Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Ηλεκτρονική έκδοση αναπτυξιακού χαρακτήρα της Επαρχίας Ικαρίας

εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης

 

Νέα Περίοδος Τεύχος 10, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος  2007

 προηγούμενα τεύχη

 

Περιεχόμενα

 

Σημείωμα της Σύνταξης

·         Η βλακεία είναι ανίκητη

·         ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΗ - ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

·         Τα αποτελέσματα των εκλογών στα νησιά του Αιγαίου

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και το Αιγαίο: Μαύρα σύννεφα

 

·         Απογοητευτικές οι δηλώσεις Σουφλιά- Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος

·         Θέσεις του ΤΕΕ Β.Αιγαίου σχετικά με το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς»

·         Δ ΚΠΣ: Μέσα οι ιδιώτες, έξω η Αυτοδιοίκηση

·         Επαναξιολόγηση του Καποδίστρια

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

·         Ο νέος εφιάλτης για το περιβάλλον του Σταύρου Μπένου

·         ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ

·         ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΚΑΙ  ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

 

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:

§         Σχέδιο 10 σημείων για τα δάση

§         Συλλογή υπογραφών

§         Σύγχρονη τεχνολογία για τους εμπρηστές

§         ΟΙ ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ  ΚΑΙΝΕ ΤΗ Ν ΠΕΔΙΝΗ ΗΛΕΙΑ

Τέλος αφιερώματος

 

·         Λαθρομετανάστευση: Μακάβριο θρίλερ στο Αιγαίο

·         ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ Ελλιπής κρίθηκε η δικογραφία -Ξανανοίγουν το φάκελο

·         Αλιεία τόνου : η Επιτροπή κινεί διαδικασίες παράβασης κατά της Ελλάδας

·         2007: Διεθνές Έτος Δελφινιών

·         Διεθνές Συνέδριο για τους ενεργούς πολίτες...

·         ΕΚΛΟΓΕΣ 2007- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Προγραμματική Διακήρυξη Ικαρίας

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ… ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ     

·         Λέσβος:

·         3,7εκ.€ σε έργα για το Β.Αιγαίο -ούτε 1 ευρώ για Ικαρία-Φούρνους

·         Μέτρα για την ένταξη κτηνοτροφικών μονάδων σε επιδοτούμενα προγράμματα

·         ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Ξεπεράσαμε τους 15.000 εθελοντές πανελλαδικά!!

·         e - Περιοδικό "Εύπλοια"   ΙΟΥΛΙΟΣ 2007   

·         Δώδεκα επιπλέον γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας

·         1.700 αγροφύλακες βγαίνουν στην ύπαιθρο

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥΣ

·         Εγκρίθηκε η κατασκευή υβριδικού έργου στο Πέζι της Ικαρίας

·         Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος

·         Καθαρισμός Παραλιών στην Ικαρία από τον Σ.Ν. Αγίου Κηρύκου (δυο κείμενα)

·         Πρωτοβουλία εθελοντών καθάρισε το μονοπάτι Καραβόσταμο-Άρης Ποταμός

·         Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, το «Αρχιπέλαγος»

·         Ο διαδικτυακός τόπος του Κάβο Πάπα

·         ΛΑΓΚΑΔΙΑ 2007: ούλα είναι φάδια της κοιλιάς

 

Αλληλογραφία

1.        Προστασία από φωτιές

2.        προγράμματα που να επιδοτούν επισκευή παραδοσιακής οικίας

3.        επί των ημερών σας κάηκαν 10 άνθρωποι στη Ικαρία!!!

4.        πώς κατασκευάζεται στο Καρκινάγρι, εκτός σχεδίου και στην όχθη ρέματος ένα αυθαίρετο

5.        Πληροφορίες για μονοπάτια

6.        Οδηγίες για κατασκευή blog και διάφορες χρήσιμες διευθύνσεις

το τεύχος είναι 46 σελίδες και  αναρτήθηκε 13/10/2007

επιστροφή

 

Σημείωμα της σύνταξης

 

Οι δασολόγοι διεθνώς ονομάζουν mega-fires τις τεράστιες πυρκαγιές που συμβαίνουν στον Καναδά, στην Αυστραλία και αλλού. Φέτος, αυτές οι μέγα-φωτιές ήρθαν φέτος μαζικά και στην Ελλάδα (όχι ότι δεν υπήρχαν και πριν). Εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Και άλλαξαν τα πάντα, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στα νερά, στην οικονομία, στις επιστημονικές προσεγγίσεις, στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας. Άλλαξαν τα πάντα εκτός από την …κυβέρνηση!

Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε για όλα αυτά με το αφιέρωμα «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και το Αιγαίο: Μαύρα σύννεφα»,  προσπαθώντας να κάνουμε διδακτικές συνδέσεις και αναφορές με τη γειτονιά μας: Για το «τι καίγεται» μετά από μια πυρκαγιά, το «γιατί καίγεται», τι αλλάζει στο περιβάλλον και στα νερά, τι πολιτικές υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τι κάνουμε εμείς.

Η υπόλοιπη ύλη του τεύχους είναι …ποικίλη. Οι πρόσφατες εκλογές, η λαθρομετανάστευση, νέα από όλο το Αιγαίο και την Επαρχία μας, κλπ. Ελπίζουμε να καλύπτει τα ενδιαφέροντά σας και τις ανησυχίες σας.

Περιμένουμε και τη δική σας συμβολή. Στείλτε μας κείμενα για δημοσίευση, προβληματισμούς, ανησυχίες, δράσεις..

Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων για να τους στέλνουμε ειδοποίηση κάθε φορά που αναρτάται στο διαδίκτυο το νέο τεύχος.

Μην ξεχνάτε να συστήνετε την διεύθυνση του Περιοδικού μας www.asda.gr/ikariaka όπου μπορείτε.

 

Καλή ανάγνωση!

Ο εκδότης Ηλίας Γιαννίρης

 

επιστροφή

 

 

Η βλακεία είναι ανίκητη

 

Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους το κείμενο που ακολουθεί, για το τι κάηκε στις Μεγα-Φωτιές (MEGAFIRES) του καλοκαιριού . Το αλιεύσαμε από τη στήλη «ο Καιρός» της Ελευθεροτυπίας. Είναι μια αντίδραση στη νοοτροπία που καλλιεργούν σε όλους εμάς της κοινωνίας του καναπέ οι «θριαμβολογούντες μαρκουτσοφόροι». Πάνω σε αυτή τη νοοτροπία μας δυστυχώς βασίζεται και η επίσημη χωροταξική και δασική πολιτική εδώ και χρόνια. Ας αποβάλουμε όλοι μας αυτή τη νοοτροπία γιατί πρόκειται περί συλλογικής βλακείας. Αν το κάνουμε, αν νικήσουμε την βλακεία μας,  τότε μπορεί να αλλάξουμε και συμπεριφορά, από τη δραστηριοποίησή μας μέχρι και την πολιτική μας συμπεριφορά. Τότε ίσως διαμορφωθεί και μια νέα αντίληψη για το τι είναι «προοδευτικό» και τι «αντιδραστικό», μια νέα αντίληψη για να αλλάξουμε  τη σημερινή αδιέξοδη πορεία της ανθρωπότητας. [Η.Γ.]. 

 

«ΥΓ Ακου να δεις τώρα σε τι νέα τρέλα έχουμε μπλέξει. Μέχρι πριν από λίγο κυκλοφορούσαμε έξω και μόνο στους 40 και πάνω βαθμούς πραγματικά σκάγαμε από τη ζέστη. Τώρα, όλο και πιο πολλοί δεν αντέχουν από τους 36 και πάνω. Φυσικό. Αμα ζεις νύχτα μέρα με το air condition στους 25 βαθμούς θα βγαίνεις στους 30 και θα ζεσταίνεσαι. Δε θέλει και πολύ μυαλό, αλλά να δεις που στο τέλος θα νικήσουν τα μηχανήματα και όχι η κοινή λογική της επιβίωσης. Γιατί η κοινή λογική θέλει κοινό νου. Εμείς είμαστε ανώτεροι του κοινού.

 

Υπάρχει μια νοοτροπία -ακριβώς από τον τρόπο που σκέφτεται ο νους- στην ανθρώπινη ζωή, που μοιάζει να περνάει απαρατήρητη, κι αυτό είναι το καταστροφικό, ακριβώς επειδή είναι αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ως φυσική και αυτονόητη.

Η νοοτροπία αυτή, που δεν στηρίζεται πουθενά αλλού παρά στην αλαζονεία και τον αυτοθαυμασμό, που δεν έχει καν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, παρά μόνο αν αποδεχτεί κανείς τον ρατσισμό σαν αποδεκτή άποψη για τα πράγματα, σέρνεται και αναπαράγεται όχι επειδή διδάσκεται σε σχολεία ή πανεπιστήμια της ανθρωπότητας, αλλά επειδή διδάσκεται από γενιά σε γενιά, από κοινωνικό σύνολο σε κοινωνικό σύνολο, από άτομο σε άτομο με τις πράξεις. Τις καθημερινές πράξεις.

Πριν από λίγα 24ωρα, και για πολλοστή φορά στη ζωή μου, άκουσα τη ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης να περιγράφει μία από τις πυρκαγιές, κορυφώνοντας την αφήγηση με την ανατριχιαστική επισήμανση:
«Η φωτιά, ευτυχώς, δεν έφτασε στα σπίτια του οικισμού, γιατί μόλις πλησίασε απειλητικά, άλλαξε ο άνεμος και την έστρεψε προς το παρακείμενο δάσος, το οποίο κάηκε».

Να με συμπαθούν οι ανθρωποκεντρικοί άνθρωποι, αλλά εγώ αυτή τη νοοτροπία, που ακούγεται κατά κόρον και αναπαράγεται χωρίς καμιά αντίδραση, πλήρως αποδεκτή, ότι «κάηκαν 80.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, αλλά ευτυχώς δεν απειλήθηκαν σπίτια», όχι απλώς δεν την καταλαβαίνω, όχι απλώς τη θεωρώ ρατσιστική και άγρια, αλλά τη θεωρώ και την αιτία των δεινών του πλανήτη. Συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Οχι γιατί τα σπίτια δεν έχουν χτιστεί -τα πιο πολλά- με τους κόπους των ανθρώπων, και δεν στεγάζουν το βιος τους, την ύπαρξή τους κατά κάποιον τρόπο. Ασε που πολλά είναι σε καταπατημένα. Αλλά γιατί και τα δέντρα στεγάζουν το βιος των χυμών τους, την ψυχή τους, δηλαδή, χωρίς καμία επιστήμη ή λογική να μας έχει αποδείξει γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πιο πολύτιμη για τη φύση από τη ζωή ενός οποιουδήποτε άλλου οργανισμού. Των δέντρων εν προκειμένω και των ζώων του δάσους.

Καμία επιστήμη ή λογική, εκτός από τη συναισθηματική ταύτιση των ανθρώπων με τους ανθρώπους -που δεν δίνει κανένα προβάδισμα σπουδαιότητας και ανωτερότητας- και εκτός από την απολύτως φασιστική και ρατσιστική αντίληψη της ανωτερότητας και σπουδαιότητας του είδους, μόνο και μόνο γιατί έχει τη δύναμη να καταστρέφει -να επιβάλλεται σε πιο ευγενική διάλεκτο- και να λειτουργεί με συνειρμούς -να σκέφτεται σε πιο αυτάρεσκη διάλεκτο- δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη, ότι μια ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τη φύση από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής.

Δεν θέλω να μπω στη συλλογιστική μάλιστα ενός πλήθους επιστημόνων, που, αντιθέτως, από τις πράξεις του ανθρώπινου είδους εδώ και χιλιετίες, συμπεραίνουν, ότι το είδος είναι επιβλαβές και επιζήμιο για κάθε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του. Πράγμα μάλλον αυταπόδεικτο.
Κάθε φορά, λοιπόν, που ακούω ή βλέπω γραμμένο αυτό το «κάηκαν 20.000 στρέμματα δάσους, αλλά ευτυχώς δεν απειλήθηκαν σπίτια», αντί να χαίρομαι εξοργίζομαι. Οχι επειδή δεν απειλήθηκαν σπίτια, όπως μερικοί στενόμυαλοι θα συμπεράνουν. Για έναν άνθρωπο και για μία ελιά το ίδιο θα στενοχωρηθώ ας μου επιτρέψουν. Δεν αδικώ εγώ τον Ανθρωπο, αυτοί τον αδικούν, μαζί και την ελιά.
Εξοργίζομαι, γιατί η φράση αυτή και η νοοτροπία που κρύβει από πίσω της, μαρτυράει όχι απλώς τον φιλοτομαρισμό ενός είδους, όχι απλώς τη βλακεία του, αλλά και το δολοφονικό των ενστίκτων του. Η Σκέψη, που θέλει να επικαλείται για να επιβεβαιώνει την ανωτερότητά του στο οικοσύστημα, είναι φυσικά εντελώς απούσα.

Η νοοτροπία αυτή, που αναπαράγεται από γενιά σε γενιά, αδιαφορεί εντελώς για τη ζωή όλων των άλλων ζωών στον πλανήτη, παρεκτός αν χρησιμεύει και στο ποσοστό που χρησιμεύει στο κυρίαρχο -από άποψη επιβολής- είδος. Κι αυτό, δεν είναι μόνο, που λέγεται ρατσισμός, είναι το εύθραυστο καλάμι του ψωνισμένου.
Η νοοτροπία αυτή, καταστρέφοντας με αδηφαγία κάθε άλλη μορφή ζωής γύρω της, καταδικάζει το ίδιο το ανθρώπινο είδος να ζήσει στο μέλλον σε μια γυάλα με τεχνητό φωτισμό, τεχνητή ατμόσφαιρα, τεχνητή τροφή, κλωνοποιημένη χλωρίδα, σε ένα αέναο κυνηγητό με ιούς και έντομα. Θα ζήσει. Τη ζωή, που θ' αξίζει στη βλακεία του.

Η νοοτροπία αυτή, πάνω απ' όλα, χωρίζει τα είδη, και τον εαυτό του, μόνο σε εχθρούς και φίλους, αδυνατώντας να κατανοήσει το δικαίωμα του κάθε οργανισμού να υπάρχει, να κατέχει ένα χώρο και να τον υπερασπίζεται. Κανένα άλλο είδος χλωρίδας ή πανίδας δεν έχει αναπτύξει το συναίσθημα, που παράγει η ανθρώπινη σκέψη: Το μίσος. Κανένα άλλο είδος δεν ασκεί με την αγριότητα του ανθρώπου το φόνο μόνο και μόνο για την ηδονή της επιβολής. Η ζούγκλα έχει κανόνες μεγαθυμίας, που εφαρμόζονται, όταν το κυνήγι δεν γίνεται για εξασφάλιση τροφής.

Ο άνθρωπος, πριν ακόμη επιβληθεί το λευκό καρκίνωμα στο είδος, τον ήξερε το σεβασμό. Πριν ακόμα ονομαστεί άγριος από τους άγριους που επιβλήθηκαν, πριν αυτοχριστεί εκλεκτός, εφευρίσκοντας και ανώτερη δύναμη για να αιτιολογήσει το δίκαιο των εγκλημάτων του, ήξερε την Ισορροπία. Ζούσε σ' αυτήν. Τη διακονούσε. Συμμετείχε. Εκλαιγε και για την καλύβα του και για το δάσος που τον τάιζε, εξίσου.
Σήμερα, θριαμβολογούντες μαρκουτσοφόροι περιφέρουν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα τη ντροπή της ανθρώπινης ύπαρξης: «Κάηκαν 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργιών. Ευτυχώς, δεν απειλήθηκε ο οικισμός».

Ισα, ίσα. Ο οικισμός απειλήθηκε. Χωρίς δάσος, χωρίς καλλιέργεια ο οικισμός απειλείται. Και απειλούμενος θα μετακομίσει κι αυτός στις πόλεις. Και θα παράγει από κει τις νέες ανάγκες του: Πιο πολλά χημικά στις καλλιέργειες για τον αστικό άνθρωπο, που πρέπει να φάει τα έτοιμα. Πιο πολλά καυσαέρια. Πιο πολλά απορρυπαντικά. Πιο πολλά τοξικά αέρια. Πιο πολλά κλιματιστικά. Πιο πολλά βενζόλια για τις πολυτέλειες. Πιο πολλά πλαστικά. Πιο πολλά λύματα και σκουπίδια. Πιο πολλή ζέστη. Πιο πολλές πλημμύρες. Πιο πολλοί καρκίνοι. Πιο πολλά εγκλήματα. Πιο πολλή ταξική βία και αδικία. Πιο μεγάλη ατομική απομόνωση. Πιο πολλή καταστολή. Πιο πολύ, πολύ πιο πολλή καθημερινή βία.
Και το σημαντικό: Τόσο πιο μακριά από τη φύση, που τον ζούσε και τον ζει μέχρι σήμερα, που θα καεί και το τελευταίο δέντρο, θα βρομίσει και η τελευταία ακτή, κι αυτός, ξένος, απομονωμένος και λοβοτομημένος από το pc και την t.v. και το Cayen και το cd και τα timberland, εν δυνάμει δολοφόνος, ηθικός και φυσικός αυτουργός της καταστροφής του περιβάλλοντός του και των ζώων, που δεν του ανήκουν, θα αρκείται σ' ένα υποκριτικό «τς, τς, τς», σ' ένα «τι κρίμα», και θα ξανασκύβει πάνω από τις νέες προσφορές για δάνειο, χαρούμενος, που γίνεται όλο και πιο δούλος, όλο και πιο πολύ ένα ανώνυμο νούμερο μιας πιστωτικής κάρτας.

Ο Homo Sapiens Sapiens! Θαυμάστε τον, τρομάρα του στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας να τρώει εκτός απ' τα υπόλοιπα και τις σάρκες του...

Ευτυχώς, δεν απειλείται ο οικισμός;

«Ο Καιρός», Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/07/2007

 

επιστροφή

 

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΗ - ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Πριν λίγα χρόνια (όταν ο κ. Μπένος, ήταν υπουργός Αιγαίου) σύσσωμη η Ελληνική Βουλή είχε αποφασίσει να εξειδικεύει κάθε νομοθέτημα ειδικά για την περίπτωση του Αιγαίου. Όλα (τουρισμός, επενδύσεις, κίνητρα, λαθρεμπόριο, περιβάλλον, λαθρομετανάστευς κλπ) θα περνούσαν από το φίλτρο του Υπουργείου Αιγαίου προκειμένου να μην υποφέρουν τα νησιά από τις γενικόλογες στεριανές πολιτικές που τα καταταλαιπωρούν.

Βέβαια οι κυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας στη συνέχεια δεν τήρησαν εκείνη τη δέσμευση. Όπως δεν τήρησαν το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, ή για τη Δασική Πολιτική  (1993), ή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Και συνέχισαν να δίνουν σε ολόκληρο Υπουργείο Αιγαίου τόσα λίγα χρήματα από τον προϋπολογισμό όσα παίρνει και ένας μεσαίος δήμος. Στην παλιότερη, έντυπη έκδοση των ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, στα 8ο και 9ο και τελευταίο τεύχος είχα δημοσιεύσει ολόκληρη τη συζήτηση που είχε γίνει στην Ελληνική Βουλή, μετά από ερώτηση της ΝΔ! Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τι κροκοδείλια δάκρυα έχυναν μόλις πριν λίγα χρόνια για το Αιγαίο και το Υπουργείο Αιγαίου (Α μέρος τεύχος 8,  Β μέρος τεύχος 9).

Σήμερα, επικυρώνοντας αυτό που λέει ο λαός, ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν, έφτασαν μέχρι την αιφνιδιαστική κατάργηση του υπουργείου Αιγαίου. Χωρίς καν να μπει το ζήτημα στην προεκλογική συζήτηση.  

Εμείς υποστηρίζουμε ότι το Υπουργείο Αιγαίου έπρεπε να αναβαθμιστεί αντί να καταργηθεί. Και όμως το κατάργησαν, γιατί φαίνεται ότι θα ήταν εμπόδιο στα πολιτικά τους σχέδια. Αναρρωτιώμαστε λοιπόν τι θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα αφού, όπως θα διαβάσετε, την κατάργησή του ήθελαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ!.

Ακολουθεί ένα αναλυτικό ενημερωτικό δημοσίευμα των Aegean Times που δημοσιεύτηκε στις  18/9/2007, δυο μέρες μετά  τις εκλογές [η συνταξη]. 

 

Το θέμα αποκάλυψε εχτές στον τηλεοπτικό σταθμό Αρχιπέλαγος ο Διευθυντής των Aegean Times, Γιώργος Αδαλής - Ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη ενώ αναμένεται θύελλα αντιδράσεων στα νησιά του Αιγαίου - Καυστικότατο σχόλιο του Γιώργου Αδαλή σε Ρ/Σ ο οποίος είπε για την επιλογή Καραμανλή: «οι κόρακες τρώνε τις σάρκες των νεκρών ενώ οι κόλακες τρώνε τις σάρκες των ζωντανών» !!!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ειδησεογραφία που αφορά στον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή. Εχτές, ο διευθυντής των Aegean Times Γιώργος Αδαλής , σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού «Αρχιπέλαγος», προέβη σε μια αποκάλυψη βόμβα η οποία αναστάτωσε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι ο Κώσας Καραμανλής θα καταργήσει το υπουργείο Αιγαίου. Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη παραπέρα, δήλωσε στην παρουσιάστρια Μαρία Χατζηγεωργίου , ότι το Υπουργείο Αιγαίου θα συγχωνευτεί με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενώ τόλμησε στην πρόβλεψη ότι υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου θα είναι ο κύριος Λιάπης.

Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη του διευθυντή των Aegean Times και η σιγουριά με την οποία αποκάλυψε το θέμα αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία της Μυτιλήνης. Αρχικά υπήρξε ένα «μούδιασμα» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ. Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο του τοπικού τύπου στο Αιγαίο άσκησε την περασμένη Παρασκευή δριμεία κριτική στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε δηλώσει την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου , ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Αιγαίου, για να ανασκευάσει αργότερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα το αναβαθμίσει ως υφυπουργείο με έδρα τη Μυτιλήνη συγχωνεύοντάς το με το υπουργείο Τουρισμού.

Σε άρθρο του Γ.Αδαλή στους Aegean times , την ίδια μέρα, ασκήσαμε εντονότατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές της Κυριακής». Όπως και έγινε !

Παρατηρώντας τον χάρτη των εκλογών στην επικράτεια, το ΠΑΣΟΚ έχασε τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κυκλάδων ενώ κέρδισε μόνο στα Δωδεκάνησα . Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης η ΝΔ κέρδισε τόσους νομούς στο Αιγαίο ενώ κέρδισε ακόμη και ένα νομό στην Κρήτη γεγονός που είναι κι αυτό πρωτοφανές !

Μάλιστα, η ΝΟΔΕ Λέσβου έσπευσε να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το ζήτημα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ , παραχωρώντας εκτάκτως συνέντευξη τύπου , στην οποία, στελέχη της ΝΟΔΕ Λέσβου, υπογράμμισαν ότι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ θα καταργηθεί πολύ απλά γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι κυβέρνηση την Δευτέρα!
Η αλήθεια είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Κ.Καραμνλής είχε εκδηλώσει αμέσως μετά τι εκλογές του 2004 την πρόθεσή του ν καταργήσει το Υπουργείο Αιγαίου. Η πίεση όμως των βουλευτών της ΝΔ στο Ανατολικό Αιγαίο, ανάγκασε τον Καραμανλή να μην πραγματοποιήσει την απόφασή του.

Σήμερα το πρωί όμως, με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Κ.καραμανλής κατέθεσε σχέδιο ΠΔ με το χαρακτήρα του επείγοντος στο το Συμβούλιο της Επικρατείας για σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον πρόεδρο των Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Γ. Παναγιωτόπουλο όπου ζητά την συγχώνευση του ΥΕΝ με το Υπουργείο Αιγαίου καθώς και την συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το Δημοσίας Τάξης.

Δικαιώθηκε πλήρως έτσι ο διευθυντής των Aegean Times στις χτεσινές του αποκαλύψεις , αλλά προκύπτουν ορισμένα ζητήματα που άπτονται στην αξιοπιστία τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και της νέας Κυβέρνησης που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα.

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον είχε την «πολιτική τόλμη» να ανακοινώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να καταργήσει το Υπουργείο. Η απόφαση αυτή όμως του Κ.Καραμανλή μία μέρα μετά τις εκλογές, αποτελεί μια αήθη πολιτική κίνηση εναντίων των Αιγαιοπελαγιών η οποία θα βρει αντιμέτωπους ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Ο Κ.Καραμανλής , την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποίησε μια μεγάλη συγκέντρωση στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ΚΑΙ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί το Υπουργείο Αιγαίου ενώ δεν κάνει το ίδιο για το Μακεδονίας - Θράκης. Σήμερα στη Μυτιλήνη, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η χτεσινή αποκάλυψη του Γ. Αδαλή και όσο περνούσε η ώρα και οι πληροφορίες επιβεβαίωναν την κατάργηση του Υπ.Αι. υπήρχε έντονος εκνευρισμός. Αρνητικότατα ήταν τα σχόλια για τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος σήμερα κατηγορείται στα νησιά μας ότι απέκρυψε προεκλογικά την πρόθεση του.

Αρνητικότατο είναι το κλίμα για τα στελέχη της τοπικής ΝΔ και τους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι διαβεβαίωναν με στόμφο ότι το Υπουργείο Αιγαίου δεν θα καταργηθεί γιατί απλά ΔΕΝ θα εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αποκομίζοντας έτσι μεγάλο ποσοστό ψήφων από τους αναποφάσιστους.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου από τις εξελίξεις αυτές, ο οποίος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ , που κατηγορούν τώρα τη ΝΔ ότι απέκρυψε από το λαό τις πραγματικές της προθέσεις.

