Ελβίρα Μπακογιάννη.

Συνολικά διαμορφώθηκαν τρία  Έργα Υποδοχής Εθελοντών που φιλοξένησαν και μπορούν και στο μέλλον να φιλοξενήσουν εθελοντές/ντριες: 

Κωδικός και τίτλος Έργου

Περίοδος

Ευρωπαίοι Εθελοντές που υπηρέτησαν

Αποτελέσματα

1873 (Island of Ikaria-Πρόγραμμα Μονοπατιών)

6/1997 έως 6/1998

4

Καταγραφή με GPS 19 διαδρομών μονοπατιών, συγκρότηση φυτολογίου, φωτογράφηση, χαρτογράφηση μονοπατιών, εντοπισμός σημείων που χρειάζονται διορθώσεις-επισκευές

2196 (Info-point-Σημείο Πληροφόρησης Νεολαίας)

3/1999 έως 3/2000

1

Οργάνωση γραφείου για λειτουργία Σημείου Πληροφόρησης Νεολαίας

2197 (Elderly-Βοήθεια στην Τρίτη Ηλικία)

6/1999 έως 9/1999

4 (δεν ολοκληρώθηκε)

Παροχή επικουρικής βοήθειας στο Γηροκομείο Ικαρίας

Επίσης, εστάλησαν δύο Ικάριοι Εθελοντές σε εθελοντικό πρόγραμμα στη Δανία.

Επομένως, συνολικά η Ικαρία διακίνησε είτε ως φορέας υποδοχής είτε ως φορέας αποστολής εθελοντών, συνολικά 11 εθελοντές, αριθμό καθόλου ευκαταφρόνητο όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα νέο πεδίο δράσης, αλλά και γιατί υπήρχε ανοργανωσιά και απουσία υλικοτεχνικής υποδομής. Στην ουσία ο εθελοντισμός πραγματοποιήθηκε γιατί υπήρχε η θέληση και το μεράκι τριών-τεσσάρων συμπατριωτών μας και ορισμένων αιρετών.

Τα τρία Έργα Υποδοχής Εθελοντών της Ικαρίας έχουν καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων και είναι προσβάσιμα από όλες τις χώρες. Γι αυτό και  η Ικαρία από το 1997 βομβαρδίζεται συνεχώς με αιτήσεις νέων που ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν ως εθελοντές που έρχονται με επιστολές, φαξ και e-mail (μέσω του internet).

Μόνο τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν τους 50 οι νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη που ενδιαφέρθηκαν για την Ικαρία. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει η Ευρωπαϊκή νεολαία για το Έργο 1873 (Πρόγραμμα Μονοπατιών).

Από μια ανάλυση των e-mail του τελευταίου χρόνου, και χωρίς να υπολογίζουμε τα γράμματα και τα φαξ που έχουν σταλθεί, προκύπτει ότι:

·        Έδειξαν για την Ικαρία ενδιαφέρον τουλάχιστον 30 εθελοντές.

·        Η κατανομή τους κατά χώρα έχει ως εξής: Γαλλία 20, Πορτογαλία 2, Ιταλία 2, Αγγλία 1, Σουηδία 1, Ισπανία 1, Ισλανδία 1, Βέλγιο 1, Εσθονία 1.

·        Πολλοί έχουν προηγούμενη εμπειρία εθελοντισμού και αρκετοί είναι με πανεπιστημιακή μόρφωση (κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, ειδικοί για τη διαχείριση οικοσυστημάτων, κοινωνικοί λειτουργοί, καλών τεχνών, βιολόγοι κλπ).

·        Οι φορείς αποστολής εθελοντών που μπορούν να στείλουν πάνω από έναν εθελοντή και που έδειξαν ενδιαφέρον για την Ικαρία είναι 6. Αυτοί κατανέμονται κατά χώρα ως εξής: Γερμανία 2, Ισπανία 2, Σουηδία 1, Γαλλία 1.

Επομένως, η Ικαρία, έχει στα χέρια της ένα σημαντικό δυναμικό κοίτασμα μεγάλης κοινωνικής διάστασης και παράλληλα μηδαμινού κόστους σε σύγκριση με τα οφέλη.

Δυστυχώς όμως, με τη διοικητική αλλαγή στους ΟΤΑ Ικαρίας (Καποδίστριας, νέα Δημοτικά Συμβούλια, Νέο ΔΣ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο), που συνέπεσε και με την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας η Επαρχία Ικαρίας δεν μπόρεσε να δώσει την απαιτούμενη σημασία, μεταξύ άλλων, και στα Εθελοντικά Προγράμματα.

Αν η Ικαρία καταφέρει να αξιοποιήσει αυτό το δρόμο που ήδη είναι ανοιχτός, και διοχετεύσει αυτή την εθελοντική διαθεσιμότητα, τότε θα μπορέσει:

1.      Να προωθήσει σημαντικά σε αριθμό αλλά μικρά και διάσπαρτα έργα που αφορούν τα μονοπάτια του νησιού και που είναι πολύ δύσκολο να γίνουν (καταγραφή, καθαρισμοί, σήμανση, μικρές επιδιορθώσεις). Ας σημειωθεί ότι τα μονοπάτια αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

2.      Να οργανώσει ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας της Τρίτης Ηλικίας που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, όπως έδειξε και ειδική μελέτη του Συλλόγου Γυναικών.

3.      Να κινητοποιήσει την Ικαριακή νεολαία και να τη στρέψει σε δημιουργικές δραστηριότητες που ωφελούν τον τόπο, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά αντισώματα στη νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα (ναρκωτικά, ραστώνη, αδιαφορία, ατομισμός).

Φυσικά το πεδίο είναι ανοιχτό και για την υποβολή νέων Έργων Υποδοχής Εθελοντών. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι: Καθαρισμός ακτών, πυροφύλαξη, κατασκήνωση νεολαίας, καλλωπισμός οικισμών, αποκατάσταση παραδοσιακών κτισμάτων, καταγραφή χλωρίδας-πανίδας, υποστήριξη διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος, που είναι ο φορέας Εθελοντισμού και η Αναπτυξιακή Εταιρεία, που είναι ο φορέας υλοποίησης πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τη ΓΓΝΓ. Οι ανάγκες της Επαρχίας Ικαρίας είναι μεγάλες και θα πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία που της δίνεται.

 

 

Development Society of Ikaria-Fournoi/GREECE

Development Company of Ikaria-Fournoi

17-4-99

Interest in hosting volunteers

There exists great interest in hosting volunteers.

However, the local authorities cannot finance the board and logging of the volunteers because of scarcity of money.

If the EVS can finance board and logging we can host volunteers as follows:

 

Project

Number of volunteers

duration

Starting date

Pathways of the Municipality of Agios Kirikos

3

6 months

March 2000

Pathways of the Municipality of Raches

3

6 months

March 2000

Pathways of the Municipality of Fournoi, and inventory of the coasts

2

6 months

March 2000

Inventory of the Churches-monasteries of Ikaria-Fournoi (All of Ikaria Province) about 200 churches and monasteries

2

6 months

May 2000

Inventory of the coasts of (All of Ikaria Province)

2

6 months

May 2000

Inventory of the watermills  of Ikaria

2

6 months

May 2000

Voluntary work in restoring 2 old farms for ecotourism

4

6 months

March 2000

Inventory of the situation of the coastal-marine ecosystems (All of Ikaria Province)

4

6 months

March 2000

 

 

5.              Προτάσεις για αξιοποίηση του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου- 1999

(Το έγγραφο και το ενημερωτικό σημείωμα  που ακολουθούν στάλθηκαν το 1999 στο ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου και  στους ΟΤΑ της Ικαρίας.  Αφορούσε  το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Β. Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, όπου ανήκει και η Ικαρία. Αποτελεί κραυγαλέα  διαπίστωση το γεγονός ότι το ΤΕΕ Β. Αιγαίου, με πλούσια δράση, σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις έχει ασχοληθεί με την Ικαρία και τους Φούρνους. Εδώ και δεκαετίες οι ομάδες εργασίας, το επιστημονικό έργο και οι Μόνιμες Επιτροπές είναι προσανατολισμένες πρωτίστως στο νησί της Μυτιλήνης και δευτερευόντως της Χίου. Για άρση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας επικοινώνησε εγγράφως (δημοσιεύεται στη συνέχεια) και τηλεφωνικά με το ΤΕΕ Τμ. Β. Αιγαίου και αφού πήρε τις  απαραίτητες πληροφορίες συνέταξε το ενημερωτικό  σημείωμα που δημοσιεύεται μετά την επιστολή προς το ΤΕΕ.. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν τότε για ομάδες εργασίας (1. αραιή κατοίκηση, 2. αποτύπωση εκκλησιών-μοναστηριών, 3. αποτύπωση των φραγμών του Αθέρα και εκτίμηση αποκατάστασης τους, 4. αρχιτεκτονική καταγραφή και τυπολογία-μορφολογία της Ικαριακής Κατοικίας) είναι επίκαιρες και σήμερα. Δυστυχώς, η απομάκρυνσή μου από τη θέση του (άμισθου) Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτ. Ετ. Επαρχίας Ικαρίας τον Ιούλιο 1999 δεν επέτρεψε τη συνέχεια από εμένα εκείνων των προτάσεων. Όμως, δεν τις συνέχισε και κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης και του Επαρχείου είναι μεγάλες. Επίσης, αρνητική είναι και η χρόνια αδράνεια των τοπικών μηχανικών. Μόλις τα τελευταία δύο έτη παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα σχετικά με τη σύσταση Τοπικής Επιτροπής ΤΕΕ Επαρχίας Ικαρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απολογισμό της δράσης του ΤΕΕ 2002-2004 (Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ Νο 2414α, 6-11-06) αναφέρεται ότι το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ έκανε 27 παρεμβάσεις (καμία για Ικαρία),  συγκρότησε 8 Ομάδες Εργασίας (καμία για Ικαρία), έκανε  9 Μόνιμες Επιτροπές (μία για Ικαρία, χωρίς όμως αυτή να κάνει κάποια δράση ή επεξεργασία) και 9 ημερίδες-εκδηλώσεις προσανατολισμένες κυρίως σε Μυτιλήνη και Χίο Η.Γ.).  

