Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα

Ηλεκτρονική έκδοση αναπτυξιακού χαρακτήρα της Επαρχίας Ικαρίας

εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης

 

Νέα Περίοδος Τεύχος 11, Νοέμβριος-Δεκέμβριος  2007      

 προηγούμενα τεύχη

 

 

Περιεχόμενα

 

 

Σημείωμα της Σύνταξης

Τα Ζωνιανά και εμείς- «Σπέρνοντας ανέμους θερίζεις θύελλες...» Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΑΝΕΛΛΗ

Λαθρομετανάστες: Εκατόμβη στο Αιγαίο, Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Τσιμεντένιο παράθυρο στο Αιγαίο, Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

 

Αφιέρωμα 1: Η Πολιτική νερών της Ε.Ε., η Ελλάδα και Επαρχία Ικαρίας

- Ιστορίες πολιτικής ηλιθιότητας μεγάλης έκτασης

 

1.         Έκθεση αποκαλύπτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης νερού στην Ευρώπη

2.         Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα ύδατα της Ευρώπης

3.         Νέα κοινοτική οδηγία για την αντιμετώπιση πλημμυρών σε επίπεδο λεκάνης απορροής

4.         Η Ελλάδα παραπέμπεται, για τρίτη συνεχόμενη, φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία 2000/60 για τα ύδατα!

5.         ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ: Η Περιφέρεια και η Νομαρχία να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων του Νομού Σάμου

6.         Με αφορμή τη νέα κοινοτική οδηγία για την προστασία των υπόγειων νερών: Να κάνουμε πλήρεις χημικές αναλύσεις για τα νερά που πίνουμε και κολυμπάμε

7.         Μεγάλης έκτασης πολιτική ηλιθιότητα: Θα πληρώνουμε για χρόνια κυρώσεις στην Ευρώπη αντί να πληρώνουν όσοι προκαλούν περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης!!

8.         (α) ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ:Εξώδικο στο Αρχιπέλαγος, από τη Louis Hellenic Cruises!!!

(β) Αρχιπέλαγος: Ναυάγιο του Sea Diamond, 8 μήνες μετά: 55 εκ. δολάρια εισέπραξε η Louis ως αποζημίωση για το Sea Diamond-Είχε κοστίσει μόλις 35!!!

9.         Αρχιπέλαγος:  ’ξονες άμεσης δράσης για το Αιγαίο

τέλος αφιερώματος

 

1.         Η Ελλάδα, η εξάρτησή της από το Πετρέλαιο και οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, Φοίβος Οικονομίδης

2.         Ένα μήνυμα από τους υπερασπιστές του Αιγαίου

3.         τα προβλήματα δεν είναι ενεργειακά - είναι πολιτικά, Τσιπουρίδης Ιωάννης

4.         Τα πετρέλαια του Αιγαίου και οι ενεργειακές ανάγκες

5.         Ερωτήματα για την καλωδίωση του Αιγαίου, ΕΥΠΛΟΙΑ

6.         Ανεκμετάλλευτη η αιολική και ηλιακή ενέργεια, Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

7.         Επενδύσεις για αιολικά πάρκα στο Ανατολικό Αιγαίο

8.         Δυνατότητες αξιοποίησης γεοθερμίας στην Ικαρία

9.         Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη

τέλος αφιερώματος

 

·         Φούρνοι, Θύμαινα, σύντομη περιήγηση

·         Αυξάνεται η θερμοκρασία στο Αιγαίο: Μετρήσεις δείχνουν ότι το οικοσύστημά του μεταβάλλεται ραγδαία

·         Χωρίς σχέδιο η Ελλάδα για τις περιοχές Natura

·         ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής

·         ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, του Ηλία Γιαννίρη

·         Η οικονομική συμπαιγνία κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ

·         510 εκατ. € για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων

·         Αναζητώντας τις ρίζες μας: ΧΙΟΣ: Βασιλική Αγίου Ισιδώρου

·         Συνιστώμενο ηλεκτρονικό περιοδικό: "ΕΥΠΛΟΙΑ'': ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΦΕΡΟΥΣΑ Ή ΘΝΗΣΚΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ;

·         Συνιστώμενο βιβλίο: Ικάριοι στη Νότια Καλιφόρνια

·         Συνιστώμενη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια: Η Ικαρία  στη Βικιπαίδεια

·         Συνιστώμενη μουσική: ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

·         Συνιστώμενη προσοχή: Important message from 1 egg + 2 mobiles

το τεύχος αναρτήθηκε 27-12-2007

επιστροφή

 

Σημείωμα της σύνταξης

 

Χρόνια Καλά αλλά και Πολλά, κι ευτυχισμένο το 2008.

Το «Πολλά» είναι γνωστό ότι είναι ιστορικό Ικαριακό … κεκτημένο, που οφείλουμε να διατηρήσουμε, φροντίζοντας να μη… σπαταλάμε τη ζωή. 

Το «Καλά» αφορά περισσότερο εμάς. Αφορά τον εσωτερικό δείκτη «γκρίνιας» που έχει ο καθένας μας μέσα του. Γι’ αυτό προσοχή! Λιγότερη γκρίνια. Αυτά που έχουμε γύρω μας δεν είναι δεδομένα αλλά κεκτημένα. Και πρέπει να τα τιμάμε.

Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το 2008 «ευτυχισμένο». Αρκεί να το πιστέψουμε.

Αυτά ακριβώς σας ευχηθήκαμε: Να ζούμε, να μην γκρινιάζουμε, να πιστεύουμε στην κοινωνία μας.

Το 11ο τεύχος μας είναι το προτελευταίο μιας ολόκληρης διετίας. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή την ηλεκτρονική σχέση που έχουμε μεταξύ μας.

Η προετοιμασία του κάθε τεύχους είναι μια ολόκληρη μάχη. Καθημερινά συλλέγονται κείμενα από το διαδίκτυο και από έντυπα. Τεράστιος όγκος συγκεντρώνεται κάθε δίμηνο. Τα περισσότερα είναι αδύνατο να μπουν στο χρόνο που συγκεντρώνονται. Βρίσκονται «αρόδο», και δεν σας κρύβουμε ότι είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Ο αυτό-περιορισμός των σελίδων για κάθε τεύχος (προσπαθώ να μην υπερβαίνουν τις 32)  αλλά και ο φυσικός εθελοντικός χρόνος που διατίθεται  είναι οι βασικοί οδηγοί που παράγουν το κάθε τεύχος. Βέβαια, ο κύριος καθοδηγητής είναι και η επικαιρότητα, που όμως δεν καθορίζει και την ουσία. Προσπαθούμε να είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό γνώμης, με αφορμή την επικαιρότητα. Ένα περιοδικό στο οποίο ο αναγνώστης θα ανατρέχει για την βασική Ικαριακή και Φουρνιώτικη προβληματική.

Έτσι, στο παρόν τεύχος ετοιμάστηκαν 2 αφιερώματα: Το πρώτο αφιέρωμα αφορά την Πολιτική νερών της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Επαρχία Ικαρίας. Πολλά θα μπορούσε να κάνει η Επαρχία Ικαρίας για να προστατέψει τον εαυτό της από τα επερχόμενα δεινά, τόσο στη θάλασσα όσο και στα εσωτερικά νερά. Εκεί περιέχεται και η εξωφρενική είδηση για το εξώδικό κατά του Αρχιπελάγους από την εταιρεία του βυθισμένου SEA DIAMOND, και η ανάγκη της συμπαράστασης όλων μας.

Το δεύτερο αφιέρωμα αφορά το θέμα «Πετρέλαιο και Ελλάδα-Ανάγκη πολιτικών απεξάρτησης». Είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς άρθρων των τελευταίων τευχών.

Επίσης, περιέχονται και αρκετά άρθρα ενημέρωσης και επικαιρότητας. Προτείνουμε ιδιαίτερα το «τσιμεντένιο παράθυρο στο Αιγαίο», και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων Νομού Σάμου για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων του Νομού.

 

Μην ξεχνάτε: Προσπαθούμε, αλλά θέλουμε και τη δική σας βοήθεια.

1.                                          Να συμμετέχετε με δικά σας κείμενα και παρατηρήσεις. (αποστολή στο igiann@tee.gr )

2.                                          Να μας στείλετε ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων γνωστών σας για να τους στέλνουμε ειδοποίηση κάθε δίμηνο που αναρτάται στο διαδίκτυο το νέο τεύχος.

3.                                          Να συστήνετε την διεύθυνση του Περιοδικού www.asda.gr/ikariaka  όπου μπορείτε.

 

Καλή ανάγνωση!

επιστροφή


 

Τα Ζωνιανά και εμείς

 

Μακριά από εμένα κάθε πρόθεση δυσφήμισης της Επαρχίας Ικαρίας. Η θέση μου έχει διατυπωθεί με σαφήνεια παλιότερα (1997) σε μια ειδική συνάντηση που είχε διοργανώσει η Πανικαριακή Αδελφότητα,  και έχει αναδημοσιευτεί στο τεύχος 3:

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ -ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Κοντολογής, ας ανασκουμπωθούμε, υποστήριζα το 1997.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, δεν διαφαίνεται ένα πανικάριο στίγμα πορείας. Τα κόμματα βγάζουν τις ανακοινώσεις τους, η τοπική κοινωνία ασχολείται με τη διαχείριση της μιζέριας και την αποκόμιση κέρδους από αυτή τη διαχείριση της μιζέριας, η νεολαία έχει αφεθεί να πορεύεται μόνη της όπως νομίζει καλύτερα, και μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις Ικαρίων (που συχνά χαρακτηρίζονται ως ιδιόμορφοι ή λωλοί-όπως συνιθίζεται με τους πρωτοπόρους στις μικρές κοινωνίες) έχουν μια πορεία και δράσεις που δείχνουν προς ένα  μέλλον που θα ταίριαζε στην Ικαρία.

Ας μην εφησυχάζουμε λοιπόν. Κάποτε, είχαν κλαπεί ως και όπλα από αποθήκες του στρατού στον ’γιο Κήρυκο από νεολαίους μπλεγμένους με ναρκωτικά. Η «αθώωση» του πρωταίτιου Αγιοκηρυκώτη είχε συνοδευτεί με νταηλίδικες τουφεκιές στον αέρα που ακούγονταν σε όλο τον ’γιο Κήρυκο. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε. 

Μια ιδιότυπη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, αντίστοιχη με της Κρήτης,  υπάρχει σε όλη την Ικαρία. Διάφοροι συμπατριώτες, που μένουν στην Αθήνα, μου  έχουν προφορικά καταγγείλει ότι, όταν κατεβαίνουν στο χωριό τους εκτός καλοκαιριού,  έχουν ανακαλύψει και έχουν ξεριζώσει  δενδρύλλια κάνναβης σε δικούς τους κήπους, που δεν ξέρουν ποιος τα έβαλε και για ποιο σκοπό (για εύκολο πότισμα; για συκοφαντία;).  

 Ήδη στην Ικαρία ακούγεται ότι υπάρχουν μικρά Ζωνιανά με περιπτώσεις τραμπουκισμών κατά φιλήσυχων ή υπερήλικων συμπατριωτών μας. Πόσα; Το νησί προσφέρεται γιατί έχει παντού σε όλο το μακρόστενο βουνό νερά και πηγές.

Όλοι ξέρουμε ότι η Ικαρία εδώ και χρόνια έχει αποκτήσει μια περίεργη ειδίκευση στο «ναρκωτουρισμό»(!) όπως παλιότερα συνέβαινε π.χ. στην Ίο. Η εικόνα είναι ιδιαίτερα εύγλωττη μετά από τα μεγάλα (και εμπορικά) πανηγύρια,(πόλους προσέλκυσης των «γκρούβαλων»-περισσότερα)  όπου συναντά εύκολα μέσα στη νύχτα κανείς διάφορους μαστουρωμένους. Μάλιστα, πληθαίνουν τα κρούσματα από Καριωτάκια που έχουν ήδη πέσει στα σκληρά ναρκωτικά..

Φαίνεται ότι, κάποιοι αποθρασύνονται όσο περνάει ο καιρός, και όχι μόνο στα Ζωνιανά.

Το περιοδικό μας πιστεύει ότι αν δεν θέλουμε κάποτε να θερίζουμε θύελλες ας δούμε το πρόβλημα έστω και τώρα. Ας είναι τα Ζωνιανά μια αφορμή για να ταρακουνηθούμε.

Για τον προβληματισμό όλων μας παραθέτω σήμερα το άρθρο ενός σκεπτόμενου πολίτη, παλιού γνωστού μου, από την Κρήτη.

 

 «Σπέρνοντας ανέμους θερίζεις θύελλες...» Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΑΝΕΛΛΗ*

 

Το χθεσινό θρασύτατο περιστατικό έξω από τα Ζωνιανά δεν είναι δυστυχώς το πρώτο. Η κρισιμότητα όμως της κατάστασης του χτυπημένου αστυνομικού το κάνει ακόμη χειρότερο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν για ανυπαρξία αστυνομίας. Η αυταπάρνηση και η ευσυνειδησία συγκεκριμένων αστυνομικών δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον αποδεκατισμό του Σώματος. Ούτε, δυστυχώς, να αντιμετωπίσουν το ποιοτικό πρόβλημα επάρκειας μεγάλου μέρους της δύναμης.

Το νέο έγκλημα στην Κρήτη έχει όμως άλλες κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, παρατηρείται μια αυξημένη και νέου τύπου εγκληματικότητα, ιδιαίτερα ανησυχητική για την έκταση που παίρνει, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της προχωρημένης εγκληματικότητας, που έχει να κάνει με τη διακίνηση ναρκωτικών, την επιβολή προστασίας σε διάφορα καταστήματα, την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων τοκογλυφία, την οργανωμένη ζωοκλοπή και κλοπή αγροτικών προϊόντων και, βεβαίως, τη διάδοση της εμπορίας όπλων, την οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Βεβαίως, το φαινόμενο αυτό έχει την ερμηνεία του, που δεν μπορεί να είναι αλλού παρά στο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο αναδεικνύει τον ατομοκεντρισμό και τον ωφελιμισμό, με στόχο και σκοπό το εύκολο κέρδος.

Ετσι, η εκρηκτική συσσώρευση πλούτου, που αρχίζει στη δεκαετία του '70 με την υπερεντατική ανάπτυξη του τουρισμού, της εντατικής γεωργίας και του εμπορίου, αλλά και ο πακτωλός των κοινοτικών επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία αιγοπροβάτων που, με τον τρόπο με τον οποίο εισέρρευσε με την ανοχή της Πολιτείας, εκμαύλισε συνειδήσεις, δημιούργησαν κοινωνικά παράσιτα που έγιναν πρότυπο για τους εφήβους σε αρκετές -ορεινές κυρίως- περιοχές, με προεξάρχοντα τον ορεινό Μυλοπόταμο. Αυτά, σε συνδυασμό με την επιβολή ενός πρωτοφανούς καταναλωτικού μοντέλου, που συνοδεύει την ξαφνική ευμάρεια, αλλάζουν έντονα το κοινωνικό και πολιτισμικό τοπίο στο νησί.

Η συλλογική μνήμη και η αυτογνωσία, όπως και η οργανωμένη πνευματική και πολιτιστική αντίσταση φαίνονται αδύνατες να αντιμετωπίσουν αυτήν την εισβολή.
Σε συγκεκριμένες περιοχές της υπαίθρου, κράτος είναι ο νόμος των ζωοκλεφτών και σχεδόν κανείς δεν τολμά να παραβεί τον νόμο τής «ομερτά». Ταυτοχρόνως, τα κυκλώματα αυτά, έχοντας οριοθετήσει περιοχές και αντικείμενα μεταξύ τους, διακινούν όπλα, ναρκωτικά, εκμεταλλεύονται αλλοδαπές γυναίκες, εκβιάζουν μαγαζάτορες.

Εάν κάποτε η οπλοκατοχή στην Κρήτη είχε το άλλοθι της παραδοσιακής λεβεντιάς ή, έστω, της επίφασης κάποιας αντιεξουσιαστικότητας -κοινώς, «καπετανιλίκι»-, σήμερα σημαίνει βία, απανθρωπιά, κυνισμό, τρομοκρατία.