Στην ουσία, ο Κώστας Καραμανλής κατήργησε το ιστορικό υπουργείο Αιγαίου και μαζί με αυτό, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε σε μια περίοδο, που οι λόγοι ύπαρξης του συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για έναν πολιτικό εμπαιγμό άνευ προηγουμένου , ο οποίος προβληματίζει έντονα τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι βλέπουν να χάνεται ένας πόλος σύνδεσης των νησιών μας με την Κεντρική διοίκηση των Αθηνών, που ούτως ή άλλως έχει «διαγράψει» από τις πολιτικές της τα νησιά μας.

Ένα άλλο σημείο που ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε μονοκονδυλιά την καλή εικόνα που είχαν γι αυτόν οι Αγαιοπλεαγίτες, είναι ο τρόπος με τον οποίο «έπαιξε» με την ψήφο των ακριτών. Αμέσως μετά το 2004 , μετονόμασε το υπουργείο Αιγαίου σε «Υπουργείο Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής», τονίζοντας ότι από το Δ ΚΠΣ το Υπουργείο θα διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την Ε.Ε. και έταξε στους Αιγαιοπελαγίτες λαγούς με πετραχήλια !

Σήμερα όμως, μία μέρα μετά τις εκλογές η ανταμοιβή των Αιγαιοπελαγιτών για τη μεγάλη νίκη που έδωσαν στο Κώστα Καραμανλή είναι η κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου. Η μετατροπή του σε γενική γραμματεία στο ΥΕΝ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απομόνωση της ευαίσθητης περιοχής μας από την κεντρική εξουσία, αφού πλέον στα Υπουργικά Συμβούλια δεν θα μετέχει ο Αιγαιοπελαγίτης Υπουργός .

Ο Κ. Καραμανλής κατάφερε μέσα σε μια μόνο ημέρα να καταρρακώσει την εικόνα που είχαν για αυτόν οι Αιγαιοπελαγίτες . Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αν γινόταν ΑΥΡΙΟ εκλογές , η ΝΔ και ο Καραμανλής δεν θα κέρδιζαν ΟΥΤΕ ένα νομό στο Αιγαίο (πλην ίσως των Κυκλάδων).

Σε συνδυασμό βέβαια με την αθέτηση της προεκλογικής του υπόσχεσης (2004) περί ίδρυσης Εφετείου στη Μυτιλήνη, η κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου, έρχεται σήμερα να μπει ως ταφόπλακα για το κόμμα της ΝΔ.

Ο Κ.Καραμανλής, παρασύρθηκε από τους συμβούλους του και πήρε μια τέτοια απόφαση ξεχνώντας ότι εκτός από τους 500.000 ψηφοφόρους που κατοικούν στο Αιγαίο, υπάρχουν και άλλοι 700.000 που κατάγονται από τα νησιά αλλά ζουν στη χερσαία Ελλάδα και προβληματίστηκαν εντονότατα με την απόφαση του Κ.Καραμανλή.

Μάλιστα σήμερα, ο Λ.Ζαγορίτης ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να χρυσώσει το χάπι στο Αιγαίο αλλά μάταια , αφού ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ, είναι ανάστατοι από την αρνητικότατη αυτή εξέλιξη.  Ιδιαίτερα ενοχλημένος φερόταν ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της ΝΔ στη Λέσβο ο οποίος φημολογείτο ότι θα ήταν και ο επόμενος υπουργός Αιγαίου.

Στην Προκυμαία της Μυτιλήνης στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκαλούσαν σήμερα τον Κ.Καραμανλή ως «Μαυρογιαλούρο» ενώ σήμερα το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Αρχιπελάγους ο Γ. Αδαλής αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η απόφαση Καραμναλή ήταν προειλημμένη !

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του Γ.Αδαλή σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό , σχετικά με την απόφαση Καραμανλή, λέγοντας ότι «οι κόρακες τρώνε τις σάρκες των νεκρών ενώ οι κόλακες τρώνε τις σάρκες των ζωντανών» !!!   [Συντάκτης:Aegean Times]

 

επιστροφή

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα νησιά του Αιγαίου


Στους πίνακες που ακολουθούν προσθέσαμε και τα στοιχεία των Οικολόγων Πράσινων, της 6ης πολιτικής δύναμης πανελλαδικά, με μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα εκτός Βουλής κόμματα, που ξεπέρασαν ακόμη και τον πολυδιαφημισμένο Παπαθεμελή και το κόμμα του, την Δημοκρατική Αναγέννηση.

Είναι αξιοπρόσεκτη η αυξημένη επίδοση των Οικολόγων Πράσινων στο Νομό Κυκλάδων και στο Νομό Σάμου. Οφείλεται βέβαια στην προεκλογική δουλειά που ήταν «ζωηρότερη» από αυτή των άλλων νησιωτικών εκλογικών περιφερειών.


Στο νομό Λέσβου το ποσοστό των δυο πρώτων κομμάτων έπεσαν κατά δυο μονάδες σχεδόν ενώ σε
μεγάλο ποσοστό έφτασε η αποχή. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο η η Νέα Δημοκρατία χάνει τη μία από τις δυο έδρες που είχε το 2004 και την παίρνει το ΠαΣοκ

ΚΟΜΜΑ                    ΠΟΣΟΣΤΟ 2007 - ΨΗΦΟΙ - ΕΔΡΕΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ 2004
Ν.Δημοκρατία             39.42 29,796 1 41.51
ΠΑ.ΣΟ.Κ                    37.68 28,484 1 39.59
Κ.Κ.Ε.                         13.99 10,579 1 11.51
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                       3.97 3,002 0 3.53
ΛΑ.Ο.Σ                         2.49                               1,879                               0                               1.27

Οικολόγοι Πράσινοι      0.87                                  658


Στο Νομό Χίου, το ΠαΣοκ παρουσιάζει μεγάλη πτώση που φτάνει σχεδόν τις έξι μονάδες και αυξάνεται το ποσοστο των υπολοίπων κομμάτων. Οι έδρες παραμένουν όπως είχαν μία για τη ΝΔ και μια για το ΠαΣοΚ

ΚΟΜΜΑ                    ΠΟΣΟΣΤΟ 2007 - ΨΗΦΟΙ - ΕΔΡΕΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ 2004
Ν.Δημοκρατία             43.82 16,711 1 43.74
ΠΑ.ΣΟ.Κ                    41.73 15,914 1 47.15
Κ.Κ.Ε.                           5.89                                2,246 4.08
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                       4.49                                1,713 2.66
ΛΑ.Ο.Σ                         1.69                                   643 0.59
Οικολόγοι Πράσινοι      0.79                                   300


Η Σάμος είναι μονοεδρική έδρα όπου όπως και το 2004 παραμένει στη Νέα Δημοκρατία. Και εδώ τα δυο πρώτα κόμματα καθώς και το ΚΚΕ έχουν χαμηλότερο ποσοστό από τις Βουλευτικές του 2004

ΚΟΜΜΑ                    ΠΟΣΟΣΤΟ 2007 - ΨΗΦΟΙ - ΕΔΡΕΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ 2004
Ν.Δημοκρατία             38.01                           11,841 1 40.76
ΠΑ.ΣΟ.Κ                    32.53                           10,134 36.84
Κ.Κ.Ε.                         18.13                             5,646 14.49
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                       5.20                             1,619 4.07
ΛΑ.Ο.Σ                         2.62                                816 1.05
Οικολόγοι Πράσινοι      1.09                                340


Και στις Κυκλάδες οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα της δυασρέσκειας τους στα δύο μεγάλα κόμματα και ενίσχυσαν τα πιο μικρά. Οι έδρες κατανέμονται όπως το 2004 - δύο για τη Νέα Δημοκρατία και μια για το ΠαΣοΚ

ΚΟΜΜΑ                    ΠΟΣΟΣΤΟ 2007 - ΨΗΦΟΙ - ΕΔΡΕΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ 2004
Ν.Δημοκρατία             45.50 38,353 2 48.39
ΠΑ.ΣΟ.Κ                    37.88 31,925 1 41.16
Κ.Κ.Ε.                           5.58                                4,705 3.29
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                       5.31                                4,472 3.13
Οικολόγοι Πράσινοι      1.21                                1,020


 [Δημοσιεύτηκε στις  17/9/2007 - 10:56:00 πμ]

[Συντάκτης:AegeanTimes]  http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18140


επιστροφή

 

Εκλογική Περιφέρεια Σάμου

 

Ωρα: 17/9 11:42

Ενσωμάτωση

Εγγεγραμμένοι

Ψήφισαν

Εγκυρα

Ακυρα

Λευκά

 

117/117

54,303

32,307

31,193

858

256

 

100.00 %

 

59.49 %

96.55 %

2.66 %

0.79 %

 

Κόμμα

Αποτελέσματα 2007

Αποτελέσματα 2004

 

Ποσοστό

Ψήφοι

Εδρες

Ποσοστό

Ψήφοι

Εδρες

Νέα Δημοκρατία

38.02 %

11,859

1

40.76 %

13,202

1

ΠΑ.ΣΟ.Κ

32.54 %

10,150

 

36.84 %

11,932

 

Κ.Κ.Ε.

18.10 %

5,647

 

14.49 %

4,694

 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

5.21 %

1,624

 

4.07 %

1,318

 

ΛΑ.Ο.Σ.

2.62 %

817

 

1.05 %

339

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

1.09 %

340

 

 

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

0.54 %

168

 

 

 

 

Κ.Κ.Ε (μ-λ)

0.50 %

155

 

0.20 %

66

 

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ

0.33 %

102

 

0.18 %

57

 

Κόμμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

0.29 %

90

 

0.16 %

52

 

Α.Σ.Κ.Ε.

0.23 %

73

 

0.19 %

62

 

Ένωση Κεντρώων

0.14 %

44

 

0.15 %

50

 

ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

0.13 %

40

 

0.13 %

42

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α)

0.10 %

32

 

 

 

 

Φιλελεύθερη Συμμαχία

0.09 %

27

 

 

 

 

Ο.Α.Κ.Κ.Ε

0.08 %

25

 

 

 

 

επιστροφή

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι νεοφιλελεύθερες Πολιτικές της ΝΔ και το Αιγαίο

Μαύρα σύννεφα πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου

 

Θαλάσσια ρύπανση και Μπουργκάς, Βιότοποι και προστασία, πετρέλαια και συγκυριαρχία, πετρελαϊκή εξάρτηση, Εθν Χωροταξικό και Ειδικά Χωροταξ (ενέργειας-τουρισμού) και ΣτΕ για ανεμογεννήτριες Ιδιωτικές πολεοδομήσεις, Αιγιαλός, Τουρισμός,

Αν ήθελαν: Υπ Περιβάλλοντος, Υπ Αιγαίου, Στρατηγική Περιβαλ. Μελέτη, πολιτικές για νερά-θάλασσα, Διαχείριση της παράκτιας ζώνης νέες θέσεις εργασίας κλπ

 

επιστροφή

 

10 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν και προτείνουν δέσμη 10 μέτρων:

«Απογοητευτικές οι μεταεκλογικές δηλώσεις Σουφλιά- Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος»

 

Δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο, γιατί  τα 10 σημεία που αναφέρονται εδώ αφορούν και την Επαρχία μας. Ο αναγνώστης θα βρει μέσα στο κείμενο τις δικές μας παρατηρήσεις (με κίτρινο) για ένα προς ένα τα σημεία αυτά. Θα άξιζε τον κόπο ζητούσαν οι πολίτες να υπήρχαν σαφείς απαντήσεις από την αυτοδιοίκηση της Ικαρίας για τη θέση που έχουν στο καθένα από αυτά τα σημεία. Αφετηρία μιας τέτοιας προσέγγισης θα πρέπει να γίνει να μην τα περιμένουμε όλα από το Κράτος αλλά να κάνουμε και εμείς ως τοπική κοινωνία αυτά που μας αναλογούν, γιατί έχουμε κάθε συμφέρον για αυτό. Η.Γ.


Κοινό δελτίο τύπου, 21/09/2007

Απογοητευτικές, αν και αναμενόμενες, κρίνονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τις δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, η τραγική περιβαλλοντική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα μας, με αποκορύφωμα τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού και το νέο κρούσμα μαζικού θανάτου πουλιών από πληθυσμιακή έκρηξη δύο ειδών κυανοβακτηρίων που αποτελειώνει τη ζωή στην Κορώνεια, έχει συντελέσει σε μια αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η μη-αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και η εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής αναδεικνύονται  ως ξεκάθαρα αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Σε αντίθεση όμως με αυτήν την αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και με νωπές ακόμα τις προεκλογικές εξαγγελίες για «δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», η Κυβέρνηση επιμένει οπισθοδρομικά και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκαλεί, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων κάτω από το ίδιο υπουργείο «είναι υπέρ του περιβάλλοντος»! Θέτει επίσης εκ νέου το θέμα της πολύκροτης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 24, προβάλλοντας ως λόγο την «ανάγκη» χρήσης αεροφωτογραφιών της δεκαετίας του '60 και όχι του 1945 για τον ορισμό των δασών, παραβλέποντας πως τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει στο άρθρο 24.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αποτυχημένη και εις βάρος του περιβάλλοντος τη μέχρι σήμερα παράδοξη και μοναδική στην ΕΕ συνύπαρξη του περιβαλλοντικού αντικειμένου με τα δημόσια έργα. Καλούν τον κ. Σουφλιά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν επειγόντως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τα εξής θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ:

1. Άμεση και χωρίς άλλες περιπλοκές ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου της χώρας. (δυστυχώς κανένας από τους 4 Δήμους της Επαρχίας μας δεν έχει ενδιαφερθεί να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ πολλοί άλλοι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Επαρχία Ικαρίας θα είχε κάθε συμφέρον από το κτηματολόγιο γιατί θα προστατευόταν αποτελεσματικά οι Δημοτικές και Δημόσιες εκτάσεις αλλά και οι ιδιωτικές από καταπατήσεις. Επίσης, αν υπάρχει το κτηματολόγιο  θα μπορούσαν να ληφθούν με αποτελεσματικό και εξειδικευμένο τρόπο σημαντικά μέτρα διάβρωσης των εδαφών, φυσικής αναδάσωσης, δασοπροστασίας, προστασίας των υπόγειων νερών, προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων, και μέτρα πυρόσβεσης.

ΤΟ 2010 ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, όπως εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ; Από τους Δημάρχους ΚΥΡΙΩΣ εξαρτάται. 

2. Ορθή λειτουργία του δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας, διαμόρφωση πλαισίου προστασίας των απειλούμενων και των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, δημιουργία εθνικού ταμείου για τη φύση και επαναλειτουργία με αναβαθμισμένο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής «ΦΥΣΗ». (Η Επαρχία μας έχει μια προστατευόμενη φυσική περιοχή στο δίκτυο ΦΥΣΗ (Natura 2000) που περιλαμβάνει τον Αθέρα, το Φάρο και όλους τους Φούρνους,, χωρίς ποτέ κανένας φορέας (ιδανικός φορέας θα ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας) να ενδιαφερθεί για τις διαχειριστικές μελέτες που απαιτούνται, ενώ σε άλλες περιοχές του δικτύου σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει με Ευρωπαϊκές και Εθνικές χρηματοδοτήσεις οι μελέτες και οι περιοχές είναι περισσότερο ώριμες για προστασία. Είναι αυτονόητο ότι η προστασία της Ικαριακής φύσης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι προς το συμφέρον του Ικαριακού και Φουρνιώτικου λαού και κάθε μέτρο προστασίας της είναι εναντίον της αυθαιρεσίας και της καταπάτησης. Μάλιστα, από το Δ’ ΚΠΣ για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπονται 180 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα.

ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ και ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ και να οριστεί ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ΅ΠΕΡΙΟΧΗΣ;) 

3. Ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασία των ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων από παρωχημένα και αναποτελεσματικά κατασκευαστικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου. (Παρ’ όλο που η Ικαρία έχει νερά δεν έχει ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών και δεν προστατεύει τους πολλούς-μικρούς υγρότοπους της. Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν προβλήματα λειψυδρίας.

Υδρολογικά, ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (και η Επαρχία Ικαρίας) έχουν μελετηθεί επιστημονικά. ΠΟΤΕ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ;)

4. Δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. (Είναι αυτονόητο το όφελος που θα έχει η Ικαρία και οι Φούρνοι από αυτό το μέτρο. Τα πιάσματα δίπλα στους δρόμους, τα μπαζώματα ρεμάτων και γιαλών, χειροτερεύουν καθημερινά την Ικαρία και τους Φούρνους. Η δόμηση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΕΣ, γιατί τους βλέπει ως ψηφοφόρους;)

5. Απόσυρση του σχεδίου ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και έναρξη ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου σχεδίου. (Ήδη με το προηγούμενο δημοσίευμα, αλλά και στο προηγούμενο τεύχος, κάναμε εκτενή αναφορά στον καταστροφικό ρόλο που θα παίξει το Χωροταξικό του Τουρισμού σε όλη τη Χώρα

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ;) 

6. Επανακαθορισμό των κατευθύνσεων του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. (Η Επαρχία Ικαρίας έχει κάθε συμφέρον γιατί μπορεί φέτος να μην κάηκε το Αιγαίο, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει αύριο. Για τις πυρκαγιές και τις αιτίες τους  υπάρχει σε αυτό το τεύχος και ειδικό άρθρο.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Ή ΤΗΝ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ;)

7. Προώθηση συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων. (Εδώ θα προσθέταμε για την Ικαρία και τους Φούρνους γενικότερα την αναγκαιότητα συγκεκριμένων μέτρων ρύπανσης της θάλασσας από αστικά απόβλητα και φυτοφάρμακα (Εύδηλος, Καραβόσταμο, Αρμενιστής, Αγ. Κήρυκος, Κάμπος), αλλά και την τοξική ρύπανση που προκαλείται από το κάψιμο των οικιακών σκουπιδιών και των Δημοτικών Χωματερών)

8. Μέτρα για την επιτάχυνση των ρυθμών ανακύκλωσης των συσκευασιών και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. (Η ανακύκλωση και η μείωση των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας  για την Ικαρία και τους Φούρνους.

ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ;) 

9. Άμεση προώθηση συγκεκριμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναρμόνιση με τη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας πρέπει να θεωρηθεί ως ο ελάχιστος επιθυμητός στόχος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. (Η Ικαρία και οι Φούρνοι πρέπει να ενδιαφερθούν ζωηρά για τη διείσδυση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο νοικοκυριό, στους οικισμούς  και στους Δήμους (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, μικρά αναστρέψιμα έργα) με στόχο την κατάργηση των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ και την επιδίωξη ενεργειακής αυτονομίας

ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;).  

10.Διαμόρφωση και θεσμοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για το Περιβάλλον, η οποία θα προκύψει από ευρεία και ανοιχτή κοινωνική διαβούλευση και θα περιέχει δεσμευτικούς στόχους για κάθε υπουργείο και τομεακή πολιτική. (Οι Δήμοι και το Επαρχείο θα πρέπει να συντάξουν ένα τοπικό σχέδιο Στρατηγικής για το περιβάλλον της Επαρχίας, μετά από ευρεία και ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα, όπως ο τρόπος  κατασκευής πολλών Νομαρχιακών και Δημοτικών έργων, ιδιαίτερα στις ακτές και στα ρέματα, η υπερβόσκηση και η προκαλούμενη διάβρωση-ερημοποίηση κλπ)

 

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ολοκληρωμένης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την περιβαλλοντική πορεία της χώρας και να στηλιτεύουν κάθε πολιτική ολιγωρία ή οπισθοδρόμηση που αποβαίνει σε βάρος της προστασίας του περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Επικοινωνία:

1. WWF Ελλάς: Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής, 210 3314893, 6982471722

2. Greenpeace: Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής, 210 3840774

3. Αρχέλων: Αλίκη Παναγοπούλου, 210 5231342

4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Λεωνίδας Κόλλας, 210 3224944

5. Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Κώστας Καρράς, 210 3225245

6. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής, 210 8228704

7. Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας, 2310 252530

8. Mom: Σπύρος Κοτομάτας, 210 5222888

9. Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης: Φίλιππος Κυρκίτσος, 210 8224481

10.Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων: Κώστας Βολιώτης, 24210 20620

 

επιστροφή

 

Θέσεις του ΤΕΕ Β.Αιγαίου σχετικά με το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς»

 

[Δημοσιεύτηκε στις  27/9/2007 - 2:21:00 μμ] [Συντάκτης:Aegean Times]


Οι θέσεις του Περιφερειακού Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, σχετικά με τη 4η Προγραμματική Περίοδο και το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013», όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συζήτηση που έγινε στη Αντιπροσωπεία του τμήματος στη Σάμο το Σαββάτο 21/7 ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου και παίρνοντας υπόψη τα συμπεράσματα από το προσυνέδριο του ΤΕΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και για το ΠΕΠ Κρήτης και νήσων Αιγαίου, συζήτησε διεξοδικά τις προοπτικές του προγράμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά και την εφαρμογή του στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και διαπίστωσε ομόφωνα τα παρακάτω :

 

1.      Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 αποτελεί μια απ’ τις τελευταίες ευκαιρίες της χώρας μας για να καλυφθούν τα ελλείμματα στην οικονομική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ελλείμματα που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν επαρκώς με την αξιοποίηση των πόρων των ΜΟΠ και των τριών προηγουμένων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Ειδικά για τη Περιφέρεια μας ο στόχος της μείωσης της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολος λόγω των ειδικών συνθηκών της νησιωτικότητας, απαιτεί την καλύτερη κατά το δυνατόν αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν την περίοδο 2007 - 2013.

1.                   Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι όσον αφορά την κατάρτιση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς η δημόσια διαβούλευση, η οποία περιορίστηκε σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και σε κάποια ερωτηματολόγια στους φορείς, ενώ ο διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς δεν ήταν ουσιαστικός, ούτε πήρε υπόψη του τις εμπειρίες και τις αδυναμίες των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, έγινε δε κυρίως σε τεχνοκρατικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο.

2.                   Το γεγονός της οριστικοποίησης του προγράμματος δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις σ’ αυτό. Σ’ αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η επιλογή των πέντε χωρικών ενοτήτων συνένωσης των ΠΕΠ, όπως έχει επισημάνει και το ΤΕΕ κεντρικά, έγινε κυρίως με κριτήρια δημοσιονομικά και όχι αναπτυξιακά. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στους άξονες χωρικής ανάπτυξης, όπως περιγράφονται στο κείμενο του ΕΣΠΑ και την επιλεγείσα συρραφή των πέντε χωρικών ενοτήτων των ΠΕΠ. Έτσι και αναφορικά με το ΠΕΠ Κρήτης και νήσων Αιγαίου συμφωνούμε με την πρόταση της επιτροπής του ΤΕΕ για τη μεταφορά των Κυκλάδων στο ΠΕΠ Αττικής και Πελοποννήσου και το διαχωρισμό της χωρικής ενότητας Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου σε δύο χωρικές ενότητες (Περιφέρεια Ανατολικού Αιγαίου και Περιφέρεια Κρήτης), λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς τους και των ειδικών προβλημάτων των νησιών (το Ηράκλειο π.χ. δύσκολα θα εξυπηρετούσε ως διοικητική πρωτεύουσα το Βόρειο Αιγαίο). Θεωρούμε ότι η κεντρική επιλογή του ΕΣΠΑ για προώθηση της αποκεντρωμένης ανάπτυξης, δεν προωθείται με την προβλεπόμενη χωρική διάταξη και οδηγεί σε ενίσχυση του συγκεντρωτισμού της Πρωτεύουσας σε βάρος της Περιφέρειας.

3.                   Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη θέσπιση κατώτατου ορίου προϋπολογισμού έργων στα 200.000 €. Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι θα αποκλείσει τα μικρά ιδιαίτερα νησιά από πόρους για τη κατασκευή σημαντικών έργων υποδομών, ενώ παράλληλα θα είναι πλήγμα για την επιβίωση του μικρομεσαίου κατασκευαστικού δυναμικού των νησιών μας που εκτελεί συνήθως έργα τέτοιων προϋπολογισμών.

4.                   Θεωρούμε τέλος ότι με βάση και τις υπάρχουσες ανάγκες που υπάρχουν σε υποδομές, ιδιαίτερα στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος στο Αιγαίο είναι ανεπαρκείς. Θεωρούμε επίσης ότι για να επιτευχθεί η σύγκλιση μέσω της αναπτυξιακής διαδικασίας, θα πρέπει τα κριτήρια κατανομής, να επικεντρώνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας στη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο. Έτσι για παράδειγμα δεν μπορεί να υποβαθμίζεται στα κριτήρια ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που απαιτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μεγάλου μεν κόστους, αλλά απαραίτητες για τη καθημερινή ζωή των κατοίκων (υδρεύσεις – αποχετεύσεις, δρόμοι, υποδομές υγείας και εκπαίδευσης κ.λ.π.) και την ίδια στιγμή να χρηματοδοτούνται δράσεις στην Αττική, που ήδη έχει καλύψει όλες της τις υποδομές, λόγω και των έργων που έγιναν εκεί με αφορμή τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με βάση τα παραπάνω ζητάμε μεγάλα έργα υποδομών στα νησιά (Νέα λιμάνια, επεκτάσεις αεροδρομίων, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων κ.λ.π.) να καλυφθούν με πόρους των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων των υπουργείων.
Εκτός όμως απ΄ τα παραπάνω, σημαντικό ζήτημα αποτελεί για το ΤΕΕ η διαχείριση του προγράμματος, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα στα πλαίσια των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, όπου η γιγάντωση των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης αποτέλεσαν τροχοπέδη στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Έτσι σχετικά με το προσχέδιο νόμου που έδωσε το ΥΠ.ΕΘ.Ο. στη δημοσιότητα που θα τροποποιεί το Ν. 2860/2000, η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήμα Β.Α. Αιγαίου, διαπιστώνει τα παρακάτω :

 

1.      Είναι θετικό το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση του, πριν τη προώθηση του στη Βουλή.