    

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Πολυμετοχικός Φορέας της Αυτοδιοίκησης Ικαρίας-Φούρνων

Ταχ. Δ/νση: Κατσούλειο Κτίριο, (υπόψη: Γιώργου Βιτσαρά) Εύδηλος, Τ.Κ. 83302, Ικαρία

 

Δρ. Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος Χωροτάκτης, Διευθύνων Σύμβουλος

Προς τον κ. Παναγιώτη Πιττό, Πρόεδρο του ΤΕΕ-Τμήμα Βορειανατολικού Αιγαίου

Ερεσού 5, Μυτιλήνη, 81100, Τηλ: 0251-40847/48126, Fax: 0251-48127

Κοινοποίηση: Επαρχείο Ικαρίας, Δήμο Αγίου Κηρύκου, Δήμο Εύδήλου, Δήμο Ραχών, Δήμο Φούρνων

3 Απριλίου 1999

Θέμα: Προτάσεις για τη συμπερίληψη της Επαρχίας Ικαρίας στις δραστηριότητες του ΤΕΕ-Τμήμα Β. Αιγαίου

Κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη μου χαρά παρακολουθώ την δραστηριοποίηση του Τμήματος του ΤΕΕ της Περιφέρειάς μας. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας και το δίκτυο συνεργατών της είναι στη διάθεσή σας για ό,τιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της Επαρχίας Ικαρίας.

Μεταξύ άλλων χαίρομαι ιδιαίτερα για τρεις διαδοχικές αποφάσεις του Τμήματος για τη συγκρότηση αμειβόμενων ομάδων εργασίας στα θέματα:

·        «Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου όλων των βιομηχανιών-βιοτεχνιών του Νομού Λέσβου» (ΕΔ-ΤΕΕ 1.2.99)

·        «Αρχιτεκτονική καταγραφή και συλλογή του υπάρχοντος ιστορικού υλικού των εκπαιδευτηρίων των νησιών Λέσβου, Λήμνου και Χίου από το 1900 μέχρι 1960» (ΕΔ-ΤΕΕ 15.2.99)

·        «Καταγραφή Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών στο Νομό Λέσβου» (ΕΔ ΤΕΕ 29.3.99)

Υποθέτω ότι η 1η και η 3η δημοσίευση αφορούν το ίδιο αντικείμενο. Αν πράγματι είναι έτσι, θα σας ζητούσα να προσθέτατε και την Επαρχία Ικαρίας σε αυτή την καταγραφή. Το αντικείμενο δεν θα διευρυνθεί πολύ, ούτε ως προς το κόστος ούτε ως προς τον πρόσθετο απαιτούμενο χρόνο, γιατί η βιομηχανική παραγωγή στην Επαρχία Ικαρίας είναι ανύπαρκτη και η βιοτεχνική ελάχιστη και σε μικρές μονάδες του ενός έως τριών ατόμων. Ωστόσο, ποτέ δεν έχει γίνει αυτή η καταγραφή. Για την Επαρχία Ικαρίας μια τέτοια καταγραφή θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να γίνει αντιληπτή και να ποσοτικοποιηθεί η συγκριτική καθυστέρηση της Επαρχίας μας. Σε περίπτωση που οι συνάδελφοι που ανέλαβαν την καταγραφή αδυνατούν να ανταποκριθούν στην επέκταση της εργασίας τους στην Επαρχία μας, είμαι στη διάθεσή σας για την κινητοποίηση του τοπικού τεχνικού δυναμικού ώστε να επιλέξετε την απαιτούμενη συμπληρωματική υποστήριξη.

Η δεύτερη δημοσίευση, σχετικά με την αρχιτεκτονική καταγραφή των εκπαιδευτηρίων, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Επαρχία Ικαρίας. Η εκπαιδευτική ιστορία της Επαρχίας Ικαρίας είναι σχετικά άγνωστη, παρόλο που υπήρχε ένα σύστημα οργανωμένων σχολείων και ο αναλφαβητισμός των Ικαρίων είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Σήμερα, πολλά από αυτά τα σχολεία αποτελούν σημαντικό οικιστικό πλούτο αλλά και σημαντικό απόθεμα στα χέρια της Αυτοδιοίκησης. Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε την Επαρχία Ικαρίας σε αυτή την αρχιτεκτονική καταγραφή των εκπαιδευτηρίων.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υποβοηθήσει το έργο αυτής της Ομάδας Εργασίας. Οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε είναι πολλοί.

Επίσης, σας παρακαλώ, κατά τους σχεδιασμούς τέτοιων προτάσεων για ομάδες, να μας κοινοποιείτε με τηλεομοιοτυπία στα τηλέφωνα και Fax 01-8228869, 8219855 τις σκέψεις σας, προκειμένου να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας. Με μια τέτοια συνεργασία το ΤΕΕ-Τμήμα Βορειανατολικού Αιγαίου θα μπορέσει να αναπτύξει δράση σε όλα τα νησιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τέλος, θα θέλαμε να ξέραμε τις σκέψεις σας για τον γεωγραφικό καταμερισμό του προϋπολογισμού του Τμήματος προκειμένου να σας προτείνουμε τη συγκρότηση συγκεκριμένων αμειβόμενων ομάδων εργασίας για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Επαρχία μας.

Πιστεύω ότι η ευαισθησία σας για την Περιφέρεια μας και η δραστηριοποίησή σας σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά των ομάδων εργασίας, συνδυασμένες με τη δική μας διαθεσιμότητα, θα οδηγήσουν σε κάλυψη σημαντικών και ζωτικών, για την Επαρχία Ικαρίας, κενών.

Συναδελφικά Ηλίας Γιαννίρης

 

επιστροφή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

27/4/99

Πεδία Συνεργασίας της Επαρχίας Ικαρίας με το Τμήμα Β. Αιγαίου του ΤΕΕ

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Τμήματος Β. Αιγαίου του ΤΕΕ με προτάσεις για την συμπερίληψη της Επαρχίας Ικαρίας στις δραστηριότητες του ΤΕΕ-Τμ. Β. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα προτείναμε να συμπεριληφθεί η Επαρχία Ικαρίας στη δουλειά δύο ομάδων εργασίας:

α) Για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Αρχείου όλων των βιομηχανιών-βιοτεχνιών (έχει αποφασιστεί να γίνει για το Νομό Λέσβου)

β) Για την Αρχιτεκτονική Καταγραφή και συλλογή του υπάρχοντος ιστορικού υλικού των εκπαιδευτηρίων από το 1900 μέχρι το 1960 (έχει αποφασιστεί να γίνει για τα νησιά Λέσβου, Λήμνου και Χίου)

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Παναγιώτη Πιττό, προέκυψε η εξής εικόνα, και οι εξής δυνατότητες:

α. Το αίτημα της προσθήκης της Επαρχίας Ικαρίας θα προταθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας του Τμήματος Β. Αιγαίου.

β. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ στη Σάμο (Μπουρμπούλης, Μακρής, Βλασιάδης κ.ά.) δεν είναι ενεργοποιημένη, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ νοικιάζει γραφεία, έχει φάξ κλπ..

γ. Μπορεί να γίνει μιά Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Επαρχίας Ικαρίας, που να ενεργοποιείται για θέματα της Επαρχίας, να εισηγείται για εκδηλώσεις και προβλήματα. Για να γίνει αυτή η Επαρχιακή Επιτροπή πρέπει:

1. Να συγκεντρωθούμε 5, 7, 10 μηχανικοί και να συντάξουμε μιά επιστολή για να γνωστοποιήσουμε στο ΤΕΕ Β. Αιγαίου το αίτημά μας για σύσταση σε Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Επαρχίας Ικαρίας.

2. Το Τμήμα Β. Αιγαίου να αποφασίσει ότι εγκρίνει τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής

3. Να συνεδριάζουμε για τα ζητήματα της Επαρχίας. (Υπάρχει αποζημίωση 6.000 δρχ ανά συνεδρίαση, όπως ακριβώς και με το Λιμενικό Ταμείο, το Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλες συνεδριάσεις του Δημοσίου)

δ) Το ΤΕΕ Β. Αιγαίου είχε κάνει μιά Ομάδα για το Γ ΚΠΣ στην Περιφέρεια, με υπεύθυνο τον κ. Ζαχαρή, που έκανε καλή δουλειά.

ε) Θα γίνουν 7 αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια σε συνεργασία με το ΙΕΚΕΜ (autocad, αντισεισμικός κανονισμός, Δημόσια έργα, χρηματοοικονομικά κλπ) στη Σάμο. ΝΑ ενδιαφερθούμε και να έχουμε συμμετοχές από Ικαρία.

στ) Μπορούμε να προτείνουμε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για κάποιο (ή κάποια) θέμα (-τα). Στις Ομάδες Εργασίας διατίθενται ποσά από 1,5 εκατ. δρχ έως 6 εκατ. δρχ για διάφορες εκθέσεις, μελέτες κλπ.

ζ) Πρότεινα να μας βοηθήσουν στη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων. Η Πρώτη να είναι «Ρευστότητα εδαφών και κατολισθήσεις στην Επαρχία Ικαρίας» και η δεύτερη «Αναπτυξιακά ζητήματα της Επαρχίας Ικαρίας». Ο Πρόεδρος ήταν πολύ θετικός απέναντι σε αυτές τις προτάσεις.

Μετά από αυτή τη συνεργασία προτείνω τα εξής:

1. Να οργανώσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας συνάντηση των μηχανικών της Ικαρίας και να συστήσουμε Μονιμη Επιτροπή Επαρχίας Ικαρίας του ΤΕΕ, με 3-4 άτομα. (Συνάντηση μεταξύ 7-9 Μαϊου). Όλοι οι μηχανικοί της Επαρχίας να συμμετέχουν. (Πλακίδας, Δογάνης, Κρητικός, Ροζος, Καϊζέρης, Σπανός, Γ. Κόκκινος, Ηλ. Λιγνός, Συμεών Τσιμπίδης, Γ. Γιαννίρης, Ηλ. Γιαννίρης, Αθηνά Γαγλία, κλπ)

2. Να γνωστοποιήσουμε ότι το Χωροταξικό Παρατηρητήριο Αγ. Κηρύκου θα είναι η έδρα της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Επαρχίας Ικαρίας.

3. Να συμμετέχει ο Πλακίδας και άλλοι μηχανικοί (μέχρι 5 συνάδελφοι μπορούν να συμμετέχουν) στα Σεμινάρια.

4. Να διαμορφωθεί πρόταση για χρηματοδότηση των δύο Συνεδρίων (ίσως μέσω της σύστασης δύο ομάδων εργασίας).

5. Να παρακολουθήσουμε το θέμα της επέκτασης στην Ικαρία του έργου των δύο ομάδων εργασίας (καταγραφή βιομηχανίας-βιοτεχνίας, αρχιτεκτονική καταγραφή εκπαιδευτηρίων) και να προτείνουμε να εργαστούν Ικάριοι μηχανικοί για την υλοποίηση της καταγραφής στην Ικαρία. Η καταγραφή να συμπεριλάβει και τους υδρόμυλους-ανεμόμυλους της Ικαρίας.