Τα κυκλώματα αυτά, ελέγχοντας μέσα από τον θεσμό της οικογένειας και του σογιού εκατοντάδες ψήφους, εκβιάζουν πολιτικά πρόσωπα για άσκηση παρεμβάσεων στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη, για επίδειξη ανοχής και επιείκειας, μείωση των ποινών ή και απελευθέρωσή τους.

Δεν θα ξεχάσω την απάντηση γέροντα σε καφενείο των Ζωνιανών, παραμονές ευρωεκλογών του 1999, όπου βρέθηκα ως βουλευτής τότε με συντρόφους μου από το Ρέθυμνο, να ζητάμε ψήφους για τον ΣΥΝ: «Να σε ψηφίσω. Αλλά αν αύριο σε πάρω τηλέφωνο να μου βγάλεις τον γιο απ' τα κρατητήρια, τι θα κάνεις;».

Είναι προφανές ότι οι θεσμοί της Πολιτείας -πολιτικοί, Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Δικαιοσύνη- είναι αποπροσανατολισμένοι και ανενεργοί ή εξουδετερωμένοι.

Το αυξανόμενο θράσος, που διακρίνει τη «νέα σχολή εγκληματικότητας», δείχνει πόσο καλυμμένα νιώθουν τα νώτα τους από τους θεσμούς ή τους λειτουργούς του κράτους.
Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να λυθούν με την καταστολή. Ομως, πρέπει να σημειώσουμε πως η κάθοδος των ΕΚΑΜ είχε ανακουφίσει, έστω προσωρινά, την ύπαιθρο.

Για να αντιμετωπιστεί η ιδιότυπη εγκληματικότητα του ορεινού Μυλοποτάμου, που όλο και περισσότερο εξαπλώνεται, δεν φτάνουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις και η καταστολή από μόνη της. Απαιτείται η ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Η λύση του προβλήματος είναι οι πολιτικές επιλογές και το πολιτισμικό όραμα που μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία και να γοητεύσει τους νέους, αποκαθιστώντας τη φθαρμένη κοινωνική συνοχή, θωρακίζοντας παράλληλα με νέους κώδικες αρχών και αξιών.

* Δήμαρχος Χερσονήσου                                                                          

αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/11/07

 

επιστροφή


 

 

Λαθρομετανάστες: Εκατόμβη στο Αιγαίο

 

 

 

Έχουμε ξανα-ασχοληθεί με το καυτό ζήτημα της Λαθρομετανάστευσης. Το πρόβλημα. στις θάλασσές μας οξύνεται και χειροτερεύει. Το μυθικό Ικάριο Πέλαγος που κάποτε δέχτηκε το πνιγμένο πτώμα του φυγάδα Ίκαρου, σήμερα, καθημερινά δέχεται πτώματα λαθρομεταναστών, ανθρώπων-φυγάδων που πετούν με τα δικά τους φτερά προς την ελευθερία. Ελπίζοντας και τολμώντας. Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Το απάνθρωπο «πινγκ-πονγκ», που παίζουν στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου Ελλάδα και Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως «μπαλάκι» τους άτυχους λαθρομετανάστες, έχει στοιχίσει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τη ζωή σε τουλάχιστον 98 άτομα, μόνο τους πρώτους 9 μήνες του 2007. Από αυτούς οι 44 βρέθηκαν νεκροί, ενώ άλλοι 54 αγνοούνται στο Αιγαίο. Ως το τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι οι νεκροί λαθρομετανάστες ξεπέρασαν τους 120.

Ο αριθμός των νεκρών λαθρομεταναστών …εξαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2006, όπου τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ήταν μόλις 19 (9 πνίγηκαν και άλλοι 10 αγνοούνταν).

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι η ελληνική ακτοφυλακή συλλαμβάνει, αναχαιτίζει ή διασώζει περίπου 3.000 άτομα κάθε χρόνο από το 2002 και μετά. Τους πρώτους 9 μήνες του 2007, όμως, οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς συνελήφθησαν 6.750 άτομα μόνο στη Σάμο και τη Λέσβο…

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε ένα σοβαρό περιστατικό απέναντι από τη Χίο, βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια, αρκετοί νεκροί και κάποιοι επιζώντες λαθρομετανάστες. Οπως είπαν αργότερα, όχι μόνο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στους εκπροσώπους του τουρκικού τμήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έπεσαν θύματα βίαιης επαναπροώθησης από το ελληνικό Λιμενικό. Η ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως ανθελληνική προπαγάνδα… Στο θέμα επανήλθε όμως το επίσημο διεθνές γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τη Γενεύη, στέλνοντας μια πολύ αυστηρή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για το συμβάν. Η επίσημη θέση της Ελλάδας, όμως, ήταν απλώς ότι το «γεγονός δεν συνέβη όπως το περιγράφουν τα θύματα»…

 Ιρακινοί πολιτικοί πρόσφυγες που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και κρατούνταν σε Χίο και Μυτιλίνη, είπαν σε δικηγόρους ότι φοβήθηκαν να αναγνωριστούν ως Ιρακινοί και είπαν ότι είναι Παλαιστίνιοι, για μειώσουν την πιθανότητα «επαναπροώθησής του στην Τουρκία!».

 

Την ίδια στιγμή σχεδόν ανύπαρκτα παραμένουν τα ποσοστά αποδοχής των αιτήσεων ασύλου, από τις ελληνικές αρχές. Τους πρώτους 8 μήνες του 2007, από ένα σύνολο 14.594 αιτήσεων, πολιτικό άσυλο δόθηκε σε 16 πρόσφυγες, ενώ σε άλλους 11 αναγνωρίστηκε ανθρωπιστικό καθεστώς (συνολικό ποσοστό 0,2%!).  

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2007

 

επιστροφή


 

 

Τσιμεντένιο παράθυρο στο Αιγαίο

 

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

Στην Ιο, το 15% του νησιού μεταβιβάστηκε σε off shore εταιρείες, το τελευταίο εξάμηνο.

Μια ολόκληρη πόλη των 10.000 κατοίκων «ξεφυτρώνει» κάθε χρόνο στα νησιά του Αιγαίου. Παρά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία τριετία, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών ξεπερνάει τις 6.000 ετησίως και αφορά κυρίως παραθεριστικές κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αν προστεθούν και τα αυθαίρετα, με αυτό τον ρυθμό το θαυμάσιο τοπίο των Κυκλάδων και των άλλων νησιών θα αποτελεί παρελθόν σε λίγα χρόνια.

 • Οι μελέτες για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των νησιών έχουν ξεκινήσει από το 1992 και δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Εχουν θεσμοθετηθεί μέτρα προστασίας για την Τήνο, τη Μύκονο και τα 38 μικρότερα νησιά, αλλά αγνοούνται, εδώ και μερικά χρόνια, τα σχέδια διαταγμάτων για την Ανδρο, την Ιο, τη Νάξο και τη Σίφνο, που είχαν τύχει της αρχικής επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • «Ακόμα κι αν εγκριθούν οι μελέτες, οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές έχουν ήδη χτιστεί», αποκαλύπτει ο δήμαρχος Μυκόνου Χρ. Βερώνης. Και θεωρεί ότι ύστερα από τόσα χρόνια κρατικής αδράνειας είναι άδικο να απαγορευθεί σε κάποιον να χτίσει γιατί δεν πρόλαβε, όπως οι γείτονές του.

 

Τουριστική ανάπτυξη

Το τοπίο στα νησιά άλλαξε με την προώθηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και κυρίως με τις προτάσεις του για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το μέλλον των ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων μετά την ψήφιση των δύο αυτών νομοθετημάτων.

 • Το «ζουμί» τους βρίσκεται σε διάταξη που θα επιτρέπει την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, τύπου condo, μέσα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με αυξημένους όρους δόμησης που ισχύουν για ξενοδοχεία.
 • Μόνο στην Ιο το τελευταίο εξάμηνο άλλαξε ιδιοκτήτες το 15% του νησιού και πέρασε σε off shore εταιρείες, όπως μας είπε ο δήμαρχος Γ. Πουσαίος. Βλέψεις για μεγάλες επενδύσεις εκδηλώθηκαν και στη Φολέγανδρο. Ηπια δόμηση προβλέπεται και σε ακατοίκητα νησιά, ακόμη και σε αυτά που ανήκουν σε προστατευόμενες ζώνες!
 • Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί για όλα αυτά και επισημαίνει ότι για να εξασφαλίσει κάποιος τα επιπλέον τετραγωνικά δόμησης πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 150 στρέμματα. Λίγοι έχουν τέτοιες εκτάσεις, λένε στελέχη του.
 • Δεν λείπουν, βέβαια, οι αντικρουόμενες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μήλου: Στην ανατολική πλευρά, με βάση τις ρυθμίσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται εκτεταμένη ζώνη τουρισμού. Αλλά με το σχέδιο για τη βιομηχανία, που εκπόνησε άλλη υπηρεσία του ίδιου υπουργείου, η ίδια περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη μεταλλευτικής εξόρυξης!
 • Η μεγάλη απειλή είναι το «ξεχείλωμα» των νησιωτικών οικισμών. Οι δημοτικές αρχές των νησιών του Αιγαίου μέσω της «Δάφνης», του ειδικού φορέα που έχουν συγκροτήσει, ζητούν την κατάργηση της δόμησης σε ακίνητα που βρίσκονται εκτός των νησιωτικών οικισμών.

 

Ο συντονιστής του προγράμματος Ηλ. Ευθυμιόπουλος παραδέχετεται ότι με αυτή την πρόταση θα θιγούν ιδιοκτήτες και γι' αυτό αποδέχεται τις προτάσεις του Δημ. Οικονόμου, καθηγητή χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει μελετήσει θεσμικά εργαλεία, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κατά κανόνα δεν προβλέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση. Η λύση;

 

 «Πολεοδομικό εισιτήριο»

Σε συνδυασμό με την ταχύτερη προώθηση μέτρων για την επέκταση των υπαρχόντων οικισμών, που θα στηριχθεί και σε οικολογικές παραμέτρους, προτείνει να υπάρχει ένα είδος «ταμείου» που θα δημιουργηθεί από εισφορές ιδιοκτησιών οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο και επομένως αποκτούν υπεραξία. Ετσι, θα αποζημιωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό ιδιοκτήτες που χάνουν το σημερινό δικαίωμα δόμησης στα ακίνητά τους.

Μια άλλη λύση που προτείνει ο Δ. Οικονόμου αφορά το «πολεοδομικό εισιτήριο». Πρόκειται για «κουμπαρά» σε τετραγωνικά που θα πιστώνονται σε κάποιον ιδιοκτήτη ο οποίος χάνει το δικαίωμα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχή και θα μπορεί, με προϋποθέσεις και ύστερα από έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, να τα χτίσει σε άλλη περιοχή ή και να τα πουλήσει.

 

αναδημοσίευση από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία - 16/12/2007

επιστροφή

 

Αφιέρωμα 1:

Η Πολιτική νερών της Ε.Ε., η Ελλάδα και Επαρχία Ικαρίας Ιστορίες πολιτικής ηλιθιότητας μεγάλης έκτασης

 

1. Έκθεση αποκαλύπτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης νερού στην Ευρώπη

 

Η εξοικονόμηση νερού για την Ικαρία είναι ζωτικής σημασίας γιατί συνδέεται με τη λειψυδρία και την ξηρασία. Η κατάσταση σε όλο τον κόσμο θα επιδεινωθεί. Οι επιπτώσεις στην Ικαρία μπορεί να είναι τεράστιες. Σε συνέργεια με την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές, μπορεί εύκολα να κάνουμε μέσα σε λίγα χρόνια την καταπράσινη Ικαρία … Κυκλάδες

Η Έκθεση της ΕΕ για την εξοικονόμηση νερού έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ικαρία. Γι αυτό δημοσιεύουμε πληροφορίες για αυτή την έκθεση σε αυτό το αφιέρωμα για την πολιτική νερών. 

 

IP/07/1276  Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2007

Του άτυπου Συμβουλίου Περιβάλλοντος που θα γίνει στη Λισαβόνα και θα ασχοληθεί κυρίως με την λειψυδρία και την ξηρασία, προηγήθηκε δημοσίευση έκθεσης της Επιτροπής στην οποία αναφέρεται ότι η χρήση νερού στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες προβλέψεις. Τον Ιούλιο, η Επιτροπή έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα νερού για όλες τις ανθρώπινες, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε σειρά πολιτικών επιλογών, εκ των οποίων η σπουδαιότερη αφορά την ανάγκη  μείωσης της ποσότητας νερού  που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και της καλύτερης διαχείρισης των διαθέσιμων στην ευρωπαϊκή ήπειρο υδάτινων πόρων.

Ο Σταύρος Δήμας, Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον τόνισε την επείγουσα ανάγκη μείωσης της κατασπατάλησης νερού στην Ευρώπη σε μια εποχή λειψυδρίας και ξηρασίας, κάτι που πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα των πολιτικών της ΕΕ. Προσέθεσε δε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν ενεργά οι πολίτες και η βιομηχανία για να συμβάλουν με την συμπεριφορά τους στην εξοικονόμηση νερού.  

Δυνατότητες εξοικονόμησης νερού

Παρόλο που θεωρείται ότι η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς υδάτινους πόρους διαπιστώνεται λειψυδρία όλο και πιο συχνά στην ΕΕ, με την κατανάλωση του νερού να ξεπερνά τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους. Όπως αναφέρεται και στη πράσινη βίβλο για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο 2007, αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης αυτής αν συνεχισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας  και δεν υιοθετηθεί στρατηγική μετριασμού της χρήσης.  

Η εξοικονόμηση σχεδόν κατά 40% που εκτιμά η έκθεση μπορεί να επιτευχθεί μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων, ενώ αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων και στην παραγωγή θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω εξοικονομήσεις. Γίνεται η υπόθεση ότι η κατανάλωση στον δημόσιο, βιομηχανικό και γεωργικό χώρο θα αυξηθεί κατά 16% μέχρι το 2030, ενώ με τη χρήση τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού και τη διαχείριση της άρδευσης στον βιομηχανικό και στον γεωργικό τομέα η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί  ακόμη και κατά 43%. Επί πλέον, με την επιβολή μέτρων για την αποτελεσματική χρήση του νερού, η σπατάλη νερού θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο.

Στην Ανακοίνωση για τη λειψυδρία και την ξηρασία[1] που υιοθέτησε η Επιτροπή τον Ιούλιο 2007, προτείνονται πολιτικές με στόχο να κινηθεί η ΕΕ προς μια οικονομία που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και ορθολογικά τους υδάτινους πόρους της. 

Πυρήνα των πολιτικών αυτών επιλογών αποτελεί η επιβολή της αρχής "ο χρήστης πληρώνει" - που πρέπει να αποτελεί τον κανόνα.  Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παροχής νερού στους χρήστες καθώς και ο τρόπος χρήσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση νερού στα νοικοκυριά με την τοποθέτηση συσκευών οικονομίας νερού στις βρύσες, στα ντους και στις τουαλέτες. 

Σε ευρύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να γίνει καλύτερη κατανομή της χρήσης νερού μεταξύ οικονομικών τομέων και να ενσωματωθεί σε κάθε πολιτική η διάσταση της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης νερού. 

 Μια συνοπτική παρουσίαση και η έκθεση διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/environment/water/quantity/scarcity_en.htm

 

επιστροφή

 

2. Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα ύδατα της Ευρώπης

 

Σύμφωνα με αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Α.), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους της Ευρώπης είναι ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, και ακόμα και αν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σταθεροποιηθούν άμεσα, οι επιπτώσεις του φαινομένου θα υφίστανται για πολλές δεκαετίες ακόμα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους έχουν μόλις αρχίσει να εμφανίζονται, και αν και ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκταση και την ένταση με την οποία θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως σε κάποιες περιοχές, γνωρίζουμε ήδη αρκετά ώστε να αναλάβουμε δράση. Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους, στην ελληνική πραγματικότητα, μπορείτε να δείτε την εισήγηση της καθηγήτριας Ε.Μ.Π κας Μ. Μιμίκου, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στις 21 Μαρτίου 2007.  http://www.medsos.gr/images/stories/PDFs/Mimikou-GR.pdf,

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.medsos.gr/content/view/363/34/

επιστροφή

 

3. Νέα κοινοτική οδηγία για την αντιμετώπιση πλημμυρών σε επίπεδο λεκάνης απορροής

 

Τον περσινό χειμώνα ξαφνικά έριξε ο ουρανός μια τρόμπα στη μέση της Νικαρίας. Στα νότια,  τα νερά που κατέβηκαν δημιούργησαν μια νέα παραλία λίγο πριν το Μαγγανίτη. Η τρόμπα όμως πέρασε το βουνό και συνέχισε να ρίχνει πολύ νερό. Δεν ξεθύμανε. Εκείνη τη μέρα όλη η ρεματιά του Κάμπου πλημμύρισε. Η λεκάνη απορροής κατέβασε ότι βρήκε μπροστά της και πλημμύρισε τα πεδινά. Το νερό ανέβηκε τόσο, που όταν υποχώρησαν οι κάτοικοι βρήκαν μια παρασυρμένη αγελάδα πάνω σε έναν πλάτανο της ρεματιάς.