2.            Θεωρούμε θετικό ότι απλουστεύει κάποιες διαδικασίες στους διαγωνισμούς των έργων και των υπηρεσιών (π.χ. η αντικατάσταση με υπεύθυνη δήλωση των δικαιολογητικών της Οδηγίας 18/2004 των εταιρειών που μετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου)

3.            Το προσχέδιο νόμου όμως αυτό βάζει νέα ζητήματα που το κάνουν ιδιαίτερα προβληματικό και τα οποία κατά την άποψη του φορέα μας πρέπει να αλλάξουν. Επισημαίνουμε τα πιο σημαντικά απ’ αυτά :

 

1.      Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται με το σχέδιο νόμου είναι η πολιτική αποδυνάμωση της Περιφέρειας, που παύει πλέον να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση του προγράμματος αλλά «υποβιβάζεται» ως ένας από τους πολλούς ενδιάμεσους φορείς (υπηρεσίες, τράπεζες). Η Περιφέρεια ως μονάδα άσκησης εξουσίας αποξενώνεται από πόρους, πολιτική και διοικητική ισχύ.

2.      Διατηρούνται όλες οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που είχαν εφαρμοστεί στο Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίες κατά κοινή διαπίστωση έπρεπε να απλουστευτούν.

3.      Δεν επιλύεται μακροπρόθεσμα η διοικητική και διαχειριστική επάρκεια των Φορέων Υλοποίησης/ Τελικών Δικαιούχων. Αντίθετα μέσω της απαίτησης διαχειριστικής επάρκειας των τελικών δικαιούχων τίθενται περιορισμοί σε φορείς υλοποίησης που τους αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο.

4.      Τίθενται στο περιθώριο οι αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί αντί να αναβαθμισθούν ουσιαστικά ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και για να καλυφθούν διαπιστωμένες αδυναμίες

5.      Δεν διασφαλίζεται με ασφαλέστερες διαδικασίες πιο αξιοκρατική και λιγότερο ευνοιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών.

6.      H βελτίωση των διαδικασιών στηρίζεται στην επέκταση των ειδικών υπηρεσιών αντί της ριζικής αναβάθμισης των υπηρεσιών της διοίκησης, με συνέπεια να διαιωνίζεται μια δημόσια διοίκηση «δύο ταχυτήτων» και να μην διαχέονται ενδεχόμενες καλές πρακτικές στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Για να αξιοποιηθούν λοιπόν ορθολογικά οι διατιθέμενοι πόροι του Δ’ ΚΠΣ, το Περιφερειακό Τμήμα ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πιστεύει πως απαιτείται:

 

§         Άμεση στελέχωση με Μηχανικούς όλων των φορέων υλοποίησης της Περιφέρειας μας, ώστε να αποκτήσουν και κάποιοι εξ αυτών οργανωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες και διαχειριστική επάρκεια. Παράλληλα να στελεχωθούν και οι ΤΥΔΚ των νομών του ΒΑ Αιγαίου με προσωπικό. Η σωστή, έγκαιρη και ποιοτική κατασκευή των δημοσίων έργων απαιτεί πριν απ΄ όλα ενίσχυση των μηχανισμών υλοποίησης τους και όχι μόνο των ελεγκτικών μηχανισμών διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, όπως συνήθως γίνεται.

§         Ενοποίηση των ελεγκτικών και εγκριτικών μηχανισμών των δημοσίων έργων και παράλληλη κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα και τις μελέτες.

§         Άμεση ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη Περιφέρεια μας και σε όλη την Ελλάδα.

§         Διαμόρφωση όρων διαχείρισης του προγράμματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το μικρομεσαίο κατασκευαστικό δυναμικό των νησιών μας, που έχει και την εμπειρία και τα μέσα να υλοποιήσει με επάρκεια το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης είναι πάντα διαθέσιμο να καταθέσει τις απόψεις του και να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία των Μηχανικών – μελών του, μέσα απ΄ τις θεσμικές του διαδικασίες, ώστε να αξιοποιηθεί η τελευταία αυτή ευκαιρία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες της περιφέρειας μας και για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Στη κατεύθυνση αυτή θα πάρει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φορέων της Περιφέρειας μας, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες του.
      Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ /Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

      Ο Πρόεδρος  Μάντζαρης Δημήτριος

 [Συντάκτης:Aegean Times] 

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18347

 

επιστροφή

 

Δ ΚΠΣ: Μέσα οι ιδιώτες, έξω η Αυτοδιοίκηση

 

Με αφορμή το επόμενο άρθρο που δημοσιεύεται εδώ, γεννήθηκαν μαύρες σκέψεις.

Οι κατευθύνσεις των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιλαμβάνουν, εδώ και δεκαετίες, μια κουτσουρεμένη, αδύναμη και αναποτελεσματική αυτοδιοίκηση. Χωρίς ουσιαστικό ρόλο, πόρους και αρμοδιότητες η αυτοδιοίκηση είναι στριμωγμένη στη γωνία, διεκπεραιωτική (έγγραφα, σκουπίδια, λήμματα, γεννήσεις-θάνατοι) και χωρίς ελευθερία κινήσεων. Τα 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που πέρασαν από τη χώρα θα μπορούσαν να είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης. Η κατάληξη όμως είναι να εξαιρεθεί τελείως από το Δ ΚΠΣ.

Τελικά της μένουν μόνο τα τσιμεντάκια και η διαχείριση της τοπικής μιζέριας, κάτι στο οποίο εξειδικεύεται γενικά η αυτοδιοίκηση της χώρας και φυσικά και η Ικαριακή Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα πρωτοπορίας και δράσεων σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Τέτοια παραδείγματα δυστυχώς η Ικαριακή Αυτοδιοίκηση δεν τα βλέπει. Και κανείς αναρρωτιέται: Ακόμη κι αν της δινόταν ευκαιρίες, θα τις έβλεπε; Ή είναι τόσο χωμένη και εθισμένη στην καθημερινή διαχείριση της μιζέριας και των μικροπελατειακών ψηφοθηρικών προσανατολισμών που δεν μπορεί πια;

Και από πού θα έρθουν οι διεκδικήσεις για το καινούργιο; Για μια άλλη κοινωνία; Ήρθε η ώρα  να ξανακοιταχτούμε μεταξύ μας, και να κοιτάξουμε και γύρω μας.

 

Η αλήθεια είναι ότι για το Δ’ ΚΠΣ συστήνεται η «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» για να διευκολύνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του Δ’ ΚΠΣ. Επίσης συστήνονται Ανώνυμες Εταιρείες σε κάθε Περιφέρεια, οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφέρειας» με χρηματοδότηση από τη ΜΟΔ (51% από τη Μονάδα Διαχείρισης του ΚΠΣ και 49% από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης). Σε αυτή την κατεύθυνση η Ικαριακή Αυτοδιοίκηση θα χρειαστεί μια Αναπτυξιακή Εταιρεία για να υποστηρίζει τη συμμετοχή της στο Δ’ ΚΠΣ.

Που θα στηριχθεί; Στα δικά της πόδια, δηλαδή στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Ικαρίας, ή στις διάφορες Νομαρχιακές Αναπτυξιακές Εταιρείες που συνήθως χρησιμοποιούν το όνομα της Ικαρίας και κατευθύνουν τις δράσεις και τα χρήματα (και φυσικά και τα έργα) στο νησί της Σάμου;

   

Η αδυναμία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να διαχειριστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα το Β' και το Γ' ΚΠΣ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κοινοτικών πόρων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5 δισ. ευρώ. Προκειμένου να μην συμβεί κάτι ανάλογο και με τα 24,6 δισ. εύρώ του τέταρτου (και τελευταίου) Κοινοτικού Πλαισίου η κυβέρνηση παρουσίασε χθες σχέδιο νόμου με το οποίο υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση ωστόσο, την κατηγορεί ότι φτιάχνει ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα που αφήνει έξω την τοπική αυτοδιοίκηση και βάζει μέσα τους ιδιώτες

Το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 προβλέπει τα εξής

* Οκτώ τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για περισσότερη ευελιξία κατά την υλοποίηση. Είναι τα Προγράμματα "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας", "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα", "Ψηφιακή Σύγκλιση", "Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη", "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση", "Διοικητική Μεταρρύθμιση" και "Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής".

* Πέντε Περιφερειακά Προγράμματα: Αττικής, Μακεδονίας–Θράκης, Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου και Κρήτης – Νήσων Αιγαίου.

* Σημαντικά μικρότερο αριθμό ικανών και πιστοποιημένων Φορέων Υλοποίησης, για να μην χάνονται οι πόροι σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 φορείς υλοποίησης και στόχος μας είναι να μειωθούν κατά περίπου 90%. Για παράδειγμα, οι φορείς υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού είναι σήμερα περίπου 1.050 και θα περιορισθούν σημαντικά με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, της "Δήμος Α.Ε.".

* Ανάπτυξη αξιόπιστου και αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, με απλοποίηση των διαδικασιών και στόχο την ποιότητα και τη διαφάνεια.

* Έγκαιρο σχεδιασμό και σύσταση των απαιτούμενων φορέων για την υλοποίηση των Προγραμμάτων.

 

ΠΑΣΟΚ: Αδιαφανής έλεγχος

"Με την έγκριση του σχεδίου νόμου για τη διαχείριση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 (ΕΣΠΑ) από την Κυβερνητική Επιτροπή επισημοποιείται πως και σ' αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Ν.Δ., επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ασφυκτικό και αδιαφανή έλεγχο της διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων της περιόδου 2007 -2013, από την κομματική εξουσία της Ν.Δ.", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. "Το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνει επίσης την κυρίαρχη αντίληψη της Ν.Δ. και τις προθέσεις της, για την υποβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, τις περιφέρειες".

 

Π. Λαφαζάνης: Πελατειακή διαχείριση υπέρ των ιδιωτών

"Η κυβέρνηση, με συνευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, απέτυχε πλήρως στη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ, αφού η χώρα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικούς πόρους που μπορεί να φτάσουν έως 5 δισ. ευρώ, ενώ και οι πόροι που απορροφήθηκαν έχουν αμφίβολη παραγωγική και αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα", τονίζει σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

"Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για το Δ' ΚΠΣ (ΕΣΠΑ)", συνεχίζει ο Π. Λαφαζάνης, "καθιστά ακόμα πιο συγκεντρωτική, πελατειακή και γραφειοκρατική τη διαχείριση του Δ' ΚΠΣ, ενώ σημαντικό μέρος του ιδιωτικοποιείται με την ανάθεσή του σε ιδιωτικές εταιρείες, την ίδια ώρα που παρακάμπτεται σχεδόν πλήρως η δημόσια διοίκηση και ο δημοκρατικός προγραμματισμός με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων. Ο κίνδυνος να χαθούν νέοι πόροι από το τελευταίο για τη χώρα μας κοινοτικό πακέτο, ενώ και αυτοί που θα απορροφηθούν να μην έχουν το αντίστοιχο παραγωγικό και αναπτυξιακό αντίκρισμα, διαγράφεται περίπου ως βέβαιος".

 

ΚΚΕ: Δεν θα πάρουν τίποτα οι εργαζόμενοι

"Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λάβουν τίποτα και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τα 24,6 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς) 2007 - 2013. Αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους για να στηριχθεί η περιβόητη Στρατηγική της Λισσαβώνας, που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 

Αναδρανιστάκης Γιώργος   Αυγή 2-8-2007

 

επιστροφή

 

Το ΣτΕ ζητάει Επαναξιολόγηση του Καποδίστρια

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου, παραθέτουμε ένα δημοσίευμα για τη θεσμική κρίση στην Ελλάδα και την απόσταση που τη χωρίζει από πολιτικές για ένα βιώσιμο μέλλον. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) λοιπόν κάνει ορισμένες κρίσιμες και σημαντικότατες διαπιστώσεις. Δυστυχώς, η επιχειρούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 16 για την Παιδεία, και το άρθρο 24 για τα δάση περιλαμβάνει και «κουτσούρεμα» των αρμοδιοτήτων του ίδιου του ΣτΕ.

 

Στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού εστίασε την προσοχή του ο Κώστας Κουσούλης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Εκανε λόγο για θεσμική κρίση και τόνισε πως πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες αδυναμίες.

«Η μελέτη της συμπεριφοράς του κρατικού μηχανισμού πρέπει να εκταθεί σε όλα τα επίπεδα: στην κεντρική διοίκηση, στην περιφέρεια, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, στην πολιτική προστασία, στην πυροσβεστική υπηρεσία», επισήμανε. Και έθεσε θέμα επαναξιολόγησης του συστήματος «Καποδίστρια» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Ε τμήματος Κώστας Μενουδάκος, επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν τα δομικά εκείνα μέτρα που θα εφαρμόσουν στην πράξη την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Παρέθεσε σειρά μέτρων για την προστασία του δασικού πλούτου, όπως απαγόρευση της θήρας, σύνταξη Δασολογίου και δασικών χαρτών, στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, ενώ ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που οδηγεί στην «απομείωση των δασικών εκτάσεων και σχετικοποιεί την προστασία τους».

Ο κ. Μενουδάκος ζήτησε να κηρυχθούν στο σύνολό τους αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις και να μη «διαφύγουν» μερικές όπως συνήθως συμβαίνει.

Εχουμε δικαίωμα στο Περιβάλλον, δικαίωμα στη ζωή, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και πρότεινε όλα τα νομοσχέδια που έχουν σχέση με το περιβάλλον να υπόκεινται στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έθνος 4-9-07


επιστροφή


ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

 

Ο νέος εφιάλτης για το περιβάλλον  του Στ. Μπένου

 

Το 1995-1996 είχαμε καταφέρει να αποτρέψουμε την κατασκευή μιας «ιδιωτικής πολεοδόμησης» άνω των 200 στρ. στη Μεσαχτή Ικαρίας.  (Περισσότερα) . Αργότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τις Ιδιωτικές πολεοδομήσεις σε νησία, για οικολογικούς λόγους. Σήμερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί με το Εθνικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, νέα νομοθεσία που επιτρέπει παρόμοιες επενδύσεις και στα νησιά σε έκταση μεγαλύτερη από 150 στρέμματα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, και σε νησιά. Ο επενδυτής θα κτίζει τουλάχιστον 4πλάσια απ' ό,τι θα έκτιζε ένας απλός ιδιώτης, αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που κτίζει και 100πλάσια. Διαβάστε το παρακάτω αποκαλυπτικό άρθρο του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Στ. Μπένου. [η σύνταξη]. 

 

Σταθερός παραθερισμός. Είναι η νέα τουριστική ορολογία, ένας πολύ εφευρετικός νεολογισμός που αποδίδει και προδίδει συνάμα πολύ αυθεντικά τις προθέσεις των εμπνευστών της: Να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις κατασκευής 1.000.000 κατοικιών παραθερισμού για τους Ευρωπαίους πολίτες στα ωραιότερα σημεία της χώρας (ακτογραμμή, νησιά, ακόμα και περιοχές NATURA). Η μεγάλη ελπίδα για την αναπτυξιακή και οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η μεγάλη θυσία για ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πατρίδα μας, το περιβάλλον.

Αυτό είναι το «όραμα» της νέας διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Εδώ και περίπου τρία χρόνια υπάρχει μια υπόγεια θεσμική προετοιμασία για να αρθούν όλα τα εμπόδια.

* Ξεκίνησε με την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που είχε στόχο την οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων. Ευτυχώς, με τη σθεναρή αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, κατέρρευσε η απόπειρα αλλαγής του άρθρου 24.

* Συνεχίστηκε με το σχέδιο νόμου για τον «αιγιαλό και την παραλία» που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται πως το μέγα αγαθό της «ελεύθερης και ακώλυτης αμφίδρομης επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα ή τον ποταμό ή τη λίμνη» μπορεί να πάψει να ισχύει «...για κοινωφελείς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων τις οποίες προβλέπει ο νόμος». Παράλληλα, καταργείται η παραλιακή ζώνη των 50 μέτρων.

* Ολοκληρώνεται με το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», που πραγματικά θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, αν ήταν προσανατολισμένο σ' αυτό που έχει πραγματική ανάγκη η χώρα. Τουριστική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές ποιοτικού τουρισμού σε απόλυτη αρμονία με τις αρχές της αειφορίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Δεν απουσιάζουν βέβαια οι αναφορές στις αρχές της αειφορίας και την προστασία του περιβάλλοντος και υπάρχουν καλογραμμένες απόψεις π.χ. για τον συνεδριακό, αστικό, πολιτιστικό, αθλητικό, καταδυτικό, χιονοδρομικό, ιαματικό τουρισμό, οι οποίες όμως αναιρούνται. Και τούτο, γιατί στην πρόταση για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό δεσπόζει κυριολεκτικά το άρθρο 9 με τίτλο «Σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού».

Για να κατανοήσουμε τις βαθύτερες και πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να παραθέσω με πολύ απλό τρόπο τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις:

* Ο επενδυτής αγοράζει έκταση μεγαλύτερη από 150 στρέμματα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, εκτός από ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες ! (Αν και εδώ προβλέπει τη δυνατότητα πιλοτικών επενδύσεων σε πέντε ακατοίκητα νησιά, άρθρο 9, παρ. Ε). Η μόνη προϋπόθεση είναι η αγορά γης να γίνεται σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών.

* Ο επενδυτής βαφτίζει την αγορά «τουριστική επένδυση» και μετά μπορεί να κτίσει κατοικίες και να πωλήσει το 70% των κτισμάτων σε ιδιώτες με μόνη υποχρέωση να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα μόνο το 30%. Οι αγοραστές θα είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης το κτίσμα, ελεύθερο για χρήση ως τμήμα του ξενοδοχείου, για ένα μέρος του χρόνου. Π.χ., ο Ολλανδός αγοραστής μένει στην κατοικία που έχει αγοράσει έξι μήνες και τους υπόλοιπους έξι μήνες τους παραχωρεί για χρήση στο ξενοδοχείο. Από εδώ απορρέει ο όρος ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ!

* Ο επενδυτής επιδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό για παραγωγή προγράμματος παραθεριστικής κατοικίας.

* Ο επενδυτής κτίζει τουλάχιστον 4πλάσια απ' ό,τι θα έκτιζε ένας απλός ιδιώτης. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που κτίζει 100πλάσια.

* Ο επενδυτής, με τη συνδρομή της Πολιτείας και στο όνομα της αποτελεσματικότητας, καταλύει όλους τους κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμηση, που είναι έτσι κι αλλιώς αδύναμοι, και αντί να περιορίσουμε τις προϋποθέσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, οδεύουμε στην απόλυτη ασυδοσία.

ΟΛΑ αυτά περιγράφουν πώς εκτυλίσσεται ένα οργανωμένο σχέδιο, που όμοιό του δεν έχει ζήσει η χώρα μας. Ομιλούμε για τη δημιουργία χιλιάδων «ξενοδοχείων-χωριών» (για εμένα αυτή είναι η αυθεντική απόδοση και όχι μονάδες σταθερού παραθερισμού) ή «οικιστικών ξενοδοχείων» σε όλες τις περιοχές φυσικού κάλλους της πατρίδας μας. Αυτό που προωθείται δεν είναι χωροταξικός σχεδιασμός τουρισμού -που είναι μια υπόθεση ιερή για τη χώρα μας- αλλά χωροταξική ασυδοσία στο επενδυτικό κεφάλαιο. Το παράδοξο και συνάμα εφιαλτικό είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλο το θεσμικό οπλοστάσιο που διαθέτει (Σύνταγμα - Νομοθεσία - Χωροταξικός Σχεδιασμός) για να δώσει τη χαριστική βολή στο περιβάλλον και στο μέλλον της χώρας μας.

Το συντονισμένο αυτό σχέδιο, αν υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει σε «ανδραγαθήματα» ακόμα και τις συνέπειες της περίφημης «Αντιπαροχής», που κατέστρεψε το αστικό περιβάλλον. Τώρα ήρθε η ώρα της καταστροφής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής, ο, κατά τα άλλα, ηγέτης με μεγάλη εθνική συμβολή, φέρει το «στίγμα» της Αντιπαροχής.

Αναρωτιέμαι αν ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μπορέσει ιστορικά να αντιμετωπίσει το «στίγμα» του «Σταθερού παραθερισμού»;

 

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ, Βουλευτή Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/07/2007

 

επιστροφή

 

Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ


01-08-2007
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς απαντούν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21 Ιουνίου 2007 το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.


Κατά την ανακοίνωση:

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες .

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους, μετά από δεκαετίες, χωροταξικό σχεδιασμό, που αποτελεί την ουσιαστικότερη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας.


Οι πέντε οικολογικές οργανώσεις απαντάμε:

Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις επικροτούν την προσπάθεια για την προώθηση, έγκριση και εφαρμογή ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Τονίζουν όμως ότι η χωροταξία δεν είναι αυτοσκοπός. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική, οικονομική συνοχή και πρωτίστως την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αν, όμως γίνει λανθασμένα μπορεί να αποτελέσει μέσο για την υποβάθμιση όλων των παραπάνω. Στη σημερινή συγκυρία, όπου το περιβάλλον δέχεται σκληρά πλήγματα, όπως με τραγικό τρόπο μας υπενθυμίζουν οι εκατοντάδες πυρκαγιές, πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πως σχεδιάζουμε το χωροταξικό μέλλον της χώρας.


Κατά την ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει πρέπει να είναι καλόπιστος, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς. Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη.
Ανάλογη και ακόμα πιο υπεύθυνη στάση περιμέναμε –και εξακολουθούμε να περιμένουμε- από τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου. Οφείλουν να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και γνώση του αντικειμένου. Όχι με την επιπολαιότητα που έδειξαν χθες. Να κοιτάξουν επιτέλους την ουσία του θέματος και όχι τη στείρα δημιουργία εντυπώσεων –όπως, δυστυχώς, ορισμένες συνηθίζουν…

Επειδή, λοιπόν, χθες ελέχθησαν πολλές ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν πλήρως το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα.


Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, δεκάδες φορείς, δεκάδες ακαδημαϊκοί, εκατοντάδες πολίτες, ο μελετητής που εκπόνησε τη μελέτη επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό έχουν δημόσια τοποθετηθεί ότι το τελικό σχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι βαθύτατα προβληματικό. Μόλις πρόσφατα και ο μελετητής που είχε αναλάβει την εκπόνηση την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ) του Χωροταξικού δήλωσε ότι αρνήθηκε να την υπογράψει μετά τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ . Λυπούμαστε που η ανακοίνωση ομιλεί περί αναξιοπιστίας εκείνων που ασκούν εποικοδομητική κριτική με συγκεκριμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, αλλά και με υπευθυνότητα και γνώση του αντικειμένου. Τονίζεται ότι οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν διατυπώσει εποικοδομητικές προτάσεις για βελτιώσεις σε επιμέρους θέματα των άλλων Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και μόνο σε αυτή την περίπτωση ζητούν την απόσυρση του. Δυστυχώς δεν είναι οι οργανώσεις αλλά οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίες κατέστησαν την διαδικασία αναξιόπιστη. Μεταξύ αυτών:

1. η μη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας από τον Μάρτιο 2004 μέχρι την έκδοση των Χωροταξικών Πλαισίων

2. η εκ των υστέρων δημοσιοποίηση της ΣΜΠΕ (κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΕ)

3. η αναστροφή της λογικής του σχεδιασμού. Δεν προηγήθηκε όπως όφειλε των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων ΑΠΕ, Τουρισμού και Βιομηχανίας, το υπέρτερο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο

4. η μη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης.


Κατά την ανακοίνωση:

 1. Είναι παντελώς ψευδές ότι το Ειδικό Πλαίσιο προωθεί την «τσιμεντοποίηση» των τουριστικών περιοχών. Αντιθέτως, προστατεύει το περιβάλλον κι έτσι στηρίζει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό. Θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο.

Ενδεικτικά:
- Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός των οικισμών και επιτρέπεται μόνο εντός αυτών.

- Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα έγινε 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα έγινε 15).

- Μειώνεται στο μισό η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 10 έως 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνεται 6.

- Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές (από τα 50 στα 100 μέτρα).

Όλα αυτά δεν τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου; Όλα αυτά τα ονομάζουν «τσιμεντοποίηση» διαστρεβλώνοντας την αλήθεια;


Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Όντως, κινείται προς θετική κατεύθυνση ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι ταυτόχρονα προωθείται η διάσπαρτη δόμηση μεγάλων μονάδων, ιδίως παραθεριστικής κατοικίας (CONDO). Μέσω των CONDO προωθείται το ξεπέρασμα της εμπλοκής του ΣτΕ στην ανάπτυξη μαζικής παραθεριστικής κατοικίας με την μετονομασία της σε τουριστική επένδυση.

Η ΚΥΑ ουσιαστικά τοποθετείται υπέρ της παραθεριστικής κατοικίας και εναντίον των ξενοδοχείων. Έχει αποδειχθεί ότι η παραθεριστική κατοικία είτε αυτόνομα είτε με τη μορφή των CONDO είναι ανταγωνιστική του τουρισμού, όχι μόνο διότι αξιοποιεί τους ίδιους πόρους αλλά διότι προωθείται στις ίδιες περιοχές όπου μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι βάσει μελετών μία κλίνη παραθεριστικής κατοικίας αποφέρει οικονομικά πολύ λιγότερο δημιουργώντας 16 φορές λιγότερη απασχόληση από ότι μια κλίνη ξενοδοχείου. Το αμιγές ξενοδοχείο ανεξάρτητα από την κατηγορία του θα έχει υποχρέωση να μην διαθέτει πάνω από 6 κλίνες ανά στρέμμα. Καταρχήν θετικό. Όμως την ίδια στιγμή ένας επενδυτής που αξιοποιεί τις ρυθμίσεις για τα CONDO, μέσω των πολεοδομικών εργαλείων [Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ)] θα μπορεί να κτίζει 60% περισσότερες κλίνες από ότι αν αξιοποιούσε τις ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία. Συνεπώς, οδηγούνται οι επενδυτές να επιλέξουν αποκλειστικά την παραθεριστική κατοικία μέσω των CONDO.