6. Να προτείνουμε τη σύσταση 4 ομάδων εργασίας (1. αραιή κατοίκηση [2 εκατ.], 2. αποτύπωση εκκλησιών-μοναστηριών [4 εκατ], 3. αποτύπωση των φραγμών του Αθέρα και εκτίμηση αποκατάστασης τους [2 εκατ], 4. αρχιτεκτονική καταγραφή και τυπολογία-μορφολογία της Ικαριακής Κατοικίας [3 εκατ]).

 

Ηλίας Γιαννίρης

Διευθύνων Σύμβουλος

6.              Αξιοποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ- Πρόγραμμα LIFE- 1996

 

(Ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής του εγχειρήματος ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ, συνέταξα διάφορα ενημερωτικά σημειώματα μετά το καλοκαίρι του 1995 προς τους υπεύθυνους των ομάδων εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε. Δυστυχώς οι ομάδες εκείνες δεν απέδωσαν Ένα από εκείνα τα κείμενα δημοσιεύεται εδώ.

Παρόλο που το κείμενο που ακολουθεί δεν αφορά παρά μόνο έμμεσα την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προσανατολισμό του (ξερολιθιές-φραγμοί βοσκοτόπων, μονοπάτια, εγκαταλειμμένοι οικισμοί). Από τότε (1996) μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί αρκετά LIFE. (κάντε κλικ για να δείτε τρια νέα προγράμματα).  Η αυτοδιοίκηση της Ικαρίας ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικοί πόροι δεν αξιοποιούνται. Σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες δεν αναπτύσσονται. Σήμερα, η κυριαρχία της μιζέριας και η διαχείριση της  από την αυτοδιοίκηση δίνουν τον τόνο στην «ανάπτυξη»  του νησιού.)

 

 

Ενημερωτικό σημείωμα

14.3.1996

Συντάκτης: Ηλίας Γιαννίρης

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εγχειρήματος “ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ;”

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

(ΤΡΙΚΑΛΩΝ & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ)

Στις 14.3.1996 πήγα στο ΥΠΕΧΩΔΕ να ρωτήσω για το πρόγραμμα LIFE. Από τους συναδέλφους μου έμαθα τα εξής:

 

Σχετικά με το LIFE

1.    Τα χρήματα για την Ελλάδα δεν είναι πάρα πολλά, ενώ αναμένονται μάλλον κάποιες μεγάλες προτάσεις (Ορνιθολογική, Αρκούδα, Χελώνα, Φώκια).

2.    Απαιτείται ίδια συμμετοχή κατά 50%.

3.    Χρειάζεται συγκεκριμένη και ακριβή διατύπωση και αυτό μάλλον δεν γίνεται μέσα σε 15 μέρες (λήγει στις 31.3.1996), πολλώ δε μάλλον από μη ειδικούς, π.χ. βοτανολόγους (ακριβείς περιγραφές τύπων οικοτόπων όπως περιγράφονται στην Κοινοτική Νομοθεσία κλπ).

 

ΟΜΩΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ. ΙΔΟΥ ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ:

Μπορούμε να πάρουμε (η αυτοδιοίκηση) χρηματοδότηση από Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, που το χειρίζεται η κα Μαρία Αντωνέλλου, Πατησίων-ΠΕΡΠΑ

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ-ΒΗΜΑΤΑ

1.    Γράμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα 2 Συμβ. Περιοχής και το Επαρχείο προς ΥΠΕΧΩΔΕ όπου θα περιγράφουμε τι θέλουμε να κάνουμε (για Προτάσεις βλέπε παρακάτω), στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η Ικαρία-Φούρνοι περιλαμβάνονται με τέσσερεις περιοχές στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “ΦΥΣΗ 2.000”

2.    Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ενεργήσει με αυτοψία, με εκτίμηση ενός κατ’αρχήν μινι σχεδιασμού τον οποίο και θα πληρώσει.

3.    Θα συνταχθεί Τεχνικό Δελτίο για συζήτηση με την Ευρ. Ένωση και έγκριση.

4.    Παράλληλα θα έχουμε κινηθεί ώστε να έχουμε έτοιμη μιά προγραμματική σύμβαση των 2 Συμβ. Περιοχής (ίσως και του Επαρχείου) με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτήν θα προβλέπουμε 3-4 κωδικούς, όσες είναι και οι περιοχές. Ενδέχεται οι ΟΤΑ να πληρώσουν ένα αρχικό μελετητικό ερευνητικό μέρος, σχετικά με την εξειδίκευση έργων. Εδώ πρέπει να εμπλακεί οπωσδήποτε το Πανεπιστήμιο Αθήνας (Γεωργίου), γιατί αποτελεί εγγύηση για να πάρουμε αργότερα τις Περιβ. Μελέτες. Επίσης θα μπορούσαν να εμπλακούν το ΕΜΠ (Γιαουτζή, Κουρλιούρος, Πραμαγκιούλης, Γιαννίρης), το Μουσείο Γουλανδρή (Αχ. Δημητρόπουλος), το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης (Παπαγιάννης), άλλοι Ικάριοι Επιστήμονες ανωτάτου επιπέδου (Συμεών Τσιμπίδης κλπ).

5.    Μόλις (αν) εγκριθεί από την Ευρ. Ένωση υπογράφουμε την Προγρ. Σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά κάνουμε προκήρυξη για Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για κάθε μία από τις περιοχές.

6.    Η κάθε Περιβαλλοντική Μελέτη μεσα θα περιλαμβάνει και φυτοκοινωνιολογική ανάλυση.

7.    Σε γενικές γραμμές δεν χρηματοδοτούν μόνο μελέτες αλλά κυρίως έργα. Μιά αναλογία 25% μελέτη 75% έργα είναι αποδεκτή.

8.    Μετά πηγαίνουμε για ΦΕΚ προστασίας των περιοχών αυτών, αφού έχουμε εντάξει τον αγροτοτουρισμό και τις άλλες ήπιες μορφές τουρισμού, έχουμε ρυθμίσει το θέμα της βοσκής, και αφού έχουμε καθορίσει τα δύο Πάρκα κεραιών.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ

·      Το έργο καθορισμού των τύπων οικοτόπων της Ικαρίας έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Βοτανικής, Πανεπιστήμιο Αθήνας. Καθηγητής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Με αυτούς θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε. Να μας δώσουν ότι στοιχεία έχουν. Να κάνουμε προτάσεις για διεύρυνση των ορίων των περιοχών (ίσως πρέπει να περιληφθούν οι ρεμματιές του Μύρσανου, της Πέρα Πλαγιάς, της Αλάμας-Ντρούτσουλα, και μάλλον όλο το βουνό πάνω από το Μαγγανίτη).

·      Ο κ. Γεωργίου συνεργάστηκε με το Μουσείο Γουλανδρή και με τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο. Επομένως δεν υπάρχει το ασυμβίβαστο ούτε θα δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

·      Η δουλειά που είπαμε να κάνουμε με τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο (δηλ η πρόταση του Μουσείου Γουλανδρή για 4-7 επισκέψεις ενός κλιμακίου στην Ικαρία και καταγραφή των περιβ. προβλημάτων της Ικαριάς) πρέπει να ξεκινήσει γιατί θα βοηθήσει πολύ.

·      Τα αρχικά ποσά που μπορεί η Αυτοδιοίκηση να πάρει είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων. Ωστόσο αν είμαστε φερέγγυοι, κατασκευάσουμε αυτά για τα οποία θα δεσμευτούμε και υπάρξουν βελτιώσεις στην Ικαριακή φύση, τότε μπορούμε να πετύχουμε και άλλες χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και από άλλες πηγές, και σίγουρα από το Περιφερειακό Επιχ. Πρόγραμμα Β. Αιγαίου.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ιδέες-Προτάσεις που μπορούν να περιληφθούν στην αρχική πρόταση-γράμμα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ:

·      Στις περιοχές του “ΦΥΣΗ 2000” να οργανώσουμε τους βοσκότοπους ανασυγκροτώντας τις ξερολιθιές, ορίζοντας βοσκοικανότητα, ρυθμίζοντας τη σχέση των ζώων με το οικοσύστημα.

·      Να συμπληρώσουμε τα μονοπάτια όλου του Αθέρα, ξεκινώντας από αυτά των περιοχών και προεκτείνοντάς τα έξω από τις περιοχές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις.

·      Να κάνουμε δύο ή τρείς ξενώνες (Φούρνοι, Πέζι, Κεντρικός Αθέρας) και ένα οικολογικό κέντρο-σταθμό για ΑΕΙ, μελετητές, παρατηρητές. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε εγκαταλειμένα κτίσματα ή εγκαταλειμένους οικισμούς.

·      Να κάνουμε ένα τοπικό μουσείο φυσικής ιστορίας.

·      Να υλοποιήσουμε τη μελέτη της Χάλαρης.

·      Να εντάξουμε τα Φράγματα στα οικοσυστήματα.

·      Να κατασκευάσουμε πυροφυλάκια και να αποκτήσουμε εξοπλισμό τηλεειδοποίησης για άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού κατάσβεσης.

·      κλπ-κλπ.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ‘ΦΥΣΗ 2000’ της ΙΚΑΡΙΑΣ

Οι τέσσερεις περιοχές Ικαρίας-Φούρνων που προτείνονται για ένταξη στο Δίκτυο “Φύση 2000” είναι της κατηγορίας Α δηλαδή από τους πιό σπουδαίους πανελλαδικά.

Εχουν κωδικοποιηθεί και οι τέσσερεις περιοχές μαζί με αύξοντα αριθμό 143, με τον κωδικό (SITECODE) Α41200004, και την ονομασία (SITE NAME) IKARIA-FOURNOI.

Οι περιοχές αυτές είναι 1)Όλοι οι Φούρνοι, 2)Η ανατολική άκρη της Ικαρίας, 3)Ο Αθέρας από Κοσοίκια-Πέρα Πλαγιά μέχρι Μονοκάμπι-Οξέα, και 4)Ολη η Ρεματιά της Χάλαρης τμήμα του ΠΕΖΙΟΥ και όλη η Νότια περιοχή ανατολικά του Καρκιναγρίου.

Δεν περιλαμβάνεται (ΚΑΚΩΣ) το δάσος του Ράντη. Επίσης ο βιότοπος της Μεσαχτής. Να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Γεωργίου και να μιλήσουμε για αυτά όπως και για τον επανακαθορισμό των ορίων.