Τέτοια περιστατικά είναι συχνά στη Νικαριά. Πριν από χρόνια καταστράφηκαν αρκετά σπίτια στο Νάνουρα. Συχνά το νερό στη ρεματιά Καραβοστάμου φτάνει μέχρι το ύψος της γέφυρας. Τον περσυνό χειμώνα πλημμύρισαν και στο Χρυσόστομο.

Η Αντιμετώπιση πλημμυρών σε επίπεδο λεκάνης απορροής αφορά άμεσα την Ικαρία. ’ρα με βάση το δημοσίευμα που ακολουθεί,  μέχρι το Γενάρη του 2008 θα έπρεπε η Ελλάδα να ασχοληθεί με τα ποτάμια της, και αυτό ίσως δεν αφορά την Ικαρία, παρ’ όλο που έχει ποτάμια (συνεχούς ροής). Αυτό όμως που μας αφορά είναι ίσως η μεθοδολογία της Οδηγίας και κυρίως η «Κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας με επίκεντρο την πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα». Με βάση ένα τέτοιο σχέδιο θα ασχοληθούμε με την πρόληψη της πλημμύρας, δηλαδή κυρίως:

την δενδροφύτευση των πλαγιών της λεκάνης απορροής,

την αντιμετώπιση της υπερβόσκησης, και φυσικά

την καταπάτηση και το φράξιμο των ρεμάτων που γίνεται καθημερινά σε όλη την Ικαρία.

Δράσεις που θα συγκρατούν τα νερά, θα αφήνουν ελεύθερα τα ρέματα και τα ποτάμια  αλλά και θα εμπλουτίζουν τα υπόγεια νερά και τις πηγές μας. Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα.

 

Στα πλαίσια προστασίας από τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, προχωρά με αυξημένη ταχύτητα η υιοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Η πρόταση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2007 και θα υιοθετηθεί το αργότερο στις αρχές του 2008. Καθώς τα τελευταία χρόνια χώρες της Βόρειας, κυρίως, Ευρώπης πλήττονται σοβαρά από τις επιπτώσεις των πλημμυρών, προκύπτει η άμεση ανάγκη συνεργασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής των ποταμών, ασχέτως χωρικών συνόρων (ενδεικτικά: Δούναβη, Ρήνου, Έλβα, Όντερ). Από τον συντονισμό των ενδιαφερόμενων κρατών και της εναρμόνισης των προσπαθειών πρόληψης των πλημμυρών έχουν προκύψει σημαντικά οφέλη.
Η προτεινόμενη Οδηγία συνιστάται στα εξής:

 1. Προκαταρτική αξιολόγηση ώστε να προσδιοριστούν οι λεκάνες απορροής και οι συσχετιζόμενες παράκτιες περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας.
 2. Σχεδιασμός χαρτών με βάση τον κίνδυνο πλημμύρας.
 3. Κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας με επίκεντρο την πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα.

Ο στόχος από την εφαρμογή των παραπάνω είναι η μείωση και η διαχείριση των κινδύνων που εγκυμονούν οι πλημμύρες τόσο για την ανθρώπινη ζωή και περιουσία , όσο και για το περιβάλλον. Η σχέση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικονομικών συμφερόντων είναι σημαντική προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικό ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες: (στα Γερμανικά)
www.iksr.de, (στα Αγγλικά) www.icpdr.org ,
www.ec.europa.eu/environment/water/flood_risk

 

ΠΗΓΗ: νέο ενημερωτικό ηλεκτρονικό δελτίο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το νερό. Το ενημερωτικό δελτίο θα κυκλοφορεί σε τριμηνιαία βάση και θα είναι διαθέσιμο μέσω email και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: www.medsos.gr

 

επιστροφή

 

4. Η Ελλάδα παραπέμπεται, για τρίτη συνεχόμενη, φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία 2000/60 για τα ύδατα!

 

Σημείωμα της σύνταξης: Ως μεγάλης έκτασης πολιτική ηλιθιότητα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη μη-συμμόρφωση.

Έχουμε ξανα-ασχοληθεί με το θέμα στο 9ο τεύχος μας (περισσότερα)

Η Ικαρία έχει μια ορεινή ραχοκοκαλιά, την οροσειρά του Αθέρα, με μεγάλα ύψη σε όλο το μήκος της. Οι πλαγιές είναι απότομες και οι λεκάνες απορροής είναι τεράστιες για το μέγεθος του νησιού. Επίσης έχει τρία ποτάμια συνεχούς ροής, πολλά μεγάλα ρέματα, υπόγεια ποτάμι και, πολλές πηγές διάσπαρτες σε όλο το μήκος της και σε διαφορετικά υψόμετρα, ακόμη και λίγο κάτω από την κορυφογραμμή. Ο  προσδιορισμός  των περιοχών λεκάνης απορροής των ποταμών, των λιμνών και των υπόγειων και παράκτιων υδάτων, και η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας για την Ικαρία. Επίσης ζωτική για τη χάραξη μιας Ικαριακής πολιτικής νερού είναι και η  οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος.

Εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουμε μια τοπική καταγραφή και μια σαφή πολιτική για το νερό μας, γιατί είναι αυτονόητο ότι το νερό ταυτίζεται με το συλλογικό συμφέρον της Ικαρίας.

Αντίθετα, έχουμε αυθαιρεσία, πολλά διάσπαρτα έργα διαχείρισης του νερού, τοπικές αντιθέσεις, γεωτρήσεις… Χάος. Η ΙΚΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ  ΝΕΡΩΝ  ΤΗΣ.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρουμε εδώ κινείται με σαφήνεια προς μια τέτοια κατεύθυνση διαχείρισης των νερών που έχει ανάγκη η Ικαρία. Δυστυχώς οι ελληνικές  κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτε ακόμη για την εφαρμογή της οδηγίας αυτής, και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αυθαιρεσία και η παρανομία σε όλη την Ελλάδα κρύβονται πίσω από αυτή την καθυστέρηση. Εμείς όμως; Η Ικαρία, τι κάνει σε αυτή την κατεύθυνση;

Θα πρέπει άμεσα, στην κατεύθυνση αυτής της οδηγίας η Νομαρχία, το Επαρχείο, και κυρίως οι 3   Δήμοι που έχουν το πρόβλημα να κινηθούν, να βρούν χρηματοδοτήσεις, να μελετήσουν  και να συντάξουν μια ενιαία πολιτική διαχείρισης των νερών της Ικαρίας, που να περιλαμβάνει και πολιτικές εξοικονόμησης του νερού. ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ, γιατί είναι θέμα βιωσιμότητας και γιατί αργότερα η Ικαρία θα το πληρώσει ακριβά!

Ιδού λοιπόν τι λένε οι πληροφορίες που έχουμε για αυτή την οδηγία:

 

10-07-2007

Με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας επανέρχεται στο σήριαλ της ενσωμάτωσης και της εφαρμογής της οδηγίας 2000/60, σχετικά με την κοινοτική δράση στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Σημειώνεται ότι η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες για την ενσωμάτωσή της νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου 2003.

 Ο Έλληνας Επίτροπος επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απάντησή του: "Τον Οκτώβριο του 2005, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση σε σχέση με την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 15 παράγραφος 2 της οδηγίας 2000/60/EΚ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις των δύο αυτών αλληλένδετων άρθρων της οδηγίας-πλαισίου για τους υδάτινους πόρους, η Επιτροπή αποφάσισε, στις 21 Μαρτίου 2007, να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο." Τα δύο αυτά άρθρα, που αποτελούν ουσιαστικά τον "κορμό" της οδηγίας, αφορούν στον προσδιορισμό των περιοχών λεκάνης απορροής των ποταμών, των λιμνών και των υπόγειων και παράκτιων υδάτων, στην  επισκόπηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, στην οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος, καθώς και στην υποχρέωση υποβολής των σχετικών εκθέσεων στην Επιτροπή.

 Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής, είχε προηγηθεί σε προηγούμενο στάδιο άλλες δύο φορές η ενεργοποίηση των διαδικασίες παράβασης της εν λόγω οδηγίας εναντίον της Ελλάδας!

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Έλληνας Επίτροπος, «τον Ιούλιο του 2005, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση κατά της Ελλάδας, επειδή η τελευταία δεν είχε μεταφέρει πλήρως στην εθνική της νομοθεσία πολλές διατάξεις της οδηγίας-πλαισίου για τους υδάτινους πόρους,  [Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, ΕΕ L 327 της 22.12.2000] ενώ τον Ιούνιο του 2006 αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου και εκκρεμεί (υπόθεση C-426/06).» Το Μάρτιο του 2007, η Ελλάδα θέσπισε και κοινοποίησε στην Επιτροπή συμπληρωματικά νομοθετικά μέτρα με σκοπό την πλήρη μεταφορά της οδηγίας-πλαισίου για τους υδάτινους πόρους και "η Επιτροπή εξετάζει τώρα το νέο αυτό δεδομένο."

 Η δεύτερη διαδικασία παράβασης, την οποία αναφέρει στην απάντησή του ο Επίτροπος, αφορά στη συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 3 της οδηγίας, σχετικά με τον προσδιορισμό της αρμόδιας αρχής για την επίβλεψη και εφαρμογή της υδατικής πολιτικής. Μόλις το Νοέμβριο του 2005 και υπό την απειλή νέας παραπομπής στο ΔΕΚ, προχώρησαν οι ελληνικές αρχές στη συγκρότηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και των Διευθύνσεων Υδάτων των Περιφερειών και έτσι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

 Ο Έλληνας Επίτροπος, τέλος, υπογραμμίζει για πολλοστή φορά πως "οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τους υδάτινους πόρους στην Ελλάδα και θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των διαδικασιών για παράβαση."

 Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση είναι μεγάλες και προφανείς. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι απαράδεκτο να γίνονται τα αυτονόητα μόνο υπό την απειλή νέας καταδίκης και βαριών προστίμων για την Ελλάδα. Η ουσιαστική ανυπαρξία της εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτων αποτελεί δείγμα αφροσύνης και εξακολουθητικό περιβαλλοντικό έγκλημα."

 Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα 

ΠΗΓΗ: http://www.papadimoulis.gr/fullarticle.php?id=1337

 

επιστροφή

 

 

5. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

Η Περιφέρεια και η Νομαρχία να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση

από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων του Νομού Σάμου

 

6-11-2007

Κάθε χρόνο με την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής και της λειτουργίας των ελαιοτριβείων του Νομού μας, στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου τριάντα (30) ελαιοτριβεία (άλλα λειτουργούν αδιάλειπτα και άλλα όχι), γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης ρύπανσης των αποδεκτών, που καταλήγουν τα λύματά τους. Ξεροπόταμοι, ρυάκια, ρέματα, ποταμοί, ευαίσθητα οικοσυστήματα, και το Αιγαίο δέχονται τα ανεπεξέργαστα ή ελλιπώς επεξεργασμένα απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Το κάθε ένα ελαιοτριβείο πρέπει να διαθέτει επίσημη άδεια διαχείρισης αποβλήτων! Και οι αρχές πρέπει να επιτηρούν την ορθή λειτουργία των συστημάτων αυτών.

Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι κάθε ελαιοτριβείο, και για κάθε ημέρα λειτουργίας του, δημιουργεί απόβλητα και ρυπαντικό φορτίο για το περιβάλλον όσο μια πόλη τριάντα χιλιάδων (30.000) κατοίκων. Αν το δεχθούμε αυτό, τα 30 περίπου ελαιοτριβεία του Νομού Σάμου, αυτή την εποχή που βρίσκονται σε λειτουργία παράγουν καθημερινά απόβλητα τα οποία ρυπαίνουν όσο ένας πληθυσμός των 900.000 κατοίκων! Βέβαια, ξέρουμε ότι δεν λειτουργούν όλα καθημερινά ή σε 24ωρη βάση. Αν υποθέσουμε ότι λειτουργούν στο μισό χρόνο, ρυπαίνουν όσο μια πόλη 450.000 κατοίκων. Και αν λειτουργούν στο 1/3 ρυπαίνουν όσο μια πόλη 300.000 κατοίκων.

Όπως και να το δει κανείς, υπάρχει σημαντικότατο πρόβλημα για το ευαίσθητο περιβάλλον των νησιών μας. Όλα αυτά τα ρυπαντικά φορτία δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στο περιβάλλον, δημιουργούν ρύπανση, μόλυνση, και ευτροφισμό.

Αυτή η κατάσταση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ. Σήμερα υπάρχει πλήρες εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων. Υπάρχει η τεχνογνωσία και οι τεχνολογικές καινοτομίες. Επομένως η συνέχιση της ρύπανσης είναι έξω από κάθε λογική επιστημονική, νομική και τεχνολογική και θα πρέπει να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Οι ίδιοι οι λιοτριβιάρηδες έχουν επαρκή πληροφόρηση, αλλά μέσα στη γενική ασυδοσία κανένας δεν είναι πρόθυμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη ρυπαίνει, όταν το διπλανό λιοτρίβι λειτουργεί ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι ευθύνες της πολιτείας και των λιοτριβιάρηδων προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία και τις οδηγίες της ΕΕ. Περιμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας να ενημερώσουν τους λιοτριβιάρηδες και τους πολίτες για τις απαιτήσεις που επιβάλει ο νόμος, να παρακολουθήσουν συστηματικά την περίπτωση της ρύπανσης από ελαιοτριβεία, και να εξαλείψουν αυτή την πηγή ρύπανσης.

Ζητάμε από τη Νομαρχία να συντάξει έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό μας, και χρονοδιάγραμμα για την οριστική εξάλειψη αυτής της πηγής ρύπανσης.

Θα πρέπει να μπει ο στόχος, το 2008 κανένα λιοτρίβι του Νομού Σάμου να μη ρυπαίνει.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

 

επιστροφή

 

6. Με αφορμή τη νέα κοινοτική οδηγία για την προστασία των υπόγειων νερών:

Να κάνουμε πλήρεις χημικές αναλύσεις για τα νερά που πίνουμε και κολυμπάμε

 

Είναι γνωστό ότι ορισμένα  από τα νερά που πίνουμε στην Ικαρία είναι ακατάλληλα. Μετρήσεις δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου και σιδήρου σε ορισμένα νερά της περιοχής του Αγίου Κηρύκου. Συστηματικές μετρήσεις σε όλη την Ικαρία και τους Φούρνους δεν γίνονται πέρα από τις τυπικές σποραδικές  μετρήσεις για βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή για ρύπανση των νερών που μπορεί να προκαλούν ανθρώπινα λήμματα και ζωϊκά λήμματα (δηλαδή: η κτηνοτροφία).

Ας σκεφτούμε όμως  όλοι μας: Η Ικαρία είναι προικισμένη με ιαματικά ραδιούχα νερά, γιατί κάποια υπόγεια νερά περνούν μέσα από ραδιενεργά πετρώματα. Επιπλέον, ξέρουμε ότι η Ικαρία είναι τόπος πλουσιώτατος σε ορυκτά και ότι  ήταν τόπος εξόρυξης και εξαγωγής μαγγανίου και άλλων πετρωμάτων. Επιπλέον, διάφορα χημικά, τοξικά, λιπάσματα κλπ χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα και αφειδώς από τους αγρότες, στις υδρολεκάνες μας, όπου υπάρχουν καλλιέργειες και πεζούλες. Ας προσθέσουμε και τη μόλυνση που προκαλούν τα λιοτρίβια, αλλά και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες μεταποίησης. Τέλος, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και τα σκουπίδια που πετιούνται σε κάθε ρέμα είναι σημαντικότατες πηγές ρύπανσης.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πίνουμε ακατάλληλο νερό;

Υπάρχει το ενδεχόμενο να κολυμπάμε σε ακατάλληλο νερό;

ΥΠΑΡΧΕΙ. Για αυτό θα πρέπει να το μετράμε συστηματικά όχι μόνο για μικρόβια αλλά και για βαρέα μέταλλα, ειδικά στην Ικαρία. Διαβάσαμε την πληροφορία που δημοσιεύουμε στη συνέχεια για μια κοινοτική οδηγία για τα υπόγεια νερά. Και προτείνουμε:

1.      Συστηματικές και πλήρεις χημικές αναλύσεις για τα νερά που πίνουμε και κολυμπάμε.