Αλλά και χωρίς τη χρήση των πολεοδομικών εργαλείων ΠΕΡΠΟ, ΠΟΑΠΔ και ΠΟΤΑ ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 που σε οικόπεδο έκτασης 150 στρεμμάτων σημαίνει δομημένη επιφάνεια 30000 τμ, ή 900 κλίνες όσες δηλαδή προβλέπονται και για τα ξενοδοχεία. Και πάλι, οι επενδυτές ωθούνται να προτιμήσουν το γρήγορο κέρδος που προσφέρει η κτηματομεσιτική δραστηριότητα.

Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δόμηση ολόκληρων χωριών χωρίς πολεοδομικό σχέδιο. Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτική ανάπτυξη εκτός σχεδίου δόμησης χωρίς τις διαδικασίες πολεοδόμησης και χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος.


Κατά την ανακοίνωση:

 1. Σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία», τα όσα ειπώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δείχνουν είτε σκοπιμότητα είτε άγνοια του θέματος.
  Η «παραθεριστική κατοικία» είναι ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
  Υπογραμμίζουμε όμως ότι οι όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού είναι πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις :
  - Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας (σημειώνεται ότι η πρόταση των μελετητών ήταν μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 30% έως 40% επί του συνόλου της εγκατάστασης).

- Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.

- Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, δηλαδή χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,2), χαμηλά ύψη, υποχρεωτική διάσπαση όγκων.


Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Από την μελέτη ξένων εμπειριών συνάγεται ότι η παραθεριστική κατοικία δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε τουριστικό προϊόν. Εξ’ ορισμού ο τουρισμός προέρχεται από την λέξη tour- «γύρος» και ενυπάρχει μέσα στη λέξη τουρισμός η έννοια του μη σταθερού. Υπάρχουν χώρες που ονομάζουν την προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας- τουριστική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τουριστική πολιτική και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιγράψει τέτοιες αμφισβητήσιμες πολιτικές. Η Ελλάδα με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά της θα μπορούσε να ηγείται και να αποτελεί διεθνές πρότυπο τουριστικής πολιτικής και όχι να ακολουθεί αποτυχημένα πρότυπα χωρών με πολύ λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της παραθεριστικής κατοικίας είναι πολλά, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Ένα από τα αποτελέσματα είναι και η δημιουργία ενός τείχους μεταξύ κοινωνίας και παραλίας.

Όταν ο επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των CONDO και να πουλήσει το 70% της δομημένης επιφάνειας για παραθεριστική κατοικία, ποιος θα επιλέξει την μορφή επένδυσης που του επιτρέπει την πώληση μόνο του 30%;


Κατά την ανακοίνωση:

Συνεπώς και όσα λέγονται για «παραθεριστική κατοικία σε ποσοστό 70%», είναι εντελώς ψευδή. Το 70% έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως είναι ο θεσμός των «Condo Hotel» που καμία σχέση δεν έχει με την παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο ποσοστό 70% ισχύει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα για τον παρόμοιο θεσμό του «time sharing».
Όλα τα παραπάνω και άλλα που περιέχονται στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο». Μάλιστα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν θα κάνουμε τα λάθη της Ισπανίας.
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ούτε αυτά τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου; Ούτε για όλα αυτά δεν βρήκαν μια λέξη να πουν; Και επιπλέον, πώς παραποιούν με τόση ευκολία την πραγματικότητα;

Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Ο θεσμός της χρονομίσθωσης (time sharing) δεν είναι παρόμοιος με τα CONDO. Πράγματι η χρονομίσθωση είναι μια διαδικασία διαχείρισης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματίας να διαχειρίζεται το ξενοδοχείο του είτε στη βάση της ημερήσιας μίσθωσης είτε, για το 70%, σε μακροχρόνια μίσθωση, αλλά μόνο για συγκεκριμένο και σύντομο διάστημα κάθε έτους. Όμως η ιδιοκτησία παραμένει στον ξενοδόχο. Ο θεσμός, είτε επιτυχής σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε αποτυχημένος σε άλλες, είναι σαφώς περισσότερο τουριστικός και η συμπεριφορά του χρήστη σαφώς πλησιέστερη σε εκείνη του τουρίστα.

Αντίθετα τα CONDO θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση για δόμηση παραθεριστικής κατοικίας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ενστάσεις για την λειτουργικότητά τους (θέματα συντήρησης, ομοιομορφίας, αισθητικής κτλ). Γιατί λοιπόν δεν αποσύρεται αυτή η πρόταση, ιδιαίτερα όταν είναι θεσμοθετημένη η χρονομίσθωση;

Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός ήταν κατ’ αρχήν θετικός για το Ισπανικό πρότυπο. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μαζική αντίδραση –ακόμα και της Υπουργού Τουρισμού- ξαναδιατύπωσε τις δηλώσεις του χωρίς όμως να αλλάξει το παραμικρό στο Χωροταξικό Πλαίσιο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του χωροταξικού:«Η λεγόμενη τουριστική κατοικία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει να σας πω ότι στην Ισπανία, από τους περίπου 55 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα, τα 37 εκατ. έχουν αγοράσει κατοικία εκεί». Αντίθετα η εξέλιξη στην Ισπανία αποτελεί σήμερα διεθνώς παράδειγμα προς αποφυγήν.


Κατά την ανακοίνωση:

3. Επιπλέον λαμβάνονται πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος :

-          Στις περιοχές «Natura» ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ειδική πρόβλεψη και ίσχυε ποσοστό κάλυψης 20%, το Ειδικό Πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%.

-          Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι δεν μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα τουριστική αναπτύξη πάνω σ’ αυτά. Από το γενικό αυτό κανόνα μπορούν να εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο έως πέντε (5) από αυτά στο σύνολο του εθνικού χώρου, στα οποία δοκιμαστικά μπορεί να γίνουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως 2%.

-          Ούτε για αυτά βρήκαν κάτι να πουν οι κύριοι που έδωσαν συνέντευξη τύπου χτες;

 

Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με βάση την οδηγία 92/43/ΕΚ να προστατεύσει τις περιοχές του δικτύου NATURA. Τονίζουμε ότι για την συντριπτική πλειονότητα των περιοχών αυτών δεν υπάρχει ακόμα καν σαφής οριοθέτηση και διαμόρφωση χρήσεων. Ας προχωρήσει λοιπόν τάχιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ στη θεσμική θωράκιση των περιοχών αυτών πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε αναφορά σε δόμηση και μάλιστα μειζόνων κλιμάκων και όγκων. Ειδικά για τις δασικές περιοχές του δικτύου NATURA, τονίζουμε επίσης για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το δασολόγιο.
Αναφορικά με τις 5 βραχονησίδες αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για πέντε νησιά; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε αυτή την επιλογή; Ποια είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της επιλογή του αριθμού; Ποια είναι αυτά τα πέντε; Αν δεν έχουν ήδη επιλεγεί με ποια κριτήρια θα επιλεγούν;

Κατά την ανακοίνωση:


4. Όσο για το αν έπρεπε να βγει πρώτα το Εθνικό Χωροταξικό ή τα Ειδικά Πλαίσια, θυμίζει μάλλον το ερώτημα «αν έκανε η κότα το αυγό η το αυγό την κότα»… Είναι γνωστό σε όλους ότι η προετοιμασία του Εθνικού και των Ειδικών Πλαισίων προχωρά ταυτόχρονα. Κατά συνέπεια, το ένα τροφοδοτεί το άλλο και κάθε ένα που ολοκληρώνεται παρουσιάζεται και δίνεται προς δημόσια διαβούλευση. Και μάλιστα, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το Εθνικό Χωροταξικό.

Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Αναφορικά με το χωροταξικό σχεδιασμό μπορούμε να δηλώσουμε ότι των ειδικών χωροταξικών πλαισίων πρέπει αυτονόητως να προηγείται το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο βάσει των βασικών αρχών του χωροταξικού σχεδιασμού. Ακόμα αν είχαν συνεκπονηθεί τα πλαίσια θα έπρεπε να συμπαρουσιαστούν. Άλλως δημιουργείται απλώς εξ υπαρχής αρνητικό δεδομένο για το Γενικό Χωροταξικό.

Κατά την ανακοίνωση:

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Χωροταξικό Σχεδιασμό και καλούμε όλους –και τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν χτες συνέντευξη τύπου- να συμμετέχουν στο διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία.


Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε και τη δυνατότητα και τη νομική υποχρέωση να καλέσει και εμάς και πολλούς άλλους φορείς σε διάλογο στην διαδικασία προπαρασκευής των χωροταξικών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία καθώς και διεθνή πρακτική. Στην περίπτωση μας δεν το έκανε. Το αποτέλεσμα είναι ένα χωροταξικό που θεωρούμε επιζήμιο για τον τουρισμό της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να προχωρήσει ο διάλογος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία, από μηδενική βάση.


Ζητάμε την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού του Τουρισμού επειδή:


1. Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στον τουρισμό, και στο περιβάλλον όπως καταδεικνύονται και από το αρνητικό ισπανικό μοντέλο.


2. Ανησυχούμε για το πώς ο προϋπολογισμός θα αντέξει την επιδότηση της παραθεριστικής κατοικίας από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και τις επιπτώσεις που θα έχει αφενός στις ανάγκες για άλλες επενδύσεις και τη δυνατότητα κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους;


3. Εκτιμούμε με βάση την ισπανική εμπειρία ότι θα προκαλέσει υπερθέρμανση πολλών τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

4. Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης) θίγει την αξιοπιστία σχεδιασμού, εις βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της χώρας.


5. Διαβλέπουμε κινδύνους για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», αρχαιολογικούς χώρους και ακατοίκητα νησιά.


6. Κρίνουμε ότι με βάση τη λογική αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2742/1999) η κατάρτιση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να έπεται του Γενικού Πλαισίου, ώστε πρώτα να τεθεί το πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διέπουν τον εθνικό χώρο και να είναι δυνατός ο συντονισμός των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα χωροταξικά ανά τομέα.


Ζητάμε την κατάθεση νέου χωροταξικού που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και να σέβεται την φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

 

Πηγή: http://www.ellinikietairia.gr/?action=read&id=501

 

επιστροφή

 

 

ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΚΑΙ  ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

ΕΠΙ  ΤΟΥ  ΕΙΔΙΚΟΥ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ  ΠΛΑΙΣΙΟΥ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Αθήνα, 5 7.2007

Στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοσίας διαβουλεύσεως, την οποία επιβάλλει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Οδηγία 2001/42/ΕΚ όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομο τάξη με την ΚΥΑ 107017.28.8.2006), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, με ταυτόσημη εισήγηση της Δρ. Μαρίας Καραμανώφ, Συμβούλου Επικρατείας και μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που δημοσιοποιήθηκε προσφάτως από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

1.             Το προτεινόμενο Πλαίσιο παραβιάζει τις επιστημονικές και νομικές αρχές του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού, αφού προβαίνει στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Χώρας, δηλ. στο σχεδιασμό μιας καθαρώς τομεακής πολιτικής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, από το οποίο και μόνον θα προέκυπταν κατά τρόπον έγκυρο τα αναγκαία κρίσιμα δεδομένα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη (δηλ. εάν, σε ποίες περιοχές, με ποια ένταση και με ποιες μορφές είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτό να λάβει χώρα η ανάπτυξη αυτή).  Αντίθετα, η κατά χρόνον πρόταξη Πλαισίου για τον Τουρισμό έναντι του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, καθώς και των ειδικωτέρων χωροταξικών σχεδίων για τη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου, τη γεωργία και κτηνοτροφία, την βιώσιμη ενέργεια και διαχείριση των υδατικών πόρων, την οικιστική πολιτική και τα βιώσιμα δίκτυα θαλάσσιας, χερσαίας και εναέριας συγκοινωνίας, καταστρατηγεί πράγματι κάθε έννοια γνήσιου χωροταξικού σχεδιασμού, αφού πράγματι αποβλέπει στο να εξασφαλίσει δι’ οιονεί «προσημειώσεως» υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητος, περιοχές της Χώρας οι οποίες επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος είτε να μείνουν ανέπαφες, είτε να αφιερωθούν σε άλλες χρήσεις. 

Με τη μέθοδο, όμως, αυτή αναιρείται ο υποχρεωτικός κατά το άρθ. 24 του Συντάγματος χωροταξικός, σχεδιασμός, ο οποίος, κατά τα δεδομένα της επιστήμης αλλά και κατά κοινή πείρα, δεν είναι δυνατόν να χωρήσει εάν αντιστραφεί η ιεραρχική τάξη των χωροταξικών σχεδίων.

 

2.             Εν όψει της ανωτέρω βασικής και ανιάτου πλημμελείας του, το προτεινόμενο Πλαίσιο δεν στηρίζεται σε έγκυρη επιστημονική κρίση ως προς την φέρουσα ικανότητα της Χώρας για τουριστική ανάπτυξη.  Αντιθέτως, φαίνεται να υπολαμβάνει ως δεδομένη την απεριόριστη δυνατότητα επεκτάσεως και εντάσεως της τουριστικής δραστηριότητος, τόσο στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες τουριστικά» (κοινώς κορεσμένες) περιοχές, των οποίων επιτρέπει την περαιτέρω ένταση της εκμεταλλεύσεως, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.  Με τον τρόπο, όμως, αυτό, η υποτιθέμενη καινοτομία του Πλαισίου, δηλ. η στροφή της Χώρας προς τις λεγόμενες «ποιοτικές» μορφές τουρισμού, δεν έρχεται να αντικαταστήσει, σταδιακά έστω, την μέχρι σήμερα άναρχη τουριστική ανάπτυξη και να θεραπεύσει τα δεινά του μαζικού τουρισμού, αλλά προστίθεται και βαίνει παράλληλα προς αυτόν.  Τούτο προκύπτει σαφώς από το σύστημα του Πλαισίου, το οποίο χωρίζει την επικράτεια σε δέκα (10) κατηγορίες περιοχών, καμμία εκ των οποίων δεν εξαιρείται από την τουριστική εκμετάλλευση.  Έτσι, οι μεν κορεσμένες περιοχές προβλέπεται να κορεσθούν περισσότερο με «αύξηση της χωρητικότητος και κατασκευή νέων υποδομών φιλοξενίας και εστίασης», ενώ ταυτοχρόνως, περιοχές οι οποίες, τόσο κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο ακόμα και κατά την κοινή πείρα, έπρεπε να διαφυλαχθούν ως τα τελευταία πολύτιμα αποθέματα του φυσικού κεφαλαίου της Χώρας (μικρά νησιά, παράκτιες περιοχές, ευαίσθητα οικοσυστήματα, ορεινοί όγκοι, βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά) θυσιάζονται στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. 

 

3.             Μολονότι, κατά τα προεκτεθέντα, δεν έχει προηγηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης της Χώρας, ούτε των συστημάτων υποστηρίξεως αυτής (ενεργείας, υδατικών πόρων, δικτύου επικοινωνίας κ.λπ.) το προτεινόμενο Πλαίσιο προωθεί την τουριστική ανάπτυξη με τη μορφή παροχής δεύτερης κατοικίας σε τουλάχιστον 1.000.000 Ευρωπαίους.  Με τον τρόπο αυτό, προδήλως καταστρατηγείται και παραβιάζεται η ισχύουσα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως η νομολογία του ΣτΕ, οι οποίες θέτουν εξαιρετικά αυστηρούς όρους και περιορισμούς για την οικιστική επέκταση και την ίδρυση νέων οικισμών.  Η εφαρμογή του Πλαισίου θα έχει ως αποτέλεσμα να κτισθούν στις ωραιότερες και πλέον ευαίσθητες περιοχές (παράκτιες περιοχές, νησιά, ορεινοί όγκοι) ανεξάρτητα και ασύνδετα προς την οικιστική πολιτική της Χώρας, νέες πόλεις-τουριστικοί θύλακες, οι οποίες θα εξαφανίσουν και τα τελευταία ίχνη του εναπομείναντος φυσικού αποθέματος ενώ, ταυτόχρονα, θα επιδεινώσουν όλα τα μέχρι στιγμής άλυτα προβλήματα  των υπαρχόντων οικισμών.

 

4.             Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το προτεινόμενο Πλαίσιο δεν έχει τα αναγκαία γνωρίσματα επιστημονικής μελέτης, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει επαρκές νόμιμο έρεισμα για την έκδοση από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τις ειδικές αποφάσεις για την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση των επιπτώσεων του Πλαισίου στο Περιβάλλον (ΣΠΕ), όπως απαιτεί η προαναφερθείσα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Η παρούσα μελέτη στερείται παντελώς μεθοδολογίας για την τεκμηρίωση και συναγωγή των συμπερασμάτων της και εξαντλείται σε μια γενική εγκυκλοπαιδική περιγραφή του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας και μια εξίσου γενικόλογη και αόριστη εκτίμηση των επιπτώσεων του Πλαισίου χωρίς να προβαίνει, ως οφείλει, ούτε στην εξαντλητική ανάλυση ενός εκάστου των κρισίμων στοιχείων του περιβάλλοντος της Χώρας ανά περιοχή, ούτε στην επί τη βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων δεικτών αξιολόγηση της καταστάσεως αυτών από πλευράς βιωσιμότητας, ούτε, τέλος, στην τεκμηριωμένη εκτίμηση των συνεπειών που αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχει επ’ αυτών η εφαρμογή του Πλαισίου.   Είναι χαρακτηριστικό ότι από ολόκληρο το κείμενο της Μελέτης, ελάχιστες σελίδες αναφέρονται στο κύριο αντικείμενο αυτής, δηλ. τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και τούτο γίνεται με τη μέθοδο αορίστων και συνοπτικών κρίσεων του τύπου «θετικό, αρνητικό, ουδέτερο», η οποία έχει παγίως κριθεί ανεπαρκής και μη νόμιμη από τη νομολογία του ΣτΕ. 

 

5.             Τέλος, ενώ κατά την προαναφερθείσα Οδηγία 2001/42/ΕΚ τόσο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όσο και η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ οφείλουν να έχουν αμιγώς περιβαλλοντικό αντικείμενο, να προβαίνουν δηλ. στην αξιολόγηση του προτεινόμενου Χωροταξικού Πλαισίου με κριτήριο, όπως ρητώς αναφέρει η Οδηγία, την ανάγκη αποτελεσματικής προώθησης της αειφόρου αναπτύξεως, την αρχή της προφυλάξεως και την προστασία της βιοποικιλότητος, η κρινόμενη ΣΜΠΕ υπερβαίνει τα όριά της και ξεκινά την αξιολόγησή της αποδεχομένη εμμέσως την σκοπιμότητα του Πλαισίου εξ επόψεως βελτιώσεως της ανταγωνιστικότητος του τουριστικού προϊόντος, ενισχύσεως της περιφερειακής ανάπτυξης κ.ά.  Η συνεκτίμηση, όμως, τέτοιων κριτηρίων, η οποία δεν ανήκει στο παρόν στάδιο, αλλ’ ενδεχομένως στο μεταγενέστερο, δηλ. την τελική έγκριση του Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό επί τη βάσει των πορισμάτων της ΣΜΠΕ, αλλοιώνει την αντικειμενικότητα και επιστημονική ουδετερότητα της Μελέτης.


επιστροφή


ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:

 

Σχέδιο 10 σημείων για τα δάση

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των εθνικών πόρων, που να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε αυθαίρετες πολιτικές επιλογές και να αξιοποιεί όλο το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών, οργανισμών, φορέων και προσώπων που μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, ζητούν με παρέμβασή τους 21 ειδικοί επιστήμονες-ερευνητές σχετικοί με τις δασικές πυρκαγιές.

 

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τις πυρκαγιές του 2007 ως τη μεγαλύτερη κοινωνική, οικολογική και οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και δεκάδες θυμάτων. Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές αυτές και οι συνέπειές τους, σε συνδυασμό με τις αντιλήψεις που επικρατούν και το δυναμικό που υπάρχει για την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν μελλοντικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας με πολύ αρνητικό τρόπο.

«Πυρκαγιές σαν αυτές που ζήσαμε στην Ελλάδα, παρότι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, δεν είναι σπάνιες για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η μορφή αυτή των πυρκαγιών, που χαρακτηρίζεται διεθνώς με τον όρο Megafire (μεγα-πυρκαγιά), έχει γίνει αιτία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, υποδομών και οικισμών στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, τη Ρωσία και αλλού. Οι χώρες αυτές, πολύ περισσότερο εξελιγμένες από την Ελλάδα στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, αν και δεν μπόρεσαν να αποφύγουν καταστροφές μεγάλης έκτασης, κατάφεραν τουλάχιστον να μην εξελιχθούν οι πυρκαγιές αυτές σε τραγωδίες και μάλιστα εθνικού χαρακτήρα. Βασικοί λόγοι εμφάνισης των μεγα-πυρκαγιών είναι οι παρατεταμένες ξηρασίες με επανειλημμένους καύσωνες, το έλλειμμα διαχείρισης των εύφλεκτων δασών μεσογειακού τύπου και κυρίως η αντίληψη ότι η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ταυτίζεται με τη δασοπυρόσβεση».
Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μεγα-πυρκαγιών είναι η πρόληψη που περιλαμβάνει κατάλληλα προγράμματα διαχείρισης της βλάστησης (κατασκευή ζωνών αναστολής γύρω από οικισμούς και προστατευόμενες θέσεις, δημιουργία μωσαϊκών δασικής κάλυψης κ.λπ.), η ήπια αντιπυρική διαχείριση, η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους.

Τα μέτρα που προτείνουν είναι:
1 Η εκδήλωση πυρκαγιών πολύ μεγάλου μεγέθους δεν αποτελεί συμπτωματικό χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού αλλά θα συνεχίζεται με ολέθρια κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά αποτελέσματα όσο δεν εφαρμόζονται δασοκομικές και διαχειριστικές πρακτικές που περιορίζουν την πιθανότητα αναβάθμισης μιας πυρκαγιάς σε μεγα-πυρκαγιά.
2 Η διαχείριση των πυρκαγιών και η προστασία των πολιτών θα πρέπει να ενσωματωθούν στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής επικράτειας με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιακών δομών και υποδομών. Η πρόληψη της διόγκωσης του μεγέθους και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών προϋποθέτει την άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και της πολιτικής της δασοπροστασίας στην Ελλάδα.
3 Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου πρόληψης, καταστολής και διαχείρισης των καμένων περιοχών. Η ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση του προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στο συντονισμό της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται με σαφήνεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.
4 Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει, μετά και τον φετινό απολογισμό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Νόμου 2612 του 1998 και να επαναφέρει σε συζήτηση την προσέγγιση του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Διεπιστημονικού Φορέα Πυροπροστασίας (με ενοποίηση της πρόληψης, καταστολής και αποτελεσμάτων πυρκαγιών).
5 Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των τύπων δασικής καύσιμης ύλης και η παρακολούθηση της συγκέντρωσης του φορτίου των καυσίμων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση της ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης με προγράμματα μείωσης και ελέγχου της συσσώρευσης βιομάζας θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί ο συνδυασμός μείωσης της βιομάζας και παραγωγής βιοκαυσίμων ή βιοενέργειας.
6 Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και η υπάρχουσα τεχνογνωσία για την οργάνωση και το σχεδιασμό της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές με τη μορφή συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, εφαρμογών πληροφορικής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τεχνολογιών πυρόσβεσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με την ένταξη τέτοιων δράσεων πανελλαδικά, τόσο στα τομεακά όσο και στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013.
7 Είναι αναγκαία η αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε ετήσια βάση καθώς και η διαχρονική παρακολούθησή τους, έτσι ώστε αφενός να προστατευτούν από την παράνομη οικιστική επέκταση και αφετέρου να διευκολυνθεί η σύνταξη σχεδίων επαναφοράς των οικοσυστημάτων στην πρότερη κατάστασή τους.
8 Η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών προϋποθέτει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την εκτίμηση και την ιεράρχηση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων με ορίζοντα πενταετίας και εικοσαετίας αντίστοιχα.
9 Ο ευρύτερος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του το ευάλωτο των καμένων οικοσυστημάτων και να εξασφαλίσει την προστασία τους από οικιστικές και κτηνοτροφικές πιέσεις αλλά και από διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι αναδασώσεις και η επανεγκατάσταση του δάσους στις καμένες εκτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες περιοχές που κάηκαν και η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου το φυσικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του.
10 Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί η ιδέα και η συμβολή του εθελοντισμού για την πρόληψη και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας για ουσιαστική ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ηθικής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2007

 

Ποιοι είναι

Τη διεπιστημονική πρωτοβουλία υπογράφουν οι: Ανδριόπουλος Παύλος, βιολόγος, Παν. Αθηνών, Αριανούτσου Μαργαρίτα, καθηγήτρια, Παν. Αθηνών, Βαρελά Βασιλική, δασολόγος, Γήτας Γιάννης, λέκτορας τηλεπισκόπησης ΑΠΘ, Γκούμα Βασιλική, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Δασκαλάκου Βάλια, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Ευτυχίδης Γιώργος, δασολόγος, Θάνος Κώστας, καθηγητής Παν. Αθηνών, Καζάνης Δημήτρης, δρ Βιολόγος Παν. Αθηνών, Καλαμποκίδης Κων/νος, επίκ. καθηγητής Παν. Αιγαίου, Καρέτσος Γιώργος, δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντινίδης Παύλος, αναπληρωτής ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, Λυμπερόπουλος Νίκος, δρ μηχανολόγος, Μαλλίνης Γιώργος, δρ τηλεπισκόπησης ΑΠΘ, Μαντζαβέλας Αντώνης, δρ δασολόγος, Μπαλατσός Παναγιώτης, δρ δασολόγος - πυρκαγιολόγος, Ξανθόπουλος Γαβριήλ, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Σταθερόπουλος Μίλτος, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΜΠ, Σφυρής Αγγελος, μαθηματικός, Τσαγκάρη Κωνσταντίνα δασολόγος - δρ μετεωρολογίας, Τσιουρλής Γιώργος αναπληρωτής ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ.