Τέλος, δεν φαίνεται να έχουν συνυπολογιστεί τα ενδημικά είδη της Ικαρίας αφού στους σχετικούς πίνακες ο αριθμός των ειδών φυτών με προτεραιότητα φέρονται ως ...ένα. Να ρωτήσουμε μήπως τα έχουν κατατάξει στα άλλα σημαντικά είδη (37) ή στα ελληνικά σημαντικά είδη (21).

Υπάρχουν χάρτες.

7.              Θεματολογία για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια-Λύκεια της Ικαρίας- 2002

(Το κείμενο που ακολουθεί δεν δημοσιοποιήθηκε στον τύπο. Αποτελεί απάντησή μου σε αίτημα της καθηγήτριας κας Μαρίας Μπινίκου, που είδε τη δουλειά μου στο διαδίκτυο και ζήτησε τη γνώμη μου. Είναι αρκετές και σημαντικές οι εργασίες που γίνονται στην Ικαρία στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά εξαιρετική ήταν ή δουλειά που έκανε η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΤΕΕ Ευδήλου με θέμα «Οι Νερόμυλοι της Ικαρίας».  Μάλιστα, εκτός από το ειδικό τεύχος εξέδωσαν  και ένα εξαιρετικό CD-ROM, που θα έπρεπε να προβάλλεται παντού (Πολιτιστικοί σύλλογοι Αθήνας-Ικαρίας, Δήμοι, Σχολεία, Ξενοδοχεία). Είναι συχνό το φαινόμενο να γίνονται πολλές δουλειές για την Ικαρία αλλά να μην υπάρχει αυτό που έγραφα στο σημείο  2 «δεν έχει ακόμη γίνει μια «τράπεζα ανταλλαγής εμπειριών» κάτι σαν οδηγός του πολίτη, ώστε να μεγιστοποιείται η κοινωνική ενεργοποίηση.» .

Το περιοδικό μας ευχαρίστως θα δημοσίευε τέτοιες εργασίες.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα αν γίνεται σχεδιασμένα και βήμα-βήμα με βάση ένα σχέδιο, όπως π.χ. η Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ικαρίας. Δεν είναι τόσο η επιστημονική τεκμηρίωση όσο η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που παράγεται. Μια σύσκεψη των Διευθυντών των Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων της Επαρχίας και η συμφωνία μεταξύ τους για κοινές ενότητες θεματολογίας κάθε χρόνο (π.χ. Αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπου το ένα σχολείο θα μπορούσε να κάνει για τους νερόμυλους, το άλλο για τις εκκλησίες, το τρίτο για το καριώτικο σπίτι κλπ) θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικό έργο αλλά και ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας). 

 

 

Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης

Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας

Αθήνα 10-1-2002

 

Προς Μαρία Μπινίκου, Φιλόλογο, Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου, Αγ. Κήρυκος Ικαρίας

 

Αγαπητή Κυρία Μπινίκου

 

Θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την χρησιμοποίηση κειμένων μου στην εργασία που έκαναν τα παιδιά του Γυμνασίου Αγ. Κηρύκου για την υπερβόσκηση της Ικαρίας, την οποία, αν κατάλαβα καλά, εποπτεύσατε και επιμεληθήκατε.

Όπως σας υποσχέθηκα στη συνάντηση που είχαμε τις ημέρες των γιορτών στην Ικαρία, σας στέλνω δύο αντίτυπα του βιβλίου "ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ;" για τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου. Ελπίζω να τροφοδοτήσουν και άλλες σημαντικές εργασίες.

Είμαι βέβαιος ότι και εσείς θα φροντίσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ώστε να παραλάβω ένα αντίτυπο της σημαντικής εργασίας των παιδιών σας.

Σχετικά με τη θεματολογία των Περιβαλλοντικών Εργασιών σας προτείνω ορισμένους τίτλους που σκέφτηκα πρόχειρα. Ελπίζω να σας χρησιμεύσουν.

 

Ευχαριστώ για τη συνεργασία

Χρόνια πολλά

Ηλίας Γιαννίρης

 

Θεματολογία για Περιβαλλοντικές Εργασίες

Ηλίας Γιαννίρης 10-1-2002

τίτλος

Πληροφορίες- Υλικά που υπάρχουν

Λουλούδια και φυτά στα Μονοπάτια της Ικαρίας

·        Πλήρης φωτογραφική συλλογή από 19 διαδρομές που διενήργησαν 4 εθελοντές. Η συλλογή υπάρχει στα χέρια του Μιχάλη Καβουριάρη (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Εύδηλος-Αρέθουσα) και είχε γίνει με την ευθύνη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων Ικαρίας-Φούρνων.

·        Μελέτη για τα μονοπάτια της Ικαρίας από το Φίλιππο Μορτάκη (Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας)

Αιολικό δυναμικό στην Ικαρία

·        Βιβλίο "Ποιο Μέλλον ταιριάζει στην Ικαρία;"

·        Διπλωματική εργασία ΕΜΠ 1995(;) (Καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Γιαουρζή)

·        Μελέτη για το αιολικό δυναμικό της Ικαρίας (Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας)

Πυρκαγιές στην Ικαρία

·        Καταγραφή υπάρχει στο Δασαρχείο από το 1964 μέχρι σήμερα

·        Υλικά και στοιχεία έχω και εγώ λόγω της διδακτορικής μου διατριβής

Το Καριώτικο Σπίτι- Ο Καριώτικος ορεινός Οικισμός

·        Άρθρα στο αφιέρωμα της Καθημερινής για την Ικαρία

·        Βιβλίο "Ποιο Μέλλον ταιριάζει στην Ικαρία;"

·        Βιβλίο του Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Ιδιαιτερότητες στα σκεύη της παραδοσιακής Καριώτικης Ζωής

Το σιφούνι, Το Φυλάκι, Ο Χερόμυλος, Η Μαργούνα (παλιό λιοτρίβι), Η τσαμπούνα και το πιδαύλι, κλπ

·        βιβλίο του Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Παραδοσιακά προϊόντα της Ικαρίας

(Περιγραφή παρασκευής, φύλαξη, συντήρηση)

Το κρασί, Το μέλι, Το τουλουμοτύρι, Το κατσικίσιο παστό, Η κοπανιστή, Η καθούρα, Η χουρμάδα ελιά, Η γλύνα (χοιροσφάγια), κλπ

·        Στοιχεία από το βιβλίο του Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Η Τροφοσυλλογή στην Ικαρία

Χόρτα, μανήτες, κυνήγι, ψάρεμα, αμολατή κτηνοτροφία, σαλιγκάρια, περδικοπαγίδες, σπαράγγια, βατόμουρα, κούμαρα, άγριο πράσο, αρωματικά φυτά, κάπαρη, λούπινα, μέλι.

·        Στοιχεία από συζήτηση με μεγαλύτερους

·        Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Καταγραφή των εγκαταλειμμένων οικισμών της Ικαρίας

·        Παλιοί Χάρτες

·        Στοιχεία από συζήτηση με μεγαλύτερους

·        Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Η οικιστική μετακίνηση του πληθυσμού της Ικαρίας προς τα πεδινά

·        Τηλεφωνικοί κατάλογοι 1991 και 2001 και σύγκριση σε σχέση με τη στασιμότητα και την αύξηση ανά οικισμό.

·        Στοιχεία απογραφής 1991 και 2001

·        Σύγκριση παλιών φωτογραφιών με σημερινές

 

Παραδοσιακές χρήσεις του σχιστόλιθου στην Ικαρία

Ξερολιθιά (διάφορα είδη), κανονικό χτίσιμο σπιτιών, οι ατσίροι, η καριώτικη καμάρα από σχιστόλιθο, ο σχιστόλιθος ως μεντεσές στις πορειές, σκέπαστρο στα πιθάρια με τρύπα για το σιφούνι, η θυρίδα στον τοίχο και στο τζάκι, καμινάδα τζακιού, πλακόστρωση (διάφορα είδη), το πατητήρι, το αλώνι, η στέγη, η πηγή, η στέρνα, ο σχιστόλιθος στο ψάρεμα, η περδικοπαγίδα, το ψήσιμο σε σχιστόλιθο, αυλάκια μεταφοράς νερού από σχιστόλιθο, κλπ

·         Στοιχεία από συζήτηση με μεγαλύτερους

·        Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

Μυστικά της Καριώτικης γης: Σπήλαια και κρυψώνες

·        Στοιχεία από συζήτηση με μεγαλύτερους

·        Αλέξη Πουλιανού "Λαογραφικά της Ικαρίας"

 

 

8.              Πρόταση στο Υπ. Αιγαίου-1998

 

(Στα τέλη του1997 η Καριώτικη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΙΚΑΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, μέσω του κ. Γιώργου Βιτσαρά,  ζήτησε τη συνδρομή μου για να συντάξει πρόταση χρηματοδότησης για την Ανάδειξη-Προστασία της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Επαρχίας Ικαρίας. Το αίτημα διαβιβάστηκε προς την Υπουργό Αιγαίου Κα Ελισάβετ Παπαζώη στις  26 Φεβρουαρίου 1998. Για την Ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το διαβιβαστικό γράμμα έγραφε:

« Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα σας υποβάλλουμε δύο ακόμη προτάσεις:

·      Για την συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης συλλογής παγκόσμιων καλλιτεχνικών έργων που είχαν ως πηγή έμπνευσης τον Μύθο του Ικάρου (Θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Αεραθλητική Ακαδημία που προωθεί το Υπουργείο Αιγαίου)

·      Για την πρώτη καταγραφή του ενάλιου παράκτιου πλούτου της Ικαρίας προκειμένου να εντοπισθούν αξιόλογα καταδυτικά πεδία.»

Το συνολικό κόστος του έργου για την Ανάδειξη-Προστασία της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Επαρχίας Ικαρίας (3 φάσεις) είχε εκτιμηθεί τότε σε 9 εκατ. δρχ. Από το Υπ. Αιγαίου είχε ζητηθεί η χρηματοδότηση της 1ης φάσης με 4 εκατ. Δρχ. Από όσο ξέρω, η πρόταση ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Αιγαίου. Στο μυαλό μου τότε είχα υπόψη μου τη δουλειά που εκπονούσε ο Γ. Κόκκινος και που θα μπορούσε να είχε συμβάλει σημαντικά  τότε, 7  χρόνια πριν.

Το κείμενο που ακολουθεί πιστεύω ότι περιέχει έναν άξονα για μια συνολική αντιμετώπιση της ανάγκης προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ικαρίας).

 

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ:

Ανάδειξη Προστασία Πολιτιστικής-Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Επαρχίας Ικαρίας

 

Το Σχέδιο αυτό προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Από το Υπουργείο Αιγαίου ζητείται η χρηματοδότηση της 1ης Φάσης,

Φάση 1η: Συγκέντρωση της υπάρχουσας γνώσης και εκστρατεία ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας

Διάρκεια 1ης Φάσης: 8 μήνες (Απρίλιος 1998-Νοέμβριος 1998)

·      Συγκέντρωση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ, ΕΜΠ, Ακαδημία, ΕΚΚΕ, Διατριβές κλπ) και παρουσίαση των πορισμάτων, με την έκδοση ενός τόμου.