2.      Πλήρη δημοσιοποίηση των μετρήσεων

Ας αρχίσουμε ΤΩΡΑ. Τα καθαρά νερά αποτελούν σήμερα ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για έναν τόπο. Οι φήμες για ρύπανση και για κολλοβακτηρίδια και δερματοπάθειες στα νερά μας είναι καταστροφή. Αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας. Και αν τα νερά κάπου είναι ακατάλληλα, θα πρέπει να το ξέρουμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.

 

Λαμβανομένου υπόψη ότι τα υπόγεια νερά αποτελούν πολύτιμο φυσικό πόρο, ύψιστης σημασίας για τα οικοσυστήματα, που εξαρτώνται από αυτά, καθώς και για την παροχή νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση, η νέα κοινοτική Οδηγία – Πλαίσιο 2006/118/E.E. της 12ης Δεκεμβρίου 2006, συνιστά τη λήψη μιας σειράς μέτρων με σκοπό την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσής τους. Τα μέτρα της νέας Οδηγίας περιλαμβάνουν κριτήρια για την εκτίμηση της χημικής κατάστασης των υπόγειων νερών, την διαπίστωση της ποιότητάς τους καθώς και της βελτίωσης της κατάστασής τους. Η νέα Οδηγία, επίσης, συμπληρώνει τους όρους πρόληψης και περιορισμού των εισροών ρύπων στα υπόγεια νερά που περιέχονται στην Οδηγία 2000/60/Ε.Ε., και στοχεύει στην πρόληψη της υποβάθμισης όλων των σωμάτων υπόγειου νερού. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να εφαρμόσουν τους απαραίτητους νόμους και κανονισμούς, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με αυτή την οδηγία πριν τις 16 Ιανουαρίου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ (στα Αγγλικά)

 

επιστροφή

 

7. Μεγάλης έκτασης πολιτική ηλιθιότητα:

Θα πληρώνουμε για χρόνια κυρώσεις στην Ευρώπη αντί να πληρώνουν όσοι προκαλούν περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης!!

 

Η Ελλάδα είδε το ναυάγιο του SEA DIAMOND (βλέπε και εδώ) που είναι ακόμη μια βυθυσμένη τοξική βόμβα στα νερά του Αιγαίου και την ανετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίζει περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσα σε αυτή την ΑΝΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ καθημερινά βλέπουνε τα δεξαμενόπλοια του Βοσπόρου να διατρέχουν το Αιγαίο. Ξέρουμε ότι τα δεξαμενόπλοια αυτά θα αντικατασταθούν από διπλάσια σε μέγεθος όταν το πετρέλαιο θα ρέει, από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης μέσα στο ίδιο το Αιγαίο.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Και η κυβέρνηση, αντί να έχει μια πολιτική αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης., που να περιλαμβάνει και κυρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος, αντί να αξιοποιήσει την σχετική  κοινοτική οδηγία, προτιμά τις κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου! Η δικαιολογία της: «ποινικοποιείται η ναυτική εργασία». Η πραγματική αιτία; ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Διαβάστε περισσότερα:

 

Παγωμένη κρατάει η κυβέρνηση Καραμανλή την ευρωπαϊκή οδηγία για τις κυρώσεις σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.

Γι αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος επίτροπος Ζακ Μπαρό, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας (σ.σ.: 2005/35/ΕΚ), έπρεπε έως την 1η Μαρτίου 2007 να τεθούν σε ισχύ οι αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις και να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπαρό στην απάντησή του στον Ελληνα ευρωβουλευτή, «μέχρι σήμερα (01.08.2007) δεν έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή κανένα εθνικό μέτρο ενσωμάτωσης της οδηγίας 2005/35/ΕΚ στο ελληνικό δίκαιο».

«Για τον λόγο αυτό κινήθηκε κατά της Ελλάδας η διαδικασία παράβασης», καταλήγει ο Γάλλος επίτροπος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κεφαλογιάννης είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι», υπογράμμισε, μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Παπαδημούλης. Και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα, χώρα τουριστική και με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, αντί να πρωτοστατεί στα μέτρα για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης, σέρνεται για ακόμα μία φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί αρνείται να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει προσυπογράψει».

«Η μόνη λογική εξήγηση γι αυτή την προκλητική στάση είναι ότι η ΝΔ -ως συνήθως- φοβάται μήπως στενοχωρήσει το εφοπλιστικό λόμπι, στη στήριξη του οποίου ποντάρει πολλά εν όψει και των εκλογών», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ.

Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί μέρος των νομοθετικών μέτρων που αποφάσισαν τα ευρωπαϊκά όργανα να ληφθούν μετά το ατύχημα του δεξαμενόπλοιου «Ρrestige» και την τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Γαλικίας.

«Βέτο»
Ωστόσο, η χώρα μας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκε να είναι αντίθετη στην οδηγία και στην απόφαση-πλαίσιο που τη συνοδεύει και εξειδικεύει τις προτεινόμενες κυρώσεις.

Μάλιστα, διά του υπουργού Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχε εκφραστεί στο Συμβούλιο Υπουργών η απειλή της επιβολής «βέτο» στη διαδικασία έγκρισης για την απόφαση-πλαίσιο.

Η κυβερνητική θέση είχε γίνει αντικείμενο δριμείας κριτικής από διεθνή ΜΜΕ και την αντιπολίτευση.

Τελικά, λίγους μήνες αργότερα, τα ευρωπαϊκά όργανα ολοκλήρωναν τη νομοθετική διαδικασία με την υιοθέτηση της οδηγίας και της απόφασης-πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς κυβέρνησης είχε προβληθεί ως ισχυρισμός για τη θέση της ότι με την οδηγία «ποινικοποιείται η ναυτική εργασία». Ωστόσο, αυτό είχε διευκρινιστεί και στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τον Μάρτιο του 2006 ο κ. Μπαρό, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σηφουνάκη, υπογράμμιζε ότι:

«Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη (σ.σ.: περί ποινικοποίησης της ναυτικής εργασίας). Αντίθετα, κρίνει ότι η οδηγία αποβαίνει προς όφελος του ναυτικού επαγγέλματος, καθόσον συμβάλλει στη μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης, κατά λογικό και εναρμονισμένο τρόπο, από όλους τους παράγοντες του κυκλώματος των θαλάσσιων μεταφορών».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ Έθνος 4-9-07

 

επιστροφή

 

8α. ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ:

Εξώδικο στο Αρχιπέλαγος, από τη Louis Hellenic Cruises!!!

 

Το περιοδικό μας συμπαρίσταται στο «Αρχιπέλαγος» και καλεί τους φορείς που είναι αποδέκτες αυτής της έκδοσης να κάνουν το ίδιο, στέλνοντας στο «Αρχιπέλαγος» το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης.

Είναι Εξωφρενικό: Αντί να πληρώνουν οι εγκληματίες που ρυπαίνουν το Αιγαίο (οι κρατικοί υπεύθυνοι και οι υπεύθυνοι ιδιώτες) φτάσαμε στο σημείο να εγκαλούνται οι υπερασπιστές του Αιγαίου, οι φορείς και οι πολίτες που υποστηρίζουν το αυτονόητο. Αυτοί που τελικά υποστηρίζουν το Δημόσιο συμφέρον!

Διαβάστε αποσπάσματα της είδησης για το εξώδικο, και στη συνέχεια διαβάστε το κείμενο του «Αρχιπέλαγος» που προκάλεσε το εξώδικο για να κρίνετε μόνοι σας, αλλά και για να εκφράσετε τη συμπαράστασή σας προς την «Αρχιπέλαγος».

 

Η Louis Hellenic Cruises απέστειλε εξώδικη δήλωση προς το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, ως απάντηση στην προσπάθεια της οργάνωσης να κάνει ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα του ναυαγίου του Sea Diamond, εάν αυτό δεν ανελκυστεί στο άμεσο μέλλον, όπως άλλωστε ορίζεται και από την ευρωπαική νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε οι ελληνικές θάλασσες να συνεχίσουν να αποτελούν χώρο απόρριψης και εγκατάλειψης επικίνδυνων αποβλήτων.

 Έτσι η Louis Hellenic Cruises επιχειρεί να αναγκάσει το Αρχιπέλαγος Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α., να υπαναχωρήσει από τις θέσεις που διατυπώνει δημοσίως, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό φορέα που συνεχώς παίρνει θέση δημοσίως στο ζήτημα του ναυαγίου, προσπαθώντας να μην αφήσει ένα ακόμη σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα να ξεχαστεί, όπως άλλωστε οφείλει ως μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στοχεύει να παύσει κάθε προσπάθεια αφύπνισης της κοινής γνώμης αλλά και των αρμοδίων, σχετικά με την άμεση αναγκαιότητα της ανέλκυσης του ναυαγίου, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. …

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές, μη-κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οι σχετικοί κρατικοί φορείς κατανοούν τη σοβαρότητα του θέματος και θα πάρουν δημοσίως θέση και θα σχολιάσουν το θέμα, δεδομένου ότι μια τέτοια απόπειρα αποσιώπησης δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη, λόγω:

- της αναγκαιότητας άμεσης απάντλησης των καυσίμων και ανέλκυσης του ναυαγίου, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

- της συμπεριφοράς των πλοιοκτητών, δεδομένου ότι με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, επιδίδονται σε προσπάθειες εκφοβισμού μίας μη-κυβερνητικής οργάνωσης, εκπροσωπώντας μία αλλοδαπή εταιρεία, με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, ναυάγιο της οποίας είναι πιθανό να προξενήσει μεγάλη καταστροφή στις Ελληνικές θάλασσες.

 Όταν οποιαδήποτε μη-κυβερνητική οργάνωση, που εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και το κοινωνικό όφελος, βάλεται από μία ιδιωτική εταιρεία της οποίας θίγει τα οικονομικά συμφέροντα, είναι ζήτημα αρχής να υπερασπιζόμαστε, την υποχρέωση και το συνταγματικό δικαίωμα των μη-κυβερνητικών οργανώσεων, να εργάζονται απρόσκοπτα για τους κοινωφελείς σκοπούς τους.

Archipelagos, Institute of Marine & Environmental Research of the Aegean Sea
P.O. Box 1, Rahes 83 301, Ikaria, Greece - Tel +30 2275041673 ,Fax +30 22750 41070
www.archipelago.gr    news@news.archipelago.gr 

 

8β. Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου

Ναυάγιο του Sea Diamond, 8 μήνες μετά:

Μήπως τελικά ο γιαλός ήταν στραβός?

55 εκ. δολάρια εισέπραξε η Louis ως αποζημίωση για το Sea Diamond

-Είχε κοστίσει μόλις 35!!!

 

Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Louis Hellenic Cruises, ανακοίνωσε στο κυπριακό επενδυτικό κοινό, ότι εισέπραξε από την ασφάλεια του Sea Diamond για την ολική απώλεια του πλοίου (total loss) το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων (αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά του πλοίου αυτού κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια). Τις ίδιες ημέρες, ο Όμιλος Louis, με βάση σχετική μελέτη που έχει αναθέσει σε ξένη, ιδιωτική εταιρεία χαρτογράφησης, ισχυρίζεται ότι το ναυάγιο οφείλεται στο ότι η ξέρα είχε κάποια μέτρα απόκλιση από τα στοιχεία του χάρτη της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας, άρα οι ευθύνες του ναυαγίου εν ολίγοις, αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η πλοιοκτήτρια εταιρεία, προσπαθεί να διασφαλίσει τα χρήματα που εισέπραξε από την ασφάλεια, αλλά και να καλύψει τον αλληλασφαλιστικό όμιλο ο οποίος έχει την αστική ευθύνη και θα πρέπει να καταβάλλει το κόστος αποκατάστασης του ναυαγίου (αποζημιώσεις προς τρίτους, ανέλκυση κλπ). Έτσι το ναυάγιο καλείται να το πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, ενώ μετά από αυτή την τραγωδία, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εισπράξει τα ασφάλιστρα.

Αντί όμως να εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις επιπέδου.... εάν ο γιαλός ήταν στραβός, ή στραβά αρμενίζανε, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι όλα τα πλοία οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και τους κανόνες ασφαλούς προσέγγισης παράκτιων περιοχών και λιμένων. Για παράδειγμα, πρέπει πάντοτε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από τη στεριά, κάτι που δεν τηρήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, πιθανώς για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες οι επιβάτες. ’λλωστε η μη τήρηση των κανόνων αυτών, είναι και ο λόγος για τον οποίο μόνο το Sea Diamond κατόρθωσε να προσαράξει στην ξέρα, και όχι το σύνολο των πολλών εκατοντάδων πλοίων που προσεγγίζουν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περιοχή της Σαντορίνης.

Σήμερα, 8 μήνες μετά από το ναυάγιο, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για να γίνει η ανέλκυση του, και να υπάρξει ανάληψη των ευθυνών της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του αλληλασφαλιστικού ομίλου. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών της Σαντορίνης και των νησιών του Αιγαίου συνολικά, ενώ συνεχίζεται να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

 

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου,

είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.

 

Έπειτα από δεδομένα που προσκόμισε το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου σε συνεργασία και με φορείς πολιτών της Σαντορίνης, στις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καθώς και στο νομικό τμήμα του Επιτρόπου κ. Δήμα, το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και της ανάγκης άμεσης ανέλκυσής του, εξετάζεται ως θέμα προτεραιότητας. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκρισης για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και δεδομένων.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων διοικητικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών, θα οδηγήσει τη χώρα μας στην καταβολή νέων μεγάλων προστίμων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να είναι υπέρ του δέοντος καθησυχαστικά, τα πορίσματα των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντί να λειτουργούν με γνώμονα την ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας, του φυσικού περιβάλλοντος, επομένως και του δημόσιου συμφέροντος, θεωρούν υπερβολικό το χαρακτηρισμό του ναυάγιου του Sea Diamond ως «τοξική βόμβα στο βυθό του Αιγαίου».

Το ναυάγιο συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών. Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυάγιου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών, από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι πέρα από τα πετρελαιοειδή, τα οποία αποτελούν το μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη-υδατοδιαλυτή, στο ναυάγιο υπάρχουν μία σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες, όπως :

·                 Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων.

·                 Μεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης. (ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες, προκαλεί καρκίνο)

·                 Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους -σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κλπ), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. (Η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος)

Εάν λοιπόν δεν πρέπει να αποκαλούμε τοξική βόμβα το ναυάγιο του Sea Diamond, ας εξηγήσουν με επιστημονικούς όρους, οι καθησυχαστικοί αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, για πιο λόγο θεωρείται ασφαλής η διαδικασία διάβρωσης όλων αυτών των τεράστιων ποσοτήτων τοξικών χημικών ουσιών και απορρόφησής τους από τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρο δίπλα στους σταθμούς αφαλάτωσης από τους οποίους υδρεύεται το νησί της Σαντορίνης, στην καρδιά του Αιγαίου, μίας κλειστής θάλασσας που στηρίζει τοπικές κοινωνίες χιλιάδων κατοίκων που βασίζονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πλέον όχι μόνο για να τραφούν από τα αλιεύματά, αλλά πίνοντας και το θαλασσινό νερό (μέσω της διαδικασίας της αφαλάτωσης – διαδικασία με την οποία πλέον υδρεύεται μεγάλος αριθμός νησιών του Αιγαίου).

Κλείνοντας, επισημαίνουμε και πάλι την άμεση ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, καθώς και ότι το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει το πρόβλημα του Sea Diamond να παραμείνει ως μία ακόμα πηγή τοξικής ρύπανσης για το Αιγαίο.