επιστροφή

 

Συλλογή υπογραφών

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το κόμμα της Πολιτικής Οικολογίας που δημιουργήθηκε το 2002, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και συμμετείχε στις Ευρωεκλογές και στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές, προώθησε ένα ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις δασικές πυρκαγιές, τις απαιτούμενες πολιτικές προστασίας και την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Το ψήφισμα εγκρίθηκε και αποτέλεσε κόλαφο για την κυβέρνηση. Ωστόσο, για να ενισχυθεί συλλέγονται υπογραφές πολιτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων συμπαρατάσσονται σε αυτό το κίνημα και καλούν να υπογράψετε

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΣΑΜΟΥ –ΙΚΑΡΙΑΣ –ΦΟΥΡΝΩΝ

 email:iris19@hol.gr.,τηλ –φαξ 2273035811

 

Υπογράψτε τώρα!!! Θέλουμε 200.000 υπογραφές!!! Μπορούμε!!!

(αυτός ο αριθμός απαιτείται για να υιοθετήσει το αίτημα το Ευρωκοινοβούλιο και να πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση προς την υλοποίηση του).

 

Αγαπητοί φίλοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες,

Εκδόθηκε ψήφισμα που υπογράφηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν και θα αναδασώσουν τις καμένες περιοχές. Ξέρετε ποιος δεν υπέγραψε; Μα ποιος άλλος.... Η Ελλάδα!!!

Μπείτε στο www.petitiononline.com/forest.gr/ και υπογράψτε!!! Πρέπει να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές! Στείλτε το μήνυμα σε φίλους! Όλοι να συμβάλλουμε, αν δεν θέλουμε να δούμε τσιμεντοποιημένες τις καμένες περιοχές!

Ας πιάσουμε δουλειά...


επιστροφή

 


Δασικές πυρκαγιές: Σύγχρονη τεχνολογία για τους εμπρηστές


Δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη το παρακάτω κείμενο. Η Κυβέρνηση καλύφθηκε πίσω από την «ασύμμετρη απειλή». Δηλαδή πίσω από επιχειρήματα παρόμοια με αυτά που περιέχονται στο παρακάτω εντυπωσιακό κείμενο.

Αν δεχθούμε τη λογική της ασύμμετρης απειλής, θα οδηγηθούμε στο επιχείρημα της Κυβέρνησης  ότι «όλα τα έχουμε καλώς καμωμένα αλλά είμαστε σε αδυναμία γιατί ο εχθρός είναι άγνωστος και υπέρτερος».  Δεν είναι όμως έτσι, και γιαυτό αντέδρασαν όλοι στη θεωρία της «ασύμμετρης απειλής» που απαλάσσει τους πολιτικούς και την μεταπολεμική πολιτική των κομμάτων εξουσίας. Πριν αναφερθούμε στη θέση μας, επειδή δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, θα προσθέσουμε και την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τύπο σε ανύποπτο χρόνο για τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας και την ομολογία: «Εμείς κάψαμε και τα ελληνικά δάση» (Καθημερινή 13-5-2007). Συγκεκριμένα, έγραφε τότε η Καθημερινή: «Το στέλεχος των Γκρίζων Λύκων Χαλούκ Κιρτσί (συνεργάτης και κουμπάρος του γενικού διευθυντή Ασφαλείας και αργότερα υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ) δήλωσε στην τηλεόραση: «Εμείς κάψαμε και τα Ελληνικά Δάση». Πράγματι, εκείνα τα χρόνια είχε πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός εμπρησμών ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, οι ίδιες παρακρατικές ομάδες διεκπεραίωναν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα» .

Η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν κάηκε όλη η Ελλάδα όπως αναφέρει το άρθρο. Δεν κάηκε το Αιγαίο. Δεν κάηκε ούτε η Κρήτη, ούτε το Ιόνιο ούτε καν η Στεριανή Ελλάδα. Οι φωτιές εστιάστηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, εκτός Ελλάδας, οι ΜΕΓΑΦΩΤΙΕΣ (megafires) ήταν σημαντικές στα Βαλκάνια, στην Ιταλία στην Ισπανία.

Οι ερμηνείες που δόθηκαν για την Ελλάδα σε πολλά κείμενα μελετητών και αναλυτών, συνδέθηκαν με συγκεκριμένα μικρά και μεγάλα έως τεράστια συμφέροντα που εκδηλώνονται φέτος  στην Πελοπόννησο σε συνδυασμό με  την χωροταξική και δασική πολιτική (Αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση, Χωροταξικό για τον Τουρισμό, πυροσβεστική λογική για τις περιουσίες και όχι δασοπυρόσβεση-δασοδιαχείριση  και δασοπροστασία, διαιώνιση των οικιστικών πιέσεων στο δάσος,  κλπ).

Ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει δυο ενδιαφέροντα  άρθρα:

  1. Η Ελλάδα κάτω από την πίεση των τουριστικών καρτέλ: www.asda.gr/elxoroi/dasPolit2.htm#καρτέλ και
  2.  ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΚΤΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- Τριάντα χρόνια ασυμμετρία  www.asda.ge/elxoroi/dasPolit2.htm#συνωμοτικές.

 Τέτοια συμφέροντα φέτος μπορεί να εκδηλώθηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο και πράγματι να χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες εμπρησμού. Αύριο μπορεί να εκδηλωθούν με παρόμοιο τρόπο και αλλού στην Ελλάδα. Τα τεχνικά μέσα εμπρησμού βελτιώνονται, όπως θα διαβάσετε, και οι «ξένοι που μας απειλούν» όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, υπάρχουν. Αν όμως κάτι έχει αξία και μπορεί να βγει ως δίδαγμα στη σημερινή «πονηρή» και «ρευστή» εποχή μας, είναι ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί σε πολιτικό επίπεδο για να καίγονται τα δάση της. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι φετινές πυρκαγιές, αριθμητικά δεν ήταν περισσότερες από όσες εκδηλώθηκαν παλιότερα  σε προεκλογικά έτη. Οι εκτάσεις όμως που κάηκαν ήταν τεράστιες. Οι φωτιές ήταν ανεξέλεγκτες.

Ας συμπληρώσουμε και κάτι που μπορεί να μην σχετίζεται με το επόμενο άρθρο, αλλά πρέπει να το ξέρουμε. Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου που οι κάτοικοι πήραν την υπόθεση της αντιμετώπισης της φωτιάς στα χέρια τους και δεν περίμεναν το «κράτος», το «στρατό» ή τα «αεροπλάνα», κατάφεραν και έσβησαν τη φωτιά. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Ικαρία εδώ και χρόνια (ιδιαίτερα στις Ράχες).

Για μας το ζητούμενο είναι, εκτός από άλλες πολιτικές που δεν ενθαρρύνουν τα καρτέλ και τα εργολαβικά συμφέροντα, να υπάρξουν και πολιτικές Πολιτικής Άμυνας, πολιτικές που ενθαρρύνουν την αυτοοργάνωση και άμυνα των πολιτών απέναντι σε φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα κλπ).

Με αυτές τις εξηγήσεις, ελπίζουμε ότι δεν θα παρεξηγηθούμε από τους αναγνώστες μας, ότι θα απολαύσουν το κείμενο αυτό, και κυρίως ότι θα σκεφτούν.   


γράφει ο Γιώργος Αδαλής


H Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει αρχίσει έρευνες εδώ και δύο μέρες για τους εμπρησμούς στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει πλέον ότι η Επίσημο Πολιτεία εξετάζει την εκδοχή να υπάρχει οργανωμένο τρομοκρατικό σχέδιο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Είναι δεδομένο ότι η ταυτόχρονη ύπαρξη τόσον πύρινων μετώπων οδηγεί αυτόματα τον ειρμό της λογικής κάθε ανθρώπου ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, βρέθηκαν ήδη σε περιοχές που κάηκαν , υπερσύγχρονοι μηχανισμοί που πυροδότησαν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εστίες στην Αττική και στην Πελοπόννησο.


Αλλά ας δούμε τα πράγματα με μια πιο ψύχραιμη ματιά !

Τον περασμένο Απρίλιο, ρεπόρτερ των Aegean Times δέχτηκε μια απίστευτη καταγγελία σχετικά με τον τρόπο που πρόκειται να δράσουν φέτος οι εμπρηστές. «Θα κάψουν ολόκληρη την Ελλάδα» μας είχε δηλώσει τότε , άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά από Αντιπυρικό σχεδιασμό.
Σήμερα, παραθέτουμε όσα έχουμε ερευνήσει δημοσιογραφικά και προϋποθέτουν την άμεση προσοχή της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΒ) η οποία σήμερα , είναι η μόνη υπηρεσία που διαθέτει τα απαταίτητα μέσα για να ελέγξει την ευστάθεια όσων θα διαβάσετε παρακάτω.
Το κύριο «πρόβλημα» ενός εμπρηστή ή μιας ομάδας εμπρηστών που έχουν σχέδιο να αποσταθεροποιήσουν μια ολόκληρη χώρα ή μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, είναι ο συγχρονισμός των εστιών και η ταυτόχρονη εμφάνιση μεγάλου αριθμού εστιών έτσι ώστε να αποσυγχρονιστεί και να αποδιοργανωθεί κάθε Κρατική ομάδα αντιμετώπισης πυρκαγιών. Με δεδομένο ότι από τις 200 εστίες που παρουσιάστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, (και φυσικά αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις όπου η πυρκαγιές προκλήθηκαν από ανθρώπινη αμέλεια ή από φυσικά αίτια με τα οποία μεταδίδονται εστίες), ο αριθμός των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από εμπρηστικές ενέργειες πρέπει να φτάνουν τις 150.

Αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούνται (όπως λένε αρκετοί) στουπιά και γκαζάκια, η ομάδα των εμπρηστών-τρομοκρατών πρέπει να απαριθμεί τουλάχιστον 80 με 100 άτομα!
Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι είναι θεωρητικά αδύνατο, προϋποθέτει ότι όλα αυτά τα άτομα πρέπει να επικοινωνούν και μεταξύ τους έτσι ώστε να συντονίζουν τις «κινήσεις» τους πράγμα πολύ επικίνδυνο με τον εξοπλισμό παρακολούθησης συνομιλιών , που διαθέτει η Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες !

Όπως και να το δει κανείς , από οποιαδήποτε πλευρά κι αν το εξετάσει, δεν μπορεί μια ομάδα 100 ατόμων να δρα ανεξέλεγκτα , κρατώντας στα χέρια στουπιά και εύφλεκτα υλικά, την στιγμή που έχει κινητοποιηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός και χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ λοιπόν, πληροφορίες που έχει η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ σχετικά με την οργάνωση ενός σχεδίου που ξεκίνησε την Ανοιξη.


Το όπλο που δημιουργεί εστίες φωτιάς

Στην Ελληνική αγορά διοχετεύτηκε ένα ειδικό «όπλο» το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει σε απόσταση 100-200 μέτρων , ένα ειδικό μηχανισμό ο οποίος καρφώνεται σε ξύλινες επιφάνειες όπως κορμοί δέντρων και κλαδιά. Ο μηχανισμός αυτός μοιάζει με τα γνωστά «βελάκια» (darts) και φέρει μια ηλεκτρονική πλακέτα και ποσότητα εύφλεκτου υλικού. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού που είναι μικρός σε μέγεθος , μπορεί να γίνει με τηλεχειρισμό . Η πυροδότηση αυτού του μηχανισμού, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε από ένα μικρό τηλεχειριστήριο, ακόμη και αν περάσουν μήνες από την ημέρα που τοποθετήθηκε (καρφώθηκε) σε κάποιο δέντρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, οι εμπρηστές με ένα αυτοκίνητο μπορούν να κινούνται στις περιοχές που έχουν επιλέξει ως τουρίστες , ή ως ζευγαράκια, και να εκτοξεύουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, δεκάδες τέτοιους μηχανισμούς ακόμη και εν κινήσει .

Κατόπιν, με ένα GPS σημειώνουν τα μέρη στα οποία έχουν «αφήσει» τον καταστροφικό αυτό μηχανισμό , ο οποίος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όταν βρίσκεται πάνω σε δέντρα τα οποία έχουν ρετσίνι. Αυτό άλλωστε εν πολλοίς, εξηγεί και την μαρτυρία δύο Δημάρχων στην Αττική, που δήλωσαν στις Αρχές αλλά και στην τηλεόραση ότι ξαφνικά είδαν δέντρα να αναφλέγονται.
Παράλληλα, οι εμπρηστές φαίνεται ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία αφού εκτός του μηχανισμού αυτού που προαναφέραμε φαίνεται ότι υπάρχει και ακόμη ένας.

Ο δεύτερος μηχανισμός

Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από τρία μέρη. Το εκρηκτικό υλικό (συνήθως εύφλεκτα καύσιμα) έναν πυροκροτητή και ένα κινητό τηλέφωνο. Με καλώδια , συνδέουν το «κουδούνι» του κινητού τηλεφώνου με τον πυροκροτητή. Στη συνέχεια τον πυροκροτητή με ένα πανί (φυτίλι) το οποίο καταλήγει σε μπιτόνια εύφλεκτου υλικού. Τον μηχανισμό αυτό τον κρύβουν επιμελώς σε ένα πυκνό δάσος που επιλέγουν. Στη συνέχεια, όποτε θελήσουν από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος ή ακόμη και του Εξωτερικού , ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟ.

Ετσι με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να συλληφθούν , τηλεφωνούν στο νούμερο του κινητού τηλεφώνου που βρίσκεται στον εκρηκτικό αυτό μηχανισμό , βάζουν φωτιά στο δάσος , δημιουργώντας έτσι όποτε το επιθυμούν, μια μεγάλη εστία φωτιάς η οποία έρχεται από το πουθενά !!!

Οι πληροφορίες που έχουμε ταιριάζουν απόλυτα στην σημερινή κατάσταση που ζούμε. Και με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζονται 100 εμπρηστές όπως εικάζουν αρκετοί αναλυτές, αλλά ΜΟΝΟ πέντε με δέκα. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ομάδα στην Πελοπόννησο, μία στην Εύβοια και μια στην Αττική. Στην Πελοπόννησο , με τα χιλιάδες αφύλακτα δάση, είχαν την ευκαιρία να «εκτοξεύσουν» την Ανοιξη αρκετούς τέτοιους μηχανισμούς , οι οποίοι δεν μπορούν να ανιχνευτούν αλλά ούτε και πρόκειται να τους εντοπίσει κανείς. Σε δεύτερη φάση, πολύ αργότερα από την Ανοιξη, τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με κινητά τηλέφωνα και τι έκαναν;
Κινούμενοι με μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα, πυροδοτούσαν με τηλεχειρισμό (ένα μικρό τηλεκοντρόλ) από απόσταση όποιο μηχανισμό ("darts") ήθελαν. Μόλις κινούνταν προς τα εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πυροδοτούσαν τους μηχανισμούς στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση . Γι αυτό και υπάρχουν μαρτυρίες για μικρές (σε ήχο) εκρήξεις!


Το σχέδιο ήταν σατανικά απλό

Όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκινούσαν να επιχειρήσουν για παράδειγμα στην Ηλεία , μια άλλη ομάδα αρκετά πιο μακριά, στην Λακωνία έκανε ακριβώς το ίδιο. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν ταυτόχρονα δεκάδες εστίες στην Πελοπόννησο. Όταν είδαν στους τηλεοπτικούς δέκτες την επόμενη μέρα ότι στην Πελοπόννησο έσπευδαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Θράκη , με τον δεύτερο μηχανισμό (του κινητού τηλεφώνου) πυροδοτούσαν (τηλεφωνικά) τις εστίες που είχαν δημιουργήσει σε περιοχές της Θράκης με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να μην πιστεύει ότι έγινε τέτοιο γεγονός, μιας και η Θράκη είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς προστασία. Αυτό το τελευταίο , σχολιάστηκε σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ το Σάββατο που μας πέρασε!


Το ίδιο σχέδιο είχαν οι εμπρηστές-τρομοκράτες και για την Αττική , όπου μέρα μεσημέρι, (αφού όταν είχε χαθεί πλέον ο έλεγχος στα μέτωπα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας), ΚΑΙ ΕΝΩ οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το Λεκανοπέδιο αλλά και τα Πυροσβεστικά αεροσκάφη, επιχειρούσαν στην Κόρινθο και στην Εύβοια, ενεργοποιούσαν τους μηχανισμούς στον Υμηττό .

Μόνο έτσι εξηγούνται άλλωστε οι τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν στον Υμηττό. Την στιγμή δηλαδή που είχαμε ήδη 40 θύματα επίσημα ανακοινωμένα από την Πυροσβεστική, οι εμπρηστές ενεργοποιούσαν στον Υμηττό τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν αφήσει εκεί πριν καιρό, με μια κλήση στο κινητό που μάλλον ήταν καρτοτηλέφωνο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ, ότι την Κυριακή , οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, βρήκαν τον πρώτο τέτοιο μηχανισμό. Συγκεκριμένα , σε δασική περιοχή στον Υμηττό που κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, άνδρες της Πυροσβεστικής εντόπισαν καμένο, ένα κινητό τηλέφωνο από το οποίο ξεκινούσαν κάποια καλώδια ενώ υπήρχαν ενδείξεις για καμένα πλαστικά. Αμέσως κλήθηκε η αντιτρομοκρατική η οποία παρέλαβε τον μηχανισμό και σήμερα βρίσκεται στα εργαστήρια της ΔΑΕΒ όπου και εξετάζεται εξονυχιστικά ! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται το γεγονός αυτό που περιγράφουμε με την ανακάλυψη κάποιων υαλοκαθαριστήρων σε μια από αυτές τις περιοχές. Τονίζουμε ότι η αποκάλυψη που κάνουμε σήμερα αφορά στο πρωί της Κυριακής και όχι στην υπόθεση που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της μέρας αυτής!


Αν όλα αυτά τα γράφαμε πέρυσι, ίσως να φάνταζαν ως ιστορίες ... επιστημονικής φαντασίας ή έστω μιας δημοσιογραφικής διαστροφής που αναλύει «μυθιστορήματα» τύπου Ιουλίου Βερν !

Δυστυχώς όμως, πρόκειται για ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και άρτια οργανωμένο σχέδιο, από μια ολιγομελή ομάδα τρομοκρατών, η οποία με την πρώτη ευκαιρία, και όταν λυσσομανούσαν οι Βοριάδες, κατέκαψαν την Ελλάδα.

Προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι υποκινούν αυτούς τους εγκληματίες. Πολύ περισσότερο δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα κίνητρα είναι πολιτικά ή πρόσκειται για τρομοκρατική ενέργεια μιας πολύ καλά οργανωμένης ομάδας.


Μπορεί το ολοκαύτωμα να έγινε από την 17Ν;

Αυτό που παρατηρώ όμως είναι ότι τέτοιες ενέργειες, θυμίζουν σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο «υλοποιούσε» τα σχέδιά της η 17Ν μιας και οι τρομοκράτες δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο ένας τον άλλο αλλά πολύ απλά, κατευθύνονται και συντονίζονται από ένα και μόνο νοσηρό εγκέφαλο
Φυσικά, η 17Ν, μέχρι σήμερα, δεν είχε δείξει ποτέ ότι έχει στόχο τον Ελληνα πολίτη. Αυτό που με προβληματίζει, διότι δημοσιογραφικά η ενέργεια αυτή θα βόλευε να «φορτωθεί» στην 17Ν , είναι ότι η οργάνωση αυτή, δεν πιστεύω ότι θα πυροδοτούσε τέτοιους μηχανισμούς την στιγμή που είχαν ανακοινωθεί ήδη 40 νεκροί ανάμεσα στους οποίους μανάδες και μικρά παιδιά, πολύ απλά διότι πάντοτε προσπαθούσε να συνομιλήσει με τον Ελληνικό λαό και να κρατά επαφή μαζί του με τις Προκηρύξεις της ελπίζοντας στην δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας με τους Έλληνες Πολίτες.


Αρα, οι εμπρηστές, οι οποίοι τονίζω ότι είναι ολιγάριθμοι, πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες ομάδες, σε άλλα συμφέροντα με αλλότριους σκοπούς και στόχους.

Οι Aegean Times, κατανοούν ότι το πρώτο πράγμα που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η κατάσβεση των πύρινων μετώπων ! Αν όμως οι πληροφορίες που έχουμε και σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας ευσταθούν, τότε αυτό που πρέπει να γίνει αμέσως μετά , είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος από ειδικές μονάδες της Αντιτρομοκρατικής και του Στρατού, όλων των «επικίνδυνων» σημείων της χώρας, διότι οι εμπρηστές δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Αν και από σήμερα κοπάζει η ένταση των ανέμων, θα πρέπει η Πολιτεία , όχι απλά να σταθεί στην επικήρυξη των τρομοκρατών , αλλά να εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά την μέθοδο με την οποία οι νοσηροί εγκέφαλοι κατακαίουν την Ελλάδα.


 [Δημοσιεύτηκε στις  27/8/2007]

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17598


επιστροφή

 

ΟΙ ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 ΚΑΙΝΕ ΤΗ Ν ΠΕΔΙΝΗ ΗΛΕΙΑ


Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο γιατί μας αφορά. Μέχρι να βρεθεί λύση τι γίνεται; Αναρρωτιούνται οι καμμένοι συμπολίτες μας της Ηλείας. Εμείς τι περιμένουμε;

§         Να καούμε; Δεν μας έφτασε που αρκετοί εμπρησμοί έχουν προκληθεί από τις χωματερές μας; (Να θυμηθούμε τον εμπρησμό (ευτυχώς μικρής έκτασης) πριν από μερικά χρόνια της χωματερής του Καραβοστάμου;)

§         Να σταματήσουμε να μυρίζουμε;

§         Να μετράμε τα κέρδη των πανηγυριών μας μέσα σε βουνά από αλουμινένια κουτάκια που κανένας δεν νοιάζεται να ανακυκλώνει;

§         Να πίνουμε γάργαρο (τάχα) νερό, ενώ παραπάνω οι πεταμένες μπαταρίες μας και κάθε λογής σκουπίδια δημιουργούν καρκίνους;

§         Να καμαρώνουμε για το προοδευτικό μας νησί και ταυτόχρονα κανένας Δήμος να μην ενδιαφέρεται για  ανακύκλωση;

§         Να τρώμε φρέσκο και καθαρό (τάχα) ψάρι, που έχει βιο-συσσωρεύσει τα βαρέα μέταλλα που πετάμε καθημερινά στο Ικάριο;

§         Να ταϊζουμε τα παιδιά μας με κατσικίσιο κρέας γεμάτο χημικά και εντομοκτόνα από τις βαμβακόπιτες και τις διοξίνες των χωματερών;


Δελτίο Τύπου 2/10/07

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ που ξέσπασαν  τις τελευταίες ημέρες και σιγοκαίνε ακόμη  στις χωματερές των Δήμων του ηλειακού κάμπου (Λεχαινών, Ανδραβίδας-Τραγανού, Γαστούνης, Βουπρασίας), φέρνουν στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά το μέγιστο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία.

Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές αποδεικνύονται ανίκανες να διαχειριστούν το πρόβλημα . Επί χρόνια παρακολουθούσαμε τη διαμάχη Νομαρχίας-δημάρχων και κινήσεων πολιτών για τη χωροθέτηση των περίφημων ΧΥΤΑ, που τελικά δεν έγιναν ποτέ. Πρόσφατα με πρωτοβουλία δύο δημάρχων του κάμπου (Γαστούνης και Βαρθολομιού) συστήθηκε Σύνδεσμος για την επιδίωξη επίλυσης του προβλήματος με προτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.. Στον Σύνδεσμο αυτό προσχώρησαν όλοι οι Δήμοι της Ηλείας επιδιώκοντας τη δημιουργία εργοστασίου στο Νομό διαχείρισης των στερών αποβλήτων. Το πού βρίσκεται αυτό το θέμα είναι άγνωστο, αφού οι πληροφορίες λένε ότι η Περιφέρεια που είναι αρμόδια προκρίνει τη ενιαία λύση για τα απορρίμματα Ηλείας και Αχαΐας στην περιοχή της δεύτερης.

Έως ότου όμως βρεθεί η πολυπόθητη αυτή λύση, τι γίνεται;

Οι χωματερές θα καίγονται ρυπαίνοντας, εκτός από το έδαφος και τα νερά, και τον αέρα, εκλύοντας επικίνδυνες διοξίνες  για ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα στην ατμόσφαιρα;

Οι λεγόμενοι ΧΑΔΑ δεν μπορούν να ρυπαίνουν ατιμώρητα. Οι περισσότεροι είναι κορεσμένοι, άλλοι βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, ακόμη και μέσα σε δάση (η χωματερή του  Δήμου Βαρθολομιού μέσα στο δάσος των Θινών, που πρόσφατα κάηκε σε έκταση 7500 στρεμμάτων!).

Οι ευθύνες βαρύνουν τις δημοτικές αρχές και είναι μεγάλες. Επιτέλους, οι κύριοι δήμαρχοι ας τις αναλάβουν !


Η ΕΠΟΠ προτείνει

1/ τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τη σωστή λειτουργία των ΧΑΔΑ, όπως ορίζονται από τις νόμιμες προδιαγραφές με σημαντικότερη την καθημερινή επιχωμάτωση των σκουπιδιών και τη φύλαξή τους επί 24ώρου βάσεως. Επίσης το  άμεσο κλείσιμο των χωματερών που βρίσκονται μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές.

2/ Την συστηματική οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης πλαστικού θερμοκηπίων και καλλιεργειών, μπαταριών, χαρτιού , ηλεκτρονικών προϊόντων κλπ

3/ Τη συμμετοχή των σχολείων στα παραπάνω προγράμματα για σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος

Οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν μια από τις αιτίες που κάηκε η  Ηλεία και ολόκληρη σχεδόν η Πελοπόννησος. Απ΄ αυτές θρηνούμε δεκάδες θύματα!