·      Έκθεση Φωτογραφίας για τα Πολιτιστικά-Αρχιτεκτονικά μνημεία της Επαρχίας Ικαρίας

·      Έκδοση Βιβλίου μέσω εκδοτικού οίκου (Μέλισσα;)

Φάση 2η: Εφαρμογή

Διάρκεια 2ης Φάσης: 7 μήνες (Σεπτέμβριος 1998- Μάρτιος 1999)

·      Σύνταξη μελετών για την θεσμοθέτηση της προστασίας των οικισμών και των μνημείων και υποβολή για έγκριση.

·      Συνεννόηση με την ΕΠΑΕ για την εφαρμογή, συνεργασία με τοπικούς μηχανικούς.

Φάση 3η: Επέκταση

Διάρκεια 3ης Φάσης: 10 μήνες (Νοέμβριος 1998-Σεπτέμβριος 1999)

·      Ενεργοποίηση του ΥΠΠΟ για ολοκληρωμένη προσέγγιση της ιστορικής κληρονομιάς (των προϊστορικών, κλασσικών, βυζαντινών και νεότερων μνημείων)

·      Κινητοποίηση Πόρων για την συνχρηματοδότηση ανασκαφών

·      Προώθηση συστηματικής ανασκαφής στο Να, και ενδεχόμενα σε ενάλιες αρχαιότητες (Κάμπος, Θέρμα, Νάς) και σε άλλα σημαντικά μνημεία.

·      Συνολική έκδοση και προβολή του νησιού (Οδηγός, Βιβλία, Internet, Χάρτης)

 

Ο συντάκτης της πρότασης

 

Δρ. Ηλίας Γιαννίρης Πολεοδόμος Χωροτάκτης

 

 

 

9.              Πρόταση για καταγραφή των εκκλησιών της Ικαρίας-Φούρνων - 1999

Η πρόταση απευθύνθηκε προς όλους τους φορείς της Επαρχίας Ικαρίας Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της πρότασης οφείλεται σε σημαντική εθελοντική προσφορά εκ μέρους των Ικαρίων που είχαν προσφερθεί να συμμετέχουν και είχαν δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Κανένας από τους αποδέκτες φορείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν να απαντήσει. Άλλωστε τον Ιούλιο 99 ο  Έπαρχος και οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να μη συμμετέχω πια στην Αναπτυξιακή. Έτσι, ξεμπέρδεψαν και με αυτό το θέμα.

Η πρόταση αυτή έχει μεγάλη υπόσταση. Παράλληλα με το βιβλίο του Γ. Κόκκινου για την Αρχιτεκτονική της Ικαρίας μπορεί να αποτελέσει βάση για προστασία και ανάδειξη. Γιατί, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν μόνο τα ιδιωτικά έργα και το πώς χτίζουμε, αλλά συνολικά το κτισμένο περιβάλλον. 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Πολυμετοχικός Φορέας της Αυτοδιοίκησης Ικαρίας-Φούρνων

Ταχ. Δ/νση: Κατσούλειο Κτίριο, Εύδηλος, Τ.Κ. 83302, Ικαρία

Αποστολέας

Ηλίας Γιαννίρης Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας

Προς

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο

Νομάρχη Σάμου Θαλασσινό Θαλασσινό

Έπαρχο Ικαρίας Στέφανο Παμφίλη

Δήμαρχο Αγ. Κηρύκου Θεόδωρο Θεοδωράκη

Δήμαρχο Ευδήλου Στέλιο Σταμούλο

Δήμαρχο Ραχών Νίκο Ρουζίνο

Δήμαρχο Φούρνων Κώστα Γλαρό

6/5/99

Θέμα: Αρχιτεκτονική Καταγραφή-Αποτύπωση και εκτίμηση της κατάστασης των Εκκλησιών και Μοναστηριών της Επαρχίας Ικαρίας

 

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμοι κύριοι της Αυτοδιοίκησης,

Μετά από συνεργασίες που είχα με ειδικούς τεχνικούς διαπίστωσα ότι μπορεί να γίνει, με σχετικά χαμηλό κόστος,  η Αρχιτεκτονική Καταγραφή και Αποτύπωση των Εκκλησιών και Μοναστηριών της Ικαρίας και των Φούρνων, και η εκτίμηση της κατάστασης του κάθε μνημείου.

Με αυτή την επιστολή σας διαβιβάζω αυτή την πρόταση για υλοποίηση, θεωρώντας ότι το έργο αυτό θα αποδώσει αξία πολύ μεγαλύτερη του όποιου κόστους.

Συγκεκριμένα, το έργο αυτό:

·        Θα βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας

·        Θα βοηθήσει τη γνωριμία των κατοίκων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς με τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Επαρχίας

·        Θα υποστηρίξει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας για την προστασία των μνημείων μας

·        Θα υποστηρίξει τις διεργασίες της κοινωνικής αυτογνωσίας και κοινωνικής συνοχής που τόσο έχει ανάγκη η Επαρχία μας

·        Θα αποτελεί σημαντικό υποστηρικτικό υλικό για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις

·        Θα βοηθήσει στην έκδοση ενός πλήρους οδηγού για τα μνημεία της Επαρχίας Ικαρίας. 

 

Το κόστος του έργου αυτού (χωρίς την τελική μαζική αναπαραγωγή  αντιτύπων) ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια δρχ. και αναλύεται ως εξής:

Φωτογράφηση (περίπου 10 φωτογραφίες ανά μνημείο) και διαστασιολόγηση του κάθε ενός από τα περίπου 400 μνημεία                                 

1.000.000 δρχ

Φωτογραμμετρική επεξεργασία των δεδομένων, δημιουργία φακέλου για κάθε μνημείο 

2.000.000 δρχ

Αναλώσιμα (φίλμ, μελάνια εκτύπωσης, μέσα μαγνητικής αποθήκευσης σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή κλπ)

500.000 δρχ

Καλλιτεχνική επεξεργασία-εκτύπωση του τελικού φακέλου με όλο το υλικό, σε 10 αντίγραφα (6 για Ικαρία-Μητρόπολη, από ένα σε Περιφέρεια, Υπ. Αιγαίου, Υπ. Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ)

500.000 δρχ

 

Σε περίπτωση που υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την υλοποίηση του έργου, είμαι στη διάθεσή σας για τον καθορισμό των λεπτομερειών της υλοποίησης του  από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας.

 Εν αναμονή της απάντησής σας

Με εκτίμηση

Ηλίας Γιαννίρης Διευθύνων Σύμβουλος

 

Αφιέρωμα Γκρούβαλοι

 

Γκρούβαλοι; Χμ! Τι είναι αυτό;

Ένα μικρό αφιέρωμα με 5 απόπειρες προσδιορισμού

 

Συγκεντρώσαμε πέντε απόψεις περί «γκρούβαλων». Και φυσικά και τη δική μας.

 

1.                   Από την Ελευθεροτυπία:

«Γκρούβαλοι», όπως αγενείς...

 

Στο χθεσινό σημείωμα φιλοξένησα εντυπώσεις από την πατρίδα του, Καλαμάτα, Καλαματιανού, απόδημου της ξενιτιάς. Σήμερα, είπα να δώσω το λόγο σε Καριωτίνα, απόδημη της Αθήνας. «Οπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη φορά περίμενα με λαχτάρα τον Αύγουστο για να πάω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, Ικαρία, να απολαύσω την ηρεμία και την ομορφιά, να δω αγαπημένα πρόσωπα, ν' αφήσω το βιολί να με ταξιδέψει στο μέλλον και στο παρελθόν, να πιω το γλυκό κρασί του τόπου μου και να βάλω φτερά στην ψυχή για συναισθήματα ευχάριστα. Δυστυχώς, δεν ήταν όπως περίμενα...», γράφει η Γεωργία Καρναβά - Καρκαλέτσου...
Τα όσα, εν συνεχεία, ενδεικτικά σημειώνει η επιστολογράφος για τα προβλήματα που απασχολούν τους μόνιμους κάτοικους του ακριτικού νησιού του ανατολικού Αιγαίου, με έμφαση στη συγκοινωνία και την υγεία, είναι μάλλον το προοίμιο για ένα θέαμα -φαινόμενο, κυρίως, καλοκαιρινό- που την ενόχλησε ιδιαίτερα: «Μερικοί επισκέπτες δεν είναι σε θέση να σεβαστούν την παράδοση, το τοπικό χρώμα και τις συνήθειες των ντόπιων». Αυτοί, λοιπόν, «...κάτω από την επήρεια του κρασιού (το οποίο έκλεβαν από τραπέζια), του κεφιού, ή δεν ξέρω τι άλλο, πίστεψαν πως μπορούν να εκδηλώσουν, σε κατάμεστο πανηγύρι, ερωτικές επιθυμίες. Βέβαια, εισέπραξαν δυσάρεστη εμπειρία από αγανακτισμένους Ικαριώτες, που πολλά έχουν δει τα μάτια τους τα τελευταία χρόνια»...
Αναρωτιέται, επομένως, αν «...αυτοί που ονομάζουμε "γκρούβαλοι", είναι ο τουρισμός που επιθυμούμε ή, μήπως, η καταστροφή του νησιού;». Οθεν και προτείνει στους τοπικούς συλλόγους, «με την ευαισθησία που δείχνουν στα κοινά», μήπως είναι καιρός «να σταματάει η φιλοξενία, εκεί που αρχίζει η ασυδοσία και η αγένεια»...

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2006

επιστροφή

 

2.                   Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας:

 

Για όσους δεν μπήκαν στον κόπο να το δουν στο "Gruvaloi"....