Πληροφορίες: Lina Tsingerlioti, Environmental Education & Communications Coordinator
Archipelagos, Insitute of Marine & Environmental Research of the Aegean Sea
P.O. Box 1, Rahes 83 301, Ikaria, Greece - Tel +30 2275041673 ,Fax +30 22750 41070
lina@archipelago.gr   www.archipelago.gr

 

επιστροφή

 

9.  Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου

άξονες άμεσης δράσης για το Αιγαίο

 

Για να ενημερωθεί ο αναγνώστης για τη δράση του Αρχιπελάγους, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από ένα από τα τελευταία δελτία τύπου, που εξέδωσε:

 

 Συνάντηση εργασίας του Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.ΠΕ.Α. και της ηγεσίας του Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. με στόχο την ανάπτυξης στρατηγικής για την αειφορική διαχείριση του Αιγαίου.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου και η ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν τρεις συναντήσεις εργασίας, στο διάστημα του τελευταίου μήνα, κατά τις οποίες διερευνήθηκαν οι άμεσες ανάγκες ανάπτυξης στρατηγικής για την αειφορική διαχείριση του Αιγαίου και την αντιμετώπιση των παραγόντων που απειλούν τις ελληνικές θάλασσες συνολικά…

 …Οι άξονες άμεσης δράσης που διερευνήθηκαν, προτάθηκαν και συζητήθηκαν με οδηγό την κοινοτική και εθνική νομοθετική εναρμόνιση, είναι οι ακόλουθοι:

Διαχείριση της διέλευσης των χιλιάδων πλοίων που διαπλέουν το Αιγαίο, με στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα τους και τη πρόληψη θαλάσσιων ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσουν δραματική οικολογική και οικονομική καταστροφή στις κοινωνίες του Αιγαίου (νησιωτικές & ηπειρωτικές). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιγραφή των τεχνικών όρων για την εφαρμογή ενός πλάνου ελέγχου της κίνησης των πλοίων (traffic control). Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικά μέτρα που προτάθηκαν είναι:

·        Ο χαρακτηρισμός του Αιγαίου ως ιδιαιτέρως ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή

·        Η δημιουργία δικτύου ρυμουλκών άμεσης ετοιμότητας

·        Η δημιουργία δικτύου λιμένων καταφυγής

·        Η εφαρμογή ζωνών διαχωρισμού κυκλοφορίας

·        Η δειγματοληψία λυμάτων από όλα τα διερχόμενα πλοία

·        Η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου (VTS, AIS, VMS κλπ)

Θεσμοθέτηση Προστατευόμενων Περιοχών στο Αιγαίο

Η εφαρμογή άμεσων μέτρων για την προστασία των πιο παραγωγικών οικοσυστήματων των Ελληνικών θαλάσσιων, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν προστατευόμενους οικοτόπους προτεραιότητας.

Η άμεση ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond

Η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού πλάνου πολιτικής προστασίας των τελευταίων δασικών εκτάσεων που διασώζονται στο Αιγαίου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η δορυφορική τεχνολογία και η τηλεπισκόπιση.

Διαμόρφωση ενός σχεδίου αειφορικής ανάπτυξης για την διαχείριση υδάτινων πόρων, λυμμάτων, απορριμμάτων και του ενεργειακού δυναμικού των νησιών.

Πληροφορίες: Lina Tsingerlioti, Environmental Education & Communications Coordinator
Archipelagos, Insitute of Marine & Environmental Research of the Aegean Sea
P.O. Box 1, Rahes 83 301, Ikaria, Greece - Tel +30 2275041673 ,Fax +30 22750 41070
lina@archipelago.gr   www.archipelago.gr

 

 

τέλος αφιερώματος

 

επιστροφή


 

 

Αφιέρωμα 2:

Πετρέλαιο και Ελλάδα-Ανάγκη πολιτικών απεξάρτησης

 

 

1. Η Ελλάδα, η εξάρτησή της από το Πετρέλαιο και οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου

 

 

Μαύρα μαντάτα για τα κοιτάσματα γύρω από την Ικαρία. Η Επαρχία μας θα πρέπει να ετοιμάζεται για τα χειρότερα! ΗΓ

 

Η ικανότητα διύλισης των ελληνικών διυλιστηρίων είναι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι τον χρόνο. Η συνολική ποσότητα αργού που επεξεργάζονται κυμαίνεται μεταξύ 18 και 20 εκατομμυρίων τόνων.

Η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες που τις χαρακτηρίζει υψηλή εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο αλλά και μη ορθολογική αξιοποίηση της ενέργειας που διατίθεται στη χώρα…

Σύμφωνα με την πρόσφατη, 1η έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα, το 57% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτεται μέσω της κατανάλωσης του πετρελαίου…

Η συνολική κατανάλωση πετρελαιοειδών στην Ελλάδα ανήλθε το 2005 σε 17 εκατομμύρια τόνους έναντι 12,5 εκατομμυρίων τόνων το 1990. Από την ποσότητα αυτή, στην τελική κατανάλωση διατέθηκαν περίπου 14 εκατομμύρια τόνοι, ενώ το υπόλοιπο διατέθηκε για ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο, το μερίδιο των πετρελαιοειδών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας παραμένει σταθερό. Ηταν 57,8% το 1990 και διατηρείται στο 57,5% το 2005.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκαν πολιτικές εξοικονόμησης ή υποκατάστασης των υγρών καυσίμων από άλλες μορφές ενέργειας. … Ετσι, η Ελλάδα κατατάσσεται τέσσερις θέσεις από το τέλος όσον αφορά την ορθή αξιοποίηση της συνολικής ενέργειας που διατίθεται στη χώρα σε σχέση με εκείνη που καταναλώνεται στην τελική χρήση.

 

Ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, είναι αυτός των μεταφορών. Αντιπροσωπεύει το 39% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2005 ή το 57% της τελικής κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

Αντίστοιχα, ο οικιακός τομέας καταναλίσκει το 21% των πετρελαιοειδών, η βιομηχανία και ο τριτογενής τομέας το 13% και ο αγροτικός τομέας το 9%.

Η έκθεση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας παραδέχεται ότι το ποσοστό των πετρελαιοειδών στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο είναι πολύ υψηλό. Το αποδίδει στις υψηλές καταναλώσεις που γίνονται στις μεταφορές, αλλά και στο γεγονός ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά χρησιμοποιεί ως κύριο καύσιμο τα πετρελαϊκά προϊόντα.

…Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν είναι αυτάρκης σε πετρέλαιο και εισάγει στις μέρες μας περίπου το 50% των ενεργειακών υλών και με διαρκώς αυξανόμενη τάση. Η Ελλάδα και η Κύπρος εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από εισαγωγές πετρελαίου.

Η παραγωγή του Πρίνου είναι σήμερα μικρότερη από το 1% των ελληνικών συνολικών αναγκών σε πετρέλαιο, σε μια στιγμή μάλιστα που η εκεί εξόρυξη αργού πετρελαίου μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος της.

Με διαφαινόμενη τη συνεχή άνοδο της ζήτησης, οι εταιρείες πετρελαίων εντείνουν τις προσπάθειές τους σε διάφορα σημεία του κόσμου για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ένα από τα γεωγραφικά σημεία που φαίνεται να εισέρχεται στο στάδιο μιας πιο εμπεριστατωμένης έρευνας είναι και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα και η Τουρκία. Χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ άρχισαν έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιτυχημένες έρευνες έγιναν πρόσφατα στην Αίγυπτο, στη θαλάσσια περιοχή που συνορεύει με την Κύπρο, όπως και σε περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Ξένοι ειδικοί, αλλά και Ελληνες πιστεύουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί στο μέλλον ένα σημαντικό κέντρο για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Κύπριοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αναμένονται «γιγαντιαία βήματα» σ' αυτή την περιοχή στα επόμενα χρόνια σε ερευνητικό επίπεδο. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι «η μάχη του πετρελαίου» αρχίζει να ανάβει και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε η ανακάλυψη στη δεκαετία του '80 των πλούσιων κοιτασμάτων του Πρίνου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Θάσου, που για αρκετά χρόνια κάλυπταν το 5% των πετρελαϊκών αναγκών της Ελλάδας αλλά και οι σχεδόν επιβεβαιωμένες ενδείξεις για ύπαρξη και νέων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε παραπλήσιες με τον Πρίνο θαλάσσιες περιοχές είναι μια πρώτη σοβαρή ένδειξη για την πιθανή ύπαρξη και άλλων πετρελαιοπηγών στον ελλαδικό χώρο. Μια άλλη σοβαρή ένδειξη για ύπαρξη πετρελαίου είναι η πανάρχαια σεισμικότητα της Ελλάδας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εγκλωβισμό του πετρελαίου σε φυσικές κοίλες δεξαμενές.


Βέβαια, η αναζήτηση πετρελαίου σε θεωρούμενες «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου Πελάγους θέτει και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία· έτσι η ελληνική πλευρά προτίμησε τη διενέργεια επισταμένων ερευνών, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, με κάποιες πιθανότητες ανεύρεσης εκμεταλλεύσιμου πετρελαίου στο Κατάκολο.

Στις 11 Απριλίου 2007 ως υπουργός Εξωτερικών πλέον ο Γ. Λιλλήκας, βρισκόμενος στη Μόσχα, κατά την ενημέρωση ρωσικών εταιρειών για το θέμα των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σχετικά:

«Οι πρόσφατες γεωφυσικές έρευνες που διεκπεραιώθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής αποδείχθηκαν επιτυχείς. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τρέχουσα υψηλή τιμή του πετρελαίου καθιστούν την περιοχή αυτή ένα σημαντικό στόχο για εξερεύνηση. Ετσι, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι έφτασε η στιγμή για την Κύπρο να ξεκινήσει την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, μια δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται οι γειτονικές της χώρες εδώ και κάποιες δεκαετίες».

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο αλλά και το Λίβανο, που βρήκαν όμως αντίθετη την Τουρκία όπως και τον αρχηγό της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ.

 

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις έρευνές της και ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουλ δεν παραλείπει να δηλώσει ότι η χώρα του έχει «ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο» όπου τουρκικά πλοία, όπως και στην περιοχή της Κύπρου, έχουν διεξαγάγει κατά καιρούς υποθαλάσσιες έρευνες.

Το μεταπολεμικό δράμα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας θα πρέπει να το δούμε συνυφασμένο και με την «πετρελαϊκή διπλωματία» που ξεδιπλώθηκε από τις δυτικές μεγάλες δυνάμεις.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία εθεωρούντο και θεωρούνται ως ένα ενιαίο γεωστρατηγικό σύνολο με τη Μέση Ανατολή.

 

Φοίβος Οικονομίδης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/09/2007

επιστροφή


 

2.  Ένα μήνυμα από τους υπερασπιστές του Αιγαίου που προσυπογράφουμε

 

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

EGE DENIZI BALIKLARINE AITTIR

The Aegean Sea belongs to his fish

MAR EGEI PERTENCE A SEUS PEIXES

エーゲ海は彼の魚に属する

HET EGEÏSCHE OVERZEES BEHOORT TOT ZIJN VISSEN

IL MARE EGEO APPARTIENE AI SUOI PESCI

ЭГЕЙСКОЕ МОРЕ ПРИНАДЛЕЖИТ К ЕГО РЫБАМ

爱琴海属于他的鱼

LA MER ÉGÉE APPARTIENT À SES POISSONS

에게해는 그의 물고기에 속한다

DAS ÄGÄISCHES MEER GEHÖRT ZU SEINEN FISCHEN

El mar egeo pertenece a sus pescados

 

επιστροφή

 

3. Τα προβλήματα δεν είναι ενεργειακά - είναι πολιτικά

 

ΕΛΕΤΑΕΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Μέλος  της  European Wind Energy Association

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού», η οποία είχε προβλεφθεί από καιρό και η οποία σύμφωνα με τους περίφημους «γνωστούς – άγνωστους» αναλυτές είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών «τάσεων», μας προκαλεί να υπενθυμίσουμε τα εξής.

Οι ουσιαστικοί λόγοι που εξηγούν την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι η εξάντληση των αποθεμάτων τους σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης τους.

Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, πέραν αυτών των προβλημάτων, προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες, πλέον όλοι, συμφωνούν, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επομένως, με αυτά δεδομένα, μια συνετή κοινωνία θα λάμβανε δύο απλά μέτρα

·                    Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο μέγιστο δυνατό

·                    Στροφή σε μη ρυπαίνουσες και επικίνδυνες πηγές ενέργειας

Δηλαδή μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μέγιστη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σκεφθείτε απλά ότι αν σήμερα υπήρχε ένα σοβαρό ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας, ακόμα και τα πιθανά ή απίθανα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα ήταν μικρότερης αποτελεσματικότητας ή και θα αποτύγχαναν πλήρως….

… Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παρασύρει κυρίως το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης) που είναι τα πιο ρυπογόνα όλων, να γίνονται ελκυστικά από οικονομικής απόψεως και να προτιμώνται για παραγωγή ενέργειας.

Σήμερα δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας η Παγκόσμια Έκθεση Ενέργειας (World Energy Outlook) από την οποία σταχυολογήσαμε τα ακόλουθα:

·                      Η ενεργειακή ζήτηση το 2030 θα είναι πάνω από 50% αυξημένη σε σχέση με τη σημερινή, με κυρίαρχα τα ορυκτά καύσιμα και ιδιαίτερα τον άνθρακα στην κάλυψη της.

·                      Οι εκπομπές Διοξειδίου του ’νθρακα από την χρήση ενέργειας θα αυξηθούν κατά 57% - από 27 giga-tonnes το 2005 σε 42 giga-tonnes το 2030.

…Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν είναι ενεργειακά και φυσικά ούτε τεχνικά, γιατί λύσεις υπάρχουν. Στην Ευρώπη το έχουν ήδη αντιληφθεί και προσαρμόζονται ανάλογα, ενώ
εμείς εξακολουθούμε να τα αντιμετωπίζουμε έκπληκτοι και χωρίς ουσιαστική
προετοιμασία και ενημέρωση.

Τα προβλήματα είναι πολιτικά. Όπως και οι λύσεις.

Με εκτίμηση  Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης   Πρόεδρος ΔΣ

 

επιστροφή

 

4. Τα πετρέλαια του Αιγαίου και οι ενεργειακές ανάγκες

 

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Θάσου και άλλων περιοχών του Αιγαίου θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Οπως εκτιμά πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας και θα δώσουν τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Με δεδομένη την ξέφρενη πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στο υπέδαφός της. Τη θέση αυτή υποστήριξε χθες σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Ευάγγελος Κουλουμπής. Σύμφωνα με τον κ. Κουλουμπή, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων όπως αυτό της νησίδας Μπάμπουρας ανατολικά της Θάσου, μπορεί να εξασφαλίσει το 30%-35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. «Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να βάλει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκμεταλλευόμενο τις νέες σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις προοπτικές που διανοίγονται», λέει στην «Κ». «Η εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Στην ίδια ημερίδα, που ασχολήθηκε με την προστασία των φυσικών πόρων, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, πρόταση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τεχνικό κόσμο. «Ο περιορισμός ή η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και η προώθηση της συμπαγούς πόλης είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων, είτε πρόκειται για τα οικοδομικά υλικά, ή για την «κατανάλωση» του φυσικού τοπίου», ανέφερε στην ημερίδα η αρχιτέκτων πολεοδόμος, κ. Ράνια Κλουτσινιώτη.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο, «που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, άρα δεν σχετίζεται με την προστασία των φυσικών πόρων». Υπέρ της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων τάχθηκε και η επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του ΤΕΕ κ. Χριστίνα Θεοχάρη, προβάλλοντας την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα προϊόντα, η οποία θα περιορίζει τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Καθημερινή 15-11-07

 

επιστροφή

 

5. Ερωτήματα για την καλωδίωση του Αιγαίου

 

Ποιος θα πληρώσει "τη νύφη", "τα σπασμένα" και το "μάρμαρο"; Ποιος;

 

Η  φέρουσα ικανότητα των νησιών, η ανάπτυξη δηλαδή που μπορεί να "αντέξουν" με βάση τους ιδίους πόρους, πλήττεται βαρύτατα με διάφορες αναπτυξιολάγνες   εξωτερικές παρεμβάσεις ή  τεχνητές ενισχύσεις προς αυτούς τους πόρους.