Πόσα άραγε θύματα θρηνούμε κάθε χρόνο από τις χωματερές που φλέγονται επί χρόνια στην Ηλεία;

 

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ) www.epop.gr

 

Τέλος του Αφιερώματος

 

επιστροφή

 

Λαθρομετανάστευση: Μακάβριο θρίλερ στο Αιγαίο


Αναδημοσιεύουμε ένα πρόσφατο κείμενο για τη λαθρομετανάστευση γιατί καθημερινά φτάνουν και στα νερά της Ικαρίας ζωντανοί ή νεκροί πολλοί συνάνθρωποί μας, που προσπαθούν να φύγουν από τη δυστυχία που συχνά εμείς, οι δυτικοί, έχουμε φέρει στις χώρες τους. Εμείς, στη Δύση απαντάμε με Σένγκεν. Και στην Ελλάδα, συγκεντρώνουμε τους λαθρομετανάστες σε άθλια στρατόπεδα, όπως αυτό της Σάμου.

Επίσης, για να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος, καταγράψαμε μια σειρά από αναφορές που έκανε για περιστατικά λαθρομεταναστών στο Αιγαίο η Aegeantimes. 


Ένα «θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι προχτές το πρωί, βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές και ανασύρθηκαν τρία πτώματα, τα δύο ανδρών και το τρίτο μιας γυναίκας.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις φορούσαν σωσίβια, ενώ φαίνεται πως βρίσκονταν αρκετές μέρες στη θάλασσα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των λιμενικών αρχών, που εξετάζουν την υπόθεση, συγκλίνουν ότι πρόκειται για παράνομους μετανάστες, που έπεσαν θύματα σε ναυάγιο δουλεμπορικού σκάφους, με το οποίο ταξίδευαν με προορισμό κάποιο νησί του Αιγαίου.

Ειδικότερα, εξετάζεται εάν είναι κάποιοι από τα δεκατέσσερα άτομα, έντεκα άνδρες και τρεις γυναίκες, που χάθηκαν όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε η μηχανοκίνητη ξύλινη βάρκα τους, ανοιχτά από τη Χίο.

Το ναυάγιο έγινε γνωστό στις λιμενικές αρχές το απόγευμα της Πέμπτης 23 Αυγούστου, όταν ταχύπλοο σκάφος εντόπισε να κολυμπάει στη θάλασσα και περισυνέλεξε έναν άνδρα, από τη Μαυριτανία, που ήταν και ο μοναδικός διασωθείς.

Οι έρευνες από αέρα και θάλασσα για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοούμενων δεν έφεραν αποτελέσματα. Ομως, φαίνεται ότι τα θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν, όλο αυτό το διάστημα, τους άτυχους ανθρώπους και άρχισαν να εντοπίζονται οι σοροί τους σε διάφορα σημεία.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ανασύρθηκε, δεκατέσσερα μίλια δυτικά από το ακρωτήριο Αρμενιστής, στην Ικαρία, η σορός ενός άνδρα ηλικίας 30-40 χρονών, η οποία είχε εντοπιστεί νωρίτερα από το πλήρωμα του επιβατηγού «Corsica Express ΙΙΙ».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πλωτό του Λιμενικού ανέσυρε στις βραχονησίδες Μακάρες Νάξου τη σορό άνδρα ηλικίας μέχρι 45 χρονών, ενώ προχτές το πρωί ενάμισι μίλι βόρεια της Δονούσας ανασύρθηκε και η σορός άγνωστης γυναίκας.

«Εισβολή»
Ομως, όπως φαίνεται, οι παράνομες μεταφορές προσφύγων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφού το τελευταίο διήμερο οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 122 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, που είχαν φτάσει παράνομα σε διάφορα νησιά.

Ιδιαίτερα, απασχολεί τις λιμενικές αρχές η υπόθεση μεταφοράς που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο, όπου λιμενικοί και αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά δεκαεπτά άτομα.

Ωστόσο, ερωτηματικά έχει προκαλέσει η ανεύρεση ενός νεκρού άνδρα, ηλικίας 30-35 χρονών, δίπλα στη με σημαία Αγγλίας θαλαμηγό «Ζέινερ», η οποία βρέθηκε προσαραγμένη στην περιοχή Καβουράκια Ρόδου και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά.

Η συγκεκριμένη θαλαμηγός είχε εντοπιστεί και σε άλλη μεταφορά 41 μεταναστών, που είχε γίνει αντιληπτή στις 24 Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, συνελήφθη ανοιχτά από τον Αγιο Κωνσταντίνο Σάμου ένας 41χρονος αλλοδαπός, κυβερνήτης 7μετρου σκάφους, που νωρίτερα είχε αποβιβάσει 36 άτομα, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Στη νήσο Παναγιά Οινουσσών συνελήφθησαν 59 άτομα, ανάμεσά τους μία γυναίκα και τέσσερα παιδιά, που είχαν φτάσει με ξύλινη βάρκα, και στη Μυτιλήνη δέκα αλλοδαποί, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ισάριθμα παιδιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ    Έθνος 3-9-07


επιστροφή

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

1.                   31-8-2007  Συνελήφθη Αστυνομικός στη Λέσβο με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών και πλαστών εγγράφων - Δεύτερο χτύπημα για την ΕΛΑΣ από Αστυνομικίνα που παρέσυρε σε ενέδρα "θανάτου" 47χρονο ταξιτζή
ΔΥΟ περιστατικά που επιβεβαιώνουν την "σαπίλα" που επικρατεί στην ΕΛΑΣ στη Λέσβο και δικαιώνει την σκληρή κριτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τον Τύπο
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17770

2.                   ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 25-9-2007  - «Τούρκοι λιμενικοί είναι οι προπομποί των δουλεμπόρων»
"...Τα τούρκικα περιπολικά σκάφη λειτουργούν ως προπομποί των σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα" - "... τούρκικα αλιευτικά σκάφη λειτουργούν ως "ανιχνευτές" της κίνησης γύρω από το λιμάνι Μυτιλήνης, δίνοντας "σήμα" την κατάλληλη στιγμή στα σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες" - "...ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ" !!!
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18327

3.                   Δεν έχουν τέλος οι λαθρομετανάστες στη Σάμο
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17735ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ
Ναυτική τραγωδία με λαθρομετανάστες ανοικτά της Σάμου
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18310

4.                   Συλλήψεις λαθρομεταναστών και διακινητών σε Σάμο και Λέσβο
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18256
23χρονος δουλέμπορος μετέφερε 20 λαθρομετανάστες στη Μυτιλήνη
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17734
Δουλέμπορος ετών ... 17 !
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18234

5.                   Συνελήφθησαν είκοσι λαθρομετανάστες και ο διακινητής τους στη Λέρο
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18240


επιστροφή

 

ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ Ελλιπής κρίθηκε η δικογραφία στη δίκη για τις αστικές ευθύνες του Δημοσίου


Ανοίγει και πάλι ο φάκελος του πολύνεκρου ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», προκειμένου να διερευνηθούν οι αστικές ευθύνες του Δημοσίου και των οργάνων του ύστερα από αγωγές των συγγενών των θυμάτων που διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι επιθεωρητές που διενήργησαν τους ελέγχους στο πλοίο άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά θεωρεί ελλιπή τα στοιχεία της δικογραφίας με σημείο αιχμής τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσίασε η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης του μοιραίου πλοίου, γι' αυτό και διατάσσει την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να σχηματίσει ασφαλή κρίση.Οι δικαστές δέχονται ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση και συνδέονται άμεσα με τη βύθιση του πλοίου που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, είναι το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε επαρκώς η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης.
Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην τροφοδοτηθούν με ρεύμα βασικοί τομείς του πλοίου, μεταξύ των οποίων και η γέφυρα, και να μην κλείσουν, έστω και μετά την πρόσκρουση, οι υδατοστεγείς θύρες του πλοίου και κυρίως του μηχανοστασίου. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, εάν η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης ήταν σε ετοιμότητα, είτε θα απέτρεπε τη βύθιση του «Σαμίνα» είτε θα την επιβράδυνε σημαντικά.
Οπως επισημαίνουν οι δικαστές (πρόεδρος της σύνθεσης η Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λεζα), ούτε η έκθεση πραγματογνωμοσύνης ούτε η έκθεση του ΑΣΝΑ (Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων) δεν διευκρινίζει τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε η ηλεκτρογεννήτρια, αλλά αναφέρει ως πιθανά αίτια την πλημμελή συντήρησή της ή την ανεπάρκεια καυσίμων ή την άεργο λειτουργία της, δηλαδή χωρίς να τροφοδοτηθεί ο αντίστοιχος πίνακας με ρεύμα.
Οι συγγενείς των θυμάτων που κατέθεσαν την αγωγή σε βάρος του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι οι επιθεωρητές του ΚΕΕΠ (Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων) δεν άσκησαν επισταμένο έλεγχο με αποτέλεσμα να μη διαπιστώσουν την πλημμελή συντήρηση της ηλεκτρογεννήτριας. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου δεν απήγγειλε κατηγορία σε βάρος τους, κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ενοχής.
Το δικαστήριο με την υπ. αριθμ. 1465/2007 απόφασή του ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διατάσσει την κατάθεση των επιθεωρητών και του καθηγητή Θ. Λουκάκη, ενώ υποχρεώνει το Δημόσιο να διαβιβάσει μέσα σε ένα μήνα τις έγγραφες καταγγελίες του μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού Αν. Σοροκα-Πλάκα (21 και 25.9.2000) και τις εκθέσεις που συνέταξαν οι επιθεωρητές, δίνοντας νέο ραντεβού στις 6 Νοεμβρίου 2007.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/09/2007


επιστροφή

 

Αλιεία τόνου : η Επιτροπή κινεί διαδικασίες παράβασης


Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες παράβασης κατά των εφτά κρατών μελών που συμμετέχουν στην κοινοτική αλιεία τόνου στον ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο. Επίσημες προειδοποιητικές επιστολές απεστάλησαν στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, διότι δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να αποστέλλουν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με τα αλιεύματα. Στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, η διαδικασία παράβασης αφορά επίσης εικαζόμενες παραλείψεις στον εκ μέρους τους έλεγχο της συγκεκριμένης αλιείας. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή ανέστειλε την κοινοτική αλιεία τόνου μέχρι τα τέλη του 2007, δεδομένου ότι εξαντλήθηκε η φετινή κοινοτική ποσόστωση (βλ. IP/07/1355). Οι πληθυσμοί τόνου ακολουθούν φθίνουσα πορεία, λόγω της υπεραλίευσής τους επί σειράν ετών. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επείγουσα και πλήρης εφαρμογή, εκ μέρους όλων των φορέων αλιείας, του διεθνούς σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι από τη Διεθνή Επιτροπή για την Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).


Επεξήγηση των διαδικασιών επί παραβάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται στο ακόλουθο κείμενο MEMO/07/343 (στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά).

http://ec.europa.eu/ellada/news/newsletters/representation/email270907tonos_el.htm


επιστροφή

 

2007: Διεθνές Έτος Δελφινιών


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους των Δελφινιών το Δίκτυο Μεσόγειος SOS διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Σαμοθράκη και στη Σκόπελο. Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Σαμοθράκη εν Δράσει εκπρόσωποι του Δικτύου Μεσόγειος SOS συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση στις 9 Ιουλίου στο λιμάνι των Θερμών με ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Σαμοθράκης και για τα κητώδη της Μεσογείου. Την επόμενη μέρα το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, o Σύλλογος Σαμοθράκη εν Δράσει και εθελοντές κάτοικοι του νησιού καθάρισαν την ακτή της Καμαριώτισσας και διοργάνωσαν περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου.


ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο τεύχος Σεπτεμβρίου 2007 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.medsos.gr/content/view/324/121/ 


επιστροφή

 

Διεθνές Συνέδριο για τους ενεργούς πολίτες...


Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναμένεται να λάβει χώρα το διήμερο Διεθνές Συνέδριο που θα διοργανώσουμε στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2007 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) και το Κέντρο Έρευνας και Μελετών της Κύπρου ΑΚΤΗ, με θέμα: «Κοινωνία των Πολιτών, Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη: από την Ενημέρωση στην Ενεργή Συμμετοχή» Στο Συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν και θεματικά εργαστήρια σχετικά με την εφαρμογή των συμμετοχικών διαδικασιών στην Ελλάδα, θα συμμετάσχει μια πλειάδα αντιπροσωπευτικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, καταξιωμένων Ακαδημαϊκών και Επιστημόνων, καθώς και καταρτισμένων στελεχών της Διοίκησης από την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα, που θα επιχειρήσει να αναδείξει τόσο τη δυναμική της ενεργούς συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στην πράξη, ενώ θα αναζητηθούν προτάσεις και καλές πρακτικές με στόχο την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και την ενίσχυση των Συμμετοχικών Διαδικασιών στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννυ Μητροπούλου anni@medsos.gr

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο τεύχος Σεπτεμβρίου 2007


επιστροφή

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2007-

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Προγραμματική Διακήρυξη Ικαρίας

 

Δημοσιεύουμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το νεοεμφανισθέν κόμμα στην εκλογική σκηνή, τους Οικολόγους Πράσινους. Είναι, από όσο ξέρουμε,  το μόνο κόμμα που παρουσίασε ολοκληρωμένες προεκλογικές θέσεις ειδικά για την Ικαρία. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να έκαναν το ίδιο. Στο νομό Σάμου οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέκτησαν ένα από τα ψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά τους, 1.09% με 340 ψήφους.

Είναι αντιληπτό σε όλους ότι  αυτό δεν  σημαίνει ότι κάθε 100 πολίτες υπάρχει και ένας Οικολόγος! Πολίτες με οικολογική πολιτική συνείδηση υπάρχουν παντού, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το καινούργιο έγκειται στο γεγονός ότι η Πολιτική Οικολογία είναι πλέον παρούσα και στην Ικαρία. Ευχή όλων είναι να καταφέρουν οι πολίτες να αντιστρέψουν τη σημερινή αδιέξοδη πορεία του νησιού και να «μετακινήσουν» τη σημερινή Ικαρία σε λύσεις βιωσιμότητας. Και σε αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να παίξουν ένα κρίσιμο και απαραίτητο ρόλο.

 

Α. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Προγραμματική Διακήρυξη -14 Θέσεις για την Ικαρία

 

(οι θέσεις για την Ικαρία συντάχθηκαν σε ειδικές συσκέψεις των Οικολόγων Πράσινων του Νομού Σάμου στο Φάρο Ικαρίας στις 17-18 και 19 Αυγούστου και συζητήθηκαν ανοιχτά στις συναντήσεις του Αγ. Κηρύκου (31/8) και του Ευδήλου (1-9). Επιδίωξη είναι να συμπληρωθούν και να αποτελέσουν τη βάση για συντονισμένη δράση των ενεργών πολιτών Ικαρίας.)

 

 1. Η οικολογία αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο και την κοινωνία του. Αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χωρίς αυτή σήμερα απειλείται ο ίδιος ο άνθρωπος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Αυτή την επιδίωξη έρχονται να εκφράσουν στην Ελλάδα οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
 2. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπιστώνουμε ότι στην Ικαρία υπάρχει έντονη κομματική αντιπαράθεση με πρόσχημα τα τοπικά προβλήματα, η οποία όμως εξυπηρετεί πρωτίστως την αναμέτρηση των κομματικών μηχανισμών. Τα πραγματικά προβλήματα του τόπου διαρκώς οξύνονται. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εργαστούν στην κατεύθυνση που θα φέρνει το τοπικό συμφέρον και τα τοπικά προβλήματα στο προσκήνιο και πάνω από το κάθε είδους κομματικό συμφέρον.
 3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Ο.Π.) διαπιστώνουν ότι η πολιτική πρακτική στην Ικαρία λειτουργεί πάνω στο πρότυπο του γραφειοκρατικού-συγκεντρωτικού μοντέλου και οι πολιτικοί παίζουν συνήθως τον ρόλο του μεσάζοντα. Οι Ο.Π. υποστηρίζουν τη συμμετοχική δημοκρατία και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών (βλέπε εκλογική διακήρυξη στο www.ecogreens.gr)
 4. Οι Ο.Π. διαπιστώνουν ότι στην Ικαρία υπάρχει ένα αξιόλογο ρεύμα μέσα στην τοπική κοινωνία που δέν συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση, που προβληματίζεται, που σκέφτεται διαφορετικά. Η φωνή και δράση αυτών των ανθρώπων πρέπει να μετασχηματιστεί σε δυναμική παρέμβαση. Οι Ο.Π. θα εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.
 5. Το ζητούμενο για τους Ο.Π. είναι μια ενεργός κοινωνία που θα παράγει πολιτική και θα απαντάει πειστικά με τόλμη και με όραμα στα συνθετα προβλήματα της προκλητικής εποχής μας και στις ιδιαιτερότητες της Ικαρίας.
 6. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό πόλο, μια νέα συλλογικότητα με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, να μιλάμε κια να συζητάμε δημόσια και όχι “εν κρυπτώ” με κουτσομπολιά και συκοφαντίες. Καλούμε όσους έχουν  τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη το ατομικό ή στενά κομματικό συμφέρον να συμπορευτούν μαζί μας για ένα βιώσιμο μέλλον.
 7. Οι Ο.Π. αντιτίθενται στη βίαιη εφαρμογή αναπτυξιακών μοντέλων γενικής χρήσης, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην Ικαρία. Τέτοια μοντέλα καταστρατηγούν την πραγματική έννοια της ανάπτυξης. Οι Ο.Π. υποστηρίζουν ότι η έννοια της ανάπτυξης είναι στενά δεμένη με την ποιότητα ζωής, με την πορστασία του περίβάλλοντος, με το σεβασμό του τοπικού πολιτισμού, με τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες του κάθε τόπου.
 8. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ικαρία έχει ανάγκη από:
  • Την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού
  • Οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες, αφ’ ενός σέβονται την τοπική κοινωνία, τον τρόπο ζωής και τα ήθη της, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αφ’ ετέρου διαφυλάσσουν την ισορροπία ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές δυνατότητες. Τέτοιες δοκιμασμένες σε άλλα μέρη μορφές τουρισμού είναι ο αγροτουρισμός, ο πεζοπορικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο πολιτιστικός τουρισμός.
 1. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στην Ικαρία, πέρα από τον σημαντικό ρόλο που προσφέρουν στην αυτοκατανάλωση των νοικοκυριών, περνούν μέσα από την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας αλλά και τις βιολογικές μορφές καλλιέργειας και κτηνοτροφίας. Ειδικότερα:
  • Η τοπική αγροτική παραγωγή θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη για κατανάλωση στον τουριστικό τομέα.
  • Θα πρέπει να δημιουργηθούν καταστήματα πώλησης Ικαριακών προϊόντων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Θα πρέπει να δημιουγηθούν λαϊκές αγορές στην Ικαρία
  • Θα πρέπει να δημιουργηθούν γυναικείοι συνεταιρισμοί τόσο για τα αγροτικά προϊόντα όσο και για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Τα προβλήματα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα της Ικαρίας θα οξύνονται όσο θα απουσιάζει η πολιτική βούληση και ο σεβασμός στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Ο διάλογος, η επιστημονική γνώση και η διάθεση αντιμετώπισης του προβλήματος θα σώσει το περιβάλλον αλλά και την ίδια την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τους ίδιους του επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Η κτηνοτροφία πρέπει να συμβαδίζει με την βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής. Οι φραγμοί του Αθέρα που όριζαν τα βοσκοτόπια θα πρέπει να αποκατασταθούν, γιατί εκτός των άλλων είναι μέρος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιού και διάφορων ειδών τυριών (καθούρα, κοπανιστή, τουλουμοτύρι) ώστε οι κτηνοτρόφοι μας με λιγότερα ζώα να έχουν περισσότερα έσοδα, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 
  • Το μέλι Ικαρίας έχει καθιερωθεί ήδη σαν ένα ιδιαίτερο τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας με μεγάλα περιθώρια στην εμπορική προώθηση και στην τυποποίηση.
  • Η παράκτια αλιεία στην Ικαρία παραμένει ένας σημαντικός επαγγελματικός κλάδος. Οι Ο.Π. χαιρετίζουν την απόφαση για κατάργηση της αλιείας με δίχτυα των ερασιτεχνών ψαράδων υπογραμμίζουν όμως το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στα αλιευτικά αποθέματα από την ασύδοτη, ανεξέλεγκτη  και εκτός θεσμών δραστηριότητα της πελαγίσιας αλιείας (κυρίως από μηχανότρατες). Οι παράκτιοι αλιείς της Ικαρίας είναι ξεχασμένοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και καθημερινά εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το κοντινό μέλλον. Το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αδυνατούν να χειριστούν τα ποικίλα προβλήματα ή ακόμη χειρότερα, αδιαφορούν για αυτά. Οι Ο.Π. αγωνίζονται για την βιωσιμότητα της αλιείας, τις ορθές πρακτικές αλιείας  και υπογραμμίζουν την οικονομική σημασία που έχει η παράκτια αλιεία για την Ικαρία.
 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:  Το περιβάλλον αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξή μας και αποτελεί το “κεφάλαιό” μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο Ικαριακό περιβάλλον, δεν συμβαδίζει με επιδιώξεις για γρήγορο πλουτισμό, γιατί έτσι κατασπαταλώνται ή αχρηστεύονται ανανεούμενοι φυσικοί πόροι (έδαφος, νερά), αλλά και απειλείται η δημόσια υγεία. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το Ικαριακό περιβάλλον καθημερινά υποβαθμίζεται χωρίς να υπάρχει πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες της υποβάθμισης αυτής. Οι Ο.Π. υποστηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές, όπως:
  • Άμεση προστασία και αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών   
  • Διακοπή καύσης απορριμμάτων στους σκουπιδότοπους
  • Χωροθέτηση θέσεων εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφής
  • Άμεση εφαρμογή προγραμμάτων πλήρους ανακύκλωσης επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών και ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, για ότι απομένει από την ανακύκλωση.
  • Πλήρη καταγραφή της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, εκκλησίες, κάστρα, ιστορικοί τόποι, μνημεία της φύσης, αισθητικά τοπία, καλντερίμια-μονοπάτια, λαογραφικές συλλογές κλπ) και πρόγραμμα προστασίας, συντήρησης  και ανάδειξής τους.
  • Θεσμοθέτηση όρων και κανόνων δόμησης ειδικά προσαρμοσμένων στην αρχιτεκτονική παράδοση της Ικαρίας, και αποτελεσματικός έλεγχος για την διατήρηση αυτής της παράδοσης.
  • Κατασκευή πολλών μικρών φραγμάτων για εμπλουτισμό των πηγών.
  • Προώθηση των υδρομαστεύσεων και σφράγισμα των γεωτρήσεων.
  • Σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών.
  • Προστασία των πολλών και μικρών υγροτόπων που αποτελούν την κρίσιμη βάση για την υποστήριξη των μεταναστευτικών πουλιών.
  • Προώθηση των απαιτούμενων διαχειριστικών μελετών για την υλοποίηση των περιοχών προστασίας ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.
 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

§         Οι Ο.Π. υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέγειας σαν απάντηση στην εξάρτηση από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια.

§         Αντιτίθενται στην ολιγωρία της κυβέρνησης για τη μη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη διέλευση τεράστιων δεξαμενόπλοιων από τα ανοιχτά της Ικαρίας ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

§         Καταγγέλουν την πολιτική διάλυσης της ΔΕΗ που έχει οδηγήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για το αναστρέψιμο υβριδικό έργο των Ραχών στο Πέζι, αλλά και στη μη λειτουργία των ανεμογεννητριών του νησιού.

§         Υποστηρίζουν την προώθηση-διάδοση κατάλληλης και προσιτής τεχνολογίας για εναλλακτική ενεργειακή αυτονομία ιδιαίτερα σε απομακρυσμένους οικισμούς και κατοικίες.

§         Αντιτίθενται μαζί με τους Πράσινους της Τουρκίας στο σχεδιασμό για κατασκευή τριών τουρκικών πυρηνικών σταθμών και στο διαφαινόμενο σχεδιασμό για ρευματοδότηση των νησίων από την Τουρκία.

§         Επιδιώκουν την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών αλλά και για αισθητικούς λόγους.  

 1. ΥΓΕΙΑ:

§         Οι Ο.Π. υποστηρίζουν το αίτημα για συμπλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων για το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα ιατρεία της Ικαρίας.

§         Επίσης, αγωνίζονται για τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου ώστε όλες οι θέσεις γιατρών να εξυπηρετούνται από 2 γιατρούς κατά ειδικότητα και όχι έναν όπως ισχύει μέχρι σήμερα. 

 1. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:

§         Οι Ο.Π. θεωρούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ως δημόσιο αγαθό που έχει εκχωρηθεί στους εφοπλιστές, καταγγέλουν ότι υπάρχει καθεστώς ασυδοσίας και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος

§         Υποστηρίζουν κάθε κρατική ή κοινωνική παρέμβαση που θα παρέχει αξιοπρεπείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεταφορές.

§         Οι Ο.Π. υποστηρίζουν τη δημιουργία διαδημοτικού συγκοινωνιακού φορέα με τακτική συγκοινωνία στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο, και ευέλικτα συγκοινωνιακά συστήματα για τοπικές διαδρομές.

 1. Για μια πιό δίκαιη κατανομή των πόρων του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Νομού Σάμου  οι Ο.Π. υποστηρίζουν ότι για την Ικαρία δεν είναι επαρκής η κατανομή με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο και προτείνουν τον συνυπολογισμό και άλλων κριτηρίων όπως αριθμός οικισμών, μήκος οδικού δικτύου, ποιότητα οδικού δικτύου, δημογραφικές ανάγκες, απομόνωση λόγω νησιωτικότητας κλπ. Για το λόγο αυτό αντιτίθενται στη λογική της διαχείρισης της μιζέριας που κυριαρχεί στη Νομαρχία και στους Δήμους του νησιού και διεκδικούν για το Νομό επάρκεια πόρων, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

 

 (ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για άλλα σχετικά θέματα (Συμμετοχική δημοκρατία, Οικονομία της Βιωσιμότητας και της Συμμετοχής, Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή-Ενέργεια-Μεταφορές, Διεθνείς Σχέσεις, Ασφάλεια-Ανθρώπινα δικαιώματα, Υγεία πέρα από την Ιατρική, Παιδεία κλπ) παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.ecogreens.gr.