Άργησα αλλά επήρα την απόφαση να γράψω κάποια πράγματα που έμαθα πριν μερικές μέρες όσον αφορά τους "Γκρούβαλους".
Στο πάρτυ του συλλόγου στις 28/5 είχα μια συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα για τους "Γκρ". Λοιπόν άκουσα μια άποψη που την ακούω για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό και δεν θα διαφωνήσω με την "έχθρα" που τρέφουν κάποιοι για τους " Γκρ". Άλλωστε σε κουβέντα που άνοιξα πριν μερικές μέρες με "Γκρούβαλο" φίλο μου,ούτε αυτός διαφωνούσε πως κάποιοι "χαλάνε την πιάτσα".
"Γκρούβαλος" λοιπόν,θεωρείται ο τουρίστας(είτε ξένος,είτε ελληνας) ο οποίος κατεβαίνει στην Ικαρία για φτηνές διακοπές(μαγκιά του, πολλοί είμαστε έτσι),αλλά παρόλο που οι Καριώτες είναι φιλόξενοι και γενικώς "easy living" άνθρωποι,αυτός "σκάει"με άγριες προθέσεις. Πέρα από την καταστροφή που προκαλεί μερικές φορές στην φύση(βλέπε Νας), εκμεταλλεύεται την ιδιοσυγκρασία και την ανοχή αυτή των Καριωτών.
Κοινώς: Θες να πάρεις από ένα κήπο ντομάτες να φάς; Δεν θα σου πεί κανένας όχι! Μην μπαίνεις όμως και τα γαμάς όλα χωρίς να σκέφτεσαι ότι κι αυτός ο άνθρωπος από εκεί τρώει...
Στα πανηγύρια: Περιμένεις να σηκωθεί ο κόσμος να χορέψει και πας και βουτάς τα φαγητά και τα κρασιά απ΄το τραπέζι!Και άμα σε "χαλάει" κιόλας μην το πίνεις το γαμημένο!!!!! Καλύτερα LOVE PARADE από τα πανηγύρια τα Καριώτικα δεν έχω δεί!Από κάποια φάση και μετά γίνονται όλοι ένα'μικροί-μεγάλοι.Ποιος ο λόγος να γίνονται τσαμπουκάδες όλη την ώρα;Κι αν δεν ξέρεις να χορεύεις τον Καριώτικο(εγώ λέω πως έμαθα) και στραβώνεις που δεν σε αφήνουν να χορέψεις,αν δεν δώσεις δικαίωμα για τα παραπάνω,ίσως καθιερωθεί και ένας Καριώτικος χορός μόνο για τους "Γκρούβαλους" και να'σαι σίγουρος πως δεν θα μας το αρνηθεί κανείς. Δεν έχουν οι Καριώτες το κόμπλεξ του «διαφορετικού», ίσα ίσα που αρκετοί από αυτούς είναι "διαφορετικοί".
Έμαθα επίσης πώς σε κάποιες αναδασώσεις που γίνανε στο νησί συμμετείχανε και κάποια παιδιά από την Villa Amalias(νομίζω στην αναδάσωση του '94,αν θυμάμαι καλά) και ότι οι «Γκρούβαλοι» ήταν περισσότεροι από τους ντόπιους.Δεν βρήκα κάποιους γνωστούς μου από την Villa για να το διασταυρώσω αλλά δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω τον Ikaro (nickname στο site του ΣΝ Ικαρίας) μιας και αυτό είναι προς τιμή όλων των «Γκρούβαλων».
Γιατί λοιπόν να δείχνουμε το κακό και άσχημο πρόσωπο του "βρωμοπάνκη" του "No Future" και καλά style ( που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικό το future μερικών σε σύγκριση με αυτό που λένε μέχρι τα δεκαοχτώ) και να μην δείχνουμε το πρόσωπο αυτό που έχει συνείδηση είτε κοινωνική είτε οικολογική ,δείχνοντας σεβασμό στην φύση και τον κόπο κάποιων ανθρώπων.Μπορεί να μην δεχόμαστε τον όρο και τον θεσμό της ιδιοκτησίας αλλά τουλάχιστον μπορούμε να σεβαστούμε τον κόπο και την φιλοξενία του υποτιθέμενου ιδιοκτήτη.
Τέλος ,θέλω να πώ πως ποτέ δεν αισθάνθηκα άσχημα για το πώς με κοιτάγανε στον δρόμο λόγω της εμφάνισης που είχα, ούτε ένιωσα ότι με προσβάλει η λέξη «Γκρούβαλος". Αλλά ένιωσα αηδία όταν έμαθα πως σε εκείνον τον γραφικό και κλασσικό φούρνο στον Χριστό στις Ράχες που πάς και παίρνεις το ψωμί μόνος σου και αφήνεις τα λεφτά, μπήκανε "Γκρούβαλοι" και αδειάσανε τα ράφια με τα ψωμιά και την ταμειακή μηχανή του φούρναρη λές και ήτανε ο Κόκκαλης!!!!!!!!
Και δεν θέλω να μπώ στην σκέψη ότι μπορεί αυτοί που το κάνανε.... να έχουν τα λεφτάκια του μπαμπάκα τους στην Αθήνα(ή από όπου αλλού ήρθανε)και εκεί να έρχονται και να το παίζουν "ινδιάνοι"!!!!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΚΡΟΥΒΑΛΟΙ
Ας κρατήσουμε όμως την συνείδηση μας καθαρή...

μιας και τα πνευμόνια μας εδώ στην πόλη...
έχουν αρχίσει ήδη να σαπίζουν!
_________________
...Mε τον καιρό να'ναι κόντρα...
http://groups.yahoo.com/group/Gruvaloi/

(ΠΗΓΗ: http://www.snikaria.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=2251)

επιστροφή

 

3.                   Ίσως ήμασταν κάποτε και εμείς γκρούβαλοι

 

(Από ένα νέο Καριώτη (και μάλιστα Καραβοσταμιώτη) πήρα το παρακάτω μήνυμα, ως απάντηση σε ένα κείμενό μου, το οποίο και ακολουθεί στο σημείο 4)

 

«Φίλε Ηλία,

Είδα κάποια αναφορά στους Γκρούβαλους στην σελίδα σου και επειδή μέχρι πριν κάποια χρόνια ίσως ήμουν και εγώ (εμφανισιακά και λίγο όσον αφορά τον τρόπο ζωής) "γκρούβαλος"

σου παραθέτω ένα σύνδεσμο από ένα group που έχω δημιουργήσει από πέρισυ για τους Γκρούβαλους στο Yahoo.Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεις μέλος για να δεις τα μηνύματα απλά θα ήθελα να διαβάσεις το μήνυμα που έγραψα όταν ξεκίνησα το group. Παρόμοιο κείμενο είχα μοιράσει σε αρκετά πανηγύρια πέρισυ το καλοκαίρι και οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Θα με ενδιέφερε πραγματικά η άποψη σου.

 Επίσης σκεφτήκαμε με κάποια παιδιά από το Καραβόσταμο να ξαναφτιάχναμε το καλοκαίρι το μονοπάτι που οδηγεί από το χωριό στον Άρη Ποταμό. Πώς σου φαίνεται η ιδέα? Έχεις καμμιά πληροφορία όσον αφορά το σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μονοπάτι?

 Θα τα πούμε σίγουρα και από κοντά... 
To see my photos visit this link...  http://www.dpgr.gr/usergalleries/index.php?cat=18789

 

επιστροφή

 

4.                    ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ: Ικαρία: Το μέτρο της ψυχής μας

(άρθρο δικό μου που δημοσιεύτηκε στο πρώτο ηλεκτρονικό τεύχος. (δείτε το άρθρο). Δεν δημοσιεύτηκε στο περιοδικόYaughting  που ζητήθηκε αλλά υπήρξε πριν μήνες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του κ. Ξενιά (www.ikaria.gr), και ίσως υπάρχει ακόμη. Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στους Γκρούβαλους)

 

επιστροφή

 

5.                   Είμαστε όλοι …γκρούβαλοι, ή τουλάχιστον περάσαμε κάποτε και από ‘κει.

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή. Όλοι οι μεγαλύτεροι Καριώτες και Καριωτίνες θυμούνται όταν ήταν νέοι κάποιο περιστατικό που κάποιο βράδυ πήγαν στον τάδε κήπο και την έπεσαν στα ζαρζαβατικά, ως μέρος κάποιας νυχτερινής διασκέδασης. Και είναι πολλά τα νέα καριωτάκια που δεν κρατούν τις αναλογίες, το μέτρο. Για παράδειγμα, δεν αφήνουν τον κάβο όταν χορεύουν, λες και είναι οι τέλειοι χορευτές. Και όταν αφήνουν τον κάβο, δεν πάνε τελευταίοι. Και δεν κάνουν τόπο να χορέψουν και οι μεγαλύτεροι. Και δεν λένε καλημέρα σε όλους ανεξαιρέτως όταν βγαίνουν στην πλατεία.  Και δεν αποδίδουν το σεβασμό που πρέπει στους γεροντότερους. Και έρχονται στο νησί τους μόνο για το γνωστό αυγουστιάτικο 15νθήμερο σκεφτόμενοι «τι να πας να κάνεις τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα στην Ικαριά που λείπουν όλοι οι άλλοι». Και δεν διαμορφώνουν Πανικάρια συνείδηση αλλά έναν ιδιότυπο τοπικισμό, γιατί δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν, να μυρίσουν, να σκεφτούν, να συσκεφτούν. Και δεν ενδιαφέρονται για το συλλογικό μέλλον του τόπου τους.

Αν πράγματι αυτά συμβαίνουν με πολλά νέα Καριωτάκια, τότε τι να περιμένει κανείς από τους «γκρούβαλους»;

Ευτυχώς που η πλειοψηφία της Ικαριακής Νεολαίας δεν είναι έτσι. Όμως, κάπως, κάπου πρέπει να μας απασχολούν τέτοια ζητήματα, κάπως πρέπει να τα συζητάμε, κάπως πρέπει να βρούμε τον τρόπο να οργανώνουμε σιγά-σιγά τη χαμένη πανικάρια συνείδηση. Να έχουμε «ματιά» για τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε και τον κάθε «γκρούβαλο», είτε είναι μέσα μας είτε είναι ο ξένος του πανηγυριού που δεν καταλαβαίνει σε τι τόπο βρίσκεται.

Η.Γ.