Μια από τις κυριότερες  τέτοιες εξωτερικές παρεμβάσεις  είναι  η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο καλώδιο η οποία θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα δημιουργήσει νέα ενεργειακά δεδομένα.

Επόμενη και φυσική συνέπεια μιας τέτοιας ενδυνάμωσης   είναι η γιγάντωση της ανάπτυξης - μεγέθυνσης και η συνακόλουθη σταδιακή κατάρρευση της φέρουσας ικανότητας του νησιού δεδομένης της αδυναμίας περαιτέρω μεγέθυνσης των λοιπών στοιχείων της (νερό, έδαφος, οικισμοί).

Η λύση του ενεργειακού προβλήματος δεν θα επιτευχθεί με την αλόγιστη κι ανεξέλεγκτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά αλλά με την ορθολογική χρήση της, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εντάσσονται στο νησιωτικό τοπίο. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η Πολιτεία να χωροθετήσει τα καταλληλότερα προς τούτο σημεία –μακριά από κατοικημένες και τουριστικές ζώνες, εκτός περιοχών Natura , εκτός ιστορικών μνημείων, παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών- και εφόσον πρώτα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και παρατηρήσεις από ορνιθολόγους της ΕΟΕ, και ακολουθήσουν οι επιβεβλημένες σε βάθος και όχι "για τα μάτια του κόσμου" Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Και όπως το σχέδιο της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στα νησιά πυλώνες υψηλής τάσης βρήκε αντίθετο ένα μεγάλο τμήμα των κατοίκων των νησιών το ίδιο θα συμβεί και με τα σχέδια ιδιωτών να εγκαταστήσουν χιλιάδες υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες στο νησιωτικό χώρο (επειδή υπάρχει δωρεάν άφθονη πρώτη ύλη)   με τις συνεπακόλουθες όμως καταστροφικές για το φυσικό τοπίο και τον τουρισμό συνέπειες από την βίαιη αυτή εκβιομηχάνιση.

 

ΟΜΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών που είναι εξαιρετικά δαπανηρή επένδυση (μόνο για τη ζεύξη Λαυρίου-Σύρου το κόστος ανέρχεται σύμφωνα με την προ 3ετίας μελέτη σε 700.000.000 ευρώ (χώρια οι κτιριακές εγκαταστάσεις κτλ).

 

ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων Γερασιμίδη που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Λαύριο) με τη νήσο Γυάρο;

 

ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το τεράστιο κόστος πόντισης υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης συμφερόντων Μυτιληναίου που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (Λαύριο) με τις Δυτικές Κυκλάδες: Κύθνος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος;

 

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων «Αιολική Νότιας Σκύρου-Μονή Μεγίστης Λαύρας», συμφερόντων μονής ’θωνος που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Εύβοια) με τη Σκύρο;

 

ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα (π.χ. Εύβοια) με την Ικαρία, Φούρνους και Σάμο;

 

ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το επενδυτικό σχέδιο των Ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( PAE) για αδειοδότηση και, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ’νδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεσή τους μέσω Σύρου   με το Λαύριο με ένα σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος και προβλέπει επίσης ότι μέσω της Πάρου θα τροφοδοτούνται από την παραγόμενη αιολική ενέργεια η Αντίπαρος, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος;

 

ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης συμφερόντων της ισπανικής Ibedrola και του Ρόκα που φιλοδοξεί να ενώσει την Λέσβο με τα Ψαρά με υποβρύχιο καλώδιο και από εκεί με την Εύβοια.  Τη Χίο με υποβρύχιο καλώδιο με τα Ψαρά και από εκεί με το ίδιο κεντρικό καλώδιο (που θα συνδέεται και η Λέσβος) με την Εύβοια. Και σκοπεύουν να συνδέσουν με υποβρύχια καλώδια και τη Λήμνο με τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Κεραμωτή Καβάλας (μέσω Θάσου)…

 

αναδημοσίευση από το " ΕΥΠΛΟΙΑ", Το ηλεκτρονικό περιοδικό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

http://eyploia.aigaio-net.gr/

 

επιστροφή

 

6. Ανεκμετάλλευτη η αιολική και ηλιακή ενέργεια

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Ø    Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε παραδείγματα αντίστοιχα με αυτά του Σάμσο ή του Γκότλαντ

Η όλη προσέγγιση του θέματος στηρίχτηκε στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στη διασύνδεση μερικών από αυτά (κεντρικές Κυκλάδες) με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να απεξαρτηθούν από τους αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς, που κοστίζουν ακριβά και μολύνουν απεριόριστα.

Τα «έξυπνα» σχέδια για υβριδικές μονάδες με χρήση ανανεώσιμων πηγών ελάχιστα προωθήθηκαν. Για παράδειγμα, μια πολύ μικρή τέτοια μονάδα στον Αϊ-Στράτη ή η εφαρμογή συστήματος υποδοχής της αιολικής ενέργειας στο σύστημα της Κύθνου, που θα αύξανε σημαντικά το ποσοστό της σε καθαρή ενέργεια την περίοδο του χειμώνα.

Ενα μεγαλύτερο σχέδιο της ΔΕΗ για δημιουργία υβριδικού συστήματος αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικού σταθμού στην Ικαρία βάλτωσε στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, και η αρχική προσέγγιση, δηλαδή διασυνδέσεις νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και αιολικά πάρκα στα νησιά, δεν προχώρησε. Η διασύνδεση Ανδρου, Τήνου, Σύρου, Μυκόνου κόλλησε στην Τήνο. Η ΔΕΗ σχεδίασε να περάσει από το έδαφος της Τήνου πυλώνες υψηλής τάσης. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και το 5ο τμήμα με τότε πρόεδρο τον Μιχάλη Δεκλερή και στη συνέχεια η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισαν ότι από τις Κυκλάδες δεν πρέπει να περάσει δίκτυο υψηλής τάσης, το οποίο θα συνευθύνεται για την... αλλαγή του χαρακτήρα των νησιών. Ακόμη, ότι τα νησιά θα πρέπει να στηριχτούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή στην ουσία το ΣτΕ αποφάσισε επί της αναπτυξιακής πολιτικής των νησιών, με μοχλό τη διασύνδεσή τους ή όχι με το ηπειρωτικό σύστημα.

Αποτέλεσμα, τα νησιά δεν συνδέθηκαν, η «ανάπτυξη» με την ανοικοδόμηση και τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες συνεχίζεται, και το καλοκαίρι, οι ρυπαίνοντες πετρελαϊκοί σταθμοί λειτουργούν με επιπλέον μεταφερόμενες μονάδες για να αντέξουν τη μεγάλη ζήτηση.

Οσο για τις ανανεώσιμες πηγές, το ισχύον πλαίσιο για τα νησιά επιτρέπει τη δημιουργία τους. Η ισχύς τους όμως πρέπει να περιορίζεται στο 30% της μεγαλύτερης ζήτησης ηλεκτρικού που καταγράφεται κάθε χρόνο. Ετσι, με εξαίρεση την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, που έχουν μεγάλα ηλεκτρικά συστήματα, σε κανένα άλλο νησί δεν μπόρεσαν να εγκατασταθούν αξιόλογες μονάδες αιολικής ενέργειας.

Το κλίμα άλλαξε πέρυσι, από τη στιγμή που το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να εντάξουν στα σχέδια ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ και τα σχέδια διασύνδεσης με το δίκτυο.

Ετσι, ανακοινώθηκαν από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους σχέδια για μεγάλα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πολλών εκατοντάδων μεγαβάτ.

Μάλιστα, στη Σέριφο ο επενδυτής πρότεινε να κατασκευάσει πάρκο ισχύος... 400 μεγαβάτ. Οπως είναι φυσικό, το σχέδιο με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες στο μικρό νησί τρόμαξε κατοίκους και ιδιοκτήτες γης της Σερίφου, που απειλούν με προσφυγές και κινητοποιήσεις.

Ακολούθησε πολύ πρόσφατη πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που προβλέπει ότι, σε κάθε νησί που θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, η ισχύς των μονάδων από ΑΠΕ δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης ηλεκτρικού που καταγράφεται.

Με τον τρόπο αυτό τα σχέδια για τεράστια ιδιωτικά αιολικά πάρκα στα νησιά ενταφιάζονται. Ως υλοποιήσιμο έργο μένει η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σε πρώτη φάση η προεργασία γίνεται για τις Κεντρικές Κυκλάδες πάλι. Αυτή προβλέπει τη διασύνδεση των Σύρου, Μυκόνου, Πάρου και Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Λαυρίου. Οσο για την απόφαση του ΣτΕ, αυτή ισχύει μεν, αλλά δεν εμποδίζει τη διασύνδεση των νησιών, αφού στο έδαφός τους δεν πρόκειται να εγκατασταθούν γραμμές υψηλής τάσης. Ολες οι διασυνδέσεις θα γίνουν με υποβρύχια καλώδια και το δίκτυο στα νησιά θα παραμείνει στη μέση τάση.

Ετσι, το σχέδιο που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια για να απαλλάξει τα νησιά από τους ρυπογόνους και ακριβούς πετρελαϊκούς σταθμούς βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά του, ενώ το δυναμικό των νησιών σε αιολική και ηλιακή ενέργεια παραμένει ανεκμετάλλευτο.

 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=21.07.2007,id=55853988

 

επιστροφή

 

 

7. Επενδύσεις για αιολικά πάρκα στο Ανατολικό Αιγαίο

 

Τα επενδυτικά σχέδια της Iberdrola στην Ελλάδα, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε, χθες, η εκπρόσωπος του ισπανικού ομίλου κ. Ρεγίνα Ρέγες σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Η εταιρεία, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Ρόκας.

Από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της είναι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, συνολικής δυναμικότητας 1.636 MW. Για την υλοποίηση του πρότζεκτ έχει προσεγγίσει τη ΔΕΗ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της στο σχήμα αφού ολοκληρωθεί μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου, κόστους 10 εκατ. ευρώ.

 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&pubid=320766

 

επιστροφή

 

8. Δυνατότητες αξιοποίησης γεοθερμίας στην Ικαρία

 

Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για τις δυνατότητες αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού πεδίου της Ικαρίας πραγματοποιήθηκε στο νησί με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΓΜΕ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος του Δήμου Αγ. Κηρύκου και Γερμανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην γεωθερμία.

 

[Δημοσιεύτηκε στις  8/10/2007] http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=18639

 

επιστροφή

 

9. Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό δίκαιο

την Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη

09-08-2007

 

 «Η Επιτροπή πληροφορεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει..., η Ελλάδα δεν της έχει κοινοποιήσει ακόμη μέτρα για την ενσωμάτωση της οδηγίας σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη στο ελληνικό δίκαιο.» Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, παρατηρούσε ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 1, της οδηγίας 2004/35/ΕΚ της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας, "Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2007. Πληροφορούν αμέσως την Επιτροπή σχετικά". Και ζητούσε από την Κομισιόν να του κοινοποιήσει τις πράξεις με τις οποίες ενσωματώθηκε η εν λόγω οδηγία στο ελληνικό δίκαιο.

 Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ΝΔ ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας καταγράφει μία ακόμη ελληνική υστέρηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κ. Σουφλιάς αντί να χρησιμοποιεί κοινοτικούς πόρους για να προπαγανδίζει εξωραϊζοντας το ισχνό κυβερνητικό έργο για το περιβάλλον, οφείλει να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.»

 

http://www.papadimoulis.gr/fullarticle.php?id=1359

 

 

τέλος αφιερώματος

 

επιστροφή

 

Φούρνοι, Θύμαινα, σύντομη περιήγηση

 

Δήμος Φούρνων Κορσεών - Φούρνοι

Ο Δήμος Φούρνων Κορσεών έχει πληθυσμό 1.469 κατοίκους (Απογραφή 2001) και έκταση 45.247 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι οι Φούρνοι και περιλαμβάνει 1 Δημοτικό Διαμέρισμα:

 

Οικισμοί Δήμου Φούρνων

(Φούρνοι, Αγιος Ιωάννης Θερμαστής,  Αγιος Μηνάς (νησίδα), Αλατονήσι (νησίδα), Ανθρωποφάς (νησίδα), Δαφνολιές, Θύμαινα (νησίδα), Θυμαινάκι (νησίδα), Καμάρι, Καμπί Φούρνων, Καμπί Χρυσομηλιάς, Κεραμειδού , Κισηριά, Μακρονήσι (νησίδα), Μικρός Ανθρωποφάς (νησίδα), Μπαλί, Πετροκάραβο (νησίδα), Πλαγιά, Πλάκα (νησίδα), Πλακάκι (νησίδα), Στρογγυλό (νησίδα), Χρυσομηλιά)

 

Στο ανατολικό Αιγαίο, στον "κόρφο" Σάμου - Ικαρίας και Πάτμου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησίδων και μικρότερων βραχονησίδων, οι "Κορσεές" ή "Φούρνοι".

Το σύμπλεγμα των Φούρνων αποτελείται από τρεις νησίδες (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγ. Μηνάς) και δέκα μικρότερες βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι οι νησίδα Φούρνοι και η δεύτερη σε μέγεθος είναι η νησίδα Θύμαινα. Οι Φούρνοι απέχουν 4 ν.μ.(ναυτικά μίλια) από τη Σάμο, 6 ν.μ. από την Ικαρία και 9 ν.μ. από την Πάτμο.

Οι Φούρνοι κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι. (Υπάρχει σήμερα βραχονησίδα που λέγεται Κορασίδα). Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ο φιλόσοφος Πορφύριος (1 αιών μ.Χ.) τους ονομάζει Κορσεάς, ονομασία την οποία διατηρούν και σήμερα. Την ονομασία Φούρνοι την πήραν αργότερα. Ο Ενετός γεωγράφος Β. BORDONE (1537) μας τους αναφέρει ως FORNELLI, που σημαίνει μικρός φούρνος. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, εποχή κατά την οποία οι διάφοροι γεωγράφοι διατύπωναν, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, τις ονομασίες των νησιών του Αιγαίου, οι Φούρνοι πήραν κι άλλα ονόματα. Σε χάρτες τους συναντάμε ακόμα ως Μελάνθη, Φορτιόλε και Κουρσοί.

Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού δεν γνωρίζουμε δυστυχώς τίποτε. Υπόθεση κάνουμε ότι αφού οι Μιλήσιοι πρώτοι αποίκησαν τα γύρω νησιά και με δεδομένο ότι στους Φούρνους υπάρχουν τα μεγάλα λατομεία από τα οποία χτίστηκε η αρχαία Μίλητος, Μιλήσιοι (Ίωνες) θα ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στους Φούρνους. Αλλωστε τα φυσικά τους πλεονεκτήματα για μια κλειστή κοινωνία (πράσινο, λιμάνια, ψάρια άφθονα, νερά παντού, μεγάλη απόδοση η καλλιέργεια της ελιάς και των αμπελιών), όλα αυτά σε συνδυασμό με τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν παντού στο νησί, μας βεβαιώνουν ότι τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια πρέπει να υπήρξε αξιόλογος οικισμός.

Είναι βέβαιο, ότι αν η αρχαιολογική σκαπάνη δουλέψει στις τοποθεσίες που σώζονται πολλά από τα ευρήματα αυτά και που κοντεύουν να, εξαφανιστούν από την αδιαφορία των κατοίκων, θα έλθουν στο φως, πολλά πειστήρια για την ιστορία των νησιών και τη συμβολή τους στους ταραγμένους εκείνους χρόνους.