Οι 14 θέσεις που αποτελούν το Πρόγραμμα της Ικαρίας τίθενται για συζήτηση και μπορούν να εμπλουτιστούν. Μεταεκλογικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά τις συναντήσεις και τις επαφές που υπήρξαν, προτείνουν τη μόνιμη συγκρότηση τοπικής οικολογικής κίνησης για την Ικαρία, και θα εργαστούν για αυτό.    

 

Β. Οι υποψήφιοι του Νομού Σάμου

 

1. Θανάσης Παπακωνσταντίνου (υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στη Σάμο)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Το 1978 άνοιξε βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη (Δ. Γούναρη 24), και σχεδόν ταυτόχρονα τον εκδοτικό οίκο "υπό σκέψη", που εξέδωσε για πρώτη φορά στη χώρα έργα των Τζακ Κέρουακ, Μπορίς Βιάν, Πατρίτσια Χάισμιθ και του αποθανόντος Έλληνα συγγραφέα, κριτικού κινηματογράφου και σκηνοθέτη, Χρήστου Βακαλόπουλου.
Επί σειρά ετών αρθρογράφησε σε έντυπα όπως το "Αντί", "ο σύγχρονος Κινηματογράφος", "η σπείρα", "το τραμ", "Η Νέα Οικολογία", περιοδικό που για μια πενταετία ήταν στη συντακτική επιτροπή.
Την περίοδο 1990-92 ήταν υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής δράσης των Οικολόγων Εναλλακτικών.
Από το 1993 εγκαταστάθηκε στη Σάμο και δραστηριοποιήθηκε αρχικά ως αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας "Ενημέρωση", ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος σειράς συλλόγων ("Ομάδα Πολιτών για την προστασία του Περιββάλοντος", "Κινηματογραφική λέσχη Ίριδα"), διευθυντής στο παράρτημα Σάμου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Από το 2001 συμμετέχει ανελλιπώς στον "Όμιλο κοινωνικής και πολιτιστικής παρέμβασης Νομού Σάμου", που εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό "Μεθόριος του Αιγαίου" και πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων και ημερίδων, με ιδιαίτερη επιτυχία. Είναι υπεύθυνος των εκδόσεων "Υπερόριος", που σε μια πενταετία έχει εκδώσει 32 βιβλία με αντικείμενο την ιστορία και τη λογοτεχνία του Νομού Σάμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με συγγραφείς Σαμιώτες.
Email: iris19@hol.gr

 

2. Γιώργος Σαφός (υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στην Ικαρία)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Η καταγωγή του είναι από Ικαρία (Περδίκι).

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικεύτηκε στο Ασκληπιείο Βούλας ως ορθοπεδικός χειρουργός.

Έκανε μετεκπαίδευση για δυο χρόνια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ-ΝΗΙ (Μέριλαντ) και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι για ένα χρόνο.

Πήρε υποτροφία από το Δημόκριτο σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και έκανε ειδικό μεταπτυχιακό για Τράπεζα Ιστικών Μοσχευμάτων.

Συμμετέχει στις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου του και έχει πλούσια επιστημονική και συγγραφική δραστηριότητα.

Εργάζεται στην Κεντρική Κλινική Αθηνών.

Επίσης, εργάζεται ως Αθλητίατρος (ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, εκπαιδευτήρια Δούκα κλπ).

Είναι παντρεμένος με δυο παιδιά.

Μαζί με τον αδερφό του Πέτρο Σαφό αναστηλώνουν και θα βάλουν σε λειτουργία ένα παλιό λιοτρίβι στο Χρυσόστομο Ικαρίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα επισκέψιμο χώρο για σχολεία και πολίτες, ένα Μουσείο επίδειξης των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής Λαδιού.

Συμμετέχει στους Οικολόγους Πράσινους από το ιδρυτικό τους συνέδριο το Δεκέμβρη του 2002.

 

Γ. Εκδηλώσεις στο Νομό Σάμου

 

 1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Σάμου διοργάνωσαν εκδήλωση την Παρασκευή 20/7/2007 και ώρα 7.30΄ το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Σάμος» με θέμα «η επικαιρότητα της οικολογίας μπροστά στις σύγχρονες αρνητικές εξελίξεις (κλιματικές αλλαγές -πυρκαγιές, λειψυδρία, πλημμυρικά φαινόμενα- υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής)». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση –συζήτηση ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων –Πρασίνων.

 

 1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ικαρίας διοργάνωσαν εκδήλωση γνωριμίας στο Δήμο Αγίου Κηρύκου την Παρασκευή 31/8/2007 ώρα 9:00 μ.μ. στο Καφενείο ΚΑΖΙΝΟ στον Αγ. Κήρυκο, όπου συζήτησαν το Πρόγραμμα της Ικαρίας και άλλα επίκαιρα θέματα εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Σε κεντρικό ζήτημα αναδείχτηκε και η πανικάρια μεταεκλογική δράση των οικολόγων πράσινων. Παρευρέθησαν η Ηλέκτρα Στροβολίδου-μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (υποψήφιος  Σάμου) και ο Γιώργος Σαφός (υποψήφιος Ικαρίας)

 

 1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ικαρίας διοργάνωσαν εκδήλωση γνωριμίας στο Δήμο Ευδήλου το Σάββατο 1/9/2007 στις 9:00 μ.μ. στο Καφενείο του  Πέδου στον Κάμπο (Πασχαλιά). Συζήτησαν το Πρόγραμμα της Ικαρίας και άλλα επίκαιρα θέματα εν όψει των βουλευτικών εκλογών καθώς και την αναγκαιότητα για πανικάρια μεταεκλογική δράση των οικολόγων πράσινων. Παρευρέθησαν η Ηλέκτρα Στροβολίδου-μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (υποψήφιος  Σάμου) και ο Γιώργος Σαφός (υποψήφιος Ικαρίας). Το πρωί της ίδιας ημέρας μοιράστηκε υλικό και έγινε συζήτηση με καταστηματάρχες στο λιμάνι του Ευδήλου.

 

Πρόσθετα στοιχεία:

επιστροφή

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ… ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ    


Λέσβος:


Οι Μυτιληνιοί επισκευάζουν από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου παλιά λουτρά, φτιάχνουν νέα μουσεία, αποκαθιστούν ανεμόμυλους, διαμορφώνουν περιβάλλοντες χώρους. Καλά κάνουν και αξιοποιούν το ΠΕΠ Β. Αιγαίου.

Εμείς στην Ικαρία και στους Φούρνους τι αντίστοιχα μικρά σημειακά έργα κάναμε; Πόσα και ποια;

Νέα έργα εντάσονται στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννη Λέκκα, προεγκρίθηκε η ένταξη στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης κα περιθωριοποίησης της νησιωτικής οικονομίας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των τοπικών πλεονεκτημάτων» και στο Μέτρο 2 «Πολιτισμός» του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, του έργου: «Επισκευή – διαρρύθμιση κτιρίου παλαιού Λουτρού και αλλαγή χρήσης σε Μουσείο», προϋπολογισμού 248.478,86 ευρώ με Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Καλλονής. Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν την επισκευή, ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του Παλαιού Λουτρού και του βοηθητικού χώρου αυτού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού.
Με άλλη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, προεγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης των δυο ακόλουθων Υποέργων, της ενταγμένης στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου Πράξης με τίτλο «Ανάδειξη Ανεμόμυλων Κοντιά Δήμου Νέας Κούταλης (Αποκατάσταση ανεμόμυλων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων στις θέσεις Κούκος και Άγιος Αθανάσιος, οικισμού Κοντιά Δήμου Νέας Κούταλης» με Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Νέας Κούταλης:
      «Ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης – αναστήλωσης ανεμόμυλων και διαμόρφωση του εσωτερικού τους χώρου», προϋπολογισμού 299.354,28 ευρώ.
      «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων στις θέσεις Κούκος και Άγιος Αθανάσιος του οικισμού Κοντιά», προϋπολογισμού 196.220,97 ευρώ.

[Δημοσιεύτηκε στις  30/8/2007 - 1:01:00 μμ]

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17722  [Συντάκτης:Aegean Times]


επιστροφή

 

3,7εκ.€ σε έργα για το Β.Αιγαίο


Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννη Λέκκα, εγκρίθηκαν πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για μια σειρά έργων συνολικού ύψους 3,7 εκ. ευρώ. Αφορούν Λιμενικά κρηπιδώματα, αποκατάσταση χώρων διάθεσης απορριμμάτων, ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών, διαμόρφωση οδών και πλατειών, αγροτική οδοποιία κλπ.

Πόσα από αυτά τα έργα έχουν αναφορά στην Ικαρία και στους Φούρνους; ΚΑΝΕΝΑ!

περισσότερα στο http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=17763 

31/8/2007[Συντάκτης:Aegean Times]


επιστροφή

 

Μέτρα για την ένταξη κτηνοτροφικών μονάδων σε επιδοτούμενα προγράμματα


Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίρνει μέτρα για την ένταξη κτηνοτροφικών μονάδων σε επιδοτούμενα προγράμματα. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Χίου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι η ένταξη κτηνοτροφικής μονάδας σε επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίησης, Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων, προϋποθέτει την κατοχή Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας της μονάδας. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι πρέπει άμεσα να κινηθούν προς την κατεύθυνση έκδοσης Άδειας Λειτουργίας. Ειδικότερα όσον αφορά στους κτηνοτρόφους ποιμένες των δημοτικών διαμερισμάτων που ενοικιάζουν βοσκότοπους και ποιμνιοστάσια, οι δήμοι ως φορείς των ποιμνιοστασίων (έργα βοσκοτόπων) θα πρέπει να φροντίσουν για την αδειοδότηση ή εξαίρεση από κατεδάφιση των έργων αυτών, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυσκολία ένταξής τους στα επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου.

 [Πηγή:ΕΡΑ] [Δημοσιεύτηκε στις  25/9/2007 - 11:52:00 πμ] AEGEAN TIMES


επιστροφή

 

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Ξεπεράσαμε τους 15.000 εθελοντές πανελλαδικά!!


Η συμμετοχή στη φετινή εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών της Ελλάδας που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και με την υποστήριξη του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP) ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού το καλοκαίρι του 2007, και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 12 Μαΐου- 10 Ιουνίου, κινητοποιήθηκαν 219 φορείς, από τους οποίους 108 ήταν σχολεία, 42 σύλλογοι, 41 Δήμοι, 12 πρωτοβουλίες πολιτών, 8 ξενοδοχεία, αλλά και δεκάδες ιδιώτες, Μ.Μ.Ε., ακόμη και κομματικές οργανώσεις, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ευαισθησία και ανησυχία για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά και δεσμευόμαστε για αντίστοιχες δράσεις περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στο άμεσο μέλλον!
Για περισσότερες πληροφορίες: Άννυ Μητροπούλου anni@medsos.gr  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο τεύχος Σεπτεμβρίου 2007


επιστροφή


e - Περιοδικό "Εύπλοια"   ΙΟΥΛΙΟΣ 2007   


Το εξαιρετικό ηλεκτρονικό περιοδικό Εύπλοια το βρίσκετε στο: http://eyploia.aigaio-net.gr/


επιστροφή


Δώδεκα επιπλέον γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας


Με νέα Κοινή Απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου, ενισχύεται ο θεσμός των γιατρών στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Πότε ανακοινώθηκε: στις  25/7/2007, δηλαδή όταν είχε κοντέψει να τελειώσει το καλοκαίρι!

Σε ότι μας αφορά ο γιατρός ΖΟΡΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,  τοποθετήθηκε για γραμμές που συνδέουν την Αττική με τα νησιά Σάμο και Ικαρία και ειδικότερα στο πλοίο «ΜΑΡΙΝΑ» Ν.Π. 9726. Του ευχόμαστε …γαλήνιες θάλασσες!
Οι οδηγίες λένε:

«Με μέριμνα και δαπάνη των πλοιοκτητών διατίθενται στους γιατρούς για την ενδιαίτησή τους, ατομικές καμπίνες και τους παρέχεται σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου – δρομολογίου.
Οι γιατροί παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους επιβάτες και στο πλήρωμα του πλοίου καθ΄ όλη τη διάρκεια του πλου – δρομολογίου.
Οι γιατροί δύνανται να εκτελούν εφημερίες στο πλοίο που έχουν διατεθεί.»

Πηγή:Aegean Times]


επιστροφή


1.700 αγροφύλακες βγαίνουν στην ύπαιθρο


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Αν κάποιος αναγνώστης μας έχει πληροφορίες για τον αριθμό των αγροφυλάκων στην Ικαρία και στους Φούρνους να μας ενημερώσει στο igiann@tee.gr

Στις 12-13 Αυγούστου ανέλαβαν επισήμως καθήκοντα οι νέοι αγροφύλακες.

Προβλέπεται το προσωπικό της Αγροφυλακής μαζί με τις επιτελικές θέσεις να φτάσει στα 4.500 άτομα, τα οποία θα έχουν έδρες στις αστυνομικές υπηρεσίες κάθε νομού.
Εκεί θα εδρεύουν επιτελικά στελέχη, όπως οι αγρονόμοι και διευθυντές, ενώ το προσωπικό θα ξεκινάει την εργασία από το σπίτι του και θα κινείται με δικά του μέσα. Για την κίνηση αυτή θα λαμβάνει σχετική αποζημίωση, ενώ οικονομική πρόνοια έχει ληφθεί και για τις στολές.
Αρχικά εφόδια των νέων αγροφυλάκων είναι η φόρμα εργασίας, το εγκόλπιο του αγροφύλακα και ένα σύστημα επικοινωνίας, με καθήκον να κάνουν δρομολόγια επιτήρησης των δασικών εκτάσεων μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε στις  7/8/2007 http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=16975


επιστροφή

 

 

Ειδήσεις για την Επαρχία Ικαρίας

 

Κατασκευή υβριδικού έργου στο Πέζι της Ικαρίας

 

Για το ζήτημα αυτό είχαμε δημοσιεύσει ειδικό αφιέρωμα στο τεύχος 8

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας ΕΝΕΤ για την κατασκευή του υβριδικού έργου στο Πέζι προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το νερό του φράγματος.

27/9/2007 [Πηγή:ΕΡΑ]  http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18385

 

επιστροφή

 

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος.  ΑΠΟ  22/07  -   ΕΩΣ  07/08/2007

 

Το 2007 είναι η δεύτερη χρονιά της λειτουργίας του πρωτοποριακού αυτού Φεστιβάλ, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, και με την χρηματοδότηση της Ικαριακής αυτοδιοίκησης.  Ήρθαν και έπαιξαν οι Etnika-Μάλτα, Encardia – Ελλάδα /Κάτω Ιταλία, Βασίλης Λέκκας και Γιάννης Σπάθας Ελλάδα, Γιώργος Ψυχογιός - Ελλάδα    (Αυτοσχεδιασμός στο πιάνο), Maria Bermudez και η Chicana Gypsy Band Διάλογος Flamenco/Jazz. Δεν υπήρχε περίπτωση η Ικαρία να δει τέτοιες εκδηλώσεις αν δεν είχαν πάρει την πρωτοβουλία ορισμένοι δραστήριοι Ικάριοι της Αθήνας.

Η επιθυμία των διοργανωτών είναι να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός φορέας, ο οποίος θα προσκαλεί εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ιδέα και το όράμα ότι αυτά θα λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών του και των ίδιων των συμμετεχόντων του Φεστιβάλ.

Ευχόμαστε να συνεχίσει και η συμμετοχή των Ικαρίων να αυξηθεί.

LINK: http://icarus-festival.ikaria.gr/index.php?mylang=greek   ΤΗΛ   210 6995200

697 2235932   ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

697 7199034 ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΝΤΕΛΜΕΡ (καλλιτεχνική διεύθυνση)

 

επιστροφή

 

Καθαρισμός Παραλιών στην Ικαρία από τον Σ.Ν.Α.Κ.

 

Ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου προχώρησε σε μια κίνηση καθαρισμού παραλιών στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου. Τα μέλη του συλλόγου μαζεύτηκαν ένα απόγευμα και καθάρισαν τις παραλίες Φάρος και Ιερό.
Αρχικά στον Φάρο τα μέλη του συλλόγου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και καθάρισαν από τις δύο μεριές της παραλίας. Αν και υπήρχαν διάφορα μεγάλα σκουπίδια (μπουκάλια, συσκευασίες από φαγητά, σακούλες κ.λ.π.), το πρόβλημα δεν ήταν πολύ μεγάλο. Έτσι την περισσότερη ώρα καθαρίζαμε αποτσίγαρα.
Αυτό που μας άφησε άναυδους όμως ήταν η παραλία "Ιερό". Η συγκεκριμένη είναι μια από τις πιο όμορφες του νησιού, σχετικά απομονωμένη, αλλά αναφέρεται πάντα στους τουριστικούς οδηγούς της Ικαρίας ως κάτι που πρέπει να επισκεφτούν οι τουρίστες που έρχονται. Κάτι τέτοιο σημαίνει βέβαια ότι η παραλία θα πρέπει να είναι σχετικά περιποιημένη και καθαρή.
Δυστυχώς όμως, πιο πολύ μας θύμισε σκουπιδότοπο παρά απομονωμένη παραλία. Εκεί, αν και φτάσαμε αργά και δεν είχαμε αρκετή ώρα, μαζέψαμε τα πιο πολλά σκουπίδια. Μεταξύ των συνηθισμένων, βρήκαμε απορρίμματα τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε πως βρέθηκαν εκεί και υποθέσαμε ότι κάποιοι ασυνείδητοι αδειάσανε εκεί σακούλες με σκουπίδια (αν και πολύ πιθανόν κάποια από αυτά να τα έχει μαζέψει εκεί η θάλασσα).
Ευτυχώς μαζέψαμε τα περισσότερα, κάνοντας τον χώρο λίγο πιο ανθρώπινο, και πολύ σύντομα θα ξαναπάμε για να συνεχίσουμε.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί δεν έγινε από κάποιο οικολογικό σύλλογο ή κάποια ανάλογη οργάνωση, αλλά από μια παρέα νέων οι οποίοι αποφάσισαν να κινηθούν μόνοι τους για την βελτίωση του περιβάλλοντος που ζούνε, άρα και του τρόπου ζωής τους.
Η κίνηση αυτή ήταν τελείως αυθόρμητη, παρ' όλα αυτά όμως είχε γίνει σχετική ενημέρωση του κόσμου στην περιοχή και ανοιχτό κάλεσμα για βοήθεια, αφού το συγκεκριμένο θέμα τους αφορά όλους. Η ανταπόκριση όμως δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, ούτε καν από άτομα που θεωρούνται οικολόγοι, γιατί εμείς ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο σαν σύλλογος.
Παρ' όλα αυτά εμείς ελπίζουμε ότι μετά από αυτόν τον καθαρισμό, αλλά και με μερικούς ακόμα που θα ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ίσως ευαισθητοποιήσουμε λίγο παραπάνω κόσμο ώστε να προστατέψουμε το μέρος που ζούμε όλοι.
Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου   

http://snak.nikaria.gr    Επικοινωνία: 6948197356 - 6976318325

 

επιστροφή

 

Ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου προχώρησε σε δεύτερο καθαρισμό παραλιών στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

 

24-8-2007

Η κίνηση του συλλόγου είχε ανακοινωθεί αρκετές μέρες πριν και είχαν κολληθεί αφίσες σε όλη την περιοχή, ώστε η κίνηση αυτή να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Τελικά τα μέλη του συλλόγου μαζεύτηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία συνάντησης, την πλατεία Αγίου Κηρύκου για καθαρισμό των γύρω παραλιών, και την παραλία του Ιερού, που είχε και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Μετά από κάποιες ώρες, μόνο η ομάδα του Ιερού είχε γεμίσει ένα ολόκληρο φορτηγάκι με σκουπίδια. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι πολλά σκουπίδια ήταν πεταμένα και κρυμμένα καλά πίσω από θάμνους. Και μάλιστα σκουπίδια εντυπωσιακά (π.χ. Μπαταρίες αυτοκινήτου!).

Για αυτόν τον λόγο σαν σύλλογος θα θέλαμε να κάνουμε μια παράκληση:

ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ! ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΘΑΜΝΟΥΣ!

Κάνετε πιο εύκολο το έργο μας!

Παρά την εκτεταμένη ενημέρωση που είχε γίνει στην περιοχή για την κίνησή μας, για άλλη μια φορά η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Φαίνεται πως κάποιοι στην περιοχή μας θεωρούν ότι δεν χρειαζόμαστε καθαρές παραλίες.

Παρ' όλα αυτά ο σύλλογος μας θα συνεχίσει να κάνει ανάλογες κινήσεις, ακόμα και αν δεν πρόκειται για κάποιον "οικολογικό" σύλλογο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη.

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2007

 

επιστροφή

 

Ομάδα εθελοντών καθάρισε το μονοπάτι Καραβόσταμο-Άρης Ποταμός

 

Στο προηγούμενο (Νο 9) τεύχος, είχαμε δημοσιεύσει μια επιστολή του Νίκου Σούλιου, που καλούσε για μια πρωτοβουλία στο Καραβόσταμο.

Με αυτοοργάνωση σχηματίστηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας, που τοιχοκόλλησε σε 5 χειρόγραφα αντίτυπα το εξής κείμενο:

 

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΤΑΜΟ

Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται για τον καθαρισμό του μονοπατιού «Καραβόσταμο-Άρης Ποταμός» να βρίσκονται την Τετάρτη 8-8-07 στις 8:00 το πρωί στην πλατεία με φτυάρια, κασμάδες, τραχάδες, τσάπες, χορτοκοπτικά και κλαδευτήρια.

Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε!!

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Λάρυ Σούλιος τηλ…

Τζίμης Σούλιος τηλ…

Νίκος Χατζηνάκης τηλ …

Γιάννης Καρύδης τηλ …

Φάνης Κούβαρης τηλ …

Αντωνία Φουντούλη τηλ …»

Η αρχική ιδέα ήταν του Γιάννη του Αδέσποτου. Η νεολαία αυτοοργανώθηκε με υποστήριξη από εμάς τους μεγαλύτερους, εξοπλίστηκε με εργαλεία, και τελικά μετά από τέσσερα 3ωρα (8, 9 και 10 Αυγούστου) το μονοπάτι ξαναάνοιξε και έγινε ασφαλές για τους πεζοπόρους.

Καθαρίστηκαν όλα τα αγριόχορτα και τα αγκάθια, χτίστηκαν 2 καθιστικά, τοποθετήθηκαν πέτρες στην άκρη και ασβεστώθηκαν σε όλο το μήκος του μονοπατιού, κόπηκαν τα κλαδιά μιας συκιάς (στη Λουμακιά) που εμπόδιζαν, σταθεροποιήθηκαν κάποιες πέτρες, και άνοιξαν 3 σημεία από τους θάμνους.

Έτσι ξαναλειτούργησε μια πεζοπορική διαδρομή 10-15 λεπτών για τον παρακείμενο γιαλό του Άρη Ποταμού. Διαφορετικά κάποιος θα ήταν αναγκασμένος να κολυμπάει στο λιμανάκι του Καραβοστάμου (ο άλλος γιαλος δέχεται τα λήμματα και είναι μολυσμένος), ή να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο ή μηχανάκι για να κάνει μια οδική διαδρομή 4 χιλιομέτρων μέχρι τον Άρη Ποταμό.

Ευχόμαστε του χρόνου ο καθαρισμός να γίνει νωρίτερα και ο Δήμος Ευδήλου να συνδράμει με κανα-δυο εργάτες.

Βοήθησαν συνολικά 14 άτομα, οι: Λάρυ (Νίκος) Σούλιος, Τζίμης Σούλιος, Νίκος Καβουριάρης (Κατσιπρούτης), Νίκος Χατζηνάκης, Νατάσσα Χατζηνάκη, Ηλίας Γιαννίρης (Γλυκός), Γιάννης Γιαννίρης (Γλυκός), Κώστας Η. Γιαννίρης, Γιώτα …, Κατερίνα …, Νίκος Τσαντές, Γιάννης Καρύδης, Λεμονιά Γιαννίρη. 

 

επιστροφή

 

Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, το «Αρχιπέλαγος»

 

Στο www.archipelago.gr θα βρείτε νέα/άρθρα σχετικά με  τις δράσεις του Αρχιπελάγους.

Kαι μην παραλείψετε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας που συνεχώς ανανεώνεται

Διαβάστε νεότερα για την Επιστημονική έρευνα Μάρτιος-Αύγουστος 2007

Λίνα Τσιγγερλιώτη

 

επιστροφή

 

Ο διαδικτυακός τόπος του Κάβο Πάπα

 

Ο Σύλλογος Ικαρίας, Κάβο Πάπας, απέκτησε το δικό του club στο διαδίκτυο. Πλάι στους υπόλοιπους συμπατριώτες και φίλους που μάς φιλοξενούν στις ιστοσελίδες και τα groups τους, δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου θα μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για την Ιστορία του συλλόγου μας, τις τρέχουσες δραστηριότητές του αλλά και γενικά για θέματα που αφορούν στην Ικαριά. Γίνετε μέλη και αναπτύξτε μια άμεση επικοινωνία μαζί μας στο:

http://clubs.pathfinder.gr/kavopapas

Φέτος κλείνουμε 30 χρόνια δράσης. Καιρός να γνωριστούμε καλύτερα!

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Κωνσταντίνος Βατούγιος (6972724052)

Σύλλογος Ικαρίας,  Κάβο Πάπας,  χωριών δημοτικού διαμερίσματος Καρκιναγρίου,  Μαιζώνος 66,  Τ.Κ. 10438,  Αθήνα,  τηλ 210 5221129,  e-mail: kavopapas@yahoo.gr

 

επιστροφή

 

ΛΑΓΚΑΔΙΑ 2007: ούλα είναι φάδια της κοιλιάς

 

1. Γευόμαστε, θυμόμαστε, μιλάμε, τραγουδάμε … τις συνταγές της ζωής μας!