 

επιστροφή

 

Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών Επαρχίας Ικαρίας

 

 

Δήμος Ραχών Σαμου

Εγγεγραμμένοι:

3.087

Ψήφισαν:

2.047

Συμμετοχή:

66,31%

 

8 / 8 (100,00%)

Έγκυρα:

1.957

Ακυρα / Λευκά:

90

Έδρες:

13

 

Υποψήφιος

Ψήφοι

%

Έδρες

Καρούτσος Φανούριος του Θεοδώρου

981

50,13

8

Γαγλίας Ηλίας του Αλεξάνδρου

421

21,51

2

Κουλουλίας Νικόλαος του Γεωργίου

373

19,06

2

Καστανιάς Θεόδωρος του Γεωργίου

182

9,30

1

 

Δήμος Αγίου Κηρύκου Σαμου

Εγγεγραμμένοι:

4.985

Ψήφισαν:

2.505

Συμμετοχή:

50,25%

 

12 / 12 (100,00%)

Έγκυρα:

2.376

Ακυρα / Λευκά:

129

Έδρες:

13

                                             

Υποψήφιος

Ψήφοι

%

Έδρες

Τέσκος Σπύρος του Γεωργίου

1.326

55,81

8

Λακιός Αντώνιος του Σταύρου

1.050

44,19

5

 

Δήμος Ευδήλου Σαμου

Εγγεγραμμένοι:

3.826

Ψήφισαν:

2.428

Συμμετοχή:

63,46%

10 / 10 (100,00%)

Έγκυρα:

2.327

Ακυρα / Λευκά:

101

Έδρες:

13

 

Υποψήφιος

Ψήφοι

%

Έδρες

Σταμούλος Στυλιανός του Ζαχαρία

1.209

51,96

8

Μαυρογιώργης Ιωάννης του Διογένη

1.118

48,04

5

 

Δήμος Φούρνων Κορσεών Σαμου

Εγγεγραμμένοι:

1.742

Ψήφισαν:

1.160

Συμμετοχή:

66,59%

6 / 6 (100,00%)

Έγκυρα:

1.125

Ακυρα / Λευκά:

35

Έδρες:

13

 

Υποψήφιος

Ψήφοι

%

Έδρες

Μαρούσης Ιωάννης του Γεωργίου

598

53,16

8

Γλαρός Κωνσταντίνος του Χριστοδούλου

328

29,16

3

Γλαρός Γεώργιος του Κωνσταντίνου

199

17,69

2

 

επιστροφή

 

            Ψηφίζουμε με κριτήρια την ποιότητα ζωής και τη μείωση-ανακύκλωση απορριμμάτων

 

(Δυστυχώς το περιοδικό μας δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει το παρόν κείμενο προεκλογικά. Ωστόσο, νομίζουμε ότι έχει διαχρονική αξία και χρησιμότητα. Ας το θυμηθούμε τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές, κρίνοντας τι θα έχουν κάνει μέσα σε αυτή την τετραετία οι 4 δήμοι της Επαρχίας. Η.Γ.)

 

Ψηφίζουμε με κριτήρια  την ποιότητα ζωής  και τη μείωση - ανακύκλωση των απορριμμάτων

 Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε τα κριτήρια στα οποία στηρίζονται σημαντικές επιλογές κι αποφάσεις μας. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης προτείνει να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικά κριτήρια στις επιλογές μας για το Δήμο και τη Νομαρχία της περιοχής μας.

Κριτική αποτίμηση του έργου των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών που απέρχονται

Η κριτική ψήφος μας αλλά και η καθημερινή κριτική μας στάση μπορεί να βελτιώσει τις πόλεις μας και να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση κι ανακύκλωση των απορριμμάτων μας. Με δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα, βασικό κριτήριο για την αποτίμηση του έργου των νυν δημοτικών και νομαρχιακών αρχών – ανεξαρτήτως κομματικής ή άλλης ταυτότητάς τους - πρέπει να είναι τι πραγματικά έκαναν στη διάρκεια της τετραετίας:

- για τη μείωση κι ανακύκλωση των απορριμμάτων,
- το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών,
- την αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών

Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, οι δεσμεύσεις μας απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι συγκεκριμένες και, για πρώτη φορά, υπάρχουν πόροι, με βάση την αρχή της «ευθύνης του παραγωγού», για την οργάνωση και βιωσιμότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης για απορρίμματα συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, μεικτές), ορυκτελαίων και συσκευασιών τους, μπαταριών και συσσωρευτών, οχημάτων, ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Δεν αγνοούμε τις ευθύνες και τις καθυστερήσεις άλλων φορέων ή παραγόντων, αλλά για τα θέματα αυτά η αυτοδιοίκηση έχει σημαντικές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Κριτική στάση

απέναντι στους υποψηφίους, τις νέες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές

που θα εκλέξουμε με την ψήφο μας

 Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που θα εκλεγούν έχουν πλέον – μαζί με τους υπόχρεους παραγωγούς και διακινητές των αντίστοιχων προϊόντων και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης των διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων - σοβαρές ευθύνες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή αλλά, πλέον, και από την ελληνική νομοθεσία. Ψηφίζουμε, λοιπόν, με κριτήρια αν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όχι απλώς στις υποσχέσεις τους:
- Μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι (πάνω από 1500) χώροι ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), διαφορετικά είναι πιθανή η πληρωμή προστίμου ίσως και της τάξης των 40-45.000.000 ευρώ ανά εξάμηνο
- Όλοι οι νέοι χώροι ταφής πρέπει να αφορούν σε ένα μικρό ποσοστό υπολειμμάτων (10-20%) και σε καμμία περίπτωση στο σύνολο ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν δηλαδή και ανακυκλώσιμα, αξιοποιήσιμα υλικά. Μεταξύ άλλων πρέπει να μειωθούν άμεσα τα οργανικά απόβλητα (αποφάγια και κλαδέματα) που θάβονται κατά 25%, 50% και 65% αντίστοιχα μέσα σε 5, 8 και 13 χρόνια (σε σχέση με το 1999). Απαγορεύεται πλέον η ταφή ελαστικών.
- Συλλογή πραγματικών στοιχείων, διαφάνεια και πρόσβαση σε πληροφόρηση για θέματα απορριμμάτων (ποσότητες, τρόποι διαχείρισης, κοστολόγηση κλπ) με βάση και τις αρχές της Σύμβασης του Arhus.
- Μέχρι το τέλος του 2006:
• συλλογή κατά 70% τουλάχιστον των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και αναγέννηση του 80%,
• αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας με ανακύκλωση κι ανάκτηση ενέργειας σε ποσοστό 50-65%,
• συλλογή τουλάχιστον του 30% (κι ανακύκλωση του 80% κατά βάρος των υλικών που εμπεριέχονται) όλων των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και τουλάχιστον του 70% ((κι ανακύκλωση του 95% κατά βάρος των υλικών που εμπεριέχονται) όλων των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών της βιομηχανίας και των οχημάτων.
• αξιοποίηση των μεταχειρισμένων αποβλήτων ελαστικών οχημάτων τουλάχιστον στο 65 % των αποσυρόμενων ελαστικών
• επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση για όλα τα Οχήματα μετά το τέλος Κύκλου Ζωής τους, τουλάχιστον στο 85 % κατά μέσο βάρος ανά όχημα και ανά έτος
• Μείωση και εξάλειψη των επικίνδυνων ουσιών που περιέχονται σε απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο, πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) ή πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρα (PBDE) και περιβαλλοντική διαχείριση τους από χρησιμοποιημένες συσκευές που αποσύρονται τώρα.
• Χωριστή συλλογή τουλάχιστον 4 κιλών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κατά άτομο το χρόνο, αξιοποίηση – επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους μέσα από πιστοποιημένες κι αδειοδοτημένες διαδικασίες και μονάδες.

Ας αξιολογήσουμε τις προτάσεις που κατέθεσαν οι υποψήφιοι, τη σημασία που έδωσαν στα θέματα αυτά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το βαθμό πραγματικής δέσμευσής τους για την ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης και μείωσης απορριμμάτων. Σημαντικό κριτήριο, νομίζουμε, επίσης, ότι είναι και η ξεκάθαρη ή μη δέσμευσή τους ότι θα αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια παρουσίασης της καύσης ως «μαγικής λύσης» για την εξαφάνιση των απορριμμάτων ή η τυχόν υποστήριξή τους - λόγω αδράνειας - σε ξεπερασμένες πρακτικές, όπως οι ΧΥΤΑ.

Οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν

ορθολογικό και δίκαιο σύστημα χρέωσης των τελών καθαριότητας

Mεγάλο ποσοστό της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων οφείλεται στο σημερινό σύστημα χρέωσης των τελών καθαριότητας. Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει: από τον σημερινό αναποτελεσματικό κι αδιαφανή τρόπο (με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, την αντικειμενική αξία και το είδος της χρήσης), σε ένα σύγχρονο σύστημα χρέωσης με βάση την αρχή «πληρώνω ανάλογα με το τι και πόσα πετάω», σύστημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη. Έτσι ο πολίτης θα επιλέγει αν θέλει μέσω της συμπεριφοράς του να πληρώνει λίγα ή περισσότερα τέλη καθαριότητας. Λιγότερα σκουπίδια σημαίνει μικρότερα κόστη για το δήμο.

Οι δήμοι που αδιαφορούν πρέπει να πληρώνουν περισσότερα: Στο χώρο ταφής (υπολειμμάτων μόνο, όχι όλων των απορριμμάτων) η χρέωση των ΟΤΑ πρέπει να γίνεται, επίσης, όχι με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο ή τα οικονομικά μεγέθη αλλά με κριτήριο (και στόχο) την κατακόρυφη μείωση της ποσότητας απορριμμάτων που οδηγείται για ταφή και την αύξηση των προσπαθειών ολοκληρωμένης διαχείρισης (μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης υλικών) σε επίπεδο Δήμου.

Ελέγχουμε την υλοποίηση των υποσχέσεων

 Μια μέθοδος για να ελέγξουμε μετά τις εκλογές ποιες από τις υποσχέσεις τηρούνται είναι:
(α) η ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από διάλογο, αλλά και η υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με στόχο λιγότερα απορρίμματα κατά 70-80% στο τέλος της νέας θητείας των δημοτικών αρχών
(β) η αποτελεσματική συνεργασία με τα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων και η συνεχής βελτίωση της απόδοσης των προγραμμάτων, η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και η ενημέρωσή τους για τα αποτελέσματα, η προσαρμογή των δομών και υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης στις νέες πραγματικότητες και υποχρεώσεις
(γ) ο άμεσος αλλά σοβαρός επανασχεδιασμός της χρέωσης των τελών καθαριότητας με στόχο τη μείωση του ρυθμού αύξησής τους και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες:  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα, τηλ. 210-8224481, 210-8228795,  www.ecorec.gr

επιστροφή

 

            Ανακοίνωση νέων Προγραμμάτων της Ε.Ε.