Απομεινάρια τέτοιων ευρημάτων, εκτός των λατομείων για τα οποία έγινε λόγος, συναντάμε:

- Στο λόφο Αγιος Γεώργιος βόρια του χωριού Φούρνοι. Σώζεται τεράστιο κυκλώπειο τείχος, με πελεκημένες πέτρες, που ο όγκος τους προκαλεί τον θαυμασμό. Στην κορυφή του λόφου υπήρξε ακρόπολη και ιερό. Σε ριζιμιές πέτρες σώζονται επιγραφές, που γίνεται λόγος για τους θεούς της Σαμοθράκης, για τον κτήτορα της Ακρόπολης, και σε εντοιχισμένη πέτρα αφιέρωση στο θεό Ερμή

- Στη θέση Καμάρι. Υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού καθώς και ερείπια από διάφορα κτίσματα, στο βυθό της θάλασσας, λίγα μέτρα από την ακτή

- Στη θέση Αγία Τριάδα της Χρυσομηλιάς, ερείπια από θεμέλια αρχαίου ναού (ναός του Ποσειδώνα κατά τον Ιωάν. Γιαγά)

- Στην πλατεία του χωριού Φούρνοι υπάρχει τοποθετημένη μαρμάρινη γλυπτή λάρνακα, που βρέθηκε σε παρακείμενο οικόπεδο με την επιγραφή: "ΕΠΑΜΕΙΝΩΝ ΤΗΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΗΣ ΗΡΩΣ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ. ΕΤΩΝ ΚΕ."

Οι Φούρνοι παρουσιάζουν πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό και πολυσχιδή γεωμορφολογία. Οι ακτές τους κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι απόκρημνες και κατατεμαχισμένες από μικρούς γραφικούς κόλπους και ορμίσκους. Πολλοί από τους κόλπους αυτούς κλείνονται από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια, που μπορούν να ασφαλιστούν πλοία με όλους τους ανέμους.

Τρεις απ' αυτούς, το Σκαλόφωνο, το Μπαλί και το Ελιδάκι, μαζί με το λιμάνι των Φούρνων ήταν γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια. Πολλοί ιστορικοί βεβαιώνουν, ότι ο τύραννος Πολυκράτης της Σάμου ξεχειμώνιαζε τον τεράστιο στόλο του στα λιμάνια των Φούρνων. Τη Βυζαντινή και μεσαιωνική εποχή, όταν ξένοι κι Έλληνες πειρατές λυμαίνονταν τα νησιά του Αιγαίου και τις πόλεις της Μικράς Ασίας, χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο τους Φούρνους.

Από γεωλογική πλευρά οι Φούρνοι ανήκουν στην Κυκλαδική ενότητα και τα πετρώματα που υπάρχουν είναι ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά. Συνήθως τα χαμηλότερα μέρη των λόφων είναι σχιστολιθικά και τα υψηλότερα ασβεστολιθικά. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί ευνοϊκές υδροφόρες συνθήκες και τα αποθέματα νερού είναι μάλλον ικανοποιητικά. Από οικονομική άποψη δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά ορυκτά, εκτός από τα μάρμαρα τεσσάρων λατομείων που σήμερα δεν λειτουργούν. Η εκμετάλλευση των λατομείων αυτών θα πρέπει να έγινε τα πανάρχαια χρόνια, σ' ένα δε που βρίσκεται στη θέση Πετροκοπιό, με μια μικρή εκσκαφή που έγινε, αποκαλύφθηκαν πάρα πολλά κομμάτια από κίονες και κιονόκρανα πελεκημένα. Οι αρχαιολόγοι βεβαιώνουν ότι από τα μάρμαρα αυτά χτίστηκε η αρχαία Μίλητος. Από ένα δεύτερο λατομείο Τούρκοι μηχανικοί πήραν τεράστιες ποσότητες μαρμάρων και χτίστηκε το τζαμί του Γκιλίτζ-Πασά στην Κωνσταντινούπολη.

Η πανίδα και η χλωρίδα των νησιών δεν έχουν μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Από τις πρώτες όμως παρατηρήσεις φαίνεται να υπάρχει σημαντικό βιολογικό ενδιαφέρον. Αφθονα αρωματικά φυτά με κυρίαρχα το θυμάρι, το θρούμπι, τη φασκομηλιά και το ρείκι αφθονούν στα σχιστολιθικά εδάφη, ενώ στα ασβεστολιθικά ο σχίνος, η κουμαριά και η φίδα. Παλαιότερα υπήρχαν σε βορινές ως επί το πλείστον περιοχές μερικά δασύλλια από κουμαριές, σχίνους και χαρουπιές, πλην όμως η αλόγιστη υλοτομία κατά τα χρόνια του μεσοπολέμου, που υπήρχε μεγάλη φτώχια στο νησί και η εντατική βόσκηση που γίνεται μέχρι σήμερα, έχουν προκαλέσει μεγάλη υποβάθμιση.

Η κτηνοτροφία παραμένει σημαντική για τα νησιά οικονομική δραστηριότητα, ενώ η γεωργία έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Συμπληρωματική είναι επίσης η μελισσοκομία, που όπως φαίνεται έχει περιθώρια βελτίωσης, μιας και το παραγόμενο μέλι είναι εκλεκτό και περιζήτητο.

Στους Φούρνους υπάρχουν τρία χωριά. Οι Φούρνοι, έδρα του Δήμου και όλων των Αρχών, η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα. Το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού είναι ναυτικοί, αλλά σαν σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες η αλιεία. Ένας σύγχρονος στόλος από αλιευτικά σκάφη έχουν αναδείξει τους Φούρνους σαν ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της πατρίδας μας. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2500 τόνους ψάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πρώτα και δεύτερα, δηλαδή εκλεκτής ποιότητας.

Όλα αυτά οι Φουρνιώτες τα κατόρθωσαν με μόνο την εργασία τους. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτόν είναι πράγματι εντυπωσιακή, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, όπως την ανυπαρξία συνεταιριστικής οργάνωσης (που θα τους έλυνε πολλά προβλήματα) και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Στους Φούρνους υπάρχουν: αρτοποιεία, παντοπωλεία, μανάβικα, ψαράδικα, κουρεία, ραφείο, καταστήματα ρούχων, κατάστημα κεντημάτων, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεκοπτείο, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, κατάστημα ειδών υγιεινής, μηχανουργεία, ξυλουργεία και ακόμα εμφιαλωτήριο για πορτοκαλάδες.

Παρά τη μεγάλη αυτή οικονομική δραστηριότητα, που δεν συναντιέται σε άλλα, ακόμα και μεγαλύτερα νησιά, οι Φούρνοι στερούνται τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

 

Πληροφορίες:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  ΜΑΡΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Επικοινωνία: Τηλ.: 22750-51234, 51033 Φαξ: 22750-51366 Email: fournoi@aigaio.gr, Web Address: http://www.geocities.com/fourni_korseon/

Διεύθυνση: Δημαρχείο, Φούρνοι Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

ΚΕΠ ΦΟΥΡΝΩΝ Τηλ.: 22750-51366 Φαξ: 22750-51366 Email:d.fournon@kep.gov.gr

Διεύθυνση: Δημαρχείο, Φούρνοι Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

ΚΕΠ ΦΟΥΡΝΩΝ Τηλ.: 22750-32770 Φαξ: 22750-32770 Email:d.fournon@kep.gov.gr

Διεύθυνση: Θύμαινα Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

Πηγή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

http://www.northaegean.gr/isite/page/1516,1,0.asp?mu=100&cmu=309

 

επιστροφή

 

Αυξάνεται η θερμοκρασία στο Αιγαίο:

Μετρήσεις δείχνουν ότι το οικοσύστημά του μεταβάλλεται ραγδαία

To Αιγαίο «τροπικοποιείται» λένε οι ειδικοί, νέα είδη εμφανίζονται, τα φύκια εξαπλώνονται γρήγορα, ενώ κάποιοι από τους μόνιμους κατοίκους του αρχιπελάγους τείνουν να εξαφανιστούν. Η θερμοκρασία της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά μέσον όρο 2-3 βαθμούς στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας - η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών εξωτικών ειδών σε όλο και πιο βόρεια τμήματα του πελάγους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το οικοσύστημα της θάλασσας μεταβάλλεται ραγδαία ως αποτέλεσμα της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών. Προκειμένου για την καταγραφή των αλλαγών μέσω συγκεκριμένων μετρήσεων, ερευνητική ομάδα του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» πραγματοποιεί επιστημονικά ταξίδια σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο του προγράμματος SESAME.

Καθημερινή 17-11-07

 

επιστροφή

 

 

Χωρίς σχέδιο η Ελλάδα για τις περιοχές Natura

 

Έχουμε και εμείς μια NATURA, που πιάνει όλους τους Φούρνους, το Φάρο, και δυό μεγάλα τμήματα του Αθέρα. Ξέρουμε ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε εμείς ενδιαφερθήκαμε για να αποκτήσουμε σχέδια διαχείρισης και στόχους. Λές και δεν μας αφορά το δικό μας περιβάλλον, λες και είναι αλλού και όχι πάνω στην Επαρχία μας.

 

Ελλειψη σχεδίων διαχείρισης και στόχων για τη διατήρηση των περιοχών Natura στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη κατάλληλου νομικού καθεστώτος προστασίας των περιοχών αυτών.

Τα παραπάνω τονίζει ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή ερώτηση του τελευταίου για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και ιδιαίτερα του δάσους της Στροφιλιάς.

 

ΕΘΝΟΣ 1/11/2007

επιστροφή

 

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής

 

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη είχε στις 26.11.2007 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.

Η συνάντηση είχε ζητηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ενόψει και της Διεθνούς Ημέρας για το Κλίμα, στις 8 Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν ο Τάσος Κρομμύδας μέλος της  Εκτελεστικής Γραμματείας και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υπεύθυνος για θέματα μεταφορών.

Ένα από τα θέματα που έθεσαν σχετίζεται με τις συγκοινωνίες σε απομονωμένες περιοχές, και αυτό αφορά και την Ικαρία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν δέσμευση για τουλάχιστον τρία δρομολόγια την ημέρα για κάθε οικισμό όλο το χρόνο.

Επίσης, ζήτησαν, για πληρέστερες συγκοινωνίες τη συμπληρωματική αξιοποίηση δυνατοτήτων όπως τα λεωφορεία που έχουν παραχωρηθεί σε «καποδιστριακούς» δήμους (αυτό αφορά τις Ράχες) ή το άνοιγμα  μαθητικών δρομολογίων και σε επιβάτες με εισιτήριο.

 

επιστροφή

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

του Ηλία Γιαννίρη

 

Με αφορμή τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων που παρουσιάστηκαν προηγουμένως,  ας ανοίξουμε το θέμα της εσωτερικής συγκοινωνίας στην Ικαρία. Να θυμίσουμε βέβαια στους αναγνώστες ότι ενώ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας έχουν γίνει σημαντικοί αγώνες, για την εσωτερική συγκοινωνία δεν έχει γίνει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Τα παράπονα των επισκεπτών της Ικαρίας άπειρα. Και ίσως είναι το μόνο νησί που ενώ είναι από τα φτωχότερα της Ευρώπης, οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους αναγκάζονται να μην κυκλοφορούν ή  να κυκλοφορούν με ταξί!!!.

Στην ιστοσελίδα μας υπάρχουν  διάσπαρτες αναφορές για τις συγκοινωνίες της Ικαρίας. Αυτές είναι:

Σύντομα τσάρτερ στην Ικαρία. Λεωφορείο πότε;

Οι τακτικές λεωφορειακές συγκοινωνίες στην Ικαρία

μελέτη που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία με το TERRA-LORE

ο οδηγός του λεωφορείου κάνει στάση γιά να μαζέψει σύκα να κεράσει τους επιβάτες...

τηλε-ειδοποιήσεων για ευέλικτα δρομολόγια λεωφορείων ...

αν υπήρχε μια τακτική λεωφορειακή γραμμή

 

Βασική αρχή για τη διάρθρωση των συγκοινωνιών στην Ικαρία είναι το δικαίωμα των πολιτών της Ικαρίας να έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μετακίνηση με άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα, η ανάγκη για μεταφορές πολιτών δεν μπορεί παρά να καλύπτεται κυρίως από ταξί, καταστρατηγώντας την αρχή του δικαιώματος της μετακίνησης.

Η Κυβέρνηση, η Νομαρχία και η αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα άμεσα. Η επέκταση του ΚΤΕΛ Σάμου στην Ικαρία, αν δεν υπάρχει άλλη λύση από τους λεωφορειούχους της Ικαρίας, είναι μάλλον επιβεβλημένη. Επίσης, θα πρέπει η Ικαρία να θέσει σαφή και μελετημένα αιτήματα προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών και τη Νομαρχία, με τον απαιτούμενο πρόσθετο προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτεται συγκοινωνιακά. Βέβαια, το ότι δεν επαρκούν οι τωρινές χρηματοδοτήσεις είναι προφανές, από την ουσιαστική ανυπαρξία συγκοινωνιών.

Ας σημειωθεί ότι η Ικαρία έχει στα χέρια της ειδική μελέτη για τις συγκοινωνίες, η οποία έγινε στα πλαίσια του Κοινοτικού Προγράμματος TERRA/LORE, που βέβαια δεν συζητήθηκε, και έχει θαφτεί στα συρτάρια της Ικαριακής αυτοδιοίκησης. Έτσι δεν ξέρουμε τίποτε για αυτήν. Συζητήθηκε; Απορρίφθηκε; Υποβλήθηκε;

Ποτέ δεν έγινε αίτημα πάλης από την Ικαριακή αυτοδιοίκηση το ζήτημα των εσωτερικών συγκοινωνιών. Φυσικά, αναμένεται αυτή η μελέτη (που μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση) να μην είναι υλοποιήσιμη, αν δεν διεκδικήσει η Ικαρία επαρκή κονδύλια για την εφαρμογή της. Τέτοιο αίτημα όμως, επάρκειας κονδυλίων, δεν διατυπώθηκε ποτέ από την Ικαριακή αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, διατυπώθηκαν γενικόλογες πολιτικές προτάσεις του τύπου: «Το Κράτος να μας εξασφαλίσει συγκοινωνίες».

Μια εξήγηση για την ολιγωρία της αυτοδιοίκησης είναι ότι μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις από τους ταξιτζήδες ή και από τους λεωφορειούχους που φαίνεται ότι χρεώνουν στη Νομαρχία ανεκτέλεστα δρομολόγια. Ούτε οι ταξιτζήδες ούτε οι λεωφορειούχοι δεν θα θέλουν εξορθολογισμό των συγκοινωνιών της Ικαρίας, γιατί βολεύονται μέσα στην αδιαφάνεια και στην τοπική διαπλοκή.  Συχνά, οι λεωφορειούχοι είναι ταυτόχρονα και ταξιτζήδες, με αποτέλεσμα να έχει περιπλακεί η κατάσταση, και να περιπλέκει και την όποια αναζήτηση λύσης. Όπως και να έχει η κατάσταση, η Ικαρία ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσει επαρκείς συγκοινωνίες για όλο το χρόνο.

  Ας καταθέσουμε μερικές προτάσεις για ένα επαρκές σύστημα συγκοινωνιών στην Ικαρία. Με χαρά θα δημοσιεύσουμε και τις δικές σας προτάσεις.

 

 1. Συγκοινωνίες κορμού:

·        Θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε συγκοινωνιακή ανταπόκριση με λεωφορείο για  κάθε πλοίο που φτάνει στα Λιμάνια Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου και για κάθε αεροπλάνο που φτάνει στο αεροδρόμιο. Αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας, και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

·        Για το Λιμάνι του Αγ. Κηρύκου: Θα πρέπει να υπάρχει λεωφορείο μέσα στη νύχτα που να πηγαίνει μέσω Ευδήλου μέχρι Αρμενιστή-Χριστό Ραχών.

·        Για το Λιμάνι του Ευδήλου: Θα πρέπει να υπάρχουν δύο λεωφορεία. Ένα προς Αγ. Κήρυκο και ένα προς Αρμενιστή-Χριστό Ραχών.

·        Για το αεροδρόμιο. Θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με Αγ. Κήρυκο-Εύδηλο μέσω Μεσαριάς, και σύνδεση μέσω Μονοκαμπιού-Καραβοστάμου-Ευδήλου. Στη συνέχεια, ένα από τα δυο δρομολόγια θα πρέπει να συνεχίζει μέχρι Αρμενιστή- Χριστό Ραχών.

 

 1. Τοπικές Συγκοινωνίες

·        Θα πρέπει να υπάρχει ένα δρομολόγιο το πρωί από κάθε χωριό προς το κέντρο του Δήμου με επιστροφή το μεσημέρι. Τα σχολικά δρομολόγια που υπάρχουν για τη μεταφορά των μαθητών θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή τη λειτουργία, με μια ειδική προσθήκη για το Σάββατο και την Κυριακή.