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» διοργανώνει τα «Λαγκάδια», μια γιορτή πολιτισμού που σκοπό έχει την ανάδειξη και εξέλιξη της ικαριακής παράδοσης. Κύριος τόπος δράσης, «η κιβωτός της Ικαριάς», η ιστορική Λαγκάδα που, για μια ακόμη χρονιά, θα μας υποδεχτεί στο υπέροχο τοπίο της. Μετά από «τους οργανοπαίχτες της παράδοσης», «τη γυναίκα της Ικαριάς» και πολλές άλλες θεματικές ενότητες, τα φετινά Λαγκάδια, έχουν ως άξονα την κουζίνα του τόπου μας!

Η κεντρική εκδήλωση των «Λαγκαδίων» θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 με ώρα έναρξης 4:30 το μεσημέρι και γενική είσοδο 5 ευρώ.

 

2. Στο πλαίσιο των φετινών Λαγκαδίων ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο: ούλα είναι φάδια της κοιλιάς, η κουζίνα της Ικαριάς και οι συνταγές της ζωής μας!. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια διάσωσης και προβολής της κουζίνας του τόπου μας και φιλοδοξεί να βρεθεί στη βιβλιοθήκη, αλλά και στο τσουκάλι, κάθε καριώτη ή φίλού του νησιού μας.

Ύστερα από μια εκτενή έρευνα που έγινε στα μέρη του Πάπα και με την πολύτιμη συνεισφορά των ντόπιων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 συνταγές του χτες και του σήμερα, όπου μαζί με γνήσιες μαρτυρίες (ενδιαφέροντα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία) για την καριώτικη κουζίνα, αποτελούν ένα συλλεκτικό και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε έναν που αγαπά ή θέλει να γνωρίσει «τι μαγειρεύουν οι Καριώτες». Το βιβλίο προλογίζουν, ο Ηλίας Μαμαλάκης (Σεφ), η Αργεντούλα Πάσχαρη (Καθηγήτρια - Λαογράφος), ο Σήφης Στενός (Φιλόλογος - Νομικός), Ο Λουίζος Πούλος (Ιατρός), ο Βασίλης Θεοδώρου (Αρχιτέκτονας), η Χριστίνα Βατούγιου (Φιλόλογος) και ο Κωνσταντίνος Βατούγιος (Θεατρολόγος). Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρήστο Μαλαχία, τον Μενέλαο Μανώλη, την Αργεντούλα Πάσχαρη και τον Βασίλη Θεοδώρου.

 

3. Ύστερα από την θερμή υποδοχή του 1ου φύλλου της επανέκδοσης της εφημερίδας του συλλόγου χωριών δημοτικού διαμερίσματος Καρκιναγρίου Ικαρίας "Κάβο Πάπας", κυκλοφορεί το δεύτερο φύλλο . Καλοκαιρνινό, δυναμικό, με ενδιαφέρουσες ειδήσεις και ποικίλα θέματα για την Ικαριά και όχι μόνο. Καλή ανάγνωση και ...
 [Υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ΔΩΡΕΑΝ, σε ηλεκτρονική μορφή, της εφημερίδας, σε όποιον το επιθυμεί. Απευθυνθείτε  στο kavopapas@yahoo.gr ]


επιστροφή

 

Αλληλογραφία


1. Αγαπητέ Ηλία Γιαννιρη

Θα ήθελα να σημειώσω μια απορία σχετικά με την Ικαρία και την περίοδο που διανύουμε . άραγε βρισκόμαστε σε θέση να πολεμήσουμε μια φωτιά εάν ξεσπάσει ?

Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μετρά για την αποφυγή μιας πυρκαγιάς ?

αλλά επίσης ,έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μετρά για την διευκόλυνση  κατάσβεσης εάν χρειαστεί ? 

Για παράδειγμα από  ότι γνωρίζω αυτήν την στιγμή στις Ράχες οι δεξαμενές νερού που βρίσκονται  διάσπαρτες σε όλο τον δήμο δεν είναι γεμάτες όπως θα έπρεπε !!! Αυτές οι δεξαμενές υπάρχουν για την τροφοδότηση των πυροσβεστικών οχημάτων και γεμίζουνε όχι από το δίκτυο νερού αλλά από ανεξάρτητες παροχές όπως πχ ένα φορτηγό με δεξαμενή .  Ο λόγος που παραμένουν άδειες δεν είναι τεχνικός αλλά καθαρή αδιαφορία . 

Εάν μπορέσετε να κάνετε κάτι θα σας παρακαλούσα θερμά , για τη η Ικαρία ανήκει σε όλους και στους σημερινούς κατοίκους αλλά και στους επομένους .

Ευχαριστώ

Δημοσθένης DIM KARIAN dim_karian@yahoo.com 15-7-2007


Αγαπητέ Δημοσθένη

Ευτυχώς δεν καήκαμε στη Νικαριά φέτος. Από ότι άκουσα υπήρχε στο βουνό παρατήρηση για εντοπισμό φωτιάς. Αρκετά έγκαιρα δημοσιοποιήθηκε από τους Δήμους η απαγόρευση καύσης στην ύπαιθρο.

Στο τεύχος αυτό προσπάθησα να περιέχονται αρκετά στοιχεία που μπορεί να μας κάνουν πιο ενημερωμένους.

Για του Χρόνου, αρκετά έγκαιρα θα πρέπει να οργανωθεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, με ευθύνη των Δήμων, του δασαρχείου και της πυροσβεστικής. Ένα σώμα εκπαιδευμένων εθελοντών σε κάθε Δήμο θα ήταν ότι πρέπει. Σε αυτούς μπορούν να ενταχθούν  και άλλοι εθελοντές που θα τρέξουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, για βοηθητικές εργασίες και δουλειά στα μετόπισθεν.

Σε μια τέτοια προσπάθεια οι στόχοι πρέπει να είναι δυο:

Ελπίζω, από το Πάσχα να δούμε τέτοιες κινήσεις, γιατί το καλοκαίρι που έρχεται μάλλον θα είναι θερμό!

Ηλίας Γιαννίρης


επιστροφή


2.

30-8-2007 Κύριε Γιαννίρη καλησπέρα

Τυχαία ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο ψάχνοντας για site που έχουν σχέση με την Ικαρία.

Ψάχνω να βρω εάν αυτή την στιγμή υπάρχουν προγράμματα που να επιδοτούν επισκευή οικίας στον παραδοσιακό οικισμό της Ακαμάτρας.

Θα εκτιμούσα εάν μπορούσατε να με καθοδηγήσετε που να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες

Με εκτίμηση

Σφακιανάκης Ευάγγελος


Αγαπητέ κ. Σφακιανάκη

Από όσο ξέρω ο Δήμος Ευδήλου τοποθετήθηκε ΑΡΝΗΤΙΚΑ στην κήρυξη του παραδοσιακού οικισμού της Ακαμάτρας. Βέβαια, από όσα γνωρίζω, όταν ρωτήθηκε (τότε που γινόταν οι διεργασίες από το τότε Υπουργείο Αιγαίου-που καταργήθηκε) δεν είχε εκφέρει άποψη.

Σε άλλες περιοχές της χώρας  αξιοποιούνται πολλές πηγές χρηματοδότησης. Μια από αυτές αφορά και το ΠΕΠ (βλέπε την πληροφορία που έρχεται από τη Λέσβο και που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος). Το Leader θα ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία αν συνδέεται η επισκευή και με χρήση που εμπίπτει στους στόχους του. Επίσης, ο Δ. Αθηναίων έχει δικό του πρόγραμμα δανειοδότησης για τις προσόψεις.

Για τη Νικαριά δεν έχω ιδέα. Κανονικά θα έπρεπε να κινηθεί ο Δήμος και να βρει τον τρόπο για τέτοια χρηματοδότηση.

Ηλίας Γιαννίρης


επιστροφή


3. Απίστευτο:

 Πέμπτη 29/8/2007 - ΕΤ 1  εκπομπή για τις εκλογές της Αννας Παναγιωταρέα.

 Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη:

 «...και επί των ημερών σας κάηκαν 10 άνθρωποι στη Ικαρία... (δις)» 

  παρατήρηση: ακόμα και ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ δεν θα ήταν καλυτερος.

 Μιχάλης Χρυσοχοίδης (αδιάβαστος και χωρίς μνήμη):

 «πάντα υπάρχουν προβλήματα» (ή κάτι παρόμοιο)

 Η Ιστορια όμως αλλιώς είχε γράψει:

 Αύγουστος 1993 - Κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη

 Πυρκαγιά στη Ικαρία - Μετά από  καθυστέρηση τριων ολόκληρων (3) ημερών πληροφορείται η επίσησμη πολιτεία και οι μηχανισμοί της για την πυρκαγία και τους καμμένους ανθρώπους. Βοήθεια φτάνει αφού η πυρκαγία έχει σβησει μόνη της.

 Απολόγισμός 13 καμμένοι και τεράστια καταστροφή.

 Το πόρισμα ΜΝΗΜΕΙΟ:

 «...ήταν θέλημα Θεού...»  

 (εστάλη από: vassilis & stella karnavas vast.karnavas@gmail.com)


αγαπητή Στέλλα Καρναβά

αααααααααααααααΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!!!!!!!!!!!

Πόσο δίκιο έχετε να επαναφέρετε το ζήτημα της κρατικής αντιμετώπισης της πυρκαγιάς του 1993 στην Ικαρία!


επιστροφή


4. Αγαπητέ κ. Ηλ. Γιαννίρη


Στο τεύχος  Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2007 παρουσιάζεται θέμα με τίτλο: «Ικαρία δύο μέτρα και δύο σταθμά; - Πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας;» και δημοσιεύεται ολόκληρη την ιστορία που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό ΑΝΤΙ  στις 1/7/05 καθώς και το έγγραφο της 24/10/06 της συζύγου μου προς το τμήμα της Πολεοδομίας Αγ. Κηρύκου.

Επειδή η ιστορία της αυθαίρετης οικίας του Λ.Π. δεν αφορά μόνο το Καρκινάγρι Ικαρίας αλλά αφορά το πανελλήνιο

για το πώς κατασκευάζεται εκτός σχεδίου και στην όχθη ρέματος ένα αυθαίρετο

τι παθαίνει αυτός που το καταγγέλλει (οι υπηρεσίες επεμβαίνουν όταν υπάρχει έγγραφη καταγγελία)

και το πως εφαρμόζονται οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους.


Γι’ αυτό είναι χρήσιμο η ιστορία να γραφτεί από την αρχή.

 

§                     Το 1996 ο Κοινοτάρχης αναλαμβάνει να υλοποιήσει την επιθυμία  του Λ.Π. να κατασκευάσει οικία στην εκτός σχεδίου περιοχή στην όχθη της εκβολής του ρέματος στην θάλασσα. Ονομάζεται η όχθη (με κλίση 80%) «οικόπεδο» και πραγματοποιείται παράτυπα συμβόλαιο αγοράς «οικοπέδου» χωρίς δήλωση Μηχανικού του Ν. 651/77.

§                     Διχοτομούνται ιδιοκτησίες με μπουλντόζα ώστε να διανοιχτεί δρόμος για την μεταφορά οικοδομικών υλικών για την ανέγερση της οικίας.

§                     Κατά την διάρκεια της θητείας του Κοινοτάρχη αποπερατώνεται η οικοδομή χωρίς να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

§                     Και ενώ δεν υπήρχε πια λόγος μεταφοράς οικ. υλικών, ο δρόμος που ανοίχθηκε γι’ αυτό το σκοπό ονομάζεται «παλιό μονοπάτι που πάει προς το νεκροταφείο!!!» δηλαδή πηγαίνει κανείς με όχημα στην οικία του Λ.Π. και μετά κατεβαίνει 60 σκαλοπάτια το πρανές της όχθης (υψομετρική διαφορά 14μ.) για να πάει στο νεκροταφείο!!!

§                     Με επιστολή της Α.Αφ.-Π. (που το οικόπεδό της διχοτομήθηκε) στον Δήμο την 23/4/01 καταγγέλλει ότι:  «δεν ανευρέθη οικοδομική άδεια στο Πολεοδομικό Γραφείο και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί νόμιμη άδεια γιατί η οικία είναι εντός της όχθης και οι όχθες ούτε οικοδοποιούνται ούτε χτίζονται, αλλά αποτελούν περιουσία του Δήμου και προστατεύονται».

§                     Δεκαοχτώ ημέρες μετά την καταγγελία, το Πολεοδομικό Γραφείο εκδίδει την 39/01 της 11/5/01 Πολεοδομική «άδεια» που αφορούσε στην οικία του Λ.Π. και η Α. Αφ.-Π σε δεύτερη επιστολή της στο Δήμαρχο γνωστοποιεί: «ο οικισμός είναι αξιόλογος παραδοσιακός με μοναδικότητα τους υπερμεγέθεις σφαιρικούς ογκόλιθους και ως εκ τούτου η έκδοση οικοδομικής αδείας υπόκειται σε έλεγχο Αρχιτεκτονικής Επιτροπής. Η μετατροπή του σε περιοχή όμοια της Λούτσας, του Πόρτο Ράπτη, της Κινέττας κλπ. όπου ως «ξέφραγο αμπέλι» ο καθένας να κατασκευάζει ότι θέλει όπου θέλει και όπως θέλει με τον συμβολαιογράφο Στ. Κ. να παρακάμπτει την Ν. 651/77 και να πραγματοποιεί συμβόλαια όπου η όχθη να τεμαχίζεται σε πέντε ιδιοκτήτες με δύο οικοδομές σήμερα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος και η ηλεκτροδότηση του αυθαιρέτου θα γίνει με το έχει καλώς του Δήμου (ηλεκτροδοτήθηκε το 2005). Η ρεματιά με τις όχθες, την κοίτη τα πλατάνια, την εκβολή στην θάλασσα έχει εσάς για προστάτη, ούτε οικοπεδοποιείται ούτε μπαζώνεται και δεν έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο ή δεν έχει ο Δήμος Μηχανικό».

§                     Η διχοτόμηση του οικοπέδου Α.Αφ.-Π. και η αυθαιρεσία να βασιλεύει παρά τις καταγγελίες της στον Δήμο την υποχρεώνει να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη την 25/2/02.

§                     Παράλληλα την 18/2/03 καταθέτει άδεια αναθεώρησης και προσθήκη αποθήκης για μικρο-αλλαγές της οικοδομικής αδείας 91/94 ώστε ως καταγελούσα να είναι σύννομος σε πιθανό έλεγχο του Πολεοδομικού Γραφείου.

§                     Με την λήξη της διαμεσολάβησης του Συνήγορου Πολίτη την 27/6/03 στην έκθεση του Προϊσταμένου Ν.Κ. του Πολ. Γραφείου «σχετικά με την άδεια 39/01 με ιδιοκτήτη τον Λ.Π. σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσίας μας έχει προβεί στην ανάκληση της παραπάνω οικ. άδειας (με το αρ.Πρ. 284/28-03-03 έγγραφό μας) λόγω κατάθεσης ψευδών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι είναι εκτός ορίων οικισμού στο σύνολό του)» αποδεικνύεται ότι οι καταγγελίες είναι αληθείς.

§                     Προηγουμένως και ενώ εκκρεμούσε η άδεια αναθεώρησης της καταγγέλουσας, ο Προϊστάμενος Ν.Κ. του Πολ. Γραφείου υποβάλλει μήνυση για αυθαίρετες κατασκευές την 12/4/03 και ορίζεται δικάσιμος την 12/7/04 ζητά αναβολή αναμένοντας από τον Δήμο να της χορηγήσει «Βεβαίωση μη καταπάτησης» που απαιτούσε το Πολ. Γραφείο για να εκδοθεί η άδεια αναθεώρησης και τελικά μετά την άρνηση του Δήμου στην Δικάσιμο της 30/5/05 την καταδικάζει σε πέντε μήνες φυλάκιση και υποβάλλει έφεση.

§                     Ενώ για την «εκτός ορίων οικισμού στο σύνολό της» οικία του Λ.Π. της οποίας η άδεια έχει ανακληθεί όπως δηλώνει ο Προϊστάμενος Ν. Κ. του Πολ. Γραφείου ο Δήμος χορηγεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά και η οικία ηλεκτροδοτείται την άνοιξη του 2005.

§                     Με επιστολή διαμαρτυρίας στον Νομάρχη που κοινοποιείται και στον Υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο υποχρεώνεται να επέμβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δια της Διεύθυνσης ΥΠΕΧΩ ζητά με το υπ’ αριθ. Πρ. 1392/04 Α.Φ. 5.15.3 της 11/10/04 τον έλεγχο για τις οικ. Άδειες 10/87, 46/94, 91/94 και 39/01.

Στοιχεία για τον έλεγχο που συγκεντρώνει είναι:

1)                                          Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

2)                                          Η εργασία του Αγρονόμου Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού Γεράσιμου Οικονόμου που πραγματοποίησε μετά από παραγγελία της Α.Αφ.-Π.

3)                                          Η έκθεση του Προϊσταμένου Ν.Κ. του Πολ. Γραφείου.

§                     Με επιστολή προς το Πολ. Γραφείο την 24/10/06 της Α.Αφ.-Π. «Η μέχρι τώρα ενέργειες της Υπηρεσίας σας με πείθει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί η εν λόγω άδεια κάνω μνεία ότι: ….. καταδικάζομαι την 30/5/05 σε πέντε μήνες φυλάκιση, υποβάλλω έφεση αναμένοντας οριστική απόφαση και εμπαίζομαι από εσάς (την υπηρεσίας σας) και τον Αντιδήμαρχο Ραχών. Με την παρούσα κάνω τελευταία έκκληση στην υπηρεσίας σας και όπου αυτή κοινοποιώ πριν υποχρεωθώ να βρω το δίκιο μου με την δικαστική οδό.

§                     Αφού πέρασαν πέντε μήνες χωρίς να συγκινηθεί κανείς, την 16/3/07 ανοίγει η δικαστική οδός με μήνυση του Ι.Π. (σύζυγος της Α.Αφ.-Π.) προς τον Δήμαρχο-Αντιδήμαρχο και πρώην Προϊστάμενο του Πολ. Γραφείου Ν.Κ.. Ο μεν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος ευθύς μετά την έγγραφη ειδοποίηση της μήνυσης στο Δήμο (30/3/07) και με καθυστέρηση τριών ετών του υποβληθέντος αιτήματος της χορήγησης Βεβαίωσης λήφθηκε η αρθ. 71/07 απόφαση του Δήμου «Να ασκηθεί το μέτρο της διοικητικής  αποβολής κατά Α.Αφ.-Π. και Π.Β. και να ορίσει δικηγόρο για το θέμα αυτό η Δημαρχιακή Επιτροπή» και αφορά τον «Δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού». Την απόφαση αυτή του Δήμου 71/07 με την εμπρόθεσμη προσφυγή στην  Περιφέρεια την 9/7/07 της Α.Αφ.-Π η Περιφέρεια δια τον Γενικό της Γραμματέα με απόφασή της την ακυρώνει. Ο δε πρώην Προϊστάμενος του Πολ. Γραφείου Ν.Κ. χωρίς να ενημερώσει τον Γ.Δ. (μάρτυρα στην μήνυση που έχει γίνει εις βάρος του) ελέγχει εν απουσία του το σύννομο της οικ. άδειας της οικίας του και καταγράφει αυθαίρετες κατασκευές.

§                     Τέλος με επιστολή στον Συνήγορο του Πολίτη την 12/9/07 ο σύζυγος της Α.Αφ.-Π. ζητά από την Περιφέρεια και ειδικά από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ, α) την έκθεση για την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και β)  τις ενέργειες που έχει κάνει αφού έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση. Ειδικά για τις άδειες 46/94 και 39/01.


Έχουμε φτάσει στο τέλος του 2007 και η ιστορία συνεχίζεται….


Μήπως πρέπει να ψηφίσει η Βουλή νόμο έναν και μοναδικό με ένα άρθρο που να λέει:

Οποιαδήποτε επέμβαση, οικοπεδοποίηση, αλλαγή χρήσης, οικοδόμηση ή διεκδίκηση δημόσιας δασικής έκτασης κλπ. επισύρει την απόλυση του Περιφερειάρχη, του Νομάρχη, του Έπαρχου, του Δημάρχου, του Εφόρου, του Διευθυντή του ΙΚΑ, του Διευθυντή της ΔΕΗ και του Διευθυντή της Πολεοδομίας της Περιοχής που διαπιστώνεται η παράβαση. Και σε περίπτωση που ένας καταγγέλλει την παράβαση προτού τα ειδικά συνεργία την διαπιστώσουν να τιμάται δημόσια από την Βουλή. Ο εντοπισμός της παράβασης να γίνεται με αντικειμενικό δορυφορικό μέσο καταγραφής και να ελέγχεται  ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ι.Π.  Καματερό, 20/9/07


Αγαπητέ κ. Ι.Π.

Χαιρόμαστε που μας τιμάτε με τις επιστολές σας.

Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν  την προηγούμενή σας επιστολή στο Τεύχος 6.

Είναι εντυπωσιακή η ολιγωρία των υπηρεσιών όταν πρόκειται να εξυπηρετηθείτε και ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν όταν πρόκειται να κινηθούν εναντίον σας.

Εμείς, μετά τη δημοσίευση της επιστολής σας δεν είχαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση καμία απολύτως  εισροή (επιστολή απάντησης, διόρθωση για απόδοση της αλήθειας κττ) από κανέναν.

Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε τα κείμενά σας, όπως θα δημοσιεύσουμε και οποιονδήποτε αντίλογο μας σταλθεί.

Επιπλέον, θα συμφωνήσουμε ότι τα ζητήματα παράλειψης καθήκοντος θα πρέπει να επισύρουν ποινές. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη περισσότερο θα συμφωνήσουμε ότι είναι αναγκαία μια ανεξάρτητη αρχή που θα μπορεί να πιστοποιεί παραβάσεις ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες και η διοίκηση στην απόδοση ευθυνών και στην επανόρθωση των ζημιών.

Προς το παρόν, η μόνη λογική πρόταση που έχει επίμονα ακουστεί τελευταία είναι η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Καλή επιτυχία στον αγώνα σας ενάντια στο δράκο της τοπικής γραφειοκρατίας.

Η.Γ.


επιστροφή


5. Αξιότιμε κύριε Γιαννίρη,
Βρήκαμε την ιστοσελίδα σας αναζητώντας πληροφορίες για ενέργειες, που γίνονται για την προστασία των μονοπατιών σε διάφορα ελληνικά νησιά. Θεωρούμε πολύ σημαντικές τις δράσεις που έχετε αναλάβει στην Ικαρία και ευχόμαστε να αποβούν αποτελεσματικές όχι μόνο για
τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, αλλά και για την εμπλοκή του ντόπιου πληθυσμού σε παρόμοια προγράμματα και κατά συνέπεια την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα περιβάλλοντος.

Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε, αν είναι δυνατόν, περισσότερα για τη δράση σας σχετικά με τη διατήρηση των μονοπατιών της Ικαρίας και την υλοποίηση των προγράμματων που έχετe αναλάβει σχετικά με αυτό το θέμα.
 Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

  Βερροιοπύλου Άννα         Χατζηιωάννου Αντιγόνη
Βιολόγος- Ωκεανογράφος    Βιολόγος, Πτυχιούχος Paris 6

 

Αγαπητές φίλες

Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε για την πρωτοβουλία σχετικά με το μονοπάτι του Άρη Ποταμού στο Καραβόσταμο.

Παλιότερα είχα ασχοληθεί και με άλλα μονοπάτια. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και εδώ. Και εδώ. Λυπάμαι που το υλικό των 19 πεζοπορικών διαδρομών βρίσκεται αναξιοποίητο στα χέρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Ικαρίας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι είχε εκδοθεί, μετά την απομάκρυνσή μου, ένα τεύχος με χάρτες και πληροφιρίες για τις 19 αυτές διαδρομές.

Η.Γ.   

 

επιστροφή

6.Οδηγίες για κατασκευή blog

Λάβαμε το παρακάτω σημείωμα και το δημοσιεύουμε για ενδιαφερόμενους «ιντερνετάδες»:


Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για κατασκευή blog, το καλύτερο είναι να δεις το site κάποιου Χρήστου Μόρφου. Η διεύθυνση είναι http://wptips.wordpress.com/

 

Μας στάλθηκε και το δημοσιεύουμε. Δεν έχουμε προλάβει ακόμη να το αξιολογήσουμε

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ *ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ*  http://users.otenet.gr/~epsyrou/index.htm

 

Μας στάλθηκε και το δημοσιεύουμε. Ευχαριστούμε τον κ. Χατζηγιάννη για τα καλά του λόγια. Προσπαθήσαμε να μπούμε αλλά καταλάβαμε ότι χρειάζεται κωδικούς εισόδου και έτσι εγκαταλείψαμε. Ωστόσο, το δημοσιεύουμε για όποιον ενδιαφέρεται.

 Κύριε Γιαννίρη, πριν από όλα σας συγχαίρω για το αξιόλογο Site σας που προβάλλει ολόκληρο το χώρο της Ικαρίας.

Θέλοντας να δώ το δικό μου Site : http://utenti.tripod.it/fourniκαι ζητώντας τη λέξη fourni μπήκα στην θαυμάσια σελίδα σας.

Είναι μια πολύ καλή σελίδα και σας συγχαίρω γιαυτό.

Αν δεν έχετε αντίρηση θάθελα να βάλετε σε μια γωνίτσα της σελίδας σας τη Δ/νση του δικού μας χωριού για να μας γνωρίσουν και εμας περισσότεροι επισκέπτες.

Σας ευχαριστώ για λογαριασμό όλων των φουρνιωτών.

Με εκτίμηση

Βασίλης Χατζηγιάννης

 

 

Καλή αντάμωση στο επόμενο τεύχος.

Στείλτε μας άρθρα ή σχόλια δικά σας για δημοσίευση.

Στείλτε μας τη γνώμη σας για την ηλεκτρονική έκδοση. igiann@tee.gr

Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων να λαμβάνουν το ηλεκτρονικό μας περιοδικό.