(Τα δημοσιεύουμε όχι γιατί πιστεύουμε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας -ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει τέτοια προγράμματα- θα κάνει κάτι, αφού η αυτοδιοίκηση της Ικαρίας την έχει καταστήσει ανενεργό,  αλλά έτσι για να βλέπουμε καθαρά τις ευκαιρίες που χάνονται. Κάντε κλικ για ενημερωτικό είμενό μου του 1996 για το πλαίσιο των LIFE. Η.Γ.)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση τριών προγραμμάτων καινοτόμων περιβαλλοντικών έργων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 19 Οκτωβρίου 2006 τη χρηματοδότηση τριών προγραμμάτων καινοτόμων περιβαλλοντικών έργων μέσα στα πλαίσια του προγράμματος LIFE:
1) LIFE-Φύση 2006,
2) LIFE- Τρίτες Χώρες: 2006,
3) LIFE- Περιβάλλον 2006

επιστροφή

 

Η Νομαρχία Κυκλάδων προσφεύγει στην Ε.Ε. για το ακτοπλοϊκό αλαλούμ. Η Νομαρχία Σάμου; Η Επαρχία Ικαρίας; Τι;

 

Η Νομαρχία Κυκλάδων στην Ε.Ε. για το ακτοπλοϊκό αλαλούμ

 

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Φωτιά» για την απαράδεκτη φετινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, που μάλιστα έγινε η αφορμή χιλιάδων ακυρώσεων στα νησιωτικά ξενοδοχεία -κυρίως από ξένους επισκέπτες- και ταλαιπωρίας εκατομμυρίων επιβατών, βάζει στον ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση η νομαρχία Κυκλάδων που προσφεύγει εντός των ημέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ογκοδέστατη αναφορά της νομαρχίας, η οποία φέρει την υπογραφή του νομάχη Δ. Μπάιλα, ζητείται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες των μελών - κρατών την παρέμβασή της έτσι ώστε τα νησιά των Κυκλάδων, και ειδικά η Σίφνος, η Κίμωλος, η Σέριφος και η Κύθνος να βγουν πλέον από την ακτοπλοϊκή απομόνωση, ενώ οι κάτοικοί τους να απολαμβάνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όπως και οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι.
Εκτός από την κοινοτική παρέμβαση για την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων ζητεί από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη σχολαστική διερεύνηση για τυχόν δημιουργία ακτοπλοϊκού «καρτέλ» που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις με συντονισμένες κινήσεις, έτσι ώστε οι τιμές των εισιτηρίων να είναι ίδιες, όπως είναι και οι εκπτώσεις.

Καρτέλ

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην αναφορά της νομαρχίας Κυκλάδων, «όλοι οι ακτοπλοϊκοί όμιλοι συμμετέχουν στις εταιρείες των ανταγωνιστών τους, είτε στις ίδιες είτε σε άλλες περιοχές του Αιγαίου (σταυροειδείς συμμετοχές, με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένη η συνεννόηση μεταξύ τους, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη αγορά χαρακτηρίζεται και από συνθήκες ολιγοπωλίου». Επίσης τονίζεται ότι «κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους όλες σχεδόν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έκαναν ταυτόχρονα εκπτώσεις για τα δρομολόγια από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ διατηρούσαν τις τιμές τους στα υψηλότερα επίπεδα κατά τα τριήμερα της μεγάλης κίνησης». Οσον αφορά τα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους των Κυκλάδων η ανεπαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση, επισημαίνεται ότι «παρατηρήθηκε μακροχρόνια έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, πρώτων υλών, ζωοτροφών, ειδών πρώτης ανάγκης και πολλών άλλων εμπορευμάτων». Τέλος, με την προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, η νομαρχία Κυκλάδων ζητεί την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών στις θαλλάσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών-μελών, την εκπόνηση μελέτης και την πρόταση ευφυούς συστήματος ρύθμισης και συντονισμού των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στο Αιγαίο Πέλαγος, την επιβολή υποχρέωσης προς την Ελληνική Δημοκρατία για την επεξεργασία και εφαρμογή ενός δεσμευτικού γενικού ακτοπλοϊκού δικτύου, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των υπαγόμενων στην περιφέρειά μας νησιών, καθώς επίσης και τη λεπτομερέστατη διερεύνηση τυχόν ακτοπλοϊκού καρτέλ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/09/2006

Επιστροφή

 

Ακύρωση προστίμου 4 δις. δρχ. για μονοπώλιο σε ακτοπλόους!!

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ καταγγελίες για υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών, έκανε χθες ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρεται στην υπόθεση ακύρωσης προστίμου τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών, που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellas Flying Dolphins για παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η εταιρεία - σύμφωνα με τον βουλευτή του Συνασπισμού - απαλλάχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2004 καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσήλθε στο αρμόδιο δικαστήριο για να καταθέσει τα στοιχεία του φακέλου της εταιρείας που του ζητήθηκαν.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο επιβλήθηκε στις εν λόγω ακτοπλοϊκές γραμμές καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε καταχρηστική συγκέντρωση μονοπωλιακής δύναμης. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της εταιρείας άσκησαν έφεση με συνέπεια η λήψη της οριστικής απόφασης να αναβληθεί έως ότου (μέσα σε 90 μέρες) το Ελληνικό Δημόσιο καταθέσει την έκθεσή του για τον κύκλο εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας και τα μερίδια των άλλων εταιρειών που εκτελούσαν δρομολόγια στις συγκεκριμένες γραμμές.

Συνεχείς αναβολές

Όμως, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής του Συνασπισμού, το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέθεσε την έκθεσή του με αποτέλεσμα το δικαστήριο να επανέλθει τον Μάιο του 2004 στην υπόθεση δίνοντας νέα αναβολή. Το ίδιο επαναλήφθηκε και στη δίκη του Δεκεμβρίου του 2004 οπότε το δικαστήριο εξέδωσε οριστική απόφαση με την οποία η εταιρεία όχι μόνον απαλλάχθηκε από την επιβολή του προστίμου, αλλά και διατάχθηκε το Δημόσιο να καταβάλει όλα τα δικαστικά έξοδα στην εταιρεία.  ΤΑ ΝΕΑ , 27/09/2006

 

επιστροφή

 

Αλληλογραφία

1.                                                                                                       12-6-2006

Αγαπητέ Κύριε Γιαννιρη

Ένα μεγάλο  ΜΠΡΑΒΟ   πάλι σε εσάς και όλους  που εργάζονται για την σελίδα αυτήν .

Με όλον το σεβασμό θα ήθελα απλώς να σημειώσω ότι  να μην ξεχνάμε ποτέ

Να αναφερόμαστε και στα Αδέλφια μας τους Φουρνιωτες .

Έχοντας γευτεί την πικρά τις αδιαφορίας  ας μην πράξουμε και εμείς το ίδιο προς εκείνους . Και ας «συμπαρασύρουμε» και τους Φούρνους προς αυτήν την προσπάθεια Ορθής Ανάπτυξης τις Νήσου.

Ευχαριστώ Δ Ν.Π

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Για την ιστοσελίδα αυτή εργάζονται… μόνο εγώ, από το 1999 μέχρι σήμερα.  Ας είναι καλά η κοινή μας τρέλα για τη Νικαριά. Για τους Φούρνους Έχεις δίκιο. Προσέχω. Ήδη στα τεύχη Νο 3 και 4 υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές. Μάλιστα, έχω αρκετό λαογραφικό υλικό, που πρόκειται να δημοσιευτεί σε επόμενα τεύχη. Περιμένω και από τους ίδιους τους Φουρνιώτες νεότερα (ειδήσεις, άρθρα κλπ).

 

2.                                                                                                       9-11-2006

Από Ηλία Γιαννίρη

προς κ. Αλέξιο Ξενιά info@ikaria.gr

Μετά τις συζητήσεις που είχαμε μεταξύ μας την Άνοιξη 2006 για συνεργασία έδωσα την άδεια την ιστοσελίδα www.ikaria.gr  να χρησιμοποιεί τα κείμενα του ηλεκτρονικού περιοδικού ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.asda.gr/ikariaka το οποίο εκδίδω και φέρω την ευθύνη των γραφομένων σε αυτό. Μάλιστα έκανα σαφές ότι τα κείμενα του ηλεκτρονικού μου περιοδικού είναι διαθέσιμα για όποιον άλλο θέλει να τα χρησιμοποιεί αρκεί να αναφέρεται στην πηγή προέλευσης. Δηλαδή στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΙΚΑΡΙΑKΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.asda.gr/ikariaka -εκδότης Ηλίας Γιαννίρης. 

Ωσόσο, διαπίστωσα στην ιστοσελίδα www.ikaria.gr  μια ανακρίβεια: "η ιστοσελίδα news.ikaria.gr είναι δημιούργημα του Ikaria.gr και του Ηλία Γιαννίρη." Αυτό είναι ανακριβές, γιατί δεν φέρω καμία ευθύνη για την ιστοσελίδα www.ikaria.gr

Επίσης έχει γραφτεί στην ιστοσελίδα www.ikaria.gr ότι "Αναδημοσίευση επιτρέπεται με αναφορά στην πηγή και μετά από ειδοποιητήριο μήνυμα προς την ιστοσελίδα  info@ikaria.gr , igiann@ikaria.gr"

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να στέλνεται ειδοποίηση στην ιστοσελίδα www.ikaria.gr για κείμενα που είναι δικά μου. Επίσης, η δική μου διεύθυνση είναι igiann@tee.gr και όχι igiann@ikaria.gr. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τα μηνύματα προς εμένα θα πρέπει να στέλνονται σε μια ιστοσελίδα της οποίας δεν έχω τον έλεγχο όπως είναι το ikaria.gr.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλώ να αναδιατυπώσετε το κείμενο της ιστοσελίδας σας όπως παρακάτω:

"Η ιστοσελίδα news.ikaria.gr είναι δημιούργημα του Ikaria.gr. Για κείμενα που προέρχονται από το ηλεκτρονικό περιοδικό ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.asda.gr/ikariaka αναδημοσίευση επιτρέπεται με αναφορά στην πηγή και μετά από ειδοποιητήριο μήνυμα προς τον Ηλία Γιαννίρη στο igiann@tee.gr."

Έτσι, θα υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των όσων συμφωνήσαμε και των όσων γράφονται στην ιστοσελίδα σας. 

Τέλος σας ενημερώνω ότι στην ιστοσελίδα του περιοδικού ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.asda.gr/ikariaka έχω αναρτήσει άλλα δύο τεύχη (τα Νο 3 και 4), τα οποία, αν επιθυμείτε, μπορείτε να αναρτήσετε και στην δική σας ιστοσελίδα.

Ευχαριστώ για την προτίμηση που δίνετε στην δουλειά που κάνω για την Επαρχία Ικαρίας.

Ηλίας Γιαννίρης

(Σ.τ.σ. Τώρα είναι αναρτημένο και το παρόν 5ο τεύχος)

επιστροφή

 

 

 

επιστροφή

 

Καλή αντάμωση στο επόμενο τεύχος.

Στείλτε μας τη γνώμη σας για την ηλεκτρονική έκδοση. igiann@tee.gr

Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων να λαμβάνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό.

Στείλτε μας άρθρα ή σχόλια δικά σας για δημοσίευση.