·        Θα πρέπει να υπάρχει ένα δρομολόγιο κάθε απόγευμα από κάθε χωριό προς το κέντρο του Δήμου με επιστροφή το βράδυ.

·        Ειδικά για το Δήμο Ραχών, θα πρέπει να υπάρχει τοπική συγκοινωνία με το Καποδιστριακό λεωφορείο του Δήμου.  

·        Για τις τοπικές συγκοινωνίες θα μπορούσε να εξεταστεί και το σύστημα της τηλεφωνικής αίτησης για μεταφορά, από την προηγουμένη ημέρα, ώστε να προγραμματίζεται ειδική διαδρομή ενός τοπικού λεωφορείου κάθε ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Και βέβαια, τα εισιτήρια σε όλες τις διαδρομές θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με τα εισιτήρια ανάλογων διαδρομών που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι ανάγκες για συγκοινωνίες στην Ικαρία είναι υπαρκτές. θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουν ώστε να καλυφθούν. Οι λεωφορειούχοι θα πρέπει να κληθούν από τον Έπαρχο να διατυπώσουν τις θέσεις τους για ένα πλήρες σύστημα συγκοινωνιών. Στη συνέχεια, ο Έπαρχος, μέσω κάποιας επιτροπής ειδικών, να αποκτήσει συγκριτική εικόνα για την κατάσταση σε άλλα νησιά. Και το Επαρχιακό Συμβούλιο μαζί με το Νομαρχιακό και τα δημοτικά συμβούλια της Επαρχίας να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν ένα σύστημα συγκοινωνιών που να καλύπτει τις ανάγκες της Ικαρίας για συγκοινωνίες χειμώνα-καλοκαίρι.

Φτάνει πια η συγκοινωνιακή αθλιότητα της Ικαρίας και οι πανάκριβες μεταφορές των κατοίκων στο πιο φτωχό νησί της Περιφέρειας. Φτάνει πια η υποκρισία της Αυτοδιοίκησης.

 

 

επιστροφή

 

Η οικονομική συμπαιγνία κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ

 

Προχτές, κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας συμφώνησαν ότι τα χρήματα που χρωστά το κράτος στους δήμους, μέχρι το 2003, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έχουν κρατηθεί παράνομα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι δήμοι. Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ φέρεται να θέλει να διεκδικήσει και άλλο ένα δισ. ευρώ, ποσό που υπολογίζει ότι παρακρατήθηκε τα χρόνια 2004 έως 2007.

Η αλήθεια απέχει κατά πολύ από τα νούμερα που συναποφάσισαν οι δύο εταίροι. Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των κρατικών προϋπολογισμών, η παρακράτηση, από το 1990 οπότε και θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ, ανέρχεται, σε πραγματικές τιμές, σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Σε ονομαστικές τιμές, το ποσό φτάνει τα 6,673 δισ. ευρώ (βλέπε πίνακα).

Πρόκειται για χρήματα που λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους. Χρήματα που ποτέ δε διεκδίκησε ουσιαστικά η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, παρά τις αποφάσεις συνεδρίων της που έθεταν, μάλλον παραπλανητικά, το αίτημα για απόδοση των παρακρατημένων πόρων. Αντίθετα, στις ίδιες αποφάσεις, η δήθεν «απαίτηση» για απόδοση των παρακρατημένων, συνοδευόταν από τη «λύση» στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων, να μπορούν δηλαδή να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

Αυτό εξηγεί και τη συμφωνία - κοροϊδία στην οποία κατέληξαν προχτές ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση. Της συμφωνίας προηγήθηκαν «προσπάθειες» της ΚΕΔΚΕ να ...υπολογίζει το σύνολο των παρακρατημένων. Θυμίζουμε επιστολή της προς τα κόμματα, με την οποία ζητούσε απολογιστικά στοιχεία για τα έσοδα της ΤΑ, «προκειμένου να υπάρχει σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα των οικονομικών ΟΤΑ».

Τα ποσά σε εκατ. ευρώ

Στην απαντητική του επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ, στις 15 Ιούλη 2003, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμιζε ότι ο νόμος 1828/89 που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ, «από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του διαστρεβλώθηκε. Οι αυθαίρετες παρακρατήσεις ήταν τεράστιες. Αυτό αποδείχτηκε και από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν δήμους που είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου που εισέπραξε και δεν κατέβαλε τα εισπραχθέντα. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους δήμους που κατέθεσαν αγωγή».

Στην ίδια επιστολή, τονιζόταν: «Για να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι παρακρατήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ με το Νόμο 2008/92 αφαίρεσε από τα έσοδα της ΤΑ το ποσοστό της επί των φόρων των καταθέσεων και με τον Νόμο 2065/92 αφαίρεσε στο ποσοστό της ΤΑ από τους φόρους προηγουμένων ετών (δηλαδή από το πρόσθετο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από συμπληρωματικές δηλώσεις ή και μετά από έλεγχο ή διακανονισμό). Οι έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν μέχρι να γίνει ξανά κυβέρνηση και να εφαρμόσει με συνέπεια το νομότυπο πλαίσιο μιας τεράστιας αφαίμαξης». Και κατέληγε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την απόφαση (που ψευδώς και υπουργοί αναφέρουν ότι ήταν ομόφωνη) της ΚΕΔΚΕ για "συμβολή" στη λεγόμενη σύγκλιση για να αφαιρεί συνεχώς από το 1997, το 25% ποσών που αναλογούν στην ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας. Νομιμοποίησε και την αφαίμαξη αυτή με διατάξεις σε διάφορους νόμους κάθε διετία».

Είναι προφανές ότι ακόμα κι αν τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2008 κωδικό για την απόδοση των παρακρατημένων, τα χρήματα που θα δοθούν παραμένουν λειψά. Ενώ μειώνονται ακόμα παραπέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος των μεταφερόμενων από το κράτος προς την Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων δεν καλύπτεται.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  9/11/2007

 

επιστροφή

 

510 εκατ. € για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων

 

Πώς πάνε τα αμπέλια σας; Ήρθε η ώρα για να αλλά ξετε ποικιλία; Να βελτιώσετε την τεχνική διαχείρισης; Να η ευκαιρία

 

Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2007

Η Επιτροπή συμφώνησε να χορηγήσει ενδεικτικό ποσό ύψους 510 εκατ. € στα κράτη μέλη οινοπαραγωγούς για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων κατά την περίοδο εμπορίας 2007/2008. Στόχος του συστήματος αυτού είναι η προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση της αγοράς. Το σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα: μετατροπή ποικιλίας, αναφύτευση αμπελώνων και βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων. Το σύστημα δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής.

Ενδεικτική έκταση και κατανομή των κονδυλίων για την περίοδο εμπορίας 2007/2008

 

 

Έκταση(σε εκτάρια)

Κονδύλιο (σε€)

Ελλάδα

886

8 715 834

 

Πηγή: http://ec.europa.eu/ellada/news/newsletters/representation/email071107vineyard_el.htm

 

επιστροφή

 

Αναζητώντας τις ρίζες μας

ΧΙΟΣ: Βασιλική Αγίου Ισιδώρου

 

Το όνομα Ισίδωρος είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία και έχει τις ρίζες του στη γειτονική Χίο, αφού πρόκειται για Χιώτη ’γιο. Δεν είναι τυχαίο που και εμείς έχουμε το δικό μας  ’γιο Ισίδωρο πάνω από το Καρκινάγρι, ένα εκπληκτικό μοναστικό σύμπλεγμα σε ένα επίσης εκπληκτικό τοπίο. Πόσο παλιό να είναι άραγε; Ξέρει κάποιος από τους αναγνώστες μας;

Ας εκφράσουμε για άλλη μια φορά την πίκρα μας για την άνιση αντιμετώπιση της Ικαρίας. Ο ’η Σίδωρος της Χίου ανασκάφτηκε για πρώτη φορά το 1918! Ο δικός μας ’η Σίδωρος πότε; Κοντεύει να κλείσει αιώνας από το 1918, και ο δικός μας ακόμη περιμένει.

 

Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις: στην α' φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β' φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ' φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ' φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389. Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βορείου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.

Τμήμα των λειψάνων της παλαιοχριστιανικής βασιλικής καλύπτεται σήμερα από μεταγενέστερο, σχετικά μικρό ναό, ο οποίος φέρει χαμηλή οριζόντια τσιμεντένια οροφή. Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνε στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ.Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1219

 

επιστροφή

 

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ: Ηλεκτρονικό περιοδικό:

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΦΕΡΟΥΣΑ Ή ΘΝΗΣΚΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ;

 

e - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΥΠΛΟΙΑ''

Νοέμβριος 2007        17ο τεύχος

http://eyploia.aigaio-net.gr/

 

- νησιωτικότητα - - insularity –

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τα νησιά της ευρωπαϊκής κοινότητας και η σημασία του νησιωτικού χώρου

Για μια ευρωπαϊκή πολιτική νησιών, του Γιάννη Σπιλάνη

Τα Προβλήματα του Νησιωτικού Χώρου, της Διονυσίας Μουσούρα

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη νησιωτικότητα, του Γιάννη Βρούτση

Έκθεση του Ν. Σηφουνάκη για την προστασία της ευρωπαϊκής φυσικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιωτικών περιοχών, του Κωστή Γεραρή

 

Φέρουσα Ικανότητα -

Capacitatea Admisibila - Taşıma Kapasitesini - Carrying Capacity- laikomąją gebą –

Φέρουσα ή Θνήσκουσα Ικανότητα, της Εύπλοιας

 Πόση «ανάπτυξη» μπορούν ακόμη να αντέξουν τα νησιά μας; Της Γιολάντας Ζιάκα

 Φέρουσα ικανότητα και ενεργειακή Διασύνδεση των νησιών, της Εύπλοιας

 Οι ιδέες της Βιοπολιτικής στην Ελληνική Νομοθεσία και Νομολογία, του Ιωάννη Σαρμά

 Εφαρμογή Φέρουσας Ικανότητας στο νησί της Ρόδου, του Αλέξανδρου Π. Σπυράτου

 Καταστροφική για τα νησιά η μεταφορά ενέργειας από την ηπειρωτική χώρα, της Χαράς Πελεκάνου

- πωλείται το Αιγαίο -

Πωλείται το Αιγαίο

Μια τρύπα στο νερό, της Εύπλοιας

Οι φυσικοί πόροι και η οικονομία. Περί... περιβαλλοντικού α-πολιτισμού και υπ-ανάπτυξης (ή αλλιώς: μακρινός ο κήπος, ακριβά τα λάχανα)

ΌΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Αεροδρόμια, Ελικοδρόμια, Υδροδρόμια,

Διαμετακομιστικά Λιμάνια, Διεθνείς Κόμβοι, Μαρίνες, Αλιευτικά Καταφύγια, Προβλήτες για τα κρουαζιερόπλοια , της Εύπλοιας

Τουρισμός και Βιωσιμότητα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, του Μιχάλη Μοδινού

ICOMOS - Ελληνικό Τμήμα. Η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Παγκόσμιος Κώδικας Ηθικών Αρχών για τον Τουρισμό

Λέσβος - Κείμενο Αρχών για τον Τουρισμό, τoυ Σπύρου Ευστρατίου

Χίος - Aνεφάρμοστη πρακτικά η επέκταση του αεροδρομίου

Νάξος - Ενάντια στο μεγάλο αεροδρόμιο στη Νάξο, της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου

Εφαρμογή της Τοπικής Ατζέντας 21, του Απόστολου Χατζηπαρασκευαϊδη

 

επιστροφή

 

Συνιστούμε: Βιβλίο:

"Icarians of Southern California"

 

 «Οι Ικάριοι στη Νότια Καλιφόρνια», είναι ένα βιβλίο του 1983, που εκδόθηκε από την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής και είναι ακόμη διαθέσιμο. Πριν εξαντληθεί ζητήστε το από την διεύθυνση της Αδελφότητας.

 

Copies are still available of the 84 page book: "Icarians of Southern California". This 1983 publication contains a history of the Icarians of Southern California and of the Pan-Icarian Brotherhood in general. It also contains the results of a census of the almost 400 people of Icarian ancestry in Southern California. The census questionaire revealed interesting information about the Icarians including: educational achievement, occupational profiles, marriage & divorce statistics, etc. For copies send $6.00 made payable to:

PAN-ICARIAN BROTHERHOOD, 2041 Le Droit Drive, South Pasadena, CA 91030-3423
100% of all proceeds benefit the Pan-Icarian Brotherhood.

 

επιστροφή

 

Συνιστούμε: Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια:

Η Ικαρία  στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:

 

Αν δεν ξέρετε τη Βικιπαίδεια ήρθε ο καιρός να την μάθετε. Όχι μόνο για την πλούσια θεματολογία της, που ειδικά για την Ικαρία παραθέτουμε παρακάτω, αλλά και γιατί μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να στείλετε ένα δικό σας κείμενο για το χωριό σας, ή την περιοχή σας, που θα δημοσιευτεί, κάνοντας ακόμη πιο πλούσια, και ακόμη πιο «δική»μας την διαδικτυακή αυτή εγκυκλοπαίδεια. Επίσης, αν υπάρχουν ανακρίβειες, μπορείτε να τις διορθώσετε.

 

Πίνακας περιεχομένων στο λήμμα: ΙΚΑΡΙΑ

6.1 Νας,   6.2 Οινόη ,   6.3 Δράκανο ,   6.4 Θερμαί ,   6.5 Κάστρο του Κοσκινά , 6.6 Μουσείο Αγίου Κηρύκου , 6.7 Μουσείο Κάμπου ,   6.8 Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας , 6.9 Μοναστήρι της Παναγίας στο Μουντέ ,   6.10 Μοναστήρι της Οσίας Θεοκτίστης ,   6.11 Ιερά μονή Μαυριανού

 

επιστροφή

 

Συνιστούμε: Μουσική

 ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

 

Ένα CD κυκλοφορεί από το μουσικό συγκρότημα Εκτός Τροχιάς, με δικές τους μουσικές και  στίχο από τους ίδιους και τον Ηλία Γιαννίρη. Πρόκειται για τραγούδια της παρέας, της αμεσότητας και του χαμόγελου.

Ο ένας εκ τους συγκροτήματος είναι Ικάριος (Γιάννης Γιαννίρης). Όλοι οι άλλοι (Γιάννης Τίκωφ, Γιώργος Μιχώτας, Μέλπω Χαλκουτσάκη, Βαγγέλης Κονταρίνης) έχουν έρθει επανειλημμένα στην Ικαρία, και μας έχουν γεμίσει με τις μουσικές τους και το κέφι τους. 

Σας το προτείνουμε για ένα καλό δώρο, τώρα στις γιορτές. Προλάβετε γιατί έχουμε μάθει ότι εξαντλείται.

Το τελευταίο δημοσίευμα για αυτούς το βρίσκετε στο: http://www.SoundSugar.net/ektos_trohias

 

επιστροφή

 

Συνιστούμε: Υγεία

Important message from 1 egg + 2 mobiles

 

Αφιερωμένο εξαιρετικά στη νεολαία και σε μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε για τον Πολιτισμό που θέλουμε και την Τεχνολογία που του ταιριάζει.

A very important message to everyone, please read it careful
 1 Egg & 2 Mobiles
 65 minutes of connection between mobiles.
 We assembled something as per image:

 Initiated the call between the two mobiles and allowed 65 minutes approximately...
 During the first 15 minutes nothing happened;
 25 minutes later the egg started getting hot;
 45 minutes later the egg is hot;
 65 minutes later the egg is cooked.

Conclusion: The immediate radiation of the mobiles has the potential to modify the proteins of the egg. Imagine what it can do with the proteins of your brains when you do long calls.

Please try to reduce long time calls on mobile phones and pass this mail to all your friends & Family you care for.

Βέβαια υπάρχουν και τα hands free και τα blue tooth, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι πρέπει να μην μιλάμε πολύ από τα κινητά, και να μην τα δεχόμαστε άκριτα.

Σκεφτείτε: Μας αποσπούν από το παρόν, από το τώρα!.

 

 

Καλή αντάμωση στο επόμενο τεύχος.

Στείλτε μας άρθρα ή σχόλια δικά σας για δημοσίευση.

Στείλτε μας τη γνώμη σας για την ηλεκτρονική έκδοση. igiann@tee.gr

Στείλτε μας ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενδιαφερομένων να λαμβάνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό.